26.11.11

Ook “Knokke-Heist” op weg naar de planeet Mars

Om 16.02u Belgische tijd heeft Nasa van op Cape Canaveral met een Atlas 5 raket de grootste en meest gesofistikeerde ruimtesonde uit de geschiedenis gelanceerd in de richting van de planeet Mars. De “Mars Curiosity”, een ‘verkenner’ met een gewicht van bijna een ton, doet er in totaal 8 en een halve maand over om bij de planeet Mars te geraken. Onmiddellijk na de lancering ontvingen onze nieuwsdienst al een eerste ‘tweet’ van de ruimtesonde. Waarom? Omdat we ondermeer ook de naam “Knokke-Heist” meegestuurd hebben aan boord van het ruimtetuig. Tot 14 juni mochten mensen namelijk hun naam opgeven om mee te zenden op een microchip naar de Rode Planeet. Aan alle namen die op de chip gezet werden heeft Nasa ondertussen een “Certificate of Participation” gestuurd. In totaal staan er bijna 1,25 miljoen namen op de chip. Daarvan zijn er 4.289 afkomstig uit België, waaronder ook onze nieuwsredactie, en minstens nog één scholier uit de badstad met de naam “Knokke-Heist” erbij. Mars Curiosity zou rond 6 augustus 2012 ter bestemming aankomen. Aan een parachute daalt het Marswagentje vervolgens af naar het oppervlak in de grote krater 'Gale'. Als dat allemaal lukt dan kan het onderzoek naar de “bewoonbaarheid” van Mars beginnen. Er wordt dus niet enkel naar ‘leven’ of sporen van vroeger leven gezocht. Ook wordt gedacht aan de toekomst en de mogelijkheid dat mensen ooit permanent op Mars zullen leven. De Marsrover heeft veel grotere wielen dan de vroegere Marswagentjes Spirit en Opportunity, die al enkele jaren op Mars verblijven. Curiosity zal obstakels tot 75cm hoog aankunnen en per uur een afstand van liefst 90 meter kunnen afleggen. De plutonium aan boord zal zorgen dat het wagentje minstens een compleet Martiaans jaar (dat komt overeen met 687 aardse dagen) aan de slag kan blijven. Men hoopt echter op een langere levensduur. Als men bij de kolonisatie van Mars het wagentje terugvindt dan zal men de microchip aan boord kunnen downloaden. In een verre toekomst zal men dan ook weer de namen zien die de reis naar Mars hebben meegemaakt.

Vervolmakingslessen crawl bij Triatlonvereniging ’t Zwin

Vanaf 5 december start Triatlonvereniging ’t Zwin met een nieuwe reeks vervolmakingslessen crawl. Die loopt dit keer over 5 weken. “De eerste dag wordt de zwemstijl langs alle mogelijke kanten gefilmd. Tijdens de tweede les kan men deze beelden individueel bekijken en bespreken met de trainer. De drie volgende lessen staan dan ook volledig in het teken van de aanpassingen die nodig zijn om de zwemtechniek te verbeteren. Deze lessen worden op maandagavond gegeven in zwembad De Eenhoorn in Oostburg. Tijdens de ledenvergadering van de Triatlonvereniging werd zopas ook de balans opgemaakt van het voorbije jaar. Annemie Danneels werd 2 maal eerste op de beide strandlopen. Yves DePoorter mocht voor de 2 keer naar Hawaï. Tony Seen en Dominique Maas gingen naar het Wereld kampioenschap ½ afstand in Las Vegas. Het hoogtepunt was de Zwintriatlon, waaraan liefst 40 leden meededen. Ook werd de toekomstvisie van de club toegelicht. Om leden beter te begeleiden in hun trainingen voor de langere afstand triatlons, zal TVZwin testdagen inrichten in samenwerking met Mensana.

Zwemtrainingen van 21 tot 22u op 5,12 & 19 december en op 9 & 16 januari. Meer details op info@tvzwin.eu

25.11.11

Bijdrage Fonds Scheepsjongeren vastgesteld

De Vlaamse Regering heeft vrijdagnamiddag de verplichte bijdrage vastgesteld die reders van Belgische vissersvaartuigen voor 2011 moeten storten in het Fonds voor Scheepsjongeren. Het Fonds geeft een bezoldiging aan scheepsjongeren tot ze volle matroos zijn. Het Fonds wordt gefinancierd door de reders, de Vlaamse overheid en de provincie West-Vlaanderen. De bijdrage van de reders wordt nu voor 2011 vastgelegd op 0,10% van de bruto-opbrengst van het vaartuig.

Geen kernafval in Knokke-Heist

In antwoord op een vraag van raadslid Frank Naert heeft burgemeester Lippens meegedeeld, dat de gemeente Knokke-Heist “100 procent gekant is tegen mogelijke plannen om ‘langlevend kernafval’ op te slaan onder het natuurgebied Het Zwin”. De voorbije weken kwam een geruchtenstroom op gang toen Niras aankondigde dat een kleilaag “in de streek boven Knokke” eventueel in aanmerking zou komen als reservemogelijkheid voor het opslaan van radioactief afval. Niras heeft de resultaten van een studie ondertussen overgemaakt aan de regering. Burgemeester Lippens zegt dat de gemeente Knokke-Heist in dit verband nog door niemand werd gecontacteerd. Verder stelt de burgemeester “het is niet mogelijk bij ons. We zijn een toeristisch gebied. Verder moet 10km afstand gelaten worden tussen de opslag en de woongebieden, wat niet te realiseren is”. Daarnaast wees Lippens op het gevaar van de contaminatie van het grondwater; gezien in Het Zwin aan waterwinning gedaan wordt. Ook gaat het met Het Zwin om een Vogelrichtlijngebied en speelt trouwens de nabijheid van Nederland eveneens een rol. Aan de overheid werd door Knokke-Heist om inlichtingen gevraagd. Tot nog toe werden die niet ontvangen.

Verdieping CHZ terminal aangevat in Zeebrugge

In aanwezigheid van minister Hilde Crevits van Openbare Werken werd vrijdag in de late namiddag het officiële startsein gegeven voor de verdieping van de oostkaai van de Containerterminal CHZ in de westelijke voorhaven. Er zal gebaggerd worden tot op een diepte van 16m zodat grotere containerschepen zullen kunnen afmeren. “De voorbije jaren is de dimensie van de containerschepen verviervoudigd” zegt havenvoorzitter Coens. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de lengte en breedte van de schepen. De vaartuigen hebben ook een grotere diepgang. De verwachting is trouwens dat in de toekomst de diepte bij de containerkades op 17m zal moeten gebracht worden. De werken zijn noodzakelijk tegen het licht van de nieuwe generatie containerschepen. 18.000 teu-carriers worden namelijk door rederijen vanaf 2013 ingezet op de Europa-Azië handelsroute. De werken die nu werden aangevat werden geraamd op een kleine 25 miljoen euro. Daarvan wordt een vijfde betoelaagd door de Vlaamse Overheid. De rest komt uit de kas van het Zeebrugse havenbestuur. Het is meteen de grootste investering van de havenmaatschappij. Vlaams minister Hilde Crevits zei: “Vlaanderen verbindt er zich toe om voor een toekomstgerichte maritieme toegankelijkheid te zorgen. De voorbije tien jaar heeft de Vlaamse gemeenschap 309 miljoen euro in havenprojecten in Zeebrugge geïnvesteerd."

Een diareportage over de start van de verdiepingswerken van de hand van Christel Bedert vind je HIER.

Thuiswedstrijden voor Knokke-Heistse basket

Zaterdag 26 november spelen de heren van BC Namedis chape Knokke-Heist in Eerste Landelijke thuis om 20u45 in de Stormmeeuw tegen Rapid Langemark. Momenteel staat Knokke-Heist aan de leiding in de rangschikking. De tegenstander, de groen-zwarten van Langemark-Poelkapelle, staat op de voorlaatste plaats. De ploeg is dit jaar uit tweede landelijke gepromoveerd. Langemark heeft een moeilijk jaar in eerste, maar uit de wedstrijd tegen Racing Brugge bleek dat ze zeer sterk weerwerk leveren. De Basketdames uit Eerste Landelijke nemen het zaterdag om 18u30 in de Stormmeeuw op tegen de meisjes van Deerlijk. De Knokke-Heistse dames staan op een 6de plaats. Deerlijk staat voorlaatste. Met de tegenstander gaat het trouwens om de tweede ploeg van Deerlijk.

Lippens in het Weekendmagazine van De Standaard

Burgemeester Lippens heeft het in het Weekendmagazine van De Standaard over het einde van de welvaartstaat. Je leest er HIER meer over.

Weer Glazen Huis in Knokke-Heist

Net als vorig jaar organiseren de Middenschool en het Koninklijk Atheneum in Knokke opnieuw een Glazen Huis met tal van acties om geld in te zamelen voor Music For Life. Deze acties spelen zich af van 19 tot 22 december. Op 22 december vanaf 8u zal de directeur zich met een aantal leerkrachten, net als vorig jaar, opnieuw voor 24u opsluiten in het Glazen Huis. Op 22 december zullen er tijdens de schooluren acties zijn om geld in te zamelen en kunnen er plaatjes worden aangevraagd. De hele dag zullen er gasten langskomen voor een interview of voor een optreden. Nieuw is echter dat, 16u tot middernacht het Glazen Huis dienst zal doen als een neutraal meldpunt voor alle acties uit Knokke-Heist en omgeving. Mensen en verenigingen die geld hebben ingezameld komen dan langs om gefotografeerd te worden met een cheque waarop het bedrag staat. Op die manier kan dan op 23 december om 8u ’s morgens worden aangekondigd hoeveel in de badstad werd ingezameld voor het project.

Wie ideeën heeft kan mailen naar ka.knokke@g-o.be

“We DO give a shit” zegt het Gemeentepersoneel

Onder het motto “We DO give a shit” zet het gemeentepersoneel van Knokke-Heist samen de schouders onder “Music For Life 2011”. Vanaf 26 november tot 22 december zet het personeel allerlei acties op touw om geld in te zamelen. Met het geld kan het Rode Kruis projecten rond veilig drinkwater en betere sanitaire voorzieningen financieren. Zo kan de strijd met diarree aangegaan worden. Liefst 1,5 miljoen kinderen sterven jaarlijks namelijk aan deze ziekte. Om te beginnen worden op het Galabal van de Zwinneblomme oordopjes en condooms verkocht. Ook kunnen de aanwezigen op het bal met medewerking van Foto Jones hun foto laten nemen als herinnering aan de Zwinneblomme 2011. Verder worden her en der tombolaloten verkocht tegen één euro. Men maakt daarbij kans op één van de acht 3-gangenmenu’s in een sterrenrestaurant in Knokke-Heist. De lotjes zullen vanaf maandag 28 november te koop worden aangeboden aan het onthaal van de verschillende gemeentelijke diensten evenals bij de aanvang van podium- of filmvoorstellingen.

Meer informatie via http://www.knokke-heist.be/

Stranduitbater wordt de wacht aangezegd in Knokke-Heist

Er werden afgelopen zomer “een groot aantal controles uitgevoerd bij de terrassen op de zeedijk en bij de stranduitbaters” bevestigde burgemeester Lippens tijdens een interpellatie van raadslid Kathleen van der Hooft. Het blijkt dat terrassen die zich niet aan de hun toegewezen oppervlakte houden aanmaningen krijgen en uiteindelijk bedreigd worden met de sluiting van het terras. Bij de stranduitbatingen zijn er volgens Lippens heel wat inbreuken. Vooral gaat het daarbij om lawaaioverlast, het overschrijden van de 'terrasoppervlakte' en het niet naleven van de reglementering op de raamverkoop van drank en etenswaren. Vooral één stranduitbating is een veelovertreder (“we weten allemaal wie het is” zei Lippens). Hij werd reeds driemaal aangeschreven. “Als hij volgend jaar één keer buiten de schreef gaat dan wordt z’n stranduitbating gesloten”, aldus de burgemeester.

‘Vredesprijzen’ uitgereikt in Knokke-Heist

Donderdagavond kregen de winnaars van de “Peace Button” wedstrijd in Knokke-Heist hun prijs uitgereikt. Naar aanleiding van de 5de editie van “Monument voor Vrede en Verdraagzaamheid” organiseerde de Gezinsbond namelijk een Vredeswedstrijd. De kinderen kregen op school een sjabloon waarin ze een vredesboodschap konden schrijven of tekenen. Op vrijdag 11 november konden ze in de tent op het burgemeester Frans Desmidtplein hun ontwerp afwerken met een badgetoestel. Per leeftijdscategorie werden in het stadhuis van Heist de 10 winnaars bekroond.

De jongste categorie werd door de burgemeester beloond met een knuffelbeer, een kleurboekje, een mooi voorleesboek over het Zwin en een gratis ticket voor de animatiefilm Pelle en Politiewagen in het Cultuurcentrum Scharpoord. De laureaten waren Alicia Vandekerckhove uit de Margaretaschool, Silke Coppens van de gemeentelijke basisschool het Anker en Mikay Houben uit Sluis van de vrije basisschool Windekind in Westkapelle. Arenka Coppens van het Anker, Leontien Sey van de Keuvelhfoekschool, Theys Lefever uit de vrije basisschool Polderkind en Loïc Stockx uit de Keuvelhoekschool ontvingen een Knokke-Heist rugzak, een Knokke-Heist spel en een filmticket voor de animatiefilm Pelle en de politiewagen. De oudste leeftijdscategorie kreeg een Knokke-Heist stripboek, een natuur-educatief pakket Duinpieper en een filmticket voor de Jeugdfilm het Geheim in het Cultuurcentrum Scharpoord. De laureaten waren hier Lou Brabant van de Vonk, Maarten Blomme van de Margaretaschool en Bo Kerkhofs van de Keuvelhoekschool.

24.11.11

Begroting goedgekeurd door de meerderheid

De gemeenteraad heeft donderdagavond de Knokke-Heistse begroting meerderheid tegen minderheid goedgekeurd. Volgens burgemeester Lippens werd de schuld van de gemeente maximaal naar beneden gehaald. In Gewone Dienst is er een tekort van 600.000 euro. Het verschil wordt gefinancierd uit het reservefonds. De lonen vertegenwoordigen een derde van de uitgaven. Andere grote kosten zijn de subsidies aan politie, OCMW en de gemeentelijke vzw’s. De grootste nieuwe uitgavenpost bedraagt 700.000 euro en betreft de uitbating van het nieuwe zwembad, dat eind juni volgend jaar de deuren opent. Er wordt in de badstad in 2012 echter 1,6 miljoen euro meer belastingen geïnd. Dat komt door de vermeerdering van het aantal woningen, de tweede verblijven en de indexering van de tarieven op bouwen en verbouwen. In Buitengewone Dienst worden volgend jaar 15 miljoen euro investering gepland. Grote uitschieter daarbij is de nieuwe Scholencampus in Knokke, die 7,6 miljoen zal kosten. Om dat te financieren wordt het reservefonds helemaal opgesoupeerd plus wordt een lening van 4,4 miljoen euro afgesloten. Uit het meerjarenplan blijkt dat tot 2016 in de badstad geen belastingsverhogingen in het vooruitzicht gesteld worden. De Open-VLD, het Vlaams Belang en het onafhankelijke raadslid Van Hoof stemden tegen de begroting. De Open-VLD (de nieuwe GBL-partner) had vooral opmerkingen in verband met de toename in de investeringen en de participatie van de gemeente in risicohoudende intercommunales.

Knokke-Heistse in ‘The Voice van Vlaanderen’

Vrijdagavond 25 november start bij VTM de zangtalentenzoektocht 'The Voice van Vlaanderen'. Daarbij gaan vier coaches op zoek naar dat ene verborgen talent dat met zijn of haar stem Vlaanderen kan veroveren. De coaches zitten echter met de rug naar de kandidaten en kunnen dus enkel ‘horen’ maar niet zien. Dat kunnen de kijkers thuis uiteraard wèl. Onder de kandidaten ook de 18-jarige Maxine uit Knokke-Heist. Ze heeft helemaal géén podiumervaring. Wat meer is, zelfs haar ouders en vrienden hebben haar nog nooit horen zingen. Voor haar tv-debuut heeft ze alvast geen makkelijk nummer gekozen. Ze probeert het namelijk waar te maken met de hit 'Someone Like You' van Adèle.

Samenstelling groepen binnen Gemeentebelangen rond in Knokke-Heist

Burgemeester Lippens van Knokke-Heist heeft dinsdagavond onverwacht vroeg reeds de samenstelling bekend gemaakt van de groep Gemeentebelangen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De mededeling kwam er “om politieke discussies te vermijden” nadat dinsdagavond de beslissing van de Open-VLD om weer scheep te gaan met de partij Gemeentebelangen uitlekte. De burgemeester zei dat ook de CD&V binnen de Gemeentebelangen naar de verkiezingen stapt. Lippens zei “Ik ben zeer verheugd, omdat we in deze moeilijke tijden een brede ‘meerderheid’ hebben om de moeilijke beslissingen die zullen moeten genomen worden op te vangen”. Op die manier wordt ook geprobeerd de continuïteit te waarborgen, aldus de burgemeester. De komende maanden zal gewerkt worden aan de individuele uitwerking van de verkiezingslijst. Bij het toewijzen van de mandaten na de verkiezingen zal volgens Lippens gekeken worden naar de capaciteiten van de kandidaten en dan pas naar de behaalde resultaten. Volgens voorzitter Bert De Brabandere van de plaatselijke CD&V is er de voorbije decennia steeds een goeie samenwerking en veel vertrouwen geweest binnen de Gemeentebelangen in de badstad. Volgens Open VLD voorzitter Marnix De Knaep heeft zijn partij in het verleden reeds bewezen dat ze kunnen meespelen en meewerken aan het beleid in Knokke-Heist. De Knaep ontzenuwde meteen de geruchten als zou er nu fikse ruzie zijn binnen de plaatselijke VLD, omdat een minderheid wilde opkomen met een aparte lijst. Burgemeester Lippens zal zeker opnieuw opkomen bij de verkiezingen. Of hij lijsttrekker of lijstduwer wordt liet hij in het midden. Hij heeft wèl ambitie om opnieuw burgemeester te worden. Of hij z’n eventuele ambtstermijn dan zal uitdoen “zal binnen de Gemeentebelangen beslist worden en zal vooral ook afhangen van de gezondheid”.

Bagger Hoekevaart komt in slibbekken in Westkapelle

Vrijdag 25 november start de Zwin-Polder met het uitbaggeren van de Hoekevaart op het grondgebied van Knokke-Heist en Damme. Het vorig baggeronderhoud dateert uit 1985. In een eerste fase wordt het gedeelte ten oosten van de Natiënlaan aangepakt over een afstand van zo’n 1.500 meter. Dat gebeurt bij middel van een baggerboot. De werken zullen 50 dagen duren en kosten ongeveer 225.000 euro. Het provinciebestuur van West-Vlaanderen zal instaan voor het volledige bedrag van de kosten. In januari volgend jaar wordt het gedeelte ten westen van de Natiënlaan uitgebaggerd. Dit zal zo’n 30 dagen in beslag nemen. De kostprijs van de tweede fase bedraagt 125.000 euro. De Hoekevaart heeft een totale lengte van 4,35 km. Er zal 35.000 à 40.000 m³ slib verwijderd worden. Omwille van agrarische en ecologische belangen wordt ervoor gekozen het slib in een ‘slibbekken’ te stockeren. Dit slibdepot is een akkerland van ca. 10 hectare groot gelegen langs de Roden Ossenstraat in Westkapelle. Het slib van de Hoekevaart zal er worden opgespoten. Na uitdroging van het slib kunnen de landbouwers het perceel opnieuw als akker gebruiken. De Zwin-Polder beheert een netwerk van waterlopen van in totaal zo’n 250 km lengte. Een degelijk onderhoud van die waterlopen, samen met het beheer over een arsenaal aan stuwen en pompen, moet er voor zorgen dat het poldergebied maximaal bestand blijft tegen wateroverlast. Eén van de belangrijkste waterlopen in dat netwerk is de Hoekevaart.

Krijg je cadeau cadeau in Knokke-Heist

Wie tussen 5 en 31 december een eindejaarsgeschenk koopt in één van de deelnemende handelszaken in Knokke-Heist maakt kans om het cadeau volledig terugbetaald te krijgen. Bij aankoop ontvangt men een wedstrijdkaartje waarop men invult voor wie het cadeau bestemd is en waarom die persoon een geschenk verdient. Het kaartje kan men deponeren in één van de drie 'kerstpostbussen' die staan opgesteld in de badstad. Voor de meest originele of vertederende reden wil Knokke-Heist graag in de portemonnee tasten. De deelnemende handelaars herkent men aan de raamsticker in hun etalage. Het gaat om een initiatief van de Dienst Toerisme in de badstad.

Meer informatie over deze actie: www.krijgjecadeaucadeau.be.
Locatie kerstposbussen: in de Lippenslaan thv het Burg. F. Desmidtplein (Knokke), op het Lichttorenplein (Knokke) en aan de tramhalte bij het Heldenplein (Heist).

“Heyst Leeft” straks ook in de cyberwereld

Het dagelijks bestuur van de heemkring “Heyst Leeft” wil graag een eigen website voor de vereniging. Binnen het vrijwilligerswerk is men dan ook op zoek naar iemand die een beperkte website kan maken. Voor zover die persoon belangstelling daarvoor heeft kan hij/zij ook toetreden tot het bestuur van Heyst Leeft. Regelmatig zijn er activiteiten binnen Heyst Leeft die slechts beperkte ruchtbaarheid genieten. Via de website zou dit in positieve zin kunnen veranderen.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met de ondervoorzitter: André Desmidt, Kalvekeetdijk 83 - 8300 Knokke-Heist, 0475/477482

Knokke-Heistenaar als enige Belg op Europees Klarinetfestival

Klarinettist Stephan Vermeersch uit Knokke-Heist is als enige Belg uitgenodigd op het Europese Klarinetfestival in Madrid. Dit tweede festival in de Spaanse hoofdstad wordt gehouden van 8 tot 11 december. Stephan Vermeersch zal er ondermeer eigen composities vertolken en diverse kamermuziekconcerten uitvoeren. Daarnaast zetelt hij ook in de jury en geeft masterclasses. Stephan Vermeersch is leraar klarinet/saxofoon/ensemble aan deKunstAcademie Knokke-Heist sinds 1990, en leraar klarinet/saxofoon aan de Zeeuwse Muziekschool Zeeland sinds 1991. Op zondag 27 november concerteert Stephan Vermeersch als solist ook samen met Hans Vermeersch in Hulst.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Mountainbikeroute in Knokke-Heist

Naast het optimaliseren van een route voor paarden tussen de manège in Knokke en de Oosthoek wil het gemeentebestuur op termijn ook werk maken van een mountainbikeroute in de badstad. Daar is uit sportmiddens al geruime tijd vraag naar. De creatie van de nieuwe route zal hoofdzakelijk gebeuren door het aaneenschakelen van bestaande paden. De mountainbikeroute zal echter wel “gevoelige plaatsen zoals de zeedijk en rustige locaties ontzien” aldus burgemeester Lippens.

Sturen ouders hun fietsende kinderen de dood in?

Uit een steekproef die donderdagmorgen in Knokke-Heist werd uitgevoerd door onze nieuwsdienst blijkt dat zowat 80 procent van de fietsende leerlingen de fietsverlichting niet in orde heeft. Dat is een “schrikbarend hoog aantal”. Met name werden fietsers geteld die op weg waren naar het tram- en treinstation in Knokke. Zowat 8 op 10 van de scholieren had geen enkel licht op. Velen droegen daarbij nog donkere kleren zonder enige reflectieband. Daarnaast is er nog het feit, dat veel van de fietsers tegen hoge snelheid rijden, een koptelefoon ophebben en totaal niet rond kijken. Men vraagt zich af of de ouders wel weten dat ze door het verwaarlozen van hun verantwoordelijkheden hun kinderen mogelijk de dood insturen.

23.11.11

Bij de bibliotheek kan men straks meer uitlenen

De Bibliotheek in Knokke-Heist is van plan om het dienstreglement aan te passen. Dat heeft ondermeer te maken met de nieuwe mogelijkheden door de evolutie van de technologie en de vele nieuwe bibliotheekmaterialen in het aanbod. Naast dvd’s is er nu ook een uitgebreid gamma games voor pc, Playstation en Wii. De bibliotheek beschikt verder over een grote collectie luisterboeken. Het verschil met de daisyboeken (voor slechtzienden) is dat deze luisterboeken door iedereen kunnen ontleend worden. Men wil daarom ook aan de klant meer mogelijkheden geven om een uitleenpakket samen te stellen: 10 boeken en/of tijdschriften, 5 stripverhalen, 5 partituren, 5 cd's, 5 dvd's, 2 games en 5 luisterboeken en/of daisyboeken, met een absoluut maximum van 25 materialen. Ten slotte kunnen klanten die ouder zijn dan 12 jaar er nu voor kiezen om hun eerste 2 maningsbrieven én hun reservatiebrieven voortaan via e-mail te ontvangen. Zo worden portkosten vermeden en kan er sneller gereageerd worden. Als de gemeenteraad het goedkeurt dan zal het nieuwe reglement geldig zijn vanaf 1 januari.

Theater “Vesche vis en nieuwe liefde”

Nu zondag 27 november is in Zaal Ravelingen in Heist om 15 uur de theatervoorstelling “Vesche vis en nieuwe liefde” te zien. Interviews die afgenomen werden van 35 vissersvrouwen vormen de basis van deze voorstelling. Het gaat om bijzonder dynamische verhalen uit het leven van sterke vissersvrouwen, die door Frieda Vanslembrouck en Lise Bouttery in een boeiende voorstelling werden gegoten. In het weekend opent in Sincfala trouwens ook de tentoonstelling “Vissersvrouw” met foto’s van Wouter Rawoens.Theatervoorstelling “Vesche vis en nieuwe liefde”: Prijs: 7 EUR. Reservatie: tickets verkrijgbaar bij CC Scharpoord en bij Sincfala. Een ticket voor de voorstelling biedt eveneens gratis toegang tot de tentoonstelling Vissersvrouwen in het Sincfala Museum.

Aanspreekpunt voor zelfstandigen

In Knokke-Heist wordt nu ook maandelijks een aanspreekpunt georganiseerd voor zelfstandigen. Dat gebeurt op initiatief van de vzw Efrem dat “solidariteit met zelfstandigen” nastreeft. 'Vaak moeten wij ondernemers motiveren of zelfs begeleiden om hun administratie beter op te volgen', verklaart Dirk Verschoore, directeur van deze hulpverleningsorganisatie. 'Beter en sneller hun bestekken en offertes opvolgen, wekelijks facturen maken en de betaling ervan opvolgen. Anders worden ze vaak slachtoffer van slechte betalers of leggen het af tegen stiptere concurrenten.' Uit de cijfers blijkt trouwens dat 60 procent van de hulpvragen eindigt in stopzetting of faillissement. “Dat moet beter” zegt Verschoore. In de toekomst houdt Efrem elke vierde dinsdag van de maandag zitdag in het Sociaal Huis in Heulebrug. Dat gebeurt van 13.30 tot 16u.

Men kan ook rechtstreeks contact nemen met Efrem vzw, Armentierssteenweg 11 te 8957 Mesen. Telefoon 057 44 64 78, fax 057 85 95 98, e-mail: info@efrem.be

Circus Malter met jubileumshow in Knokke-Heist

Van 7 tot 11 december doet het Vlaamse Circus Rose Marie Malter met de laatste editie van z’n jubileumshow ook Knokke-Heist aan. Het Vlaamse circus slaat dan z’n verwarmde tenten op naast het station in Knokke. Malter noemt men trouwens Vlaanderens laatste circus dat een internationaal programma brengt met gerenommeerde artiesten. In het jubileumjaar staat het spektakel extra in het teken van lach en humor. De jonge Franse clown Samuel speelt daarbij in op moderne trends. Ook komt de wereldberoemde stripheld Lucky Luke tot leven in de circuspiste. Onlangs was dit nummer trouwens met andere acts uit het circus de hoofdattractie in het televisieprogramma “No guts, No glory” op TMF. Daarnaast is er ook Argentijnse folklore met bola’s, poëtische luchtacrobatie, trapeze in vuur en vlam en een Russische topjongleur.

In deze tijden van crisis rekent Malter trouwens familiale prijzen voor de zitplaatsen, kinderen (-12 jaar) : van 7,50 € tot 12,50 € / Volwassenen van 15 € tot 25 €. Woensdag is trouwens “Happy Day” en betaalt groot of klein slechts 5 € voor gelijk welke plaats. Daarnaast zijn op vrijdagavond alle tickets verkrijgbaar tegen halve prijs. Circus Malter van 7 t/m 11 december in Knokke. Woensdag – zaterdag – zondag om 14.30 u & 17.30 u, vrijdag om 19.00 uur. TICKET-INFO : 0494 34 30 90 of kijk ook op : www.circusrmmalter.com

Vistuigonderzoek ter bescherming van bruinvissen

Op de Noordzee wordt binnenkort een uitgebreid onderzoek aan boord van vissersvaartuigen gehouden in verband met bruinvissen. Het onderzoek moet uitwijzen welke vistechnieken de oorzaak zijn, dat bruinvissen worden bijgevangen. Ook wordt bekeken wat de effecten zijn voor bruinvissen van explosief geluid onder water. Het gaat om geluid zoals bij het heien van palen voor windmolenparken. Bijvangst in vistuig wordt wereldwijd als de grootste bedreiging voor bruinvissen beschouwd. Maar het is onvoldoende bekend welke technieken de boosdoeners zijn. Ieder jaar belanden zo'n 8000 bruinvissen als bijvangst in de netten van vissersschepen op de Noordzee. De zeezoogdieren raken verstrikt. kunnen niet naar de oppervlakte om adem te halen en verdrinken.

Knokke-Heist legt invalsparking aan

Burgemeester Lippens heeft dinsdagavond meegedeeld dat in het kader van de voorbereiding van de verkeersafwikkeling voor het nieuwe ziekenhuis in Knokke-Heist ook gronden worden onteigend voor de aanleg van een invalsparking. Het terrein situeert zich op de hoek van de Natiënlaan en de Kalvekeetdijk, die bekend staat als de “Far West”. Op die plaats wordt in de toekomst ook een rotonde aangelegd ten einde de invalsparking en het ziekenhuis vlot te kunnen bereiken. Een alternatieve parkeerplaats drong zich op omdat de parking bij het station van Knokke straks niet langer kan gebruikt worden vanwege de uitbouw van de nieuwe residentiële deelkern Duinenwater. De invalsparking zal plaats bieden aan een duizendtal wagens. Daarnaast is er ook ruimte voor het organiseren van langdurige activiteiten van het slag van Cavalia of Fuerza Bruta. “Het is zeker niet de bedoeling om daar wekelijks iets te organiseren” aldus Lippens in een gesprek met onze nieuwsdienst. De invalsparking zal trouwens ook fungeren als transferium, waarbij gebruikers snel en efficiënt naar het centrum van de badstad kunnen gebracht worden. In dat verband zullen contacten gelegd worden met het openbaar vervoer. Als alles z’n gang kan gaan, dan zou de invalsparking mogelijk tegen komende zomer al in gebruik zijn.

Eindejaarshappening bij FC Heist

De afdeling Jeugd van FC Heist heeft een vroege eindejaarshappening op het programma staan ten voordele van de jongerenelftallen. Dat gebeurt op vrijdag 10 en zaterdag 10 december. In de kantine en een verwarmde tent op stadion “De Taeye” in Heist is er op vrijdag 9 december vanaf 19.30u “Seriekaarting” voor wijn en vanaf 20u “Wijndegustatie”. Deelname wijndegustatie vooraf inschrijven op 0486.869.513. Zaterdag 10 december vanaf 18u.00 “Kersthappening” met frieten, braadworsten, brochettes, soep, jeneverhoekje, gezelligheid, muziek, dans, tombola, bingo. 13u45 wedstrijd, U13 Heist – Westkapelle en om 15u15 wedstrijd, U15 Heist – Westkapelle.

Henk Houwaart nieuwe trainer bij FC Knokke

Na een reeks verliezen krijgt FC Knokke een nieuwe hoofdtrainer. Het is Henk Houwaart die in die capaciteit de Eersteprovincialer zal leiden. Hij volgt Roland Verhaeghe op die terug z’n vroegere functie van jeugdcoördinator zal opnemen. De 66-jarige Houwaart stond eerder al tweemaal aan het roer van FC Knokke. De bekende Nederlander is een flamboyante en op de aanval ingestelde trainer en moet nu het tij trachten te keren bij de kustploeg.

Open-VLD samen met Gemeentebelangen naar de verkiezingen in Knokke-Heist

Dinsdagavond heeft de Open-VLD in Knokke-Heist tijdens geheim overleg ingestemd met een voorstel van de partij Gemeentebelangen om op hun lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. De Open-VLD krijgt 6 plaatsen op de lijst aangeboden. Het gaat om 4 vrouwen en 2 mannen. Dat is precies het aantal gemeenteraadsleden, dat de Open-VLD momenteel in de gemeenteraadsoppositie heeft in Knokke-Heist. Er is door Gemeentebelangen geen enkel mandaat beloofd aan de Open-VLD. Een schepenzetel behoort echter tot de mogelijkheden, maar dat zal afhangen van de verkiezingsuitslagen. Het is een nipte meerderheid van de Open-VLD die gisteravond gestemd heeft voor deelname aan de lijst Gemeentebelangen. Die goedkeuring zal nu ook bij de partij Gemeentebelangen worden besproken. De CD&V, die in de badstad al jaren onder het bannier van de Gemeentebelangen optrekt zou dat in de toekomst ook blijven doen. Een officiële bevestiging van CD&V voorzitter Bert Debrabander is er echter op dit ogenblik nog niet. De Open-VLD maakte jarenlang deel uit van de meerderheid in Knokke-Heist, maar kort voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen was het voormalig minister Marc Verwilghen die de samenwerking opzegde, met de bekende noodlottige gevolgen. Met de Open-VLD weer aan boord lijdt het echter geen twijfel dat de partij Gemeentebelangen in Knokke-Heist opnieuw op een stevige meerderheid afstevent.

22.11.11

Knokke-Heist gaat GAS-reglementering hanteren

Naar voorbeeld van een aantal grote steden zoals Brugge wil Knokke-Heist in de toekomst ook gebruik maken van de zogeheten GAS-reglementering. Deze Gemeentelijke Administratieve Sanctie moet de overheid toelaten om snel, efficiënt en eenvormig op te treden tegen de diverse vormen van lokale overlast. De boete wordt opgelegd door een gemeentelijk sanctionerend ambtenaar. Dat kan een politieagent zijn “of ook een gemeenteambtenaar die daartoe een speciale opleiding heeft gevolgd” zei Eerste Schepen Maxim Willems aan onze nieuwsdienst. Men kan een GAS-boete krijgen voor alle overtredingen op de algemene politieverordening. Voorbeelden zijn het niet opruimen van hondenpoep, overlast door blaffende honden, nachtlawaai, wildplassen en dergelijke meer. GAS-boetes kunnen oplopen tot maximum 250 euro. Voor personen tussen 16 en 18 jaar bedraagt de boete maximum 125 euro. De administratieve sanctie zal de bestraffing van een aantal feiten via de politierechtbank vervangen. Ten einde de reglementering in werking te laten treden zullen de komende maanden in Knokke-Heist een reeks politiereglementeringen herschreven worden.

Leerlingen Kunstacademie winnen Dexia Classics

Twee leerlingen van deKunstAcademie in Knokke-Heist hebben de Dexia Classics wedstrijd gewonnen. De publieke sessies werden tussen 7 en 21 november gehouden in de Passage 44 in Brussel. Sedert 1965 al schrijft Dexia een wedstrijd uit voor de jongeren van kunstacademies. In die periode werden inmiddels 2.500 jongeren uitgeroepen tot laureaat van de wedstrijd. Velen onder hen maakten ondertussen carrière als leraar, muzikant of acteur. Met de twee winnende leerlingen uit de badstad gaat het om Mathias Vercammen en Harrison Steingueldoir. Ze wonnen met 95 procent van de punten in het Jazzmuziek genre. De prijsuitreiking gebeurt op zaterdag 10 maart volgend jaar in de Brusselse Munt. De “Eerste Prijzen” van Dexia Classics 2011 zullen dan vijf zalen van de nationale opera inpalmen. Meerdere briljante laureaten zullen die dag op het grote podium laten horen wat ze in hun mars hebben. De toegang is gratis en zonder reservatie.

Foto: links Harrison Steingueldoir, rechts Mathias Vercammen

Voetballers van Surfers’ in finale

Het voetbalteam van Surfers Paradise uit Knokke-Heist is er voor het eerst in geslaagd zich te kwalificeren voor de finale van de Beker “Brugse Sportraad”. Het team is ondertussen reeds 16 jaar actief in de afdeling bedrijfsvoetbal zone Brugge. De voetballers van Surfers’ Paradise mogen naar de eindronde na een 2-1 overwinning tegen De Reese en een 1-1 gelijkspel tegen Azalea. Dit leverde een eerste groepsplaats op. Held van de dag werd Steve De Knock die de drie doelpunten voor zijn rekening nam. De finale heeft plaats op 14 april volgend jaar en de tegenstander wordt SK Koude Keuken.Op de foto rechtstaand vlnr: Frank Vanleenhove, Domien Coopman, Frederik Martens, Mike De Demon, Django Hauman, John Bouillon, Dorian Tsetis, Gert-Jan De Smet. Gehurkt van links naar rechts : Gerrit-Jan Sleutjes, Vito Van Laeken, Thibaut Annys, Steve De Knock, Kristof Mahieu, Thomas Hannon.

Günther Neefs in Knokke-Heist

In zijn nieuwe theatertour 'Günther Neefs 21 jaar Ver' doet de warmste stem van Vlaanderen ook Knokke-Heist aan. Op dinsdag 29 november kan men hem om 14.30 aan het werk horen in het Cultuurcentrum Scharpoord. Hij wandelt daarbij doorheen de jaren en selecteert bekende en minder bekende liedjes die hem op een of andere manier hebben geraakt. Günther Neefs wordt begeleid door 4 muzikanten, die een brede waaier aan instrumenten zullen bespelen. De show wordt ook ondersteund met zeldzame sfeerbeelden.

'Günther Neefs 21 jaar Ver' dinsdag 29 november, 14.30 Scharpoord. Toegang: 13 EUR; studentenkaart, 55+: 12 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 10 EUR

90-jarige auteur signeert nieuw boek in Knokke-Heist

Maria De Meersman, auteur van "Spionne in het Derde Rijk" heeft op haar 90ste een tweede boek uitgebracht : "Fatale Opdracht". Ze deed dat samen met co-auteur Dominique Vandekerchove. 'Fatale Opdracht' is een waar gebeurd verhaal en een boeiende getuigenis, met talrijke, soms hilarische anekdotes. Het wordt aangevuld met archiefmateriaal, dat duidelijk maakt wat er achter de schermen gebeurde, terwijl een onwetende jonge vrouw plichtsbewust de opdrachten van het verzet uitvoerde." Op vrijdag 9 december zal Maria De Meersman van 16u tot 17u in de Standaard Boekhandel in de Lippenslaan te Knokke aanwezig zijn om haar boek te signeren.

Kunstschilders bij de start van kusttoerisme in de 19de eeuw

Tijdens de MuseumBabbel op zondag 27 november houdt Marc Constant in het Heistse Sincfala een voordracht over “Kunstenaars en het opkomend toerisme aan de kust aan het einde van de 19de eeuw”. Marc Constant is conservator van het nieuwe museum "Kusthistories" in Middelkerke. Hij legt zondag uit, dat het toerisme aan de Vlaamse kust zijn ontstaan voor een deel dankt aan de kunstschilders. Zij kwamen naar zee aangetrokken door het bijzondere licht. Ze vestigden er zich, soms in ware kolonies. Zo schaarden artiesten zich in Knokke rond Emiel Verharen. Na een tijd vonden ze het echter te druk en gingen in Westende wonen. Een echte kunstenaarskolonie ontstond daar niet, maar Westende werd wel een badplaats met een artistieke ondertoon.

Zondagsbabbel in Museum Sincfala op 27 november om 10 uur

Onderzoek naar voortbestaan verbrandingsoven

Knokke-Heist laat momenteel via het Autonoom Gemeentebedrijf StadsOntwikkeling (AGSO) onderzoeken of de afvalverbrandingsoven nog toekomst heeft in de badstad. De huidige milieuvergunning loopt namelijk af in 2014. De afvaloven van Dalkia in de Sluisstraat in Westkapelle heeft een schouwhoogte van 50 meter en kreeg in 1995 een nieuwe rookgasreinigingsinstallatie. De Knokke-Heistse huisvuilverbrandingsoven verbrandt zo'n 35.000 ton afval per jaar en is daarmee veruit de kleinste afvaloven in ons land. Mocht beslist worden de oven af te breken dan wil Knokke-Heist de vrijgekomen ruimte gebruiken om het aangrenzende container- en recyclagepark uit te breiden. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems wil men daarnaast het terrein ook gaan gebruiken voor de recuperatie van energie en andere milieuvriendelijke initiatieven. Dit wordt mogelijk omdat onderhandelingen met de provincie er zopas voor gezorgd hebben dat de site van de verbrandingsoven niét terug “natuur” moet worden, aldus Willems.

IJspiste weer in aantocht in Knokke-Heist

Op maandag 28 november start de bvba Ice Time op het Verweeplein in Knokke met de bouw van de ijspiste met overkapping. Voor deze elfde editie wordt het schaatsterrein liefst duizend vierkante meter groot. De chalet waar de schaatsen verhuurd worden komt dan ook een stuk dichter bij de Lippenslaan. Bij de ijspiste worden ook zeven gloednieuwe chalets neergezet. Er is echter geen eigenlijke verkoop van kerstspullen meer. Voor extra sfeer is de zijkant van de overkappingstent doorzichtig in de richting van de herbergen… De opening van de ijspiste gebeurt op vrijdag 9 december om 19u. Dat wordt voorafgegaan door een bezoek van de kerstman (18u). De scholen krijgen tekeningen, die de kinderen kunnen inkleuren en afgeven bij de kerstman in ruil voor een kado. Om 20u staat een optreden van Danzel op het programma, gevolgd door een Party on Ice met Disco Amigo. De IJspiste sluit z’n deuren op zondagavond 8 januari. Om 16u is er dan een optreden van Willy Sommers gevolgd door een Après Ski Party met Bart De Graaf. Vorig jaar kwam Eddy Wally nog op het podium. Dat was één van de laatste optredens voor z’n herseninfarct. Voor de duur van de IJspiste krijgt de woensdagmarkt z’n beslag op de alternatieve locaties.

Ook op het programma:
Iedere zaterdag en zondagvoormiddag van 10u -11.30u schaatsgewenning voor de allerkleinsten. De ouders mogen dan met hun gewone schoenen mee op het ijs terwijl de kinderen leren schaatsen. Woensdagnamiddag kinderdisco en gratis schmink.

Van Damme wint Rock Masters in Gibraltar

De bekende Knokke-Heistse bowler Chris Van Damme heeft in Gibraltar het Rock Masters tornooi op z’n naam gezet. Bij de dames was de eerste plaats voor de Britse Angie Brown. Tijdens de wedstrijd zorgde Van Damme ondermeer voor de eerste “300” die ooit in de King’s Bowl in Gibraltar gespeeld werd. Het prijsgeld en de bekers werden overhandigd door de minister van Sport en Cultuur Edwin Reyes tijdens een gala in de “Ocean Village”. In oktober zette Chris Van Damme ook reeds de 14de Senior Open in Malta op z’n naam.

Pompstation opgeknapt in Knokke

In antwoord op een vraag van raadslid Frank De Smet in augustus werd aan het waterzuiveringsbedrijf Aquafin gevraagd om het verloederde pompstation langs de Zoutelaan in Knokke op te knappen. Dat is ondertussen gebeurd. Het pomphuisje was over de jaren bijzonder bouwvallig geworden. Er ontbraken stenen in de gevel en er zaten barsten in de muren. Ook bladerde overal de verf af. Na een hoognodige facelift staat het elegant huisje ondertussen weer te pronken tussen de villa's bij het Zwitsers- en Hollandspad.

Treinverkeer gestoord

Dinsdagmorgen was het treinverkeer in onze regio even gestoord. Dat was het geval op het traject tussen Knokke en Heist. De oorzaak was "een technisch mankement".

21.11.11

Voor de rechter wegens onopzettelijke doodslag op Knokke-Heistenaar

In Brugge staat een 27-jarige brancardier terecht voor de correctionele rechtbank voor onopzettelijke doodslag op een patiënt uit Knokke-Heist, die hij vervoerde. Op 19 oktober vorig jaar haalde de brancardier, die voor een privéfirma werkt, een patiënt op in het AZ in Brugge. De patiënt had een nierdialyse ondergaan en moest terug worden gebracht naar zijn woning. Toen de brancardier de patiënt in Knokke-Heist uit de ziekenwagen haalde, gleed hij uit op het natte voetpad. De brancard viel om en de patiënt liep daarbij een zware hoofdwonde op, waaraan hij een week later overleed. De nabestaanden sturen in deze zaak niet aan op een straf, maar vragen wel een schadevergoeding. De uitspraak is op 19 december.

Fietsvoetveer gestrand

Maandagnamiddag is het fietsvoetveer Prins Willem-Alexander, dat de verbinding Breskens-Vissingen onderhoudt, vastgelopen op de Strekdam bij Vlissingen. Het veer was in dicht mist in de problemen geraakt. De sleepboot "Multratug 9" heeft het vaartuig rond 14.30u weer vlot getrokken. De 30 passagiers aan boord werden door de loodsboot "Cetus" naar de kant gebracht. Er deden zich bij het vastlopen geen persoonlijke ongevallen voor. De veerboot wordt onderzocht op eventuele lekkages en blijft voorlopig uit de vaart. Vervoerder Veolia kan niet zeggen hoe lang dit duurt. De veerdienst wordt dinsdag alvast met één boot onderhouden. De Prinses Maxima vertrekt om vijf voor het hele uur uit Vlissingen en om zeven voor het halve uur uit Breskens.

Onderscheiding voor Manu Desutter

De koning heeft zopas het “Bijzonder ereteken eerste klasse” verleend aan ere-senator Manu Desutter uit Knokke-Heist. Het ereteken werd uitgereikt wegens z’n jarenlange inzet ten behoeve van de Club Prosper Montagné. De onderscheiding werd overhandigd op het jaarlijks banket van de club door de vertegenwoordiger van Sabine Laruelle, minister van KMO’s, zelfstandigen en middenstand. De Club Prosper Montagne richt jaarlijks de wedstrijden in voor Eerste Kok en Eerste Wijnschenker van België. Manu Desutter is voorzitter van deze bekende culinaire club sedert 1974, toen hij nog burgemeester van Knokke-Heist was. De club is vernoemd naar de Franse meesterkok Prosper Montagné (1865-1948), die ondermeer ook de basis legde van de kookkunst in militaire grootkeukens. Volgens Manu Desutter is de taak van de club in ons land “De Belgische gastronomie promoten en verdedigen, het gebruik van lokale producten stimuleren en vooral aankomende talenten een stevige steun geven bij hun weg naar de top."

Zondagbabbel met Oscar van den Boogaard in Scharpoord

Op zondag 4 december zit van 10 tot 12 tijdens de zondagbabbel in de Bibliotheek Scharpoord de Nederlander Oscar van den Boogaard op de praatstoel. De 47-jarige van den Boogaard is romanschrijver, columnist, curator en artistiek directeur van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten Gent. Hij wordt geïnterviewd door recensent Jooris Van Hulle. Oscar van den Boogaard groeide op in Nederland en Suriname en studeerde Rechten en Franse Taal- en Letterkunde in Montpellier, Amsterdam en Brussel. Hij heeft een omvangrijk literair oeuvre op zijn naam staan: Magic Man (2007), Het verticale strand (2005), Inspiration Point, Een zomerdagboek (2004). Naast toneelstukken zoals Lucia smelt (2001), Lavalounge (2002), Nest (2004), Decemberhonger (2010) schrijft hij ook reeds vele jaren een column in de krant De Standaard. Snobisme voor beginners (2008) werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essay Prijs 2009. Meer dan een minnaar (2010) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2010. Van den Boogaard is medeauteur van Knokke de Luxe (2011) en Beste Buren (2011) een verzameling van essays van Belgische schrijvers over Nederland en Nederlandse schrijvers over België (2011).

Gratis toegang met een drankje als afsluiter – reservatie gewenst. Bibliotheek Scharpoord
Meerlaan 32 – 8300 Knokke-Heist T 050 630 430 – bibliotheek@knokke-heist.be

Knokke-Heistenaar bouwt Brandwondencentrum in Burkina Faso

Brandwondenchirurg Michel Van Brussel uit de deelgemeente Ramskapelle is er zopas met collega's van de "ngo Flame vzw" in geslaagd een groep investeerders bijeen te brengen, die een “enorm bedrag” schenken voor de bouw van een nieuw FLAME Brandwondenhospitaal in Burkina Faso. Michel Van Brussel zet zich al sedert 2003 in voor een brandwondencentrum in dat Afrikaanse land. Tijdens een stoet door de straten van Bobo Dioulasso ontstond toen namelijk brand waarbij 278 gewonden vielen, de meesten kinderen. De Ramskapelse brandwondenchirurg is toen met een gespecialiseerde ploeg afgereisd naar Burkina Faso om te helpen waar mogelijk. Terug thuis gekomen werd de vzw Flame opgericht met als doel blijvend gecoördineerd brandwondenzorg te leveren. Drie jaar later opende het Flame brandwondencentrum in Bobo. Voor operaties moest echter meestal de faciliteiten van het plaatselijk hospitaal gebruiken. De hygiënische omstandigheden lieten daar echter te wensen over. In april van dit jaar besloot de vzw dan ook alles in het werk te stellen om een eigen hospitaal te bouwen. Om daartoe de nodige fondsen te werven werd in België en Nederland de voorbije weken fors aan lobbying gedaan. Ondanks de crisis is zopas het eerste grote bedrag van investeerders binnengekomen zodat men hoopt in Burkina Faso snel aan de slag te kunnen. Daarnaast heeft ook Philips Healthcare uit Eindhoven, leverancier van diagnostische beeldvorming- en patiëntbewakingssystemen, besloten om Flame te ondersteunen. De bouw van het hospitaal zal trouwens gerealiseerd worden door brandwondpatiënten zelf. Chirurg Michel Van Brussel en respiratoir therapeut Luc De Clerck zeggen: “Doel is om op 1 november 2013, tien jaar na de ramp in Bobo Dioulasso, een nieuw en ‘volledig’ brandwonden centrum te hebben!”

23.000 euro voor winnaar Partouche Poker


In het Casino Knokke is Mohand Rechache in de vroege uren van maandagmorgen winnaar geworden van de Partouche Deepstack poker wedstrijd. In totaal hebben de voorbije drie dagen 372 spelers deelgenomen aan het pokerevenement. Zaterdag en zondag werd het aantal spelers steeds weer gehalveerd. Zondagnamiddag rond 16u waren er nog zo’n 20 pokerspelers over. Het was al behoorlijk laat toen de laatste vier spelers het tegen mekaar opnamen. Daarbij bleek dat er tegenwoordig ook minder orthodoxe manieren zijn om een pokerspel te winnen. Vooral het lot heeft beslist, dat onze landgenoot Mohand Rechache de titel kon binnenrijven plus 23.000 euro. Dat is duizend euro meer dan z’n drie tafelgenoten.

De uitslag
1. Mohand Rechache 23 000 €
2. Mélissa Vervaeke 22 000 €
3. Pascal Libert 22 000 €
4. Benoît Tombeur 22 000 €
5. Manu Manzano 15 000 €
6. Tim Glorieux 8 820 €
7. Charlotte Van Brabander 7 780 €Foto zaal: Christel Bedert

Vanaf 1 december vernieuwing parkeervignet

Zowel bij inwoners als tweedeverblijvers in Knokke-Heist blijkt het gebruik van het parkeervignet een groot succes. Vorig jaar werden er zo'n 12.600 van verkocht. De huidige vignetten van 2011 zijn geldig tot en met 31 januari. Om de uitgifte van de nieuwe vignetten te spreiden start de verkoop voor 2012 binnen enkele dagen al op 1 december. Deze nieuwe vignetten worden achter de voorruit gekleefd en zijn geldig vanaf 1 januari 2012 tot 31 januari 2013. Een parkeervignet kan worden aangevraagd door inwoners, eigenaars of vruchtgebruikers van een tweede verblijf in de badstad. En ook door huurders van een tweede verblijf met een huurcontract van minstens 1 jaar. Mits de nodige documenten voor te leggen kan het vignet worden aangevraagd voor de eigen wagen, firmawagen of leasingwagen. Men kan de aanvraag doen via de website www.knokke-heist.be. Op de voorpagina volgt men dan de link naar het desbetreffende e-formulier. Men kan ook terecht in de ParkingShop in het stadhuis van Knokke.

Teleurstellend voetbalweekend voor Knokke-Heistse ploegen

Het mistige voetbalweekend is er een om snel te vergeten bij de Knokke-Heistse ploegen. In Eerste Provinciale verloor FC Knokke op verplaatsing met 2-0 van Ingelmunster. Knokke zakt met 11 punten naar de 13de plaats. In Derde Provinciale B werd zaterdagavond de wedstrijd Nieuwpoort-Westkapelle stopgezet. Hoger Op Oedelem won zondag met 2-1 van FC Heist. VVWestkapelle staat nu tweede in de rangschikking, met 27 punten en één wedstrijd minder gespeeld. Heist legt beslag op de 7de plaats met 19 punten. In Vierde Provinciale B blijft Moerkerke z’n lange winnende reeks aanhouden met een 0-4 overwinning bij Doomkerke. De wedstrijd tussen Lombardsijde en Zeebrugge eindigde op 1-1 gelijkspel. Moerkerke is klassementsleider met 28 punten, Zeebrugge staat 9de met 14 punten.

Pas op paarden in het verkeer

De paardensport bloeit in Knokke-Heist. De gemeente is daarom volop bezig met het optimaliseren van de infrastructuur voor deze sport. Voornamelijk wordt de komende maanden de afzonderlijke paardenroute afgewerkt tussen de Manège en de Knokse Oosthoek. Omdat uit een enquête blijkt dat maar 3,3% van de ruiters en menners zich veilig voelen op de openbare weg, voert het Vlaams Paardenloket momenteel ook campagne rond paarden in het verkeer. Het gemeentebestuur roept dan ook op om zoveel mogelijk ruimte te laten als men achter een paard rijdt en ook genoeg zijdelingse afstand te laten bij het voorbijsteken. Vooral mag men geen lawaai maken zoals door toeteren of luide muziek. Ook moet men nooit een groep paarden doorbreken.

20.11.11

Knokke-Heistse basketheren weer aan de leiding

In Eerste Landelijke is het opnieuw een schitterend weekend geworden voor de Heren van BasketClub Namedis Chape Knokke-Heist. Vooral in het laatste kwart kregen de kustjongens greep op de partij tegen Racing Brugge. Ze wonnen de derby op verplaatsing met 68-73. En omdat Oxaco thuis verloor tegen Baasrode (64-75) kwam de Knokke-Heistse basket opnieuw aan de leiding in het klassement. De hoop van de Knokke-Heistse dames in Eerste Landelijke om te winnen tegen Houtem ging echter niét in vervulling. De kustdames moesten het onderspit delven met 71-59.

Heren Knokke-Heist: Aelter 7, Tratsaert 2, Franchoo 18, Depauw 12, Casier 25, Audenaert 2, Goethals 0, Vandekeere 4, D'Haese 3

Politie rekent Albanese inbreker in

Een patrouille van de politiezone Damme/Knokke-Heist heeft zaterdagavond een Albanese inbreker opgepakt. Dat gebeurde rond halfnegen toen de patrouille in Damme een verdacht voertuig opmerkte. Toen de chauffeur het teken tot stoppen negeerde werd de achtervolging ingezet. De man liet op een gegeven moment z’n wagen achter en sloeg te voet op de vlucht. Korte tijd later kon hij worden ingerekend. Het gaat om een man van Albanese afkomst die eerder reeds zware diefstallen pleegde. Hij deed dat alleen én in bende. De Albanees kon geen verklaring geven voor z’n aanwezigheid in onze regio. In z’n wagen werd ook inbrekersmateriaal gevonden. De man wordt voorgeleid bij de onderzoeksrechter.