16.6.07

Geen kwaliteitsmerk voor start bodemmosselseizoen

Voorlopig komt er geen kwaliteitsprotocol voor Zeeuwse mosselen. Besprekingen tussen Horeca Vlaanderen en de Zeeuwse mosselhandel, die in mei begonnen, hebben tot nu toe weinig opgeleverd. Schelpdierbedrijf Prins & Dingemanse geeft toe dat men in de gesprekken “nog geen steek” is opgeschoten. Men verwacht dan ook niet dat er al voor het nieuwe mosselseizoen een kwaliteitsprotocol is. "Want het is heel lastig absolute cijfers aan bijvoorbeeld het visgewicht van mosselen te plakken. Mosselen zijn een natuurproduct en het moet commercieel haalbaar zijn. De mosselveiling hanteert bovendien al een kwaliteitsprotocol." Horeca Vlaanderen wil bovenal dat aan mosselrestaurants de beste kwaliteit mosselen wordt geleverd. Het bodemmosselseizoen begint rond 8 juli. De kwaliteit lijkt beter dan in 2006. Het weer zit mee en de meeste mosselen komen van de Waddenzee, die vollere mosselen oplevert dan de Oosterschelde.

Verwilghen wil onderzoek prijs-hike Electrabel

Marc Verwilghen, gemeenteraadslid en minister van Energie, overweegt te laten onderzoeken of Electrabel met een aangekondigde prijsstijging misbruik maakt van haar machtspositie. Ook wil hij weten of de reden die Electrabel aanhaalt voor die prijsverhoging wel correct is. Electrabel verhoogt vanaf 1 september de prijzen voor aardgas en elektriciteit - die laatste enkel voor de bedrijfsklanten. De prijsverhoging is een gevolg van "de prijsstijging op de internationale markten", zo luidt het. Consumentenorganisatie Test-Aankoop meent dat door het warme weer de verkoop van aardgas teruggevallen is en dat Electrabel met een prijsverhoging het verlies van inkomsten wil compenseren. De KMO-organisatie Unizo zegt dat Electrabel misbruik maakt van zijn bijna-monopolie op de Belgische markt. Unizo wil overleg met Electrabel, maar wil desnoods vragen dat de regering tussenbeide komt. Hoe dan ook legt de prijsverhoging een hypotheek op de economische groei, zegt Karel Van Eetvelt van Unizo. Minster van Energie Marc Verwilghen overweegt een vraag tot onderzoek te richten aan de raad voor de mededinging.

Maandag doorstart Ferryways (update)

Het ziet er naar uit dat de Kanaalrederij Ferryways in Oostende vanaf maandag z’n bedrijvigheid weer zal hervatten. Dat is het gevolg van de handelsrechtbank om 3 voorlopige bewindvoerders aan te stellen voor de rederij. Nationaal voorzitter van de Belgische Transportarbeidersbond (BTB-ABVV) Ivan Victor benadrukte aan het personeel dat overnemer Cobelfret volledige kennis van zaken had toen ze enkele weken geleden Ferryways overnam : "De cijfers van 2004 en 2005 geven geen aanleiding om te spreken van faillissement. We zijn dan ook vol onbegrip over het te grabbel gooien van de handelsportefeuille van het bedrijf door Cobelfret. Bij de rederij in Zeebrugge doet het bericht echter de ronde dat fraude in de boekhouding van Ferryways werd ontdekt. Ondertussen werd bij Cobelfret in Zeebrugge beslist om maandag toch geen extra schip in te leggen om het grote vrachtaanbod richting Darford sneller te kunnen verwerken. In de plaats zullen begin volgende week Cobelfret-vaartuigen voor rekening van Ferryways in Oostende beginnen varen. Het gaat om de Phocine en Cervine, die al een tijdje in Zeebrugge oplagen.

Tweede verblijven minder snel duur in Knokke-Heist.

In Koksijde steeg de prijs van een appartement in vijf jaar met 91 procent, in De Panne met 79 procent en in Nieuwpoort met 78 procent. Ter vergelijking: Knokke-Heist kent 'maar' een prijsstijging van 31 procent. Jan Jassogne van de Confederatie van Immobiliënberoepen verklaart de verschuiving door "de hoge prijzen in Knokke en het grote aanbod aan nieuwbouwappartementen op toplocaties aan de Westkust". Daar komt nog bij dat Koksijde, naast Knokke-Heist, de enige kustgemeente is waar men geen personenbelasting moet betalen. Door het feit dat mensen steeds meer kiezen voor tweede verblijven aan de Westkust swingen die daar ook de pan uit, en stijgt de koopprijs van een vakantieverblijf in Knokke-Heist minder snel.

15.6.07

Nieuwshoofdpunten vrijdag 15 juni 2007

° Knokke-Heist heeft in een schrijven aan minister Kris Peeters een 4de tracévariant verdedigd voor de geplande AX-weg.
° Een Bruggeling die in Gent probeerde een dokter uit Knokke-Heist dood te schieten wordt sedert vrijdag psychiatrisch onderzocht.
° Marc Verwilghen trekt samen met 22 andere West-Vlamingen naar het nieuwe parlement in Brussel.
° Uit het pas bekendgemaakte routeschema van de Eneco Wielertour, blijkt dat de renners op 24 augustus vanuit Antwerpen naar Knokke-Heist rijden.
° In de badstad bereiden de zesdejaars van alle lagere scholen zich niet alleen voor op hun examens maar ook op de inmiddels traditionele Uitwuiffuif.
° De komende dagen wordt in de ArtUp Gallerij in Knokke een tentoonstelling met zogeheten Flatland sculpturen opgezet.
° Er zit weer schot in de plannen die Sluis moeten verbinden met de Noordzee bij Cadzand.
° Op deze dag in het verleden...

Knokke-Heist verdedigt 4de AX-variant

Knokke-Heist heeft in een schrijven aan minister Kris Peeters een 4de tracévariant verdedigd voor de geplande AX-weg. Deze nieuwe autosnelweg moet de N49 uit Antwerpen vlakbij de badstad doorverbinden naar de haven van Zeebrugge. De nieuwe variant moet de woonkern van Westkapelle beter beschermen tegen geluidsoverlast en visuele hinder. Het Schepencollege steunt zich hiervoor op een 13 pagina’s tellend rapport waarin o.a. wordt aangegeven dat de impact op het Vogelrichtlijngebied Poldercomplex bij variant 4 vergelijkbaar is met deze bij variant 1. Op het vlak van minimale versnippering van de open ruimte, is variant 4 zelfs te verkiezen boven variant 1. Het gemeentebestuur wijst de Minister echter vooral op het aspect van de volksgezondheid. De realisatie van de variante 1 zal immers de leefwereld en het algemeen leefklimaat van vele tientallen Westkapelse gezinnen grondig aantasten. Niet alleen zullen vele inwoners door onteigening worden ontheemd en dwangmatig uit hun dagelijkse leefomgeving worden verwijderd. De bewoners van de Oostkerkestraat zullen bovendien voor hun woning geconfronteerd worden met een brug met lange aan- en afloop waardoor zij geen toegang meer zullen hebben tot de openbare weg en ernstige hinder zullen ondervinden van visuele en geluidspollutie. Het Gemeentebestuur zegt te hopen dat Minister Peeters rekening houdt met de argumenten van de Knokke-Heistse deskundigen en op basis van objectieve criteria een traject kiest dat het minst schade berokkent aan natuur EN mens.

23 West-Vlamingen naar parlement

Vrijdag werden definitief de namen bekend gemaakt van de mensen die een zitje krijgen in de nieuwe Kamer en Senaat. In totaal gaat het om 23 West-Vlamingen. Daaronder zoals bekend slechts één persoon uit Knokke-Heist. Gemeenteraadslid en uittredend minister Marc Verwilghen gaat met 62.443 voorkeurstemmen naar de Senaat. Verwilghen werd in 1952 in Dendermonde geboren doch woont al geruime tijd in de badstad. Hij is getrouwd en vader van twee zonen. Naast raadslid is hij ook de fractieleider voor de Open VLD in Knokke-Heist. In de jaren 90 kwam Marc Verwilghen onder meer onder de aandacht van het grote publiek als voorzitter van de commissie-Dutroux.

Weer schot in Sluis aan zee?

Er zit weer schot in de plannen voor Sluis aan Zee. Dat is de aanleg van een direct verbinding tussen een jachthaven aan de wallen van Sluis en de zee bij Cadzand. De initiatiefnemers presenteerden donderdagavond een compleet nieuw 'masterplan'; dat veel volgens hen veel realistischer is. Naast de vaarweg komen 400 villa's, die vooral rijke inwoners moeten naar onze buurgemeente halen. Dan moet de Sluise gemeenteraad echter wel de nodige procedures snel opstarten en diverse bestemmingsplannen aanpassen. Het nieuwe plan omvat onder meer het uitbaggeren van het afwateringskanaal en de aanleg van een sluis. Verder moeten drie voet- en fietsbruggen plus de Hickmanbrug bij Retranchement beweegbaar gemaakt worden. Heel wat raadsleden twijfelen echter dat snel 400 kopers van villa's kunnen gevonden worden die elk een miljoen euro willen neertellen.

Uitwuiffuif

Momenteel zijn in Knokke-Heist de examens nog volop aan de gang. De zesdejaars van alle lagere scholen in de badstad bereiden zich echter toch reeds voor op de Uitwuiffuif. Die wordt op woensdagavond 27 juni gehouden in het jeugd- en kunstencentrum De Marge. Het is de derde editie van dit initiatief van de Gezinsbond Knokke. Op hun allerlaatste avond in het lager onderwijs nemen zo'n 200 jongeren samen feestelijk afscheid van dat hoofdstuk uit hun leven. Het gaat alvast niet om een gewone dansavond. De leerlingen van de zesdes mogen zich namelijk aan heel wat extra verwachten. Zo is er een ludieke show en een schrijfmuur om herinneringen en anekdotes neer te pennen. Verder kunnen de leerlingen zich bij een fotostand voor de laatste keer laten vereeuwigen op schoolbanken van het lager onderwijs.

Flatland Sculpturen in ArtUp Gallery

De komende dagen wordt in Knokke-Heist een tentoonstelling met zogeheten Flatland sculpturen opgezet. Dat gebeurt in de ArtUp Gallery op de Zeedijk in Knokke. Het gaat om werken van Tim Roosen uit Sint-Truiden. De 35-jarige kunstenaar is ook in het buitenland zeer bekend als kunstsmid en metaalsculpteur. Zijn werken slaan als het ware een brug tussen oude kunstambachten en de wereld van de moderne kunst. De werken van Tim Roosen zullen in de Knokse gallerij van Dolores Morcillo worden tentoongesteld van 23 juni tot 29 juli. Er zijn ook plannen om op een latere datum een sculptuur van Roosen van zo'n 3 m hoog voor de gallerij aan de Zeedijk op te stellen.

Terug in de Tijd

Op deze dag (15 juni) werd in 1899 de Lippenslaan voor het eerst verlicht met gaslantaarns. En in 1913 werd op 15 juni het nieuwe neogotische gemeentehuis op het Verweeplein ingehuldigd.

14.6.07

Dokter uit Knokke-Heist beschoten in Gent

Donderdagavond heeft de onderzoeksrechter in Gent een 37-jarige Bruggeling aangehouden voor poging tot moord. De man schoot dinsdagmorgen op de parking van het Gentse Universitair Ziekenhuis op een arts uit Knokke-Heist. Hij had de dokter willekeurig uitgekozen. De wilde schutter miste zijn doelwit op slechts een paar centimeter. "Ik wou persé een dokter vermoorden, want ze willen of kunnen me niet helpen", verklaarde de man. Deze zou volgens het parket aan een niet nader omschreven aandoening lijden.

De 34-jarige arts uit Knokke-Heist had een luide knal gehoord en voelde onmiddellijk zijn linkeroor suizen. Hij keek rond en zag een man in een bestelwagen, die er met gierende banden vandoor ging. De dokter slaagde er echter in de nummerplaat te noteren. De bestelwagen bleek gehuurd door de Bruggeling. Hij had tevoren ook een Winchester jachtgeweer gekocht. De schutter was naar het Universitair Ziekenhuis in Gent gereden omdat hij een plaats zocht waar veel dokters rondlopen. De onderzoeksrechter heeft alvast een psychiater aangesteld om de man te onderzoeken.

Routeschema Eneco ligt vast

Donderdag raakte bekend dat het verloop van de Eneco wielerwedstrijd nu helemaal vastligt. Er blijkt heel wat veranderd in het oorspronkelijke routeschema. De proloog van de achtdaagse ProTourkoers is op 22 augustus nog steeds in Hasselt. De tweede étappe brengt de renners op 24 augustus van Antwerpen naar Knokke-Heist. De dag erop nemen de renners de start in de badstad voor een rit naar Putte. Daarna komt de koers weer naar onze regio met een vertrek in Maldegem. De vijfde rit kent een opmerkelijk begin. Vanuit Terneuzen zal het peloton namelijk door de Westerscheldetunnel rijden. Aan het einde van de tunnel is bovendien een premiesprint voorzien. Sittard-Geleen is op 29 augustus de locatie van de slotetappe, een individuele tijdrit.

De etappes: 22 augustus: proloog Hasselt, 23 augustus: 1e etappe, Waremme - Eupen, 24 augustus: 2e etappe, Antwerpen - Knokke, 25 augustus: 3e etappe, Knokke - Putte, 26 augustus: 4e etappe, Maldegem - Terneuzen, 27 augustus: 5e etappe, Terneuzen - Nieuwegein, 28 augustus: 6e etappe, Beek - Landgraaf, 29 augustus: 7e etappe, individuele tijdrit Sittard-Geleen.

Appelmans vervangt Maes door Feys voor Knokke-Heist

Volgens Sport.be heeft Fed Cup-Kapitein Sabine Appelmans tennisspelers Kirsten Flipkens, Yanina Wickmayer, Debbrich Feys en Tamaryn Hendler opgeroepen voor het Fed Cup-duel tegen China, op 14 en 15 juli in Knokke.
Appelmans kon geen beroep doen op Justine Henin (WTA 1), die zich niet beschikbaar stelde, en op Caroline Maes (WTA 154), die de voorkeur geeft aan het huwelijk van haar boezemvriendin Kim Clijsters. Maes was er in april wel bij toen België in de kwartfinales een 5-0 nederlaag leed tegen de Verenigde Staten. Kirsten Flipkens (WTA 155), Yanina Wickmayer (WTA 390) en de 14-jarige Tamaryn Hendler (ITF 17) waren toen de andere speelsters. Zij zijn er tegen China ook bij. Debbrich Feys (WTA 413) neemt de plaats van Maes in. De Chinese ploeg is nog niet bekend, maar met Na Li (WTA 18), Shuai Peng (WTA 45) en Jie Zheng (WTA 60) hebben de Aziaten drie top-60-speelsters. Ook in het dubbelspel kan China een sterk team opstellen. Het duo Yan Zi en Jie Zheng, respectievelijk vijfde en zesde op de dubbelranking, won al acht tornooien, waaronder de Australian Open en Wimbledon van vorig jaar. De winnaar van België-China zal ook volgend jaar in de Wereldgroep mogen aantreden.

Nieuwshoofdpunten donderdag 14 juni 2007

° Gemeenteraadslid en uittredend minister Marc Verwilghen heeft opdracht gegeven tot een een grootschalig onderzoek naar het gebruik van cocaïne in ons land.
° Als een inwoner van de badstad een ongeval heeft over de grens wordt het voortaan makkelijker schadevergoeding te eisen.
° Het Rode Kruis probeert volgende maand met een actie op de Zeedijk in Knokke en in Heist het zomerse bloedtekort te verhelpen.
° In de badstad hebben zich de voorbije weken nieuwe hoeders van zwaluwen ingeschreven.
° Na het stopzetten van Ferryways in Oostende zet Cobelfret extra vrachtroro's in vanuit Zeebrugge.
° Zondagmorgen wordt misdaadauteur Jef Geeraerts geïntervieuwd in Scharpoord.

En in ORO NieuwsMAGAZINE:
° Verwilghen laat cocaïne meten naar Italiaans voorbeeld
° Cobelfret Zeebrugge verdubbelt afvaarten na het stopzetten van Ferryways in Oostende.

Verwilghen laat cocaïnegebruik meten

Gemeenteraadslid en uittredend minister van Wetenschapsbeleid Marc Verwilghen heeft opdracht gegeven tot een een grootschalig onderzoek naar het gebruik van cocaïne in ons land. Hij heeft aan de universiteiten van Antwerpen en Luik gevraagd om op een honderdtal plaatsen stalen te nemen uit waterlopen en rioolwaterzuiveringsinstallaties. Onderzoekers hopen het product benzoyl-ecgonine te vinden. Dat is het bekendste menselijke afbraakproduct van cocaïne. "Bedoeling is dat we zo een reëel beeld krijgen van het cocaïnegebruik", aldus Verwilghen. Het is onbekend of ook Knokke-Heist zich onder de testlocaties bevindt. Een gelijkaardig onderzoek van het water van de Po in Italië bewees dat jaarlijks afbraakproducten in het rivierwater terechtkomen van cocaïne met een totale waarde van ruim 125 miljoen euro!

Grensoverschrijdend schade eisen

Als een Knokke-Heistenaar een ongeval heeft over de grens, of met vakantie in de buurlanden, wordt het voortaan makkelijker schadevergoeding te eisen in dat land. Dat geldt natuurlijk ook als bijvoorbeeld noorderburen bij ons bij een ongeval betrokken zijn. De Europese ministers van Justitie hebben woensdag op dat vlak in Luxemburg overeenkomst bereikt. Het betreft schadevergoeding tot 2.000 euro. Wie bijvoorbeeld blikschade heeft aan zijn auto na een botsing in Sluis, of is opgelicht in een winkel op Malta, kan vanaf 2009 geld terugeisen via een speciale EU-procedure. Er komt een eenvormig Europees formulier voor het opstellen van de schade-eis. De hulp van advocaten is niet nodig. De regels zijn bedoeld om de bureaucratie en de kosten van het eisen van schadevergoedingen te verminderen. De nieuwe maatregel is vooral ook nuttig in grensregio's als de onze.

Zomerse bloedafnames in Knokke en Heist

Het Rode Kruis in onze regio bereidt zich voor op het traditionele zomerse bloedtekort in de vakantiemaanden. Elk jaar zakt tijdens de zomer de bloedreserve van de organisatie tot een te laag niveau. Vandaar een extra oproep om nog voor de zomervakanties bloed te geven. Daarnaast wordt komende maand ook een speciale "kustactie" georganiseerd. Daarbij zullen bloedafnames gebeuren op de Zeedijk in Heist en in Knokke. Dat zal eveneens het geval zijn tijdens de Defensiedagen op de Marinebasis in Zeebrugge. Het Rode Kruis heeft per week ongeveer 1500 bloedzakjes nodig om de West-Vlaamse ziekenhuizen te bevoorraden. Momenteel bereikt de bloedbank 56 % van de vereiste capaciteit. Het Rode Kruis kan rekenen op een aantal trouwe donoren, maar heeft nood aan nieuw bloed; letterlijk en figuurlijk.


De geplande bloedafnames in Knokke-Heist en Zeebrugge kan men terugvinden in onze activiteitenkalender op de OROnieuws webpagina.

Nieuwe hoeders voor zwaluwen

In Knokke-Heist en op veel andere plaatsen in het land beginnen momenteel de eerste jonge zwaluwen het nest te verlaten. Eind deze week worden in de badstad ook de inschrijvingen afgesloten voor mensen die in aanmerking komen voor subsidie omdat ze aan zwaluwen 'onderdak' verlenen. Al naar gelang het aantal nesten en het feit of men een beheersovereenkomst afsluit kan deze toelage schommelen van 25 tot 260 euro per jaar. Vorig jaar telde men 605 bewoonde nesten in de badstad. Een telling volgende maand moet nu uitwijzen hoe de toestand evolueert. Wèl is het zo dat de Milieudienst in Knokke-Heist inschrijvingen van nieuwe zwaluwpleegouders heeft ontvangen. Ook andere gemeenten doen steeds meer voor zwaluwen. Woensdag werd zo in Vlissingen de renovatie van een aantal woningen stilgelegd in verband met nestelende gierzwaluwen. De inspecteur van de Dierenbescherming heeft verder verbouwen verboden tot 1 augustus.


Hebt u ook zwaluwnesten in uw tuin of in uw stallingen? Neem contact op met de Milieudienst op het nummer 050 630 198 of haal het subsidieformulier van onze website www.knokke-heist.be onder Bewoners, Uw loket, keuze Milieu. Op 15 juni sluit de inschrijving af.


Cobelfret verhoogt afvaarten

Na het stopzetten van de activiteiten van de Kanaalrederij Ferryways in Oostende zet Cobelfret extra vrachtroro's in vanuit Zeebrugge. Heel wat vrachtwagens zijn namelijk uit Oostende uitgeweken naar de Oostkusthaven. Bij Cobelfret in Zeebrugge staat de wachtparking dan ook compleet vol. De eerste extra vrachtroro die in Zeebrugge donderdagnamiddag moest geladen worden was de Phocine. Het laden werd echter verboden door de vakbonden, omdat Ferryways officieel nog niet failliet is. Dat zou morgen pas gebeuren. Vanaf volgende week dinsdag wil Cobelfret in de kusthaven het aantal schepen vanaf de PSA-terminal van 2 op 4 brengen. Dat zal onvermijdelijk het inzetten van meer dokwerkers betekenen. De vakbonden dreigen er echter mee de dokwerkers in Zeebrugge aan te zetten de uit Oostende afgeleide trafiek niet te behandelen. Het Oostendse havenbestuur wil de Ferryways terminal inmiddels zo snel mogelijk verhuren aan een andere Kanaalrederij. Achter de activiteit van Ferryways werd woensdag een punt gezet na controle van de boekhouding door overnemer Cobelfret.

Jef Geeraerts in Scharpoord

Zondag pakt Scharpoord weer uit met een cultureel hoogtepunt voor lezers van misdaadromans. 's Morgens om 10u interviewt Jooris Vanhulle namelijk Jef Geeraerts; een van de grootste schrijvers van dergelijke romans in de Lage Landen. Geeraerts weet harde actie, een explosieve stijl en een kritische maatschappijvisie te combineren met een meeslepende verteltechniek. Voor "De zaak Alzheimer" werd hij in 1986 bekroond met de eerste Gouden Strop, de hoogste onderscheiding voor Nederlandse thrillerliteratuur. Recensent Vanhulle zal zondag voornamelijk dieper ingaan op de nieuwste roman van Geeraerts, getiteld: Cro-Magnon. In dit boek heeft alles te maken met een gigantische internationale fraude in stamcellen.

13.6.07

Nieuwshoofdpunten woensdag 13 juni 2007

° De restauratie van de staantribune van stadion Olivier moet klaar zijn voor de wedstrijd van FC Knokke tegen Anderlecht.
° Reders aan onze kust maakten vorig jaar een grotere besomming ondanks de aanvoer van minder vis.
° Volgende week viert de Afdeling Musical van deKunstAcademie in Knokke-Heist z'n tweede verjaardag met een allesomvattende productie.
° De Kringwinkel in de badstad wil zich extra inzetten voor jongeren die hun studentenkot of een jeugdhonk willen aankleden.
° Er zijn toenemend klachten omtrent trambestuurders die verkeerssignalen negeren om terug op hun klokvast schema te komen.
° In ééntalig Frans wordt momenteel in ons land de komst aangekondigd van "La Terrasse du Zoute" naar Knokke.
° Zit je familienaam in de TOP 100 ?

En in ORO NieuwsMAGAZINE:
° Waarom ouwehoeren over die paar meter Surfers' Paradise?

Restauratie staantribune Olivier

Eind mei zijn in Knokke de restauratiewerkzaamheden gestart aan de staantribune van voetbalstadion Olivier. Inmiddels blijkt dat meer herstelwerk nodig is dan oorspronkelijk gepland. Er worden namelijk nieuwe dichtingen geplaats over het volledige dakoppervlak. In het oorspronkelijk bestek zou dat enkel over een strook van een halve meter rondom het dak gebeuren. Dat bleek bij nader inzien echter onvoldoende te zijn. Het gaat om een meerkost van zo'n 10.000 euro. Volgens sportschepen Daniël De Vlamynck zullen de werken klaar zijn voor de vriendschappelijke wedstrijd van FC Knokke tegen Anderlecht. Die wordt gespeeld op zaterdag 7 juli. De wedstrijd begint reeds om 18.30u.

Minder visaanvoer, meer besomming

Het Nationaal Instituut voor de Statistiek heeft woensdag vergelijkende cijfers bekend gemaakt van de vangsten van Belgische vissersvaartuigen die in ons land gelost werden. Daaruit blijkt dat in 2006 in vergelijking met het jaar ervoor de reders 4,4 procent méér ontvingen voor 5,8 procent minder aanvoer. Door allerlei visbeperkende maatregelen werd bijna een kwart minder kabeljauw gemarkt in de kusthavens. De prijs ervan steeg dan ook met ruim 15 procent. De aanvoer van tong slonk met 8,6 procent. Wie echter tong in de pan wilde moest liefst 15,8 procent meer betalen. Helemaal gortig werd het met garnaal. Bijna 7 procent minder aanvoer, maar een prijs die met ruim 33 procent naar boven ging. Van slechts één vissoort werd méér aangevoerd. Er kwam namelijk 3 procent extra tarbot in de vismijn.


Om alle cijfers te zien, klik hier.

Twee jaar musical in deKunstAcademie

Volgende week viert de Afdeling Musical van deKunstAcademie in Knokke-Heist z'n tweede verjaardag. De richting was meteen een succes. Het is dan ook de enige dergelijke opleiding in Vlaanderen. Tijdens de cursus, die over 3 tot 4 jaar loopt, wordt diepgaand gewerkt op de drie pijlers die eigen zijn aan de musical: zang, toneel en beweging. Met de leerlingen wordt gewerkt, getraind en geschaafd aan talenten. Die intensieve trainingen heeft nu geleid tot wat genoemd wordt "de productie". En die vindt plaats volgende week vrijdag om 20u in het Auditorium van deKunstAcademie. Er wordt zowel bekend als minder bekend repertoire gebracht in verschillende stijlen.


Alain Reubens, gewezen directeur van Musical Vlaanderen, winnaar van de Musical Award 2004 én leerkracht aan deKunstAcademie draagt vooral persoonlijkheid en natuurlijkheid hoog in het vaandel. Werken vanuit de leefwereld van jongeren is één van zijn belangrijkste pedagogische principes. Samen met leerkrachten als Goele De Raedt (Beauty and the Beast, Mamma Mia!, Romeo & Julia,…), An Vanderstighelen (3 Biggetjes, Kuifje en de Zonnetempel, doornroosje, Mamma Mia!, Bloedbroeders,…), Kevin De Bruyne (Theater Arte, Theater Exces,…) en Chadia Cambie (Robin Hood, Les Misérables, Into the Woods, Pinocchio,…) vormt hij jongeren om tot echte musicalsterren in spe.

Kringwinkel trekt kaart van de jeugd

De Kringwinkel 't Rad in Knokke-Heist wil zich deze zomer extra inzetten voor jongeren die hun studentenkot of een jeugdhonk willen aankleden. In samenwerking met de provincie West-Vlaanderen geeft de Kringwinkel van 15 juni tot 15 augustus een korting van maar liefst twintig procent aan alle jeugdbewegingen. In die periode zijn de verenigingen namelijk vaak in de weer met het opknappen van hun oude lokalen. Daarnaast geeft de Kringwinkel ook studenten de kans om goedkoop hun kot van al het nodige te voorzien. Op meubelen en allerhande huisgerief krijgen de studenten van 15 augustus tot 30 september eveneens één vijfde korting, op vertoon van hun studentenkaart.

Klokvaste trams?

Vanwege tramreizigers en weggebruikers zijn er toenemend klachten over trambestuurders die zich niet aan de verkeerslichten houden. Sommigen negeren het witte dwarslicht op de speciale tramsignalisatie en rijden gewoon door. Overtredingen werden vastgesteld op het traject tussen Zeebrugge en Heist-West en ook tussen Blankenberge en Wenduine. Op dit laatste traject ging de bestuurder driemaal na mekaar door het witte dwarslicht en kon volgens getuigen een botsing met een auto slechts op het nippertje vermeden worden. De overtredingen gebeuren vaak op trajecten waar vertragingen zijn ontstaan. Sommige bestuurders proberen dan met het negeren van lichten weer op schema te komen.

La Terrasse du Zoute

In ééntalig Frans en een paar woorden Engels wordt momenteel in ons land de komst aangekondigd van "La Terrasse du Zoute". Die zal deze zomer van 2 tot 20 augustus worden ingericht ter hoogte van het Casino Knokke. De bedoeling is om met een zomerse aankleding en palmboompjes een Azurenkustsfeer te creëren op de Knokse zeedijk. Het gaat om een initiatief van "La Terrasse de l'Hippodrome" uit Bosvoorde. Het concept van exclusieve cocktails en diverse gerechten heeft blijkbaar in hippodroomkringen in de hoofdstad in het verleden z'n sporen reeds verdiend.

Zit je familienaam in de Vlaamse of Belgische TOP 100?

De populariteit van de familienamen in België en de Gewesten werd nagetrokken door de statistische dienst. Als je wil weten of je familienaam voorkomt dan kun je hier klikken. Men merkt dat er ook toenemend vreemde namen in de top 100 opduiken, maar ook dat sommige gewone Vlaamse namen het plots beter doen dan andere.

12.6.07

Nieuwshoofdpunten dinsdag 12 juni 2007

° Eigenaars van paarden pony's en ezels in de badstad moeten zich tegen 1 juli in orde stellen met de identificatieverplichting voor hun dieren.
° Reders in Knokke-Heist en Zeebrugge stellen zich momenteel vragen bij het nieuwe beheersplan van de Europese Unie voor de platvisvangst.
° Er is uitstel in de zaak van de corrupte politieman die getuigenissen vervalste in het dossier van Knokke-Heistse toeristen die in Namibië werden doodgereden.
° De Heistse Oosthoek maakt zich klaar voor de jaarlijkse Oosthoekkermis en de verkiezing van een nieuwe wijkburgemeester.
° Onze noorderburen willen dat de beheersplannen voor het Zwin zo snel mogelijk worden opgesteld.
° In Knokke-Heist bereidt deKunstAcademie zich voor op de "Eindjaarstentoonstelling", die dit keer in Ramskapelle wordt gehouden.
° Voor de kust van Duinbergen krijgt zaterdag en zondag het "Light Vessel Weekend" z'n beslag.


Speciaal voor OOSTHOEKKERMIS het traditionele Heistse Recept voor SPAANSE PAP. Het fameuze puddingdessert dat vroeger met Oosthoekkermis steeds de feestmaaltijd afsloot.

Plus in ORO NieuwsMAGAZINE ondermeer:
° Namibisch corruptieproces ivm Knokke-Heistse slachtoffers uitgesteld. Police bribery trial moved to September

Identificatieverplichting Hobbydieren

Eigenaars van paarden, pony's en ezels in de badstad moeten zich tegen 1 juli in orde stellen met de identificatieverplichting voor hun dieren. De identificatie bestaat uit een paspoort, een chip en een incodering in een centrale databank. Het gaat om veulens die in de loop van vorig jaar geboren werden. Oudere dieren moeten in 2008 in regel gesteld worden. Dit heeft te maken met een reglementering van het Voedselagentschap. Men wil namelijk in de toekomst ook in het hobbycircuit steeds de herkomst van een dier kunnen nagaan. Dat komt omdat het eventueel zou kunnen worden aangeboden in een slachthuis en zo in de voedselketen terechtkomen. Momenteel heeft de gemeente geen enkel idee hoeveel paarden, pony's en ezels in de badstad gehouden worden. Wel is het zo dat steeds meer begoede inwoners een paard aankopen. Het houden van Brabantse en Belgische trekpaarden is trouwens een rage aan het worden in Knokke-Heist. Er is dan ook een jaarlijks keuring in Westkapelle.


Voor paarden, pony's en ezels met stamboek moeten de eigenaars contact opnemen met de verantwoordelijken van dit stamboek. Zij zullen onmiddellijk een Europees Paarden Paspoort (EPP) uitschrijven. Voor de paarden en ezels zonder stamboek moeten de eigenaars een afspraak maken met de verantwoordelijken van het stamboek zodat zij het dier eerst kunnen identificeren. Op basis van deze gegevens wordt vervolgens een EPP opgemaakt. De identificatie brengt kosten mee die verschillen naargelang van het stamboek. Meer info: paarden - www.idpaarden.be of www.vlacopaard.be; ezels: www.bevvzw.be

Onrust over Beheersplan Platvis

Reders in Knokke-Heist en Zeebrugge stellen zich momenteel vragen bij het nieuwe beheersplan van de Europese Unie voor de platvisvangst. De Europese visserijministers hebben maandag in Luxemburg namelijk een meerjarenplan voor schol- en tongbeheer vastgesteld. Het beheersplan heeft ingrijpende gevolgen voor de platvissector. De schol- en tongvangst zal de komende jaren met zeker enkele tientallen procenten moeten afnemen. De visserijministers zullen ieder jaar opnieuw vaststellen hoeveel platvis er aangeland mag worden en hoeveel zeedagen de EU-lidstaten krijgen. De maatregelen blijven van kracht totdat de visserij op schol en tong zich binnen veilige biologische grenzen bevindt.

Zaak corrupte politieman uitgesteld

Het Namibische gerecht heeft maandag de zaak tegen een corrupte politieman uitgesteld tot in september. De 37-jarige Piet van Staden uit Walvisbaai staat terecht op beschuldiging van het vervalsen van een getuigenis in de Harry Simon zaak. Dat is de bokskampioen die in dronken toestand toeristen uit Knokke-Heist doodreed en verwondde. De politieman paste een getuigenis aan in het nadeel van onze landgenoten. In hoeverre deze zaak het vonnis in Beroep van Harry Simon nog zal beïnvloeden is niet bekend.

Heist klaar voor Oosthoekkermis

In de Heistse Oosthoek wordt momenteel alles klaargemaakt voor Oosthoekkermis. Maandag is al gestart met het feestelijk aankleden van de Pannenstraat. Daar krijgt zondag de rommel- en sfeermarkt z'n beslag. Het jaarlijkse volkse kermisgebeuren gaat komende vrijdag van start met de traditionele uitbetaling van de spaarkas van de Rokersclub. Zaterdagavond worden in de Ferry-Bank vervolgens de kandidaten voorgesteld voor het wijkburgemeesterschap. Dit keer zijn er drie: Viviane Willemkens, Pee Blomme en de zittende wijkburgemeester Jeffrey Berton. Vooral deze laatste heeft flink wat geld tegen z'n campagne gegooid, en zelfs tot in Knokke en Zeebrugge campagne gevoerd... Zondag tussen 10 en 13u beslist de kiezer echter wie een jaar lang de burgemeesterssjerp van de Oosthoek mag omhangen. De hele week zijn er in de Heistse Oosthoek ook tal van volkse activiteiten gepland. Dat gaat van een dolle fietsenronde, tot kegelbolling en de Oosthoek Carroussel.Zie vooral ook het recept Spaanse Pap, het eeuwenoude traditionele dessert van Oosthoekkermis.

Beheersplannen Zwin

De beheersplannen voor het natuurgebied het Zwin moeten zo snel mogelijk worden opgemaakt. Dat zegt onze buurprovincie Zeeland. De Europese Unie geeft een periode van drie jaar voor het opstellen van die plannen. Onze noorderburen willen echter veel sneller weten waar ze staan. Dat geldt trouwens voor elk van de 15 gebieden die onder hun natuurnetwerk vallen. Verder zijn over de grens pogingen om te komen tot een "Ontpolderakkoord" mislukt. De landbouworganisatie heeft het overleg met de Milieufederatie afgebroken. Het akkoord ging uit van 600 hectare getijdennatuur, onder meer door uitbreiding van het Zwin.

Eindejaarstentoonstelling deKunstAcademie

In Knokke-Heist bereidt deKunstAcademie zich voor op de "Eindjaarstentoonstelling", die dit keer in Ramskapelle wordt gehouden. Als locatie werd gekozen voor het nieuwe Bevrijdingsmuseum. De tentoonstelling loopt dan ook onder de noemer "Bevrijd". Er worden werken tentoongesteld van meer dan 150 leerlingen uit de hogere graad van de richting Beeldende Kunsten. Alle verschillende disciplines komen aan bod: tekenkunst, schilderkunst, fotografie en keramiek. De tentoonstelling benadrukt eerder de verscheidenheid van het werk van de leerlingen. Toch is het verleidelijk om op die locatie parallellen te ontdekken tussen de kunstenaar en de vrijheidsstrijder. De Eindejaarstentoonstelling loopt van zaterdag 23 tot maandag 25 juni.

Light Vessel Weekend Duinbergen

Voor de kust van Duinbergen wordt zaterdag en zondag het "Light Vessel Weekend" gehouden. Het is een treffen van de beste zeilboten uit de IRC-klasse uit ons land en het zuiden van Nederland. Een initiatief van de Royal Belgian Sailing Club. Zaterdag staat de coastal race op het programma. Dat is een middellange afstandswedstrijd die voor de Belgische kust wordt gevaren met start en finish ter hoogte van Duinbergen. Zondag zijn de zeilvaartuigen opnieuw van de partij. Dan worden zogeheten "windward leeward banen" gevaren. Dat zijn trajecten tegenwind en met de wind mee; eveneens voor de kust van Duinbergen. De meeste zeilboten zullen komend weekend ook de jachthaven in Zeebrugge aandoen.

11.6.07

Erfenisoplichters veroordeeld

Maandagmorgen heeft de correctionele rechtbank in Brugge een man en een vrouw uit Knokke-Heist veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel en 1.250 euro boete. Ze kregen de strafs wegens oplichting in een erfeniszaak. Het koppel van 71 en 64 jaar had bij het overlijden van een alleenstaande vrouw in Het Zoute alle waardevolle spullen weggenomen. Het koppel had een goed contact met de overleden vrouw. Ze kwam regelmatig bij hen in het restaurant eten. De buit bedroeg meer dan 2,5 miljoen euro. Ook de kluis werd leeggehaald. Speurders haalden tijdens het onderzoek voor meer dan 150.000 euro waardepapieren uit de isolatie van het huis van de oplichters. Om de precieze omvang van de feiten te achterhalen, stelde de rechtbank een boekhouder-expert aan. De effectieve erfgenamen kregen elk 1 euro voorlopige schadevergoeding toegekend.

Nieuwshoofdpunten maandag 11 juni 2007

° Ook in onze regio was er bij de stembusgang flinke winst voor de CD&V-NVA en zwaar verlies voor de Open VLD en SP.a-Spirit.
° De grootste stemmentrekkers uit Knokke-Heist waren zondag de Senaatskandidaten Marc Verwilghen, Ann Van Hoof en Bert De Brabandere.
° Ondanks twijfel door de ONduidelijke wetgeving heeft het Hof van Beroep in Gent Heistenaars veroordeeld wegens sportvissen in de Baai van Heist.
° Maandag werd het Kustfietspad der Lage Landen geopend. Het loopt van Adinkerke via Knokke-Heist en Breskens naar Westkapelle op Walcheren.
° Voor het 7de jaar na mekaar werden in het Natuurpark Het Zwin de jonge ooievaars voorzien van een pootring die vanop afstand kan worden afgelezen.
° In Zeebrugge zijn er plannen om de overvolle Transportzone in zuidelijke richting uit te breiden.
° Bij Ter Linden in Knokke heeft afgelopen weekend andermaal een psychiatrisch patiënt z'n toevlucht genomen in een torenkraan.
° Knokke-Heist subsidieert ook dit jaar de MUG-heli.

En in ORO NieuwsMAGAZINE:
° Volgens Het Financieel Dagblad was Merrill Lynch de kardinaal Richelieu die aan de overnametouwtjes trok bij Maurice Lippens.

Stembusgang

Ook in onze regio was er bij de stembusgang flinke winst voor de CD&V-NVA en zwaar verlies voor de Open VLD en SP.a-Spirit. Wat betreft de Kamer behaalde de CD&V-NVA ruim 31 procent van de stemmen. Een stijging met bijna 2 procent. De Open VLD zakte met ruim 6 procent en SP.a-Spirit met ruim 8 procent. Groen won 2,6 procent erbij en Lijst Dedecker stormde het politieke landschap binnen met 10,6 procent. Het Vlaams Belang bleef bijna ongewijzigd de vierde grootste partij in onze regio. Bij de stemming voor de Senaat golden in ons district bijna dezelfde verhoudingen. Enkel Lijst Dedecker boekte daar slechts zo'n 7 procent van de stemmen.

Stemmentrekkers (update voorkeurstemmen)

De grootste stemmentrekkers uit Knokke-Heist waren zondag de Senaatskandidaten Marc Verwilghen, Anne Van Hoof en Bert De Brabandere. Dat is vrij normaal gezien heel Vlaanderen voor de senaatskandidaten kon stemmen. De stembusgang leverde Open VLD-lijstduwer Marc Verwilghen aldus 62.443 voorkeurstemmen op (waarvan 14.929 in onze provincie); genoeg voor een zetel in de Senaat. Ook Anne Van Hoof van het Vlaams Belang deed het met 30.720 stemmen bijzonder goed. Bert De Brabandere op de CD&V-NVA lijst behaalde 32.804 voorkeurstemmen. Als kandidaten voor de Kamer kreeg Frank De Smet van het Vlaams Belgang 7.016 voorkeurstemmen en Sylvie Devlieger van de Open VLD 6.621 stemmen.

Garnaalkruiers gepeld door Hof van Beroep

Het Hof van Beroep in Gent heeft twee Heistenaars veroordeeld wegens sportvissen in de Baai van Heist. De feiten dateren van 6 jaar geleden. Toen gingen vier sportvissers uit de badstad onder het oog van de pers en de politie in de Baai vissen. Ze deden dat om op te komen voor de traditionele rechten van de Heistse visserij in het gebied. Ook bij middel van een petitie met zo'n 3.000 handtekeningen werd geprobeerd de oude rechten in de baai te behouden. Zopas kregen de beklaagden echter een brief vanwege het hof van Beroep met de mededeling dat ze elk een boete van bijna 1.400 euro moeten betalen. De vissers zeggen bijzonder ontgoocheld te zijn in het Belgisch Gerecht. Ze zijn nog steeds overtuigd dat ze niet in overtreding waren met de bestaande wetgeving. De bevoegdheden van het Vlaams Gewest en de Federale overheid aan de laagwaterlijn zijn namelijk bijzonder onduidelijk. Ook stelt men vragen bij het feit dat de zaak niet door experten in mariene aangelegenheden werd behandeld.Kustfietspad der Lage Landen

Maandag werd het Kustfietspad der Lage Landen geopend. Het loopt van Adinkerke via Knokke-Heist en Breskens naar Westkapelle op Walcheren. De fietsroute heeft een totale lengte van 123 km. De route sluit in Knokke-Heist, Zeebrugge en tal van andere plaatsen verder aan op lokale fietsnetwerken. Langs het Kustfietspad bevinden zich ook 10 fietsontmoetingspunten. Daar kan de fietser nader kennis kan maken met de geschiedenis van de streek. Zo kan men tussen Knokke en Retranchement een grondwatermeter bekijken. Verder kan men ook terecht bij een vogelkijkwand en uitkijkplatform in Zeebrugge en een polderpuzzel in Cadzand. Het grensoverschrijdend project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Euregio Scheldemond. Het traject van het fietspad der Lage Landen maakt deel uit van de North Sea Cycle Route. Die is met z'n 6.000 km de langste bewegwijzerde fietsroute ter wereld.Vanuit Knokke-Heist geeft het Blog Reisbutler je tegenwoordig ook allerlei interessante reistips.

Geld voor MUG-heli

Knokke-Heist subsidieert ook dit jaar de MUG-heli. De levensreddende helikopter van het "Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening" wordt betoelaagd door de gemeenten waar die operationeel is. Elke gemeente betaalt hiervoor jaarlijks 25 cent per inwoner. Voor 2007 bedraagt het aandeel van Knokke-Heist voor dringend vervoer via de lucht naar de diverse ziekenhuizen aldus ruim 8.500 euro. Ook de gemeenten vlak over de grens betalen mee, omdat ook dààr de Mug-heli regelmatig wordt ingezet.

Ooievaars geringd

Voor het 7de jaar na mekaar werden in het Natuurpark Het Zwin de jonge ooievaars voorzien van een pootring. Het ging om een tiental piepjonge vogels. Het was dan ook een beter broedseizoen dan vorig jaar. Op de ring staat een uniek nummer, dat met behulp van een verrekijker kan worden afgelezen. Zo kunnen de Zwin-ooievaars op hun trektocht door vogelliefhebbers worden opgemerkt en herkend. Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek naar de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het levert ook gegevens op voor het educatief-wetenschappelijk project "ooievaars zonder grenzen".

Uitbreiding Transportzone nodig

In Zeebrugge zijn er plannen om de overvolle Transportzone in zuidelijke richting uit te breiden; waar het nu nog landbouwgebied is. Maar het kan volgens de gebruikers niet snel genoeg gebeuren. Een zestigtal bedrijven uit de transport- en distributiesector hebben er een vestiging. Maar de zone is het slachtoffer van z'n eigen succes. Als er geen ruimte bijkomt dan zullen nieuwe bedrijven kiezen voor Vlissingen of Duinkerke. Naast ruimtegebrek is er nog een ander probleem in de Zeebrugse Transportzone. Vooral in de weekends richten Oost-Europese truckchauffeurs er vaak een ware ravage aan. Ook komt het er regelmatig tot zware vechtpartijen tussen de verschillende nationaliteiten.

Patiënt weer in torenkraan

Bij het Ziekenhuis Ter Linden in Knokke heeft zaterdag in de late namiddag een psychiatrisch patiënt andermaal z'n toevlucht genomen in een torenkraan. De man had zich helemaal bovenin het gevaarte verschanst. Net als de zondag ervoor moest de brandweer uitrukken. De ladderwagen was stand-by maar twee leden van het RED-team klommen zelf in de kraan. RED is een groep binnen de brandweer die getraind is voor reddingen in hoogtes en laagtes. De twee brandweermannen slaagden erin om de patiënt veilig weer naar beneden te brengen. De hele operatie lokte heel wat kijklustigen. Die waren er zondagavond ook in de Knokkestraat. Daar was een koe uitgebroken en de weg opgelopen. Het dier zorgde voor heel wat overlast en verkeershinder.