21.1.12

Knokke-Heistse ‘pedaalridders’ op ‘Velofollies’

Dit weekend werd in Kortrijk Xpo de beurs “Velofollies” gehouden. Ook heel wat renners en andere sportievelingen uit Knokke-Heist gingen er zich vergapen aan de nieuwste snufjes op de fietsmarkt. Dat was onder meer het geval voor leden van het Running Team Knokke-Heist, die niet alleen kunnen lopen maar ook het fietsen in de benen hebben. Een delegatie werd ontvangen op de stand van “Moozes.com”, onder andere bekend van de Pedaalridders op VT4.

Ramprederij Costa zal Zeebrugge niet aanlopen

De Italiaanse rederij Costa Cruises wijzigt haar vaarplannen voor 2012 door de ramp met de Costa Concordia. De rederij schrapt de geplande cruises in de Noordzee. Dit heeft gevolgen voor Zeebrugge. Onze kusthaven zou dit jaar voor het eerst worden aangelopen door de Costagroep. In de Middellandse Zee zal het verloren rampschip vervangen worden door de Costa Magica. Dit cruisevaartuig wordt op zijn beurt vervangen door de Costa NeoRomantica, die normaal een aantal cruises ging verrichten in de Noordzee en ondermeer Zeebrugge moest aanlopen vanaf april. Dit zal zo zijn voor hele jaar en omvat een viertal cruisevaarten. In Zeebrugge worden dit jaar nog altijd bijna 90 bezoeken door grote en zeer grote cruiseschepen verwacht. 2011 was een recordjaar voor dit soort toerismeverkeer met net geen 250.000 cruisetoeristen en 76 calls van cruiseschepen.

Krabben op drift in het Zegemeer

Door de harde WestNoordWesten wind zijn de krabben van Panamarenko zaterdag in het Zegemeer in Knokke op drift geraakt. Het gaat om één van de drie eilanden die van z’n verankering is losgeraakt en naar de kant van het Zegemeer is gedreven. Het was de bedoeling dat de metalen krabben met hun grijpscharen zouden bewegen in de wind. Maar dat de krabben met hun eiland naar de kant zouden bewegen, was beslist niet gepland. “De Wuivende Krabben” werden begin oktober vorig jaar officieel ingehuldigd in aanwezigheid van de 71-jarige kunstenaar. Het gestrande krabbeneiland werd op de gevoelige plaat vastgelegd door de gedreven fotograaf Jean-Jacques Vandamme. Een gespecialiseerd bedrijf uit Antwerpen bekijkt maandag hoe het krabbeneiland het best opnieuw kan verankerd worden.

Vierde plaats lijst provincieraad voor Annie Vandenbussche

De CD&V Knokke-Heist is tevreden dat het bestuur van CD&V Regio Brugge met unanimiteit Annie Vandenbussche aangeduid heeft voor de 4de plaats op de provincieraadslijst. Met deze 4de plaats maakt CD&V Knokke-Heist kans om na lange tijd terug iemand af te vaardigen op bovenlokaal niveau. Dat was van 1995 geleden toen Manu De Sutter in de senaat zetelde.
In het geval Annie verkozen is, wil ze zich focussen op zorg en welzijn, maar haar aandacht en interesse gaat ook ruimer. Annie volgt op de voet de provinciale vormingen en ondersteuningsinitiatieven van de provincie. Haar ervaring als OCMW-voorzitter zal zeker ten goede komen op dit niveau . De regio Brugge telt 7 uittredende provincieraadsleden. Lijsttrekker is gedeputeerde Bart Naeyaert uit Torhout. De volledige CD&V-lijst voor de provincieraadsverkiezingen telt 17 kandidaten en zal later bekend gemaakt worden. Annie Vandenbussche : “ Ik geloof erin dat een sterke vertegenwoordiging van een gemeentelijk mandataris in de provincie zijn nut heeft. Op provinciaal niveau worden toch nog zeer veel zaken beslist die van belang zijn voor de gemeente waaruit je komt. Bij ons is er bijvoorbeeld Het Zwin en Toerisme, maar ook zorg en welzijn zijn heel belangrijke beleidsgebieden waarbij ondersteuning vanuit de provincie zeer welkom is. Ik vernoem hierbij ons lokaal BehoeftenOnderzoek bij Ouderen en Zorgebehoevenden (BOOZ(t)) –project dat zonder de steun van de provincie (Steunpunt Sociale Planning) niet zou kunnen doorgaan.” Van opleiding is de 53-jarige Annie Vandenbussche sociaal verpleegkundige, gehuwd met Rik Van Ooteghem. Zij heeft een zoon en een dochter. Annie zetelt sinds 2001 in de gemeenteraad van Knokke-Heist. Gedurende 11 jaar was ze voorzitter van de Gezinsbond. Naast kunstschilderen als hobby, heeft ze ook groene vingers en herleeft ze in haar mooie tuin.

20.1.12

Marpol 6 bedreigt ferrylijnen

De Europese Marpol 6 wetgeving die begin 2015 in werking treedt vormt een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van sommige ferrylijnen. Tegen dan moeten de zwavelgehaltes in de brandstof namelijk teruggebracht worden tot 0,1 procent. Momenteel bedraagt het maximum gehalte nog 1 procent. Ook moet over drie jaar de complete reis met de minder vervuilende brandstof gevaren worden en niet alleen bij het in- en uitvaren van de havens. Dergelijke groenere fuel is niet alleen veel duurder maar is ook maar in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar. De vrees is dan ook dat de overzetprijzen voor toerisme- en vrachtverkeer dramatisch zullen toenemen. Tot 2/3 van de lijnen, waarop bijvoorbeeld ferry’s worden ingezet die ouder zijn dan tien jaar, worden bedreigd in hun voortbestaan. Op lijnen zoals Zeebrugge-Hull en Amsterdam-Newcastle, varen momenteel veerboten die rond de 25 jaar oud zijn. Ook een aantal rorovrachters kan op korte termijn niet voldoen aan de nieuwe eisen. Volgens operatoren zullen bepaalde lijnen zelfs verdwijnen. Dit onder meer omdat bij oudere ferry’s de kosten te hoog zijn om ze aan te passen voor het verwerken van de meer zuivere brandstof. Sommige rederijen proberen de EU te overtuigen dat een langere overgangstermijn nodig is voor de invoering van de nieuwe wetgeving. "Marpol 6 is de grootste uitdaging voor onze sector sedert het afschaffen van de taksvrije verkopen aan boord. Die waren als het ware een subsidie voor de exploitatie van de diensten en alleen dankzij grote inspanningen op het vlak van productiviteit konden wij ons voortbestaan garanderen al werden er routes gestopt" luidt het bij de toplui van de rederijen. Bij sommige veerbedrijven bestaan inmiddels plannen om op termijn hun schepen te laten varen op gas. Die technologie staat voor grote schepen echter pas in de kinderschoenen. De Vlaamse overheid laat ondertussen een studie maken om onder andere in Zeebrugge het bunkeren van LNG door zeeschepen mogelijk te maken.

Heistse vrouw uit Tibet wordt geïnterneerd

Een Tibetaanse vrouw van 32, die een jaar geleden in de Bondgenotenlaan in Heist haar baby door verstikking om het leven bracht, zal worden geïnterneerd. Ze heeft psychische problemen. Toen haar dochtertje van 11 maanden niet ophield met wenen hield ze het kind de hand voor de mond. De baby stikte vervolgens. Het kind werd door de echtgenoot uit het Tibetaanse vluchtelingenkoppel levenloos aangetroffen toen hij van z’n werk thuiskwam. De man heeft onmiddellijk de hulpdiensten verwittigd. Bij aankomst in het ziekenhuis kon echter enkel de dood worden vastgesteld. De vrouw wordt nu opgenomen en behandeld. Daardoor komt er geen proces rond de dood van het kind. Het Tibetaanse gezin had twee kinderen.

In Knokke-Heist komen Mannen van Mars, Vrouwen van Venus

In Knokke-Heist komen Mannen van Mars, Vrouwen van Venus
Op zaterdag 28 februari voeren Kurt Defrancq en Securent Productions in het Cultuurcentrum Scharpoord het stuk op “Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus”; Het gaat daarbij om meer dan zomaar een eenvoudige theateradaptatie van het succesboek van John Gray. Het idee komt van één man, Paul Dewandre. Hij organiseert gedurende 10 jaar conferenties en workshops over de relaties tussen mannen en vrouwen. De deelnemers zijn dermate enthousiast dat Paul besluit er een voorstelling rond te creëren. Na meer dan 4 jaar van uitzonderlijk succes over de grenzen heen, komt de voorstelling eindelijk naar Vlaanderen. De Nederlandstalige versie wordt gespeeld door Kurt Defrancq, in een regie van Jan Verbist. De voorstelling zet de normale theatercodes op hun kop. In een klassieke theaterervaring nodigen acteurs de toeschouwers uit om in een universum te treden dat op scène wordt gecreëerd om zo uit hun dagdagelijkse leefwereld te vluchten. Paul Dewandre doet net het omgekeerde: met de situaties die hij beschrijft, treedt hij net binnen in die leefwereld. De acteur – Kurt Defrancq – is slechts een ‘decoder’ die de aanwezige koppels een sleutel geeft om – eindelijk – met elkaar te praten en mekaar te verstaan.


Zaterdag 28 januari om 20.30 uur in CC Scharpoord: 23 EUR; studentenkaart, 55+: 22 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 20 EUR

Stijlvolle Londense straat in Duinbergen

De projectontwikkelaar die bij de Knokkestraat in Duinbergen een zijstraat met 10 villa’s op stapel heeft staan zoekt kopers op de internationale markt. Het project “Spirit of Knokke” is geheel in de stijl van “The Bishops Avenue” in het Londense Hampstead. De plannen voor de villa’s werden ontworpen door Vanderbruggen Architects uit de Zoutelaan in Knokke, een bureau dat al voor heel wat grote stijlvolle projecten tekende. De oppervlakte van de villapercelen schommelt tussen de 540 en 700 vierkante meter. De villa’s hebben twee bovenverdiepingen. Het design voor het interieur van de panden ligt in handen van Interior Design Marie Dupont uit Knokke-Heist. Het resultaat wordt een blend van Engelse stijl met Europese innovaties.

Superlijm pakt uit met High Rollers

De vijfmansformatie Superlijm (uitspraak: Super Lame), waarvan er twee uit Knokke-Heist zijn, heeft zopas de eerste single uit van hun op handen zijnde debuutalbum. Het nummer “High Rollers” is de smaakmaker voor het album “Unalaska, Alaska” dat op 20 februari wordt uitgebracht op het label East Records van N.E.W.S. nv. Het werk van Superlijm is geïnspireerd door de muziek uit de jaren 90. De single staat op Youtube en kan ook worden aangekocht via iTunes.

Knokke-Heistse scholieren helpen Senegal

De leerlingen van basisschool Het Anker in Heist schenken de opbrengst van hun kerstmarkt aan een school in Afrika. Het gaat om de school van “Keur Coly”, een dorpje van zo'n 500 inwoners bij Pointe-Sarène in Senegal. Beide scholen kwamen in contact met mekaar via een project van Knokke-Heistenaars Johan Vermeille en Monique De Looze die 3 jaar in Senegal hebben gewoond. De twee scholen wisselen regelmatig brieven en foto’s uit. Nu gaat ook zo’n 200 euro financiële steun richting Senegal. Vorig jaar werd ook al een dergelijk bedrag geschonken en daar werden toen handboeken mee aangekocht.

19.1.12

Guy Pieters stopt in Frankrijk

Amper twee jaar na de opening doet de Knokke-Heistse galeriehouder en kunsthandelaar Guy Pieters z’n nieuwe galerie in het hartje van Parijs weer van de hand. Ook z’n Franse vestiging in Saint-Paul-de-Vence wordt verkocht aan concurrent Laurent Strouk. Pieters heeft besloten zich toe te leggen op z’n zaken in Knokke en Sint Martens Latem. Hij wil in het Zoute trouwens een tweede filiaal openen. Daarnaast heeft de galerist plannen om ook internationaal uit te breiden. Hij heeft daarbij vooral z’n oog laten vallen op de nieuwe rijken in Azië.

School uit Knokke-Heist bezoekt partnerschool in China

Achttien secundaire scholen uit West-Vlaanderen bezoeken in maart de Chinese Provincie Zhejiang om er samen met hun partnerscholen uitwisselingsprojecten uit te werken. Ze doen dat onder leiding van gedeputeerde voor Onderwijs Gunter Pertry. Onder de scholen ook het Koninklijk Atheneum Knokke. In een eerste fase wordt gefocust op leerkrachtenuitwisseling. Later kan ook leerlingenuitwisseling overwogen worden. Voor West-Vlaamse scholen is dit een unieke kans. Zhejiang is een regio waar kwaliteitsvol onderwijs aangeboden wordt en waar leerlingen voorbereid worden op de economie van de toekomst. De Provincie Zhejiang is een bevoorrechte partner van West-Vlaanderen. De voorbije jaren werkten beide regio’s actief samen op het vlak van duurzame economie en hoger onderwijs. Zo trokken in 2011 voor het eerst zeven studenten en vier docenten richting Zhejiang voor een erkende studieperiode, bedrijfsstage of lesopdracht. Onder de noemer ‘The friendship for one thousand schools’ wensen beide provinciebesturen de secundaire scholen verder te stimuleren om uitwisselingsprojecten op te zetten.

In Knokke sneuvelde weer een bakkerij

‘Another one bites the dust’. In de Lippenslaan in Knokke heeft Bakkerij De Soete z’n deuren gesloten. Na 15 jaar zijn Patrick De Soete en zijn vrouw er namelijk niet in geslaagd om een verlenging van het huurcontract te verkrijgen. Eerst was gedacht dat het bedrijf een andere locatie zou vinden, maar het blijkt dat een nieuwe zaak opstarten in de bekende winkelstraat financieel niet haalbaar is. Ook is het zo dat eigenaars van nieuwe panden meestal winkels weren die mogelijk enige overlast zouden kunnen veroorzaken. Gevolg is dat de kleinhandelaars verdwijnen uit de Lippenslaan. Volgens de Lokale Raad voor Economie in de badstad sloten de voorbije jaren niet minder dan vijf bakkers hun deuren. Bouwpromotoren bieden namelijk forse sommen voor oudere panden, die dan samengevoegd worden voor het realiseren van grote projecten.

Foto met dank aan Danny Jones

Nieuwe thriller van Knokke-Heistse misdaadauteur

De onlangs in Knokke-Heist aangespoelde misdaadauteur Jos Pierreux heeft zopas een thriller uit met Witse in de hoofdrol. Dit keer speelt het verhaal zich echter niet af in de badstad, maar wel in Halle. Daar verdween plots een jonge vrouw die actief was in het verzet tegen de bouw van een winkelcentrum in de stad. Tegen de zin van zijn overste wil Witse de zaak uitspitten. Pierreux schreef reeds meerdere misdaadromans over de Knokke-Heistse inspecteur Borré. Dit is zijn eerste roman met Witse in de hoofdrol. Het boek “Witse, Een been om aan te kluiven” werd gepubliceerd bij Houtekiet van Linkeroever Uitgevers in Antwerpen.


ISBN: 9789089242129 Prijs: € 16,50

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Zitdag burgemeester

Op vrijdag 27 januari vanaf 10 uur houdt burgemeester Lippens zitdag in zijn kabinet op de 1ste verdieping van het stadhuis op het Verweeplein in Knokke.

Na Olvier Bodyn neemt ook Geert Deman ontslag uit Open-VLD

Nadat bestuurslid en OCMW-raadslid Olvier Bodyn ontslag nam uit de fractie van de Open-VLD in Knokke-Heist heeft donderdag ook OCMW-raadslid Geert Deman de eer aan zichzelf gehouden. Beide mandatarissen zullen tot het einde van de huidige legislatuur zetelen als onafhankelijk raadslid. Eerder deze week had de plaatselijke afdeling van de Open-Vld aangekondigd, dat het Geert Deman uit de partij wilde laten zetten omdat deze “een democratische meerderheidsbeslissing van het bestuur niet kan aanvaarden en voortdurend het Open VLD bestuur en de mandatarissen uitdaagt om zijn eigen grote gelijk te halen. Hij doet dit door bestuursbeslissingen ongevraagd in de openbaarheid te sturen en ultimatums te stellen over zijn eisen.” Volgens Deman wilde hij enkel, dat de programmapunten van de Open VLD in het programma van coalitiepartner Gemeentebelangen zouden worden opgenomen. Geert Deman was destijds geruime tijd kabinetsmedewerker van minister Verwilghen.

Politie blijft toezien op laad- en loszones

In juli vorig jaar startte de politie in Knokke-Heist met de LoLa-campagne, een verscherpte controle op het parkeren op los- en laadzones. Zes maanden later worden nog steeds boetes uitgeschreven wegens het onterecht parkeren op plaatsen die voorzien zijn voor laden en lossen. Overtredingen gebeuren vooral in de rode zones om het betalend parkeren te ontlopen. Ook in de toekomst zal de politie systematisch blijven optreden. Er is voor de handelaars namelijk onvoldoende plaats voor laden en lossen. Ook al doordat die zones soms voor langere tijd ingenomen worden door bouwwerkzaamheden. Dat laatste is echter niet te vermijden.

Bestuurslid neemt ontslag uit Open VLD

In Knokke-Heist heeft Olivier Bodyn ontslag genomen als bestuurslid van de plaatselijke afdeling van de Open VLD. Het ontslag komt nadat de partij had meegedeeld een ander bestuurslid te willen wraken. Bodyn heeft laten weten dat hij tot het einde van de legislatuur als 'onafhankelijk' OCMW-raadslid zal zetelen. Volgens het ontslag nemende lid kan hij zich niet verzoenen met manier waarop de partij naar de komende gemeenteraadsverkiezingen gaat. “Niet kiezen voor inhoud, maar puur voor de eventuele mandaten is niet mijn manier van politiek voeren. Er is door deze discussie een serieuze vertrouwensbreuk ontstaan” aldus Olivier Bodyn.

18.1.12

Samenwerking kusthavens voor cruiseschepen

Dit jaar gaan onze kusthavens beter samenwerken wat betreft de aanlopen van cruiseschepen. Kleinere schepen worden daarbij afgeleid naar Oostende. Als de rederij Costa straks inderdaad Zeebrugge aandoet, dan mag onze oostkusthaven dit jaar rekenen op een kleine honderd cruiseschepen. In Oostende hoopt men dit jaar op 23 aanlopen, een verdubbeling in vergelijking met 2011. Samenwerking is aangewezen om weerwerk te bieden tegen concurrenten als Vlissingen en Duinkerke die zich steeds meer uitsloven om cruiseschepen aan te trekken. Het valt verder te verwachten, dat kadeprocedures enigszins zullen veranderen in het licht van het ongeval met de Costa Concordia. Er zal onder meer strikt worden gewaakt over het goed bijhouden van passagiers- en bemanningslijsten.

Docente vervalste handtekening van studente uit Knokke-Heist

Een docente aan de Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) is op staande voet ontslagen omdat ze de handtekening van een studente uit Knokke-Heist heeft vervalst. De feiten dateren van vorig schooljaar. De 20-jarige studente uit de badstad volgde de cursus vroedkunde in Brugge. Alhoewel het personeel op de stageplaatsen tevreden was over de prestaties van de Knokke-Heistse ontstonden er problemen met haar stagebegeleidster. Toen ze overstapte naar de Hogeschool Gent en haar dossier bij het KHBO opvroeg ontdekte ze een stage-evaluatie die ze nooit eerder gezien had, met haar handtekening erop. Op de achterkant van een document in het dossier vond ze oefenhandtekeningen van iemand die haar handtekening wilde namaken. De school heeft de docente vervolgens om dringende redenen ontslagen.

Il Trionfo op Sabijnse toer met leerlingen hotelscholen

In Knokke-Heist pakt het prijswinnende Italiaanse Ristorante Il Trionfo uit met een Sabijnse Week. Dat gebeurt in samenwerking met de Hotelscholen Ter Groene Poorte uit Brugge en Ipssar uit de Italiaanse provincie Rieti, die grenst aan de Sabijnse heuvels. De regio geklemd tussen Rome en Umbrië en kenmerken zich door uitgestrekte olijfgaarden en middeleeuwse dorpen waar de authentieke gerechten en specialiteiten van de “mamma Italiana” blijven bestaan. De Sabijnse Week loopt van 1 tot 5 maart en gebeurt met steun van het Italiaans Instituut voor Buitenlandse handel,de Italiaanse Ambassade en de Toeristische dienst van Knokke-Heist.

Meer info: Il Trionfo 050 60 40 80

‘Knorhaan’ vis van het jaar

Voor de 24ste keer heeft de VLAM in samenwerking met de visserijsector de vis van het jaar gekozen. De keuze viel dit keer op de 'rode poon'. Het is een minder gekende vissoort die vooral gebruikt wordt in vissoepen en visstoofpotjes. De poon doet het echter ook goed op de barbecue. De poon heeft een dikke en vrij harde kop die met beenplaatjes is bepantserd en waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem ‘loopt’. Een ander typisch kenmerk is zijn knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van zijn zwemblaas. Vandaar dat rode poon bij onze vissers beter bekend staat als ‘knorhaan’. Jaarlijks wordt er meer dan 300 ton rode poon aangevoerd in de Vlaamse visveilingen. Dat is goed voor een omzet van 456.130 euro. Pluspunt is verder ook het feit dat de knorhaan een vissoort is waarop geen vangstbeperking staat.

Eindejaarsétalages bekroond

Tijdens de Unizo-nieuwjaarsreceptie in het Antique Café in Knokke werden zopas de winnaars bekend gemaakt van de étalagewedstrijd die liep tijdens de eindejaarsperiode. De jury had op 27 december de deelnemers geëvalueerd op de versieringen in de etalages en de eventuele feestelijke verlichting en aankleding van de gevel. Unizo heeft nu een viertal handelszaken bekroond. Het gaat om modetrendsboetiek Season in de Dumortierlaan, brasserie Frederiksborg en handtassenzaak Sack in de Lippenslaan en Mason’s Store voor dameskleding in de Kustlaan. De eigenaars van de genomineerde zaken werden in de bloemetjes gezet.

Elektrische voertuigen voor gemeentediensten

Volgende week buigt de gemeenteraad in Knokke-Heist zich over een overeenkomst met EVA. Dat staat voor “Elektrische Voertuigen in Actie”. Het is een initiatief van publieke en private partners om elektrisch rijden te stimuleren. Het is de bedoeling in de komende jaren van Vlaanderen één grote ‘proeftuin’ te maken voor elektrische voertuigen. De gemeente heeft 40.000 euro voorzien op de financiële nota van dit jaar voor het leasen van een wagen voor de g.a.s.-medewerkers die de nieuwe gemeentelijke administratieve sancties zullen toepassen. Verder ook een elektrische bromfiets voor de Milieudienst. Indien dit zou meevallen worden in 2013 nog vier voertuigen vervangen door elektrische.

Oudervriendelijke School

De Keuvelhoekschool in Knokke behoort bij de eerste oudervriendelijke scholen in ons land. Zopas kreeg de school de officiële bevestiging dat men het label "Oudervriendelijke School" mag dragen. Om dat te bereiken stuurde de school enige tijd geleden een lijvig dossier naar een onafhankelijke commissie van de Vlaams Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen (VCOV). Daarin werd uitgelegd hoe de communicatie tussen ouders en de school verloopt. In december kwam een delegatie op werkbezoek om het dossier te toetsen aan de werkelijkheid. Daarbij werd ook gelet op de infrastructuur van de school, de organisatie van de oudercontacten en het aanbod van activiteiten voor de ouders. Op vrijdag 27 januari wordt het label in Leuven officieel overhandigd. De benoeming ‘Oudervriendelijke School’ is een Vlaamse primeur. Het is een netoverstijgend initiatief van alle Vlaamse ouderkoepels.

Waarborg leningen ten behoeve van het Waterbedrijf

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Knokke-Heist (AGSO) zal bij de ING-bank een lening van 13 miljoen euro aangaan voor de financiering van onderhoudsinvesteringen aan het drinkwater- en rioleringsnet en voor het bouwen van een drinkwaterproductie-eenheid in de badstad. Het bedrag plus intrest moet worden terugbetaald in een periode van 20 jaar. De gemeente zal zich borg stellen voor deze lening. Een en ander is het gevolg van de beslissing van de gemeenteraad om het Waterbedrijf onder te brengen bij het AGSO. Door de overdracht van de algemeenheid van goederen worden ook alle schulden van het Waterbedrijf overgenomen, met inbegrip van de door de gemeente voor het Waterbedrijf afgesloten leningen. Die vertonen een resterend schuldsaldo van 24 miljoen euro, dat eveneens wordt gewaarborgd door de gemeente.

Kanaaloperatoren buigen zich over hebben en houden van SeaFrance

De operatoren op de Korte Kanaalroute bekijken momenteel hun opties na het faillissement van concurrent SeaFrance. De rederij P&O heeft mogelijk interesse in twee gemengde ferry’s van de Franse groep, alhoewel nog geen bod is gedaan bij de vereffenaar. Eurotunnel heeft laten verstaan dat men drie schepen wil overnemen: twee gemengde ferry’s (toerisme en vracht) en één rorovrachter. Eurotunnel wil naar eigen zeggen een nieuwe markt aanboren, waaronder het verschepen van gevarengoed dat niet door de tunnel mag. Dat zou Eurotunnel trouwens een bijna monopolie van 40 procent kunnen opleveren op de Korte Kanaalroute. Als dit scenario zou bewaarheid worden, dan mag men zich aan een klacht bij de Europese Unie verwachten. Van LD Lines/DFDS heeft men recent niets vernomen. Die zouden twee eigen schepen kunnen inzetten op de route waaronder de Norman Spirit (ex-Prins Filip).

Ook veel animo voor “Intouchables” in Knokke-Heist

De Franse komedie “Intouchables” heeft al meer dan 730.000 bezoekers naar de Belgische bioscoop gelokt. Ook in Knokke-Heist trokken vele duizenden reeds naar Beverly Screens om de film te bekijken. Ook burgmeester Lippens was laaiend enthousiast over de prent. “Intouchables” niet te verwarren met de Amerikaanse “Untouchables” met Eliot Ness, aldus de burgervader. Victory Productions, die de film in België verdeelt, is in de wolken. Na elf weken staat “Intouchables” nog steeds op nummer één in de Waalse bioscopen, maar ook in Gent, Brugge en Knokke, stond “Intouchables” afgelopen weekend op één. In Frankrijk zorgde de film ondertussen voor meer dan 18 miljoen bezoekers en staat hij nog steeds bovenaan in de ranking. Intouchables vertelt het verhaal van een tot aan zijn nek verlamde aristocraat in rolstoel, Philippe (vertolkt door François Cluzet) die een werkloze zwarte Driss (Omar Sy) in dienst neemt om hem te verzorgen en te begeleiden. Driss komt net uit de gevangenis en is allerminst geschikt voor de job. Hij is een respectloze macho, wild van Earth, Wind en Fire, rijdt verschrikkelijk roekeloos en weet zich geen houding in de miljardairskast van Philippe. Met Vivaldi op de achtergrond, vormt zich gaandeweg een team verbonden door een zotte, grappige sterke en onverwachte vriendschap in een unieke relatie die hen onaantastbaar maakt.

17.1.12

LNG bunkeren in Zeebrugge?

De Vlaamse overheid heeft een contract toegekend aan Det Norske Veritas om een studie uit te voeren naar de haalbaarheid van het voorzien van LNG bunkerfaciliteiten in de havens van Zeebrugge, Antwerpen en Gent. Het Noorse bedrijf is gespecialiseerd in risicomanagement. De studie omvat ondermeer een marktonderzoek, een veiligheidsanalyse en het nagaan van de logistieke en wettelijke vereisten die nodig zijn voor het vestigen van LNG bunkerfaciliteiten in onze havens. Het identificeren van de mogelijke gevaren beperkt zich niet enkel tot de bewoners van het havengebied maar omvat ook de wijdere omgeving. De verwachting is dat tegen 2020 een meerderheid van zeeschepen, vooral die op relatief korte verbindingen, gebruik zullen maken van vloeibaar gas als brandstof. LNG zorgt namelijk voor een veel lagere uitstoot van allerlei toxische gassen.

Bres in wegdek Zoutelaan/Konijnendreef

In Knokke is een put ontstaan in het wegdek aan de hoek van de Zoutelaan met de Konijnendreef. Oorzaak is een lek in een persleiding van de Vlaamse Waterzuiveringsmaatschappij Aquafin. De toegang tot de Konijnendreef in het Zoute is afgesloten. Dinsdag kwam een aannemer van Aquafin ter plaatse om het probleem zo gauw mogelijk op te lossen.

Steun voor visserijprojecten

Projecten die het Belgisch zeevisserijgebied verder willen ontwikkelen ontvangen in het kader van het "Europees Visserijfonds" samen ruim 617.000 euro Europese, Vlaamse en provinciale steun. De Plaatselijke Groep heeft drie van de ingediende projectvoorstellen goedgekeurd. Om te beginnen betreft dit het project ‘VALorisatie van DUurzame en dagvers gevangen VIS’. VALDUVIS wil de kwaliteiten van Vlaamse vis op het vlak van versheid, bewaring en behandeling aan boord, vistechniek, beheer enz. naar viskopers toe meer zichtbaar maken. Op die manier kunnen Vlaamse producenten zich onderscheiden van de goedkopere importvis. Daarnaast is er 'Fish2know’. Dat project beoogt via workshops voor Vlaamse kok- en hotelscholen een duidelijk en praktisch bruikbaar beeld te schetsen van de herkomst en het aanbod aan wild gevangen vis en de diversiteit die wordt aangeboden door de Vlaamse vissers. Het derde goedgekeurde project ‘Cool! Ik voel!’ zet in op het uitwerken van meer ervaringsgerichte leermethodes. Het project wil een voelaquarium binnen de werking van het Nationaal Visserijmuseum integreren. Via interactieve tools zal de bezoeker kennis kunnen maken met de Vlaamse vissoorten. Tegelijk roept de Plaatselijke Groep op om nieuwe projecten in te dienen voor 15 maart 2012. Rechtspersonen met een innoverend projectidee kunnen contact opnemen via as4.evf@west-vlaanderen.be of 0494 50 29 65.

Knokke-Heistenaars rijden Ronde voor Flore

Op 31 maart fietsen Annick Pintelon en Ronny Wenmaekers, zaakvoerder van de gelijknamige decoratiezaak in Knokke-Heist, de volledige Ronde van Vlaanderen voor Flore Ruysschaert. De 21-jarige Flore is studente psychologie aan de VUB. Vorig jaar werd bij haar in een rib botkanker vastgesteld. Flore onderging een zware operatie en wordt nog steeds medisch na behandeld. De fietsende partners Annick en Ronny laten zich tijdens hun 260km lange tocht sponsoren. Zo willen ze de nodige financiële middelen inzamelen om Flore een onvergetelijk moment te bezorgen. Zoals bij Make-A-Wish is het de bedoeling de hele familie bij het gebeuren te betrekken en van de invulling van de wens een groot feest te maken. Flore heeft de intentie om met de verzamelde centen samen met een vriendin een reis naar het verre Oosten te maken.

Helpt u mee om Flore te steunen? Dat kan door kilometers te sponsoren (5 EUR per km). Steunkaarten zijn verkrijgbaar in het stadhuis op het Verweeplein, in het cafetaria van De Stormmeeuw, in café in 't Dorp bij Jimmy in Westkapelle, bij Ronny Wenmaekers, 0475 47 87 06 en Annick Pintelon, 0472 66 98 54 of ronny@wenmaekers.be

Kriebelmadam gaat Nationaal met de twitterende werkmens

De Knokke-Heistse journaliste, blogiste, kiekjesmaker en paardenfluisterin Christel Bedert gaat op de nationale toer. Bedert is bekend van bijdragen in Tam Tam, Steps, De Zondag, de regionale Streekkrant, Knokke Actueel, Radio Paradijs en haar eigen blog “De Kriebel”. Vanaf volgende maand pakt ze in De Zondag en De Streekkrant nationaal uit met een tweewekelijks Twitterdagboek. Daarin zal ze "in twitterstijl de werkdag van een al dan niet bekende mens samenvatten". Derhalve is ze als “miss social network” in de Vlaanders op zoek naar “werkende menschen” en hun genetwerkte ontboezemingen. Je kan “de kriebel” contacteren via christeltamtam@telenet.be Meer kriebelinfo op www.christelbedert.be

16.1.12

Voor- en nadelen Vlaamse Baaien

Volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele wil dat de Vlaamse regering alle voor- en nadelen van eilanden voor onze kust, onderzoekt. ‘Deskundigen moeten het project Vlaamse Baaien beter bekijken', vindt hij. Het project Vlaamse Baaien voorziet van Knokke-Heist tot De Panne in de aanleg van eilanden die bescherming moeten bieden tegen grote stormen. Men moet durven de negatieve gevolgen onder ogen zien, aldus Vandaele. Eilanden voor de kust zouden de ophoping van slib in de hand werken. Minister Crevits heeft ondertussen geantwoord dat zeker wordt gekeken naar de resultaten van onderzoek in binnen- en buitenland. De overheid en de privésector zullen de koppen bij elkaar steken om een goed uitgewerkt project te maken.

Art Nocturne Knocke blijft uitbreiden

Het kunstpromotiebedrijf Tuteleers & Tuteleers heeft zopas aangekondigd, dat de 37ste editie van Art Nocturne Knocke deze zomer zal gehouden worden van 11 tot 19 augustus. De kunst- en antiekbeurs in het Cultuurcentrum Scharpoord werd vorig jaar uitgebreid met een tentoonstellingsruimte in de kelderverdieping van het nieuwe Hotels La Réserve. Dat zal ook bij de eerstvolgende editie het geval zijn. Verder blijft de beurs verder groeien en telt nu reeds meer dan 60 stands. Ten einde de Art Nocturne Knocke ook meer internationaal op de markt te plaatsen werd Brussels Airlines als nieuwe partner aangetrokken. Bezoekers uit het buitenland kunnen, gecombineerd met een bezoek aan Art Nocturne Knocke, genieten van 20 % korting op vluchten uit alle Europese bestemmingen die Brussels Airlines aandoet.

Deense windturbines voor nieuw windmolenpark

Northwind (het vroegere Eldepasco) heeft een voorwaardelijke overeenkomst afgesloten met de Deense windturbinebouwer Vestas voor de levering en onderhoud van 72 windmolens die zullen neergepoot worden op de Bank Zonder Naam ten noordwesten van Knokke-Heist. Met de bouw van het nieuwe windmolenpark zou in de loop van 2013 kunnen begonnen worden. Northwind is voor 66,7 procent eigendom van de Colruyt Groep. Het nieuwe windmolenpark zal naar schatting zo'n 650 miljoen euro kosten.

Scouts in de weer voor Vredeseilanden

De jongens en meisjes van de Scouts in Knokke-Heist hebben de voorbije dagen hippe gadgets verkocht voor Vredeseilanden. Het project waar het dit jaar rond draait, is het innoveren van rijstboerderijen in Benin. Vredeseilanden steunt hen om te moderniseren en zo opnieuw een waardig inkomen te verdienen. Dat doen ze bijvoorbeeld door de boeren te groeperen in boerengemeenschappen. Dit jaar verzamelden de scouts een recordbedrag van maar liefst 3.127 euro.

Meer info over de scouts op http://www.scoutsknokke.be/

Open VLD-Fractie in Knokke-Heist wil lid laten schrappen

In een mededeling heeft voorzitter Marnix De Knaep van de Open VLD Fractie in Knokke-Heist plannen aangekondigd om een lid te laten schrappen uit de partij. Volgens De Knaep gebeurt dit omdat blijkt, dat “Geert Deman een democratische meerderheidsbeslissing van het bestuur niet kan aanvaarden en voortdurend het Open VLD bestuur en de mandatarissen uitdaagt om zijn eigen grote gelijk te halen. Hij doet dit door bestuursbeslissingen ongevraagd in de openbaarheid te sturen en ultimatums te stellen over zijn eisen.” Geert Deman, die OCMW-raadslid is, had eerder samen met de raadsleden Olivier Bodyn en Max Schetzman geëist, dat een aantal punten uit het Open VLD programma zouden worden overgenomen bij het samengaan met de partij Gemeentebelangen naar de komende raadsverkiezingen. Volgens de Open VLD Fractie schendt het lid “de binnen het bestuur afgesproken discretie over de partijstrategie voor de komende gemeenteraadsverkiezingen en gebruikt hiervoor zijn eigen persmedium, een e-krant, wat deontologisch niet verantwoord is. Om die reden hebben 7 leden van de Open VLD fractie, 6 verkozenen en de voorzitter, aan het hoofdbestuur van de partij gevraagd om Geert Deman op te roepen voor het tuchtorgaan van de partij met de vraag hem definitief te schrappen als Open VLD lid aangezien hij de Open VLD schade berokkent. Het moet duidelijk zijn voor iedereen wie de democratische vertegenwoordigers zijn van de Open VLD en wie niet”, aldus een mededeling van de Open VLD Fractie in Knokke-Heist.

In een reactie betreurt OCMW-raadslid Geert Deman de houding van zijn partij. “De afgelopen maanden hebben heel wat bestuursleden onze partij al verlaten. Ik ben blijven zitten omdat ik er voor wou zorgen dat we als liberalen een inhoudelijke stempel zouden kunnen drukken op het beleid in Knokke-Heist. Blijkbaar is dit vandaag in onze badstad en binnen onze partij niet aan de orde. Als liberaal voel ik me gekwetst in mijn overtuiging en wil me daarom de komende dagen bezinnen samen met een aantal mensen binnen het bestuur", aldus Deman.

Vossenjacht versoepeld

De jacht op vossen in Vlaanderen wordt versoepeld, maar wel onder bepaalde voorwaarden. De uitbreiding moet helpen om de schade die aangericht wordt door de dieren te beperken. Ondermeer in Knokke-Heist en Zeebrugge zorgt de vos al enkele jaren toenemend voor overlast. Het is echter niet de bedoeling dat de vos "vogelvrij" wordt verklaard, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. De Vlaamse regering besliste verder om de jacht op te schorten bij sneeuw en langdurige vorst. Tot nog toe mocht er van 1 oktober tot 14 februari gejaagd worden op de vos. In de toekomst wordt het ook mogelijk om buiten die periode vossen uit te schakelen, maar dan wel onder strikte voorwaarden. Zo mag er alleen worden opgetreden binnen de 500 meter van de plaats waar er schade verwacht wordt. Volgens Schauvliege is haar beslissing volledig in lijn met een advies van de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen. Natuurpunt heeft zich inmiddels al gekant tegen het versoepelen van de vossenjacht.

VTB Kultuur Knokke haalt Amerikaanse Ambassadeur naar Knokke-Heist

De Amerikaanse ambassadeur in ons land bezoekt binnenkort opnieuw Knokke-Heist. Hij doet dat op uitnodiging van VTB Kultuur, een organisatie die dit jaar 90 jaar oud is. Ambassadeur Howard Gutman, een in New-York geboren advocaat, probeert trouwens langs te gaan in alle Belgische gemeenten. Hij houdt een kaart van ons land bij waarop elke bezochte gemeente wordt ingekleurd. In Knokke-Heist is hij op donderdag 26 januari op retourbezoek. Om 20u zal hij in Scharpoord aanwezig zijn voor een evenement onder de noemer “De Verenigde Staten van Amerika - Het Wilde Westen". Tijdens de avond wordt ondermeer de digitale film van Edgard Jespers vertoond: “Once upon a time in the Wild West”. Nadien zal het trio King Jazz nog Amerikaanse jazzmuziek, crooners en eigen werk vertolken. Er is ook gelegenheid om Ambassadeur Gutman te ontmoeten, die naar verluidt de badstad in zijn hart draagt. “Knokke-Heist is zeker zo mooi als Saint-Tropez”, aldus Gutman.

Kaarten voor deze avond kosten 7 EUR niet-leden, leden vtbKultuur, Uit-pas,passen: 5 EUR. Abonnees Volksontwikkeling gratis. Info: Dominiek Segaert,voorzitter, 0479 691865 (na 17 u.) of dominiek.segaert@skynet.be, of RosaDesloovere, penningmeester, 050624421

Winst en verlies voor Knokke-Heistse basket

In Eerste Landelijke moesten de Heren van BasketClub Namedis Chape uit Knokke-Heist het zaterdag op verplaatsing opnemen tegen Landen. Met een eindscore van 62-86 is het uiteindelijk een makkelijke zege geworden voor onze stadsgenoten. De Heren hebben zich blijkbaar goed herpakt na de nederlaag van vorige week tegen Sijsele. Door het verlies van leider Brugge tegen Oxaco staat Knokke-Heist weer mee aan de kop van het klassement. Zondag moesten de Dames in Eerste Landelijke, na een verdienstelijke wedstrijd, het onderspit delven tegen competieleider Houthalen. De eindscore: 68 - 56. De Knokke-Heistse dames staan nu vierde in de rangschikking.

Mercy Ships weer in Togo

Volgens Bert van Dijk, de Knokke-Heistse voorzitter van de internationale hulporganisatie Mercy Ships, is de “Africa Mercy” weer in Togo aangekomen. De “Africa Mercy” is ‘s werelds grootste private hospitaalschip. Het is al het vijfde bezoek aan het West-Afrikaanse Togo. Tijdens de komende 5 maanden zullen veel patiënten, die reeds geopereerd werden in 2010, opnieuw gecontroleerd worden. Daarnaast zullen mensen die op de wachtlijsten stonden, eindelijk hun langverwachte operatie ondergaan. In totaal hoopt Mercy Ships meer dan 1.250 gratis operaties en 11.000 tandheelkundige behandelingen uit te voeren. Daarnaast zullen 900 personen opgeleid worden. Aan boord van het hospitaalschip zetten zich jaarlijks 1200 vrijwilligers belangeloos in om de allerarmsten te genezen. Ook vrijwilligers uit Knokke-Heist waren al aan de slag voor Mercy Ships.

Meer info: http://www.mercyships.be/

Weinig goals voor Knokke-Heistse ploegen

De zondag gespeelde wedstrijden hebben maar weinig punten opgeleverd voor de ploegen uit Knokke-Heist. In Eerste Provinciale eindigde het treffen tussen Boezinge en FC Knokke in nul-nul gelijkspel. Knokke staat met 19 punten elfde in het klassement. In Derde Provinciale B was er de derby tussen Heist en Westkapelle op Stadion De Taeye. De uitslag: 1-1. In de heenronde verloor Heist nog met 3-0. VVW staat met 36 punten eerste in de rangschikking, op de voet gevolgd door Aartrijke en Oedelem met 34 punten. Heist staat zesde met 29 punten. In Vierde Provinciale B was er in onze regio de wedstrijd tussen Zeebrugge en Moerkerke. De kustjongens verdedigden zich goed tegen de klassementsleider. Uiteindelijk verloor Zeebrugge met 2-3. Moerkerke staat aan de leiding met 41 punten. Zeebrugge legt beslag op de 11de plaats met 17 punten.

Minder inwoners, maar stijgend aantal geboorteaangiften

Bij de dienst Burgerzaken in Knokke-Heist werden in de loop van vorig jaar 488 geboorten aangegeven. Dat is een stijging met 54 in vergelijking met 2010. Bij 143 aangiften ging het om een moeder die in Knokke-Heist woont, een toename met 25 ten opzichte van 2010. De meest populaire namen bij jongetjes waren Noah, Lucas, Milan en Sam. Bij de meisjes zijn Emma en Marie de topfavorieten. Per eind vorig jaar bedroeg het officieuze bevolkingsaantal in de badstad 33.993. Dat is een lichte daling met 11 inwoners in vergelijking met het jaar ervoor. Een officiële loop van de bevolking met verwerking van alle gegevens uit het buitenland, zal het gemeentebestuur pas tegen maart kunnen bekend maken.

15.1.12

Handvol Knokke-Heistenaars ging zondag kiezen...

Ook sommige inwoners en tijdelijke verblijvers in Knokke-Heist namen zondag deel aan de verkiezingen voor een nieuw parlement in Kazachstan. Dat heeft het agentschap Kazinform meegedeeld. Volgens de laatste exitpolls heeft de partij van de Kazachse president Nazarbajev 81 procent van de stemmen behaald. Van echte veranderingen in het parlement lijkt geen sprake te zijn. Burgers van Kazachstan die in Brussel, Luik, Antwerpen, Oostende en Knokke-Heist verblijven trokken zondag naar de ambassade van hun land om er hun stem uit te brengen. Nadien konden ze er genieten van traditionele Kazachse gerechten. De ambassade in Brussel fungeerde als Kazachse kieskring nummer 119 voor België en Luxemburg.

Как отметил представитель избиркома, «первые избиратели пришли в 8:15 по местному времени. На настоящий момент проголосовало порядка 70 процентов избирателей. В голосовании приняли участие как граждане, постоянно проживающие в Бельгии, из городов Льеж, Остенде, Антверпен, Гент, Кнокке и других, так и казахстанцы, временно находящиеся на территории королевства, - это наши студенты, командировочные и прибывающие с частным визитом».

Inschrijvingen gestart voor Halven van Damme

Sinds zondag middernacht lopen de inschrijvingen voor de eerste “Halven van Damme”. Ook veel Knokke-Heistenaars hebben zich inmiddels opgegeven voor deze eerste halve triatlon in onze provincie. Tot nog toe zijn er 228 bevestigde inschrijvingen. Dat zijn mensen waarvan het startgeld ook reeds is overgemaakt. Maximaal is er ruimte voor 400 deelnemers. De organisatie van de “Halven van Damme" gaat uit van de triathlonclub in onze buurgemeente. Het evenement krijgt z'n beslag op woensdag 11 juli, de Vlaamse feestdag. Er wordt 2 km gezwommen in de Damse Vaart, zonder keerpunt. Dan 4 omlopen fietsen door het Polderlandschap over een totale afstand van 92 km. Tenslotte wordt nog 19 km gelopen in 2 omlopen rond de Damse Vaart. Kostprijs is 80€.

Alle info vindt men op de wedstrijdsite: http://www.triatlondamme.be/

Lezing over Digitale TV

Op woensdag 18 januari houdt Joost Verstraeten in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist een voordracht over Digitale Televisie. Van 15.30 tot 18 u maakt hij de toehoorder wegwijs in deze nieuwe media. Geen verkooppraatjes maar in klare taal een kritische uitleg over de voor- en nadelen van dit systeem. Historiek, gebruikte technische termen, 'Digitale TV', spelers op de markt, verschillen in installatie, besluitvorming en vragenstelling zijn enkele begrippen uit deze voordracht.


Toegang: 9 EUR – 8 EUR met Uitpas . Inlichtingen en inschrijvingen: vzw R.O.E.R., Meerlaan 32, tel. 050 630 420, roer@knokke-heist.be

Niet te missen op de BBC maandagavond

Om 21.30u (onze tijd) BBC2 “Stargazing Live” met de wereldberoemde professor Brian Cox en de Ierse komiek Dara O’Briain. Samen kijken ze naar de sterrenhemel. Volgende afleveringen dinsdag- en woensdagavond.
Om 22.30u BBC1 voor wie lachen wil een aflevering van de hilarische Ierse gestoorde sitcom “Mrs Brown’s Boys” onder de titel “iMammy (batteries not included)".

Sportvissersboot gekapseisd

Ter hoogte van de Wielingenboei zo’n 5 km buiten de kust tussen Zeebrugge en Blankenberge werd zondag gezocht naar opvarenden van een sportvissersbootje. Het vaartuig is gekapseisd en er werd gezocht door de Blankenbergse Zeereddingsdienst en een Seaking helikopter. Bij de speuractie waren ook de scheepvaartpoltie en eenheden van de DAB Vloot betrokken. Eén van de opvarenden werd gevonden en overgebracht naar het ziekenhuis, waar de man later is overleden. Naar de tweede persoon aan boord is zondag de hele morgen gezocht. Kort na de middag werd beslist om de zoekactie naar de tweede opvarende te staken. Het gaat om de eigenaar van de boot, hij is allicht ook overleden. De omstandigheden van het ongeval zijn nog onduidelijk.