20.6.09

De Zwinooievaars doen het beter dan hun Nederlandse soortgenoten

Terwijl in het Knokke-Heistse Zwin de ooievaars gedijen en volop voedsel voor hun jongen bijhalen blijkt het bij onze noorderburen een slecht jaar voor de ooievaarkuikens. Door een gebrek aan voedsel overlijdt bijna de helft van de jonge ooievaars in Noord-Nederland. Het aanhoudende warme weer met weinig regen zorgt ervoor dat de ouders hun jongen niet voldoende kunnen voeden. Uit nood geven ze de jonge ooievaars dingen die ze eigenlijk niet kunnen verteren. Ondertussen fourageren de Zwin-ooievaars er in onze regio echter lustig op los. Even rusten en kijken hoe ver het nog vliegen is naar het natuurreservaat was er zaterdagavond ook wel bij voor deze poserende ooievaar.


Foto copyright aj beirens

Voor chaufeurs aan de Oostkust volgen weer maanden van ‘discontent’

Het ziet er naar uit dat spoedig een einde komt aan de werken voor het vernieuwen van het tramspoor bij de landwaartse sluisbruggen. Wie dacht dat men daarmee snel van de verkeersellende tussen Knokke-Heist en Zeebrugge af is heeft het mis. Volgens commissaris Vervaet van het politieteam in onze kusthaven beginnen namelijk over enkele weken de schilderwerken aan de zeewaartse brug nummer 1. De klus zal een kleine 9 maanden duren en moet klaar zijn tegen de Krokus van volgend jaar. Telkens schepen de Vandammesluis passeren zal dit weer leiden tot megafiles. Maar daar houdt het niet op. Binnenkort krijgt ook de Visartbrug een nieuw wegdek. Dat is de zeewaartse brug van de oude zeesluis aan de monding van het Boudewijnkanaal. Alle verkeer zal dan via de landwaartse Straussbrug verlopen. Vooral als de tram om de 10 minuten passeert wordt dat andermaal een nachtmerrie voor automobilisten. Bruggen in plaats van tunnels onder de sassluizen en een tram in plaats van bussen wurgen de haven van Zeebrugge en het doorgaand verkeer aan de oostkust.

Ook buitenlandse luisteraars maken kennis met Radio Paradijs in Knokke-Heist

Minder dan een maand nadat het Paradijs-team het voor mekaar kreeg om het programma ook via een livestream uit te sturen, blijkt dat steeds meer luisteraars de weg naar de lokale omroep hebben gevonden. Niet alleen mensen uit Knokke-Heist maar eveneens vele tientallen landgenoten die zich buiten het gebruikelijke verzorgingsgebied bevinden. Daarnaast wordt ook steeds vaker in Duitsland, Nederland, Frankrijk en Spanje afgestemd op Paradijs. Buiten Europa bevinden de meeste luisteraars zich blijkbaar in de Verenigde Staten. Ook zijn er momenteel al een aantal afstemmers in Canada, Mexico, India, China, Suriname en Congo. Er is tegenwoordig trouwens ook reeds draagbare internetradio, en voor Paradijs kun je wereldwijd ook op iPhone terecht. Ook proberen? Je kan de Knokke-Heistse lokale omroep waar ook ter wereld beluisteren als je op de livestreampagina van de omroep op de paradijsvogel klikt. Radio Paradijs 105,1 MHz FM.

De Transfennica-lijn Zeebrugge-Bilbao werd bekroond in Baskenland

In het Spaanse Baskenland werden de belangrijkste verwezenlijkingen in de Logistiek en het Intermodale vervoer gelauwerd. In de categoríe “Nieuwe Iniatieven” werd de vrachlijn bekroond tussen Zeebrugge en Bilbao. De verbinding wordt onderhouden door schepen van de Nederlandse rederij Transfennica. Vertegenwoordigers van de maatschappij mochten de Transmodal Award in ontvangst nemen. De verbinding met onze kusthaven heeft niet alleen de vrachtbehandeling in de haven van Bilbao flink opgekrikt, het werkvolume van de dokwerkers in deze Noord Spaanse haven is op een jaar tijd verdubbeld.

De Britse krant The Independent zingt de lof van Knokke-Heist en de Vlaamse kust

In de editie van zaterdag zingt de Britse krant The Independent onomwonden de lof van Knokke-Heist en de rest van de Vlaamse kust. Volgens de krant wordt het Belgische antwoord op de Rivièra te vaak over het hoofd gezien. Reizend verslaggeefster Rhiannon Batten noemt Knokke-Heist de meest glitzy badplaats aan onze kust met een breed zandstrand, dure wagens, winkels en kunstgallerijen. Je leest er alles over in: Ripple effect: The Belgian coastline's white sand beaches and chic restaurants will seduce and surprise the sophisticated traveller.

Zondag worden in Zeebrugge de Visserijfeesten gehouden

Morgen krijgen in onze kusthaven de jaarlijkse visserijfeesten hun beslag. Dat gebeurt bij de oude vismijn, en het is meteen de zesde editie van het evenement. Vanaf ’s middags wordt de visserijsector in de kijker gezet. Op de agenda: optredens van verschillende shantykoren, maritieme tentoonstellingen en duikdemonstraties van de Brugse brandweer. Nettenbreiers en kantklossers zorgen voor de nostalgische vissersfolklore. Geïnteresseerden kunnen ook een rondvaart in de haven maken.

Omwonenden Smedenstraat in Knokke brainstormen over een feestelijke inhuldiging van hun straat

De heraangelegde Smedenstraat in Knokke is weer open voor het verkeer. De elende is geleden. Omwonenden en handelaars willen echter dat een en ander gepaard gaat met een uitgebreid feest. Vermoedelijk wordt de blije inhuldiging na de seizoendrukte gehouden. Om alles echter voor te bereiden wordt voor de deelnemende handelaars op 14 juli een informatievergadering gehouden bij PCS. De bedoeling is om dan te brainstormen over de organisatie van het feest. Kort geleden was er ook reeds feestelijk lintgeknip bij de opening van de Parmentierlaan in Knokke.


Meer info ivm opening Smedenstraat bij: Peter@pcsknokke.be of telefonisch op 050 630 080.

19.6.09

Chique limousine service voor Knokke-Heist krijgt vergunning voor 5 jaar

In de badstad heeft het schepencollege aan Jeffry Ghielens een vergunning van 5 jaar verleend voor het exploiteren van een limousineservice. Wie wil gezien worden kan zich vanaf nu dus naar verschillende locaties laten voeren in een Lincoln Limousine. Deze limousine biedt plaats aan 8 personen en kan ingeschakeld worden voor verjaardagsvieringen, een restaurantbezoek of gewoon een avondje uit. Het basistarief is vastgelegd op zo’n 360 euro voor de eerste drie uur (BTW inbegrepen). De Amerikaanse sleeën van LimoKnokke zijn uitgerust met dvd, cd, plasma, led-verlichting en een speakerset.

Oronieuws is er nu ook wereldwijd via Twitter

Sedert vrijdagavond kunnen mensen met internet de hoofdpunten van het nieuws in Knokke-Heist ook wereldwijd bekijken via Twitter. Dat is de sociale internetdienst waarbij gebruikers korte berichten publiceren. Van zohaast een nieuwspunt bij de oronieuwsdienst online gaat wordt de titel en de eerste zin van het nieuwspunt automatisch ook getwitterd. Het gaat om een nieuwsflash van maximaal 140 tekens. Via Twitter kan men het nieuws uit onze regio op de voet volgen. Dat breaking news via Twitter soms heel snel kan zijn bleek enkele maanden geleden bij de noodlanding van de US Airways Airbus op de Hudsonrivier. Toen waren de gebruikers van Twitter eerder met het nieuws dan de internationale persbureaus. Het getwitterde nieuws uit Knokke-Heist en de regio vind je vanaf nu ook hier: http://twitter.com/oronieuws

Blinde jongeren gaan surfen in Knokke-Heist

Op donderdag 16 juli wordt op de O’Neill Surf Academy bij Surfers Paradise in Knokke-Heist een extra surfkamp geïntroduceerd. De “Out of Bounds” cursus is speciaal voorzien op de noden van jongeren met een visuele handicap. Blinde en slechtziende jongeren van over heel België zullen de kans krijgen te leren surfen ondanks de uitdagingen die gepaard gaan met het verliezen van hun zichtvermogen. Door hen te stimuleren hun andere zintuigen te gebruiken en met aanwijzigingen van professionele surfers zal een veilige omgeving gecreëerd worden. Zo kunnen deze jongeren de eerste kick van het surfen ontdekken en de obstakels overwinnen waarmee ze in zee te kampen krijgen.

Ooievaarsjongen worden geringd in het Zwin.

Komende dinsdag worden de nieuwe ooievaarsjongen geringd in het Zwin. Dat gebeurt jaarlijks op het moment waarop de poten van de jonge vogels reeds dik genoeg zijn zodat de ring er niet afglijdt. De jongen mogen ook nog niet te ‘oud’ zijn; anders dreigt het gevaar dat ze uit het nest springen van zodra de hoogtewerker bij het nest komt. Zes weken oud is ideaal, maar hun leeftijd is moeilijk te schatten omdat de jongen zich op vrij grote hoogte bevinden. Het exacte aantal jongen in de nesten is nog niet vastgesteld. Sommige nesten kan men immers niet inkijken van op de grond. In het Zwin bevinden de nesten zich op uiteenlopende plaatsen: in hoge toppen van zeedennen, op het dak van de Koninklijke villa en bovenop een hoge roofvogelvolière. Het zijn allemaal plaatsen van waaruit de vogels een goed overzicht over de omgeving hebben. Een ander kenmerk van een ooievaarsnestplaats is een vrije aanvliegroute. Elk jaar probeert het natuurpark zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer, dat met behulp van een verrekijker kan worden afgelezen. Zo kunnen de Zwin-ooievaars op hun trektocht door vogelliefhebbers worden opgemerkt en herkend. Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek op de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Sergio Herman presenteert driesterrenboterham aan Vlaamse schrijver

De in Knokke-Heist wonende chef-kok Sergio Herman van Oud Sluis heeft in Amsterdam z’n zogeheten driesterrenboterham gepresenteerd. Hij deed dat in het Vlaamsch Broodhuys. De eerste die er mocht van proeven was de Vlaamse schrijver Christophe Vekeman. De driesterrenboterham bestaat uit volkoren zuurdesembrood met artisjokcrème, dun gesneden foie gras en carpaccio van wagyubeef. Daarop komt dan een emulsie van Romeinse salade, Piemonte hazelnootjes en jonge rucolascheuten. Auteur Vekeman bedacht ter plekke de slogan: "Ik heb 250 kilometer gereden voor deze boterham, en het was iedere kilometer waard". Het Vlaamsch Broodhuys maakt gebruik van authentieke tarwerassen, zeezout uit Bretagne en gevitaliseerd bronwater. Hun assortiment bestaat uit een veertigtal verschillende broodvariaties.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in de badstad lees je HIER.

Promotie Knokke-Heist wereldwijd via You Tube

De vzw Toerisme in Knokke-Heist heeft een nieuwe promotiefilm over de badstad laten maken. De dvd met ongeveer 10 minuten beeldmateriaal is te verkrijgen in de infokantoren van Toerisme en kost 2 euro. Momenteel is enkel de Nederlandstalige versie beschikbaar. Een editie in het Frans, Duits en Engels is in de maak. De beelden met relaxerende achtergrondmuziek zijn ook gratis te bekijken op het internet. Op sommige computers levert de geluidskwaliteit momenteel nog een probleem op. De kersverse promotiefilm is niet de enige nieuwigheid bij de Toeristische dienst. In het Engelse Brighton werd de voorbije dagen door 'User Experience Designer' Andy Dennis ook gewerkt aan een flash-microsite voor onze badstad. Die kan men HIER bekijken.

Het gaat beter met de trafiek in Zeebrugge

In mei steeg de trafiek van vracht in onze kusthaven met 2,1 procent. Dat is bijna volledig toe te schrijven aan een toename van de containertrafiek. Die steeg namelijk met 19 procent. Ook de aanvoer van vloeibaar gas op de LNG-terminal zat weer in de lift. Vanwege de diepe crisis in Groot-Brittannië blijft de roro-trafiek over de Noordzee op een laag pitje. Ook de aan- en afvoer van nieuwe wagens lijkt voorbij het dieptepunt. De verliezen in dat segment waren in mei minder dan de maanden daarvoor. Hoopgevend voor het roro-gebeuren in Zeebrugge is alvast het feit dat twee lijnen van Cobelfret uit Oostende naar onze kusthaven overkomen.

Diefstal van tweewielers is opnieuw een plaag in Knokke-Heist

Momenteel worden opnieuw op industriële schaal brommers en fietsen gestolen in de badstad. Elke morgen zijn er burgers die vaststellen dat hun tweewieler verdwenen is. Er zijn er ook heel wat die de moeite niet doen om de politie te verwittigen. De dieven maken meestal gebruik van een bestelwagen met valse nummerplaat. Heel waarschijnlijk gaat het hier om een georganiseerde bende. Geen enkele tweewieler is veilig. De fietsenjatters rijden zelfs langs de kleinste straatjes en paden in Heist en Het Zoute. Dankzij de camera’s kunnen politiepatrouilles zeer snel in actie komen. Toch slaagt de bende erin te ontkomen omdat het opladen van een fiets of bromfiets slechts een minuut in beslag neemt. Ook duiken de straatschuimers telkens weer op in een ander deel van de badstad. De boodschap is dus: geen enkele fiets of bromfiets buiten laten overnachten. In Amsterdam maakt de politie sedert kort gebruik van lokbromfietsen. Die hebben een voertuig volgsysteem met GPS. Op die manier wordt het een stuk makkelijker om bromfietsdieven en helers op te sporen.

Seminarie voor Europese vertegenwoordigers in de badstad

De Europese Commissie organiseert van maandag tot donderdag in onze badstad zijn jaarlijks seminarie voor de hoofden van de administratieve diensten. Plaats van gebeuren is hotel Pavillon du Zoute in de Knokse Oosthoek. Alle verantwoordelijken voor de verschillende gebouwen van de Europese Commissie in alle lidstaten worden er verwacht. Ze krijgen er een up-date in verband met onder meer veiligheids- en beleidsmaatregelen. In totaal zullen 33 vertegenwoordigers uit zowat alle landen van de Europese Unie drie dagen lang kennis kunnen maken met de badstad. Op de agenda: onder andere een bezoek aan Het Zwin en de haven van Zeebrugge. Ook voor de middenstand is het een goede zaak. Het hele gezelschap gaat 's avonds namelijk uit eten in restaurants in Knokke-Heist.

Vier miljoen Fransen keken naar Knokke-le-Zoute

Woensdagavond werd op de Tv-zender France 2 de film ‘Petites vacances à Knokke-le-Zoute’ uitgezonden. Uit de telling van Médiamétrie blijkt dan 3,99 miljoen Fransen de uitzending hebben bekeken. Hoeveel er op de film van France 2 in België, Zwitserland, de Maghreblanden en de Franse Overzeese gebiedsdelen, hebben afgestemd is niet bekend. Bij onze zuiderburen wist de film van d'Yves Matthey met Miou-Miou en Jean-Luc Bideau zo’n 17,9 procent van het totale kijkpubliek te bekoren en bijna 12 procent van de huisvrouwen beneden de 50 jaar. Het verhaal gaat over een schuchtere huisvrouw die haar levensdroom wil realiseren. Die bestaat erin een rijbewijs halen en naar Knokke-le-Zoute te rijden. De uitzending op France 2 was een gigantische gratis publiciteit voor onze badstad.

Als je in Knokke wil opvallen...

Als je tegenwoordige in 'Knokke' wil opvallen dan moet dat blijkbaar volgens Vroom.be met een Audi R8 Spider. Een Porche zou te gewoon zijn... Je leest er HIER meer over.

De Badersstraat in Heist is helemaal gerenoveerd

In Heist heeft de aannemer de wegeniswerken in de Badersstraat afgerond. In deze verbindingsweg tussen de Onderwijsstraat en de Steenstraat is in april een nieuwe riolering aangelegd. Daarna werden de rijweg en het trottoir vernieuwd. De werken hebben aan de gemeente een kleine 100.000 euro gekost. Het plaatsen van de riolering was ten laste van het Waterbedrijf en had een prijskaartje van ruim 67.000 euro.

Hell’s Angels doen Knokke-Heist aan

Zondag houden de hell’s angels met zo’n 300 motoren een kustrondrit. Het is meteen de tiende editie van deze ‘Coast Run’. De grote groep motoren vertrekt in Eernegem en doet in de loop van de dag ook Knokke-Heist aan. De motorrijders passeren verder in Damme, Lissewege en Oostende. Op sommige van deze locaties wordt door de groep ook halt gehouden.

18.6.09

Kleuters inspecteren Stadhuis Knokke

De 3de kleuterklas van de gemeentelijke basisschool De Vonk heeft zopas een bezoek gebracht aan het stadhuis in Knokke. Ze waren ‘grondig voorbereid’ door kleuterleider Dries Aelter. Bij de dienst Preventie vernamen de kleuters onder meer hoe de preventiewachten elke dag in de weer zijn om de gemeente rustig en supernet te houden. Op het bureau van de GIS-stafmedewerker ICT ontdekten ze op een scherm van meer dan 1 meter breed de plattegrond van hun eigen huis. In de grote raadzaal toonde de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand ten slotte de hoed en sjerp van de burgemeester en hoe een huwelijk voltrokken wordt. Er was ook goed nieuws voor meester Dries. Na grondig onderzoek door schepen Ingrid Reubens werd hij geschikt gevonden om op 14 augustus ‘grondig voorbereid’ in het huwelijksbootje te stappen.

Geen goede start voor Vanhootegem in Saint-Omer

Na de eerste ronde van het golftornooi in het Franse Saint-Omer staat Knokke-Heistenaar Nicolas Vanhootegem 136ste. Hij had 77 slagen nodig voor de omloop. Met de Saint-Omer Open gaat het om de 10de verjaardagseditie met een prijzenpot van 600.000 euro. Er doen liefst 6 voormalige winnaars mee aan deze manche van de Challenge en European Tour. Vanhootegem won het tornooi in 2002. Nicolas Colsaerts is de beste Belg na de eerste ronde. De 26-jarige Brusselaar, die vorige week net naast de zege greep in Ierland, zette een eerste ronde neer in 74 slagen, drie over par. Hij is 82ste. Jerome Theunis noteerde 76 slagen en staat op de 122ste plaats.

Dit weekend kan men ‘rondtuinen’ in Retranchement

Zaterdag en zondag -een week voor het ‘Open Tuinen’ weekend bij ons- kan men in het grensgehucht Retranchement in totaal elf tuinen bezichtigen. De tuinen worden opengesteld in het kader van het initiatief ‘Rondtuinen’, dat aan z’n 13de editie toe is. In het elftal zitten strakke en wilde tuinen, hoven met aparte tuinkamers voor verschillende planten en tuinen waar van alles door elkaar staat. De tuinen kunnen zowel zaterdag als zondag tussen 10 en 17 uur worden bezocht. Tijdens het ‘Open Tuinen’ weekend van 27 en 28 juni kunnen tuinliefhebbers in Park ter Kalvekete van de firma Ghekiere in Westkapelle terecht.

Dronken Poolse vrachtchauffeur met bestemming Zeebrugge in 24u twee keer betrapt

Een 39-jarige Poolse trucker is donderdag voor de tweede keer binnen 24 uur betrapt met teveel drank op. De chauffeur was volgens eigen zeggen op weg naar Zeebrugge met splinternieuwe Opels. Volgens de Nederlandse politie, die de man woensdagmiddag voor de eerste keer betrapten, reed hij trouwens de verkeerde richting uit. Hij had viermaal zo veel gedronken als is toegestaan. Toen kwam hij er nog vanaf met een boete van 1700 euro en een rijverbod van twaalf uur. Donderdag zat hij weer dronken achter het stuur. Toen moest hij z’n rijbewijs inleveren.

Digitale Bibliotheek in Knokke-Heist

De bibliotheek van Knokke-Heist is vanaf nu aangesloten op het Provinciale Bibliotheeksysteem Phoenix. Hierdoor is de catalogus van de bibliotheek direct op het internet beschikbaar, zowel in de bibliotheek als bij de mensen thuis. Bovendien kan men nu online reserveren en verlengen zonder tussenkomst van de bib. Op termijn krijgt de virtuele bibliotheekbezoeker ook toegang tot allerlei digitale informatie en zal men een persoonlijk gebruikersprofiel kunnen aanmaken. Het wordt dan eveneens mogelijk om een aanwinstenlijst-op-maat te ontvangen.


De digitale bibliotheek vind je HIER.

Knokke-Heist steekt de vlag uit voor de Luxemburgse bezoekers

Vanaf nu tot 5 juli wordt in de badstad de 'Luxemburgse Veertiendaagse' georganiseerd. Het is meteen de 12de keer keer dat het gemeentebestuur zo’n initiatief neemt. Een en ander gebeurt ook nu weer in samenwerking met de bekende wijnbouwer Vinsmoselle. De Luxemburgse Nationale Feestdag is komende dinsdag. Zondag wordt dat echter reeds feestelijk gevierd met een receptie in het Casino Knokke. Knokke-Heist nodigt dan alle Luxemburgse gasten uit voor een drink, op de tonen van een bigband uit het Groothertogdom. Deze bigband geeft trouwens zaterdag om 17 uur ook reeds een optreden op het Van Bunnenplein. Tijdens de Veertiendaagse promoten de restaurants in de badstad de Luxemburgse wijnen. Heel wat handelszaken geven hun etalages ook een Luxemburgs tintje. Daarnaast wapperen ruim 100 Luxemburgse vlaggen in Knokke-Heist.

Ontvoeringspogingen in Heist en Blankenberge

In Heist zou een man maandagmorgen geprobeerd hebben om een meisje te ontvoeren. De 10-jarige scholier stond rond 7u in de ochtend op de bus te wachten aan de grote markt. Een man van het Afro-type poogde het meisje mee te sleuren. Toen in de buurt een voordeur openging was de ontvoerder eventjes uit z’n concentratie en slaagde het meisje erin zich los te rukken. Ze is vervolgens de open deur binnengerend. De vermeende ontvoerder is dan in de richting van een donkere bestelwagen gelopen. Het verhaal werd ondertussen bevestigd door de politie-commissaris in Knokke-Heist. Dinsdag is in Hasselt eveneens een meisje van tien jaar op het nippertje ontsnapt aan een ontvoering. Een onbekende man probeerde haar in zijn auto te sleuren. Maar het meisje kon zich lostrekken. De voorbije weken kregen ook de kinderen van de lagere scholen in Blankenberge een brief mee naar huis, nadat ook daar geprobeerd was om een kind te ontvoeren. In de brief worden de ouders aangemaand om hun kinderen niet alleen van en naar school te laten gaan.

Pianovirtuoos Bram De Looze schrijft muziekgeschiedenis in Knokke-Heist

Traditiegetrouw sluit deKunstAcademie zondag haar werkjaar af met 'de prijsuitreiking'. Daarbij worden verdienstelijke leerlingen in de bloemetjes gezet. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de academie dat aan een afgestudeerde leerling 100 % van de punten werd toegekend! Het gaat om Bram De Looze uit Heist. Hij behaalde dit unieke cijfer op zijn openbaar examen jazz-piano. In de jury zetelden o.a. twee docenten van het conservatorium van Gent. De carrière van deze jonge belofte loopt inmiddels als een trein. Naast optredens met het Youth Jazz Orchestra, speelt hij de komende maanden op diverse festivals. De inmiddels 18-jarige virtuoos startte op 7-jarige leeftijd met lessen keyboard. Een jaar later begon hij ook met een cursus notenleer en klassieke piano aan de muziekschool. Bram speelt als afsluiter op de prijsuitreiking 2 eigen composities in een bezetting voor piano, bas en drums. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag 21 juni om 11 uur in deKunstAcademie. Info op MySpace.

Cobelfret verkast twee vrachtlijnen naar Zeebrugge

De rederij Cobelfret heeft beslist om de vrachtlijndiensten Oostende-Purfleet en Oostende-Killingholme te verplaatsen naar Zeebrugge. Dat betekent meer werk voor de havenarbeiders in onze kusthaven, die zich langzaam uit de crisis werkt. Door de trafiekverplaatsing daalt het werkvolume in de haven van Oostende echter tot minder dan een derde, volgens een woordvoerder van het havenbedrijf Terminalco. Er waren al enige tijd wrijvingen tussen Cobelfret en de havenarbeiders in Oostende. De rederij wilde namelijk dat het vastsjorren van de vracht door boordpersoneel zou gebeuren in plaats van door lashers uit de dokwerkerspool.

Zeeuwse bodemmosselen een week vroeger dan vorig jaar

Het seizoen van de Zeeuwse mosselen uit de bodemcultuur begint dit jaar op woensdag 8 juli. Dat werd in Yerseke meegedeeld. Dat is een week eerder dan vorig jaar. Mosselen uit de hangcultuur zijn al enkele weken op de markt, maar de productie is veel beperkter. De echte consumptie van mosselen bij de mensen thuis en in de meeste restaurants draait nog steeds rond de Zeeuwse bodemmossel. Bij het schelpdierconcern Prins en Dingemanse verwacht men dit jaar in alle geval een groot aanbod. De grotere soort zal ook iets goedkoper zijn.

Sincfala speelt in op Heistse Oosthoekkermis

In Heist is het weer tijd voor Oosthoekkermis. In de Pannenstraat en de zijstraten wordt, zoals de traditie het wil, een week lang feest gevierd. Naar aanleiding van het kermisgebeuren is Sincfala op zondag 21 juni gratis toegankelijk voor het publiek van 10 tot 17.30 uur. De museummedewerkers hebben in de grote zaal van het Oud Schoolgebouw een uitgebreide reeks oude foto's uit de badstad opgehangen. Men rekent op de medewerking van alle inwoners om plaatsen en personen op deze foto's te identificeren. Er liggen die dag bovendien kijkboekjes met foto's ter inzage. Tot slot is de museumvleugel over ‘2000 jaar geschiedenis van de Zwinstreek’ zondag eveneens gratis te bezoeken.


Meer info: 050 630 872 - www.sincfala.be

Mild vonnis voor visbedrijf Stevenson in Newlyn

Het Britse visbedrijf Stevenson uit Newlyn in Cornwall moet van de rechter 825.000 euro betalen wegens het omzeilen van de visquota’s. Een kwart van de in 2007 aangelande vis zou illegaal gebeurd zijn. Stevenson & Son is de groep, die in de Tweede Wereldoorlog de belangen van de gevluchte Heistse en Oostendse vissers verzorgde. In visserijkringen in Heist is men dan ook opgelucht dat de boete veel lager is dan de oorspronkelijke eis van 6 miljoen euro. Met het mildere vonnis heeft de rechter in Exeter willen voorkomen dat de visserijbedrijvigheid in Newlyn ten dode zou worden opgeschreven. Bijkomende bedenking was het feit dat het Europese quotasysteem waarbij gevangen vis weer overboord moest gegooid worden totaal immoreel is. Bryan Stevenson (1902-1973), één van de grondleggers van het visbedrijf, werd kort na de oorlog door het gemeentebestuur van Heist uitgenodigd om hem te bedanken voor zijn inzet voor de Vlaamse vissers.


Op de foto: links Bryan Desmond Stevenson (1902-1973) en Richard Harvey Stevenson (1893-1961), met dank aan Billy Stevenson

Vlotter verkeer in Knokke-Heist door afronden wegeniswerk

Sinds donderdagmorgen zijn de Knokkestraat en de Smedenstraat in Knokke en ook de Moefe in Heist opnieuw opengesteld voor alle verkeer. Vrijdag wordt ook de rijweg in de Parmentierlaan en de Koningslaan tussen het Abraham Hansplein en de Boudewijnlaan weer toegankelijk voor het doorgaand verkeer. Daarmee komt -net voor het seizoen- een eind aan maanden van overlast voor de weggebruikers bij het binnenrijden van de badstad.

17.6.09

Het wel en het wee van 26 Vlaamse Vissersvrouwen staat voor het eerst te boek

Het is voor het eerst dat in ons land een boek verschijnt over het leven van de vissersvrouw. Woensdag in de late namiddag liep de kantine van de vismijn in Oostende dan ook vol met vooral vissersvrouwen. Zesentwintig van hen werden door auteur Katrien Vervaele geïnterviewd over hun leven als vrouw van een visser. De jongste: een meisje van 18. De oudste: een dame die 91 lentes telt. Onder hen ook vissersvrouwen uit Heist en Westkapelle. Sommigen van hen maakten woensdag in het kielzog van Robert Decorte hun opwachting in Oostende. Uit onze badstad werden Simonne Debuck, Arlette De Seck, Liliane Blieck, Aline Slegers, Sabine Vlietinck en Kira Surmont geïnterviewd voor het boek. Alhoewel elk van de vrouwen een eigen en ander verhaal heeft zijn er veel overeenkomsten. Vlaamse vissersvrouwen zijn een zeer sterk ras, zo blijkt. Ze nemen al generaties de belangrijkste beslissingen in het huisgezin. Dat maakt ze tot een apart soort feministen en dat beslist avant la lettre. Vissersvrouwen voeden de kinderen op met slechts een minimale inbreng van de vader. Ze zorgen niet alleen voor het huishouden, maar vaak beredderen ze ook de bouw van een nieuw huis, terwijl hun man soms wekenlang op zee is. Het boek vertelt ook over de eenzaamheid van de vissersvrouwen, de angst die ze doorstaan als het stormt, en over zonen die net als hun vader naar zee trekken. De verhalen gaan ondermeer over de vrouwen die 'met de radio getrouwd zijn'. Destijds ‘schúfelden’ hun mannen over de boordradio naar huis en ‘riepen’ dat alles goed ging. Daarnaast komen ook devotie en vooral bijgeloof in de visserij aan bod. De oudere vissersvrouwen vertellen over de visbakken op IJsland en over mannen die op zee zijn gebleven. De 54-jarige auteur, Katrien Vervaele, werd in Oostende geboren, maar woont tegenwoordig –na allerlei omzwervingen- in Zuienkerke. Ze is auteur van tientallen jeugdboeken en vaste medewerker bij Plus Magazine. Het boek “Vissersvrouwen” telt 176 pagina’s, werd uitgegeven door Lannoo en ligt in de winkel tegen 19,95 euro.

Facelift aan de gang in parkeerkelder Verweeplein Knokke

Morgen starten in het ondergrondse parkeercomplex van het Verweeplein de voorbereidende werkzaamheden voor het herschilderen van de muren en plafonds op het niveau -1. Chauffeurs moeten hun wagen nu een week lang parkeren op onderliggende -2 niveau. Vanwege de schilderwerken is er momenteel geen roterend parkeren mogelijk. Alleen vaste abonnees kunnen er terecht om er hun wagen of rijwiel te stallen. Indien de werkzaamheden verlopen zoals gepland, zal de ondergrondse parking vanaf maandag 29 juni weer zijn maximale capaciteit bereiken. Dat is parkeerruimte voor 226 voertuigen.

Veel Knokke-Heistenaars naar Brugse Triathlon

Komende zaterdag krijgt de 'Triathlon Brugge' z’n beslag. Naast de Zwintriathlon is deze wedstrijd één van de hoogtepunten van het Belgisch triathlon-gebeuren. Dit keer doen liefst 43 Knokke-Heistenaars mee aan deze zwem-fiets-en loopproef. Dait is bijna 5% van het totale deelnemersveld. Uitkijken wordt het naar Sophie Van Biervliet bij de vrouwen. Zij zal proberen bij de top 5 dames te finishen op de Brugse Grote Markt. Bij de mannen moet de Knokke-Heistse primus Yves Depoorter echter verstek geven. Hij is namelijk bezig met zijn voorbereiding voor de ironman in Hawaii. Zondag doet in dat verband mee aan een 3/4 triathlon in het Nederlandse Stein.

Russische kledingstropers ingerekend

Woensdag is de Knokke-Heistse politie erin geslaagd twee Russische kledingdieven op te pakken. Volgens het parket van Brugge had het tweetal in 6 winkels in Knokke dure jeansbroeken gestolen. Ze maakten daarbij gebruik van een dievenzak. De jeansbroeken kosten 200 euro per stuk. Het duo wordt voor de onderzoeksrechter geleid. Het parket vraagt hun aanhouding.

Actie om Canadese soldaten naar Knokke-Heist te brengen voor 65ste Bevrijdingsverjaardag

De krant Standard-Freeholder in het Canadese Cornwall heeft woensdagmiddag meegedeeld dat een campagne gelanceerd wordt om Canadese soldaten die Knokke-Heist bevrijd hebben tegen 1 november terug naar de badstad te brengen. De campagne werd opgezet door de “Regimental Foundation” van de “Stormont, Dundas and Highlanders”. De oud-soldaten en hun aanhang komen naar Knokke-Heist op uitnodiging van burgemeester Lippens. Die heeft in december laten weten aan de Glens dat hij ze de “Freedom of the City” wil verstrekken uit erkentelijk voor het bevrijden van de badstad uit handen van de Nazi’s op 1 november 1944. De burgmeester wil ook de ‘Flag of Remembrance’ herdedikeren. De vlag werd aan de Glens overhandigd dag op dag één jaar na de bevrijding en wordt tegenwoordig tentoongesteld in de Cornwall Armoury in Canada. De “Vrijheid van de Stad”-parade zal -nog steeds volgens de Canadese krant- op zaterdag 7 november gehouden worden op het Verweeplein in Knokke. De dag erop stappen de Glens op in de jaarlijkse Canadese Bevrijdingsmars tussen Hoofdplaat en Knokke. Brigadier General Bill Patterson “noemde het aanbieden van de Vrijheid van Knokke-Heist van groot historisch belang, zelfs voor een regiment met een lange geschiedenis zoals de Glens”. Volgens Schepen Danny Lannoy vreesde men de voorbije weken in Canada dat de reis naar België om budgettaire redenen in het water zou vallen. Vandaar dan ook de oproep om steun in de plaatselijke Canadese krant. Hopelijk wordt daar uitgebreid gevolg aan gegeven.

Meer informatie bij: http://canadezenmars.blogspot.com/

Friscostokjesboot heeft Zeebrugge verlaten met bestemming Londen (?!)

Woensdag is de friscostokjesboot ‘The Thor’ van de Nederlandse Amerikaan Robert McDonald uit Zeebrugge vertrokken richting Groot-Brittannië. Het schip, een replica van een Viking snek, is opgebouwd uit vijftien miljoen aan elkaar gelijmde friscohoutjes. De initiatiefnemer wil nu langs de Theems naar Londen varen om er speelgoed uit te delen aan weeskinderen. David Wagtmans uit Blankenberge maakt deel uit van de bemanning. Uiteindelijk wil de schipper met zijn 15m lange friscohouten schip naar de Verenigde Staten varen. Een overtocht die bij voorbaat door de kenners als onmogelijk wordt omschreven.

RBSC klaar voor Wereldkampioenschap Catamaran F18 in Knokke-Heist

De Royal Belgian Sailing Club in de badstad werd onder 16 landen uitverkoren om deze zomer het Wereldkampioenschap Catamaran F18 te organiseren. Met 600 catamaranligplaatsen in het Zoute en Duinbergen kan de RBSC uitpakken met de grootste catamaranbasis van Europa. Het prestigieus evenement wordt gehouden van 11 tot 17 juli. Niet minder dan 180 boten en 360 deelnemers uit 16 landen zullen in Knokke-Heistse wateren strijden om de wereldtitel. Dit wereldkampioenschap verzamelt alle tenoren van de discipline. Zowel oceaanzeilers als olympische en nationale kampioenen zullen aanwezig zijn. De regerende wereldkampioen en de gouden medaille op de Spelen in Peking hebben hun komst naar de badstad reeds bevestigd. Topfavorieten zijn de 9 Australische en liefst 35 Nederlandse teams. Zij behaalden in het verleden namelijk de meeste titels in de F18 kampioenschappen.

Antwerps “Hot Marijke” opent 'mannenopvang' in Knokke-Heist

“Hot Marijke”, de bekende SM-meesteres en prostituee verlaat Antwerpen en gaat zich in Knokke-Heist vestigen. “In de zeelucht is het aangenaam zitten en vrijen. Bovendien betaal ik in Antwerpen 2.500 euro kamertaks per jaar, exclusief mijn gewone belastingen. In Knokke-Heist moet ik dat niet betalen,' aldus de migrerende Antwerpse, die zich soms ook ‘seks consulente’ noemt. Dat Knokke-Heist veel rijke inwoners telt, heeft ook meegespeeld bij de beslissing om te verhuizen. Waar haar nieuwe 'mannenopvang' zich bevindt wil “Hot Marijke” niet zeggen. Wel dat ze op 17 juli haar eerste klanten zal ontvangen in de badstad.

16.6.09

(S)telenet-installateur verborg buit in Knokke-Heist

In een garage in Knokke-Heist is een deel van de buit teruggevonden van een stelende Telenet-installateur. Inspecteur Nico Demaegdt van de Brugse politie was de dief op het spoor gekomen nadat deze in Brugge de studio van een lokale omroep had leeggehaald. De buit werd grotendeels teruggevonden in de woning van de Telenet-installateur in Sijsele. De rest werd dinsdag aangetroffen in de badstad. In totaal ging het om goederen ter waarde van vele tienduizenden euro’s.

Comedy pret in ‘t Verzet

In Westkapelle brengt Jeugdclub ‘t Verzet in primeur de "beste debuutshow" van het jaar. Dat gebeurt op de Comedy Night van vrijdag 26 juni. Stand-up comedian Xander De Rycke is dan in ‘Uw Zoete 666’ op zoek naar een verklaring voor iedere frustratie die een mens maar kan hebben. De Rycke won twee jaar geleden de Comedy Casino Cup op Canvas. In het voorprogramma brengt Bram Vanden Broecke het publiek in stemming. Hij bereikte de finale van de West-Vlaamse comedycup door zijn droge simpele humor en zijn sappig dialect.

Kaarten zijn 6 euro in voorverkoop en te verkrijgen in CC Scharpoord, Video Palace Knokke en Heist en Billboard Knokke. Leden van de jeugdclub betalen 5 euro. Aan de deur tel je 7 euro neer. Het optreden gaat door in Jeugdclub ’t Verzet, Westkapellestraat 460 (oude voetbalkantine VVWestkapelle). De plaatsen zijn beperkt.

Meer info: www.jeugdclubtverzet.be

Kinderspeelstek gerenoveerd in Goudsbloemenlaan

In de Goudsbloemenlaan in Knokke werd de voorbije weken het speelpleintje gerenoveerd. De speelstek werd zodanig ingericht dat kinderen er zich kunnen uitleven terwijl familieleden op comfortabele zitbanken kunnen bijpraten. Afgelopen winter werden verder de hoogstammige bomen in de laan gerooid en vervangen door bol-essen. De bomen waren te hoog geworden en te ver uitgeworteld, waardoor ze de wegenis beschadigden. Daarnaast werden de stoepen in de Reigaartsvlietstraat en Goudsbloemenlaan vernieuwd en kreeg de wijk een nieuwe openbare verlichting

Grondig verbouwd bankkantoor opent weer z’n deuren in Knokke

Vrijdag heropent het BNP Paribas-Fortiskantoor weer z’n deuren in Knokke. Het bankpand in de Lippenslaan 111 werd ingrijpend verbouwd. Voor courante verrichtingen zijn er nu twee Self-ruimtes, één onmiddellijk bij de ingang en één achteraan in het kantoor. Ze zijn uitgerust met de meest veelzijdige automaten van de nieuwste generatie. Ook zijn er afzonderlijke salons waar bankbedienden de klanten in alle discretie advies kunnen geven. Zaterdag begint verder een ‘welkomsweek’ waarin de klanten wegwijs worden gemaakt in het nieuwe kantoor.

Smedenstraat in Knokke binnenkort ook weer open voor doorgaand verkeer

De heropening van de Smedenstraat voor het doorgaand verkeer in Knokke gebeurt zeer waarschijnlijk op vrijdag 26 juni. De wegeniswerken voor de tweede fase van de renovatie van de straat ging met nieuwjaar van start. Inmiddels is de bovenlaag afgewerkt in het straatdeel tussen de verkeersrotonde van de Lippenslaan en de Nieuwstraat. De straat is geasfalteerd en ook het verkeersplateau bij de brandweer is afgewerkt. De Smedenstraat is momenteel reeds toegankelijk voor plaatselijk verkeer. De komende dagen wordt ook de verkeerssignalisatie nog aangebracht.

Bekijk de wegeniswerken voor je vertrekt

Minister Hilde Crevits heeft dinsdag een overzicht gegeven van de wegenwerken voor de komende maanden. Naar aanleiding van het overleg met Touring en VAB, SAV, Febetra en UPTR, Unizo, Voka en NSZ heeft de minister een reeks maatregelen genomen om de communicatie over de geplande wegenwerken naar de weggebruikers te optimaliseren. Eén van die maatregelen is het beschikbaar stellen van kaarten per provincie op het internet. Voor wegeniswerken in West-Vlaanderen klik hier. De andere provincies kunnen kunnen gedownload worden op: http://wegen.vlaanderen.be/pc160609wegwerkzaamheden

Oefening olieramp op Westerschelde

Vanaf de monding van de Schelde tot bij Antwerpen wordt donderdag de paraatheid van hulpdiensten uitgetest. De reddingsdiensten, brandweer, waterpolitie en de Nederlandse Rijkswaterstaat houden dan een grootscheepse rampenbestrijdingsoefening op de zeearm. De hulpdiensten moeten een olieramp bestrijden, die is veroorzaakt door een aanvaring. De oefening is zo opgebouwd dat meerdere hulpdiensten op een bepaald moment moeten gaan samenwerken. Het precieze scenario en het tijdstip van de 'ramp' zijn vooraf niet bekend bij de deelnemende diensten.

Zomerprogrammatie Casino Knokke

Het Casino Knokke heeft z’n zomerse programmatie voor komende maand rond. Op 12 juli wordt ingezet met Salvatore Adamo en zijn “Bal des Gens Biens”. Gedurende zijn lange carrière heeft Adamo al meer dan 90 miljoen platen verkocht. In 1964 was hij wereldwijd de tweede best verkopende artiest, na… "The Beatles". Op 18 juli verwelkomt het Casino ‘De Suske en Wiske Band’, die samen met de originele musicalcast, bestaande uit Suske, Wiske, Lambik, Jerommeke en Tante Sidonia, hun swingend repertoire laten horen. Ander hoogtepunt uit de programmatie is op de nationale feestdag. Dan brengt Luc Caals een hommage aan zijn persoonlijke held André Hazes.


Voor meer informatie: Casino Knokke

Bende stelende vrouwen ingerekend in Knokke-Heist

De politie van Knokke-Heist heeft 8 dievegges uit het Brusselse in de kraag gegrepen. De dievenbende was met de trein naar de badstad afgezakt. De stelende vrouwen varieerden in leeftijd tussen de 19 en 28 jaar. Ze waren allemaal uitgerust met een dievenzak. De dames wisten hoe ze het winkelalarm konden omzeilen. Ze hadden in de badstad reeds zo’n 100 stukken kledij en cosmetica buitgemaakt toen ze werden ingerekend.

Zelfreinigend toilet bij Evenementenstrand

Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het zelfreinigend toilet bestemd voor het Stübbenpark in Duinbergen, beter bij het Evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist kan geplaatst worden. Donderdag volgt trouwens de verankering van de vier nog te plaatsen exemplaren. Daarna worden ze aangesloten op de diverse nutsvoorzieningen en verder afgewerkt met een aparte dakstructuur. Zo krijgen de automatisch toiletten het uitzicht van strandcabines. Tegen vrijdag 26 juni moeten alle zes de openbare toiletten langs de zeedijk in de badstad operationeel zijn. Uit veiligheidsoverwegingen wordt het gebruik beperkt tot 15 minuten, waarna de deur automatisch ontgrendeld wordt. De toiletten bij het Van Bunnenplein en de Appelzakstraat zijn ondertussen aan de buitenkant voorzien van gratis urinoirs.

Strengere Europese criteria badzones prima voor Knokke-Heist

Alhoewel onze kust vorig jaar van Knokke-Heist tot De Panne prima scoorde met het zwemwater blijft dat misschien niet zo. De komende jaren worden de Europese criteria namelijk opgetrokken. Slechts zes van de veertig onderzochte Belgische kustbadzones voldoen momenteel namelijk aan de nieuwe strengere criteria, die in 2015 van kracht moeten worden. Dat we het voor de strengere normen zoveel slechter doen, heeft volgens de Vlaamse Milieumaatschappij vooral te maken met onze smalle kuststrook. Op een lengte van 65 kilometer monden relatief veel vervuilde waterwegen uit in de zee. Daarnaast liggen er weinig natuurgebieden tussen de zee en het binnenland. Voor Knokke-Heist blijft het er echter ook mét de nieuwe criteria gunstig uitzien. De zes badzones die voldoen aan de toekomstige richtnormen van de Europese Unie voor zwemwater aan de kust liggen stuk voor stuk in Knokke-Heist!