17.11.12

Knokke-Heist nam afscheid van baby Jasper

Vele honderden mensen hebben zaterdagnamiddag in Duinbergen de begrafenis bijgewoond van baby Jasper. De politie schatte het aantal aanwezigen op zo'n 700 personen. Tijdens de rouwdienst hebben de ouders Jasper kort over hun ontroostbaar verlies en verdriet gesproken. De 8 maanden oude Jasper overleed maandagavond in Brugge na een technische fout in de operatiezaal van het Knokse ziekenhuis. Zaterdagmorgen werd in het kader van de jaarlijkse boomplantactie van de Gezinsbond ook een boom aangeplant voor Jasper als een blijvende herinnering. Aan de stek van de jonge els was onder meer een rood hart bevestigd met de naam van Jasper erop. Het aanplanten van de Jasperboom gebeurde door de 9-jarige Cheyenne in de Wulpenhoek ter hoogte van het bergingsbekken aan de Nieuwstraat in Knokke. Schepen Lierman vroeg er ook om een minuut stilte voor de overleden baby.

Foto met dank aan Norbert Minne.

Roel Vanderstukken in Heist

Vrijdag 23 november is er van 21 tot 23 uur in ’t Keldertje, Nicolas Mengélaan 21 in Heist, een optreden van Roel Vanderstukken. Hij begon zijn televisiecarrière in 2000 in de VTM-reeks Wittekerke. In 2006 verliet hij deze reeks en ruilde het rustige leven in het Vlaamse kuststadje voor het iets minder rustige bestaan in de reeks Flikken, waarin hij de rol van motard Michiel speelt. Het tiende en laatste seizoen van Flikken wordt nu uitgezonden op Eén. Ook in de razend, populaire reeks Witse kon u Roel vorig seizoen aan het werk zien als Kris, een forensisch expert. Vorig jaar speelde hij ook de rol van Thomas in Louis Louise. Daarnaast speelt Roel Vanderstukken graag en vaak theater. Zo tourde hij 2 seizoenen door Vlaanderen met de succesvolle monoloog 'Niets' van Nic Balthazar. Ook als theaterregisseur is Roel Vanderstukken succesvol en hij regisseerde tot nu toe een twintigtal theatervoorstellingen. Maar ook zingen is een passie en waarschijnlijk kent men Roel Vanderstukken nog het best als zingend acteur uit het showprogramma Steracteur Sterartiest, waarin hij doordrong tot de finale.

Voorstelling boek Van Brugge naar La Palma

Komende zaterdag 24 november om 11 uur stelt co-auteur Cas Goossens in de bibliotheek van Scharpoord het boek “Van Brugge naar La Palma- Luis Vandewalle el Viejo, handelaar in suiker 1505-1587” voor. Deze uitgave gaat over het leven van de 16de eeuwse Brugse koopman “Luis Vandewalle el viejo”, een handelaar in suiker, graan, wijn en kunst, die rond 1530 uitweek naar het Canarische eiland La Palma. De Bruggeling werkte zich op tot een van de meest respectabele prominenten van zijn tijd. Zijn naam prijkt in La Palma ook vandaag nog op straten en pleinen. Hij stichtte een familie waarvan de nakomelingen vijfhonderd jaar later nog altijd een belangrijke rol spelen. Vandewalle dreef handel met Brugge, Antwerpen en de pas ontdekte Nieuwe Wereld. Hij bouwde forten om zijn eiland tegen overvallen van piraten te beschermen, legde in zijn graanschuur voorraden aan om de bevolking in tijden van schaarste te voeden, en was een mecenas die zijn rijkdom ondermeer gebruikte om Vlaamse kunstwerken uit de 16de eeuw aan te kopen.

16.11.12

Weer Tijd voor portie Fortis-drama

Knokke-Heistenaar “Maurice Lippens, de ex-voorzitter van Fortis, schuift de schuld voor het Fortis-drama in de schoenen van voormalig topman Jean-Paul Votron, het management, de toezichthouder en de revisoren”. Dat blijkt volgens De Tijd uit zijn verklaringen tijdens verhoren door de federale gerechtelijke politie die de krant heeft kunnen inkijken. Je leest er HIER meer over.

Seniorenweek met internetsessies en lezing over de Titanic

Tijdens de Seniorenweek van maandag 19 tot zondag 25 november richt de bibliotheek van Knokke-Heist een lezing en een internetsessie in om de plaatselijke maritieme cultuur en geschiedenis extra onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt in samenwerking met de Seniorenraad.
• op dinsdag 20 november of woensdag 21 november is er een surfsessie naar websites in verband met de lokale scheepsvaart en onze maritieme tradities en cultuur (om 10 uur in de leeszaal).
• op donderdag 22 november een rondleiding achter de schermen van de bibliotheek (10 uur bibliotheek).
• op vrijdag 23 november een lezing van Dirk Musschoot over zijn recentste werk: “100 Jaar Titanic – Het verhaal van de Belgen en de Nederlanders”. De schrijver vertelt u aan de hand van uniek beeldmateriaal het verhaal van het rampschip en zijn opvarenden uit de Lage Landen. (10 uur leeszaal).
Deze activiteiten worden gratis aangeboden. Hebt u interesse dan kunt u telefonisch contact opnemen met het personeel van de leeszaal op het volgende nummer: 050/630 407 Reserveren is noodzakelijk.

Sfeermakers voor het jaareinde

Terwijl straks in Knokke-Heist een leger vrijwilligers zich uitslooft bij het neerpoten van vele honderden kerstbomen, is een privé bedrijf zopas ook gestart met het plaatsen van de verlichte kerststructuren. Dat gebeurde in eerste instantie op minder cruciale locaties. Op druk bezochte plaatsen in de badstad doet men dat pas nà volgende week. Dan is het galabal van de Zwinneblomme namelijk achter de rug. De bedoeling is dat alle grote kerststructuren tegen vrijdag 30 november op hun plaats staan en functioneren. Op dat moment opent namelijk ook de ijspiste z’n deuren. Het wordt met de kerstverlichting trouwens ook uitkijken naar een grote structuur die op het strand een plaats zou krijgen.

Feest voor de 70-plussers

Volgende week zwaaien de deuren van het Casino Knokke wijd open voor all 70-plussers uit de badstad. Ze worden door het gemeentebestuur uitgenodigd voor een stijlvolle show. Al 2450 personen hebben hun gratis plaatsje gereserveerd voor een van de vier voorstellingen. Het showgebeuren is dan ook volzet. Dit tweejaarlijks evenement kent steeds een groot succes. Op maandag 19 november om 14.30 uur gaat de eerste show van start voor de inwoners van de deelgemeente Knokke. Op dinsdag 20 november om 14.30 uur komen de inwoners van de deelgemeenten Heist, Ramskapelle en Westkapelle aan de beurt. Wie liever naar een avondvoorstelling komt, kan dat op maandagavond om 20 uur. Op dinsdagmorgen is er een speciale voorstelling voor de rusthuisbewoners. Op het programma staat een mix van muziek, dans, acrobatie en beeld. Het thema is 60 jaar Vlaamse televisie. De presentatie en zang zijn in handen van Connie Neefs. Verder op het programma staan het showballet Generation Next, het zangtrio Carré Confituur, de jongleur Florian Brooks en speciale gast Johan Stollz. Dit feest kan slechts gerealiseerd worden door de samenwerking tussen vele mensen: vele vrijwilligers, de Seniorenadviesraad, de Brandweer, en het plaatselijke Rode Kruis, het gemeentebestuur en Cultuurcentrum van Knokke-Heist en de leerlingen van het OLVO-campus Heist.

Penya Barcelonista

In Knokke-Heist werd onlangs een officiële supportersclub opgericht van FC Barcelona. Dat gebeurde onder de naam Penya Barcelonista. Om erkenning te krijgen werden door de club alle fases doorlopen die door FC Barcelona worden opgelegd. Wereldwijd zijn er zo’n 1400 “penyes”. Deze verenigingen zijn een mix van een fanclub en een financiële supportersgroep. Ze zijn ontstaan uit noodzaak tijdens de dictatuur van Franco, die Catalonië zeer vijandig gezind was. De penya in Knokke-Heist telt momenteel 153 leden. Hun clublokaal is de New Botkill. Zaterdag vertrekken 16 leden uit de badstad voor een eerste officiële groepsuitstap. Ze gaan live de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Zaragoza bijwonen. Maandagavond zijn de Barcelonistas terug in Knokke-Heist.

Geïnteresseerden kunnen trouwens een app downloaden om de sport- en andere programma's van TV3 Catalunya te bekijken op hun smartfoon en tablets. De Catalaanse tv zendt wegens geldgebrek echter sedert februari niet langer uit op Astra1.

Ruime tevredenheid over afvalbeleid in Knokke-Heist

Tijdens de afgelopen zomer vormden een aantal jobstudenten een ‘Netheidsteam’. Met elektrische bakfietsen waren ze in de badstad prominent aanwezig op de zeedijk, de sportstranden en de evenementen. Ze deelden duizenden gadgets uit. Ze organiseerden o.a. een ‘sorteerspel’ om de kennis van de sorteerregels voor afval te testen. Liefst 5830 passanten deden mee, en 72,5 % hadden alles juist. Ook namen ze een tevredenheidsenquête af. Van de 2769 ondervraagden verklaarden 74 % tevreden te zijn over de netheid in de gemeente, een stijging van 3 % tegenover 2011. Ergernis geven nog steeds de meeuwen, gevolgd door hondenpoep, zwerfvuil en ‘nog niet genoeg vuilnisbakjes’.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Tien jaar AV “Het Dak”

Donderdagavond werd in Knokke-Heist het 10-jarig bestaan gevierd van de Autonome Vereniging “Het Dak”. De vereniging bracht in 2002 drie zorginstellingen onder in één overkoepelend orgaan. Het betreft het woon-en zorgcentrum in Westkapelle, plus De Noordhinder en de Mardyck service flats in Heist. In de voorbije tien jaar werd veel verwezenlijkt. Niet alleen heeft Het Dak bewezen dat het zelfbedruipend is. Het woonzorgcentrum in Westkapelle werd uitgebreid met een nieuwe vleugel waardoor er nu 143 kamers beschikbaar zijn. Voor De Noordhinder kwam er een uitbreiding en een nieuwbouw. Daar werd ook een centrale keuken geïnstalleerd. Tenslotte realiseerde men ook het vernieuwen van de cafetaria van de Mardyck. Verder werd gezorgd voor een éénheidstatuut voor al het personeel. Het is dan ook aan alle medewerkers en vrijwilligers van “Het Dak” dat het jubileumfeest werd opgedragen. In haar feestrede zei voorzitter Annie Vandenbussche dat er ook straks nog veel werk aan de winkel is. Er moet voortdurend worden ingespeeld “op de veranderende maar vooral groeiende zorgvraag”. Verder moet men ervoor zorgen dat een “toegankelijke, betaalbare en kwaliteitsvolle zorg voor ouderen in de toekomst gewaarborgd blijft”.

Blinckaertprijs gaat naar kleinkunstenaar

De Blinckaertprijs van de Marnixring in Knokke-Heist wordt toegekend aan kleinkunstenaar Adrie Oosterling uit de Sluise deelgemeente Groede. Het gaat om een 2-jaarlijkse grensoverschrijdende cultuurprijs. Die wordt afwisselend uitgereikt aan een Vlaming of een Nederlander die zich in de regio verdienstelijk maakt op het vlak van de Nederlandse taal en cultuur. Adrie Oosterling, die in december 65 wordt, begon in 1985 als kleinkunstenaar met het voordragen van zelfgemaakte teksten en het zingen van eigen liedjes. Hij woont nog steeds in z’n geboorteplaats Groede en heeft daar een eigen huistheater. De prijs wordt vrijdag 14 december uitgereikt door de Sluise burgemeester Jacques Suurmond. Twee jaar geleden werd de Blinckaertprijs in de wacht gesleept door Jan Charles, die zich als leraar en regisseur in Knokke-Heist gedurende jaren belangeloos inzette voor het bevorderen van de Nederlandse cultuur bij de jongeren in de badstad.

Subsidie voor Lakeside Paradise in Knokke-Heist

In het kader van het project “Toerisme voor Allen” heeft Vlaams minister Geert Bourgeois een subsidie van 217.500 euro toegekend aan Lakeside Paradise voor de bouw van een nieuw clubhuis. Het centrum wordt gerealiseerd bij de oever van het Duinenwatermeer. De nieuwe infrastructuur omvat ook een jeugdherberg met tien kamers. Die worden exotisch ingericht en zijn voorzien van stapelbedden zodat onderdak kan geboden worden aan een 80-tal personen. In het nieuwe clubhuis is ook plaats voor een surfwinkel, kleedkamers, doucheruimte, vergaderzalen en een bar. Het is de bedoeling dat het clubhuis van Lakeside Paradise tegen pasen volgend jaar klaar is.

15.11.12

Dieven naarstig aan het werk in Knokke

Het blijkt dat ook dieven publiciteit goed in de gaten houden. Na het verschijnen van een artikel over de nieuwe pre-collecties voor de zomer zijn niet alleen klanten maar ook dieven afgezakt naar de winkel van Wagram Luxury in de Kustlaan. Er werden reeds 2 lederen jassen Philipp Plein uit de voorraad ontvreemd voor een bedrag van rond de 5.000 euro. De video van de veiligheidscamera laat zien hoe snel de heerschappen te werk gaan. Alle tips zijn welkom bij de politie.

Badstad blijft bijenproject steunen in Ethiopië

Knokke-Heist zal zoals vorige jaren een bijenhoudersproject in Ethiopië steunen met een subsidie van 2.788 euro. Het gaat om een initiatief Bert Reubens van Ma’ar. Dat is een Belgische vzw die in Ethiopië werkt rond honing en bijhouderij. Ze wil bijdragen aan voedselzekerheid en armoedebestrijding op een economisch, sociaal en ecologisch duurzame manier. Ma’ar is werkzaam in de regio Dogua Tembien van de provincie Tigray. Juist in de gebieden waar om ecologische redenen houtkap en begrazing verboden werd, kunnen de bijen perfect gedijen in een bloemrijke omgeving. In een honinglaboratorium wordt aan research gedaan, o.a. om bijensterfte (een mondiaal probleem) te voorkomen. De boeren werken samen in coöperatieven, en bekomen op die manier ook een betere marktprijs. Intussen is een tweede centrum opgericht, en geven de lokale imkers nu ook training aan andere organisaties.

Voor meer info: Bert Reubens, tel. 051 406979 - http://www.vzwmaar.be/


Cadzand wil “badstatus” ook echt waar maken

Onze buurkustgemeente Cadzand-Bad hoopt over twee jaar ook "officieel" een badstatus te hebben. De huidige benaming van de kustplaats met toevoeging van het woord “Bad” is vooral bedoeld om Duitse toeristen aan te trekken. Men wil echter proberen om in de toekomst te voldoen aan de voorwaarden van de "European Spas Association", een overkoepelend orgaan dat 21 leden telt in 20 Europese landen. Om de erkenning binnen te halen wil men de hele omgeving erbij betrekken. Daarbij kunnen ook Sportoase en andere faciliteiten in Knokke-Heist om de hoek komen kijken. Iedereen die een vitaliteitsvakantie zoekt in de categorie 'gezond lichaam, gezonde geest' moet Cadzand-Bad en omgeving straks in overweging kunnen nemen.

Herstel defecte gasleiding in de Knokkestraat

In Knokke werd een defect in de gasleiding vastgesteld ter hoogte van de in- en uitrit van de bussen van De Lijn, Knokkestraat 663. De herstelling wordt gestart nu maandag 19 november. Hiervoor moet de rijbaan in de rijrichting Heist plaatselijk worden opgebroken. Het verkeer zal bij de werfzone nog beurtelings in de beide richtingen mogelijk blijven. De passage wordt geregeld door verkeerstekens. Voor de buschauffeurs zal het evenwel onmogelijk zijn om bij het buiten rijden met een bus naar rechts (richting Heist) de Knokkestraat in te draaien.

Baby Jasper wordt zaterdag begraven

Komende zaterdag wordt Jasper, de 8 maanden oude baby uit Knokke-Heist die het slachtoffer werd van een technische fout in het ziekenhuis, begraven. Dat gebeurt in de kerk van Duinbergen om 14u in de namiddag. In een mededeling verklaarden de ouders donderdagmiddag het volgende: “Wat onze Jasper is overkomen, daar zijn geen woorden voor. De pijn en het verdriet is groot. Het gemis is nu al enorm. We hebben vernomen dat sommigen onder jullie graag aanwezig zouden zijn op Jaspers’ begrafenisplechtigheid. Als iemand onder jullie de behoefte heeft om zaterdag aanwezig te zijn in de kerk, aarzel dan niet. Iedereen die Jasper in zijn of haar hart draagt, is welkom.”

Kabouters spelen grootouders parten

Bij de Vrije Basisschool OLVO in Heist hebben de kleuters woensdag hun grootouders uitgenodigd naar een feest rond de uitverkoop van tuinkabouters… Heel wat grootouders hadden de uitnodiging zeer letterlijk genomen en hadden geld op zak om ook écht een stel tuinkabouters aan te schaffen. Dat bleek niet nodig want het ging eigenlijk om een show met toneel en dans. Onderwerp was het zoeken naar de geschikte tuinkabouters voor oma en opa. De vrolijke dwergen werden vertolkt door de jeugdige scholieren. Allerlei soorten kabouters werden aangeprezen met muziek, dans, stralende gezichen en wuivende handjes van het jonge volk. De keuze voor een nieuwe tuinkabouter voor opa Jannes en oma Trien viel in de show zo moeilijk dat ze uiteindelijk beslisten om alle kabouters te kopen. Na de show was er een receptie voor alle grootouders en hun kabouters.  Meer foto's zie je HIER.

Galabal van Moeder Zwinneblomme

Volgende week zaterdag 24 november vindt in een exclusief verwarmd tentendorp op het strand voor het Casino Knokke het galabal 2012 van studentenclub Moeder Zwinneblomme plaats. In de live concertzaal treden achtereenvolgens Paul Severs, Paul Michiels, Cookies and Cream en Deja Fou op. Dj’s van dienst zijn Louis Coussée, Noski, Ashton (Gilles D.) en Polfliet.

Smoking verplicht. VVK: 25euro ADD: 30euro
Kaarten te verkrijgen in de Yssi’s of online via www.zwinneblomme.com


OCMW stelde budget voor volgend jaar op

In het budget voor 2013 van het OCMW in Knokke-Heist werden geen nieuwe grote beleidsopties verwerkt. Een rode draad is de bijzondere aandacht die wordt besteed aan energiearmoede. Voor volgende lente heeft de sociale dienst in samenwerking met alle middelbare scholen van Knokke-Heist het “Boost Your Money” project vastgelegd rond het voorkomen van schulden bij jongeren. Uit een bevraging van de 300 klanten van de thuiszorgdiensten bleek verder dat de maaltijdendienst via de koude lijn zeer gewaardeerd wordt. Voor 2013 draagt de gemeente 4,4 miljoen euro bij in de werking van het OCMW en het lokaal sociaal beleid. Dit is een daling met ongeveer 160.000 euro tegenover 2012. Naast de kerntaak van de sociale dienst en de eigen thuiszorgdiensten wordt een ganse waaier diensten en organisaties gefinancierd. Zo bedraagt de bijdrage van het OCMW in het gemeentelijk woonbeleid via de Woonwinkel een half miljoen euro. Het thuiszorgplatform Knokke-Heist krijgt ongeveer 200.000 euro. Via het team maatschappelijk werkers in de Werkwinkel investeert het OCMW met succes in het activeren van doelgroepwerknemers. Het infoteam van het Sociaal Huis ondersteunt tenslotte alle inwoners van Knokke-Heist bij het zoeken naar gepaste dienstverlening.

Vlakte van de Raan moet veiliger voor bruinvissen

De zeestrook “tussen Knokke-Heist en Walcheren” moet op de Vlakte van de Raan veiliger gemaakt worden als leefgebied voor de bruinvis. Dat staat in een uitspraak van de Nederlandse Raad van State naar aanleiding van bezwaren van Greenpeace en Stichting Noordzee. De natuurorganisaties vinden dat de overheid nog veel meer moet doen om het zeemilieu rond de ondergelopen zandbanken op de Vlakte van de Raan te verbeteren. Eerder werd het zandplatengebied voor de Scheldemonding al aangemerkt als speciale Europese beschermingszone(SBZ). Volgens Greenpeace en Noordzee schiet de aanwijzing tekort, omdat alleen maatregelen worden genomen om de waarde van het gebied te behouden en niet verder te laten verslechteren. De Raad van State vindt echter een behouddoelstelling meer dan voldoende. Alleen voor de bruinvis zullen meer maatregelen genomen moeten worden om de stand van die zeezoogdieren te verbeteren. Mogelijk zullen vissers meer maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat bruinvissen in hun netten verstrikt raken en verdrinken.

Ook meer merels in de tuin

Terwijl tuinen aan onze oostkust, waar wordt bijgevoederd, nog steeds bijzonder veel Scandinaafse koolmezen over de vloer krijgen, worden nu ook extra veel merels gesignaleerd. Het zou gaan om vogels die eind oktober op weg waren van Scandinavië naar Engeland. Volgens natuurorganisaties zijn de dieren op 28 oktober de weg kwijt geraakt boven de zuidelijke Noordzee. Dat kwam door harde tegenwind en fikse regenvlagen. Op schepen voor de kust zijn veel merels gezien die land zochten. Vele hebben het niet gehaald. Andere merels zijn aan onze kust aanbeland en zoeken hier momenteel voedsel. Merels zijn ondermeer tuk op kruimels van oud brood.

Knokke-Heistse racebroers blij met overwinning op Zolder

Frank en Hans Thiers uit Knokke-Heist zijn bijzonder in hun nopjes dat ze op het circuit van Zolder “Belgisch kampioen Short Races” zijn geworden. Het is volgens hen “de ultieme bekroning voor een heel regelmatig seizoen”. Voor de slotrace in Zolder telden Frank en Hans Thiers met de Ferrari 31 punten voorsprong op de supersnelle Volvo S60 V8 Silhouette van Lémeret. Toch konden ze niet op hun lauweren rusten. Want met ook de snelle Porsche van Bouvy en de Aston Martin van Schmetz als concurrenten wisten ze dat het geen sinecure zou worden. Door in de slotrace alles op alles te zetten konden ze uiteindelijk de overwinning binnenrijven. “Het gaf ons een zalig gevoel. Wij zijn de eerste kampioenen binnen de BRCC en daar hebben we een heel seizoen keihard voor moeten vechten”, aldus de Knokke-Heistse racebroers.

14.11.12

JCI Knokke-Heist naar Taiwan

JCI Knokke-Heist is klaar om op zaterdag 17 november naar Taiwan te vertrekken voor het JCI Wereldcongres. Ruim een jaar geleden stelde Jaycees Knokke-Heist zich kandidaat om de volledige organisatie van de Belgische Delegatie op zich te nemen. 'Het leek ons een mooie uitdaging en past volledig binnen de missie van onze vereniging: groeikansen geven aan jonge ondernemende mensen' volgens commissiedirecteur Nathalie Van Praet. Samen met haar team zal ze alle deelnemers doorheen Taipei en het eiland gidsen. Een 25-koppige delegatie zal in Taiwan onze driekleur vertegenwoordigen. Het congres biedt 10.000 JCI-leden uit 90 landen de kans om één week lang ideeën uit te wisselen. Verder kunnen ze ook deelnemen aan verschillende trainingen alsook internationale zakelijke contacten te leggen. Traditioneel wordt het congres afgesloten door een galabal, waarna de delegatie vertrekt voor een 6-daagse rondreis doorheen het eiland Taiwan. Het evenement betekent zo’n 16 miljoen euro extra omzet voor de plaatselijke reisindustrie en het toerisme.

Nieuwe ramen in Scharpoord

Vanaf maandag 19 november wordt een begin gemaakt met het vervangen van de ramen van het Cultuurcentrum Scharpoord. Dat gebeurt zo dat op het einde van elke dag het gebouw ‘dicht’ moet zijn. Eerst wordt de oostgevel en een deel van de zuidoostgevel aangepakt: videomontage, greenroom, bovenloges, kantoren, conciërgewoning, personeelskeuken en de benedenhal kant kantoren. Er wordt gestart aan de achterzijde van het Cultuurcentrum tegenaan het ‘liftgebouw’. Vervolgens wordt in wijzerszin verder gewerkt tot de ramen van de benedenhal bij het onthaal. Daarna volgt de rest van het gebouw. De ramen van de kantoren waar de stafmedewerkers, de cel Evenementen en Roer gehuisvest zitten, worden niet vervangen, omdat ze dateren uit een latere uitbreiding van het gebouw en dus al in dubbele beglazing zijn uitgevoerd. Het einde van de werken is voorzien tegen juli volgend jaar.

Werken sluisbruggen in Zeebrugge wurgen de oostkust

Weggebruikers aan de oostkust en ook vrachtbestuurders die van en naar Zeebrugge moeten zijn de files bij de sluisbruggen meer dan beu. Dinsdag tijdens de avondspits reikte de file tot voorbije het Heldenplein in Heist. Bij de sluisbruggen is alvast nergens politie te bespeuren om het verkeer in goede banen te leiden. Tijdens de werken aan de sluisbruggen is de grote boosdoener echter de kusttram. Die moet zes keer per uur voorbij de bruggen. Telkens leidt dit tot het vergroten van de reeds bestaande files. Niet te verwonderen dat vrachten andere havens gaan kiezen. Als men de haven van Zeebrugge niet verder wil wurgen dan is het noodzakelijk dat bij langdurige herstellingswerken aan de sluisbruggen, de tram enkel tot de Duinse Polders rijdt en dat van daar uit bussen worden ingelegd. Ook is het hoog tijd dat de haven zelf zorgt dat het verwijslicht voor het verkeer bevestigd aan de havenbrug over de kustweg weer functioneert. Het verwijslicht is al maanden defect.

Knokke-Heistse “Mijn Restaurant”-kok in beroep tegen veroordeling

De correctionele rechtbank in Kortrijk heeft de Knokke-Heistse chefkok Claudio Dell'Anno veroordeeld tot 4 maand cel met uitstel en een boete van 550 euro. De voormalige winnaar van het tv-programma "Mijn Restaurant" is veroordeeld voor geldverduistering. De omstreden transactie van 5.000 euro werd uitgevoerd in een bankkantoor langs de Lippenslaan in Knokke-Heist. Volgens de raadsman van Claudio Dell'Anno bewijst dat niets. Xavier Pauwaert, de toenmalige zakenpartner van Claudio, had namelijk ook contacten in Knokke. De rechter heeft Dell'Anno nu toch veroordeeld. Hij kreeg evenwel geen beroepsverbod. Zijn advocaat gaat in beroep tegen de veroordeling.

KTKH pakt uit met klucht in Scharpoord

Het Koninklijke Toneelgezelschap Knokke-Heist is volop bezig met de voorbereiding van een nieuwe productie. Het gaat om de klucht “Martha en Mathilda” die in december op de planken komt in het Knokke-Heists dialect. Het verhaal draait rond twee ‘oudere’ dametjes die een oud hotelletje runnen in de Vlaamse Ardennen. In de periode van de “Ronde van Vlaanderen” is het dan ook hoogseizoen bij hen. Voor een zacht prijsje gebruiken wielertoeristen graag de oubollige, maar goedkope, accommodatie van hotel-restaurant-boerderij ‘De Goudfazant”. Een en ander zorgt voor de nodige hilarische situaties. Het stuk is geschreven door auteur Paul Anrys. De regie ligt in handen van Dominique Berten. Een dozijn Knokke-Heistse toneelspelers zorgt ervoor dat men weer onvergetelijke avonden kan beleven in Scharpoord. Het stuk wordt opgevoerd op 13, 14 en 15 december.

Kaarten: bij de leden of Scharpoord (050 630 430), Leen Goossens 050 62 99 19 (0498 757885), Dominiek Segaert 050 60 13 20 (0479 691865).

Geen groen licht voor medische gasinstallatie?

Na het overlijden van baby Jasper stelt de leverancier van de apparatuur in de operatiekamer, dat deze nog niet gekeurd was. Volgens Heyer-C&I, onderdeel van de Acertys Groep uit Aartselaar, werd nog geen groen licht gegeven voor de medische gasinstallatie in het nieuwe operatiekwartier in het Ter Linden Ziekenhuis van Knokke-Heist. “Onze procedures vereisen een CE keuring aan het einde van de installatie, deze is noodzakelijk voor de ingebruikname ervan. In dit geval moest deze keuring nog gebeuren”. Het ziekenhuis antwoordt niet op de vraag of het al toestemming had om het operatiekwartier te gebruiken. “Als Acertys na vier dagen stilzwijgen vanop afstand deze vaststellingen meent te moeten doen, is dat hun zaak”, zegt Frank Lescrauwaet, de directeur van het ziekenhuis. “We vinden dit pijnlijk, maar we reageren niet. We wachten het onderzoek van het parket af.”

Afvaldumper veroordeeld

Een 38 jarige man uit Knokke-Heist stond voor de rechter wegens het sluikstorten van afval in Langemark. Hij werd veroordeeld tot een boete van 3.600 euro, waarvan 1.200 euro met uitstel. De NV Verkinderen Wegeniswerken, waar hij mee samenwerkte, kreeg een boete van 3.600 euro, waarvan 2400 euro effectief. De verdediging liet weten dat alles nu weer in orde is en dat er maatregelen worden getroffen om in de toekomst geen afval meer te dumpen op de verkeerde plaats.

Opnames voor "The White Queen" in Knokke-Heist

De nieuwe Britse tiendelige dramareeks “The White Queen” wordt grotendeels in Brugge opgenomen, maar straks wordt ook in Knokke-Heist gefilmd. Het gaat om een coproductie van de BBC en Eén. The White Queen is gebaseerd op 'The Cousin's War', de populaire historische romanreeks van de Britse schrijfster Philippa Gregory. Het verhaal speelt zich af tijdens de Rozenoorlogen. Op maandag 19 november zijn er tussen 6 en 20 uur ook opnames gepland op het strand en in de duinen van Knokke-Heist ter hoogte van de Haas van Flanagan… Het jaar is 1464. Koningmaker Lord Warwick gespeeld door James Frain (Cromwell uit de Tudors) slaagt erin de “duivels mooie” Edward IV (Max Irons, zoon van Jeremy) te laten kronen tot Koning van Engeland. Edward loopt echter niet in het gareel en wordt verliefd op het burgermeisje Elizabeth Woodville, en trouwt er in het geheim mee… Daarnaast zijn ook enkele acteurs van bij ons te zien in The White Queen. Het gaat om: Jurgen Delnaet (Aanrijding in Moscou, Parade's End), Joren Seldeslachts (Blinke', Dubbelleven), Elsa Houben (About a Spoon), Ben Forceville (Free Admission) en Ben Van den Heuvel (Zot van A, Oud België, Clan). De Vlaamse producent is Eurydice Gysel van Czar Television.

Overstroomt Superstorm polder tot in Brugge?

Volgens Natuurpunt is de kustregio van Knokke-Heist tot De Panne niet klaar voor een “superstorm”. Als die er kom dan “kunnen we binnenkort weer zwemmen tot in Brugge," zegt de Natuurorganisatie. Dat wil echter niet zeggen dat zo’n superstorm er “binnenkort” komt. Natuurpunt pleit met het 'Kappaplan' voor natuurlijke beschermingsmaatregelen. Die houden in de aanleggen van brede duinengordels, dynamische overstromingsgebieden en oesterriffen. Dat moet onze kust wapenen tegen superstormen en de klimaatverandering. Uit cijfers blijkt namelijk dat het zeepeil tegen 2100 tussen de 14 en 93 centimeter zal stijgen. Alle studies en voorstellen moeten tegen 2014 in een Masterplan Kustveiligheid worden gegoten.

13.11.12

Knokke-Heistse scholieren op Ketnet

Twee scholieren uit Knokke-Heist zijn donderdag te zien in “De Omgekeerde Show” op Ketnet. Louis Vanderschaeghe en Louis Sey uit het vijfde leerjaar van de Keuvelhoekschool namen afgelopen zomer deel aan het knotsgekke programma. Je weet wel, die show waar de winnaars al bij het begin gekend zijn en waar bijna alles omgekeerd verloopt. Ben je benieuwd hoeveel bananen Louis en Louis bij de banana sprint terug in de boom konden hangen? Wil je weten hoeveel punten ze verloren bij de omgekeerde quiz? Vraag je je ook af of ze al het verstopte geld terugvonden tijdens hun cel-duel? En in de finale? Hoeveel kak zouden ze terug in het gat van de koe gekregen hebben? Voor een antwoord op al deze vragen moet je donderdag 15 november om 18.30u kijken naar Ketnet. Pret verzekerd met het groene team op het Keuvelhoeknet.

Bingoavond bij De Vuurtoren

Nu zaterdag 17 november organiseert de ouderraad van de school De Vuurtoren in Heist een Bingo-avond. De opbrengst gaat integraal naar deze vrije lagere school voor buitengewoon onderwijs type 8. Daar worden leerlingen begeleid met een normale intelligentie die één of meervoudige leerstoornissen hebben. Leerstoornissen zoals bv; dyslexie, dyscalculie, dyspraxie, dysfasie, ADD of ADHD. Ook leerlingen met het autsismespectrumsyndroom kunnen in de vuurtoren terecht. Leerlingen die minstens 9 maanden in De Vuurtoren hebben school gelopen kunnen indien ze terug naar het gewoon onderwijs gaan, genieten van GON-begeleiding. Leerlingen met dyscalculie en of DCD worden ondersteund via de softwarepaketten “sprint” en “typ 10”. Om dit optimaal te organiseren wenst de Vuurtoren extra hardware aan te schaffen. De ouderraad wil dan ook graag met de opbrengst van de bingoavond dit belangrijk project ondersteunen. Iedereen is bijgevolg welkom op zaterdag 17 november om 18u.00 in de turnzaal van de school. Er zijn prachtige prijzen te winnen. Alle leerlingen en de kinderen jonger dan 12 jaar spelen gratis. Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen daar bovenop een gratis geschenk.

Bezitters strandcabines riskeren hun vergunning

Sommige bezitters van strandcabines riskeren hun vergunning in Knokke-Heist omdat ze zich niet houden aan de reglementering. Op 17 oktober, 2 dagen na de limiet, waren nog 130 strandcabines niet weggehaald. De eigenaars kregen een schriftelijke aanmaning om uiterlijk 27 oktober het nodige te doen. Op 29 oktober heeft de technische dienst dan toch nog 3 cabines zelf moeten verwijderen. De kosten zo’n 125 euro worden in rekening gebracht van de eigenaars. Die krijgen tijd tot 14 december om hun cabines te komen ophalen bij het gemeentelijk depot in ’t Walletje. Bovendien heeft het college beslist om hun vergunning op te heffen. Hetzelfde hangt boven het hoofd van de 172 eigenaars die werden aangemaand om hun cabines te herstellen of een nieuwe verflaag te geven. Het gemeentebestuur is van mening dat er geen bouwvallige of verwaarloosd uitziende cabines het strand mogen ontsieren.

Wrakken voor onze kust

Onder de titel “Wrakken: verdwenen en vergeten?” brengt maritiem archeoloog Tomas Termote “een overzicht van het onderzees archief voor onze kust”. De voordracht wordt gehouden op donderdagavond 6 december (20u) in de aula van het Grootseminarie, Potterierei 72 in Brugge. Bij het bekijken van de huidige zeekaart van de Vlaamse Banken merken we talrijke zandbanken, boeien, vaarroutes en dieptecijfers op. Het meest indrukwekkende zijn de honderden obstructies, wrakken en vuile gronden die aangebracht werden als waarschuwing voor de scheepvaart. Deze obstructies zijn een nalatenschap van 2.000 jaar scheepvaartgeschiedenis aan onze kust. De kaart is getekend met bijna 300 wrakken van stalen en houten schepen, alsook enkele vliegtuigen. Wrakken leren ons meer over vaarroutes, het leven aan boord, onthullen van mysterieuze verdwijningen en het verloop van zeeslagen. We vinden grote concentraties terug voor de havens van Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge. Dit is vooral een weerspiegeling van het belang van de drie havens tijdens de dominantie van de zeilschepen. Concentraties van talrijke oorlogsbodems zeggen ons iets over het belang van de havens tijdens twee Wereldoorlogen. Wrakken staan onder constante dreiging van aftakeling door de natuur, maar ook door de ingreep van de mens. Bergingsoperaties en grootschalige projecten in de tweede helft van de 20e eeuw brengen dit patrimonium in gevaar. Het is dus een race tegen de klok om als archeoloog zoveel mogelijk informatie in te winnen. De 37-jarige Tomas Termote volgde de archeologische opleiding (Masters) aan o.a. de KU Leuven, met specialisatie in Romeinse en West-Europese archeologie, de University of Bristol en aan King’s College (War Studies). Zijn hoofdspecialisatie is: wrakken uit WO I en II. Daarover heeft hij reeds 5 boeken geschreven. Een 6de boek betreft een inventaris van alle wrakken gelegen in Belgische wateren,

Inschrijving voor deelname en opmaak van badge via www.zeehavenbrugge.be / info@zeehavenbrugge.be / tel. 050.54.69.11 (antwoordapparaat). Na de voordracht wordt u een receptie aangeboden door Zeehaven Brugge vzw.

Iedereens mening telt omtrent honden op het strand

Al meer dan 500 mensen hebben in Knokke-Heist de bevraging rond “honden op het strand” ingevuld. Het gemeentebestuur zou echter de evaluatie willen maken op basis van dubbel zoveel antwoorden. De enquête omvat zes vragen. Op 16 februari keurde de gemeenteraad van Knokke-Heist de nieuwe politieverordening op dieren goed. Daardoor mochten van 15 maart tot 15 oktober honden vrij rondlopen op het volledige strand van Knokke-Heist, tussen 21 uur 's avonds en 9 uur 's morgens. Deze wijziging kwam er op vraag naar extra loopruimte voor honden. De dieren hoefden niet aan de leiband maar de hondenbaasjes waren natuurlijk wel verplicht om de hondendrollen op te ruimen. Agressieve honden moesten bovendien een muilkorf dragen. De algemene vaststelling is dat de hondenbaasjes zich meestal niet aan de regels hebben gehouden. De hondeneigenaars lopen hun dieren niet achterna om de hondenpoep op te ruimen. Zoals beloofd wil het gemeentebestuur de regeling nu evalueren om alle standpunten te kennen. Daartoe kan men de komende dagen nog online een enquêteformulier invullen. Papieren exemplaren zijn te bekomen bij de gemeentelijke preventiedienst, het Onthaal van de gemeente Knokke-Heist en het Toerismekantoor.

Pools brons voor Tumblers

De tumblers van Gym Knokke-Heist hebben zopas tijdens een internationale wedstrijd twee medailles binnengerijfd. Dat gebeurde tijden de Grote prijs van Polen in Łańcut. De driedaagse wedstrijd werd ingericht ter nagedachtenis aan de in 2006 overleden Poolse sportakrobaat Stanisław Geroń. In de finale haalden Magali Bloes en Margaux Dedeene allebei een bronzen medaille. Ook de andere deelneemsters uit de badstad presteerden prima. De meisjes moesten het namelijk opnemen tegen kandidaten van sterke landen waaronder Oekraïne, Wit Rusland, Moldavië, Polen en Duitsland.

Onderzoek rond dood baby Jasper duurt maanden

In Brugge is de 8 maanden oude baby Jasper uit Knokke-Heist overleden. In een mededeling heeft de adviseur van de ouders het volgende laten weten: "Gisteravond om 21u is Jasper overleden in het AZ Sint-Jan ziekenhuis te Brugge. Op dat ogenblik waren zijn ouders heel dicht bij hem. De ouders en familie van Jasper wensen nu in alle rust en sereniteit dit verdriet te verwerken. Tevens wensen ze iedereen te bedanken voor hun steun en medeleven."

Het gerechtelijk onderzoek naar wat er fout liep na de operatie van baby Jasper zal mogelijk maanden duren omdat het een heel complexe zaak is. Hoewel de installatie van de gefaalde apparatuur door een externe firma gebeurde, neemt het AZ Ter Linden de eindverantwoordelijkheid op zich. De baby onderging een routineoperatie aan de oortjes en moest een mengeling van lachgas en zuurstof krijgen. Om nog onbekende redenen zat in de mengeling een te groot gehalte aan lachgas. Daardoor liep Jasper hersenschade op. Die is uiteindelijk maandag fataal geworden. Eerder had het Knokke-Heistse ziekenhuis het personeelsfeest van komende zaterdag reeds afgeblazen uit respect voor de ouders van baby Jasper.

YOUTUBE mededeling van het Ter Linden Ziekenhuis.

12.11.12

Knokke-Heistse ontdekkingen in Gault&Millau

Maandag werden de winnende namen in de editie 2013 van de restaurantgids Gault&Millau bekend gemaakt. Ook Knokke-Heist komt daarbij aan bod. Het restaurant Cuines 33 in de Smedenstraat in Knokke wordt “de ontdekking van het jaar” genoemd.Het kreeg een score van 15 op 20. Cuines 33 is een familiebedrijf in handen van Frederik Boussy en z’n zus Fleur en schoonbroer Edwin Menue. Het restaurant is nog geen jaar open zet zich in voor een eerlijke en lekkere keuken.David Maenhout, bekend als Chocolatier M, uit de Sylvain Dupuisstraat werd door de restaurantgids gelauwerd als “beste chocolatier van het jaar”. In een reactie zegt Maenhout: “deze award is een onvoorstelbare deugddoende beloning voor mezelf, Isabelle Hertsens en ons ganse team. Sinds onze opstart in 2005 zijn we onafgebroken doelgericht aan het experimenteren om tot de juiste smaakbalansen en texturen te komen in elke praline. Dit is dan ook een fantastische bevestiging dat we op onze 'eigenzinnige' weg mogen doorgaan met het dagdagelijks verfijnen van onze pralines”, aldus David Maenhout.

Persoon uit Knokke krijgt levenslang..

In de krantenwinkel Punt Komma 2 op het Gemeenteplein in Knokke heeft een klant een winnend krasbiljet van “Win for Life” gekocht. De persoon in kwestie krijgt levenslang 2.000 euro per maand. De winnaar bleef echter anoniem. ‘Veel winnaars van de Lotto of één van de andere producten blijven liever anoniem. Daarom worden geen gegevens over de winnaar bekend gemaakt omdat de mensen anders beginnen te gissen wie het wel is’, zegt men bij de Nationale Loterij. Wèl op de foto Tom Verkruysse, uitbater van de krantenwinkel en Sofie Van den Bussche, woordvoerster van de Nationale Loterij.

Gevaarlijke smokkelsigaretten onderschept

In een container die via Zeebrugge naar de Britse oostkusthaven Immingham werd verscheept werden gesmokkelde sigaretten aangetroffen ter waarde van ruim 11 miljoen euro. De lading werd ontdekt door douanepersoneel in Immingham. De sigaretten van het merk “Palace” waren afkomstig uit Singapore. Het gaat zo goed als zeker om namaaksigaretten van het merk in kwestie. Volgens de douane is het goed mogelijk dat de sigaretten naast tabak ook zaagsel, papier, zand en plastic bevatten en een hogere graad aan teer, nicotine en andere ongewenste chemicaliën. Ze zijn dus nog veel ongezonder dan de reguliere sigaretten.

Veel jeugd op 11 novemberherdenking in Heist

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist kan terugblikken op een bijzonder geslaagde 6de editie van "Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid". Met de aanwezigheid van alle plaatselijke jeugdverenigingen was het drummen op het Heldenplein om het ceremonieel schouwspel te kunnen meevolgen. Het werd muzikaal opgeluisterd door de Ceciliaharmonie Heist en de For Freedom Pipe Band, In de Poppytent knipten de kinderen onder begeleiding van de Gezinsbond een 200-tal klaprozen uit in papier. Ook heel wat ouderen spelden het ambachtelijk gemaakt kunstwerkje op hun jas. In zijn 11-novembertoespraak wenste burgemeester Graaf Leopold Lippens de Amerikaanse president Barack Obama veel succes om met de nodige diplomatie de fragiele wereldvrede in stand te houden. Op het einde van de plechtigheid maakte Poppyman Marc Floré met zijn gemotoriseerde parapente een scheervlucht over het Heldenplein en strooide zo’n 2000 klaprozenblaadjes uit in de put en op de zeedijk. Na de bloemenhulde met kransen van een 20-tal verenigingen was er voor de zowat 600 aanwezigen een openluchtrececeptie en sfeervol rockoptreden van the Expendables en Isabelle A. Ook in Zeebrugge werd de wapenstilstand herdacht. Daar verneem je HIER meer over.

’s Werelds grootste containerschip straks in Zeebrugge.

Midden volgende maand wordt het grootste containerschip ter wereld in Zeebrugge verwacht. Het betreft het m/v “CMA CGM Marco Polo”. Met een totale vervoerscapaciteit van 16.020 TEU betreft het hier het allergrootste containerschip dat ooit op de wereldzeeën werd ingezet. Het schip behoort tot een reeks van drie identieke schepen van de rederij CMA CGM uit Marseille. De schepen worden gebouwd door de Zuid-Koreaanse werf Daewo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME). De “CMA CGM Marco Polo” wordt samen de zusterschepen “CMA CGM Vasco da Gama” en “CMA CGM Zheng He” (die in april volgend jaar in de vaart worden genomen) ingezet op de French Asia Line (FAL1)-dienst tussen Azië en Noord-Europa. Dit eerste schip in de reeks laadde vorige week voor het eerst in de Chinese haven Ningbo en is nu op maidentrip richting Europa. In Zeebrugge wacht de “CMA CGM Marco Polo” een warm onthaal. CMA CGM Belgium NV, met kantoren in Antwerpen en Zeebrugge, stelt in ons land zowat 250 mensen tewerk. CMA CGM bedient met een vloot van 394 schepen meer dan 250 havens.

Triomf voor Heist en Knokke

Het is prima voetbalweekend geworden voor FC Knokke en FC Heist. In Tweede Provinciale A veegde het Knokse elftal op verplaatsing de vloer aan met Eendracht Brugge. Eindstand 1-6. VV Westkapelle moest echter thuis met 0-2 de duimen leggen tegen Jabbeke. Knokke staat nu met 23 punten op een gedeelde tweede plaats. Westkapelle staat gedeeld negende met 11 punten. In Derde Provinciale moest Moerkerke op eigen veld met 0-1 het onderspit delven tegen FC Heist. Heist heeft als klassemensleider met 25 punten inmiddels 5 punten voorsprong op Moerkerke. In Vierde Provinciale B speelde Zeebrugge thuis nul-nul gelijk tegen leider Snaaskerke. Zeebrugge legt met 20 punten beslag op de vierde plaats in het klassement.

Dodentocht meevaller voor Spelotheek

Zopas mocht Spelotheek De Wip in Knokke-Heist al voor de tweede keer een cheque ontvangen uit de handen van Marc Goeman. Net als vorig jaar nam hij op 10 augustus deel aan de 100 kilometerlange Bornemse dodentocht. De voormalige groothandelaar in tabakswaren gaf zijn leven een nieuwe richting toen hij op 63-jarige leeftijd gezondheidsproblemen kreeg. Hij begon meer te bewegen: 10.000 stappen per dag. Tijdens de dodentocht stapte Marc Goeman een sponsorbedrag van liefst 3000 euro bij mekaar. Dat is driemaal meer dan een jaar geleden. Het geld zal door de Spelotheek besteed worden aan de verdere uitbouw van de huiswerkklassen in Heist en in Knokke en aan de uitbreiding van de uitleendienst met nieuw materiaal ter bevordering van de grove motoriek. Marc Goeman is van plan om zich ook volgend jaar te laten sponsoren voor z’n deelname aan de dodentocht.

Knokke-Heistenaar Frank Matthys naar India voor groots 3D-project

3D-fotograaf Frank Matthys vertrekt op 25 november voor een vijftal weken naar India om er 8 bekende steden driedimensionaal te fotograferen. Hij doet dat samen met stadsgenoot Hans De Craemer. Frank Matthys is zaakvoerder van FOTOF 3D-fotografie en Drukkerij Matthys in de badstad. Deze opdracht resulteert straks in een aantal 3D-boeken over India. Daarbij wordt samengewerkt met Pragati, één van de grootste drukkerijen in het subcontinent. Dit project omvat het weergeven van enerzijds de unieke architectuur van belangrijke en bekende gebouwen, anderszijds het tonen van het dagelijkse straatbeeld met het doen en laten van de Indische bevolking. De fotoroute loopt van Hyderabad over Bangalore en Mysore naar Mumbai, New Delhi, Agra, Varanasi, Calcutta om uiteindelijk te eindigen in Darjeeling, gelegen in de Indische Himalaya. In 2007 werd Frank Matthys in Athene bekroond met de “2007 European Printer of the Year” Award en later in Boston met de “2007 International Printer of the Year” Award, de Oscar van de drukkerijen zeg maar. Aanleiding was zijn publicatie van een 3D-kunstboek over Brugge, waarbij de 247 foto’s driedimensionaal te bekijken zijn. Frank Matthys is gespecialiseerd in het maken van 3D-foto’s, te bekijken met of zonder 3D-bril. Hij maakte eerder ook reeds 3D-boeken over Brugge, Ieper, Leuven en Hoi An (Vietnam).

Ongeval kusttram blijft raadsel

Met het echtpaar dat vrijdagnacht in Heist om het leven kwam bij een aanrijding met de kusttram ging het om twee zeventigers uit Oosteeklo. Hoe het ongeval is kunnen gebeuren blijft een raadsel. Het tweetal was namelijk goed vertrouwd met de badstad. Elke vrijdag- en zaterdagavond gingen ze in Heist boogschieten op de liggende wip. Ook waren ze zeer mee met hun tijd. Ze hadden beiden een gsm, en beiden een laptop; dus zeker niet wereldvreemd. Toch werden ze in het donker verrast door de stille tram.

Meer biertoerisme in Knokke-Heist?

Vooral in de weekends gaan al jaren jongeren van over de grens uit in Knokke-Heist. Dat zullen er vanaf 1 januari vermoedelijk nog een heel stuk meer worden. Oorzaak is de forse accijnsstijging op alcohol vanaf 2013 bij onze noorderburen. Met name in Sluis heeft men er geen goed oog in. Horecaondernemers in de grensregio denken dat ze straks de concurrentie met ons land nauwelijks nog zullen aankunnen. Het biertoerisme naar onze kant van de grens zal trouwens straks nog verder worden aangezwengeld door de nieuwe regering in Nederland. In het regeerakkoord staat namelijk dat men de minimumleeftijd voor de verkoop van alcohol wil optrekken van 16 naar 18 jaar. Voor het voorstel is in Den Haag zowel in de Eerste als Tweede Kamer al een meerderheid. Bij ons blijft de leeftijdgrens voor alcoholgebruik wel op 16 jaar gehandhaafd.

Knokke-Heist vergroot de hoop op kankergenezing

In de strijd tegen kanker werd in Knokke-Heist weer massaal taxussnoeisel verzameld. Het snoeisel vergroot de hoopt op genezen. Het bevat namelijk de grondstof voor chemotherapieën. De inwoners van de badstad brachten bijna 17 kubieke meter snoeisel naar het containerpark. Dat is een flinke muur van groen. In het totaal werd door de 268 gemeenten in Vlaanderen niet minder dan 6400 m³ taxussnoeisel ingezameld; een absoluut record. Dat laat toe om 6400 chemotherapieën te produceren. Bovendien legt de oprichter en organisator van Vergroot de Hoop, Bart Van Hulle, die zelf boomkweker is, 50 EUR per m³ op die hoop. De totaalsom dat het bedrijf op tafel legt, bedraagt 320 000 EUR, en ook dat is een record. De betaling gebeurt gemeente per gemeente. Elke gemeente kan vrijelijk beslissen waar dat geld naartoe gaat, op voorwaarde natuurlijk dat het de kankerbestrijding ten goede komt. Knokke-Heist mocht een cheque in ontvangst nemen van 829,5 EUR. Het geld gaat integraal naar de solidariteitscampagne “Kom op tegen Kanker” van de Vlaamse Liga tegen Kanker.