6.8.11

“On the Beach” met fotograaf Russel James

In de 'Young Gallery' langs de Zeedijk in Knokke-Heist opende zaterdag een fototentoonstelling van het werk van Russell James. Deze 49-jarige Australiër uit Perth is momenteel een van ’s werelds leidende fotografen voor mode en een 60-tal celebrities waaronder Scarlett Johansson en Sigourney Weaver. De voorbije tien jaar waren z’n foto’s geregeld te zien in ondermeer Vogue, Elle en Marie Claire. Terwijl fotografie z’n kernbezigheid blijft wordt Russell James tegenwoordig ook regelmatig ingehuurd als regisseur voor multi-mediaprojecten. Verder is hij onder andere zeer bekend voor het fotograferen van verbazingwekkende stranden in de Caraïbische eilanden. Niet te verwonderen dat de tentoonstelling in Knokke de titel “On the Beach” meekreeg.


Young Gallery, Zeedijk 811, Knokke. Open dinsdag tot zaterdag 11 tot 18.30u. “On the Beach” loopt tot 26 september.

Prins & Dingemanse benoemt ambassadeur in Knokke-Heist

De bekende Zeeuwse mosselproducent Prins & Dingemanse benoemt 75 ambassadeurs onder z’n afnemers. Het gaat om restaurants die al vele jaren Prins & Dingemanse als enige leverancier van Zeeuwse mosselen, oesters of andere schelpdieren hebben. In Knokke-Heist was het Restaurant Duinresidence, die deze eer te beurt viel. De benoeming als ambassadeur geldt tot bij de start van het volgende mosselseizoen in 2012. De uitbater van het restaurant ontving uit handen van Prins & Dingemanse directeur Jan-Kees Marcus een officiële oorkonde en een geëmailleerd bord, dat het ambassadeurschap bevestigt. Een en ander gebeurde in aanwezigheid van Jean-Marie Pfaff. Net voor de zomer werd het Mossel- en Palinghuis Lekens in Aardenburg de allereerste ambassadeur van het mosselbedrijf.

Duinresidence in Knokke-Heist (Duinbergen), Zeedijk Albertstrand 432

Zomerbloedcollecte in Knokke-Heist

Onder meer tijdens de zomervakantie heeft Het Rode Kruis in ons land vaak te kampen met dreigend bloedtekort. Daarom worden aan zee extra bloedafnames gehouden. Komende woensdag 10 augustus is dat in Knokke-Heist het geval, van 15 tot 20u op de Zeedijk-Albertstrand ter hoogte van de Zwaluwenlaan.

Brute Kracht in Knokke-Heist

Vrijdagavond opende op de vroegere Cavaliaparking naast het station van Knokke het Argentijnse dansspektakel “Fuerza Bruta” de tentflappen. Het was meteen de première van de Europese Tournee. Deze kinetische en zeer acrobatische show, die in New York nog steeds furore maakt, heeft wereldwijd al één miljoen kijklustigen getrokken. De initiatiefnemers willen met Fuerza Bruta in Knokke-Heist het succes van Cavalia uit 2008 herhalen. Daar kwamen in de badstad 75.000 bezoekers op af. “Fuerza Bruta” is een oogverblindende show vol mega-power die zich tussen en boven het publiek afspeelt. De tien Argentijnse dansers geven een bijzonder energieke voorstelling ten beste. Daarbij lopen en vallen ze door aanstormende muren. Danseressen geven luchtballet ten beste tegen de zijwand van een groot mylargordijn. En licht geklede meisjes zwemmen er in een gigantisch doorzichtig zwembad, dat tot bij de hoofden van het publiek neerdaalt. De actie komt uit alle richtingen en met name de confettistrip-explosies kunnen prettig persoonlijk worden. Dat mocht Stiene uit Knokke aan den hoofde ondervinden...

5 tot 28 augustus in Knokke-Heist. Elke dag, behalve maandag. Prijs €49. Reserveren Sherpa: 0900/69.001 http://www.sherpad.be/ of http://www.fuerza-bruta.be/

Art Nocturne opende z’n deuren in Knokke-Heist

Vrijdagavond opende in de badstad de Art Nocturne Knocke. Dat gebeurde op twee locaties en in aanwezigheid van burgemeester Lippens. Naast het Cultuurcentrum Scharpoord kan men namelijk ook terecht in het gloednieuwe Hotel La Réserve. Vooral de deze laatste locatie trok meteen een massa volk. Iedereen wilde namelijk de nieuwe Réserve kunnen binnenstappen. Men kon er echter enkel in de kelderverdieping terecht, omdat in het hotelgedeelte nog volop gewerkt wordt. Bij een saunatemperatuur zijn in de benedenruimtes ondertussen hoogstandjes van antieke en hedendaagse kunst en design te zien. Het is trouwens in La Réserve dat de toenmalige Kunst- en Antiekbeurs 36 jaar geleden is ontstaan. Met zijn ruim twaalfduizend kooplustige kunstliefhebbers vorig jaar is Art Nocturne Knocke uitgegroeid tot één van de belangrijkste internationale zomer kunst- en antiekbeurzen in Europa.


Art Nocturne Knocke brengt meubilair uit Nederland, Engeland, Frankrijk, Italië en Vlaanderen en dat vanaf de haute epoque tot de periode van de art nouveau en art deco. Naast vintage krijgt ook het moderne en hedendaagse design een plaats. Beelden zijn er vanaf de middeleeuwen tot nu. De aangeboden collecties juwelen, zilverwerk en kristal luchters zijn effenaf oogverblindend. Wat betreft de schilderkunst krijgt de kunstliefhebber op de beurs een overzicht van eeuwen, te beginnen met de oude meesters en eindigend met de meesters van nu.Liefhebbers en verzamelaars van meer exotische voorwerpen komen eveneens aan hun trekken. Het aardewerk uit China van meer dan twee duizend jaar geleden blijft fel gegeerd. Dat geldt ook voor precolumbiaanse kunst, Zuid-Mexico of Guatemala, Maya. Het is dan ook niet te verwonderen, dat zich bij het aanbod heel wat voorwerpen van museale kwaliteit bevinden. Om die onbetwistbare kwaliteit te onderlijnen, reikt elke deelnemer aan de kunst- en antiekbeurs op verzoek van de koper een certificaat uit dat de echtheid van de voorwerpen staaft
.
Art Nocturne Knocke: van zaterdag 6 tot maandag 15 augustus. Dagelijks open van 16 tot 21 uur
CC Scharpoord Meerlaan 32 & Hotel La Réserve, Elizabetlaan 160, Knokke-Heist

Veel volk op Nacht van het Zoute

Het mooie weer trok vrijdagavond extra veel volk naar de Nacht van het Zoute in Knokke. Tot in de vroege uurtjes wemelde het in het mondaine Zoute van chique braderiegangers. Het aanbod van exclusieve merken tegen braderieprijzen trok heel wat kooplustigen. Men heeft het over zo’n 20.000 bezoekers. Fuerza Bruta en de Art Nocturne hadden trouwens extra veel mensen naar de badstad gelokt. Heel wat bandjes zorgden voor de nodige sfeer. Dure wagens waren er natuurlijk ook. Naast Pirelli en Maserati stelde ook Mercedes-Benz er het nieuwe A-model voor.

5.8.11

Ramskapelse vzw organiseert de Ursel Military Show

De vzw Bevrijding van het For Freedom Museum in Ramskapelle organiseert zaterdag 6 en zondag 7 augustus het jaarlijkse Wings & Wheels-Event. Dat wordt gehouden van 9 tot 17u op het Vliegpein te Ursel. Een en ander kadert in de viering van het 10-jarige bestaan van de vzw. Jong en oud kan er zich ontspannen bij optredens van Reënactment groepen, een 350-tal militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, optredens van Pipe-Bands en luchtdopen. Verzamelaars vinden er meer dan 400 stands waar allerlei militaria artefacts te koop worden aangeboden. Het Ministerie van Defensie en de Federale Politie is eveneens vertegenwoordigd.

Vogelringstation in Het Zwin

In het natuurreservaat Het Zwin wordt vanaf zaterdag 13 augustus tot eind september een vogelringstation ingericht. Daar worden dan trekvogels gevangen, gewogen en geringd. Het Zwin laat ook de bezoekers meekijken achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek naar de vogeltrek. Tot eind augustus geven Zwinmedewerkers dagelijks van 10 tot 12 uur een ‘live’ publiekspresentatie met uitleg over het onderzoek. Het ringen wordt uitgevoerd door een gediplomeerd vogelringer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. In september vinden de presentaties plaats op zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur. In ons land worden jaarlijks meer dan 500.000 vogels geringd. Uit alle gegevens van terugmeldingen van geringde vogels hebben wetenschappers reeds heel wat trekpatronen en –strategieën kunnen afleiden. Het najaar is een heel belangrijke trekperiode. Dan reizen miljoenen vogels over ons land, op weg naar het zuiden. Sommige soorten overwinteren in de kuststreken rond de Middellandse Zee, andere trekken verder tot diep in Afrika. Veel vogels die vanuit Noord-Europa langs de kustlijn zuidwaarts trekken, komen in het Zwin even uitrusten. Enkele duizenden daarvan worden in het Zwin gevangen, gewogen en geringd, en worden nadien onmiddellijk losgelaten zodat ze hun reis verder kunnen zetten.Toegangsprijs Zwin: kinderen van 6 t.e.m. 11 jaar: 4,20 euro; vanaf 12 jaar - volwassen: 7,20 euro; 60+: 6,40 euro Reserveren is niet nodig. Inschrijven en betalen kan ter plaatse.

Reddersinterventies in juli

Van Knokke-Heist tot De Panne hebben redders in juli in totaal 25 zwemmers in nood moeten helpen. Ze zijn 30 keer uitgerukt voor kiters en andere surfers, en 20 keer voor catamarans en zeilers in nood. In juli van vorig jaar haalden de redders 30 zwemmers in nood uit het water en moesten ze hulp bieden aan 27 kiters en surfers. Toen waren er maar zevental zeilers die een beroep moesten doen op de redders om hen veilig aan wal te brengen. Het wisselende aantal interventies heeft te maken met het feit dat het weer minder goed was voor strandbezoek, maar zeer geschikt voor watersporters.

Op Zeebrugge varend vissersvaartuig gezonken voor Franse kust

Drie zeemijlen buiten het Franse Ile de Sein voor de uiterste westkust van Bretagne is afgelopen nacht een Vlaamse vissersboot gezonken. Het gaat om de Oostende 333 ‘Marco’, een stalen bokkenvaartuig, dat vanuit Zeebrugge op visvangst trekt. De zes opvarenden konden gered worden. Om 1.10u vrijdagmorgen heeft het vaartuig een SOS-bericht uitgezonden op VHF-kanaal 16. Het vaartuig maakte zwaar water nadat het schip ter hoogte van Chaussée de Sein een rots geraakt had. Er werden onmiddellijk een sleepboot en een helikopter van de Franse marine ingezet en nog een viertal andere Franse vaartuigen. Ook twee Belgische vissersboten kwamen ter hulp. Rond 2u vrijdagmorgen hebben de opvarenden het zinkende schip verlaten. Ze wisten zich in hun Elliot-vlot veilig te stellen. Veertig minuten later werden ze opgepikt door het Franse vaartuig SNS 060. Nadien werden ze per helikopter overgevlogen naar de marinebasis in Brest. De ‘Marco’ was op de terugreis naar Zeebrugge toen het ongeval zich voordeed. Twee vaartuigen van de Franse overheid, de Audierne en de BBPD Styx, onderzoeken momenteel op de plaats van het ongeval de omvang van de pollutie die veroorzaakt werd.

Geen regionale kranten in buurprovincie Zeeland

Vlak over de grens lag vrijdagmorgen geen enkele regionale krant in de rekken. De kranten PZC en BN/DeStem raakten niet gedrukt. Uitgeverij Wegener kampt namelijk met een grote storing in het computersysteem. Het probleem is inmiddels verholpen, zodat de zaterdagkranten gewoon gedrukt kunnen worden. Waarschijnlijk was kortsluiting de oorzaak van het probleem. Er vindt nog nader onderzoek plaats, om te voorkomen dat dergelijke problemen zich ook in de toekomst kunnen voordoen.

Knokke Cup aan bod in boek over Lily Castel

In een boek over Lily Castel komt ook de Knokke Cup aan bod. Dat was een liedjeswedstrijd in het Casino Knokke in de jaren 60 en 70. Het is auteur Alex De Teyger die zopas een boek heeft uitgebracht over de Gentse zangeres. Ze begon in de jaren vijftig bij het Gezelschap Bert Joris en stond toen zelfs drie weken met Willy Lustenhouwer op de planken. Later was ze 7 jaar na elkaar dè radio- en televisievedette op het Noordzeefestival en Canzonissima. En vervolgens werd ze ook de coach van het nationale team in de Internationale wedstrijd voor Zangvoordracht alias de Knokke Cup. Het boek “Lily Castel: Een leven, een lied, een liederlijk leven” werd uitgegeven bij Bola Editions.

ISBN: 9789490243333 Prijs: € 14,95

Knokke-Heistse Preventiedienst in de etalage

Nu dinsdag, 9 augustus, pakt de preventiedienst op het Verweeplein in Knokke uit met het project 'Prevement'. Het evenement duurt van 13 tot 19u. De bedoeling is de werking van de dienst en de diverse preventieprojecten voor te stellen aan jongeren en ook het brede publiek. Op de happening is verder de preventiebus van de Franse collega’s van het ‘Département Du Nord’ aanwezig. Daarnaast geeft ook de hondenbrigade van de lokale politie een demonstratie met hun viervoeters die feilloos goed verborgen drugs weten op te sporen. Aan de hand van educatieve tools, informeren de medewerkers de voorbijgangers over gezondheidsrisico's en preventie. Dit gaat van verslaving, veilig zonnen en gehoorschade tot seksualiteit en relaties. De Hearingcoach neemt gratis een OHC-Scan van uw gehoor.

4.8.11

Chris Dillen over forensische psychiatrie in Knokke-Heist

In de reeks zomerlezingen van het Cultuurcentrum neemt maandag Chris Dillen het woord over forensische psychiatrie in Vlaanderen. De lezing heeft plaats om 10u in Hotel Pavillon Het Zoute. Chris Dillen studeerde geneeskunde en specialiseerde zich later in psychiatrie. Vandaag is hij diensthoofd van het Centrum Medische Expertise, Neuropsychiatrie van het Militair Hospitaal Brussel en runt hij een private praktijk expertise. Sinds 2006 is Dillen ook hoogleraar Forensische Psychiatrie aan de VUB. De gerechtspsychiatrie staat de laatste tijd zwaar onder vuur. Ten eerste is er het probleem van de kwaliteit van de gerechtspsychiaters. Er bestaat in ons land geen opleiding tot 'gerechtsexpert-psychiater', waardoor elke psychiater die zich aanbiedt dat ook kan doen. Ten tweede vraagt men van de gerechtspsychiater een antwoord dat zwart-wit is. Is de beschuldigde toerekeningsvatbaar, ja of neen? Het antwoord is echter bijna altijd grijs. Topspecialisten waarschuwen voor de toekomst van de gerechtelijke expertise in België. Onderzoek voor de rechtbank moet professioneler worden, anders dreigen misdadigers vrijgesproken te worden wegens slecht bewijsmateriaal.


Deelname: 15 EUR; Uitpas: 12,50 EUR

Nu ook Roemeense speciaalzaak in Knokke-Heist

De laatste jaren openden in de badstad steeds vaker uitheemse restaurants en speciaalzaken. Die spelen ondermeer in op de culinaire reiservaringen van de plaatselijke bevolking en toeristen. Zo opende de voorbije dagen in de Vuurtorenstraat in Heist de Roemeense speciaalzaak ‘Dunărea’ de deuren. Met z’n zaak mikt uitbater Dragos Mindirigiu trouwens ook op de vele Roemenen die in de wijde omgeving verblijven. In de zaak kan men kennis maken met Roemeense producten zoals wijn, gebak, fijne vleeswaren, ingeblikte groenten, typische kruiden én diepvries Mici. Dat zijn kleine pikante vleesrolletjes.

Meer info: 0497.766917 of contact@dunarea.be

Gratis kusttramactie van ING “groot succes”

Ondanks het mindere weer is de Ing-actie om op woensdag met de kusttram gratis van Knokke-Heist tot De Panne te reizen "een groot succes". Sedert de start op 6 juli maakten reeds zo’n 13.000 klanten van de bank gebruik van het aanbod. Dit betekent dat tot nog toe elke woensdag gemiddeld ongeveer 3.200 gratis tickets werden toegekend. Dat is goed voor 6% van het gemiddelde aantal reizigers dat dagelijks een rit maakt op de langste tramlijn ter wereld. De actie loopt nog elke woensdag tot 24 augustus. Klanten van ING kunnen tot dan gratis een ritje maken langs onze kust. Ze hoeven zich daarvoor enkel naar één van de 40 Lijnwinkels aan de kust te begeven. Daar zullen ze op vertoon van hun ING-kaart (betaal- of kredietkaart) een gratis ticket ontvangen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Knokke-Heist beste fietsgemeente van Vlaanderen

Donderdag heeft Vlaams minister Hilde Crevits de resultaten bekend gemaakt van het fietspadenonderzoek. In 15 Vlaamse gemeenten werden de fietspaden aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen. De controle gebeurde bij middel van een meetfiets. Daarmee werden ondermeer de trillingen op de fietspaden en het fietscomfort gemeten. Ook werd aandacht besteed aan de beschikbare ruimte op de fietspaden en tussen de fietspaden en de openbare weg. Knokke-Heist kwam met een cijfer van 6,3 op 10 als beste fietsgemeente van Vlaanderen uit de bus. De badstad scoorde met name ook goed op het vlak van de beschikbare breedte en de tussenafstanden. De algemene score voor Vlaanderen bedraagt een schamele 4,5 op 10. Dat gebrekkige comfort is volgens Bruno Coessens van de Fietsersbond onder meer toe te schrijven aan de gebruikte materialen. "In 40 procent van de gevallen gebruikt men nog niet-monolithische materialen zoals klinkers of tegels, maar die zijn zowel duurder als minder comfortabel dan asfalt". Asfalt scoort veruit het beste op het vlak van rijcomfort.Op basis van het onderzoek worden op termijn fondsen uitgetrokken voor het vernieuwen van fietspaden in ons land. Binnenkort worden trouwens ook de andere Vlaamse gemeenten onderzocht.

Hotel La Reserve opent half september

Alhoewel de helft van de 'Art Nocturne Knocke' beurs vanaf zaterdag te zien is in La Reserve opent het nieuwe prestigieuze hotel pas op 15 september de deuren. De startdatum moest al twee keer worden aangepast omdat de bouw vertraging opliep. Op dit moment kan online nog niet geboekt worden, maar toch is La Réserve voor de eerste maand al volgeboekt. Opvallend is, dat heel wat Knokke-Heistenaars een kamer gereserveerd hebben voor de eerste nacht. Het nieuwe Reserve hotel bestaat uit acht verdiepingen en telt 110 kamers. Daarnaast is er ook een feestzaal, brasserie, restaurant, welnessruimte, kapsalon en dergelijke meer. In 2004 werd het hele pand aan de oever van het Zegemeer verkocht aan de Compagnie Het Zoute, dat het drie jaar geleden met de grond liet gelijk maken. In 2009 werd de eerste steen gelegd van een gloednieuw prestigeproject. De bouw van het nieuwe 5-sterrenhotel werd begroot op zo’n 23 miljoen euro.

“My Shirt” voor Blue Marlin in Knokke-Heist

Het bedrijf "My Shirt" van Pieter Loridon en Zoë Van Gastel heeft een T-shirt ontworpen voor Blue Marlin. Sedert enkele jaren is de Blue Marlin Beach Club in Duinbergen één van de hipste Beach Bars aan onze kust. De eigenaars baten inmiddels ook een Blue Marlin Café Lounge uit langs de Herenweg in Westkapelle. Het succes en het unieke concept sprak "My Shirt" van Pieter Loridon sterk aan. Beide partijen besloten derhalve om een exclusief "Blue Marlin Knokke My Shirt" te ontwerpen. Gedurfde uitspraken en doordenkertjes op het shirt moeten de boodschap uiteindelijk duidelijk maken. "Mediocrity is easy, stay away from easy!! Blue Marlin likes it extraordinary!!" Het bedrijf werkt enkel samen met unieke zaken in hun eigen sector. Zo zal geen tweede stranduitbating langs de kust de kans krijgen om een dergelijk uniek shirt te laten ontwerpen. De bedoeling is, dat hoe meer men het shirt bekijkt, hoe meer men nieuwe details ontdekt.

Meeuwen zorgen voor problemen in Knokke-Heist

Omwonenden in de Parmentierlaan stellen dat ze momenteel minder overlast ondervinden van de meeuwen. Dat heeft mogelijk te maken met een 25-tal meeuwennesten die de voorbije maanden werden geruimd op de daken van appartementsgebouwen. Op sommige andere plaatsen in Knokke-Heist wordt echter meer geklaagd. De meeuwen halen de bewoners ’s morgens vroeg uit hun slaap. Af en toe maken de meeuwen op terrassen ook wat eten buit. De ergste overlast blijft echter het openprikken van vuilniszakken. Dat brengt de netheid van de badstad in het gedrang, vooral omdat handelaars en particulieren hun vuilnis vaak op verkeerde tijdstippen buitenzetten. Zoals nu in de Churcilllaan. Verkeerd buitengezette vuilniszakken krijgen van afvalbeheerder Horizon Net een klever en moeten door de ‘dader’ worden binnengehaald. Vaak blijven de zakken staan, worden opengeprikt en worden vervolgens aanzien als zwerfvuil. Als straatkeerders de stukgescheurde vuilniszakken van handelaars ophalen worden ze door de gemeente echter berispt. Ze worden er van verdacht om tegen een of andere vergoeding diensten te verlenen aan de handelaars. Terwijl ze volgens de vakbond enkel willen zorgen voor een nette badstad. “Sommige straatkeerders weigeren momenteel derhalve pertinent om nog een opengereten zak op te kuisen”.

Nieuw landschapsproject van Christo in Knokke-Heist

Galerie Guy Pieters in Knokke-Heist stelt vanaf zaterdag het nieuwe inpakproject “Over the River” voor. Het gaat om een project van de beroemde “ingreep-op-het-landschap-kunstenaar” Christo en de inmiddels overleden Jeanne-Claude. De bedoeling is om de Arkansas, de bekendste raftingrivier ter wereld, in Colorado, te overspannen met kabels en doeken over een lengte van ruim 11 km. Dit moet voor een uniek visueel schouwspel zorgen. Christo hoopt tegen 2014 alle nodige vergunningen op zak te hebben en dan het tijdelijke kunstwerk te kunnen realiseren. De 76-jarige Bulgaarse kunstenaars is ondermeer bekend vanwege het inpakken van de Pont Neuf in Parijs en de Reichstag in Berlijn. Het Arkansas Rivier ontwerp wordt van 6 augustus tot 5 september voorgesteld bij Galerie Guy Pieters in de Kustlaan 279 in Knokke. Op donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus is organiseert de galeriehouder voor zijn klanten zelfs telkens een ontmoeting met en voordracht door Christo Vladimirov Javacheff himself.

3.8.11

Heistse Klakkertjes in nieuwe Vlaamse film

De Klakkertjes, de bekende folkloristische groep uit Knokke-Heist, figureren in een nieuwe Vlaamse film. 'Weekend', de nieuwe prent van eigen bodem, wordt opgenomen door Vivi Film in een regie van Ilse Somers. De film gaat over vier vriendinnen die op reünieweekend gaan naar zee, naar het huis waar ze als pubers hun zomers doorbrachten. Er is één afspraak: geen mannen. Maar dat loopt niet volgens plan. In de eindscène van de film komen de hoofdactrices terecht in een vissersstoet waarin ook de Heistse Klakkertjes figureren. De opnames gebeurden enkele dagen geleden. Eddy Storm en de Heistse Klakkertjes zullen echter pas vanaf volgend jaar te bekijken zijn op VTM.


In 'Weekend' worden de hoofdrollen gespeeld door: Maaike Neuville (Code 37), Eline Kuppens (Zot van A) Marieke Dilles (Dossier K en Zot van A) en Ellen Schoeters (Familie, gastrollen in Aspe en Code 37). De bijrollen worden o.a. vertolkt door Michael Pas, Matteo Simoni, Kevein Janssens, Gunther Lesage en Stefaan Degand ("da meendje nie").

Mosselen blijven duur door geringe aanvoer

De mosselen in de viswinkel en supermarkt blijven momenteel vrij duur. Dat komt omdat de mosselaanvoer slechts de helft is van 2010. Vorig jaar rond deze tijd was al 80.000 ton mosselen de veiling gepasseerd. Maar sinds de start van het mosselseizoen drie weken geleden is er nog geen 40.000 ton aangeleverd. Een mosselton bedraagt honderd kilo. De Vereniging voor de Mosselhandelaren zegt dat de aanvoer minder is, omdat de mosselen slecht groeien en nog niet klaar zijn om geoogst te worden.

Tweede “Kitsch Club on the Beach” in Heist

Zaterdag 6 augustus pakt de Kitsch Club groots uit op het strand van Knokke-Heist. Voor deze tweede editie van “Kitsch Club on the Beach” worden op het Evenementenstrand bij het Bosje van Heist twee podia opgesteld. Verder een zonnige line-up van Kitsch residents, een VIP zone en een enorme kathedraaltent, die de feestvierders moet beschermen voor eventueel ongunstige weergoden. Vanaf 20u staan zaterdagavond TLP aka TROUBLEMAN, MONSIEUR MOUSTACHE en NEON in voor de Kitschy Catchy tunes. Ze brengen een mix van de beste pop, rock, house, nu-disco & dance classics. Buiten is het de beurt Kitsch Club’s grote broer, Magic, uit Antwerpen om het podium te hosten. Op deze outdoor stage staan N8N, GUS & SENSE en BLACK FRANK in voor de nodige 80s tunes, urban, disco en funk. Met meer dan 2500 attendings op de Facebook pagina belooft het alvast druk te worden. Wie nog een VIP tafel wil bemachten in de VIP AREA kan dit per mail doen op vip@kitschclub.be. Alle info kunt u nog eens rustig nalezen op www.kitschclub.be of op de Kitsch Club Facebook pagina. Het evenement begint om 20u en duurt tot 4u. De minimumleeftijd voor dit evenement is 18 jaar.

Uitbreiding Zwin geen compensatie verdieping Westerschelde

De Europese Commissie dreigt met juridische stappen tegen Nederland als het zijn afspraken over natuurherstel ter compensatie van de verdieping van de Westerschelde niet nakomt. Dat staat in een brief van het directoraat-generaal milieuzaken. De Europese Unie neemt geen vrede met een gedeeltelijke ontpoldering nabij Vlissingen en een aantal binnen- en buitendijkse maatregelen in plaats van het onder water zetten van de Hedwigepolder. In de brief wordt trouwens benadrukt dat "onmisbare herstelwerkzaamheden" aan het waardevolle estuarium "niet buiten de Westerschelde kunnen worden uitgevoerd". Dit betekent echter eveneens dat de uitbreiding van Het Zwin, dat buiten de Schelde ligt, totaal niet geldt als compensatie voor de verdieping van de zeeweg naar Antwerpen. Dit in tegenstelling tot wat de overheid de gedupeerde landbouwers in Knokke-Heist heeft voorgespiegeld.

Plan voor veilige Nacht van Het Zoute

Om vrijdagavond een veilige Nacht van Het Zoute te garanderen werd zopas een ‘nood- en interventieplan’ uitgewerkt. Dat gebeurde in samenwerking met de politie en gezondheidsdiensten. Het gemeentebestuur wil niets aan het toeval overlaten gezien er vanwege het evenement bijzonder veel volk bijeen zal zijn. Vrijdagavond zijn namelijk allerlei evenementen gepland met muziek en massale shopping in het mondaine Zoute. Vanaf 10 uur, en tot laat in de nacht, staat er een mobiele Commandopost Operaties op het Albertplein. Die wordt bemand met officieren van Brandweer en Politie. Ook alle hulpdiensten zijn stand-by. Chauffeurs dienen er verder rekening mee te houden, dat in de Kustlaan en omgeving de hele dag parkeerverbod geldt. In de Kustlaan tussen Albertlaan en Sparrendreef en rond het Albertplein geldt enkel lokaal verkeer, tot 16 uur, en vanaf dan is daar geen verkeer meer mogelijk.

Joods Actueel gaat door over Zwinkrant-incident

De zaak van de vermeende antisemitische uitspraken in De Zwinkrant in Knokke-Heist krijgt een staartje. In een opiniestuk gepubliceerd door het persorgaan ‘Joods Actueel’ wil de jurist André Gantman nu, dat een parlementaire commissie de werking van het Centrum Gelijke Kansen onderzoekt. Dat komt nadat het Centrum desgevraagd oordeelde: “dat er geen aanwijzingen zijn die doen vermoeden dat de auteur 'de bewuste en kwaadwillige bedoeling' koesterde om aan te zetten tot haat tegen de joden”. De schrijver in Joods Actueel gaat niet akkoord met dit oordeel en beschuldigt het Centrum Gelijke Kansen van medeplichtigheid aan inbreuken op de antiracismewet. De jurist trekt nu zelfs een vergelijkingen tussen de tekst in de Zwinkrant en Hitlers “Mein Kampf”. De volledige tekst kun je HIER lezen.

Bergkampers veilig weer terug

De deelnemers aan het Knal! Bergkamp zijn woensdagmorgen rond 06.40u terug in Knokke-Heist aangekomen. Dat was iets vroeger dan verwacht. De groep bestaande uit 65 jongeren van het Bernardusinstituut en 14 begeleiders waren 10 dagen lang op kamp in Zwitserland. Hun verblijf in Obergesteln werd kort voor de terugreis afgesloten met een traditionele feestavond met Zwitsers buffet en een boottocht op het meer van Genève. De groep was dinsdagavond weer richting België vertrokken.

2.8.11

Knokke-Heistse 2B1 Furnibo team niet naar Enduro in Den Helder

Ondanks groen licht van de Raad van State zullen de powerboatraces, die men komend weekend op het Marsdiep nabij Den Helder wilde organiseren, niet doorgaan. Dat is een streep door de rekening van het Knokke-Heistse 2B1 Furnibo team. Pierre Colpin en Frank Hemelaer willen dit jaar namelijk de Wereldtitel in de wacht slepen van de Ocean Grand Prix. Dit is de hoogste internationale motorsportserie op nautisch gebied. Bij onze noorderburen heeft de organiserende stichting besloten de Grand Prix of the Sea door te schuiven naar 2012. De Knokke-Heistenaars varen in september nog wel wedstrijden in het Italiaanse Bacoli en op Sicilië.

"Het wel en wee van drugs" in Knokke-Heist

Donderdagmorgen 4 augustus om 10 uur geeft Jan Tytgat, hoogleraar Toxicologie en hoofd van het Laboratorium voor Toxicologie en Bromatologie aan de Universiteit van Leuven een zomerlezing over de invloed van drugs in onze maatschappij. Dat gebeurt in hotel Pavillon Het Zoute in de Knokse Oosthoek. Professor Tytgat heeft een Bachelors en Masters in de Farmaceutische Wetenschappen en vervolgde zijn carrière door het behalen van een doctoraat in de fysiologie aan de Medical School van de KULeuven. Aan de Harvard Medical School behaalde hij een post-doctoraat. Een unieke kans dus om deze expert in psychotrope stoffen zijn visie op drugs in de maatschappij te aanhoren. Na de lezing hebt u ook de mogelijkheid om tijdens een aperitief persoonlijke vragen te stellen aan deze toxicoloog.Tickets: 15 EUR/Uitpas: 12,50 EUR

Info: Cultuurcentrum Scharpoord, tel 050 630 430

King Jazz laat van zich horen

King Jazz, het jazztrio uit Knokke-Heist, werd door de Summerclub uitgekozen om op zaterdag 13 augustus vanaf 19u op te treden op het vrij podium in Zeebrugge. King Jazz bestaat uit Frederik Torresan, Thijs De Bree en Chris Van de Kerckhove. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun jazzopleiding aan deKunstAcademie in Knokke-Heist. Ze vormen nu al enkele jaren een jazztrio en spelen op allerlei evenementen in Vlaanderen, en ook al meermaals in Parijs. Op vrijdag 5 augustus is King Jazz eveneens van de partij op de Nacht van het Zoute. Dan vanaf 17.30u op La Terrasse du Zoute.

Rapster Eva in VIP Room Knokke-Heist

Woensdagavond 3 augustus is de 32-jarige Amerikaanse rapster Eve (Jihan Jeffers) te gast in de 'VIP Room Belgium' in Knokke-Heist. Eerder werd de zangeres-actrice ook reeds gespot in de club in St Tropez. VIP Room Zaakvoerders Daniel Camus en Bernard Rapaille blijven dus deze zomer op hetzelfde elan doorgaan om internationale muziekiconen en celibrities naar hun danstempel aan onze Oostkust te lokken.

Drukte op de weg naar Knokke-Heist en Zeebrugge

Dinsdagvoormiddag moest men op de weg van het binnenland naar Knokke-Heist en Zeebrugge soms tot een half uur aanschuiven. Dat had te maken met het feit dat zowat iedereen wilde profiteren van het mooie weer en verkoeling ging zoeken in de badsteden. Ook op de wegen naar de andere badplaatsen was het aanschuiven. De NMBS heeft dinsdag ook een paar extra treinen ingelegd.

Appartement met zicht op zee het duurst in Knokke

Volgens de notarissenfederatie ging een appartement op de zeedijk in Knokke tijdens de eerste jaarhelft voor gemiddeld zo’n 741.000 euro van de hand. In Heist was men voor een appartement met zicht op zee gemiddeld bijna 377.000 euro kwijt. Wie democratischer wilde kopen kon vlak over de grens terecht of in De Panne. Daar kostte een appartement op de zeedijk 'slechts' 177.000 euro. Als men koos voor een woning iets verder van de dijk was Knokke andermaal het duurst met een gemiddelde prijs van 557.000 euro. In Heist betaalde men 377.000 euro en in Zeebrugge 280.000 euro. Wat circa 11% meer is dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs voor een huis in een kustgemeente kwam in de eerste helft van 2011 uit op 239.000 euro. Dat was 6,9% meer dan een jaar geleden. De duurste badplaatsen waren Knokke (460.135 euro), Heist (348.190 euro) en Koksijde (296.067 euro). De prijsevoluties van de laatste zes maanden zijn vergelijkbaar met de opgetekende vooruitgang in de provincie West-Vlaanderen die een prijsstijging van 15% kende voor zijn appartementen en 5% voor zijn woonhuizen, aldus nog de notarissenfederatie.

Finales Belgisch Kampioenschap Beachvolley in Knokke-Heist

Vrijdag, zaterdag en zondag worden in Knokke-Heist de eindwedstrijden gespeeld in het Belgisch kampioenschap Beachvolley. In Oostende hebben Dennis Deroey en Aljosa Urnaut hun leiderspositie extra in de verf gezet met het oog op het finale weekend in onze badstad. Bij de dames wordt het uitkijken naar de prestaties van Liesbeth Mouha en Katrien Gielen. De wedstrijden in Knokke-Heist worden gespeeld op het strand ter hoogte van de Meerlaan. Daartoe worden momenteel tribunes en tenten opgetrokken. Een beachvolleybalteam bestaat uit slechts twee personen, waardoor de nadruk meer ligt op de verdediging dan op de aanval. De grootte van het veld is 8 bij 16 m en de nethoogte is hetzelfde als bij het zaalvolleybal. Er wordt om de vijf punten van speelhelft gewisseld, dit om elk team evenveel voor- en nadeel van zon en wind te laten hebben.

1.8.11

Kunst-luchtfotografie op Art Nocturne Knocke

Een serie bijzondere Waddenfoto's van de Texelse fotograaf Pieter de Vries is van 6 tot 15 augustus te zien op de internationale kunst- en antiekbeurs Art Nocturne Knocke. Het gaat om artistieke impressies van het Waddengebied. Je ziet er straks kunstfoto’s van Zwinachtige geulen die zich in het slik vormen als dode bomen. Verder ook uitzonderlijk weergegeven scheepswrakken en vervallen vuurtorens. Als kijker besef je: aan zee zijn nog dagelijks de oerkrachten bezig. Art Nocturne Knocke opent zaterdag voor het grote publiek in La Reserve en Scharpoord in Knokke-Heist.

Vriendin Van Damme ingetrokken in Knokke?

De Russische krant Миг Новости publiceerde maandag een artikel over de affaire van filmacteur Jean-Claude Van Damme met z’n minnares, het Oekraïnse model Elena Kaverin. Volgens de krant hebben de twee naaktfoto’s van zichzelf op een website geplaatst. De krant zegt ook dat de vrouw Van Damme niet alleen vergezelt op z’n reizen, maar dat ze ook is ingetrokken in zijn huis in Knokke. Ze wordt door de filmacteur ook overladen met geschenken, aldus nog de Russische krant. Van Damme trouwde in 1980 met Maria Rodriguez. Vijf jaar later was het de beurt aan Cynthia Derderian. In 1987 én in 1999 trad hij in het huwelijk met Gladys Portugues. Tussenin was hij nog 5 jaar getrouwd met Darcy LaPier. Van Damme heeft 3 kinderen Christopher, Bianca en Nicholas.

Любовница Ванн Дамма из Кривого Рога обнажилась. Украинская подруга Жан Клода Ван Дамма выложила в интернет свои фотографии в стиле "ню". Девушка из Кривого Рога решила поделиться с миром не только своими отношениями с актером, но и своими формами. Украинка Алена Каверина о которой известно лишь то, что она танцовщица у шеста, сопровождает женатого Ван Дамма в его путешествиях по миру. Судя по всему пара счастлива. Мастер боевых искусств перевез девушку в собственный дом в бельгийском городке Кнокке. По словам близких друзей пары Алена его боготворит, а Клод забрасывает ее подарками.

Met enige vertraging is de Fuerza Bruta tent in Knokke-Heist op hoogte

Maandagavond is met een kleine dag vertraging naast het station van Knokke de showtent voor het Argentijnse danstheater Fuerza Bruta naar de gewenste hoogte gehesen. Een crew van een 70-tal constructiewerkers is er ruim drie dagen mee bezig geweest. Het gevaarte heeft een lengte van 36m, is 38 meter breed en bereikt een hoogte van 14 meter. Beduidend minder hoog dus dan de Cavalia big top, die een paar jaar geleden boven de skyline van de badstad uittorende. Niettemin trok de constructie van het Fuerza Bruta tentencomplex heel wat belangstelling. De komende dagen wordt de binnenconstructie van de showtent klaargestoomd. Boven de hoofden van de toeschouwers komt onder andere een waterpartij waarin de artiesten weg en weer glijden. Daarbij kunnen ook de kijkers wat nattigheid ondervinden. Daarom wordt aangeraden kleren aan te trekken die tegen een stootje kunnen. Met het water in het glijbad van de artiesten gaat het om een volume van zo’n 500 liter. De tentenstructuur die nu in Knokke-Heist werd opgebouwd heeft al op diverse andere plaatsen voor de Fuerza Bruta show gediend. Men gaat dus niet over één nacht ijs. De artiesten arriveren woensdag in ons land. Het gaat niet om de Amerikaanse cast die momenteel nog steeds optreedt in New-York. De artiesten die in Knokke-Heist de Europese tournee van Fuerza Bruta aanvatten zijn allemaal Argentijnen. De Fuerza Bruta show opent in de badstad op vrijdagavond 5 augustus en blijft tot 28 augustus. Voor de première worden alvast heel wat BV's verwacht zoals Paul Jambers, Hans Otten, Frank Raes en Cath Luyten, Johan Verminnen, Peter Van Asbroeck, Jan Van Rompaey en nog heel wat andere bekende gezichten en prominenten.Een schitterende diareportage van Fred van Soomeren over de opbouw van de Fuerza Bruta tent kun je HIER bekijken.

Boeken kan via http://www.sherpa.be/ of 0900/69.001 of bestel uw tickets (45 EUR exclusief reservatiekosten) via de gratis publieke pc’s in de bibliotheek Scharpoord of de infokantoren van Toerisme. Het gemeentepersoneel helpt u graag op weg! Voor Vip-tickets en speciale arrangementen op maat, contacteer http://www.sherpa.be/ Bedrijven vanaf 20 personen kunnen rechtstreeks contact opnemen met traiteur Cardinal, Lieven Bauwensstraat 22b, 8200 Brugge, info@cardinal.be , T: +32/(0)50/39.06.21, http://www.cardinal.be/

Zeesterren nefast voor de invang van mosselzaad

Het gaat niet goed met het duurzaam invangen van mosselzaad. Er wordt minstens een derde minder opgevist omdat zeesterren zich tegoed doen aan het mosselzaad. Dit kan betekenen dat er de komende jaren minder consumptiemosselen zullen beschikbaar zijn en de mosselen weer duurder worden. De voorbije dagen is men in de Waddenzee en in de Oosterschelde gestart met het ophalen van de invangnetten. Die bestaan uit touwdekens waarop het mosselzaad zich afzet. Er zitten echter grote gaten in deze grote drijvers, waar de zeesterren al het mosselzaad hebben weggevreten. Het is de eerste keer, dat zeesterren zo’n grote schade toebrengen aan de mosselzaadinvanginstallaties. Biologen stellen dat de zeesterren zich al als larven op het mosselzaad nestelen. Bij het uitgroeien eten ze er steeds meer van op.

Lobelia vertrokken naar Libië

Maandagmorgen is op de marinebasis in Zeebrugge de mijnenjager Lobelia vertrokken naar de Middellandse Zee. Vanaf vrijdag 12 augustus zal het vaartuig voor de Libische kust deelnemen aan de operatie 'Unified Protector' van de NAVO. De Lobelia zal voor Libië dezelfde taken krijgen als de mijnenjager Narcis, die vorige week in onze kusthaven terugkeerde. Het gaat om controleren van het wapenembargo en het mijnenvrij houden van de vaarroute naar de havenstad Misurata. De opdracht loopt in eerste instantie tot eind september, maar zal volgens de marinestaf mogelijks met een paar maanden verlengd worden.

Ontsluitingsweg Heulebrug maakt bezoek aan Sociaal Huis gevaarlijker

De geplande ontsluiting van de Knokke-Heistse deelkern Heulebrug naar de Heistlaan zorgt voor een probleem in verband met de verkeersveiligheid. Sinds het aftakken van de Breed Veertien passeert merkelijk meer verkeer langs het Sociaal Huis. Bezoekers aan het gebouw kunnen vanwege de steunpijlers onder de toren de wagens niet tijdig zien aankomen. Daarom heeft het OCMW aan het gemeentebestuur gevraagd om de 2 bogen onder de toren af te schermen met een leuning zodat de voetgangers verplicht worden het gebouw verlaten via het trottoir aan de zijkant van het complex. Na plaatsbezoek door de verkeerspolitie heeft het College beslist om in afwachting van een architecturaal verantwoorde oplossing voorlopig nadars te plaatsen. Om de chauffeurs attent te maken op de gevaarlijke bocht, werd ook een rood/wit baken aan de voet van de kolom van de gaanderij van het Sociaal Huis geplaatst. Omdat bij de afwerking van de verkeersas Breed Veertien - Bakboord - Heistlaan het verkeer nog zal toenemen, is het de bedoeling om op korte termijn de voorzijde van het Sociaal Huis op een duurzame en esthetische manier te beveiligen voor de voetgangers. Langs de westzijde zal verder nog een stuk trottoir worden aangelegd dat aansluit op een oversteekplaats voor voetgangers.

31.7.11

Einde nadert voor Knal!bergkamp

Het Knal!Bergkamp in het Zwitserse Obergesteln loopt stilaan naar z’n eind toe. De 65 jongeren uit Knokke-Heist en de begeleiders hebben er zopas hun laatste bergtocht opzitten. De tocht langs de Rhône naar Gletsch gebeurde voor groot deel aan boord van de oudste stoomtrein in Zwitserland en bij een temperatuur van 28 graden. Daarna werd het klimmen langs een natuurpad. De jongeren hadden voor de tocht zoveel mogelijk rode t-shirts aangetrokken naar aanleiding van de Zwitserse nationale feestdag. De groep wordt op woensdagmorgen 3 augustus terug in Knokke-Heist verwacht.

Noorse paarden verkennen Knokke-Heistse achterland

Zondag trok een koetsentocht door de landelijke wegen van Westkapelle en de Zeeuwse polders. De tientallen koetsen werden getrokken door Noorse Fjordpaarden. Het ging om een initiatief van het Knokke-Heistse echtpaar Luc Dryepondt en Carine Sabbe in samenwerking met de vzw Het Belgische Fjordenpaardenstamboek. De vzw waakt over de zuiverheid van het ras en werkt aan de kwaliteitsverbetering in de fokkerij. De fjord is trouwens een van de oudste en zuiverste paardenrassen ter wereld. Vooral opvallen zijn de tweekleurige manen van deze paardensoort. Sedert de tijd van de Vikingen worden de manen van het fjordenpaard geknipt zodat beide kleuren goed contrasteren. Het was zondag de eerste keer dat de vzw ook het hinterland van Knokke-Heist met koetsen verkent.Een fotoreportage uit de camera van Fred van Soomeren vind je HIER.

De Standaard over Maurice Lippens

Onder de titel “Graaf Maurice Lippens zag Fortis-droom een nachtmerrie worden” brengt de Standaard vandaag een stuk over de bekende Knokke-Heistenaar. “Maurice Lippens lijkt op zijn achtenzestigste van de aardbol verdwenen. Sinds hij in 2008 ontslag moest nemen als voorzitter van de Raad van Bestuur van Fortis. Sindsdien is het gissen naar ’s mans whereabouts. Op 9 mei 1943 zag Maurice Lippens, voluit Maurice Robert Josse Marie Ghislain Lippens, het levenslicht in de gemeente Knokke, sinds mensenheugenis met de naam Lippens verbonden.” De rest van het verhaal lees je HIER.

Meer parkeerplaatsen in Sluis

Onze buurgemeente Sluis gaat het aantal parkeerplaatsen in de kern van het winkelstadje uitbreiden met minimaal 600 plaatsen. Dat is nodig want op topdagen kunnen de vooral Vlaamse bezoekers hun wagen niet meer kwijt. Dat was onlangs ondermeer het geval op de Belgische nationale feestdag. Volgend jaar worden twee terreinen aangelegd met samen driehonderd parkeerplaatsen. Verder wordt, op zijn vroegst in 2013, het terrein in de Mariahavenpolder, achter het Sluise Walplein, met driehonderd plaatsen vergroot. Die uitbreiding is een particulier initiatief. De gemeente Sluis huurt straks het terrein van de eigenaar. Het ligt ook in de bedoeling om vanaf september het parkeerterrein achter de Rabobank in de weekends te huren en open te stellen. Over uitbreiding met negentig plaatsen op de parkeerplaats bij ToverSluis wordt nog overlegd.

Strafschoppen beslissen wedstrijd

Zaterdagavond werd op Stadion Olivier in Knokke een wedstrijd gespeeld in het kader van de Beker van België. FC Knokke nam het daarbij op tegen de ploeg van OMS Ingelmunster. Na de reglementaire speeltijd bleef het echter nul-nul op het scorebord. De strafschoppenreeks werd vervolgens met 2-4 gewonnen door Ingelmunster, dat een ronde verder doorgaat.

Fransman wint ITF-tornooi in Knokke-Heist

Bij de Tennisclub Duinbergen heeft de Fransman Nicolas Devilder in het weekend het 10.000 dollar ITF-tornooi gewonnen. Eerder had de 31-jarige proftennisser in de halve finale onze landgenoot Arthur De Greef uitgeschakeld. De Fransman won vervolgens van het tweede reekshoofd, de 21-jarige Duitser Peter Torebko met 6-3 en 7-6. Voor Devilder was het al de tweede tornooizege deze maand. Eerder won hij namelijk ook het tornooi in Bergen.
Foto: D.Bailyu, TCD voorzitter (l), C.Verhaeghe, tornooileider, Peter Torebko en winnaar Nicolas Devilder