11.7.09

Was “Jaak” de grote grijze zeehond al lang op visvangst voor Knokke-Heist?

Strandhoofdvissers en een aantal redders in Knokke-Heist vermoeden dat de grote grijze zeehond die de voorbije dagen aanspoelde al geruime tijd voor de badstad op visvangst was. Het gaat waarschijnlijk om hetzelfde dier dat reeds een paar maanden regelmatig te zien was tussen het Kanon en de Rubens. Eén van de vissers op de golfbrekers heeft de grote zeehond namelijk “een paar keer goed kunnen observeren en eten deed het wel degelijk”. Sedert de stranding van het dier is de enorme zeehond, die de vissers “Jaak” genoemd hadden, niet meer opgemerkt. Volgens Natuurpunt was de grijze zeehond afkomstig van een kolonie voor de Engelse kust. Vissers en redders in Knokke-Heist vragen zich af waarom geen autopsie is uitgevoerd op het kadaver van het dier om na te gaan waaraan de zeehond gestorven is.

In Knokke-Heist wordt gepraat over de mogelijk nieuwe ‘class rules’ voor Formule 18

De internationale Formule 18 catamarans beheersen een week lang het water voor Knokke-Heist. De voorbije uren zijn de registraties voor het WK van start gegaan en is het evenement officieel geopend. De deelnemers die naar de badstad zijn afgezakt zijn alvast in hun nopjes. “Het is immers een mooie zeillocatie met dito omstandigheden”, aldus de Nederlandse F18 voorzitster Liesbeth Oosterhagen. Het wereldkampioenschap Formule 18 is voor de organisatie vaak hét moment om belangrijke beslissingen te kunnen nemen. De voorzitters uit de verschillende internationale landen zijn dan aanwezig wat de besluitvorming vereenvoudigd. “Dit jaar staat o.a. de overgang van Formule 18 regelgeving naar het ‘Standard Class Rules Format’ (SCR) op het programma. De ISAF wil namelijk dat internationale klassen (zoals de F18) hun regels aanpassen aan de SCR standaard. Concreet betekend het een relatief kleine aanpassing, maar vorig jaar strandde dit voorstel nog. Nieuwe ronde dit weekend in Knokke-Heist. Volgens deskundigen biedt het zowel zeilers, zeilmakers als botenbouwers alleen maar voordelen.

Sluise burgemeester vecht voor het behoud van de Vlaamse mughelikopter

Burgemeester Jaap Sala van Sluis en z’n collega Jan Lonink uit Terneuzen hebben zich de voorbije dagen uitgesloofd voor het recht om beroep te doen op de Vlaamse mughelikopter. Bemoeizuchtige Nederlandse instanties wilden dat niet langer. De communicatiemiddelen aan boord van de mugheli uit Brugge zouden namelijk niet voldoen aan de Nederlandse normen. In Rotterdam vonden ze dat Sluis en de rest van Zeeuws-Vlaanderen bij een zwaar ongeval maar moest bediend worden door de traumahelikopter uit Rotterdam of Nijmegen. Omdat zoiets vanwege de afstand hersenloze onzin is hebben de grensburgemeesters samen actie ondernomen. En met succes, want de mugheli blijft ook over de grens vliegen.

Doen sommige geuren je ook denken aan de tijd van toen in Knokke-Heist?

Een bepaalde geur doet de Belgisch-Amerikaanse auteur en filmactrice Anika Kunik in Austin Texas steeds weer aan onze badstad denken. Zij tweette vandaag heel zomers en tegelijk Proustiaans: “The smell of Nivea reminds me of lost summers at "le Zoute" in Belgium. When sunburns and real icecream were not too bad for your health”. Anika Kunik werd in Antwerpen geboren en begon toen ze 12 was te acteren in allerlei Vlaamse producties. Haar zomers bracht ze echter door in Knokke. In 1989 verhuisde ze naar de States en behaalde haar diploma ‘dramatische literatuur’ aan de universiteit van Texas. Ondertussen heeft Anika Kunik 4 kinderen, maar vertolkt nog steeds bekroonde rollen in allerlei onafhankelijk producties. Meer over haar werk vind je HIER.

Ongevallen en vluchtmisdrijven in de regio

Vrijdagavond is een auto uitgebrand in de Esdoornstraat in Knokke. De reden waarom het voertuig vuur heeft gevat is nog onduidelijk. Met de wagen ging het om een Citroen C5. De auto is zeer zwaar beschadigd. In de vroege uren van zaterdag is verder een voetganger aangereden bij de Herman Liebaertstraat in Heist. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf. De wagen een zwarte Citroen Berlingo werd een eindje verder teruggevonden. De auto stond geparkeerd tussen andere voertuigen in de buurt van De Bolle. Ook in Sluis gebeurde een aanrijding met vluchtmisdrijf. Daar is een automobilist doorgereden nadat hij een 86-jarige vrouw van haar fiets had gereden. De vrouw werd zwaar gewond en bewusteloos aangetroffen. Ze is per mughelikopter naar Brugge afgevoerd.

18 blinde kinderen gaan in Knokke-Heist voor het eerst surfen in open zee

Komende donderdag wordt op de O’Neill Surf Academy bij Surfers’ Paradise in Knokke-Heist een extra surfkamp gehouden. Het is speciaal voorzien op de noden van jongeren met een visuele handicap. Met het initiatief ‘Out of Bounds’ krijgen in de badstad 18 blinde en slechtziende jongeren voor het eerst de kans om zich op een surfplank op zee te begeven. De kinderen tussen de 6 en 18 jaar werden geselecteerd met hulp van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport. De jongeren worden gestimuleerd om hun andere zintuigen zoals horen, voelen en ruiken te gebruiken. Dat gebeurt onder aanwijzing van professionele surfinstructeurs. Vijf van hen zijn in het kader van de O’Neill Surf Academy overgevlogen van Santa Cruz in Californië. Het is daar dat de Academy in 1996 trouwens werd opgericht. In Knokke-Heist krijgt elke visueel gehandicapte jongere in het water een ‘pitcher’ en twee ‘catchers’ toegewezen. De ‘pitchers’ zijn professionele surfinstructeurs die de juiste golven uitzoeken en de kinderen helpen de golf te nemen. De twee ‘catchers’ wachten op de surfer aan de uitloop van de golf en verzekeren een veilige rit en een zachte landing. Het is een primeur voor ons land.

Out of Bounds / O'Neill Surf Academy, Surfers' Paradise : donderdag, 16 juli van 9u30 tot 17u30. www.surfersparadise.be

10.7.09

In Knokke-Heist kan men tegenwoordig naar de openlucht-fitness

Vrijdagnamiddag werd bij sportstadion Olivier in Knokke het outdoor fitnesspark officieel in gebruik gesteld. Voortaan staan 9 professionele toestellen heel het jaar gratis ter beschikking van jong en minder jong. Op de trendy en gebruiksvriendelijke apparaten kan men elke dag van 8 tot 22 uur onder meer fietsen, roeien, met het bekken draaien of de armspieren trainen. Op het groenpark in het sportstadion staan onder meer een crosstrainer, een roeitoestel, fietsen, een sit-up, een armduw-toestel, tot zelfs een heus taichi-wiel. De bedoeling is, dat de toestellen gebruikt worden door het hele gezin om hart en spieren in de gezonde zeelucht te oefenen. Het gaat om een nieuw fitness concept dat steeds populairder wordt in Europa. De ‘bronze’ versie van deze outgym bestaat uit 3 cardio toestellen, 3 toning apparaten en 3 stretch toestellen. Ze worden ingezet tegen overgewicht, om hart- en vaatziektes te voorkomen en om stress te verwerken. Verder geeft de gratis openlucht-fitness ook hangjongeren een nieuw doel. Het is meteen ook een generatie-overschrijdende ontmoetingsplaats.

Warm water van Knokse verbrandingsoven voor 't Walletje, ziekenhuis en zwembad?

In Knokke-Heist voert het AGSO momenteel een haalbaarheidsstudie uit om de energie die in de verbrandingsoven vrijkomt nuttig te gaan gebruiken. Gedacht wordt aan het leveren van warm water via een leiding naar de bedrijven in 't Walletje, het nieuwe ziekenhuis en het zwembad in Duinenwater. Indien het project voor de gemeente realiseerbaar blijkt, kan Knokke-Heist alvast rekenen op de juridische en technische kennis van ‘Belgian Waste to Energy’ (BW2E). Dat is het Belgisch platform voor afvalverbrandingsinstallaties. Uitbater Dalkia van de verbrandingsoven heeft zich zopas (met goedkeuring van het schepencollege) aangesloten bij dit overlegplatform.

Meer lezers van over de grens voor Bibliotheek in Knokke-Heist

Nederlandse klanten heeft de Bibliotheek van Scharpoord al bij bosjes, maar dat kunnen er straks nog heel wat meer worden. In Sluis overweegt de gemeente namelijk om 100.000 euro te bezuinigen op het budget voor de plaatselijke bibliotheken. Dat zou betekenen dat de bibliotheekfilialen in Sluis, Aardenburg en Breskens dicht gaan. Enkel Oostburg kan dan nog openblijven. Het spreekt vanzelf dat veel inwoners van Sluis dan voor het inslaan van lectuur -vanwege de afstand en het grotere aanbod- zullen kiezen voor Knokke-Heist.

Beheerscommissie evalueert resultaten natuurbeheer van Park 58 in Duinbergen

Maandagavond brengt de Beheerscommissie een terreinbezoek aan Park 58 in Duinbergen. De bedoeling is de resultaten van het gevoerde natuurbeheer door Natuurpunt te evalueren. Het werkbezoek gebeurt in functie van de goedkeuring van het nieuwe beheersplan dat zal lopen tot 2017. Natuurpunt legt er momenteel de laatste hand aan. In het plan moet namelijk eveneens aandacht gaan naar ruimte voor recreatie. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van struinnatuur waar voetgangers kunnen doorwandelen. Het werkbezoek op maandagavond moet duidelijkheid verschaffen over hoe ver het ondertussen staat met het beheersplan. Eenmaal het document is goedgekeurd, kan Natuurpunt een aanvraag tot erkenning als natuurreservaat opstellen. Ook hiervoor is opnieuw het akkoord van het gemeentebestuur nodig.

Herstructurering bij P&O zal in Zeebrugge slechts één baan kosten

Ferrymaatschappij P&O Ferries wil haar verliesgevende activiteiten in Zeebrugge, Hull en de Rotterdamse Europoort herstructureren. Dat heeft het bedrijf vrijdag meegedeeld aan het personeel. Daarbij gaan mogelijk 24 arbeidsplaatsen verloren in Rotterdam. Daarnaast verdwijnt ook één baan in Zeebrugge en twee in Hull. P&O Ferries werkt momenteel aan een reeks van voorstellen die jaarlijkst een besparing van 14 miljoen euro moeten opleveren. Komende maandag men het overleg met vertegenwoordigers van het personeel over het geplande verlies van in totaal 27 banen.

De Post werkt(?), maar mag het iets meer flexibel zijn in Knokke-Heist?

De nieuwe editie van de Informatiegids "Wegwijs in Knokke-Heist" is zopas van de persen gerold. Inmiddels is de bedeling van deze 96 pagina's tellende uitgave gestart. Daarbij blijft de dienstverlening van De Post echter weer sterk in gebreke. De badstad telt 36.000 brievenbussen, doch de Post wil slechts 25.000 exemplaren van de informatiegids verspreiden. Het gemeentebestuur noemt het gebrek aan service van De Post “gewoon onbegrijpelijk” en commercieel ongezond. Welk bedrijf voert immers een opdracht maar gedeeltelijk uit terwijl de klant bereid is om veel meer te betalen voor het volledige pakket? Men vraagt toch geen onmogelijke acrobatentoeren? Reeds maandenlang klaagt het gemeentebestuur en ook de Vereniging van Steden en Gemeenten deze kafkaïaanse situatie aan. De marketingmanagers van de Post zien blijkbar nog altijd geen oplossing om hun organisatie aan te passen aan de wensen van hun klanten. Inwoners en tweedeverblijvers uit de 9000 woningen die geen infogids ontvangen, kunnen vanaf volgende week een exemplaar afhalen in de stadhuizen van Knokke en Heist, het Cultuurcentrum of de infokantoren van Toerisme. Voor burgers die minder goed te been zijn, stuurt het gemeentebestuur de uitgave ook via de Post (!) op. (Blijkbaar is dit toch mogelijk als je maar voldoende postzegels op de enveloppe kleeft...)

Honderd Vlaamse Leeuwen flapperen dit weekend in Knokke-Heist.

Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist een 80-tal Vlaamse vlaggen extra laten hijsen in straten en op pleinen. Samen met de Vlaamse Leeuwen die het hele jaar door aan de openbare gebouwen hangen, wapperen er nu dus een 100-tal exemplaren in de badstad. Ook zijn er het hele weekend allerlei Vlaamse festiviteiten gepland. Op vrijdagavond 10 juli om 21 uur start het Vlaamse feest met Vlaanderen Zingt op de Bolle met o.a. een optreden van Maarten Cox. Op zaterdag 11 juli om 20 uur is er de officiële 11 juliviering in het Cultuurcentrum met o.a. toespraken van burgemeester Graaf Leopold Lippens en gastspreker Jeroen Sleurs, voorzitter van het Davidsfonds. De Vlaamse hoogdag wordt afgesloten met een ballet van heteluchtballonnen die als reusachtige lampionnen op en neer dansen op het strand ter hoogte van het Heldenplein.

Een 'zeeleeuw' raakt van het strand tot aan het station van Knokke...

Een politiepatrouille heeft donderdag achter de terreinen van het treinstation van Knokke een verdacht pakket ontdekt. Toen de inspecteurs het sluikstort van naderbij bekeken leek het een kadaver van een indrukwekkende zeeleeuw of zeerob te zijn. Het dier was volledig ingewikkeld in een blauw plastic zeil. Maar om een sluikstorting ging het niet. Al gauw werd duidelijk dat het imposante zeezoogdier daar speciaal was neergelegd door de brandweer. Het dier bleek uiteindelijk een zeer grote grijze zeehond te zijn. Die was woensdagochtend aangespoeld op het strand ter hoogte van de Wielingen in het Zoute. De zeehond was gemerkt en was volgens Natuurpunt afkomstig van een kolonie zeehonden voor de Engelse kust. In afwachting dat een gespecialiseerde bedrijf het kadaver zou komen ophalen, vond men het om hygiënische redenen beter om het dier niet in de brandweerkazerne te houden. De firma Rendac heeft het ondertussen opgehaald en afgevoerd naar Denderleeuw. Het bedrijf is gespecialiseerd in het verwerken en vernietigen van "dierlijke restmaterialen".

Dame uit Heist blijkt overleden aan gevolgen van vleesetende bacterie

Een 60-jarige dame uit de badstad is twee weken geleden in het AZ in Brugge overleden aan de gevolgen van een vleesetende bacterie. Dat werd nu pas bekend gegeven. De lijdensweg van Francine Heyneman begon op 2 juni. Op die dag kreeg ze last van een zere pols. Toen het erger werd is de vrouw overgebracht naar de spoeddienst in Knokke en vervolgens naar Blankenberge. Daar werd vastgesteld dat de bacterie via een wondje in de bloedbaan was terecht gekomen en het hele lichaam rondging. Het ene orgaan na het andere stopte met werken. In Brugge werd de vrouw nog twee weken kunstmatig in coma gehouden. De Heistse vrouw overleed op 25 juni. Ze is op maandag 29 juni gecremeerd. De ’vleesetende’ bacterie werd in ons land voor het eerst vastgesteld begin jaren negentig in een Antwerps ziekenhuis. De voorgaande jaren bleef het aantal gevallen ongeveer gelijk. Nu lijkt er een piek in het aantal ziektegevallen. Overleven is soms wel mogelijk. De Nederlandse premier Balkenende werd er vijf jaar geleden met succes voor behandeld.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

9.7.09

Wateroorlog III afgewend. Het openluchtzwembad in Aardenburg gaat niet dicht. DemoKrachtsie in actie.

Petities, kwade brieven, stukjes in de krant, en een protestoptocht naar het belfort van Sluis hebben ervoor gezorgd dat het openluchtzwembad in Aardenburg niet dicht gaat. Honderden inwoners van Aardenburg en ook mensen uit Knokke-Heist hebben deelgenomen aan het protest. Zwemmers uit de badstad maken in de zomer regelmatig gebruik van het Aardenburgse bad omdat het ook na de dagtaag langer open is. In de hele geschiedenis van het monumentale belfort waren er nog nooit zoveel mensen aanwezig als bij het protest dat donderdagavond gevoerd werd. Met uitzondering misschien van die keer toen de Spanjaarden voor de poorten stonden. De stevige fundamenten, die in de loop der eeuwen heel wat oorlogsgeweld hebben meegemaakt, denderden donderdagavond letterlijk op hun grondvesten. Gezien de drukte was op de eerste verdieping een groot scherm neergezet. Het publiek daar stampte met de voeten als blijk van instemming of juist afkeuring. Zo'n beetje iedere inspreker had dezelfde boodschap. Blijf af van ons zwembad. Een paar duizend handtekeningen onderstreepten het enorme draagvlak voor behoud van het buitenbad. Uiteindelijk beloofden de politieke partijen in de Sluise gemeenteraad donderdagavond dat ze zich houden aan de motie die twee jaar geleden door de raad is aangenomen. Daarin staat dat het zwembad tot in lengte van jaren open blijft. “Maar waag het niet om ons bad na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar alsnog te sluiten. U bent gewaarschuwd" klonk het vervolgens uit de mond van de briesende Aardenburgers.

Knokke-Heistenaars, als je even te passief bent laat de bank je spaarrekening indommelen!!!

Elke maand krijgen ook in Knokke-Heist heel wat bank- en spaarrekeningen het predikaat ‘slapend’. Normaal gebeurde dat vroeger met rekeningen waar in 20 jaar niks mee gebeurd is. Bij sommige banken liggen die regeltjes echter anders. Daar laat men een spaarrekening al na een paar jaar indommelen. Bij Fortis in Knokke-Heist gebeurt dat “bewijsbaar” soms al na minder dan 4 jaar!!! Op dat moment ‘helpt’ men ook het in slaap wiegen van de rekening. In de hoop dat de klant z’n bezit bij de bank vergeten is. Een groot gevaar in een sterk vergrijzende badstad. De banken laten de houder van een rekening NIET weten dat men hun tegoed heeft doen inslapen. Ook sturen de meeste banken van slapende rekeningen geen uittreksels meer. Ook als men de overeenkomstige bankkaart in de gleuf stopt print het apparaat geen stand van zaken meer. Elke maand zetten de banken honderden saldo's op tussenrekeningen, omdat de rekeningen zelf niet meer worden gebruikt. Mensen overlijden, dementeren of vergeten een rekening, of het evenement waarvoor een rekening is geopend - bijvoorbeeld een bruiloft - is voorbij, en de ceremoniemeester vergeet dat er nog wat geld op de rekening staat. Elke bank gaat ietwat anders om met slapende rekeningen, maar allemaal hopen ze dat ze ze nooit moeten wakker maken, en het geld niet moeten terugbetalen. “Het goed fatsoen” weerhoudt banken ervan het geld te houden. Het is echter wel aan de klant of zijn of haar erfgenaam om de spaarrekening weer wakker te maken. Men moet actief te keer gaan en zich met alle nodige papieren en een identiteitskaart bij de bank aanbieden. Pas dan wordt de rekening (weliswaar met de glimlach) weer tot leven gewekt en kan men over z'n eigen centen beschikken.


Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Knokke-Heist wil dat burger op groene wijze ongewenst groen helpt bestrijden

Het college in de badstad wijst er de bevolking op dat volgens een politieverordening elke burger verplicht is om het trottoir voor de deur vrij te houden van zwerfvuil en onkruid. Het verwijderen van ongewenst groen moet volgens het gemeentebestuur ‘natuurlijk gebeuren zonder gebruik van schadelijke stoffen’. Ook de groendienst in Knokke-Heist bouwt het inzetten van sproeistoffen stelselmatig verder af. Over zes jaar is het gebruik van herbiciden en pesticiden trouwens definitief verboden op het openbaar domein. Inwoners en toeristen zullen er dus langzaam aan moeten aan wennen dat in de plantsoenen en op voetbalpleinen opnieuw klaver en paardenbloemen opduiken.

De voorgenomen bijdrage van Sluis aan het Zwinproject lijkt plots onzeker

Een meerderheid van de Sluise gemeenteraad wil de bijdrage van ruim 85.000 euro aan het Zwinproject voorlopig afwijzen. Dat bleek in onze buurgemeente tijdens een vergadering van de raadscommissie Ruimte. Volgens de commissieleden ‘rammelt’ het voorstel van het Sluise college en is de exploitatie-opzet niet goed doordacht. Een paar weken geleden was Sluis nog enthousiast over deelname aan het grensoverschrijdende project ‘Recreatie en Ecotoerisme’. De gemeente verkeert echter in zeer nauwe financiële schoentjes.

Verkeersmaatregelen wegens de zomerse marktdrukte in Knokke

Tijdens de maanden juli en augustus wordt voor de woensdagmarkt in Knokke extra ruimte voorzien bij het Verweeplein. Dat is nodig om de marktkramers met een abonnement voor de zomerperiode een standplaats te bezorgen. Omdat er bijgevolg marktkramen plaats krijgen op het plein tussen het stadhuis en de Raveschootlaan worden verkeersmaatregelen genomen om de veiligheid te verzekeren. Zo wordt elke woensdag deze zomer van 6 tot 14 uur enkel plaatselijk verkeer toegelaten in de Raveschootlaan. En dat tussen de zuidelijke en noordelijke rijbaan van het Verweeplein. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Albertlaan. Door het wegvallen van parkeerplaatsen mogen de marktkramers hun vrachtwagens op woensdag- en zaterdagvoormiddag trouwens neerzetten op de parking van de Jeugdherbergstraat (naast het treinstation van Knokke). Hiervoor levert de Lokale Politie een parkeerkaart af.

Jean-Claude Van Damme kocht een villa in Knokke

Het is nu pas bekend geraakt dat Jean-Claude Van Damme een villa gekocht heeft in de badstad. De acteur, die in oktober 49 wordt, had al een appartement in het Zoute, maar heeft nu een grote woning met een enorme tuin. Die is omringd door een metershoge bamboehaag. Dat moet nieuwsgierigen op afstand houden. Ook de ouders van Van Damme wonen in Knokke-Heist. Het was trouwens in de badstad dat de acteur in 1999 voor de tweede keer in het huwelijk trad met Gladys Portugues. Tussen 1987 en 1992 was hij ook al met haar getrouwd. Uit dat huwelijk heeft Van Damme een zoon van 21, Kristopher en een dochter van 18, Bianca. Eerder dit jaar liet hij de acteur weten dat hij blij is, dat hij zijn zelfdestructieve verleden achter zich heeft gelaten. Hij wil zich in de toekomst meer concentreren op zijn gezinsleven.

Ook de parkeerplaatsen voor mindervaliden in Knokke-Heist werden digitaal in kaart gebracht

Er zijn zo’n 170 parkeerplaatsen in Knokke-Heist die worden voorbehouden aan personen met een handicap. Deze werden nu -net als in de andere kustplaatsen- geïnventariseerd door ‘Westkans vzw’. Dat is het West-Vlaamse Bureau voor Gelijke Kansen. Via het geografisch informatiesysteem van de provincie werden de onderzoeksresultaten voor 1300 West-Vlaamse parkeerplaatsen voor gehandicapten in beeld gebracht. Informatie zoals oppervlakte, ligging, ondergrond en een foto van elke parkeerplaats vindt de gebruiker terug op de website van navigeerenparkeer. Dit moet onder meer het bezoeken van de badstad door mensen met een handicap een stuk makkelijker maken.

60 jaar geleden zette Knokke de Italiaanse filmmaker Vittorio de Sica op de weg van de roem

Het is precies 60 jaar geleden dat het Knokke Filmfestival het levenslicht zag. Er waren edities in 1958, 1963 en 1967. Het festival was van enorme betekenis voor de verspreiding van de experimentele, 'underground' en avant-garde film in Europa. Donderdag 10 juli is het eveneens 60 jaar sedert in Knokke de film "De Fietsendieven" ('Ladri di Biciclette') van Vittorio de Sica in première ging. Meteen een historisch moment in de geschiedenis van de film. De prent kaapte in onze badstad de eerste prijs weg en zette Vittorio de Sica op de weg van de roem. Datzelfde jaar, 1949, won hij voor de bekroonde prent in de States ook een Oscar in de categorie Beste Buitelandse film. Na 60 jaar doet de film het trouwens nog steeds bij het publiek. Het blijft namelijk makkelijk zich te identificeren met een eenvoudige man wiens fiets gestolen werd.

De Jumpers vieren hun 38-jarig bestaan met een kampioenenrit in Knokke-Heist

Komende zondag fietsen De Jumpers uit de badstad een kampioenenrit van 67 km. Daartoe werden alle leden en oud-leden uitgenodigd die in het 38-jarig bestaan van de club kampioen zijn geweest. Het gaat hierbij om 76 zomer- en 48 winterkampioenen waarvan men hoopt er zoveel mogelijk in hun kampioenentrui in het zadel te krijgen. Paul Ceuterinck is de recordhouder met liefst 7 titels. Het rode Jumperspeloton start zondag om 9 uur op het Verweeplein in Knokke. De aankomst van deze uitzonderlijke rit wordt omstreeks 11.15 uur verwacht. Ten einde ook de plaatselijke flandriens van weleer een kans te geven om aanwezig te zijn in het beruchte Jumperspeloton, wordt gefietst tegen een aangepast tempo.

8.7.09

West-Vlaanderen zet zich in voor het maritiem erfgoed

Onze provincie gaat zich toenemend inzetten voor het ‘maritiem erfgoed’ dat in plaatsen zoals Heist, Zeebrugge en Oostende aanwezig is. Het gaat trouwens om een grootschalig Europees project waarbij partners uit Frankrijk, Nederland en Engeland betrokken zijn. Er wordt dan ook grensoverschrijdend samengewerkt rond de valorisatie, presentatie en promotie van het maritieme erfgoed. Met andere woorden, men wil het onderzoek in verband met vuurtorens, maritieme musea, en de geschiedenis van de visserij tot economisch en maatschappelijk nut brengen. Voor dit alles is de provincie trouwens op zoek naar een projectcoördinator ‘maritiem erfgoed’.


Solliciteren voor deze voltijdse functie, met standplaats in Brugge, kan nog tot 14 augustus. Voor meer informatie: download de volledige functiebeschrijving (pdf) en meer uitleg over de aanwervingsprocedure (pdf). Solliciteren kan met dit inschrijvingsformulier (.doc).

Heistenaar Indiana Slabbinck bereidt zich voor op BK met koers in eigen regio

Tweedejaarsnieuweling Indiana Slabbinck uit Heist heeft de voorbije maanden al een aantal overwinningen en leuke ereplaatsen bijeen gefietst. Kort geleden werd hij nog derde in Ruddervoorde. Ondertussen bereidt hij zich voor op het Belgisch Kampioenschap. Hij duimt voor een massaspurt en hoopt zo op een goeie plaats te eindigen. 'De conditie blijft uitstekend en dat is het belangrijkste’, aldus de jonge Heistse renner. Zaterdag rijdt Indiana een criterium in Aalter-Brug en zondag zit hij in het zadel voor de eigen supporters tijdens een wedstrijd in het nabijgelegen Oostkerke.

In Knokke-Heist is de verkoop van de Uitpas 2009-2010 begonnen

Met de promoverkoop van de Uitpas is in Knokke-Heist de aanloop naar het nieuwe cultuurseizoen gestart. Door podiumkleppers zoals Geert Hoste, Wouter Deprez en Freek de Jonge ziet het na-zomerse cultuuraanbod er trouwens veelbelovend uit. De digitale ticketverkoop begint om 6u op donderdag 27 augustus. Zaterdag 29 augustus start dan de traditionele verkoop: aan het loket of telefonisch. Ondertussen wordt de Uitpas tot 26 augustus uitzonderlijk aangeboden tegen 10 in plaats van 15 euro. Na enkele bezoeken aan het Cultuurcentrum betaalt de kaart zichzelf reeds terug. Voor bepaalde activiteiten kan men tot 50% korting krijgen. Bovendien ontvangt men eveneens 30 voordeelbons met extra kortingen bij plaatselijke handelaars.


Alle informatie over de reservatiemogelijkheden vind je vanaf 17 augustus op www.ccknokke-heist.be

Activiteiten in Knokke-Heist

Bekijk ook de Activiteiten in en rond Knokke-Heist.

Het ontwerpen van een Bedrijvencentrum en de eindfase van ’t Walletje in Westkapelle zijn ingezet.

Het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling laat in de Ambachtelijke Zone ’t Walletje in Westkapelle een Bedrijvencentrum bouwen. Daartoe heeft het AGSO zopas de tijdelijke vereniging Buro II- Arcadis aangesteld als ontwerpers. Het bedrijfsverzamelgebouw wordt een kantoortoren van 6 verdiepingen. Ook het AGSO zelf zal er z’n intrek nemen. Het complex zal werkateliers bevatten die aan startende ondernemers zullen doorverhuurd worden. De faciliteiten in het bedrijvencentrum zoals vergaderruimten, het gebruik van kopieerapparaten en kitchenettes worden daarbij als een pakket aan de jonge zaakvoerders aangeboden. Omdat het gemeentebestuur sterke nadruk legt op het aspect duurzaamheid, wordt Buro II bijgestaan door Arcadis. Dat is een studiebureau gespecialiseerd in duurzaam bouwen. Samen met het bureau Plantec dat aangesteld is voor de wegenis moeten ze zorgen voor de integratie van het gebouw in de omgeving. Die bestaat uit een nieuw aan te leggen verkaveling en het waterbufferpark dat aansluit op het sportcentrum Molenhoek en de dorpskom van Westkapelle. De aanleg van de wegen in deze 3de fase van ’t Walletje zou starten in september van volgend jaar. De toewijzing van de kavels is gepland in de tweede helft van 2010. Omdat er momenteel 111 geïnteresseerden zijn, zal het AGSO een criterialijst opstellen zodat de toewijzing aan Knokke-Heistse ondernemers op een objectieve manier kan gebeuren.

In Knokke zijn op het Roze Plein de eerste bijpassende terrassen verschenen

Kort geleden heeft het gemeentebestuur groen (of roze) licht gegeven voor het plaatsen van terrassen op het vernieuwde Lichttorenplein. Op die manier wilde men de site bij het toerismekantoor in Knokke een stuk levendiger maken. Een pizzeria en een sandwichbar waren de eerste zaken om daar op in te pikken. Ze plaatsten tafels, stoelen en parasols volgens de artistieke criteria van kunstenaar Gert Verhoeven, de ontwerper van het Roze Plein. Vooral de gekozen parasols zijn merkwaardig. Het Polka-Dot-model bestaat uit een roze bovenzeil en een wit onderzeil. Door fijne perforaties in het zeil zorgt de zon voor een optisch vlekkenpatroon dat beide kleuren combineert. Roze blijft dus troef.

De zomer zorgt voor ongevallen in Knokke-Heist

Dinsdag was het op het gevaarlijke kruispunt tussen de Kragendijk en de Kalvekeetdijk weer raak. Een bestelwagen en een zwarte Honda reden op mekaar in. Beide auto’s werden beschadigd. Een vrouw werd met lichte verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. In de vroege uren van woensdag is een wagen ingereden op een verkeerslicht aan de parkrotonde bij het binnenkomen van Knokke. De auto, een blauwe Opel Kadett, kwam tot stilstand op het grasperk van het rond punt. Het verkeerslicht raakte beschadigd, maar de wagen werd totaal vernield. De bestuurder, een jonge Bruggeling, kwam er met de schrik van af. Hij werd door de politie meegenomen voor verhoor.

Veel schenkingen hebben in 2008 de collectie van het Sincfalamuseum aangedikt.

In Heist werd in het jaarverslag voor Sincfala de balans 2008 opgemaakt van het museum van de Zwinstreek. Opvallend waren ondermeer de ‘Zomertochten’ en de succesvolle tentoonstelling ‘Visscherskoppen’ in het kader van het Fotofestival. Verder verwierf het museum vorig jaar zo’n 12.000 bijkomende collectiestukken. Het overgrote deel waren schenkingen. Ondermeer vispaanders, prentkaarten en heel wat fotokaders van vissersvaartuigen over de voorbije 100 jaar. Uit Scharpoord kwam het teruggevonden ‘Gulden Boek van de gemeente Heist’ met aantekeningen en handtekeningen van personaliteiten sedert de jaren 30. Een klein aantal voorwerpen werd aangekocht. Niet alleen op veilingen en rommelmarkten werden historisch zaken op de kop getikt. Af en toe werd ook gebruik gemaakt van de mogelijkheden van E-bay. Alle nieuwe aanwinsten worden momenteel geïnventariseerd.

De Zomerpromotietour van de Vlaamse Basketballiga doet Knokke-Heist aan

Komende maandag strijkt de Ethias Coast to Coast zomerpromotietour voor de 5de maal neer in Knokke-Heist. Het is een initiatief van de Vlaamse Basketballiga. Geïnteresseerde jongeren kunnen op 13 juli van 10 tot 17 uur op het Van Bunnenplein terecht. Er wordt een gevarieerd basketinitiatie-programma op het getouw gezet voor alle leeftijden van kleuter tot 16-plusser. Voor wie reeds basketbal speelt is er vanaf 12 jaar ook een 3 on 3-tornooi met voor de halve finales een 3 point shooting. Inschrijven kan ter plaatse en elke speler krijgt een leuk T-shirt van het evenement. Er zijn ook prijzen te winnen.


Meer informatie bij Activiteiten.

7.7.09

Het Rode Kruis is op zoek naar monitoren voor zomerkamp in Knokke-Heist

In augustus organiseert het Rode Kruis een zomerkamp voor de minder bedeelde jeugd. Dat gebeurt dit keer in het jeugdvakantiehuis ‘De Branding’ in Knokke. Tientallen kinderen, die het hele jaar in armoede leven, krijgen de kans om eraan deel te nemen. Om het allemaal van een leien dakje te laten lopen is de organisatie momenteel nog op zoek naar een aantal vrijwilligers. Die zijn bij voorkeur tussen de 18 en 35 jaar oud. Bedoeling is dat ze komende maand gedurende één week de kinderen helpen ravotten en spelen, ze entertainen en de keukenploeg versterken. Kortom: kwetsbare kinderen de vakantie van hun leven bezorgen.

Voor meer informatie kijk op www. rodekruis.be of bel naar tel. 015/44 35 11
Of stuur je gegevens naar
rodekruisvakanties@rodekruis.be

Interieurzaak in het voormalig Sportline-complex langs de Natiënlaan

In Knokke-Heist heeft het college aan de bvba Glomaco een socio-economische vergunning afgeleverd om in het voormalige Sportline-complex een handelsvestiging uit te baten. Het nieuwe bedrijf gaat op een verkoopsoppervlakte van 700 vierkante meter exclusieve meubelen en allerlei nevenartikelen aanbieden. Het volledige gamma wordt rechtstreeks ingevoerd vanuit landen zoals Indonesië, China, India, Vietnam en Thailand. Allerlei tussenpersonen in de distributieketen worden aldus uitgeschakeld. Goederen in de winkel zullen trouwens ook de klok rond via het internet kunnen worden aangekocht.

Over-de-grens-shoppers worden bevraagd over het winkelaanbod

Aan de dagjesmensen die deze zomer vanuit onze regio over de grens gaan winkelen in Sluis, Oostburg en Breskens zal gevraagd worden wat ze van het winkelaanbod vinden. Het onderzoek moet de komende maanden uitwijzen wat de sterke en zwakke punten van de West-Zeeuws-Vlaamse detailhandel zijn. De plaatselijke bewoners worden telefonisch geënquêteerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de lokale Rabobank. In de herfst zijn de resultaten bekend.

MMN biologen te optimisch over afwezigheid van kwallen deze zomer?

Volgens de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee zullen er deze zomer weinig kwallen voorkomen in de Noordzee. "We hebben er nog niet veel gezien", zegt bioloog Francis Kerckhof. "Dat is een goed teken voor de komende weken." Die optimische uitspraak klopt echter niet. Onze noorderburen kregen het voorbije weekend wèl al af te rekenen met deze vervelende zeebewoners. Het ging om blauwe en bruine kwallen waarvan er heel wat op het strand aanspoelden. Negen van de tien strandbezoekers die zaterdag in Katwijk en Noordwijk bij de reddingsbrigade gingen aankloppen deden dat voor een kwallenbeet.

Eerste Vlaamse sumwingvissers blij met lager brandstofverbruik zegt Knokke-Heistse voorzitter van de Rederscentrale

Drie Vlaamse boomkorvissers (Z 121, O 231 en B 462) die in mei overschakelden op de visserij met ‘sumwings’ zijn tevreden. ,,Het brandstofverbruik is met 15 procent verminderd’’, zegt de Knokke-Heistse reder Urbain Wintein van de Z 121 ‘Deborah’. Dat bleek na vier zeereizen onder meer in de Golf van Biscaje, waarbij de vis in La Pallice gelost werd met bestemming Zeebrugge. De SumWing is een zweefkor die amper de bodem raakt. De omschakeling van de vismethode gebeurde met steun van de Stichting Duurzame Visserij Ontwikkeling. Ondertussen bleek dat de sumwings het op grotere dieptes van 80 tot 120 meter zwaar te verduren hebben. De schippers van de drie vaartuigen hebben als gevolg van de grote druk kleine scheurtjes op de las gemeld. ,,De voelsprieten lopen vol met water”. Voor de toekomst moet het vistuig dus ietwat versterkt worden door de Nederlandse ontwerper. “De vangsten zijn in elk geval ‘evenwaardig’ gebleven. Al met al zijn we positief en gaan we er mee door’’, reageert Wintein, die tevens voorzitter is van de Rederscentrale.

In Knokke-Heist wil De Post komaf maken met 2.000 probleembrievenbussen

Terwijl de dienstverlening van De Post in de badstad steeds minder wordt begint ’s lands brievenbesteller in Knokke-Heist een kruistocht tegen probleembrievenbussen. Postbodes worden namelijk dagelijks geconfronteerd met bussen die te klein zijn, geen nummer hebben of moeilijk bereikbaar zijn. De Post inventariseerde zopas de 36.000 brievenbussen in de badstad. Zo’n 2.000 probleemgevallen werden vastgesteld. In 8 op 10 van de gevallen staan de bussen te ver van de openbare weg. Verder zijn sommige gleuven te klein, te laag of zitten verscholen achter tuinbeplanting. Nodig is een opening van minimum 23 centimeter lang en 3 centimeter hoog. De postbodes gaan nu bij de eigenaars van niet conforme bussen aankloppen of een folder met het aangekruiste probleem in de brievenbus stoppen. Indien er binnen de 10 dagen geen reactie is gaat De Post de eigenaar per brief inlichten.

Knokke-Heist vraagt respect voor de buren bij het werken in de tuin

In de badstad willen inwoners en toeristen voor het volle pond van de rust kunnen genieten. Daarom vraag het gemeentebestuur van Knokke-Heist om de politieverordening in verband met werken in de tuin in acht te nemen. Men mag op weekdagen, snoeien, hakselen, zagen of gras afrijden, maar enkel tussen 8u ’s morgens en 22u ’s avonds. ’s Nachts en op zon- en feestdagen is het verboden in de tuin lawaai te maken. De gemeente geeft verder de raad om bij belangrijke luidruchtige werken in de tuin vooraf de buren op de hoogte te brengen. Dat kan soms tussenkomst van de politie overbodig maken.

6.7.09

Windmolenwieken passeren nipt de sluisbruggen in Zeebrugge

Maandagavond werd het auto- en tramverkeer tussen Knokke-Heist en Zeebrugge bij de sluisbruggen korte tijd opgehouden. Dat had te maken met een uitzonderlijk transport dat naar de voorhaven werd vervoerd. Het ging om wieken van een windturbine met een lengte van zowat 40 m. Voor het transport werd een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd. Het bleef voor de bestuuders van de vrachtwagens en de begeleiders echter een hele klus om de lange en delicate lading door de verkeerslussen naar de zeewaartse bruggen te loodsen. Kort voor 22u kon het verkeer weer normaal z’n weg vervolgen.


Foto: Estelle Slegers

In het weekend wordt in de badstad een grote reünie van de familie Burggraeve gehouden.

In Ramskapelle komen zondag de Burggraeves samen. Het is 10 jaar geleden sedert de vorige bijeenkomst van de nazaten van Louis Burggraeve. Zo’n 190 nakomelingen van de stamvader werden aangeschreven om de reünie bij te wonen. Louis Burggraeve werd in 1866 geboren en richtte een boerderij in langs de Heistlaan 430. Met z’n vrouw Eugenie Demeire, die op 39-jarige leeftijd al overleed, kreeg hij 8 kinderen: 7 dochters en één zoon. Hij is nooit hertrouwd. Hij was een zeer gewaardeerd persoon in Ramskapelle en was enkele jaren schepen in de kleine gemeente. Hij werd 74 jaar oud en overleed in 1940. Tegenwoordig wordt het landbouwbedrijf gerund door achterkleinzoon Kurt Burggraeve, die tevens de gelijknamige Hoeveslagerij uitbaat. De afstammelingen van Louis Burggraeve maken er een erezaak van om mekaar te blijven te ontmoeten. Dat gebeurde in 1987 en in 1999, en uiteraard opnieuw komende zondag.

Ballet van verlichte luchtballonnen voor de Vlaamse feestdag bij het Heistse strand

Op zaterdag 11 juli wordt het nachtelijke luchtruim bij het Heldenplein in Heist gevuld met kleurrijke heteluchtballonnen. Het spektakel begint om 23 uur. Naast een aantal gewone luchtballonnen komen er ook een viertal ballonnen met een “speciale vorm” naar het strand. Tegenwoordig zweven niet enkel de gebruikelijke druppelvormige ballonnen door het luchtruim. Er zijn er in alle vormen en maten, gaande van Pepsicolablikken tot het beertje van Robijn. Wat voor speciaals er naar de badstad komt blijft afwachten tot de avond zelf. Feit is, de gevaarten zullen als gigantische lichtbakens boven de Noordzee hangen. Volgens de initiatiefnemers wordt het een spectaculaire en unieke show waarbij de ballonnen als lampionnen oplichten op de maat van live muziek. Tevoren krijgt in Scharpoord de traditionele 11 juliviering z’n beslag. Op vrijdagavond is er trouwens ook op de Bolle in Heist een optreden van Maarten Cox voor de Vlaamse feestdag.


Meer 11-juli info bij Activiteiten.

Ex-Mercator deelnemer ruilt zich een zeiljacht

Christophe Sevenoo, de voormalige deelnemer aan het tv-één-programma ‘Mercator’ is in z’n ruilwedstrijd geslaagd. De 41-jarige wind- en kitesurfer heeft op amper een paar weken tijd een schaalmodel van een driemaster van 50 cm in diverse stappen weten te ruilen in een zeiljacht van 5,5 m. De bedoeling is om de boot van zo’n 800 kilo weer vaarklaar te maken. Mogelijks gaat hij het jacht dan ruilen voor een nog groter exemplaar, misschien een echte driemaster.
Meer info bij Zeilbootruil.

Dinsdagavond op De Bolle in Heist Ierse Folk muziek met McBee's Brewery

De mobiele informanten in Knokke-Heist doen het in stijl.

Maandagmorgen werd op het Lichttorenplein in Knokke de nieuwe groep mobiele informanten voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van Toerisme-voorzitter Daniël Despiegelaere en Directeur Vrije Tijd Fons Theerens. De jobstudenten in kwestie zijn in dienst van het gemeentebestuur, maar ze worden ingezet door de dienst Toerisme. Aan de vele bezoekers van de badstad zullen ze op de zeedijk en andere drukke plaatsen de nodige informatie verschaffen. Ook het uitdelen van flyers nemen ze op zich. De mobiele informanten werden stijlvol uitgedost door Scapa Sports. Wat meer is, vanaf nu verplaatsen ze zich in een Mini Hummer H3. Dat is een elekrisch aangedreven "brommobiel" van Invest Mobile. Toerisme Knokke-Heist heeft bewust voor deze voertuigen gekozen omdat ze gezien worden als hét alternatieve en ecologische vervoermiddel van de toekomst. De wagentjes hebben een laag verbruik (slechts 5 eurocent per km) en veroorzaken geen uitstoot. Ze zijn verder geruisloos, amper 1,2 meter breed en makkelijk te parkeren. Maar bovenal, ze vallen op en zijn daardoor het ideale vervoermiddel voor de mobiele informanten. Normaal gezien mogen bromfietsen niet op de zeedijk maar de Hummer van de dienst Toerisme beschikt over een toelatingsbewijs van de Lokale Politie zodat de informanten zich ook op verkeersvrije zeedijk mogen begeven.

Scharpoord wil ook private lokalen en zalen inschakelen voor activiteiten.

Het Cultuurcentrum in Knokke-Heist gaat binnenkort ook alle private lokalen en zalen inventariseren die door particulieren of verenigingen kunnen gehuurd worden. Dat komt omdat het regelmatig gebeurt dat men een vraag ontvangt voor een ruimte op een datum die al gereserveerd is. Met een lijst van private lokalen wil het Cultuurcentrum in de toekomst alternatieven kunnen bieden. In Scharpoord, Ravelingen en De Marge vonden vorig jaar meer dan 1000 activiteiten plaats. Ook dit jaar wordt het minstens even druk. Het is duidelijk dat in de badstad extra uitwijkmogelijkheden noodzakelijk zijn. Het Cultuurcentrum bracht ondertussen al 12 privé locaties in kaart. In de toekomst zullen ook andere eigenaars van accommodatie gecontacteerd worden.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met cc.verhuring@knokke-heist.be
Meer informatie over het huidige bestand: www.ccknokke-heist.be (doorklikken naar infrastructuur/overzicht gebouwen)

5.7.09

Diefstal en een reeks kleine ongevallen in het eerste weekend van het seizoen

In Knokke-Heist hebben de drukte, onvoorzichtigheid en onbekendheid met verkeerssituaties in het voorbije weekend geleid tot een aantal verkeersongevallen. Bij het einde van de auto-zeedijk in het Zoute is ter hoogte van de Westhinder een wagen ingereden op de beweegbare verkeerspalen. De grijze Volkswagen Golf, bestuurd door een chauffeur uit Diksmuide, werd vooraan zwaar beschadigd. Door de klap werd het airbag systeem geactiveerd en raakte niemand gewond. Ondanks het verbod is de wagen vermoedelijk via het Albertplein op de zeedijk geraakt. Mogelijk gebeurde dat in het spoor van een wagen die een kaart had om de verzinkbare paaltjes te activeren. Verder deed zich langs de Heistlaan in Ramskapelle een ongeval voor waarbij drie wagens betrokken waren en beschadigd werden. En in Knokke was er verder een aanrijding tussen een bromfiets en een auto. In de badstad werd in het weekend ook een 20-jarige Fransman betrapt bij het ontvreemden van een fiets en een poging om een gps te stelen. De man werd niet aangehouden. Hij kreeg wel meteen een dagvaarding om in snelrecht voor de correctionele rechtbank te verschijnen.

Een kleurrijke Sculpture Link zorgt voor een Azteeks accent in Knokke-Heist

Een maand lang zijn deze zomer monumentale beelden te zien op de Zeedijk in Knokke. Het gaat om eigenzinnige, kleurrijke sculpturen van de Nederlandse kunstenaar Clemens Briels. De 12 beeldhouwwerken vormen de Sculpture Link die naar aanleiding van de ‘34e Art Nocturne Knocke’ de mensen van de zeedijk naar Scharpoord voert. Het is al de 16de keer dat een 'af te wandelen reeks' beelden in de badstad wordt opgesteld. De sculpturen lijken zeer beïnvloed door de Azteekse of Maya beschaving. De kunstenaar loochent dat echter. Hij zegt "vanuit het niets te creëren onbeïnvloed door andere culturen". Wat er ook van zij de unieke figuren met hun felle Caraïbisch aandoende kleuren zullen van 24 juli tot 26 augustus beslist de zomer opfleuren in Knokke-Heist. Trouwens, kleinere beeldhouwwerken, schilderijen en glassculpturen van Clemens Briels zijn te bewonderen op de ‘Art Nocturne Knocke’, die van 8 tot 16 augustus gehouden wordt in de badstad.

Sculpture Link bij Activiteiten