17.1.09

Politici kiezen perscartoons voor festival Knokke-Heist

Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de Press Cartoon Belgium (PCB) kiezen de voorzitters van alle democratische partijen zondag de beste perscartoon. De winnende tekening en ook een selectie van de andere deelnemende cartoons zullen komende zomer in Knokke-Heist te zien zijn. De jury die de beste cartoon uitkiest wordt voorgezeten door Guy Verhofstadt. Er zijn 28 genomineerden. De winnaar krijgt eind juni 6.000 euro op het Internationaal Cartoonfestival in de badstad. Zondag verzamelen in Brussel ook journalisten uit verschillende EU-landen om de eerste Europese Perscartoon-prijs toe te kennen. De winnaar krijgt de prijs van 10.000 euro, eveneens op het Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist.

Zeebrugge springt in voor Moskou

Omdat het Rusland al geruime tijd niet lukt om de gasstroom richting Europa via Oekraïne weer op gang te brengen gaat Zeebrugge voor Gazprom een belangrijke rol vervullen. Het Russische gasbedrijf is namelijk in Groot-Brittannië gestart met het opkopen van gasvoorraden. Die worden via de onderzeese Interconnector naar Zeebrugge geëxporteerd voor contractuele leveringen aan diverse Europese afnemers van Russisch gas. Volgens de Britse kranten is Zeebrugge nu al zo’n 10 dagen de draaischijf voor gasleveringen vanuit Groot-Brittannië aan West-Europa. Gazprom verstuurt dagelijks zo’n 3 miljoen kubieke meter gas vanuit het Britse Bacton naar Zeebrugge. Ook andere gashandelaars maken gebruik van de pijplijn om Europa warm te houden. De Britten zijn alvast niet opgetogen over het feit dat de Russische energiegigant nu ook gas uit de buffervoorraden haalt die afgezonken werden in de Rough Gasopslag voor de kust van Yorkshire.

Nieuwe technologie houdt schepen beter in de gaten

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft in Zeebrugge het nieuwe camerasysteem en het radarnetwerk voor de haven officieel in gebruik genomen. Het gaat om drie nieuwe radarsensoren en 55 hoogtechnologische kleurencamera's. Samen zullen die de scheepvaart in de haven in de gaten houden. De sensoren werden geïnstalleerd op het Vandammehuis, op het bedieningsgebouw van de Herdersbrug en op de nieuwe mast aan het verbindingsdok ter hoogte van Zwankendamme. Het gaat om een investering van 3,3 miljoen frank. Binnenkort wordt nog meer geld uitgetrokken voor de gedeeltelijke opvulling van het Brittanniadok bij Heist West en de bouw van de nieuwe kaaimuur voor de grote Hubermax schepen. Straks begint in de Zeebrugse voorhaven ook het werk voor het uitbreiden van het Sterneiland tot 22 hectare. Dat moet klaar zijn tegen de start van het broedseizoen op 15 april.

Van Nuffel geen voorstander om iedereen te laten blazen

Hoofdcommissaris Dirk Van Nuffel van de politiezone Damme/Knokke-Heist is geen voorstander om bij BOB-acties absoluut elke bestuurder te laten blazen. Gedurende de 6 weken van de eindejaars-BOB-campagne werden in ons land bijna 180.000 automobilisten onderworpen aan een ademtest. Dat was het hoogste aantal ooit. Van hen werden 4,8 procent positief bevonden, hetzelfde percentage als in 2007. Hoofdcommissaris Van Nuffel heeft echter z’n bedenkingen. Vroeger onderwierp men alleen mensen aan een blaastest die uiterlijke tekenen van drankgebruik vertoonden. De hoofdcommissaris meent dat men geen alcoholtest moet afnemen van bijvoorbeeld een bejaard echtpaar op weg naar de supermarkt, dat geen enkele zweem van alcohol vertoont. Hij staat echter min of meer alleen met die nuchtere mening. Door iedereen te laten blazen doet de overheid echter het aantal positieve resultaten dalen zodat de politici mekaar een schouderklopje kunnen geven, terwijl er strikt genomen geen vooruitgang geboekt werd.

16.1.09

Missing link gerealiseerd in Knokke

Vrijdagnamiddag werd diep onder de grond in Knokke de ‘missing link’ gerealiseerd. Het was om 15.26u precies dat schepen Lierman de muur stukboorde waardoor de hoofdriolen ten noorden van de Elizabetlaan en de nieuw aangelegde moerleiding in de Paul Parmentierlaan met elkaar verbonden werden. Dat betekent dat het afvalwater uit het noordelijk deel van Knokke, dat via de Lippenslaan werd afgevoerd, in de toekomst via de 180 cm grote rioolbuizen onder de Parmentierlaan zal gedirigeerd worden. Dit rioolwater loopt dan via de collector van Aquafin in de Natiënlaan naar het pompgemaal ter hoogte van garage Geeraerd. Daar wordt het richting het zuiveringsstation in Heist geperst. De aanlegkosten voor de riolering in de Parmentierlaan bedragen bijna anderhalf miljoen euro. Iets meer dan de helft komt ten laste van de gemeente. De rest is voor rekening van het Vlaams Gewest. Indien het weer gunstig blijft, dan zou het deel van de Parmentierlaan tussen de Boudewijnlaan en de Nestor de Tièrestraat mogelijk tegen de paasvakantie in gebruik kunnen genomen worden.
Foto's copyright oronieuwsdienst

Maandag verkeershinder in de Dudzelestraat

Komende maandag zal in opdracht van de wegbeheerder AWV langs de Dudzelestraat een vervuilde gracht worden uitgegraven. Dat gebeurt in de omgeving van de Fonteinestraat, ter hoogte van kilometerpaal 10,8 km. Tijdens de werken wordt over een afstand van ongeveer 50 meter de rijstrook voor het verkeer richting Brugge afgezet. Het verkeer zal ter plaatse beurtelings geregeld worden door middel van verkeerslichten.

Beter toegankelijk maken bemoeilijkt tijdelijk toegankelijkheid Sincfala

Volgende week wordt besproken wat de toegankelijkheid zal zijn van het museum Sincfala, de komende maanden. Dat komt door de werken die momenteel aan de gang zijn. Die hebben onder meer te maken met het verbeteren van de toegankelijkheid van het Heistse museum van de Zwinstreek... Vrijdagmorgen werden in dat verband elementen geleverd voor de bouw van de lift in het Oud Schoolgebouw. De liftelementen werden vervolgens met een kraan boven het gebouw gehesen. En dan spectaculair in het museum neergelaten via een opening die in het dak gemaakt was.

Oger mikt hoger

De Amsterdamse modekoning Oger Lusink opende zopas een kledingingzaak in Antwerpen. Ook wil hij in de toekomst een ‘modewinkel van topformaat’ in Knokke-Heist. Dat komt omdat de badstad en kwaliteit meestal in één adem vernoemd worden. De bedoeling van Oger Lusink is: “Belgische mannen pakken van Italiaanse perfectie en elegantie geven en een persoonlijke bediening”. Dat ook ons land hard getroffen wordt door de kredietcrisis, deert de Hollandse ondernemer blijkbaar niet. “In een tijd van crisis leren mensen overigens ook kwaliteit meer waarderen” zegt de Nederlandse modeguru.

Charleroi probeert het nog een keer

De spelers van RSC Charleroi, die begin deze week op weg waren voor een oefendag in Knokke-Heist, zijn niet in de badstad geraakt. Dat kwam omdat de wedstrijd tegen Cercle Brugge vanwege de slechte dooistaat van het veld werd afgelast. De bus met de spelers maakte bij Kortrijk dan ook rechtsomkeer. De match wordt nu komende woensdagavond gespeeld. Dit keer verblijft de ploeg van RSC Charleroi maar liefst 3 dagen in Knokke-Heist. Ze slaan hun tenten op in Pavillon het Zoute. Van maandag tot woensdag zal het elftal zich in Knokke-Heist mentaal en fysiek voorbereiden op hun belangrijke sportieve confrontatie.

Cavelot directe concurrent voor Knokke-Zoute

Terwijl de kustregio en met name Knokke-Heist worstelt met een overschot aan appartementen en vakantieverblijven wil onze buurkern Cadzand-Bad volgend jaar toch van start gaan met de bouw van recreatiepark Cavelot. De eerste plannen daarvoor zijn inmiddels 40 jaar oud. Op een terrein van 48 hectare bezuiden Cadzand staan straks 450 luxe vakantiewoningen voor de verhuur in het topsegment. Met villa’s geïnspireerd op de bouwstijl in De Haan wil men duidelijk de directe concurrentie aangaan met Knokke Zoute. Ruim de helft van het recreatiepark zal uit natuur en water bestaan.

Loop van de Bevolking

Over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije periode lees je HIER meer.

Kruispunt Meerminlaan/Nellenslaan afgesloten

Naar aanleiding van de start van de rioleringswerken in de Meerminlaan is in Knokke het kruispunt van de Meerminlaan met de Jozef Nellenslaan afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer in de Nellenslaan wordt tot halfweg maart omgeleid via de Bayauxlaan.

Poëziefeest in Knokke-Heist

Vanaf 28 januari staat in Scharpoord een maand lang poëzie in het middelpunt van de belangstelling. Het begint uiteraard met de prijsuitreiking voor de Poëziewedstrijd Marnixring "De Blinckaert". De dag daarna is het gedichtendag. De bibliotheek verrast de bezoeker dan met attenties en poëtische activiteiten. ‘s Namiddags brengen Betsy Vreys en haar leerlingen van deKunstAcademie een sfeervolle voordracht. Zaterdagavond 7 februari staat de 'Nacht van de Poëzie' op het programma. Het wordt een multimedia-evenement. Ook burgemeester Lippens en heel wat lokale politici leveren die nacht een poëtische bijdrage. En op Valentijnsdag viert ‘Behoud de Begeerte’ haar 25ste verjaardag in Scharpoord.

15.1.09

Automobilisten blij met Westkapellestraat als voorrangsweg

De wijziging van de voorrangsregeling in de Westkapellestraat is door automobilisten in Knokke-Heist in het algemeen bijzonder positief onthaald. Rond de jaarwissel werd de straat omgevormd tot voorrangsweg. Over het landelijk deel van de weg geldt de algemene regel van 'voorrang van rechts' niet langer. Weggebruikers die uit de 5 zijstraten komen zijn dus verplicht om volledig tot stilstand te komen. Dit maakt de Westkapellestraat zelf een stuk veiliger. Vooral op het kruispunt met "de 6 bochten". Om te verhinderen dat de weg in een racebaan verandert, werden de voorbije dagen op cruciale plaatsen snelheidsbeperkende maatregelen genomen.

35ste KSJ Show

Leiding en leden van de “De Tokke” zijn momenteel druk in de weer met de voorbereiding van de jaarlijkse KSJ Show. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 februari wordt “Wie zoekt, die vindt…” opgevoerd in Scharpoord. Het is meteen de 35ste editie van het evenement. Grote horden jeugdige gelegenheidsacteurs zorgen voor een bijna drie uur durend spektakel. Men vertolkt het verhaal van Marco, wiens leven in een ver land plots helemaal verandert. Bij het kuieren over een plaatselijke markt komt hij in een roetsjbaan van gekke avonturen, spannende momenten en zenuwslopende zoektochten terecht. De jongeren uit Knokke-Heist reiken hem echter een helpende hand. Met meer dan 300 leden is “De Tokke” de grootste gemengde jeugdbeweging in de badstad.

Nieuwjaarsbrief OCMW

In haar nieuwjaarsbrief heeft Annie Vandenbussche als Voorzitter van het OCMW in Knokke-Heist teruggeblikt op hetgeen in het voorbije jaar op sociaal vlak werd gerealiseerd in de badstad. De “Sociale Economie campus” werd een feit in het hart van de deelgemeente Heist. Met het Kringcentrum, de Strijk- en verstelwinkel, en het Eco-café wordt een ruime dienstverlening aangeboden. Verder kreeg het Sociaal Huis z’n toren, en werd het Woonzorgcentrum in Westkapelle uitgebreid met ondermeer 24 kamers. De nieuwbouw voor de Noordhinder liep vertraging op, maar de eerste spadesteek gaat voor de zomer nog de grond in. Ten slotte zegt Annie Vandenbussche te hopen dat haar dienst in 2009 het hoofd zal kunnen bieden aan de economische crisis. De uitdaging is om in het nieuwe kantoorgebouw in Heulebrug inhoudelijk een Sociaal Huis te creëren in de echte zin van het woord.

Politie rekent Marokkaanse vechtersbaas in

Na een gevecht in een zaak op de Eiermarkt in Brugge is het de politie van Knokke-Heist die de dader heeft ingerekend. Het gaat om een 32-jarige Marokkaan die een klant in de horecazaak met een stuk gebroken glas in het gezicht had gestoken. Het slachtoffer was tussenbeide gekomen, nadat twee Marokkanen een meisje hadden lastig gevallen in de zaak. Daarop was het duo weggereden. Een kelner in de horecazaak was er echter in geslaagd om het kenttekennummer te noteren. De dader zal zich nu voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het plegen van geweld.

14.1.09

Carnavalvechter krijgt opschorting van straf

Een 23-jarige politie-inspecteur uit Blankenberge heeft van de correctionele rechtbank van Brugge opschorting van straf gekregen voor een vechtpartij tijdens het carnaval in Heist twee jaar geleden. Na een 10-tal pinten raakte de jonge agent, die niet in functie was, slaags met een andere man. De agent sloeg met een glas. Het slachtoffer raakte gewond aan de oogkas en neus. De agent hield er zelf een gebroken tand aan over. De rechter achtte de feiten bewezen, maar gaf de agent opschorting, zodat zijn carrière bij de politie niet in gevaar komt. Aan het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van bijna 3.000 euro betalen. De advocaat van het slachtoffer wil echter beroep indienen tegen de milde uitspraak.

Scheidsrechters moeten strenger optreden

De Centrale Scheidsrechterscommissie heeft haar elitescheidsrechters op de jaarlijkse winterstage in Pavillon Het Zoute in de Knokse Oosthoek gevraagd strenger op te treden bij brutale fouten. Ook voor allerhande tackles die de fysieke integriteit van een tegenstrever in gevaar kunnen brengen is volgens de commissie enkel een rode kaart de gepaste straf. Ook dient aan het nemen van strafschoppen bijzondere aandacht besteed te worden. De scheidsrechters moeten nauwlettend controleren of de keeper niet vroegtijdig z’n doellijn verlaat en of spelers te vlug binnen het strafschopgebied komen.

Heistse cafés overwegen sluiting met Carnaval

Vanwege het verbod op het gebruik van bierglazen met Carnaval overwegen 7 Heistse cafés om de deuren dicht te houden. Dat is bijna de helft van de herbergen in de feestzone. De gemeenteraad heeft besloten dat met Carnaval alle drank moet worden geschonken in bekers in kunststof; plastiek of karton. Blikjes blijven wel nog toegelaten. De herbergen verzetten zich echter omdat ze onmogelijk de kost van 40 cent per beker kunnen recupereren. Sommige cafés controleren trouwens al jaren strikt de glazen die in hun herberg worden geschonken. Ze collecteren ze om de paar minuten, ook op straat. Eén van de herbergen sloot vorig jaar dan ook de Carnavalweek af met 40 glazen méér dan bij de start. Afgezien van de kost is het ook zo dat de bekers in kunststof een grotere belasting zijn voor het milieu. De protesterende herbergen voeren verder aan dat ze niet tijdig geconsulteerd werden, en voor een voldongen feit werden geplaatst. Raadslid Véronique Engelrelst, tevens Voorzitter van het Carnavalcomité, riep de herbergen in kwestie woensdag op “vooral nog niet te paniekeren”. Er is volgens haar een oplossing in de maak, waarbij de cafés in de feestzone gratis zouden voorzien worden van bekers in kunststof. Dit werd trouwens ook door Jan De Roose bij de Dienst Feesten bevestigd. Er wordt onder meer met Ovam gepraat over een subsidie om de kosten van de bekers te dekken.

Spoorwerken De Lijn

Het verkeer tussen Heist en Zeebrugge ondervindt momenteel hinder van werkzaamheden aan de tramsporen. Een nieuwe fase van de werken werd deze week aangevat. Op twee plaatsen worden de rails van het zuidspoor vervangen. Dat gebeurt bij de halte Zeesluis en ook vlak voor de sluisbruggen ter hoogte van de toegang tot het MBZ-complex. Het autoverkeer van en naar Heist verloopt slechts over één rijvak. Vooral bij de lichten van de lus naar de landwaartse sluisbruggen zorgt dit vaak voor filevorming. De bedoeling van De Lijn is om op termijn alle sporen voor de kusttram te vernieuwen. In totaal gaat het om 140 km rails.

Belang zet Knokke-Heistenaar op Opvolgerslijst

Frank Vanhecke trekt op 7 juni de West-Vlaamse provinciale lijst van het Vlaams Belang voor de Vlaamse verkiezingen. Dat heeft de partij woensdag bekendgemaakt. Op de tweede en derde plaatst staan de Vlaams parlementsleden Agnes Bruyninckx en Christian Verougstraete. Op de lijst met opvolgers staat ook gemeenteraadslid Frank De Smet uit Knokke-Heist. Verougstraete zou trouwens tijdens de volgende legislatuur zijn zetel afstaan aan de best scorende kandidaat bij de opvolgers. De lijsten van het Vlaams Belang zijn nog onvolledig en worden de komende maanden afgewerkt.

Kopers en verkopers van appartementen wachten de kat uit de boom

De Confederatie van Immobiliënberoepen en sommige vastgoedmakelaars stellen vast dat mensen de geplande aankoop van een eigendom momenteel vaak uitstellen. Tot men weet welke kant het uitgaat met de financiële crisis geven velen de voorkeur aan nog wat langer huren. De vraag naar huurwoningen zit dan ook in de lift, en ook de huurprijzen stijgen. Vooral aan de kust is er een flinke daling in de verkoop. In de markt voor tweedeverblijfsappartementen zou die terugval volgens cijfers mogelijk zelfs 40 pct bedragen. Opvallend is dat de vraagprijs voor appartement niet spectaculair gedaald is. Ook de eigenaars die willen verkopen wachten namelijk liever op betere tijden.

Triomf voor ‘Il Trionfo’

Horeca Award heeft het Knokke-Heiste Restaurant ‘Il Trionfo’ bekroond met het label van het betere restaurant in ons land. Dat is een nieuwe onderscheiding, gedragen door tal van federaties en organisaties in de sector. Daarnaast is het restaurant ‘ereambassadeur’ in de categorie Horeca Vlaanderen. Voor restauranthouder Antonio Pungitore is de prijs ‘de kroon op het werk’, na 20 jaar inzet. Het eethuis langs de Zeedijk-Rubensplein was met 27 andere restaurants genomineerd, en haalde onverwacht en overtuigend z’n slag thuis. ‘Il Trionfo’ sleepte eerder ook reeds de ‘Drie Vorken’ in de wacht, als beste Italiaans restaurant buiten de Italiaanse landsgrenzen.

13.1.09

Gemeenteplein wordt Knuffelmarkt

Op zaterdag 31 januari wordt het Gemeenteplein in Knokke één en al "peace and love". Onder het motto "weg met de verzuring!" trakteren leerlingen van de afdeling woord van deKunstAcademie toevallige passanten op een gratis knuffel. De oefening geldt als weerwoord op het moderne gebrek aan respect voor de medemens. Het is meteen een aanklacht tegen het gestresseerd en jachtige bestaan waarbij alle goede dingen in het leven uit het oog verloren worden. Op 31 januari kan men dus tijdens de zaterdagmarkt op het Gemeenteplein vanaf 11u geknuffeld worden tegen de verzuring van de maatschappij.

Eurofittest in Ter Duinen Campus Heist

Tot komende dinsdag wordt in de Ter Duinen Campus Heist de EurofitTest afgenomen van alle leerlingen. De test omvat 7 lichaamsmetingen, zoals lengte en gewicht, en 9 motorische proeven. Aan de hand van de scores kan worden vastgesteld in welke mate spierkracht, bewegingssnelheid, lenigheid, coördinatie en aëroob uithoudingsvermogen bij een persoon aanwezig zijn. Naargelang de resultaten worden concrete tips gegeven om de eigen fitheid te verbeteren. Vanaf eind mei wordt de test opnieuw afgenomen. Het is de bedoeling dat elke leerling dan beter scoort dan nu. Het initiatief kadert in het gezondheidsbeleid dat de school voert.

Deel Smedenstraat afgesloten

Het beginstuk van de Smedenstraat in Knokke is momenteel afgesloten voor het verkeer vanaf het Maurice Lippensplein tot voorbij de Brandweerstraat. In eerste instantie zullen in dit gedeelte de nutsleidingen vernieuwd worden. Afhankelijk van het weer starten dan tegen het einde van de maand de rioleringswerken. Voorlopig is er in de Smedenstraat enkel nog plaatselijk verkeer mogelijk in het straatdeel tussen de Van Steenestraat en de rotonde bij de Stadionstraat.

12.1.09

IJspret valt in’t water

In Knokke-Heist en op de Damse Vaart heeft de dooi maandagmiddag een eind gemaakt aan veel schaatsplezier. Alle geplande tochten werden afgelast. De enige toertocht in onze regio die wel doorging, van Sluis richting Brugge, werd na een paar uur afgebroken. Toen werd namelijk het verbod van kracht om op de vaart te schaatsen omdat het dooiwater een en ander te gevaarlijk maakte. Op het Zegemeer in Knokke werd maandagnamiddag door een enkeling nog wel geschaatst. Ook werd over de middag door een groepje jongeren een geïmproviseerde ijshockeywedstrijd gespeeld. Vermoedelijk was dat voorlopig het laatste ijsevenement in de badstad. Het ijs op het Zegemeer stond maandagnamiddag al goed onder water.

Thorntonbank levert energie aan Nederland

C-Power heeft een langetermijncontract afgesloten met de Nederlandse energieleverancier Eneco. Daarbij werd overeengekomen dat Eneco elektriciteit zal afnemen van de zes afgewerkte windturbines op de Thorntonbank zo’n 35km voor de kust van Knokke-Heist. De turbines hebben een gezamenlijke capaciteit van 30 megawatt. Twee van de windmolens komen eind deze maand in gebruik. De rest wordt operationeel tegen april. Op termijn zou het windmolenpark tot 300 megawatt moeten uitgebreid worden.

Dieven op pad ondanks de ijskou

Afgelopen weekend hebben dieven ingebroken in de Keuvelhoekschool in Knokke. Volgens leerlingen hebben ze onder meer computerapparatuur buitgemaakt. Een lijst van gestolen voorwerpen wordt momenteel nog opgesteld ten einde vast te stellen hoeveel schade geleden werd. De politie heeft maandagmorgen de nodige vaststellingen gedaan. Ook werd gestart met een buurtonderzoek in de hoop dat iemand iets verdachts heeft opgemerkt dat behulpzaam kan zijn bij het onderzoek.

Werken in de Kleine Vlakte

De Vlaamse overheid plant in de herfst een aantal werken in de Kleine Vlakte van de 'Zwinbosjes'. De Paardenmarktbeek, die door het westelijk deel van dat natuurgebied loopt, wordt uitgediept en ook enigszins verplaatst. In de oostelijke helft wordt de geplande verzilting uitgesteld. Wel wordt hier en daar 'vernatting' toegepast door depressies uit te graven van maximaal 2 m diep. Verschillende nieuwe poelen zullen zo het oorspronkelijk reliëfrijkere landschap herstellen. Waar de Graaf Leon Lippensdreef aan de Kleine Vlakte paalt wordt een berm van anderhalve meter aangelegd. Die moet de verstoring van de vogels door het verkeer tegengaan. Het fietspad en de wandelpaden blijven behouden, en er komt een extra ruiterpad. Alle werkzaamheden in de Kleine Vlakte samen zijn geraamd op 800.000 euro. Ze worden voor 50 % gefinancierd door Europa en komen voor de andere helft ten laste van de Vlaamse Gemeenschap.

Gerechtelijk akkoord voor Delta Transport Services

Het transportbedrijf Delta Transport Services (DTS) uit Zeebrugge heeft het gerechtelijk akkoord aangevraagd. De rechtbank van koophandel heeft het bedrijf voor een periode van zes maanden uitstel van betaling verleend. DTS kwam eind vorig jaar in financiële problemen door de toenemende recessie, de inkrimping van de Britse economie en de daling van de waarde van het pond. Door uitstel van betaling hoopt de transportonderneming de continuïteit van de dienstverlening te kunnen garanderen.

Ook Charleroi kiest voor Knokke-Heist.

Momenteel doen ook de spelers van RSC Charleroi de badstad aan. Het gaat om de rechtstreekse voorbereiding van de achtste finale van de voetbalbeker van België tegen Cercle Brugge. De match wordt dinsdagavond 13 januari gespeeld in het Jan Breydelstadion in Brugge. Het bestuur van Charleroi vond het raadzaam om één dag vroeger naar onze regio af te zakken. RSC Charleroi logeert in Pavillon du Zoute en zal geen gebruik maken van de oefenterreinen. Het strand en de pure noordzeelucht moeten voor de Henegouwers volstaan. De voorbije dagen waren ook Club Brugge en Westerlo te gast in de badstad. Ook de nationale stage van de scheidsrechters eerste nationale werd in Knokke-Heist gehouden.

Een weekend vol schaatspret

Terwijl de Damse Vaart zondag zo’n 50.000 schaatsers en wandelaars trok, konden vele honderden zich op het Zegemeer in Knokke het hele weekend uitleven op het ijs. Voorbij de ingevroren beelden van Jef Claerhout werden ook ijshockeywedstrijden gespeeld. Net zoals in Damme was het ook in de badstad de Knokke-Heistse brandweer die zorgde voor de metingen en een veilige toegang tot het ijs. Het was vaak aanschuiven bij de schaatsenverhuur. Ook kwamen veel mensen gewoon de sfeer opsnuiven en warme chocolademelk drinken. Bij een ‘gevaarlijk’ stijgende temperatuur waren ook maandag de Knokke-Heiste spuitgasten druk in de weer met het meten van de ijsdikte op het Zegemeer en op de Damse Vaart. De dikte van het ijs tussen Oostkerke en Hoeke varieert tussen de 12 en 13,5 centimeter. Er begint door de dooi wel een waterlaag op te komen. Er mag vanaf maandag 12.30u niet langer geschaatst worden op de Damse Vaart. Op het Zegemeer werd maandag langs de kant gemiddeld 14 cm gemeten. In het midden bedraagt de dikte van het ijs 13.5cm. Komende nacht gaat het niet vriezen.

Wagen 454 uit de Dakar

Met Chili in zicht is een eind gekomen aan de Zuid-Amerikaanse Dakar Rally van Berghes Racing uit Knokke-Heist. Steve Vandenberghe en Didier Espeel waren met hun Nissan Navaro Proto op 3 januari in Buenos Aires gestart. Na een aantal prima prestaties, waaronder een 40ste plaats in de 2de étappe, begon het eind vorige week mis te gaan in het loodzware terrein. Ook het chaotisch en gevaarlijk verloop van de wedstrijd eisten hun tol. Na heel wat getouwtrek rond geneutraliseerde étappes kwam zondag de bevestiging dat Wagen 454 niet langer in wedstrijd was. Steve Vandenberghe gaat echter wèl verder in de Dakar met een geel nummer, als snelle assistentie voor andere deelnemers. Steve en Didier hebben de voorbije dagen ruim 4900 km onder de wielen gekregen. In totaal hebben 158 teams de eerste week van de Zuid-Amerikaanse Dakar niet overleefd.

11.1.09

Geen mannelijke organisator meer voor Miss Knokke-Heist

De Miss Knokke-Heist verkiezing krijgt een vrouwelijke organisator. Het wordt Ingrid De Schepper. Zij heeft kwaliteiten zoals klasse, inzet en verantwoordelijkheidsgevoel, waar initiatiefnemer Christoph Trio al lang naar op zoek was. Trio meent ook dat een vrouwlijke organisator beter oogt aan het hoofd van een Miss verkiezing. Zeker na alle heisa rond de Miss Belgian Beauty van het afgelopen jaar. Ingrid De Schepper is reeds jaren actief in de entertainment-sector. Zij heeft trouwens reeds heel wat ideeen om de verkiezing extra kleur te geven. De vierde editie van de Miss Knokke-Heist wordt in het Casino Knokke gehouden op zaterdag 12 september.


Meisjes kunnen zich nu reeds inschrijven via info@missknokkeheist.be en via de volledig vernieuwde website www.missknokkeheist.be die vanaf 15 januari on-line is.

Schaaktrofeeën overhandigd

Naar aanleiding van de jaarvergadering werden zondag door Knokke-Schaak in Scharpoord de trofeeën overhandigd aan de beste schakers in de club. Dit keer was Paul Van Heuverbeke de winnaar in categorie A. Brian Delmote legde beslag op de eerste plaats in categorie B, terwijl Dimitry Deschacht de trofee ‘memorial Frans Leens’ in de wacht sleepte. De trofeeën werden uitgereikt door voorzitter Theo Hendrix. De schaakclub werd in 1973 opgericht vanuit de Heemkundige Kring "Cnoc is Ier". De club telt meer dan 30 leden en is steeds op zoek naar mensen die een nieuwe hobby willen of een goede schaaktegenstander. Er wordt gespeeld in Scharpoord elke vrijdagavond van 19u30 tot 24u en zondagmorgen van 9u30 tot 13u.

Trofee uitgereikt en ultraloper gehuldigd

In het Casino Knokke werd zaterdag ondermeer de trofee voor sportieve collega uitgereikt. Voor het tweede jaar op rij ging die eer naar Johan De Clercq. De brandweerman nam met succes deel aan allerlei sportwedstrijden die in de badstad gehouden werden. Vervolgens werd ultraloper Pierre Vande Langerijt naar het podium gehaald. Op Wapenstilstandsdag bracht hij tijdens zijn charitatieve vredesloop van 111 km de eeuwige vlam van Brussel naar Heist. Het loopshirt, dat “de snelste kelner van West-Europa” toen aanhad, werd door Phara De Aguirre per opbod verkocht. Frank Lippens van Horizon Net telde er 200 euro voor neer. Dat bracht het totaal op de cheque voor het goede doel op 2.600 euro.