11.6.11

Blancke en Thones winnen Gentlemenraces in Knokke-Heist

In Heist werd zaterdagnamiddag de jaarlijkse Gentlemanrace voor cyclotoeristen gehouden. Het evenement werd voor de vierde keer georganiseerd. Volgens de deelnemers lag het tempo dit keer een stuk hoger dan vorig jaar. Met de wedstrijd ging het om een organisatie van Vlaanderens Wiel. Net zoals in 2010 waren er voor beide wedstrijden in totaal 68 deelnemers. De wedstrijd van de renners onder de 40 jaar werd gewonnen door Johan Blancke. De wedstrijd voor de oudere deelnemers werd in de wacht gesleept door Eddy Thones.Een diashow van het gebeuren door Fred van Soomeren vind je HIER

QE maandag in Zeebrugge

Maandag doet het bekende cruiseschip Queen Elizabeth van de rederij Cunard de haven van Zeebrugge aan. Het luxevaartuig werd vorig jaar pas in de vaart genomen. Het is de derde keer dat het schip in onze kusthaven afmeert. Het schip vaart ’s morgens rond 7u de haven binnen en blijft ’s namiddags tot circa 17u. Het gaat om een korte cruise vanuit Southampton. Het cruiseschip heeft zo’n 2.000 passagiers aan boord en 1200 bemanningsleden. Om het publiek in staat te stellen het cruiseschip van dichtbij te bekijken organiseert de rederij Franlis maandag een rondvaart bij de Queen Elizabeth met de boot Zephira.

Ook in Knokke-Heist 'Snoeien tegen Kanker'

Van 16 juni tot 1 augustus vindt in Knokke-Heist opnieuw een taxusinzamelingsactie plaats ten voordele van 'Kom op tegen Kanker'. Uit de verse, propere naalden van de taxushaag kan men baccatine produceren. Dat product is de basis voor heel wat kankerremmende geneesmiddelen. Een kwart van alle kankergevallen wordt behandeld met geneesmiddelen op basis van taxus. Voor één kilo basisstof heeft men echter twaalf ton snoeisel nodig. Daarnaast levert Snoeien tegen Kanker ook nog geld op. Per kubieke meter snoeisel schenken de firma's die taxus ophalen namelijk 50 euro aan 'Kom op tegen Kanker'. Het verse taxussnoeisel dient dezelfde dag nog worden afgeleverd in het recyclagepark. Zorg voor zuiver snoeisel, vrij van aarde, bladeren, onkruid, enz. Dat is noodzakelijk voor een goede verwerking van het snoeisel.

Vernieuwd park 'geopend' in Zeebrugge

In Zeebrugge-Dorp werd zaterdagnamiddag door de jeugd het vernieuwde Donaaspark in gebruik genomen. De heraanleg van het park gebeurde met subsidies van het Europees project “Leefbare Haven Zeebrugge”. Het park kreeg een hedendaagse inrichting met voorzieningen voor elke leeftijd. Kinderen en jongeren kunnen zich uitleven op het avontuurlijke speelplein met piratenschip en trapveld. Voor de ouderen is er een petanqueplein en verschillende rust- en zitplekken. Volgende week volgt de officiële openstelling.

Funderingen voor volgende fase Windturbinepark onderweg naar Thorntonbank

De komende dagen wordt voor de kust van Knokke-Heist gestart met het afzinken van de funderingen voor de bouw van 24 bijkomende windturbines op de Thorntonbank. Op de zandbank in kwestie staat sinds 2009 reeds een proefopstelling van zes windturbines met een vermogen van 5,15 megawatt. Volgend voorjaar komen er daar nog 24 bij met een vermogen van 6,15 megawatt. De funderingen de komende maanden geplaatst worden wegen meer dan 500 ton per stuk en zijn tussen 43,9 en 54 meter hoog. Ze worden via een ponton dertig kilometer op zee gesleept. Een hijskraan zet ze vervolgens op hun plaats. De metalen Jacket-funderingen worden op de zeebodem vastgezet op palen die in de bodem zijn geheid. Tegen de zomer van 2013 moet het volledige park met 54 turbines operationeel zijn. Het totale vermogen van het park zal dan 325 megawatt bedragen.

Amsterdamse politie op bezoek.

Drie leden van het Amsterdamse politiekorps hebben een bezoek gebracht aan Knokke-Heist. In de badstad kwamen ze de camerabewaking bekijken. De Nederlandse agenten hebben verder een drietal dagen stage gelopen in de politiezone Blankenberge-Zuienkerke. Dat kaderde in hun 3-jarige opleiding om hoofdagent te worden.

Snelle oplossing voor inschrijvingsproblemen Vakantieplus

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist komt zo snel mogelijk met een oplossing voor de problemen rond de inschrijvingen voor de Vakantieplus stages. Zaterdagmorgen werd reeds zeer vroeg via het internet bijzonder intensief ingeschreven. Op bepaalde momenten moesten gelijktijdig 10.000 aanvragen behandeld worden. Bijgevolg konden de servers de druk niet meer aan. Eerste Schepen Maxim Willems stelt dat de betrokkenen zo snel mogelijk zullen worden ingelicht wanneer en hoe kan worden ingetekend voor de populaire zomerstages. De inschrijvingen voor Vakantieplus vakanties met pasen waren wel vlekkeloos verloop. Nu waren er blijkbaar teveel aanvragen op hetzelfde moment.Vakantieplus biedt tal van vakantiestages aan verschillende leeftijdsgroepen. De stages omvatten activiteiten rond sport, creativiteit, behendigheid, talen en vorming, al of niet met elkaar gecombineerd. Stages duren telkens 1 week en zijn ook opgesplitst in verschillende leeftijdsgroepen.

10.6.11

Limburgse kinderen in ziekenhuis te Knokke

Kinderen uit Limburg, die tijdens een zeeklasuitstap onwel waren geworden, werden vrijdag preventief overgebracht naar het Ter Linden Ziekenhuis in Knokke. Eerder was de Brugse brandweer tot tweemaal toe opgeroepen voor een CO-meting aan boord van twee schoolbussen met leerlingen uit Kinrooi. Die stonden geparkeerd op de parking van Seafront in Zeebrugge. De twee bussen werden gecontroleerd maar er werd niets gevonden. Toch waren in eerste instantie vijf kinderen onwel geworden. In de namiddag werd de brandweer een tweede maal opgeroepen nadat negen kinderen klachten hadden.

Vlaamse Regering geeft groen licht voor Kustveiligheidsplan

Op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering vrijdag het Kustveiligheidsplan bekrachtigd en de voorgestelde beschermingsmaatregelen goedgekeurd. Dat plan bepaalt welke ingrepen er in de 10 kustgemeenten van Knokke-Heist tot De Panne nodig zijn om de kustveiligheid te garanderen. Nu de Vlaamse Regering het plan heeft bekrachtigd, kan het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust detailontwerpen opmaken en deelprojecten uitvoeren, in samenspraak met de lokale besturen. In Knokke-Heist wordt het meest opgehoogd: liefst 3,6 miljoen kubieke meter zand wordt aangevoerd. Het strand van Duinbergen wordt verbreed, en ook een flink stuk voor Knokke-Zoute wordt opgehoogd. Als het Zwin wordt uitgebreid, wordt daar een nieuwe, zeven meter hoge dijk gebouwd rond de Willem-Leopoldpolder. In de haven van Zeebrugge komen stormmuren die tussen de 1 en 3 meter hoog zijn en aansluiten op de Vandammesluis en de Visartsluis. Het doel is om onze kust de volgende jaren tegen zeer zware stormen te beschermen. De kust telt ook heel wat waardevolle natuurgebieden zoals de Het Zwin, De Fonteintjes, de IJzermonding en de Westhoekduinen. Het doel van het kustverdedigingsplan is om op lange termijn de hele kust te beschermen tegen overstromingen. Dat is nodig om de kustveiligheid te blijven verzekeren tegen 1000-jarige stormen. De verwachte stijging van het zeeniveau tot in het jaar 2050 zijn in rekening gebracht.

Lokale politie gebruikt ANPR-camera

De Lokale Politie Damme / Knokke-Heist neemt twee ANPR-camera’s in gebruik. Het zijn zogeheten ‘Automatic Number Plate Recognition’-camera’s. De toestellen lezen de nummerplaat van alle voorbijrijdende voertuigen en vergelijken deze automatisch met de algemene nationale gegevensbank. De ANPR-camera’s geven een alarmmelding als een geseinde nummerplaat wordt gedetecteerd. De ene camera staat in het begin van de Lippenslaan (bij het binnenrijden van het centrum van Knokke) en de andere in de Elizabetlaan (ter hoogte van het Abraham Hansplein eveneens in de deelgemeente Knokke).

Opnieuw een dag vol artistiek genot in Knokke-Heist

Op 2 juli is het weer zover: 31 galeries in Knokke-Heist organiseren voor de 2e maal een vernissage op dezelfde dag. Het gemeenschappelijke initiatief wordt stilaan een begrip bij kunstliefhebbers en kunstkopers. Grote namen voor de 2e art@Knokke-Heist zijn o.a. Andy Warhol, Amaury Dubois, Natalie Biryunchenko en Volker kühn. Met maar liefst 63 kunstgaleries op 2 km² kan men in Knokke-Heist van een heuse kunststad spreken. De verschillende galeries stemmen hun agenda 3 keer per jaar op elkaar af voor een vernissage. Dit op elke eerste zaterdag van de zomervakantie, de herfstvakantie en de paasvakantie, respectievelijk 2 juli en 29 oktober 2011 en 31 maart 2012. Op die manier kunnen kunstliefhebbers die dag een mooie selectie maken uit de galeries en/of kunstenaars die hun interesse wegdragen. Er is speciaal ontworpen website www.artknokke-heist.be en de brochure “art@Knokke-Heist”. Men kan deze brochure downloaden via www.artknokke-heist.be of via www.knokke-heist.info/publicaties. Deze brochure is ook verkrijgbaar bij de dienst toerisme van Knokke-Heist en bij de deelnemende galeries.

OCMW besteedde bijna 4 miljoen euro aan Sociale Taken

Uit het jaarverslag blijkt dat het OCMW Knokke-Heist vorig jaar bijna 4 miljoen euro heeft besteed voor het uitvoeren van de sociale taken. Dat komt neer op ongeveer 114 euro per inwoner. De gemeentelijke toelage is met ongeveer 450.000 euro toegenomen. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met de bouwkost van het Sociaal Huis. Het leeuwendeel van het budget, zo’n 3,3 miljoen euro gaat naar de werking van de Sociale Dienst en het Sociaal Huis. In totaal kregen 639 personen onder een of andere vorm financiële steun van de sociale dienst waaronder 192 personen met leefloon. De uitgaven voor het leefloon nemen beperkt toe. Het blijkt verder dat meer vrouwen dan mannen in de financiële steunverlening terechtkomen. Alleenstaanden maken 56% uit van de groep. Het OCMW merkt ook een opmerkelijke toename van de 85-plussers. De verhouding Belgen/niet-Belgen is 511 (80%) tegen 128 (20%). Energiearmoede wordt een nieuw pijnpunt. In 2010 bemiddelde de Lokale Adviescommissie Gas Elektriciteit en Water in de energieschulden van 374 gezinnen, met als hoofddoel afsluiting te voorkomen. Een ander sociaal knipperlicht is de schuldenproblematiek. Zowel budgetbeheer als collectieve schuldbemiddeling wordt voor een eenverdiener nog moeilijk haalbaar. De sociale tewerkstelling is gestegen. In 2010 werden 26 personen met een sociale arbeidsovereenkomst tewerkgesteld. Een kleine 300.000 euro werd door het OCMW besteed aan de extramurale dienstverlening (poetsdienst, maaltijden, boodschappendienst enz..). Ongeveer 43.000 EUR ging naar de ondersteuning van het thuiszorgplatform Knokke-Heist (coördinatie thuiszorg Knokke-Heist ). De vraag naar zorgoverleg neemt sterk toe. Het invullen van het beleidsdomein sociale huisvesting wordt uitbesteed aan de Autonome Vereniging Woonwinkel Knokke-Heist. Het OCMW kwam hiervoor met ongeveer 350.000 EUR tussen. In de Woonwinkel kan elke inwoner in het woonloket terecht met zijn vragen over sociale huisvesting en wordt het sociaal woonbeleid voorbereid en uitgevoerd. Alle woningen van het OCMW en de 50 woningen van het sociaal verhuurkantoor worden beheerd door de Woonwinkel. Het technisch team van de Woonwinkel volgt ook woningen van de sociale huisvestingsmaatschappij t' Heist Best op.

Zeebrugge verwelkomt containerreus Umm Salal

Vrijdag is het nieuwbouw containerschip m/v Umm Salal voor het eerst afgemeerd in Zeebrugge. Het 366 meter lange schip werd in Zuid-Korea gebouwd bij Samsung Heavy Industries en heeft een laadvermogen van 13.500 containers. Het vaartuig draagt trouwens dezelfde naam als het voetbalelftal van Qatar, waarvan de scheidsen regelmatig stage lopen in Knokke-Heist. Het schip vaart voor de rederij United Arab Shipping Company (UASC) en wordt voortaan ingezet op de wekelijkse AEX7-FAL2 dienst tussen Zeebrugge en het Verre Oosten. In de eerste vier maanden van volgend jaar zullen acht zusterschepen worden opgeleverd. Als alle negen containerreuzen in gebruik zijn, dan zullen deze allemaal in een UASC-dienst tussen Noord-Europa en het Verre Oosten gaan varen. De haven van Zeebrugge ontvangt dagelijks containerschepen van meer dan 13.000 standaardcontainers. Zeebrugge fungeert voor dergelijke vaartuigen vaak als eerste of laatste Europese aanloophaven. De ligging aan de open zee en de waterdiepte in de toegangsgeul en de voorhaven, zijn belangrijke troeven in het Zeebrugse containerverhaal. Ook de loodsen, de sleepdiensten en de goederenbehandelaars/terminals zijn in de kusthaven afgestemd op deze containerreuzen. De containerladingen kunnen hierdoor efficiënt en productief overgeslagen worden, aldus het Zeebrugse havenbestuur. De Umm Salal vertrekt zaterdagmiddag weer uit onze kusthaven met bestemming Suez.

Team Colpin-Hemelaer aspireren wereldtitel

Het Knokke-Heistse duo Colpin-Hemelaer doet dit seizoen een gooi naar de wereldtitel powerboating, de Formule 1 onder de watersporten. Dit weekend staat Malta op de agenda. Omdat hun Furnibo-powerboat niet klaar was, moesten het Knokse duo Colpin-Hemelaer in mei forfait geven voor de eerste proef rond het eiland. Enkele dagen geleden behaalde het team een tweede plaats in Istanbul. Voor de openingsrace in Malta dit weekend verwacht Pierre Colpin alvast zwaar weer. 'Hoewel de voorspellingen een naar Maltese normen relatief rustige zee beloven, is het water daar altijd erg ruw’, aldus de Knokke-Heistse powerboater.

Dode bij autobrand

Vrijdagochtend rond 5.30u is vlak over de grens in de Sluise deelgemeente Nieuwvliet een persoon om het leven gekomen bij een autobrand. De chauffeur reed om een nog ongekende reden met z’n wagen tegen een boom langs de Bavodijk in Nieuwvliet. De auto vloog daarna in brand. De brandweer was snel ter plaatse en om 6u kon het sein 'brand meester' gegeven worden. Voor de chauffeur kon echter geen hulp baten, die kwam in de vuurzee om het leven. Met het slachtoffer gaat het om een 70-jarige man uit onze buurgemeente Sluis.

Ook Knokke-Heistse gedupeerden door staking Aviapartner

Het luchtverkeer in Zaventem verloopt sedert vrijdagmorgen weer zo goed als normaal. Donderdag moest door de staking bij afhandelaar Aviapartner circa een vijfde van de 350 geplande vluchten op Brussels Airport worden afgelast. Ongeveer 10.000 passagiers ondervonden daar hinder van. Ook heel wat Knokke-Heistenaars bevonden zich onder de gedupeerden. Onder hen een viertal senioren uit Duinbergen. Nadine Martens uit Duinbergen en haar vriendinnen wachtten sinds zes uur donderdagochtend op info over hun vakantievlucht naar IJsland. De communicatie naar de reizigers toe bleek zo goed als onbestaande. Noodgedwongen moesten ze een hele dag doorbrengen met het invullen van kruiswoordraadsels in de vertrekhal.

9.6.11

Zeedijk Knokke-Zoute 14ste duurste plaats in Europa

Uit een becijfering van het Duitse makelaarskantoor Angel & Volkers blijkt dat de Zeedijk in Knokke-Zoute op de 14de plaats staat op de lijst van duurste residentiële vierkante meters in Europa. Dat exclusieve deel van de badstad deelt deze 14de plaats met de exclusieve winkelboulevard Passeig de Gràcia in Barcelona. Voor één vierkante meter wordt in beide plaatsen tot 14.000 euro betaald.

Medailles op Special Olympics

Voor de derde keer namen atleten met een mentale beperking van het Centrum van de Oostkust deel aan de Special Olympics die dit keer plaats vonden in Belgisch Limburg. Onder hen 4 Knokke-Heistenaars. Het zwemteam van de Oostkust sleepte maar liefst 7 Olympische medailles in de wacht. Je leest er meer over in Sport Aan De Oostkust.

Beach Hockey Eurocup in Knokke-Heist

Begin volgende maand wordt op het strand ter hoogte van het Casino Knokke de tweede editie van het Internationale Beach Hockeytoernooi gehouden. Net als vorig jaar zullen zes teams met Europese tophockeyspelers het tegen mekaar opnemen. De dames- en herenploegen van onder andere België, Nederland, Engeland, Duitsland en Spanje zullen op 1, 2 en 3 juli strijden voor de prestigieuze BMW Beach Hockey Eurocup 2011. Meteen zorgen ze voor een sportieve start van het vakantieseizoen aan onze kust. Een wedstrijd beach hockey, de spectaculaire strandversie van hockey, duurt 2 maal 6 minuten en wordt gespeeld door twee teams van vijf spelers. De lastige ondergrond voegt een nieuwe dimensie aan de sport toe: lenigheid, teamwork en individuele vaardigheden worden op de proef gesteld. Het driedaagse sportevenement is gratis toegankelijk en biedt naast de wedstrijden ook talrijke randanimaties.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

11,12 & 13.06.2011, 12u, Strand Casino Knokke: Scapa Sports Beach Polo

22.06.2011, 14u: Scharpoord: LVWS Ontspanningsnamiddag

1,2 & 3.07.2011: Beach Hockey Eurocup in Knokke-Heist

25.06.2011, 18u FC Knokke tegen Anderlecht

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Ook geschorste gemeentesecretaris in beroep

De geschorste gemeentesecretaris van Knokke-Heist is samen met 8 andere ambtenaren in beroep gegaan tegen de doorverwijzing naar de Correctionele Rechtbank door de raadkamer. Dat gebeurde vorige week. In totaal moeten in de omkoopaffaire bij Stedenbouw in onze provincie volgens de raadkamer 19 mensen terecht staan. Met de personen die voor de rechter moeten verschijnen gaat het om ambtenaren, bouwheren en gemeentepersoneel. De zaak ging 5 jaar geleden aan het rollen. Ambtenaren zouden geld, reizen en etentjes hebben ontvangen in ruil voor het regelen van een aantal zaken in bouwdossiers.

Nu ook insectenhotel in Knokke

Er komt nu ook een ‘insectenhotelsite’ in Knokke. Eerder werd al een dergelijk onderkomen ingericht op de composteringslocatie bij de Noordhinder in Heist. Het gemeentebestuur zal nu ook enkele insectenhotelletjes ophangen aan de zuidkant van het gemeentehuis op het Verweeplein. Het wordt een combinatie van verschillende modellen, met een verklarend bordje met afbeeldingen van de ‘bewoners’ en het nut van dergelijke hotelletjes. Kant-en-klare insectenhotelletjes zijn in heel wat tuincentra te koop, en ook via het internet en in Het Zwin. Zelf een insectenhotel bouwen kan uiteraard ook. Hoe je dat doet zie je ondermeer op youtube.

8.6.11

Surfers' Paradise overweegt cassatieberoep in Brussel

Surfers’ Paradise in Knokke-Heist overweegt om opnieuw cassatieberoep aan te tekenen tegen haar veroordeling tot afbraak van het clubhuis op het strand aan de Lekkerbek. Dat voorziet dat het clubhuis, dat in 1998 werd gebouwd, binnen de 2 jaar na betekening van het arrest moet zijn verwijderd op straffe van een dwangsom van 250 euro per dag vertraging. "Mogelijk mag het paviljoen dan volgens de nieuwe regels op de ruimtelijke ordening definitief blijven staan", zegt advocaat Guy Demeestere. "De procedures voor een nieuw provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan zijn lopende." Volgens Demeestere is Surfers' Paradise het slachtoffer van de administratieve mallemolen en besluiteloosheid. "De veroordeling lijkt absurd omdat de Vlaamse ambtenaar nog bezig is met een afbraak terwijl een ander binnen hetzelfde gebouw bezig is om het te vergunnen. Het hof wist daarvan, maar weigerde de nodige bewijsstukken te ontvangen. Mogelijk wilden de raadsheren de administratie onder druk zetten om binnen de twee jaar orde op zaken te zetten." Volgens eerste schepen Maxim Willems van Knokke-Heist is Surfers’ Paradise voor honderd procent opgenomen in het nieuwe provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan. ‘De overheid moet in eigen boezem kijken. Zij hebben destijds bepaald tot waar de bouwlijn van het strand in Knokke-Heist zou komen.' Als het nieuwe cassatieberoep wordt aanvaard, moet het hof van beroep in Brussel zich over de zaak buigen. Frank Vanleenhove zegt dat het nieuws woensdag insloeg als een bom. Hij geeft zich echter niet gewonnen. “Belangrijk is dat we momenteel gewoon doorgaan, geen begrafenissfeer, maar “feel good” vakantiegevoel zoals altijd…hoe moeilijk dat ook moge zijn…en reikhalzend blijven uitkijken tot het moment waarop alle problemen van de baan zijn. Dus geen ongerustheid: samen sporten en genieten van zee , zon en strand staat nog altijd bovenaan het lijstje, watersporten op nummer één”.


De hele SAGA van Surfers’ Paradise kun je lezen bij SPORT AAN DE OOSTKUST

Westkans onderzocht 17 zaken in Knokke-Heist

Zoals eerder bericht heeft Westkans vzw de graad van toegankelijkheid van restaurants en cafés aan de kust onderzocht. In totaal werden 1323 handelszaken gecontroleerd door West-Vlaams Bureau voor Gelijke Kansen en Toegankelijkheid. Slechts 115 zaken (8,6 %) doorstonden de eerste toetsing. Deze 115 cafés en restaurants kregen vervolgens een grondiger screening. Onder andere de toegang, de aanwezigheid van aangepast sanitair, de indeling van de verbruiksruimte, de toegankelijkheid van het terras, ... werden nagegaan. De specifieke resultaten van de nadere screening in Knokke-Heist van 17 zaken vindt u hier. Hierbij werd met een kleurcode rood-oranje-groen gewerkt om de eventuele pijnpunten voor de gebruiker met een beperking duidelijk zichtbaar te maken. Voor de uitbaters werd een toegankelijkheidszakboekje en een digitaal praktijkboek 'Hoe maak ik mijn restaurant of café toegankelijk?' opgemaakt, met tips om de toegankelijkheid te verbeteren.

24 jonge ooievaars geringd in Het Zwin

Woensdag werden in Knokke-Heist naar jaarlijkse gewoonte de ooievaarsjongen geringd in het natuurreservaat Het Zwin. De meeste nesten zijn grote takkenplatforms in de toppen van hoge zeedennen. Daarom moest een hoogtewerker worden ingezet. In totaal werden 24 ooievaarjongen geringd. Daarmee werd het record van vorig jaar verbeterd. Toen telde men 22 jonge ooievaars. Elk jaar probeert Het Zwin zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer, dat met behulp van een verrekijker kan worden gelezen. Zo kunnen de Zwinooievaars op hun trektocht door vogelliefhebbers worden opgemerkt en herkend.

Clubhuis Surfers’ Paradise zou dan toch moeten verdwijnen

Na 13 jaar gerechtelijk getouwtrek heeft het hof van beroep in Antwerpen woensdag beslist dat het clubhuis van Surfers Paradise in Knokke-Heist een illegale constructie is en moet verdwijnen. Van zodra het arrest definitief is krijgt zaakvoerder Frank Vanleenhove 2 jaar de tijd om het gebouw af te breken. Verder moeten ook strand en duinen in hun oorspronkelijke toestand worden hersteld. Gebeurt dat niet dan geldt een dwangsom van 250 euro per dag vertraging. De raadsheren in Antwerpen kregen het dossier nadat het Hof van Cassatie het arrest van het hof van beroep in Gent vernietigd had. Volgens dat arrest mocht het clubhuis blijven en werd de herstelvordering ongegrond verklaard omdat er sprake was van een onoverkomelijke rechtsdwaling. Toen Vanleenhove het chalet bouwde, was het ruimtelijk beleid te onduidelijk en door het jarenlange gedoogbeleid van de gemeente kon hij dus niet weten dat hij in overtreding was. Het Hof in Antwerpen denkt daar echter anders over: Het feit dat er planologische bestemming was, betekent volgens het hof nog niet dat men in dat gebied eender welke constructie mag bouwen zonder stedenbouwkundige vergunning. Vanleenhove wist bovendien dat zijn bouwwerk niet wettig was omdat hij al op 4 maart 1998 een stakingsbevel betekend kreeg. Ook de zogenaamde mondelinge toezegging van burgemeester Lippens werd door het hof van tafel geveegd, omdat deze niet bevoegd is om een vergunning te verlenen. Vanleenhove een onbepaald uitstel verlenen, omdat de kans bestaat dat het clubhuis in een toekomstig GRUP wordt opgenomen, zou volgens het hof rechtsweigering zijn. Inmiddels overweegt Surfers' Paradise cassatieberoep. Het Antwerps Hof van Beroep zou zich dubbelzinnig hebben uitgesproken over de lopende regularisatie.

Meer standhouders voor Art Nocturne Knocke

Door de uitbreiding van Art Nocturne Knocke zullen heel wat nieuwe gerenommeerde kunst- & antiekhandelaren hun entree maken op de bekende zomerbeurs in de badstad. Het evenement wordt gehouden in Cultuurcentrum Scharpoord én in het nieuwe Réserve Resort, allebei aan de oever van het Zegemeer. Vorig jaar kregen de 35 standhouders 12.000 over de vloer. Deze zomer zijn er meer dan 50 deelnemers. Er staan weer heel wat vaste waarden op de agenda. Zo toont Libertas Fine Arts een opmerkelijk sfeerschilderij getiteld ‘Sunset at the Zwin’ van François De Lamorinière. Jan Müller is vertegenwoordigd met ondermeer een zeldzame Breughel. Frans Jacobs die vorig jaar een Van Gogh verkocht op Art Nocturne Knocke, pakt dit jaar opnieuw uit met een Van Gogh plus ook het werk "Les Patinoirs de Giverny" van Claude Monet. Dit keer is de beurs dagelijks te bezoeken van 16 tot 21 uur, dus niet meer tot 22u, dit om een kunstzinnig gastronomisch arrangement mogelijk te maken. Art Nocturne Knocke loopt van zaterdag 6 tot maandag 15 augustus.


Onder de nieuwe standhouders ondermeer : - Piretti Art Gallery uit Knokke met Fernando Botero, - Galerie Louis-Pierre Denil uit Leuven/Parijs met een unieke collectie kristallen lusters - Yannick David uit Brussel met kustgetinte interieur concepten - uit Zwitserland Urban Jürgenssen & Sohn met een wereldpremière op het gebied van collectors horloges. - SEM-Art Gallery uit Monaco - LKFF Art & Sculptures uit Brussel - Peter Pappot uit Amsterdam (terug van weggeweest). De uitgebreide deelnemerslijst kan u raadplegen op de website http://www.artnocturneknocke.com/

Waardering voor mantelzorgers in Knokke-Heist

Eind volgende week wordt in de Scharpoord Bibliotheek een boek voorgesteld over mantelzorg. Het krijgt de titel ‘A,B, C van de mantelzorg van administratieve rompslomp tot zelfzorg'. Een mantelzorger is een persoon die regelmatig zorg verleent aan iemand uit zijn onmiddellijke omgeving. Sommige mantelzorgers zorgen voor een chronisch ziek kind, een partner met een handicap of een dementerende ouder. Ook wordt het beeld van ‘De Mantelzorger’ voorgesteld. Het werd gemaakt uit recuperatiemateriaal. Kunstenaar Edwin Degelin gebruikte onder meer onderdelen van de uurwerken die Ziekenzorgvrijwilligers verzamelden als symbool van de tijd die familieleden aan mantelzorg besteden. Het beeld maakt een rondreis doorheen de provincie. Knokke-Heist is de eerste gemeente waar het beeld tijdens de zomermaanden zal verblijven. Het wordt opgesteld op het plein bij de Margaretakerk.

Glenn Vandenberghe wint “De Keuken van de Meester”

De 18-jarige Knokke-Heistenaar Glenn Vandenberghe heeft dinsdagavond het VTM-programma ‘De Keuken van de Meester’ op zijn naam gezet. Hij won in de finale van de 25-jarige Johan Cuypers uit Wetteren. Als laatste oefening moesten Glenn en Johan proefdraaien in het Hof Van Cleve, het driesterrenrestaurant van Peter Goossens. Door zijn overwinning mag Glenn vanaf september drie maanden lang aan de slag in het restaurant van Goossens. Hij krijgt ook een geldprijs van 25.000 euro. Die gaat onmiddellijk op de spaarrekening tegen de tijd, dat hij z’n eigen zaak opzet. De komende weken loopt Glenn verder stage voor de Brugse hotelschool Spermalie. Dat doet hij in de Zedelgemse sterrenzaak Ter Leepe. Deze zomer wil hij naar Zuid-Frankrijk om daar ervaring op te doen in het restaurantwezen. Op slechts een paar honderd meter van Hotel Restaurant Ter Duinen van de ouders van Glenn werd het VTM-programma dinsdagavond op het Heistse Heldenplein op groot scherm geprojecteerd. Ondanks de buien kwamen daar honderden supporters op af. Toen bleek dat Glenn de wedstrijd gewonnen had werd hij op de schouders getild door zijn vrienden. Die waren via Facebook uitgenodigd. Nadien gaf Glenn nog een korte speech en nodigde hij alle aanwezigen uit voor de afterparty bij Dino’s.

7.6.11

FC Knokke tegen Anderlecht

Later deze maand vindt op Stadion Olivier in Knokke-Heist de traditionele vriendenwedstrijd van 1ste-provincialer FC Knokke tegen RSC Anderlecht plaats. Alle voetballiefhebbers worden uitgenodigd om voor de lokale ploeg te supporteren terwijl ze het opnemen tegen de talenten uit 1ste klasse. Of het team van blauw-wit zomaar zal toestaan dat er zoals vorig jaar dubbele cijfers op het scorebord verschijnen, is nog maar zeer de vraag. De kustjongens, onder leiding van coach Roland Verhaeghe, zijn na het minder geslaagde seizoen van de Brusselaars immers gemotiveerder dan ooit om van zich af te bijten. De wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 25 juni om 18 uur. Toegang: 10 EUR voor staanplaats, 15 EUR voor tribuneplaats.

Filmopnames in Knokke-Heist

Vrijdag 10 juni worden in de badstad de hele dag opnames gemaakt door het Brussels filmbedrijf Fontana. Het betreft beelden voor een kortfilm, getiteld 'Leçons de conduite'. Deze film van Elodie Lélu krijgt voor de opnames een subsidie van 37.500 euro van de Waalse gemeenschap. De actie zal plaatsvinden in de Bergdreef in Duinbergen en op de zeedijk in Het Zoute. Voor de opnames komen diverse chauffeurs met hun wagen uit Brussel om bij het schieten van bepaalde beelden de wagen van de hoofdrolspeler te kruisen. Verder zullen wandelaars van jong tot oud op de dijk gefilmd worden. Ook zij worden uit de hoofdstad aangevoerd.

Radiozendamateur te horen tot in de Antillen

Radiozendamateur Giani D’andrea, lid van ONZ-OostKust in Knokke-Heist heeft een zeldzaam ereplaket in de wacht gesleept. Bij een internationale wedstrijd voor radiozendstations met laag vermogen heeft hij van de ingeschreven Belgische deelnemers de meeste en verste verbindingen tot stand gebracht. Met amper 5 watt uitgangsvermogen en een zelf gemaakte antenne was Giani tot in de Nederlandse Antillen te horen.

Geïnteresseerden die graag meer wensen te weten over het zendamateurisme kunnen iedere vrijdagavond vanaf 20u terecht in het ‘t Walletje 50c in Knokke-Heist. http://www.onz.be/

Vlaamse hardrijder raakt rijbewijs kwijt in Sluis

Dinsdagnamiddag is in Sluis het rijbewijs van een 37-jarige automobilist uit ons land ingenomen omdat hij meer dan 50 km te hard reed. Kort na de middag zagen agenten een auto met Belgische nummerplaat met hoge snelheid in de richting van Sluis rijden. De wagen werd geklokt op 111 km op een plaats waar maximaal 60 mag gereden worden. De bestuurder werd aan de kant gezet waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Energieprijs overhandigd aan Het Anker

In Heist kreeg de Gemeentelijke Basisschool Het Anker dinsdag vanwege het bedrijf Boestoen de prijs voor energiebewust onderwijs. In totaal hadden 63 lagere scholen deelgenomen aan het energieproject, waarbij een passiefhuisje werd gecreëerd. Een energieconsulent van Prevebo bvba zal nu gratis de school doorlichten op haar energieprestatie en aangeven waar en hoe deze verbeterd kan worden. Kurt Van Damme reageerde enthousiast op het nieuws. “Als directeur van de school ben ik zeer tevreden dat we de juryprijs hebben gewonnen. Dit was slechts mogelijk door de creatieve inbreng en de ondernemingszin van de leerlingen en de juf van het 4de leerjaar. Milieuzorg op school en muzische vorming zijn sinds jaren speerpunten van onze schoolwerking en krijgen bij deze een verdiende erkenning. Dat wij deze prijs hebben gewonnen is voor ons dé kers op de taart.”

Secuur hijswerk in Knokke-Heist

Wandelaars op de Zeedijk in Knokke-Heist waren dinsdag getuige van een stukje secuur vakwerk. Onder grote belangstelling werd daarbij een glasraam van liefst 780 kg naar de 5de verdieping van een appartementsgebouw gehesen. Er kwam dan ook een grote kraan aan te pas en 6 vaklui van Glaswerken Hans Deman. Dat er weinig wind stond was alvast een meevaller. Het zware glasraam zorgt straks ook voor minder lawaaihinder en energieverlies.Foto met dank aan Fred van Soomeren

Op communicatievlak zijn Club Brugge "pure amateurs"

Het professionalisme in de communicatie van Club Brugge is ver te zoeken. Dat zegt het Knokke-Heistse gemeenteraadslid Frank Naert. Hij doet dat naar aanleiding van de amateuristische en foute uitnodigingen die door Club Brugge werden verstuurd 'voor de 'voorstellingsavond / netwerkavond' getiteld 'Knokke meets Club Brugge'. Je leest er HIER meer over.

Knokke-Heist steunt bijeninitiatief in Ethiopië

Knokke-Heist zal zoals vorige jaren een bijenhoudersproject in Ethiopië steunen met een subsidie van 2.788 euro. Het gaat om een initiatief Bert Reubens van Ma’ar. Dat is een Belgische vzw die in Ethiopië werkt rond honing en bijhouderij. Ze wil bijdragen aan voedselzekerheid en armoedebestrijding op een economisch, sociaal en ecologisch duurzame manier. Ma’ar is werkzaam in de regio Dogua Tembien van de provincie Tigray. Concreet gebeurt dat door de honingproductie en -verkoop door lokale boerengemeenschappen te ondersteunen en stimuleren. Ma’ar betekent honing in het Tigrinya, de taal van de provincie in het uiterste noorden van Ethiopië. Juist in de gebieden waar om ecologische redenen houtkap en begrazing verboden werd, kunnen de bijen perfect gedijen in een bloemrijke omgeving. In een honinglaboratorium wordt aan research gedaan, o.a. om bijensterfte te voorkomen. De boeren werken samen in coöperatieven, en bekomen op die manier ook een betere marktprijs. Intussen is een tweede centrum opgericht, en geven de lokale imkers nu ook training aan andere organisaties.


Voor meer info: Bert Reubens, tel. 051 406979 - http://www.vzwmaar.be/

6.6.11

FedCaf wil vrije keuze voor herbergen

FedCaf de nieuwe Federatie van Cafés van België stort zich op de problematiek rond het algemene rookverbod in de cafés, dat op 1 juli ingaat. De nieuwe federatie verduidelijkt dat ze niet "pro-tabak" is, maar wel voorstander van vrije keuze. "We zouden in de eerste plaats een uitzondering willen verkrijgen voor cafés kleiner dan 75 vierkante meter, zoals in Nederland en Duitsland", het het. Ook in Knokke-Heist willen de herbergen kunnen kiezen om een Rokers of Niet-Rokers Café te worden. Volgens hen gaat de middenstand kapot aan de overbetutteling van de Vlaamse, Belgische en Europese overheden.

80 Dames op de Ladies Day in Knokke-Heist

Niet minder dan 80 dames hebben bij Surfers’ Paradise deelgenomen aan de 10de editie van de Ladies Day. Onder leiding van Katia Pauwels werd begonnen met een mountain bike trip. Na de brunch vertrokken alle deelneemsters voor een Xco powerwalk langs de dijk richting Zwin. Daarna was het tijd voor "Zumba Toning" met Katia Pauwels en Sylvie Komkommer uit Knokke-Heist en Nationaal Zumba-Icoon Andy Hersens. De apotheose van de dag kwam met Steve Boedt die zijn enige optreden van het jaar op Belgisch grondgebied ten beste kwam geven. Steve circuleert immers tussen Scandinavië, Australië en Nieuw Zeeland om Zumba cursussen te geven en kwam na zijn succesvol optreden van vorig jaar speciaal nog eens naar Knokke-Heist afgezakt. De Ladies Days wordt volgend jaar beslist herhaald.

Zaterdag 4de Gentlemanrace in Knokke-Heist

In Heist wordt zaterdagnamiddag 11 juni de jaarlijkse Gentlemanrace voor cyclotoeristen gehouden. Het is voor de vierde keer dat het evenement wordt georganiseerd. De leeftijdscategorie jonger dan 40 start om 14u in de Knokkestraat ter hoogte van Café Albatros en rijden 15 ronden van telkens 4.4km door de straten van de deelgemeente. Om 16.30u beginnen de +40-ers aan hun wedstrijd over dezelfde afstand. Het gaat om een organisatie van Vlaanderens Wiel. Vorig jaar waren er 68 deelnemers en werd de wedstrijd gewonnen door Ruben Verhaeghe.

Vanavond "De Keuken van de Meester" op groot scherm op Heldenplein

Dinsdagavond verdedigt Glenn Vandenberghe uit Heist z'n kleuren in het kookprogramma "De Keuken van de Meester". Het VTM-programma wordt op groot scherm geprojecteerd in een tent op het Heldenplein in Heist. Je leest er HIER alles over.

Bijna 200 reclameborden in Knokke-Heist

Knokke-Heist bestudeert hoe de publiciteit voor het vrijetijdsgebeuren in de badstad efficiënter kan gebeuren op een esthetisch verantwoorde en rustgevende wijze. In dat verband heeft het gemeentebestuur een telling van de infoborden uitgevoerd. In 2017 verlopen namelijk een aantal overeenkomsten met bedrijven die reclameborden plaatsen op de openbare weg. Momenteel staan er bijna 200 gemeentelijke reclameborden in de badstad. Clear Channel, het vroegere City Advertising, plaatste 41 borden met plattegronden, 19 schuilhuisjes, 11 'totempalen' en 48 aankondigingsborden op paal. Er staan ook nog eens 29 borden van de firma Decaux. Dan zijn er ook nog 20 kubussen van Urban Media, en 19 videopalen van het bedrijf BTI nv. Het Casino heeft ook nog 5 reclameborden staan. Ondertussen wordt de strijd tegen illegale publiciteitsbordjes en signalisatie langs de openbare verder doorgevoerd.

Kust tevreden over verlengd weekend

Van Knokke-Heist tot De Panne is de toeristische sector tevreden over het verlengde weekend. Enkel zondag viel het weer wat tegen. Dat zorgde er dan ook voor dat de uittocht vrij vroeg van start ging. Van donderdag tot zaterdag waren in Knokke-Heist de meeste hotels volzet. Publiekstrekkers waren onder meer het strand, het Eccentric evenement, het Vistival in Heist en de Rommelmarkt in Duinbergen. Het mindere weer en de concurrentie van de Havendagen in Blankenberge was echter de oorzaak dat minder volk kwam opzetten voor het jaarlijkse Vistival. Eind deze week staat het verlengde pinksterweekend op het programma. Als het weer meezit dan mag voor de toeristische sector beslist van een recordvoorjaar gesproken worden.Een fotoreportage van Fred van Soomeren over het Vistival vind je HIER.

5.6.11

Vrouw beroofd van juwelen

Twee gemaskerde mannen hebben in een ondergrondse garage in Knokke-Heist een vrouw beroofd van een horloge en een ring ter waarde van zo’n 160.000 euro. De vrouw had net haar auto geparkeerd in de parkeerkelder in de Marie-Joséstraat toen ze langs achter werd vastgegrepen. De brutale overvallers verplaatsten zich in een BMW en verdwenen spoorloos met hun buit. De vrouw droeg de dure juwelen omdat ze net terug kwam van een familiefeest.

Knokke-Heistse senior-duif wint Interprovinciale Klassieker

‘Elzas’ een senior-duif uit de de Maspalomas duiventil van N&F Norman in Knokke-Heist heeft de interprovinciale klassieker van Châteauroux op zijn naam gezet. Het ging om een wedstrijd voor oude wedstrijdduiven. Er deden niet minder dan 5500 senior-duiven aan mee. ‘Elzas’ won met een grote voorsprong op de rest van de deelnemers. Hij legde de afstand van 514 km af tegen een snelheid van liefst 1.333,68 meter per minuut.

Agressieve landgenoot opgepakt in Sluis

De politie in Sluis heeft afgelopen weekend in het centrum van het grensstadje een man ingerekend wegens openbare dronkenschap en vernieling. De 28-jarige landgenoot was dronken en agressief en trachtte bloembakken omver te schoppen. De politie heeft de man aangehouden.

Blue Marlin Lounge-Café opent

Ann en Christoph Trio, die de uitbaters zijn van de Blue Marlin Beach op het Duinbergse strand, hebben zopas ook een horecazaak geopend in de Herenweg in Westkapelle. Het gaat om de 'Blue Marlin Lounge-Café’. Men kan er in de bar terecht of in de tuin. Ook hier overheersen de lichtblauwe Blue Marlin kleuren.

Notenboom legt het loodje bij Keuvelhoekschool

In Knokke heeft een stevige zeebries schade aangericht bij de Keuvelhoekschool. De notenboom die enige tijd geleden werd geplant, en van zitbanken errond voorzien werd, heeft een paar fikse rukwinden niet overleefd en is afgeknakt. De directie van de school is echter van plan om volgend schooljaar een nieuwe trotse notenboom neer te poten. Dat gebeurt in het kader van het laatste MOS project van de school. Op de foto de notenboom in betere tijden.

Wint Glenn Vandenberghe 'De Keuken van de Meester?'

Wint Glenn Vandenberghe uit Knokke-Heist 'De Keuken van de Meester?'. Je leest er meer over in HUMO.