14.5.11

Arid opent Bon Jovi Concert in Zeebrugge

Voor het exclusieve concert van Bon Jovi op het strand van Zeebrugge op zondag 24 juli werden inmiddels al meer dan 23.000 tickets verkocht. Met dat aantal is de organisatie bijzonder opgezet. In totaal worden op het strand bij de Môle zo’n 35.000 festivalgangers verwacht. Bon Jovi heeft zopas de Belgische band Arid gekozen voor het voorprogramma. De bandleden Jasper, David en Steven beschouwen het een hele eer. Ze openden trouwens in 2003 ook al eens voor Bon Jovi. De tickets voor het concert variëren in prijs tussen de 70 en 90 euro.
Ticketverkoop via:http://www.sherpa.be/, 070 25 20 20 of in alleFnac-, Mediamarkt- en Saturnwinkels

Kinderzoektocht Museum Sincfala verlengd tot 30 juni

In Knokke-Heist is de zoektocht voor kinderen 'Ben je arm, rijk of gelukkig?' wegens de grote interesse verlengd tot 30 juni. Kinderen van 6 tot 12 jaar ontdekken zo op een spannende en leerrijke manier Museum Sincfala. Op zes plaatsen in het museum maken ze een keuze uit twee manieren van leven. Aan het eind van het verhaal wordt het voor hen duidelijk of ze met veel of weinig geld door het leven willen gaan. Kinderen betalen slechts 1 euro.Museum Sincfala (Pannenstraat 140 in Heist) is elke dag open van 10 tot 12 en 14 tot 17.30 uur.Meer informatie: 050 630 872 - sincfala@knokke-heist.be - http://www.sincfala.be/

World Press Photo opent in Knokke-Heist

Vanaf zondag 15 mei tot 13 juni loopt in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist de tentoonstelling World Press Photo ’11. Het gaat om de premiere voor ons land. Het evenement loopt in het kader van het Internationaal Fotofestival in de badstad. World Press Photo organiseert ieder jaar de grootste en meest prestigieuze persfotografiewedstrijd ter wereld. De winnende foto’s worden verzameld in een reizende expositie die in meer dan honderd steden over de hele wereld is te zien. De Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber won de wedstrijd met een portret van de verminkte Afghaanse tiener Bibi Aisha. In de categorie ‘Sport’ won de Australische fotograaf Adam Pretty met een foto van springduiker Thomas Daley tijdens de Olympische Jeugdspelen in Singapore. (Tom Daley).

Strandterrassenzaak ingeleid bij Hof van Beroep

Aan het Gentse Hof van Beroep werd vrijdag de zaak ingeleid rond de strandterrassen in de Knokke-Heist. De stranduitbaters hadden namelijk eerder beslist om in beroep te gaan tegen een tussenvonnis dat in Brugge werd gevestigd. De badkarhouders hopen in Gent hun gelijk te halen rond de interpretatie van de raamverkoop op het strand. Op langere termijn moet een herziening van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan uitkomst brengen. Dat zou de meeste problemen tussen ‘strand en dijk’ oplossen en de rechtszaken mogelijk overbodig maken.

13.5.11

World 2011 op nieuwe locatie

In Knokke-Heist is ook het programma van ‘World 2011’ bekend. Dat is de opvolger van het zomerevenement Worldbolle. Op De Bolle in Heist is immers niet langer plaats voor optredens omwille van het steeds toenemende aantal terrassen op het ‘klein martje’. World 2011 wordt dan ook gehouden op een nieuwe locatie: het grasplein aan het Boerenhof bij het station van Heist. Het plein leent zich uitstekend voor concerten, het is makkelijk bereikbaar en ook parkeren is geen probleem. Iedere dinsdagavond in juli en augustus (uitgenomen als Kneistival aan de gang is) kan men er vanaf 9 uur ’s avonds een gratis portie worldmusic degusteren, van folk en flamenco tot reggae.

Programma:

5/juli Donder in 't Hooi (folk)
12/juli Brise l'ame (folk)
26/juli Windub (reggea)
2/aug Madaquito (gypsy/flamenco)
9/aug Long Tall Danny (Chicagoblues)
16/aug Sous Couche (Latin Funk)
23/aug Boreas (folk)

Grootste roroschip ter wereld in Zeebrugge

‘s Werelds nieuwste en grootste roroschip heeft de haven van Zeebrugge aangedaan. Het gaat om de MV Tønsberg van de Noorse rederij Wilhelm Wilhelmsen. Het 265m lange schip werd gebouwd door Mitsubishi Heavy Industries in het Japanse Nagasaki naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de scheepsgroep. Aan boord van het schip kunnen 138.000 kubieke meter cargo gestouwd worden op 6 vaste 3 verhijsbare dekken. Het schip is op z’n maidentrip. Het kwam uit New York en is nu onderweg naar Bremerhaven.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Zeebrugge wordt ook elektriciteitshub

Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in ons land, is bezig met een project om Zeebrugge te verbinden met Groot-Brittannië. Het project zit momenteel in de laatste studiefase, aldus een Elia-woordvoerster. Groot-Brittannië plant de massale aanleg van windmolens in kustwateren. Via de onderzeese kabel naar Zeebrugge wil men in de toekomst elektriciteitsoverschotten uitvoeren naar het vasteland. De Britse minister van Energie Chris Huhne verklaarde verder dat ’s winters ook elektriciteit vanuit ons land zou worden ingevoerd. Op die manier zouden in Groot-Brittannië minder centrales moeten gebouwd worden. Zopas werd reeds een 260 kilometer lange 1.000-Megawatt-leiding tussen het zuidoosten van Groot-Brittannië en de Maasvlakte bij Rotterdam afgewerkt.

12.5.11

Kneistival àf

De affiche van Kneistival 2011 is niet alleen inhoudelijk ingevuld maar ook visueel gerealiseerd. De enige echte Heistse Babelutte verwijst volgens organisator Jan Deroose naar het enige echte Kneistival “het gezelligste festival aan de Vlaamse kust én het goedkoopste”. Het Kneistival loopt deze zomer van 17 tot 22 juli in de put van het Heldenplein te Heist.

Concurrentie voor LNG-Terminal in Zeebrugge

De LNG-terminal van Fluxys in Zeebrugge krijgt er een grote concurrent bij. Het bedrijf Electricité de France zal in Duinkerke namelijk een gelijkaardige terminal bouwen als die in onze kusthaven. Beide havens liggen zo’n 80 kilometer uit elkaar. EdF wil zijn gasterminal tegen uiterlijk 2015 operationeel hebben. De ambities van de Fransen zijn niet echt goed nieuws voor Zeebrugge, dat zich al jarenlang profileert als Europese draaischijf voor aardgas. Onze kusthaven zal trouwens de komende jaren niet alleen concurrentie krijgen vanuit Duinkerke maar ook van Rotterdam, die eveneens uitgesproken ambities heeft op de lng-markt.

Groots jeugdtornooi basket in Knokke-Heist

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei vindt het internationale jeugdtornooi “Generali Spring Cup” van BC Namedis Chape Knokke-Heist plaats in de sportcentra Laguna en Stormmeeuw. Dit jaar nemen er maar liefst 32 ploegen deel aan het tweedaags tornooi. Toppers uit Nederland, Luxemburg, Amerika, Vlaanderen, Wallonië en natuurlijk uit Knokke-Heist zullen het beste van zichzelf geven. In totaal gaat het met spelers en entourage om zo’n 500 mensen. Het betreft het grootste jeugdtornooi van het land. Het evenement dit weekend geldt meteen ook als afsluiting van het basketbalseizoen in de badstad.

Nicaraguaanse gasten ontvangen op Stadhuis

Ook in de Fair Trade gemeente Knokke-Heist wordt aandacht besteed aan 40 jaar Oxfam Wereldwinkel. Waarnemend burgemeester schepen Maxim Willems ontving woensdagnamiddag twee vertegenwoordigers van Nicaraguaanse coöperatieven op het stadhuis. Het ging om Edwin Omar Aviles manager van de coöperatieve Del Campo en Birgido Sosa, voorzitter van cooperativa multisectorial de Achupas en ook plaatselijk "schepen". De toespraken van schepen Willems en beide gasten werden door een vrijwilligster van Oxfam Wereldwinkel simultaan vertaald zodat er een heel geanimeerd gesprek ontstond. Schepen Willems overhandigde beide Nicaraguanen een handdoek van Knokke-Heist, "om het vele zweet op te vangen die de boeren van Del Campo achterlaten bij de productie van sesam in een temperatuur van 40 graden".... Schepen Willems en raadslid en OCMW-voorzitter Annie Van den Bussche kregen een halsketting met de beeltenis van Che Guevara om de hals. Het sieraad in zeepsteen is ambachtelijk ontworpen door Nicaraguaanse landbouwvrouwen. Eerder op de dag waren de Nicaraguaanse gasten reeds ontvangen in de Oxfam Wereldwinkel in Heist. Verder maakten ze ook kennis met het museum Sincfala en wandelden langs de zeedijk van Duinbergen naar het Zoute.

Weer Palm Parkies deze zomer in Knokke-Heist

Het Palm Parkies festival is deze zomer in de badstad aan z’n tweede editie toe. Op 1 jaar tijd is het muzikaal initiatief trouwens reeds een vaste waarde geworden in de festivalagenda. Palm Parkies vindt plaats in de groene oase rond Scharpoord elke maandagavond vanaf 4 juli en sluit af op 15 augustus. Een ijzersterk programma werd samengesteld met onder meer Paul Michiels, Sandrine, Tom Dice, Brahim en vele andere Belgische pop- en rockidolen. Dankzij de steun van de gemeente Knokke-Heist en de sponsors blijft dit zomerfeest volledig gratis. ’s Avonds om 20 uur starten de supportbands en om 21.30 uur volgt dan de hoofdact. Zitjes zelf mee te brengen. Om 23.30 uur is alles afgelopen zodat de omwonenden kunnen genieten van hun nachtrust.


Programma
04/07:Paul Michiels
11/07: Dr. Fred & The Medicinemen
18/07: Musicalsterren in concert met o.a. Hans Peter Janssens, Sandrine, Dieter Troubleyn & Ann Van Opstal
25/07: Brahim
01/08: Tom Dice
08/08: The Vipers
15/08: Buscemi
Voor alle info: http://www.parkies.net/

Kloeftje failliet

In Brugge heeft de Rechtbank voor Koophandel de bvba 't Kloefje failliet verklaard. De vennootschap baatte in de Lippenslaan 112 in Knokke een taverne met snooker uit. Meester Hendrik Geerts werd aangesteld als curator.

Meer capaciteit voor spoor naar Knokke-Heist (?)

Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, zal maandag starten met de werken aan de spoorvertakking aan de Blauwe Toren. De bestaande situatie zal vervangen worden door een ongelijkgrondse vertakking door middel van een viaduct voor één spoor. Hierdoor kunnen de capaciteit en de regelmaat van het spoorverkeer op de spoorlijn tussen Brugge en Knokke-Heist gevoelig verhoogd worden zonder uitbreiding van de sporen. Of de werken vertragingen zullen opleveren voor het treinverkeer van en naar de badstad werd door Infrabel niet meegedeeld. De laatste dagen was het trouwens weer raak met de vertragingen op de lijn naar Knokke-Heist.

Verkeershinder door afsluiten Visartbrug

Sinds donderdagmorgen is er weer flinke overlast voor het verkeer tussen Knokke-Heist en de rest van de kust. Oorzaak zijn onderhoudswerken aan de Visartbrug aan de oude zeesluis. Dat is de zeewaartse brug over het Boudewijnkanaal vlakbij de watertoren in Zeebrugge. De werken zouden in de herfst gebeuren, maar zijn blijkbaar vervroegd. Een en ander betekent dat alle verkeer over de smalle landwaartse Strausbrug wordt omgeleid. Brede lasten zullen via de Herdersbrug in Dudzele moeten omrijden. Ook het andere zware verkeer wordt aangeraden om te rijden via de Havenrandweg-Zuid (N348). De Visartbrug blijft gesloten voor het verkeer tot vrijdag 27 mei.

11.5.11

Kennisgevingsnota Casinosite ligt tot 10 juni ter inzage

Voor geïnteresseerden ligt de kennisgevingsnota voor het Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP) i.v.m. de Casinosite nog tot 10 juni ter inzage. Dat is het geval in Knokke-Heist, Damme, Brugge en Brussel. Het RUP werd door het Autonoom Gemeentebedrijf voor StadsOntwikkeling (AGSO) voorbereid. Het betreft een wijziging van het gewestplan Brugge-Oostkust en deels van het BPA Wijk Casino. Het opmaken en de goedkeuring van het MER zal zowat 6 tot 9 maanden in beslag nemen. Pas daarna zal een voorstel tot voorlopige vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd. De procedure zal uiteindelijk uitmonden in een ontwerp van RUP dat in openbaar onderzoek wordt gesteld. Enkel als dat gebeurd is krijgen belanghebbenden de mogelijkheid om bezwaren in te dienen. De verwachting is dat alle administratieve procedures zullen afgerond zijn tegen eind 2012, met inbegrip van de keuze van de uiteindelijke investeerder, zodat met de bouw kan gestart worden in het voorjaar van 2013. Het bouwen zelf zal twee tot drie jaar in beslag nemen. Intussen werden reeds twee kandidaten investeerders geselecteerd die voldoende technisch en financieel bekwaam zijn om het project te realiseren. Zij zullen in de loop van september een zogenaamd 'bidbook' ontvangen, dit is het lastenboek op grond waarvan een offerte moet worden uitgebracht. Ondertussen staat het huidige Casino in de steigers voor een opknapbeurt...

Foto: Fred van Soomeren

Songfestival in Knokke?

Het feit dat noch België noch Nederland een plaatsje behaald hebben in de finale van het Eurosongfestival zorgt voor heel wat reacties. ‘Witloof Bay’ en de groep ‘3JS’ zijn dus zaterdag niet te zien op het 56e Eurovisie Songfestival in Düsseldorf. In Nederland gaan ondertussen stemmen op om “niet meer mee te doen” en om weer “iets te doen zoals vroeger: een Songfestival in Knokke”. Het Songfestival in de badstad werd gehouden van 1959 tot 1973. Elke zomer zonden een zestal landen hun beste talenten naar het Casino Knokke. Daar zijn heel wat beroemde namen uit voortgekomen. Onder meer Udo Jürgens, Ramses Shaffy, Rob De Nijs, Roy Black, Engelbert Humperdinck, Roger Whittaker, Jimmy Frey, Marva, Ann Christy, Dave Berry en Marty Wilde, om er maar een paar te noemen.

Protest tegen Perrier in Knokke-Heist

In Knokke-Heist rijst er protest tegen de eentalig Franse reclameposters van Perrier die her en der op de Zeedijk staan opgesteld. Het gaat om diverse soorten posters. In de sociale media wordt ondertussen opgeroepen om het drinken van Perrier in de badstad te boycotten. Met slogans “Tu veux mener la grande vie” en de oproep “rejoins-nous” wordt het publiek aangezet om de Perrier Fresh Club te ontdekken. Op één van de posters komt een QR-code voor die door een bar-code lezer op een smartfoon of tablet direct contact kan maken met een website waarop men meer kan vernemen over het product en acties. Dat de posters enkel in het Frans staan opgesteld in de badstad werkt bij heel wat mensen als de spreekwoordelijke rode lap.

Knal voert ‘Het Weeshuis op’

Voor het vierde jaar op rij brengen het Cultuurcentrum Knokke-Heist & Knal! twee toneelvoorstellingen gespeeld door kinderen van de lagere school. Dat gebeurt op zaterdag 28 en op zondag 29 mei. Dit keer hebben de regisseurs gekozen voor een emotioneel, speels en zelf geschreven verhaal. 17 kinderen brengen het verhaal van een weeshuis uit de jaren ’50. Het begint allemaal met kinderen die een dagboek vinden in een verlaten weeshuis in het bos. Het dagboek vertelt het verhaal van Warre, een jongen van 12 die door tragische omstandigheden in een streng weeshuis belandt. Ondanks de keiharde en soms onmenselijke aanpak van opvoeder Dolf is Warre vastbesloten om er de andere wezen de leukste tijd van hun leven te bezorgen. Hij wil de kinderen opnieuw laten spelen en zorgt voor een frisse wind met zijn creatieve, impulisieve acties. Helaas heeft Dolf andere plannen.

‘Het weeshuis’ Scharpoord zaterdag 28 mei om 20.30 uur en op zondag 29 mei om 14.30 uur [Knal!vzw - Steenstraat 73, 8301 Knokke-Heist - http://www.knalvzw.be/]

“Sociaal Huis verliest neutraliteit”

De Liberale fractie in de OCMW-raad in Knokke-Heist is volgens raadslid Geert Deman niet te spreken over het feit dat het Sociaal Huis het neutraliteitsprincipe heeft laten varen. Volgens Deman gebeurde dat door lokalen te verhuren aan “de verzuilde vzw Kind & Preventie” van CM en KAV-signatuur in plaats van aan het neutrale “Kind en Gezin”. Ondanks protest werd het huurcontract meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.

Knokke-Heist pakt glasoverlast rond het Van Bunnenplein aan

Knokke-Heist wil paal en perk stellen aan de glasoverlast bij bars en dancings rond het Van Bunnenplein. Jongeren brengen de flessen alcohol mee om in de ‘mood’ te raken voor ze in de bars binnengaan. In het verleden lag de uitgangssite dan ook bezaaid met gebroken flessen. Zodanig dat zelfs de honden van de Politie het glastapijt niet konden betreden. Bij middel van een nieuwe politieverordening zijn geopende glasrecipiënten inmiddels niet meer toegestaan op de openbare weg. In de paasvakantie hebben politiepatrouilles op het Van Bunnenplein streng toegezien op de naleving van dit verbod. Door afvalbeheerder Horizon Net werd een tijdelijke glasbol geplaatst waarin betrapte jongeren hun flessen moesten deponeren. In totaal werd op 2 weken tijd 400 kg glas ingezameld. Het experiment wordt deze zomer herhaald met een speciale glasbol die door de politie buiten de uitgangsuren kan worden afgesloten.

Mergellander schaap dood na eten gazonsnoeisel

Op de begrazingsstrook langs de Graaf Jansdijk in Knokke is een Mergellander-schaap overleden na het eten van gazonsnoeisel. Dat gebeurde nadat het grassnoeisel vorig zondag door een buurtbewoner bij de schapen was gedeponeerd om de dieren te voederen. Door het broeierige weer, begon het verse gazongras evenwel meteen te gisten. De maag van een schaap is echter niet bestand tegen de overvloed van gassen die zo worden ontwikkeld. Eén van de volwassen dieren kreeg vervolgens een maagbreuk en overleed korte tijd later. Mergellanders zijn een zeldzaam oud Belgisch schapenras. De gemeente Knokke-Heist vraagt met aandrang om deze schapen niet te voederen en geen grasmaaisel te deponeren langs de bermen.

Ook kunstenaars van over de grens op Oostkust Kunst

Kunstenaars in de regio bereiden zich momenteel druk voor op de driejaarlijkse tentoonstelling Oostkust Kunst. Dat initiatief wordt in het najaar georganiseerd door het Cultuurcentrum Knokke-Heist. Tot nog toe konden enkel kunstenaars uit de badstad plus Zeebrugge en Blankenberge deelnemen. De organisatie laat nu voor het eerst echter ook kunstenaars toe uit West-Zeeuws-Vlaanderen toe. Kunstenaars vanaf 15 jaar kunnen deelnemen. Oostkust Kunst loopt van 4 tot 18 september in het Cultuurcentrum Scharpoord. De tentoonstelling start met een grote inventarisatie van de deelnemende kunstenaars en de werken.

Nieuwe wedstrijdboot Kleinjans slaagt in stabiliteitsproef

In Zeebrugge werd de nieuwe wedstrijdzeilboot van Michel Kleinjans zopas onderworpen aan een stabiliteitsproef. In de oude vissershaven kreeg de gloednieuwe KIWI 40 FC boot een strop rond de kiel en werd vervolgens bij middel van een kraan 90 graden omver getrokken. Daarna werd het oprichtend vermogen gemeten aan het uiteinde van de mast. Dat bedroeg meer dan 310 kg, wat “extreem goed” te noemen is. Michel Kleinjans zal op 22 mei samen met Fransman Marc Lepesqueux aan boord van het nieuwe vaartuig deelnemen aan de Normandy Channel Race. De nieuwe wedstrijdboot is een paar dagen geleden trouwens pas vanuit Nieuw-Zeeland in onze kusthaven gearriveerd.

10.5.11

Jongeren veroordeeld die in Heist overval pleegden met taser

De rechtbank in Brugge heeft een groepje jongeren uit het Antwerpse veroordeeld voor een overval met een stroomstootwapen in Knokke-Heist. De 4 achttienjarigen troggelden in de nacht van 6 op 7 januari in Heist twee minderjarige jongens hun geld en gsm af. De twee slachtoffers waren na een avondje stappen in Knokke met een taxi huiswaarts gekeerd. Hun aanvallers waren hen gevolgd en toen de taxi de twee jongens afzette, vielen ze hen aan met een taser. Een bewakingscamera in de Lippenslaan in Knokke registreerde de nummerplaat van de wagen van de daders, die zo konden worden opgespoord. De jonge daders wonen nog bij hun ouders en waren niet aan hun proefstuk. De rechter in Brugge veroordeelde hen gisteren tot werkstraffen van 100 en 120 uur. Slechts een van de slachtoffers stelde zich burgerlijke partij en kreeg 1.250 euro morele schadevergoeding toegekend.

Wegeniswerken in Knokke

In Knokke is de Graaf Jansdijk nog tot 27 mei afgesloten op de plaats waar de nieuwe verkaveling Fort Graaf Jan wordt aangesloten op het gemeentelijk rioleringsnet. Het verkeer wordt omgeleid ter hoogte van de Kalfmolen. Verder is het asfalteringswerk bij de Zwembadrotonde langs de Knokkestraat verlengd tot vrijdag 20 mei. En op donderdag 12 mei zal de rotonde bij het Frans Desmidtplein in Knokke vanaf 16 uur een paar uur afgesloten zijn voor het klaarleggen van een lange sleufbuis.

Bewoners van Tingelhof in Duinbergen kwaad over verloedering

In december 2009 gaf het gemeentebestuur de bouwheer van het villa-erf Tingelhof en spoorbeheerder Infrabel 10 dagen de tijd om hun terrein bij de spoorweg in Duinbergen grondig op te kuisen. Het blijkt echter dat de omgeving van het station er nog steeds verloederd bijligt. De eigenaars van de 32 woningen in het Tingelhof zijn bijzonder kwaad over het probleem dat blijft aanslepen. De nabijgelegen spoortunnel en het stationsgebouw zitten onder de graffiti. Verder liggen de gronden van een aardappelboer in de omgeving er compleet verwaarloosd bij. Bovendien is er na ruim 5 jaar nog steeds geen degelijke toegangsweg naar het woonerf.

Rondleiding ontwerp 'Nieuw Zwin'

Op vraag van CD&V Knokke-Heist zal provinciaal gedeputeerde Guido Decorte op 21 mei om 16u een uiteenzetting geven over het ontwerp van het nieuwe Zwin, alsook een rondleiding op de tentoonstelling waar de ingediende ontwerpen te bezichtigen zijn. Wie dit wenst kan verder deelnemen aan een fietstocht om 14u30 door het 'gerenoveerde' natuurreservaat Zwinduinen -en polders. Zowel voor de fietstocht als de informatievergadering wordt verzameld aan de ingang van het vogelpark (Graaf Léon Lippensdreef 8 te Knokke-Heist). De inkom is gratis. Vooraf inschrijven kan tot maandag 16 mei op cdenv.knokkeheist@gmail.com of op het nummer 0495/32.25.65 (Thierry Coryn).

‘Brute Kracht” komt naar Knokke-Heist

De Argentijnse theatershow ‘Fuerza Bruta’ komt naar Knokke-Heist. De show loopt momenteel in New York en kreeg daar al meer dan een miljoen bezoekers over de vloer. In augustus doet “Fuerza Bruta” onze badstad aan bij het begin van haar Europese tournee. De show is jeugdgericht. De performers rennen door bewegende muren en moeten worstelen om elkaar te vinden in een wereld van bewegende zeilen en een spectaculair watertafereel dat letterlijk boven de hoofden van het publiek hangt. De non-stop actie en visuele effecten worden ondersteund door een dynamische soundtrack van opzwepende beats, meeslepende melodieën en intrigerende muziek. Met het aantrekken van een dergelijk spektakel wil het gemeentebestuur, net zoals bij Cavalia, Knokke-Heist op de wereldkaart zetten. Fuerza Bruta is geproduceerd door de Argentijnse Diqui James, één van de bedenkers van de theaterhit 'De La Guarda'. Het is theater voor mensen die niet van theater houden.

Geen paniek over spinselmotrupsen

De Groendienst in Knokke-Heist heeft de omwonenden van het Michielsplein in Duinbergen gerustgesteld in verband met de struiken van het plein die compleet bedekt zijn met "spinnenwebben". "Het krioelt er van de kleine "wormpjes" die alle bladeren opvreten. Het gaat hier volgens de Groendienst echter over de onschadelijke spinselmot. De rups van deze mot smult voornamelijk van de bladeren van de kardinaalsmuts, een struik die groeit op het Michielsplein. De beestjes vreten de struiken volledig kaal en pakken deze in met witte webben waarin ze zich nestelen. Rond half juni beginnen de struiken opnieuw bladeren te krijgen en rond half juli is de situatie weer normaal. De rups en de vlinder zijn ongevaarlijk voor mens en dier. Er wordt dan ook geen actie ondernomen.

Vijftiende FC Knokke Happening

Nu vrijdagavond 13 mei organiseert RKFC in het Casino Knokke de 15de editie van de Happening. Het gaat om het jaarlijkse feest van de Knokse voetbal. Dit omvat ondermeer een receptie in de kroonluchterhall en een diner. Daarnaast ook een fashion show en een kids modeshow met medewerking van modehuizen uit de badstad. Hoogtepunt wordt de uitreiking van de SJOTT. Dat is de ‘super jongeren talent trofee’, die vorig jaar in het leven werd geroepen, en toen gewonnen is door Mike Maljers. Voor het toekennen van de trofee wordt gekozen uit de spelers van het eerste elftal van RKFC. De trofee wordt overhandigd door scheidsrechter Frank De Bleeckere. Er worden zo’n 800 mensen verwacht. Op de avond kunnen trouwens ook zeer waardevolle prijzen gewonnen worden. Er is een optreden voorzien van Abba 4 U. Bart de Graaf verzorgt de muziek en de afterparty

Preventiedienst verhuist naar Heist

Dinsdag is de gemeentelijke Preventiedienst in de badstad verhuisd van Knokke naar Heist. De locatie in het stadhuis werd ingeruild voor kantoren in het voormalige Postgebouw in de Vrièrestraat. Door deze verhuis zal de gemeentelijke preventiedienst enkele dagen niet bereikbaar zijn. Daarna kan men weer terecht voor alle vragen in verband met preventie. Dat gaat van het voorkomen van inbraken en diefstallen tot de preventie van risicogedrag en buurtoverlast. Geïnteresseerden kunnen ook terecht in de demonstratieruimte van de Preventiedienst.


De openingsuren en telefoonnummers blijven voorlopig hetzelfde:

Elke werkdag van 9.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 16.00 uur. T. 050 630 473

Kuo Lung Heist pakt titels op Belgisch Kampioenschap Ju-Jitsu

Ju-Jitsu Kuo Lung Heist heeft op het Belgisch Kampioenschap in Komen niet minder dan 8 Belgische titels binnengerijfd. De inzet was hoog want bij winst betekende dit voor sommige atleten een ticket voor deelname aan het Wereldkampioenschap voor de jongeren tot 21 jaar in Gent in november. Bij het Fighting System mogen Ryan Lodens (miniem), Ian Lodens(kadet), Miguel Losa(kadet), Louis Cloots(belofte), Maxime T’Jonck (junior) en Stefanie Wauters (senior) een jaar lang de Belgische titel dragen. Verder waren er ook 2 zilver (Michiel De Baets en Yaron Guns) en 3 bronzen medailles (Ray Lodens, Miguel Verpoorter en Jarno Franck). Bij de duo-games werden de Belgische titels door de koppels Ray - Ryan Lodens (miniemen) en Miguel - Libor Losa (kadetten) veroverd. Een zilver medaille ging naar het koppel Ryan –Ian Lodens (kadetten). Maxime T’Jonck kreeg ook nog de beker om het snelst een tegenstander te verslaan met full ippon. Hij presteerde dit in 34 seconden.

9.5.11

Wegenisproblemen in de Meerlaan

Komende maandag zal de aannemer aanpassingswerken uitvoeren aan het vernieuwde gedeelte van de Meerlaan in Knokke. Uit camerabewaking blijkt namelijk dat de riolering vervuild is door schuimbeton. Verder voldoet ook de aangelegde betonverharding niet aan de eisen van het lastenboek. Voorlopig kan het verkeer rondrijden via de nieuwe rotonde op het Anna Bochplein en de Eeuwfeestlaan. Vervolgens wordt een nieuwe rijwegverharding aangebracht ter hoogte van de inkom van cultuurcentrum Scharpoord. Het uitdrogen van het beton zal duren tot eind juni. Dan pas zal de Meerlaan weer opengesteld worden voor alle verkeer.

Het gaat iets beter met de boomkikker

Ondanks de recente droogte gaat het redelijk goed met de boomkikkerpopulatie in het grensgebied tussen Knokke en Retranchement. Het aantal boomkikkers lijkt toe te nemen en ook het leefgebied groeit. De kikker kwam tot voor kort enkel voor in een viertal van elkaar geïsoleerde gebieden in onze grensregio. Vooral Het Zeeuwse Landschap heeft de voorbije jaren geprobeerd die populaties met elkaar in contact te brengen. Vooral via de Willem Leopoldpolder lijkt dat te lukken. Aan onze kant van de grens ontfermt Natuurpunt zich over deze bedreigde diersoort.

Jens Bulcke andermaal Vlaams Kampioen Tumbling

Op de Vlaamse Kampioenschappen Tumbling in het Antwerpse Schelle is Jens Bulcke uit Knokke-Heist voor de tweede keer Vlaams Kampioen geworden bij de miniemen C-niveau. In totaal deden vier geselecteerde gymnasten van de Gym Knokke-Heist mee aan de kampioenschappen.

Sluis sluit Week van de Zee af met elektrische buggy’s

Onze buurgemeente Sluis gaat de week van de zee op unieke wijze afsluiten. Van vrijdag 13 tot zondag 15 mei zullen namelijk in Nieuwvliet-Bad elektrische buggy’s worden opgesteld. Particulieren zullen deze buggy’s kunnen huren voor een testritje van een uur. Een en ander gebeurt in samenwerking met Invest-Mobile. De zes huurbuggy’s staan bij Wout Servicepoint, Zeedijk 9 in Nieuwvliet. Met het initiatief wil Sluis zich nog meer profileren als ‘groene gemeente’. Gezien de te verwachten drukte is het raadzaam vooraf te reserveren op nr. +316-204.265.68 of via de site: www.woutservicepoint.com. De prijs bedraagt 12,50 € per uur voor 2 personen. Men dient wel in het bezit te zijn van een rijbewijs en ouder te zijn dan 23 jaar.

Verdwijnen de volkscafés in Heist?

In Knokke-Heist maken heel wat café-uitbaters zich zorgen over de toekomst nu het algemeen rookverbod ingaat op 1 juli. De meesten hebben nog geen maatregelen genomen om zich naar de nieuwe wetsinterpretatie te schikken. De cafébazen hopen dat de wet nog zal worden aangepast. Ze beklagen zich er ook over dat de herbergen door de overheid in deze zaak niet werden gehoord. Ook vinden ze de verregaande betutteling onbegrijpelijk. Het zou democratisch geweest zijn om de herberguitbaters vrij te laten kiezen om Roker of Niet-Roker Café te worden. Dan kon de klant z’n keus daar naar schikken. Vooral in Heist vreest men dat de nieuwe regeling de nog resterende volkscafés de kop zal kosten. De meer dan 100 jaar oude ‘Koninklijke’ Rokersclub in Heist weet evenmin waar men aan toe is. Volgens de nieuwe wet kan men een rookkamer inrichten (of een privé avond organiseren), maar dan mag er niet geschonken worden in de plaats in kwestie.

KH Nieuws straks in de bus

Vanaf vrijdag wordt door de gemeente de tweede editie van 'KH Nieuws' busbedeeld in Knokke-Heist. In deze infokrant wordt ondermeer aandacht besteed aan de 40ste verjaardag van het Zwindrama. Verder ook een kort verslag van de vragen en antwoorden van de voorbije Inspraakronde "Zeg" in alle deelgemeenten. Daarnaast komt de preventiecampagne tegen inbraak in appartementen aan bod en de actie tegen borstkanker. Ondertussen wordt ook al de laatste hand gelegd aan de 5de editie van het lijvige 'KH Magazine' dat dit keer het thema "Knokke-Heistenaars met internationale uitstraling" aansnijdt. Het glossy tijdschrift verschijnt eind juni.8.5.11

Knokke-Heists jazzquartet wint muziekwedstrijd

Het Jazz Quartet 'Matris Prica' van de deKunstAcademie Knokke-Heist heeft zondag de eerste prijs gewonnen van de tweejaarlijkse muziekwedstrijd ‘Roger Carmé’ in Geraardsbergen. Dit jaar richtte men zich naar combo’s uit de afdelingen jazz en lichte muziek. Stijl en genre werden beperkt tot jazz, pop en latin. Daarbij was steeds improvisatie de grote vereiste. Bij de beoordeling hield de jury zowel rekening met de kwaliteit van de solisten als met het algemeen groepsgeluid. De speciale prijs voor ‘Beste Solist’ ging daarbij trouwens naar de prestatie aan het keyboard van Harrison Steingueldoir uit Knokke-Heist, die deze week pas 16 wordt.

Knokke-Heistse wint wedstrijd Klaviervaardigheid in Wenen

Astrid Lombaert uit de badstad, oud-leerling van de Ter Duinen Campus Heist, heeft de Internationale Jeugdwedstrijd klaviervaardigheid in Wenen op haar naam gezet. Elk jaar organiseert het Oostenrijkse verbond voor Stenografie en Tekstverwerking een dergelijke wedstrijd waarop uit verschillende landen telkens twee jongeren worden uitgenodigd. De kandidaten mogen maximaal 20 jaar oud zijn. De deelnemers aan de wedstrijd moesten een ongeziene tekst gedurende 10 minuten in hun eigen taal overtypen. Astrid Lombaert uit 6Tst (schooljaar 2009-2010) behaalde het uitstekende resultaat van 464 aanslagen per minuut met slechts 1 fout (0,02 %). Door deze unieke prestatie heeft België de wedstrijd gewonnen en kan ons land deelnemen aan het grote Intersteno-congres in Parijs in juli.

Flinke rekening voor zuinige sportvisser

Een sportvisser die zeventig kilometer buiten de kust van Knokke-Heist motorpech kreeg, weigerde zich te laten opslepen naar Zeebrugge, omdat hem dat te duur zou kosten. Hij sloeg ook een aanbod van de kustwacht af om het vaartuig naar een Zeeuwse haven te brengen. De sportvisser zei dat hij op de vloedstroom naar Nederlands vaarwater wilde drijven om daar via de Kustwacht de hulp in te roepen van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij. Die hulp is altijd gratis. De bemanning van een Nederlandse reddingsboot is vervolgens een paar uur bezig geweest om de sportvisser te helpen. Maar de sportvisser krijgt nu toch de rekening gepresenteerd omdat hij misbruik heeft gemaakt van de hulpdiensten. Hij moet 2.300 euro per uur betalen.

Knokke-Heistse basketdames winnen Beker van West-Vlaanderen

De Basketdames uit Knokke-Heist hebben hun slag thuisgehaald en zijn de nieuwe West-Vlaamse bekerwinnaar. Ze versloegen zaterdagavond in Ieper tegenstander Wytewa Roeselare met 66-56. Ze hebben meteen ook de vorig jaar gemiste kans tegen Deerlijk goedgemaakt. De overwinning betekent verder ook een extra pluim op de hoed van coach Ronny Seghers. In het jaarlijkse referendum van de Belgian Basketball Coaches Association is Seghers trouwens zopas verkozen tot coach van het jaar bij de Eerste Landelijke dames.