22.12.12

Overlevende havenongeval spoorloos

Het onderzoek naar de omstandigheden van het dramatische havenongeval in Zeebrugge worden bemoeilijkt door het verdwijnen van de enige overlevend, een 22-jarige Roemeen. De man zat als passagier achterin het minibusje toen het in het havenwater terecht kwam. De werklieden (vier Roemenen, een Macedoniër en een Bulgaar) waren op verkenning in de Zeebrugse haven. “Ze zouden normaal gezien een dag later beginnen met de plaatsing van wapeningsstaal”, zegt havenvoorzitter Joachim Coens. Volgens de Roemeense kranten waren de mannen illegaal aan het werk in de haven, dat wordt echter bij ons betwijfeld. Verder wordt ook gewezen op de afwezigheid van een borstwering bij de kade. Voor een en ander zouden de Roemeense nabestaanden mogelijk een advocaat inschakelen.

Rudele cetăţenilor români decedaţi în Belgia vor fi nevoite să suporte costul repatrierilor, din cauză că aceştia munceau ilegal. Poliţiştii belgieni susţin că vinovat de accidentul rutier este şoferul microbuzului, care circula cu viteză prea mare, însă, potrivit unui reprezentant al Ambasadei României în Belgia, în zona respectivă nu exista un parapet de protecţie. "Cadavrele au fost identificate de rude sau apropiaţi în cursul nopţii. Le-am prezentat acestora o listă de firme de pompe funebre şi de case de avocatură, întrucât se pare că în zona unde maşina a căzut nu exista un parapet", a declarat Dragoş Dan, consul al Ambasadei României în Belgia, citat de Agerpres.

A11 weer stapje dichterbij

Minister van Openbare Werken Hilde Crevits heeft “Via Brugge” aangesteld als aannemer voor het realiseren van A11 havenrondweg tussen de Natiënlaan in Westkapelle en de Blauwe Toren, waar de verbinding met de Expresweg naar Zeebrugge gemaakt wordt. De aanleg van de havenrondweg moet er uiteindelijk voor zorgen dat Heist-West en in zekere mate ook Knokke verlost worden van het vele havenverkeer.

21.12.12

Zware brand in Duinbergen

Kort na 17 is vrijdagavond in de Krommedijk in Duinbergen een felle brand ontstaan in de benedenverdieping van een woonhuis. Dit ging gepaard met een enorme rookontwikkeling in de buurt. De brandweer van Knokke-Heist was snel ter plaatse en kreeg ook assistentie vanuit Brugge. Op het ogenblik van de oproep was de plaatselijke brandweer namelijk ook bezig met een interventie op het strand in verband met enkele kinderen die zich in gevaar bevonden op een golfbreker. De brand in de Krommedijk was zo hevig dat het huis onbewoonbaar is. Door het kordate optreden kon alvast een deel van de woning gevrijwaard worden. Onderzoek zal moeten uitwijzen wat de vuurhaard heeft veroorzaakt.

Foto met dank aan Maxim De Groote

Voorzitster OCMW nam afscheid in Knokke-Heist

Vrijdag heeft Annie Vandenbussche afscheid genomen als voorzitter van het OCMW in Knokke-Heist. Ze werd door de medewerkers van de dienst én door het personeel van de Strijk- en Verstelwinkel letterlijk in de bloemetjes gezet. Terugblikkend op de voorbije zes jaar werd met verwondering gekeken naar de metamorfose die het OCMW in de badstad heeft doorgemaakt. Een relatief gesloten OCMW, nog deels gehuisvest in containers, evolueerde naar een open Sociaal Huis in een mooi torengebouw. De strijkwinkel verhuisde van een kleine woning in de Oudstrijdersstraat in Heist naar de ruime Sociale economiecampus in Heist. Voorzitter Annie Vandenbussche sprak daarbij woorden van dank uit aan het personeel. “Ik mag meestal de pluimen op mijn hoed steken, maar zonder jullie kon dit niet gerealiseerd worden”, aldus de afscheid nemende voorzitter. Schepen van sociale zaken Ingrid Reubens, die 18 jaar het gemeentebestuur vertegenwoordigde in de OCMW-raad en raadslid Carine Pauwaert sloten zich aan bij de woorden van lof.

Pastoor die Martin lift gaf vreest voor wraakacties

Een pastoor met pensioen uit Malonne blijkt de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux naar Knokke-Heist te hebben gebracht. Pastoor Georges Lamotte vreest nu dat mensen wraak zullen willen nemen op hem. Hij vroeg begrip voor het geven van de lift: „Martin is geen monster meer. Ze verdient een nieuwe kans en ik wil haar daarbij helpen.”  Lamotte nam Martin mee in zijn BMW X3 vanuit het klooster in het Waalse Malonne voor bezoek aan een kapper in onze badstad.  Het volgens hem niet de beslissing van Michelle Martin om naar Knokke-Heist te gaan. "Ze kreeg verkeerd advies" aldus de pastoor. Michelle Martin heeft met haar bezoek aan de badstad niet alleen nationaal reactie uitgelokt, maar ook het gerecht wil nu onderzoeken of de vrouw nog een spaarpotje heeft verborgen. Het vermoeden is namelijk dat ze zich op frauduleuze wijze onvermogend liet verklaren.

Natuurlijk kunstwerk voor Knokke-Heist

De badstad krijgt er binnenkort een nieuw kunstwerk bij. Het gaat om het werk “Onze Wortelen” dat geschonken wordt door Jozsef Herth, een architect en kunstenaar van Hongaarse afkomst die zich tijdens z’n pensioen onder meer bezig houdt met het verzamelen van dode stronken in het Zoniënwoud. Het natuurlijke kunstwerk “Onze wortelen” lag jarenlang bij het hoofdkwartier van de Navo. Nu komt het naar Knokke-Heist. De drie ton wegende stronk met wortelen krijgt een plaats in de Oosthoek vlakbij het Koningsbos op het grasplein van de Paulusstraat met de Eikenlaan.

Een jaar burenbemiddeling

Begin januari is de gemeentelijke preventiedienst in Knokke-Heist gestart met het project burenbemiddeling. In de loop van het jaar hebben de preventiemedewerkers 23 aanvragen tot bemiddeling binnen gekregen. De helft ervan kwam niet in aanmerking voor bemiddeling, maar werd doorverwezen naar de bevoegde instantie. Van de rest zijn tien bemiddelingen geslaagd. Twee pogingen tot bemiddelen hebben echter niet tot een oplossing geleid. Knokke-Heist maakt gebruik van vrijwillige burenbemiddelaars. De tussenkomst is gratis. Burenbemiddeling moet verhinderen dat kleine ergernissen uitmonden in ruzie. Aanleidingen tot wrevel zijn zeer uitlopend, van overhangende takken tot muziek die te luid staat. Burenbemiddeling is er om de communicatie tussen de buren te herstellen, de overlast bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar een oplossing die voor beiden aanvaardbaar is. Alle partijen zijn gelijkwaardig, ongeacht wie de eerste stap zet. De bemiddelaar is altijd onpartijdig en de gesprekken blijven vertrouwelijk.

Meer informatie of burenbemiddeling aanvragen?
Contacteer de gemeentelijke Preventiedienst
de Vrièrestraat 26
8300 Knokke-Heist
Tel: 050 630 473
burenbemiddeling@knokke-heist.be

Zeebrugs fregat laat Somalische piraten weer vrij

De vermeende piraten die vorige week door een entercommando van het Zeebrugse fregat Louise-Marie werden onderschept voor de kust van Somalië werden weer vrijgelaten. De vijf mannen en hun skiff waren na een commandoactie aan boord genomen van het oorlogsschip. De opvarenden kregen voedsel en werden ook verzorgd en vervolgens verhoord. Het blijkt dat de mannen mogelijk van honger en dorst zouden omgekomen zijn waren ze niet gered door het fregat. De vermeende piraten zijn nu afgezet op de Somalische kust. Hun skiff en piratenmateriaal zoals enterhaken en een ladder kregen ze echter niet terug.  Ondertussen zet de Louise-Marie haar anti-piratenpatrouille verder bij de Hoorn van Afrika.

Knokke-Heistse banvloeken

Het bezoek van Michelle Martin aan Knokke-Heist blijft voor fall-out zorgen. Burgemeester Lippens krijgt van de elitair geopinieerden heel wat tegenwind omdat hij durfde te zeggen wat de gewone doorsnee burger voelt en denkt. Daaruit blijkt dat nationale politiek en gerecht bij het tweaken van de wetgeving de voeling met de gewone mens verloren zijn. Maar, bij de extreem laag ontwikkelden was de uitspraak van Lippens evenwel het teken om een middeleeuwse heksenjacht in te zetten. Nu mag zelfs de levensgezellin van Nihoul in haar schoonheidssalon in de badstad niet meer binnen. Een banvloek die nergens op berust. De vrouw heeft nooit iets fout gedaan en wordt nu toch het slachtoffer van de opgeklopte hysterie waar vooral domme mensen die lijden aan de Spaanse inquisitiemicrobe inlopen.

Een halve eeuw uitgaansleven te boek

Vrijdag werd in Knokke-Heist een nieuw boek voorgesteld van de bekende stadsgenoot en fotograaf Fabien Raes. Met het werk “De Goeien Tiet” brengt hij “een wandeling door het uitgaansleven in Knokke” in de voorbije halve eeuw. Het boek kwam er na een artikel dat voor enkele jaren afgedrukt werd en waarop bijzonder veel positieve reacties kwamen. “Vier jaar geleden publiceerde ik een artikel van acht pagina's in mijn magazine Knokkestyle, over het nachtleven van vroeger in Knokke met al de dancings en bars die verdwenen zijn. Ik kreeg daar veel positieve reacties en telefoons op" aldus Fabien Raes. Dat was de aanzet voor deze nieuwe publicatie. Het boek, in hard cover, telt 120 bladzijden met foto’s van meer dan 2.000 Knokkenaars in het uitgangsleven. Zondag 23 december is er om 14u ook een signeersessie in de “Check in”, Lippenslaan 112, in Knokke.

Het boek is te koop in krantenwinkel en boeken winkel, en ook bij de uitgever: 27€

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

20.12.12

Dramatisch ongeval in Zeebrugse haven

Bij de New Yorklaan in de westelijke voorhaven te Zeebrugge is donderdagavond kort na 20u een minibusje in de kaai gereden. Van de zes inzittenden van de wagen kon slechts één persoon bovengehaald worden die nog in leven was. Hij werd met onderkoelingsverschijnselen afgevoerd naar het ziekenhuis.  Het duurde even voor het wrak van de wagen kon gelokaliseerd worden. Het lag op een diepte van 10 meter in het ijskoude zeewater. Ondertussen werden de andere dodelijke slachtoffers gevonden en werd het wrak van de werfwagen uit het havenwater gelicht. Met de slachtoffers ging het om Oost-Europese bouwvakkers die in onderaanneming in het havengebied aan het werk waren. De chauffeur van het minibusje is blijkbaar bij het wegrijden van de kade de verkeerde kant op gereden en is zo in het water beland.  

Bouw nieuw ziekenhuis Knokke-Heist start in februari 2013

In Amsterdamse beursmiddens werd donderdagnamiddag bekend gemaakt dat CEI-De Meyer en Interbuild, twee werkmaatschappijen van Koninklijke BAM Groep (BAMNB.AE), de opdracht verworven hebben voor de bouw van het ziekenhuis in Knokke-Heist.  Opdrachtgever is VZW Gezondheidszorg Oostkust, bijgestaan door Grontmij nv (GRONT.AE). De opdracht heeft een waarde van ongeveer EUR32 miljoen. Het centrale deel van het nieuwe zorgcentrum omvat ondermeer een revalidatiecentrum, een polikliniek en een helihaven. De vleugels rondom dit gebouw worden zorgkamers met in totaal 365 bedden. De totale oppervlakte van het gebouw bedraagt ruim 20.000 vierkante meter.  Het project start op 4 februari 2013 en wordt uitgevoerd in minder dan 22 maanden.

Magritte inspireerde futuristisch nieuw Ter Linden.

Na het afhandelen van een architectuurwedstrijd werd de ontwerpopdracht voor het nieuwe ziekenhuis in Knokke-Heist in oktober 2007 toegekend aan de tijdelijke handelsvereniging van AAPROG, Broeckx & Partners en Buro II. Bij het gunnen van de opdracht werd gekozen voor de economisch meest voordelige inschrijving. Daarbij werd gelet op ondermeer de functionaliteit, de duurzaamheid, de bekwaamheid van het team en de prijsgarantie. De opdracht beloopt zo’n 6,6 miljoen euro, BTW niet inbegrepen. Het terrein waarop het ziekenhuis komt is twintig hectaren groot en is gelegen ter hoogte van de Far West. Het nieuwe zorgcentrum omvat een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en helihaven. Door het futuristische concept zweeft het ziekenhuis als het ware boven het landschap. In de voetstappen van Casino-ontwerper Holl werd ook voor het nieuwe Ter Linden van de vzw Gezondheidszorg Oostkust werk van Magritte als inspiratiebron gebruikt.

For Freedom Museum open tijdens eindejaarsdagen

In Knokke-Heist opent het “For Freedom Museum” z’n deuren tijdens de eindejaarsvakantie. Men kan in het museum in Ramskapelle terecht van woensdag 26 december tot zondag 6 januari. Op nieuwjaarsdag blijft het museum evenwel dicht. Er zijn ook gratis rondleidingen met gids gepland:
woensdag 26/12 om 14h00 Franstalige gids
zaterdag 29/12 om 10h00 Nederlandstalige gids
vrijdag 04/01 om 14h00 Nederlandstalige gids
Inkom voor het museum: € 6,00, 60+ € 4,00, kinderen >12 € 4,00
Vooraf inschrijven is verplicht op tel. 050/68 71 30 of info@forfreedommuseum.be
Na 06/01/2013 is het museum gesloten tot de paasvakantie. Geleide bezoeken zijn echter steeds mogelijk op aanvraag.

Pimpampoenenkerst

In het Cultuurcentrum Scharpoord staat op donderdag 27 december om 14.30 uur een familiefilm voor kinderen van 4 jaar en ouder op het programma. De winterrust van de twee lieveheersbeestjes Mia en Tim wordt letterlijk op zijn kop gezet, wanneer de boom waarin zij hun huisje hebben, wordt omgezaagd. Als kerstboom wordt hij bij mensen thuis gezet; een onbekende omgeving, ver weg van het vertrouwde bos. Net zoals in elk mensenhuis, wemelt het ook hier van de insecten. En eigenlijk is het best aangenaam kennismaken met al die kleine beestjes. Je kunt ermee praten, lachen, dollen en kibbelen. Sommige komen, net zoals Mia en Tim, uit verre, vreemde streken. De twee lieveheersbeestjes verlangen zo naar hun bos, ze zijn de wanhoop nabij. Maar er komt redding uit onverwachte hoek: de kerstman komt er aan!

4 EUR

Schouderklopje van overheid voor Preventiedienst Knokke-Heist

De Preventiedienst in de badstad kreeg zopas een goed rapport van de federale overheid. Dat gebeurde na een terreinonderzoek uitgevoerd door de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van Binnenlandse Zaken. Het bezoek verschafte meer inzicht in de beleidsmatige en operationele context waarbinnen de gemeentelijke preventiedienst opereert. De lokale adviseur stelt in zijn rapport dat de gemeente over een sterk en dynamisch preventieteam beschikt dat er elk jaar opnieuw in slaagt de doelstellingen van het strategisch veiligheids- en preventieplan te realiseren. “De dienst heeft een sterke communicatiestructuur uitgewerkt voor het informeren van de bevolking. Verder is de preventieraad een nuttig medium om verantwoording af te leggen aan de burger en om verschillende diensten bij elkaar te brengen ter bevordering van de samenwerking met het oog op een integrale en geïntegreerde aanpak van veiligheid en leefbaarheid”, aldus de lokale adviseur. Tot slot wordt vanuit de overheidsdienst aangegeven dat gestreefd wordt naar een verdere constructieve samenwerking in het kader van de opvolging van de Strategische Veiligheids- en Preventieplan en de uitwerking van het lokaal integraal veiligheidsbeleid. De gemeente Knokke-Heist kan in het verder vormgeven van de acties binnen het lokaal integraal veiligheidsbeleid dan ook blijven rekenen op de ondersteuning die de Directie Lokale Integrale Veiligheid hieromtrent biedt.

Akkoord rond visquota 2013

Na twee dagen onderhandelen heeft de Europese Visserijraad een akkoord bereikt over de vangstquota voor volgend jaar. Volgens Vlaams minister-president Peeters doet het scholbestand in de Noordzee het uitstekend en laat het meerjarenplan nu een stijging met 15 procent toe. In het Engels Kanaal stijgt het scholquotum zelfs met 26 procent, aldus Peeters. Wat tong betreft, is een stijging van 4 procent voorzien in het Bristol Kanaal. Maar in de Ierse Zee zijn er voor tong ingrijpende maatregelen nodig. Daar is sprake van een quotumverlaging van 53 procent! Ruilen met Ierland kan daar een oplossing zijn voor de Vlaamse vissers. Voor rog, de derde meest aangevoerde vis in ons land, werd het quotum met 10 procent verlaagd. De Visserijraad besliste ook om het huidige aantal dagen dat de vloot actief kan zijn op zee te behouden. Vissers en reders in Knokke-Heist en Zeebrugge zijn voorzichtig optimistisch over het nieuws. Over de quota voor andere vissoorten moet de Europese Unie nog onderhandelen met Noorwegen.

Tweede LNG steiger in Zeebrugge wordt groot succes

De in aanbouw zijnde tweede aanlegsteiger van de LNG terminal blijkt een gigantisch succes te worden. Vorige maand gaf Fluxys in Zeebrugge klanten de mogelijkheid om langlopende capaciteit te boeken voor de nieuwe laad- en los steiger voor kleinere schepen. In een mum van tijd werden niet minder dan 200 ladingsbeurten geboekt. Daarbij moet men weten dat op dit ogenblik nog maar enkele van dergelijke schepen in de vaart zijn. Een en ander betekent een nieuw hoofdstuk voor de Zeebrugse terminal als bevoorrader van LNG als scheepsbrandstof. Het is meteen ook de eerste keer dat in Noordwest-Europa lange termijn contracten werden gesloten voor het laden van LNG-schepen bij een hervergassingsterminal zoals in Zeebrugge. Het havenbestuur legt momenteel de laatste hand aan de onderwaterstructuren voor de tweede LNG-steiger. Binnenkort wordt gestart met de bovenbouw. De inbedrijfstelling van de afmeersteiger is gepland voor 2015. Het ziet er naar uit dat de LNG terminal in onze kusthaven op termijn ook een grote rol zal spelen bij het halen van de Europese klimaatdoelstellingen in ons land. Ook roadtankers met vloeibaar gas zullen namelijk geladen worden met brandstof bestemd voor bunkeringstations voor lange afstandsvrachtwagens. Overschakelen op vloeibaar aardgas vermindert de CO2-uitstoot met meer dan 10% en de uitstoot van stikstofoxiden met 50 tot 60%. De uitstoot van zwavel en fijn stof zijn verwaarloosbaar.

Carnaval in het Sincfala Museum

Zopas is in het Oud Schoolgebouw van het Sincfala Museum een permanente tentoonstellingsmuur over het Heistse carnaval geopend. Men kan er filmpjes, foto’s, documenten en voorwerpen bekijken die de geschiedenis van het plezantste feest van Heist illustreren. Het gaat ondermeer over de voetbalmatch tussen Vissers en Plakkers, het dinsdagse carnavalsgebeuren dat een halve eeuw geleden zeer populair was, de groei van het carnaval vanaf 1961, de prins(es) Carnavalverkiezing,… Gelijktijdig is bij Zorro Uitgeverij een boekje verschenen met als titel “Ze zijn zot, die Heistenaars!” Het is onder meer geschreven op basis van getuigenissen van Marie-Louise Vantorre en Robert De Corte. Robert lag als voormalig schepen van de gemeente Heist in 1961 aan de basis van de kinderstoet op zondag, die in vijftig jaar tijd uitgroeide tot wat de zondagstoet nu is. Het boekje telt 80 pagina’s en is te koop voor 10 euro aan de balie van Museum Sincfala, Pannenstraat 140, Knokke-Heist. Meer info: sincfala@knokke-heist.be en 050 530 730.

Grootste culinaire sterrendichtheid

De dienst Toerisme in Knokke-Heist bereidt momenteel de vierde editie voor van de brochure ‘Toprestaurants in de Zwinregio’. In een straal van 22 km rond de badstad bevinden zich namelijk 27 Michelin sterren. Dat is 6 sterren meer dan in 2010, en meteen de hoogste sterrendichtheid ter wereld. De Zwinregio laat aldus klassieke gastropolen als Lyon, Dijon of Reims ver achter zich. En er is meer! Liefst 39 restaurants in de regio halen minimum 14 punten in de Gault&Millau 2013. De nieuwe grensoverschrijdende brochure ‘Toprestaurants in de Zwinregio’wordt begin volgend jaar gepubliceerd.

Hergeboorte “Prins Filip”

Midden januari komt de “Ostend Spirit” in bedrijf bij de rederij TransEuropa in Oostende. Na lang overleg heeft P&O namelijk besloten om de in Tilbury opgelegde veerboot “Pride of Calais” te verhuren aan de lijn tussen Oostende en Ramsgate. Het schip wordt herdoopt in “Ostend Spirit”. Dat was trouwens ook de vroegere naam van de voormalige “Prins Filip”. De nieuwe charter heeft een garagecapaciteit van ruim anderhalve kilometer voertuigen. Het schip doet eerst enkele proefaanlopen in Ramsgate en wordt dan in Oostende verwacht. Voor het op de regelmatige dienst wordt ingezet gaat de veerboot in Antwerpen in droogdok. Daar wordt het schip in de kleuren van Trans Europa geschilder en krijgt het de nieuwe naam “Ostend Spirit”. Het schip kwam in 1987 in dienst op het traject van Calais naar Dover. De veerboot was destijds nog besteld door Townsend Thoresen, voor de overname door P&O. Het schip was een kwart eeuw lang enorm populair zowel bij toeristen als vrachtrijders omdat het snel geladen en gelost kon worden. De oude veerboot was in Europa moeilijk te verkopen in het licht van de strengere wetgeving op uitlaatgassen vanaf 2015. Verhuren was blijkbaar wel nog een optie.

19.12.12

Burgemeester Lippens zwaar geschokt door verblijf van Michelle Martin in Knokke-Heist

Burgemeester Lippens is door verontruste Knokke-Heistenaars op de hoogte gebracht dat Michelle Martin blijkbaar enkele dagen in de badstad heeft vertoefd. Martin werd o.a. herkend in een kapsalon en zou ook op restaurant geweest zijn. De burgemeester vindt het onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur en de Lokale Politie hiervan niet voorafgaandelijk door justitie op de hoogte werden gebracht. De burgervader zal dan ook aan de Procureur des Konings van Bergen zijn ongenoegen uiten over deze betreurenswaardige gang van zaken. “Het is schandalig dat iemand die voor opsluiting en foltering van zes meisjes en medeplichtigheid aan de activiteiten van de bende Dutroux en hiervoor veroordeeld werd tot 30 jaar gevangenisstraf, hier zomaar op onze zeedijk kan komen flaneren. Deze misdadigster mag van de strafuitvoeringsrechtbank niet in de provincies Luik en Limburg komen ter bescherming van de familieleden van de slachtoffers. Beseft de magistratuur dan niet dat door Martin de toelating te geven om naar een drukke toeristische gemeente zoals Knokke-Heist te komen, de kans bijzonder groot is dat ze hier bepaalde families zoals Lejeune, Delhez, Russo, Lambrechts en Marchal tegen het lijf kan lopen? Houdt ons gerechtelijk apparaat dan totaal geen rekening met het psychische leed dat dergelijke confrontatie met zich zou kunnen meebrengen? De Knokke-Heistse burgervader hoopt dat procureur Christian Henry zich eens ernstig bezint over de modaliteiten van de voorwaardelijke invrijheidstelling. “Via de media wil ik Michelle Martin alvast verwittigen dat ze in Knokke-Heist absoluut niet welkom is en beter in het slotklooster in Malonne verblijft waar ze zich in alle stilte en eenzaamheid kan bezinnen over haar gruweldaden”, aldus een diep verontwaardigde burgemeester Lippens.

Politiemensen leggen de eed af in Knokke-Heist

In het gemeentehuis van Heist hebben tijdens de politieraad enkele personeelsleden van de lokale politie de eed afgelegd bij burgemeester Lippens. Inspecteurs Glenn Corthals, Tom Vansimaeys en Cédric Van Beveren voegen zich bij de Interventiepolitie. Vakman Carine Vanhixe wordt ingezet binnen de dienst Middelenbeheer. Op de foto zijn ook burgemeester Lippens, korpschef Etienne Stockx en commissaris Philippe Vandierendonck te zien.

Wegwerkzaamheden in de Waterstraat

Vanaf 8 januari zijn er in Knokke-Heist in opdracht van Eandis kabel- en sleufwerken voorzien in de Waterstraat. Het gaat om het straatdeel tussen de Westkapellestraat en Noordwatergangdreef. Op die plaats zal dan tijdelijk enkel nog plaatselijk verkeer toegelaten zijn. De Lokale Politie zal een omleiding voorzien via de Spelemanstraat. De werken zouden maximaal 1 maand duren.

10 jaar SWIK gevierd

Leden van de Seniorenclub Willen is Kunnen (S.W.I.K.) hebben zopas in hun lokaal ’t Choufke het 10 jarig bestaan van de vereniging gevierd. Na een koffietafel werd de historiek van de vereniging geschetst. Daarna werden de verdienstelijke leden die zich reeds 10 jaar hebben ingezet gehuldigd. De dames José Hesters, Georgette Kerckaert, Claudine Vandepitte, Pascale Jacobs en Jacqueline Vandepitte werden in de bloemen gezet. De heren Roger Brouckaert, Roland Maes en Oscar Vantorre werden bedacht met een geschenk. Na de officiële plechtigheid was er een kampioenenkaarting plus allerlei andere gezelschapsspellen.

Laatste tickets voor Adamo in het Casino Knokke

Op zaterdag 22 december om 20.45 uur treedt Salvatore Adamo op in het Casino Knokke. Reeds jaren is hij er kind aan huis en speelt voor een volle zaal. Ditmaal werd gekozen om een kerstconcert te organiseren. Salvatore Adamo is een levende legende, de beste verkopende Belgische artiest ooit wereldwijd met meer dan 100 miljoen platen. Nog steeds trekt hij volle zalen, zowel in binnen- als buitenland en genieten de mensen van zijn hemels unieke stem. De Italiaans - Sicilaanse Adamo stelde vorige week ook zijn nieuw album voor 'La grande roue'. Een bloemlezing van zijn carrière waarin hij terugblikt op de mooie momenten. Nummers als 'Je vous parle d'un ami' en 'Golden Years' zijn echte pareltjes van die nieuwe cd. Adamo staat reeds meer dan 50 jaar op het podium en kan putten uit een enorm repertoire aan hits. Tijdens het concert in Casino Knokke zal nieuw werk afgewisseld worden met legendarische hits als 'Vous permettez monsieur...', Dolce Paola, en om in de sfeer te blijven, 'Tombe la neige...' De laatste tickets worden vanaf zaterdag 22 december aan de deur verkocht aan de prijs van 65 EUR. Meer info: Casino Knokke 050 630 500

Kerstwandelingen met glühwein in het Zwin Natuurcentrum

Van woensdag 26 december tot zondag 30 december vinden in het Zwin Natuurcentrum kerstwandelingen plaats. Vanaf 15.30 uur kunt u er de ‘slaaptrek’ van vogels naar het reservaat beleven. Gidsen begeleiden de bezoekers in de avondstilte. In de prijs zijn toegang, gids en warme drank (glühwein of warme chocolademelk) inbegrepen. Vooraf inschrijven is noodzakelijk via info@zwin.be of 050 60 70 86. Bij zonsondergang trekken duizenden ganzen, eenden, wulpen en andere vogelsoorten vanuit de polders naar het Zwin, waar ze op de grote veilige plassen de nacht doorbrengen. Het luchtverkeer tussen het Zwin en de omliggende polders leidt soms tot een indrukwekkende 'avondspits'. Eenmaal donker, is het gesnater van ganzen nog altijd goed te horen en zijn de silhouetten van allerlei vogels op de meertjes te onderscheiden. Deelnemers doen voor hun eigen comfort water- en winddichte kledij, incl. rubberlaarzen aan. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Honden zijn niet toegelaten op deze wandeling.

Prijs: 6 - 11 jaar: 2 EUR; vanaf 12 jaar: 4 EUR   www.zwin.be
Het Zwin Natuurcentrum is de hele eindejaarsperiode open, behalve op dinsdag 25 december 2012 en dinsdag 1 januari 2013.

Het parkeren wordt duurder

Na een evaluatie van het straatparkeren is men in Knokke-Heist van plan om een aantal wijzigingen door te voeren. Vanaf 1 juli volgend jaar wordt de retributie voor het parkeren in de meest toeristische oranje zone met 50 cent verhoogd naar 2 euro per uur. In de groene zone komt er dan eveneens een halve euro bij zodat men er per uur parkeren anderhalve euro zal moeten betalen. Wie in die zone met de wagen een hele dag wil blijven staan moet straks 5 euro neertellen in plaats van drie. In de twee zomermaanden zal men in de groene zone ook een vakantiekaart kunnen aanschaffen voor minimum één week tegen een kost van 5 euro per dag. In de blauwe zone in de omgeving van het stadhuis van Knokke mag men nu maximaal een half uur gratis parkeren. Voor voertuigen bij de elektrische laadpalen geldt dat voor de duur van het opladen. Zit de stekker niet en parkeert men enkel op die plaats dan riskeert men echter een retributie.

IJspistedynastie in Iedereen Beroemd


In Knokke-Heist komt op donderdag 20 december een cameraploeg van het VRT-programma “Iedereen Beroemd” een portret maken van de kermisfamilie Dagraed. De bekende foorreizigers Alain en Peggy Dagraed trekken normaal gezien met hun kermisattracties door heel ons land maar overwinteren ieder jaar in de badplaats om er hun ijspiste uit te baten. Zowel de koelelementen als de ledverlichting boven en in het ijs heeft Alain Dagraed volledig zelf op maat laten ontwikkelen. In het kerstdorp op het Verweeplein zijn niet alleen de kinderen van Alain en Peggy actief in de bars en bij de verhuur van schaatsen maar er werken in de diverse oliebol- en kermiskramen ook diverse nichtjes en grootouders. De opname wordt uitgezonden op 2 januari na het VRT-journaal van 19 uur op Eén.

NMBS creëert fietspunt in Knokke

Om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren wil de NMBS-Holding haar netwerk van fietspunten in de stations volgend jaar verder uitbreiden. Er komen in totaal 25 nieuwe fietspunten bij. In onze provincie gaat het over de stations van Knokke en Ieper. De fietspunten staan in voor het onderhoud en voor de sociale controle in de fietsenstallingen, maar leveren ook andere diensten zoals fietsverhuur (waaronder Blue-bike). Pendelaars kunnen ook gebruik maken van het fietspunt voor kleine reparaties volgens het ‘veilig thuis’-principe. Het gaat hierbij om kleine herstellingen, zoals het repareren van een lekke band of een losse remkabel. Zo kan de gebruiker veilig terug naar huis fietsen. Voor grotere reparaties verwijzen de medewerkers naar de traditionele fietsenwinkel, zoals overeengekomen met de sector. De NMBS-Holding is op zoek naar kandidaten voor de uitbating van die fietspunten. Om het onthaal van fietsers en motorrijders op de parkeerplaatsen bij de stations te verbeteren, maakt de NMBS-Holding gebruik van ondernemingen uit de sociale economie, waaraan zij het beheer van de fietspunten volgens nauwkeurige specificaties toevertrouwt. Ze betaalt daarvoor een vergoeding. De oproep tot kandidaatstelling werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en geldt voor alle fietspunten, zowel nieuwe als bestaande, waarvan de huidige contracten ten einde lopen.

Eerste hopscheuten

Het Knokke-Heiste bedrijf Tino’s Groenten en Fruit gelegen langs de Sluisstraat heeft woensdagmorgen de eerste hopscheuten gekocht op de REO-veiling in Roeselare. Zaakvoerder Geert Baecke heeft voor 1 kg van deze primeurs duizend euro betaald. Het bedrag van de aankoop is bestemd voor een goed doel, namelijk “De Lovie”, het centrum voor begeleiding van personen met een verstandelijke handicap in Poperinge. De eerste hopscheuten zijn maar heel even in Knokke-Heist geweest. Daarna gingen ze namelijk richting Oud Sluis voor sterrenkok Sergio Herman. Hopscheuten worden ook wel “het witte goud” genoemd. Deze witte, knapperige, jonge loten van de hopplant zijn een ware delicatesse. Hopscheuten kunnen rauw, geblancheerd of gebakken geserveerd worden en vormen in veel gerenommeerde restaurants het summum van gastronomische menu’s.

Nadarbelasting

Om te vermijden dat bij het plaatsen van nadarhekkens voor bouw- en herstelwerken de openbare weg te lang wordt afgesloten zal Knokke-Heist een nadarbelasting invoeren. “Het gebeurt namelijk te vaak dat bij gebouwen die moeten hersteld worden maanden lang nadarhekkens blijven staan, zonder dat het probleem wordt opgelost” zegt Eerste Schepen Maxim Willems. Daarom zal vanaf 1 januari bij het inlijven van de openbare weg voor onveilige omstandigheden per dag anderhalve euro per vierkante meter worden aangerekend.

Vroegere Scheldeveren onder slopershamer

Twee overzetboten die jarenlang over de Scheldemonding pendelden tussen Breskens en Vlissingen worden gesloopt. Het gaat om de Prinses Christina en de Prins Willem Alexander. Beide veren werden zo’n tien jaar geleden aan Italië verkocht. Ze zouden daar als Ladies Matacena en de Athos Matacena worden ingezet op een veerverbinding naar Messina, maar hebben voornamelijk stilgelegen. Nu worden ze naar Turkije versleept om daar te worden gesloopt. De veerboten waren destijds in onze buurprovincie Zeeland overbodig geworden na de opening van de de Westerscheldetunnel in 2003.

Acht maanden cel voor vechtersbaas

Een 27-jarige man die in Knokke-Heist woont heeft van de correctionele rechtbank in Brugge 8 maanden effectieve celstraf gekregen voor twee vechtpartijen. Twee jaar geleden werkte de man tijdens een bal als ober in discotheek Zuri. Hij kreeg het toen zwaar aan de stok met een 32-jarige uit Gent, die het bal hielp organiseren. Een discussie over het vrijmaken van een privéruimte van de dancing ontaardde in een vechtpartij waarbij wederzijds slagen werden uitgedeeld. Ook de Gentenaar moest zich verantwoorden en kreeg twee maanden cel. De Knokke-Heistenaar stond verder nog terecht voor een vechtpartij op het Verweeplein.

18.12.12

Marco Polo gedoopt in Zeebrugge

Het grootste containerschip ter wereld, de Marco Polo van de Franse rederij CMA CGM is dinsdagavond rond 17.15u weer afgevaren uit onze kusthaven. De volgende bestemming op de maidertrip van het vaartuig is Le Havre. In Zeebrugge werd het schip gedoopt. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer Vlaams minister voor Mobiliteit Hilde Crevits en de topman van de rederij Jacques Sadée. In z’n toespraak schetste hij kort de historiek van de samenwerking van CMA CGM met de Belgische havens. Sadée liet verder weten dat Zeebrugge zeker ook de komst van de twee zusterschepen van de Marco Polo mag verwachten. Na de toespraken werd het schip traditioneel gedoopt met een fles champagne. Ondertussen heeft de rederij CMA CGM ook de beursgang van het bedrijf aangekondigd tegen eind 2014. Eens genoteerd op de Parijse beurs zal de rederij makkelijker bankleningen kunnen verkrijgen. Hoeveel het bedrijf straks wil lenen werd niet bekend gemaakt. CMA CGM heeft drie turbulente jaren achter de rug. De economische crisis heeft voor zware verliezen gezorgd. Nu zegt de rederij echter op koers te zijn voor een vol jaar winst. Ook zal in de loop van januari met de banken een herschikking van de schuld worden afgerond.

Foto met dank aan Frederik Rappé

Scholieren dol op de Kleren van de Keizer

De tentoonstelling “De kleren van de keizer” in de bibliotheek Scharpoord kreeg al 1300 leerlingen over de vloer. Liefst 73 klassen bewonderden o.a. de kledij van de reus, klein duimpje, de kleine zeemeermin en nog zoveel andere sprookjesfiguren. Ze kregen daarbij deskundige uitleg van Ann Foulon, verantwoordelijke van de jeugdbibliotheek. De kinderen waren helemaal in de ban van deze expositie. Dat was te merken aan de talloze rondleidingen die de kinderen op hun beurt aan hun ouders gaven. Ook heel wat volwassenen vergaapten zich aan “De kleren van de keizer”. De tentoonstelling kan men nog tot 7 januari bezichtigen. Gratis tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Ma - vr 14 -19 uur/do 14 – 20 uur; za 10 -17 uur.

Nieuwjaarsconcert Ceciliaharmonie Heist

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Koninklijke Ceciliaharmonie Heist ook nu weer haar Nieuwjaarsconcert. In de sportzaal van de Ter Duinen campus wordt op zondag 6 januari om 10.45 uur het nieuwe jaar muzikaal geopend. De harmonie, drumband en het jeugdorkest brengen daarbij een typische nieuwjaarsmix van klassiekers. Dit keer is Myriam Couvreur (van het vroegere duo Schatteman & Couvreur) de centrale gast. Samen met de harmonie zingt ze iedereen het nieuwe jaar in.

Kaarten zijn te verkrijgen bij de leden, via gsm 0477 336 331 of in de Crazy Corner in de Kerkstraat te Heist. 7 EUR in voorverkoop of 9 EUR aan de deur; 3 EUR tot 12 jaar

Stella van Stella Artois is Heists

Het nieuwste driemaandelijks tijdschrift van de heemkring Heyst Leeft is zopas verschenen. Daarin onder meer een bijdrage van Arnold Roels over de brouwerij der Duinen, die vroeger in de Knokkestraat werd uitgebaat. Dat was op de plaats waar nu café Tussen Land en Zee is. In 1931 nam Charles Roels de brouwerij over van Emile Lampoo. De brouwerij was in 1876 opgericht door Pietje Boels. Charles Roels werd in 1936 depothouder voor Artois. In 1947 werd een wedstrijd uitgeschreven om een gepaste naam te vinden voor dit biermerk. Vader Roels nam deel met de naam "Stella", het latijnse woord voor ster. Groot was de verbazing toen de toenmalige top van Artois aan de deur stond met een oorkonde en felicitaties. Graaf Artois en gravin Vanderstraeten en edelman de Spoelbergh maakten bekend dat Roels de wedstrijd had gewonnen . Zo is de naam Stella Artois geboren, de ster onder de bieren. Als voorbereiding op de tentoonstelling volgend jaar in het museum Sincfala maakt Arnold Roels ook al een lijst op van de vroegere brouwerijen en cafés in Heist. Deze lijst is voor aanpassing en aanvulling vatbaar en wordt daarom nu al gepubliceerd. Met foto’s van oude cafés kan men steeds terecht in het museum Sincfala, Pannenstraat 140, Heist.

Lid worden van “Heyst Leeft” kan voor slechts €8 door overschrijving op het nummer 473-0037191-01.

Fotoreportage opening De Noordhinder

Zoals je zaterdag in het nieuws al kon lezen heeft het nieuwe Woon- en Zorgcentrum De Noordhinder in Heist officieel de deuren geopend. Een fotoreportage daaromtrent van de hand van Christel Bedert kun je HIER bekijken.

Sluis zoekt alternatieve oplossingen parkeerprobleem

Ook onze buurgemeente Sluis is druk op zoek naar een oplossing voor het parkeerprobleem. Momenteel zijn er vijf zones in de gemeente waarin bewoners met een vergunningkaart kunnen parkeren. Elke woning heeft recht op één vergunningskaart. In deze wijken zijn er ook her en der vrije plaatsen, dit voor de "zoekers" onder de toeristen. De andere toeristen kunnen voor 2 euro op de bekende parkings parkeren. Het ziet er echter naar uit dat Sluis de auto’s van de bezoekers op termijn helemaal uit de woonwijken kwijt wil. Tijdens een inspraakmeeting raakte namelijk bekend dat tegen eind 2014 een nieuw parkeerterrein zal aangelegd worden voor 500 wagens op de Mariagaardpolder. Parkeerplaatsen in alle woonwijken zouden dan volledig bestemd zijn voor vergunninghouders, ttz inwoners van de gemeente.

Met de komst van de wijk “Hart Van Sluis” is er een extra stimulans om het parkeerbeleid over een andere boeg te gooien en de druk weg te nemen bij alle wagengebruikers. Momenteel worden verschillende antwoorden op de parkeervraag onderzocht. Zo zouden er kraskaarten kunnen worden gekocht door bewoners van Sluis die ze dan kunnen uitdelen als ze bezoek ontvangen. Op de kaart die ongeveer 1 euro zou kosten, kunnen ze dan de datum en de tijd krassen waarop de bezoekende wagen mag parkeren binnen een vergunningszone. Hierop zou dan een maximum tijdspanne staan. Een ander alternatief is om de vergunningkaarten per huisnummer uit te geven en niet per nummerplaat. Zo kunnen bewoners die bijvoorbeeld even op vakantie zijn hun parkeerkaart doorgeven aan buren die ze dan voor hun bezoekers of een tweede wagen kunnen gebruiken.

Nieuwe Uitkrant is uit

In Knokke-Heist werd zopas de nieuwe “Uitkrant 2013” van het Cultuurcentrum gepubliceerd. In feite gaat het om een boekwerk van 124 bladzijden gevuld met een gevarieerd aanbod van podiumvoorstellingen, concerten, films en tentoonstellingen. Daarnaast ook lezingen, cursussen, uitstappen en allerhande activiteiten in het Cultuurcentrum en op andere locaties in de gemeente. Publiekstrekkers worden onder meer Wouter Deprez en Bert Kruismans, die voor een goede portie humor zullen zorgen. Vanaf het voorjaar wordt ook weer ingezet op amusement in openlucht. Naast de optredens op diverse pleinen staat verder het Cartoonfestival op het programma, en uiteraard ook het Fotofestival, dat dit jaar in een nieuw jasje zal zitten.

Veertien duizend ton lychees

Sinds enkele dagen worden in de haven van Zeebrugge paletten met lychees gelost. Het gaat om een lading afkomstig uit Toamasina in Madagascar. De lychees zijn verdeeld over twee schepen die op 21 en 24 november vertrokken waren van het Afrikaanse eiland. Ze worden gelost bij de Belgian New Fruit Wharf in de achterhaven. Het eerste schip, de “Atlantic Klipper” kwam vorige week aan in onze kusthaven. Het tweede schip, “Baltic Klipper”, ligt momenteel aan de kade om gelost te worden. Elk schip heeft een lading van 7.000 ton lychees aan boord. Vanuit Zeebrugge gaan de lychees vooral naar Frankrijk en ook zowat alle andere Noord-Europese landen. De levering heeft te maken met de nakende eindejaarsperiode, wanneer de vraag naar lychees traditioneel stijgt. “De komst van de lycheeschepen bewijst de rol die Zeebrugge kan spelen als Food Port. Net zoals de kiwi’s van Zespri gaan deze vruchten van hier naar alle markten in Europa”, aldus de Zeebrugse havenvoorzitter Joachim Coens.

Gemeenteraadsverkiezingen geldig verklaard

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft in een brief aan het gemeentebestuur van Knokke-Heist de geldigheid van de verkiezingen van 14 oktober bevestigd. Er werden in de badstad, in tegenstelling tot sommige andere Vlaamse gemeenten, geen klachten ingediend of onregelmatigheden vastgesteld. De nieuwe gemeenteraad komt bijeen voor de installatievergadering op woensdag 2 januari om 20 uur in het stadhuis op het Verweeplein.

Dievegges ingerekend

De politie van Knokke-Heist heeft twee Noord-Franse winkeldieven in de kraag gevat. Beide vrouwen werden op heterdaad betrapt bij een diefstal van kledij bij Zara, een winkel voor damesmode in de Kustlaan. De dievegges werden verhoord en in de loop van maandag weer vrijgelaten. Ze kregen wel een dagvaarding mee. Bijkomend onderzoek moet duidelijk maken of het duo in aanmerking komt voor andere diefstallen in de regio.

17.12.12

Lokale geschiedenis ‘in verf en kleur’

Reeds zo’n 7.000 mensen hebben in Scharpoord de kunsttentoonstelling ‘Van het Atelier naar de Kust’ van Sincfala bezocht, zegt curator Danny Lannoy. Met ruim 300 schilderijen van Knokke en Heist uit de periode tussen 1880 en 1940 kent de tentoonstelling een ongezien succes. De vele bezoekers ontdekken er de talrijke kunstenaars die de kuststreek vereeuwigden. Ook het schilderij van Rodolph Wytsman “Duinzicht te Knocke” uit 1883, dat het gemeentebestuur onlangs aankocht is er inmiddels te zien. Wegens de grote belangstelling werden twee extra rondleidingen met gids toegevoegd. Dat is het geval op zondag 23 en zondag 30 december, telkens om 10.15u.

Inschrijven noodzakelijk op tel: 050. 530. 730 of aan de balie van de tentoonstelling in Scharpoord. (6 € gids inbegrepen). De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 10.00u tot 19.00u. , zelfs op Kerst- en Nieuwjaardag. Op maandag 24 en maandag 31 december slechts tot 16.00u.

Verkeershinder bij school in Knokke

Op donderdag 20 december zal er heel wat verkeershinder zijn ter hoogte van de afdeling van de Margaretaschool in de Parmentierlaan te Knokke. Dat is het gevolg van de montage van een torenkraan op die plaats. Het doorgaand verkeer zal gebruik moeten maken van de fietsstrook. Fietsers zullen bijgevolg op moeten afstappen en hun weg te voet verder zetten. Bijgevolg zal het parkeren bij de school donderdag ook problemen opleveren.

Schola Gregoriana Dominica

Donderdag 20 december om 20 uur brengt Schola Gregoriana Dominica in het Cultuurcentrum Scharpoord een concert speciaal om de eindejaarssfeer nog wat kracht bij te zetten. Dat gebeurt onder leiding van maestro Jacques Maertens, solozang Chantal Dejaeger en Koen Pauly aan de piano. Het betreft een organisatie van Davidsfonds, vtbKultuur en Volksontwikkeling.

Meer info: Annie Poissonnier, voorzitster ad interim DF, T 050 612 492, annie.poissonnier@gmail.com
Dominiek Segaert, voorzitter vtbKultuur en Volksontwikkeling, T 0479 691 865, dominiek.segaert@skynet.be
12 EUR; Uitpas 10 EUR

Burgemeesters leggen de eed af

In Brugge hebben maandag 10 burgemeesters uit onze provincie de eed afgelegd in handen van de gouverneur. Onder hen vier nieuwe burgervaders. De bekendste 'nieuweling' was Renaat Landuyt, de kersverse burgemeester van Brugge. Na hem was burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist aan de beurt voor wie een dergelijke ceremonie alvast geen nieuwigheid meer is. Het is namelijk al de zevende keer dat hij de burgemeesterseed aflegde. Gewoontegetrouw voegde hij ook nu weer een extra vers toe aan de Vlaamse eed. Hij zwoer namelijk niet alleen trouw aan zijn mandaat en zijn verplichtingen, maar ook aan het koningshuis en de wetten van het Belgische volk.

Foto met dank aan Bert De Brabandere

Voetbal in de regio

In het zondagvoetbal was er gelijkspel voor Knokke en Westkapelle, maar forse winst voor klassementsleider FC Heist. In Tweede Provinciale A speelde FC Knokke 0-0 gelijk tegen Jabbeke. De wedstrijd van Blankenberge tegen VV Westkapelle eindigde op 1-1. Knokke staat derde met 33 punten. Westkapelle staat gedeeld tiende met 18 punten. In Derde Provinciale B won Moerkerke met 3-0 van Wenduine. Heist veegde met 5-1 het veld aan met Aartrijke. FC Heist staat afgescheiden aan de leiding in de rangschikking met 37 pûnten. Moerkerke staat gedeeld 5de met 24 punten. In Vierde Provinciale B won Zeebrugge thuis van Lombardsijde met 4-1. Zeebrugge staat nu gedeeld derde met 29 punten.

Pre-start Africa Eco Race in Knokke-Heist

In het weekend was er in Knokke-Zoute de Belgische pre-start van de Africa Eco Race 2013. Twintig wedstrijdteams uit ons land nemen van 27 december tot 9 januari deel aan dit grootse Afrikaanse avontuur. Ze doen dat met auto’s, motoren en vrachtwagens. Op 27 december is de technische keuring in het Franse Saint Cyprien en op 29 december volgt de eerste proef in het noord-oosten van Marokko. Onder de participanten heel wat flandriens en enkele Knokke-Heistenaren zoals Rudy Goeminne (Buggy) en Patrick Hillewaere (vrachtwagen MAN). Daarnaast ook Werner Zoetaert uit Maldegem (corijder van de Nederlander Hermanus Van Putten, op Toyota). Een andere bekende flandrien is Kortrijkzaan Joost Van Cauwenberg (Toyota Hilux Pickup), die met Jacques Castelein in een team zit en tot de grote favorieten voor de eindzege wordt gerekend, net als de Fransman Jean-Louis Schlesser (Buggy), die de eerste vier edities won, en onze landgenoot Jacky Loomans (Toyota Hilux Pickup). De Africa Eco Race wordt meer en meer beschouwd als de echte opvolger van de spraakmakende Dakar Rally, die drie jaar geleden Africa voor Argentinië inruilde.

Een fotoreportage van Christel Bedert vind je HIER.

Klink en Drink 2013 in Knokke-Heist

Vorig jaar werd op de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur en het OCMW de maximumcapaciteit van het aantal toegelaten personen in het Casino Knokke bereikt. Daarom is nu besloten om op zaterdagavond 12 januari het aantal genodigden te beperken tot de huidige en voormalige personeelsleden van het gemeentebestuur, OCMW, AGSO en AV Het Dak. De externe relaties zoals de Lokale Politie en diverse adviesraden maar ook alle andere inwoners, tweede verblijvers en toeristen zijn op zondag 13 januari van 11 tot 12.30 uur welkom op het overdekte Alfred Verweeplein voor Klink & Drink, de grote geanimeerde nieuwjaars “meet & greet” van het gemeentebestuur met de bevolking. Na de nieuwjaarstoost van burgemeester Lippens en zijn kersverse gemeenteraad, zorgen Patrick Riguelle & de Voorlaatste Showband voor de muzikale ambiance. Het professionele team van Icecarving.nl uit Nederlands Limburg geeft er verder demonstraties en workshops ijssculpturen maken. Deelname van Klink & Drink is volledig gratis.