25.10.08

Oranje Sneeuw en IJs

“Sneeuw en IJs” maken dit keer in Knokke-Heist de dienst uit op de jaarlijkse show van Jeugdatelier Oranje. Deze jeugdbeweging zet zich in voor de integratie tussen kinderen en jongeren mét en zonder handicap. Op zaterdagavond 1 november laat de jeugdvereniging in het Cultuurcentrum Scharpoord zien tot wat de leden in staat zijn. De titel van de show: "Isn't it (n) Ice?”. Het verhaal gaat over een kleine ijsbeer die ziek wordt en een zoektocht organiseert om een geneesmiddel te vinden. Dat gebeurt samen met een pinguïn, een sneeuwman en een eskimo. In totaal nemen 34 kinderen en jongeren tussen 5 en 34 jaar deel aan de show, en ook 7 begeleiders. De start is zaterdag om 20u.

Golden Retrievers wandelen weer op het strand

De Golden Retriever Club Belgium organiseert zondagnamiddag andermaal een herfstwandeling in Knokke-Heist. Dat is de vereniging van eigenaars van officiëel erkende rashonden. Meer dan 130 wandelaars en vermoedelijk een 100-tal honden verzamelen zondag om 13 uur (wintertijd) op de grote parking van het natuurpark het Zwin. Voor kinderen en voor jonge goldens vanaf 6 maanden is er een kleine strandwandeling van ongeveer 45 minuten richting Royal Belgian Sailing Club voorzien. De grote wandeling van anderhalf uur gaat richting Nederland tot aan de Haas van Flanagan. Voorzitter Jos Stouthuysen heeft alle leden erop gewezen om aan het Zwin en in de duinen de honden aan de leiband te houden en het Knokke-Heistse grondgebied hondenpoepvrij te houden.

24.10.08

Zeebrugs vaartuig becijfert schade na Franse aanval

Schipper en bemanning van de Zeebrugge 63 Thalassa zijn vrijdag in Cherbourg gestart met het opmaken van een schadebestand voor het vaartuig. Eerder was de vissersboot van de bvba Moby Dick uit de De Vrièrestraat in Heist aangevallen door zo’n 15 Franse vaartuigen. Circa 27 km voor de Normandische kust probeerden de Fransen het Belgische vissersschip te rammen. Het vaartuig werd bekogeld met stenen en ijzeren staven. Daarna werd de Thalassa verschillende keren aangevaren. Uiteindelijk kwam een boot van de Franse marine tussenbeide. Onder de ogen van Franse zeemacht hebben de Franse vissers het Zeebrugse vaartuig trouwens nog een keer geramd. Vervolgens onderwierp de marine de Belgische boot aan een grondige inspectie. Daarna ging het vaartuig van de zeemacht er weer vandoor (!). Volgens schipper Jan Ackx werden alle ramen van de scheepsbrug stukgeslagen. Momenteel wordt ook onderzocht of het vaartuig motorschade heeft opgelopen toen men aan de omsingeling probeerde te ontkomen. “Een scheepsmotor is namelijk niet bedoeld om snel van vooruit naar achteruit te worden geschakeld”, aldus de schipper.

Gevaarlijke fietstunnel wordt aangepakt

De komende dagen wordt de fietstunnel onder de Natiënlaan “definitief en grondig hersteld”. Dat heeft het Agentschap Wegen en Verkeer laten weten na herhaald aandringen door het gemeentebestuur. Er waren namelijk veel klachten. Omdat de tegels bij regenweer spekglad zijn kwamen er wekelijks een paar fietsers ten val. Daarom had het Vlaams Gewest voorlopig reeds een waarschuwingbord geplaatst met 'fietsers afstappen'. Nu wordt het wegdek van de tunnel dus grondig aangepakt. In de nabije toekomst hoopt het gemeentebestuur op deze plaats trouwens een rotonde aan te leggen. Dan kunnen fietsers sneller en toch veilig de overkant van de Natiënlaan bereiken. Een rotonde zou verder de bevolking van de oude dorpskom van Westkapelle en die van de nieuwe villawijken dichter bij elkaar brengen.

Knokke-Heiste wint publieksprijs op beren-Ahoy

Marie-Cecile Dobbelaere uit Knokke-Heist heeft op de internationale poppen- en berenbeurs in het Rotterdamse Ahoy de publieksprijs gewonnen. Ze deed dat met haar ijsbeertjes, geprojecteerd in een sneeuwlandschap. Zij won de Zilveren Teddybeerring en werd bedolven onder de bloemen en felicitaties. Marie-Cecile is in het dagelijkse leven voortdurend bezig met het ontwerpen van dierenfiguren zoals beren, muizen en hondjes. Deze prijs is dan ook de beloning van jarenlang hard werken. Met 250 deelnemers is de poppen- en berenbeurs in Ahoy de grootste in Europa. De beurs wordt jaarlijks bezocht door duizenden verzamelaars.


Voor meer info: www.niesjewolters.nl of tel. 050 60 88 37

Benelux-overleg over drugstoerisme

Parlementsleden uit de hele Benelux hebben vrijdag in Terneuzen gepraat over het probleem van het grensoverschrijdend drugstoerisme. Doel van het overleg was elkaar informeren over de huidige stand van zaken in de grensregio’s in Nederland, Luxemburg en ons land. Donderdag werd bekend dat Terneuzen z’n drugsbeleid versobert. Men wil twee kleinere shops in de stad, die hoofdzakelijk voor plaatselijk gebruik bestemd zijn. Het plan om ze te verhuizen naar de grens is afgeschoten. Een en ander zal de drugstoeristen uit ons land uiteraard op hun honger laten zitten.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens vind je HIER.

Wordt Knokkestraat doodlopende weg?

Bij het einde van een vrij administratieve gemeenteraad werden door Open-VLD raadslid Kathleen van der Hooft onder meer de verkeersproblemen bij de Parkrotonde en het Maurice Lippensplein in Knokke aangesneden. Ze omschreef het verkeersknooppunt als een “hindernissenparcours”. Burgemeester Lippens zei, dat een paar alternatieve oplossingen afhangen van De Lijn en de hogere overheid. Een uitweg voorbij het station voor het autoverkeer dat reizigers ophaalt “wordt voorlopig nog geweigerd door een aantal instanties”, aldus Lippens. Het vlotter invoegen op de Parkrotonde van het verkeer uit de Knokkestraat hangt dan weer af van een beslissing van De Lijn. Met de vervoersmaatschappij wordt binnenkort opnieuw onderhandeld. Als De Lijn blijft aandringen om met de tram tweemaal de Knokkestraat te dwarsen, om een halte bij het treinstation mogelijk te maken, ontstaan namelijk nog grotere problemen. “Misschien wordt de Knokkestraat van Heist naar Knokke dan wel een doodlopende weg”, aldus de burgemeester.

Begroting met nulpost voor opbrengst dividenden

In een interpellatie heeft Open-VLD raadslid Frank Naert donderdagavond meer toelichting gevraagd over de vaste activa bij de gemeente Knokke-Heist. Hij deed dat in het licht van de huidige aandelencrisis en de dreigende recessie. Burgemeester Lippens gaf vervolgens zeer uitvoerig lezing van de toestand van de gemeente. Het geld van de gemeente ligt voor zo’n 21 miljoen euro in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn zoals de energieintercommunales Imewo en Finiwo en de Gemeentelijke Holding. Daarnaast bezit de gemeente nog 3,3 miljoe euro Dexia certificaten. Die heeft Knokke-Heist acht jaar geleden gekregen als aandeelhouder van de gemeentelijke holding. Nu verkopen zou uiteraard niet interessant zijn. Wat de weerslag zal zijn op de dividenden is volgens Lippens niet te voorzien. Men verwacht zich aan een lagere inkomst. Daarom zal voor alle zekerheid geen rekening gehouden worden met de mogelijke dividenden bij het opmaken van de begroting voor volgend jaar, aldus nog burgemeester Lippens. Verder zal zuinig worden bestuurd.

Het volledige antwoord op de interpellatie lees je in ORO NieuwsMAGAZINE

Volgend jaar al havenuitbreiding op Carcoke-site

Een deel van de voormalige Carcoke-site in Zeebrugge zou volgend jaar reeds beschikbaar zijn voor de havenuitbreiding. Enige tijd na de sluiting van de zwaar verontreinigde fabrieksterreinen in 1996 werd door Ovam gestart met de sanering. Momenteel loopt op de site hoogtechnologisch onderzoek om te achterhalen wat de ondergrond nog aan verontreiniging bevat. Het strategisch plan voor de haven van Zeebrugge voorziet voor deze site zeehavenactiviteiten. Dat kan vanaf 2009. Er zal wel een voldoende buffer in acht genomen worden ten einde geen overlast te veroorzaken voor de bewoners van het nabijgelegen Zwankendamme. Dat heeft minister Hilde Crevits zopas beloofd.

Geen geld meer voor Scheepvaartpolitie

De werkingsmiddelen voor de scheepvaartpolitie zijn uitgeput. Er is geen geld meer om controles uit te voeren in de havens en op de waterwegen. Indien de overheid geen dringende bijkomende middelen ter beschikking stelt, zullen heel binnenkort de diensten in Zeebrugge, Oostende en Antwerpen in de problemen geraken, zegt de vakbond. Dat zal de veiligheid van de scheepvaart en de burgers in het gedrang brengen. Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft in dat verband een nationale stakingsaanzegging ingediend, die op 31 januari afloopt.

Vissers vangen “rare haring”

Voor het eerst is in de Noordzee een tropische vis gevangen. Het gaat om een trekkervis. Normaal komt de soort alleen in een meer zuidelijke regio van de Atlantische Oceaan voor. De Nederlandse vissers die het net ophaalden vonden het alvast 'een heel rare haring'. Door de klimaatverandering zullen in de toekomst mogelijk vaker tropische vissen in de Noordzee terechtkomen. De exotische trekkervis werd ondertussen afgeleverd bij Sealife in Scheveningen.

Nieuwe feederverbinding tussen Zweden en Zeebrugge

De Franse rederij CMA CGM start eind november een eigen wekelijkse feederdienst tussen Zeebrugge en de Zweedse havens Helsingborg en Göteborg. Daartoe zal een groot feederschip worden ingezet met een capaciteit van 800 stadaardcontainers. Hoewel CMA CGM ook onafhankelijke feederdiensten zal blijven gebruiken, is het de bedoeling om toch zoveel mogelijk Zweedse lading in eigen beheer naar onze kusthaven te verschepen. In Zeebrugge komt er een rechtstreekse aansluiting op de deepsea diensten van de rederij. Die doen havens aan in het Midden- en Verre Oosten en het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied.

Onverwacht milde straf voor Knokke-Heistse

De rechter in Brugge toonde zich in een milde bui voor een jonge vrouw uit Knokke-Heist. Ze kreeg opschorting van straf voor het binnensmokkelen van marihuana voor haar opgesloten vriend in de gevangenis van Brugge. De 27-jarige vrouw heeft vast werk als klinisch psychologe en een blanco strafblad. Op de zitting toonde ze verder veel spijt over haar daden. De rechter legde de vrouw uitzonderlijke geen straf op. Dat was echter duidelijk niet naar de zin van openbare aanklager.

Ethanolcontainers vielen op de binnenweg naar Heist

Donderdag was geen verkeer mogelijk via de weg langs de oude spoorberm tussen de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge en het spoorviaduct van de Heistlaan. Het bleek dat een treinstel bij het dwarsen van de Gustave Van Nieuwenhuysestraat ontspoord was. Twee containers geladen met ethanol kwamen daarbij op de weg terecht. Dit zorgde urenlang voor verkeershinder bij de Minervarotonde. De brandweer kon echter geen lek vaststellen. In de late namiddag werd het treinstel getakeld en weer op de sporen gezet.

23.10.08

Meer tussenkomsten van strandredders

Niettegenstaande de minder goede zomer zijn de strandredders van Knokke-Heist tot De Panne vaker moeten tussenkomen dan vorig jaar. Het aantal interventies in de bewaakte en onbewaakte zones steeg tot 362. Dat is bijna een derde meer dan in 2007. De redders moesten de zee in om baders te helpen en ook surfers, kitesurfers, en mensen in rubberbootjes of op luchtmatrassen. Verder moesten een paar zeilboten aan de kant gehaald worden. Door het flauwe strandweer liepen anderzijds wel minder kinderen verloren.

35ste Bevrijdingsmars en Bevrijdingsmuseum

Het traditionele wandelweekend in Knokke-Heist op 1 en 2 november wordt ook dit keer een groot succes, aldus Schepen Danny Lannoy. Zoals ieder jaar zakken straks weer een massa wandelaars af om de diverse afstanden af te leggen. Ditmaal wordt trouwens een groot Canadees militair contingent verwacht. De Canadezen zullen deelnemen aan de Bevrijdingsmars en aan de diverse plechtigheden. Speciaal voor de Canadese gasten zal trouwens het For Freedom Museum al even z’n deuren openen. Een openstelling voor het publiek is voorzien in het weekend van 11 november. Vanwege de weg- en rioleringswerken in Ramskapelle dorp is de officiele opening van het bezoekerscentrum echter pas gepland met pasen volgend jaar.

Inschrijven voor de 33 km tocht is noodzakelijk daar de deelnemers worden vervoerd naar de startplaats te Hoofdplaat. Inlichtingen via de web
www.wnzb.be

Meer over het 35ste Canadese Wandelweekend lees je op de site van de Canadezenmars.

Knokke-Heistse kortfilm in première

Komende maandag gaat in Scharpoord de nieuwe kortfilm van de 21-jarige Knokke-Heistse filmmaker Benoit De Clerck in première. Het gaat om de prent “Een film voor ons ma”. Daarin wordt met grote beelden en weinig woorden het verhaal verteld van Willem en Filip, twee broers begin de twintig, die hun moeder verliezen. Met cinema als zijn grote passie besluit Willem de naam van zijn moeder onsterfelijk te maken door haar levensverhaal te verfilmen. Dit tot grote ergenis van Filip die de dood van zijn moeder op een andere manier probeert te verwerken. In de film ook bekende namen. Onder meer spelen Rik Verheye, Stef Aerts, Joke Devynck, Peter Gorissen en Reinhilde Decleir mee.


Als voorafje serveert het Cultuurcentrum ook ‘Simple Boy’ met Rik Verheye, een jonge acteur uit Knokke-Heist. Er is verder een praatje voorzien met regisseur Stijn Coninx. Stijn is leraar aan het RITS in Brussel en heeft heel wat te vertellen over films maken, mogelijkheden en moeilijkheden van jonge filmmakers en natuurlijk over 'Een Film Voor Ons Ma'.

De filmtrailer kun je op YouTube bekijken: 'Een Film Voor Ons Ma'

Toegang: add: 10 EUR; vvk, studentenkaart en 55+: 7,50 EUR; Uitpas en CJP: 5 EUR

Drijvend Zeewindpark extra kopbreken voor vissers

Vlaamse vissers krijgen mogelijk op termijn af te rekenen met nog maar een extra probleem op de Noordzee. Er zijn namelijk plannen om een drijvend zeewindpark aan te leggen. Het consortium Northwester heeft daartoe een concessie aangevraagd. De drijvende windboerderij zou worden verankerd op plaatsen waar de zee 30 tot 60 m diep is. Het project zou op zo’n 50 km voor onze kust komen en meer dan anderhalf miljard euro kosten. Met een vermogen van 610 megawatt zou de installatie dubbel zo groot worden als de initiatieven van C-Power of Belwind. De technologie zal echter pas over binnen vijf jaar rond zijn.

Recessie zorgt voor rationalisaties in de containervaart

APL staakt niet alleen de China Europe Express (CEX) tussen Noord-Europa en het Verre Oosten, maar schrapt ook diensten op de Pacific en tussen Singapore en China. De rationalisaties gaan ook APL's alliantiepartners Hyundai Merchant Marine en MOL aan. De New World Alliance past haar aanbod aan, omdat de tarieven laag zijn en de volumes niet meer toenemen. Tussen Noord-Europa en het Verre Oosten wordt de capaciteit met bijna 25 procent teruggeschroefd. Dat gebeurt door de stopzetting van de CEX-loop, waarin negen schepen van 5.570 tot 6.350 teu voeren. De laatste westbound reis vertrekt al op 26 oktober uit Qingdao. Een belangrijk deel van de CEX-volumes wordt naar de South China Express (SCX) overgeheveld, waarvan de capaciteit dit jaar verhoogd werd. In het herziene vaarschema van de SCX vallen ook een aantal vroegere aanloophavens uit de boot. In de Benelux wordt Antwerpen zwaar getroffen door de wijzigingen. De Scheldehaven was de enige aanloophaven in de Benelux voor de CEX-dienst, terwijl de SCX zowel Rotterdam als Zeebrugge bedient.

22.10.08

Ook aandacht voor Knokke-Heist in Provinciebegroting 2009

Bij de bespreking van de begroting voor volgend jaar in de Provincieraad is er momenteel ook aandacht voor maatregelen die nieuwe bedrijventerreinen en bijkomende bouwgronden moeten mogelijk maken. Deze toekomstige uitvoeringsplannen slaan onder meer ook op Knokke-Heist. Een fonds van 4 miljoen euro moet het verder bouwmaatschappijen in onze provincie gemakkelijker maken om sociale koopwoningen in nieuwe verkavelingen te realiseren. Verder wordt 2,6 miljoen geïnvesteerd in het maritiem erfgoed aan de kust.

Knokke-Heistse architecten creëren havendorp in Nieuwpoort

Het Vanderbruggen Architectenbureau uit de Dumortierlaan in Knokke heeft het nieuwe havendorp in Nieuwpoort ontworpen. Storms’ Harbour omvat twee delen. Enerzijds het Waterfront met 6 residenties vlak aan de oude jachthaven. Daar komt 94 appartementen, 12 winkels en de nodige garages. Daarnaast is er Harbourview met 4 residenties aan de Albert I-laan met zicht op het maritiem park en de jachthaven. Die residenties zijn samen goed voor 75 appartementen en garages. Het project is getekend in een frisse New England-stijl. Het Knokke-Heistse architectenbureau met z’n 16 medewerkers liet zich voor Storms’ Harbour inspireren door gelijkaardige havenlocaties in Engeland en aan de Noord-Amerikaanse oostkust. De eerste woningen zullen in 2010 opgeleverd worden. Alle winkelpanden zijn verkocht, en de verhuur van de winkels is gestart.

Dag van de Verzorgende in Ter Duinen Heist

De dag van de Verzorgende is in de Ter Duinen Campus Heist niet ongemerkt voorbijgegaan. Jaarlijks gaan de leerlingen 12 weken op stage. Hiervoor wordt beroep gedaan op meer dan 30 verschillende stageplaatsen. Als dank voor de begeleiding tijdens deze stages wordt ook een zelfgemaakt kunstwerk overhandigd aan de stagementoren. Ook alle leerlingen van de derde graad verzorging werden die dag verwend met een ontbijt en een film. De school wilde hen daarmee bedanken omdat ze zo’n boeiende richting gekozen hebben. De leerlingen werden verder getracteerd op ‘Away from her’ van Sarah Polley. Het gaat om een indrukwekkende film over een vrouw die Alzheimer krijgt.

Verleggen Zwingeul onaanvaardbaar en ontpolderen enkel mits voorwaarden zegt Knokke-Heist

In een overleg met minister Hilde Crevits heeft Knokke-Heist gesteld dat een eventuele ontpoldering van de Willem-Leopoldpolder voor de gemeente enkel bespreekbaar is als de Vlaamse overheid rekening houdt met een aantal strikte voorwaarden. Zo moet de oppervlakte van de ontpoldering beperkt blijven tot maximaal 120 ha, dijken inbegrepen. De omwalling van het Zwingebied moet op een creatieve manier gebeuren met een zachte toeristische en recreatieve meerwaarde. Het verleggen van de Zwingeul, wat voor Knokke-Heist een verlies van 1,2 kilometer strand met zich meebrengt, is onaanvaardbaar. Om de kwaliteit van de vruchtbare landbouwgronden in de omgeving te waarborgen moet op wetenschappelijke basis een strategisch plan uitgedokterd worden om de verziltingsproblematiek op te lossen. De overheid moet ook de nodige buffercapaciteit voorzien om wateroverlast en overstromingen te vermijden. Het feit dat de Dievengatkreek - door het weggraven van de Internationale Dijk - aan natuurwaarde zal inboeten, is geen reden om bijkomende natuurcompensaties buiten de uitbreidingszone van 120 ha te zoeken. De pachters en eigenaars die onteigend worden, moeten niet alleen financieel vergoed, maar ook maximaal ondersteund worden om op een rendabele manier hun landbouwactiviteiten te kunnen verder zetten.

Knokke-Heistse drugsaanvoer verlegt zich

De voorbije weken heeft de aanvoerlijn voor softdrugs naar Knokke-Heist zich blijkbaar verlegd. Tot voor kort gingen gebruikers in de badstad zich voornamelijk in Terneuzen bevoorraden. Enkele weken geleden werd daar echter coffeeshop Miami gesloten. Dat gebeurde na de vondst van illegale hoeveelheden softdrugs bij het pand. Als gevolg van het stoppen van gedoogde handel in Terneuzen werden de coffeeshops in Vlissingen de voornaamste nieuwe leveranciers van de gebruikers in onze badstad. Woensdagmorgen zijn de drie betrokkenen van de Terneuzense coffeeshop evenwel weer op vrije voeten gesteld. Het is echter zeer onzeker of Miami terug opengaat.

'Maand van de liefde 2009' in een ijzig kleedje

Toerisme Knokke-Heist bereidt een nieuwe versie voor van de 'Maand van de Liefde'. Naast heel wat animatie in het Cultureel Centrum wordt dit keer ook een groots vuurwerk afgeschoten. Dit spektakel vindt uiteraard plaats op Valentijnsavond 14 februari. De locatie wordt het Albertstrand. Promotie wordt gevoerd onder de slogan: "Ondanks sneeuw, regen, vorst of wind komen alle verliefden met Valentijn samen op de zeedijk van Knokke-Heist". In de namiddag worden dan ook drie champagnebars gecreëerd tussen het Rubensplein en het Casino. Die bestaan uit enkele reusachtige ijsblokken. 's Avonds zijn de blokken met leds verlicht. Het publiek kan bij aankopen bij de deelnemende middenstanders trouwens bonnetjes in de wacht slepen voor gratis Valentijnschampagne. Met deze biljetten wordt trouwens ook nog een tombola georganiseerd. Daarbij zijn vier romantische reizen te winnen en een juweel ter waarde van 5.000 euro.

Webhonk lokale economie gelanceerd

Een onderdeel van de gemeentelijke website van Knokke-Heist zal vanaf nu als eigen webstek van de Raad voor Lokale Economie fungeren. Naast het versturen van een regelmatige nieuwsbrief wil voorzitter Anne Vervarcke een aanwezigheid op het internet aangrijpen in het “streven naar een open, transparante communicatie” met de handelaars in de badstad. De eenvoudige, gestructureerde opbouw én de garantie dat de gegevens steeds actueel zijn, moeten de middenstanders in Knokke-Heist steeds de actuele info verschaffen die ze nodig hebben, aldus de voorzitter van de raad.

Ex-Maison Vandamme klaar voor verbouwingspromotor

Het pand van het voormalige Maison Vandamme in Zeebrugge wordt heel waarschijnlijk verbouwd tot appartementen en lofts. Het restaurant sloot een aantal maanden geleden de deuren en kon enkel nog worden ingehuurd voor evenementen. Een bouwaanvraag en promotor voor de ingrijpende verbouwing zijn er momenteel echter nog niet. Topchef Wim Vandamme zegt dat hij zich meer wil concentreren op zijn rol binnen Flanders Catering, een bedrijf dat meer dan 200 mensen tewerkstelt. Het matiger geprijsde “Channel”16”, het andere restaurant van Vandamme in Zeebrugge, blijft wel gewoon open.

StoraEnso concentreert papiertrafiek in Zeebrugge

Nu vrijdag loopt de “mv Star Langanger” van de rederij Star Shipping het Wielingendok in Zeebrugge binnen met 18.000 ton papierpulp uit Brazilië. In november zijn nog 3 aanlopen gepland. Sinds kort gebeurt de overslag van papierpulp uit Brazilië bestemd voor StoraEnso in Finland in onze kusthaven. Dat geldt ook voor de papiertrafiek vanuit Finland voor de vestiging in Kallo. Eerder deze maand slaagde men er trouwens al in om 10.000 ton papierpulp in een recordtijd van amper 12 uur over te slaan van de mv Star Harmonia in de Spaarneborg, die de lading naar Göteborg bracht. Met de invoer en distributie van papierpulp in Zeebrugge gaat het samengevoegd om een trafiek van 650.000 ton op jaarbasis.

Knokke-Heistenaar veroordeeld wegens onttrekking

Een man uit Knokke-Heist kreeg van de rechter 1.100 euro boete voor het onttrekken en verkopen van een voertuig uit een van z’n falende firma’s: het recyclagebedrijf Building Services in Gullegem. Daarnaast werd ook zijn bvba Facility Partners op een boete van 2.750 euro bedacht. De Knokke-Heistenaar kwam eerder al in het nieuws toen hij in juli 2004 op zijn terrein in Gullegem afval in brand stak. De man kreeg daarvoor verleden jaar al 12 maanden voorwaardelijk en een boete van 5.500 euro.

21.10.08

Sluis naar culinaire hoogten?

Restaurant Oud Sluis in onze buurgemeente is toegetreden tot “Les Grandes Tables du Monde”, een prestigieuze club van 150 toprestaurants over de hele wereld. De toetreding van het bekende restaurant is bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse galadiner in Rome. Oud Sluis, van de in Knokke-Heist wonende topkok Sergio Herman, is het derde Nederlandse restaurant dat lid mag worden. Eveneens in Sluis viel toevallig op het zelfde moment nog een eetbedrijf in de prijzen. In de lijst van de beste honderd cafetaria’s in Nederland staat Frituurke 't Zwin op nummer 100. De lijst werd opgesteld door het vakblad Snackkoerier.

Vogelpark van Het Zwin krijgt rimpelstrijk

Het gedeelte Vogelpark van Het Zwin moet over vier jaar volledig vernieuwd zijn. Het provinciebestuur wil de bestaande infrastructuur grotendeels vervangen door een nieuwbouw. Heel waarschijnlijk wordt in het domein ook de Koninklijke Villa uit 1934 gesloopt. De facelift omvat verder het inrichten van observatieplaatsen in de dijk en het bouwen van een nieuw onthaalcentrum met cafetaria. Dat allemaal volgens de principes van duurzaamheid. Bij de financiering wordt naast geld van de provincie West-Vlaanderen ook andere inbreng gezocht. Met name gaat men aankloppen bij Europa, de provincie Zeeland en de gemeenten Knokke-Heist en Sluis. Onze buurgemeente sluit namelijk het bezoekerscentrum aan de Nederlandse kant van het Zwin. Volgend jaar wordt het masterplan omgemaakt en wil men de eerste opdrachten uitbesteden.

Teleurstelling bij Red onze Polders

Het actiecomité “Red onze Polders” is zeer teleurgesteld over het advies dat de Commissie Nijpels dinsdag uitbracht in Den Haag. Het actiecomité had gehoopt dat de "Commissie Natuurherstel Westerschelde" alternatieven zou vinden zodat de ontpoldering kon worden afgeblazen. Tegen het onder water zetten van de polder bij het Zwin en elders in Zeeuws-Vlaanderen bestaat veel weerstand. Volgens de commissie zijn de gevonden alternatieven minder geschikt en veel duurder dan ontpoldering van de nu reeds aangemerkte gebieden. De commissie zegt begrip te hebben voor alle emotie die ontpoldering oproept, maar dringt aan op het snel doorhakken van de knoop.

Lippens-dynastie 300 miljoen euro armer

Volgens Ludwig Verduyn, die de ranglijst van de ’200 rijkste Belgen’ samenstelt, is de Lippens-dynastie de voorbije maanden liefst 300 miljoen euro armer geworden. Dat is een pak meer dan eerder was vermoed. Van het Lippens fortuin, dat volgens Verduyn begin dit jaar nog 600 miljoen euro bedroeg, is de helft verdampt. Vooral als gevolg van hun Fortis-belang van circa 0,6%. Maar behalve de familie Lippens raakt het Fortis-debacle ook andere beroemde families hard. „Dat komt door soms eeuwenoude vriendschapsbanden en onderlinge huwelijken. Bevriende adel als de Boëls en Solvays zaten fors in Fortis en leiden extra grote verliezen”, aldus Verduyn, die aangeeft dat Maurice Lippens hen beter even niet onder ogen kan komen. „Niet alleen in de bancaire wereld heeft hij zijn gezicht verloren, maar vooral ook onder vermogend België is hij volledig van zijn voetstuk gevallen”, stelt de onderzoeker. Tot voor kort zou dit nooit zijn gebeurd. De oude industriële adel had immers enorm veel macht en invloed, plus heel nauwe banden met het koningshuis. „Dat het kabinet Leterme de Fortis-aandeelhouders en daarmee het ’oude Belgische geld’ liet vallen, zegt veel over het uiteenvallende land,” aldus Verduyn.

Goud en Zilver voor jeugdige Ju-Jitsuërs

In het weekend zette de prille jeugd van Kuo Lung Heist z’n beste beentje voor tijdens het Open Federaal Kampioenschap Ju-Jitsu dat in Sint-Niklaas gehouden werd. Het fighting system voor de pré-miniemen, miniemen en kadetten kreeg zondag z’n beslag. Daarbij slaagde Ryan Lodens erin goud binnen te halen bij de pre-miniemen. Voor de 10-jarige Ian Lodens was zilver weggelegd bij de Miniemen.

Uit de kleren voor “De Naaktkalender”

Volgende maandag gaan “De Strandvrienden” uit Knokke-Heist op “Eén” uit de kleren voor het programma “De Naaktkalender”. Met de reeks uitzendingen wil men Vlaanderen van z’n onnodige christelijke schroom afhelpen. Met de Strandvrienden gaat het om 8 twintigers die één ding gemeen hebben: hun liefde voor het strand. Ze studeren of werken, maar elke zomer vinden ze mekaar terug op het strand in Knokke. Ze zijn er aan de slag als redder of in een strandbar, of ze bezoeken er hun liefje. Maar het was wellicht hun laatste lange vrije zomer op het strand. Daarom willen ze met de opbrengst van de kalender nog samen op reis naar een exotische bestemming. Onder de acht deelnemende Knokke-Heistenaars ook een aantal sportievelingen die jaarlijks present zijn op de Zwintriathlon. Samen met kunstfotograaf Henk Van Cauwenbergh, hebben de Strandvrienden voor hun Naaktkalender enkele voor de hand liggende locaties uitgekozen zoals de watersportcentra River Woods en Surfers Paradise maar ook minder evidente zoals het van Bunnenplein en de Haas van Flanagan. In deze voorronde nemen de Strandvrienden het maandag op tegen een groep verplegend personeel van de spoedgevallendienst van het UZ Jette. Op het einde van de aflevering beslist de kijker welke groep naar de finale mag. In die grote finale krijgen de uitverkoren teams nog één kans om hun naaktkalender te verdedigen. De winnende kalender wordt vanaf half december massaal verspreid in de Vlaamse winkels. De Naaktkalender van De Strandvrienden is ondertussen ook een Group op Facebook. Er zijn momenteel al een kleine 500 leden. Met de blote strandlopers gaat het om Sam Reubens, Freek Vlietinck, Emma Vlietinck, Gertjan Bisschop, Elia Wyverkens, Lien Meyseman en Kenneth Janssens Van Caenegem

De Strandredders rekenen maandag massaal op de stemmen van de Knokke-Heistenaars. De uitzending met de Strandvrienden is dus op 3 november op Eén tussen 20.40 en 21.30 uur.

20.10.08

Franse helikopters scheren over de Oostkust

Maandag is het indrukwekkende Franse helikopterdekschip Tonnere (L 9014) de haven van Zeebrugge binnengelopen. Dat gebeurde iets later dan voorzien, want de Fransen waren vergeten een loods te bestellen, maar dat werd uiteindelijk nog snel geregeld. Het bijna 200m lange marineschip is onder meer uitgerust met Puma en Gazelle helikopters. Onder meer kunnen die gebruikt worden om troepen aan land te zetten of mensen uit noodsituaties te evacueren. Ook aan boord: een volledig toegerust ziekenhuis met 69 bedden en een operatiekwartier. Het bezoek van het Franse vaartuig heeft te maken met oefeningen die door de Europese Maritieme “Battle Group” aan onze Oostkust zullen worden op het getouw gezet. De komende dagen worden nog meer schepen in Zeebrugge verwacht, onder andere een Duits fregat. Met de oefeningen moet men bewijzen dat Europa tegen 2010 binnen de 15 dagen een snelle interventiemacht kan inzetten. Vanaf nu tot donderdag zullen diverse helikopters overdag gebruik maken van het luchtruim aan onze Oostkust als voorbereiding op de demonstratie oefening. Volgens Korvetkapitein Verbouw, commandant van de marinebasis, zal op de basis zelf een evacuatie van landgenoten via de zee ingeoefend worden.

Holl probeert Casinoproblemen op te lossen

De Amerikaanse architect Steven Holl gaat zijn plannen voor het nieuwe casinogebouw in Knokke herbekijken. Dat heeft hij aan het Knokke-Heistse gemeentebestuur laten weten. De architect, die de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe casino won, vraagt één maand uitstel. Studies over de effecten van de wind op het nieuwe gebouw tonen aan dat turbulentie gevaarlijke situaties kan veroorzaken. De architect heeft zijn ingenieurs opdracht gegeven om een oplossing te zoeken. Als Steven Holl erin slaagt om het windprobleem op te lossen, zal Knokke-Heist een milieueffectenrapport laten opmaken. Dat zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Ondertussen zal de gemeente een financiële haalbaarheidstudie uitvoeren. Pas als beide rapporten gunstig zijn komt het nieuwe casino er. Is dat niet het geval dan zal men in Knokke-Heist op zoek gaan naar een alternatief of het casinogebouw zelf renoveren.

Verkeerde bankkaart dupeerde Knokke-Heistenaar

Een Oost-Vlaming heeft maandenlang geld kunnen afhalen ten nadele van een Knokke-Heistenaar. De man uit Eeklo vond het al vreemd dat er geen geld van zijn rekening werd afgeschreven. Een foutje van de Bank van De Post, bleek later. De Eeklonaar had bij de bank een rekening geopend, maar kreeg per abuis de reeds bestaande bankkaart van een naamgenoot uit Knokke-Heist. “Blijkbaar zijn enkele controles over het hoofd gezien”, aldus een woordvoerder van de bank. De Oost-Vlaming moet moet het geld nu terugbetalen aan de bank, die het vervolgens zal doorstorten aan de gedupeerde Knokke-Heistenaar.

Eeuwling concerteert

De Koninklijke Ceciliaharmonie Heist en Lions Knokke-Zoute organiseren op zaterdag 8 november om 20u een galaconcert in het Casino Knokke. De uitvoering wordt meteen de apotheose van de festiviteiten rond het 100 jarig bestaan van het orkest De bedoeling is dat de harmonie, de drumband en het jeugdensemble samen een gevarieerd muziekprogramma à la Proms brengen. Solist bij dit gebeuren is de internationale klarinetvirtuoos Stephan Vermeersch. De regie ligt in handen van Alain Reubens, leraar aan de Kunstacademie in de badstad. Na het concert volgt tijdens de receptie nog een optreden van ‘Statler en Waldorf’. De opbrengst van de avond is bestemd voor de bijzondere werken van Lions Knokke-Zoute. Meer in het bijzonder gaat het geld naar de vzw Sprinkle. Deze stichting verleent onderdak aan weeskinderen, tengevolge van AIDS, in Zuid-Afrika en Mozambique.

Toegangskaarten kosten 20 € en zijn verkrijgbaar aan het Onthaal van het Casino of Cultuurcentrum Scharpoord, via overschrijving op rekeningnummer 473-2048171-74 van Lions Knokke-Zoute of bij de bestuursleden van beide verenigingen.

Filiep Dekiere nieuwe kapitein-bevelhebber brandweer Knokke-Heist

Filiep Dekiere is de nieuwe kapitein-bevelhebber van de brandweer in Knokke-Heist. Het 32-jarige hoofd van de dienst volgt Guy Dendooven op. Die ging vorig jaar met pensioen, na 30 jaar dienst, waarvan 27 als brandweercommandant. Ingenieur Filiep Dekiere uit Harelbeke, die afstudeerde als brandweerofficier, kwam als eerste uit het wervingsexamen. Tot het behalen van een bijkomend brevet werd hij eerder aangesteld als waarnemend dienstchef. Na het slagen in het examen ontvangt Dekiere het brevet van dienstchef komende vrijdag uit handen van de gouverneur. Het nieuwe hoofd van de brandweer is chemisch researcher van beroep en komt uit een familie van vrijwillige brandweermannen.

Openbaar onderzoek aanleg AX

Het openbaar onderzoek rond de aanleg van de AX in onze regio loopt nog tot 4 november. Het gaat om fel omstreden missing link tussen de N49 en de haven van Zeebrugge, die gepland is voor 2011. Uit de luchtfoto’s blijkt onmiddellijk dat voor Westkapelle-dorp tracé 5 veel minder belastend zal zijn dan tracé 1. Knokke-Heist hoopt dan ook dat men bij het onderzoek naar de milieu-effecten minstens evenveel waarde zal hechten aan de menselijke factor als aan fauna en flora. Hoopgevend is alvast het feit dat de AX zowel ter hoogte van de Oostkerkestraat als bij de Dudzelestraat ondergronds gaat. Doordat de Zuidwatergangdreef via een brug over de AX loopt, wordt de continuïteit voor recreatief en landbouwverkeer verzekerd. Positief is verder de herinrichting van de Dudzelestraat tot een lokale verbindingsweg met een kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur.


Men kan het kennisgevingsdossier gebruiksvriendelijk doorbladeren via deze LINK.

Voetbal in de Regio

Het is een goed voetbalweekend geworden voor de ploegen in Knokke en in Heist.
In Eerste Provinciale won FC Knokke op verplaatsing tegen Meulebeke met overtuigende 1-3 cijfers. Knokke staat nu derde in de rangschikking met 14 punten. In Derde Provinciale B veegde FC Heist, eveneens op verplaatsing, de vloer aan met middenmoter VK Koekelare. De einduitslag 0-6. VVWestkapelle moest met 0-1 de duimen leggen tegen klassementsleider Sijsele. Heist staat nu 4de in de rangschikking met 16 punten, terwijl VVW op de 8ste plaats komt met 14 punten. In Vierde Provinciale was het kommer en kwel voor de ploegen uit onze regio. Moerkerke werd met 0-2 verslagen door Koolskamp. Zeebrugge Zeehaven moest met 2-1 het onderspit delven tegen Loppen. Moerkerke staat 6de met 11 punten, Zeebrugge komt op 11 met 6 punten.

19.10.08

“Volksverlakkerij” rond verbreding Schipdonkkanaal

Open-VLD raadslid Frank Naert noemt de stellingname van de NV Waterwegen en Zeekanaal in het debat over de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal onaanvaardbaar. “Men verwacht dat deze overheidsadministratie objectieve informatie zou geven. Niets is minder waar”, aldus het Knokke-Heistse gemeenteraadslid. Leo Clinckers, gedelegeerd bestuurder van de W&Z, verkondigde zopas in Heist, dat de verbreding van het kanaal tegen 2030 liefst 200.000 vrachtwagens van de weg zal halen. Hij vergat echter te zeggen dat er in 2030 dan nog altijd 4,8 miljoen vrachtwagens van en naar de haven zullen rijden. Zonder verbreding zullen er dat 5 miljoen zijn. Op dit moment krijgt de haven er ongeveer de helft te verwerken. Zondag noemde Naert dergelijke misleidende uitspraken van iemand die met belastingsgeld z’n brood verdient “een echt schandaal”.

Yoni Mous werd nieuwe Miss Belgian Beauty

In het Casino Knokke is in de vroege uren van zondag de 22-jarige Yoni Mous uit Edegem verkozen tot nieuwe Miss Belgian Beauty. Na een bewogen aantal weken erfde de 22-jarige studente kinesitherapie aldus het kroontje van Nele Somers. De show verliep zonder de gevreesde problemen. Van de vorige winnaressen van Miss Belgian Beauty liet evenwel niemand zich zien. Met uitzondering dan van Cynthia Reekmans die het gebeuren presenteerde. Verder waren er duidelijk minder aanwezigen dan de voorbije jaren. De nieuwe Miss Belgian Beauty weegt amper 58 kilo, en houdt van zwemmen, dansen, fietsen en skiën. Ze sleepte een cheque voor 12.500 euro in de wacht plus een nieuwe wagen. Eerste eredame werd de 24-jarige Stéphanie Michiels uit Gent. Tweede eredame is Sylvie Dewitte uit Leuven. Zij is 22. Finaliste en Cavaliarijdster Kimberley De Plucker nam niet deel aan de finale. Hetzelfde gold ook voor de under-cover kandidate Kirsten Mertes.