3.7.10

Zelfs de ‘Dromen’ van Luís zijn niet meer privé

In Knokke-Heist en de rest van Vlaanderen weet iedereen ondertussen dat onze stadsgenoot Luís Muyllaert één van de 8 kandidaten is die zich mag bewijzen in Junior Eurosong wedstrijd, die in september van start gaat op Ketnet. Wie de videoclip van Luís nog niet gezien heeft die kan dat hier doen. Speciaal voor de 11-jarige Knokke-Heistenaar werd een ballade geschreven onder de titel “In mijn dromen”. De clip van Luís is opgenomen aan het strand van Knokke-Heist, op school en ook terwijl hij naar de maan en de sterren kijkt. Voor dat laatste heeft hij trouwens een telescoop, maar die is in de clip niet te zien. De kijkers maken deze zomer bovendien op Ketnet van kop tot teen kennis met de kandidaten van 'Junior Eurosong' in een reeks portretfilmpjes onder de noemer ID-kits. Elke dag vanaf 21 juli. Ketnet volgt de juniors ook nog eens tijdens hun voorbereidingen in een reeks achter de schermen van 'Junior Eurosong'. Hoe bereiden ze zich voor op de wedstrijd en wat komt er allemaal bij kijken? Uiteindelijk mag één kandidaat op 20 november ons land vertegenwoordigen op de Junior Eurosong in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland.

Vernissage beeldententoonsteling André Woussen in Ramskapelle

Danny Lannoy, Schepen van
Stedenbouw, Ruimtelijke Ordening en Erfgoed in Knokke-Heist heeft in de tuinen van het For Freedom Museum in Ramskapelle de unieke sculpturententoonstelling van de plaatselijk kunstenaar André Woussen geopend. Schepen Lannoy wees op het natuurtalent van Woussen, die met zijn bronzen en polyester beelden, kunstwerken creëert van symbolische menselijke waarden of natuurgetrouwe dieren zoals schapen, ganzen en stierenkoppen. Veel van zijn werken vormen samen met het natuurelement water, als bron van alle leven, machtige fonteinen en vijvers. De vrienden van het For Freedom Museum willen deze zomer, met dit nieuw initiatief, de vele voorbijrijdende fietsers en toeristen een extra mogelijkheid bieden om te genieten van zowel de geschiedenis, de kunst als de cultuur uit de eigen regio.De tentoonstelling: ‘Beeldend kunstenaar André Woussen in de Tuinen van Het For Freedom Museum, Knokke-Heist’ is alle dagen, (behalve de maandag) te bezichtigen van 10 tot 17 u en dit tot 30 september. Adres: For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91-93, Ramskapelle, Knokke-Heist, tel 050/68.71.30, www.forfreedommuseum.be, info@forfreedommuseum.be

Lierse SK houdt zomerstage in Sluis

De gepromoveerde eersteklasser Lierse SK is vanaf maandag op trainingskamp in onze buurbadplaats Cadzand. Lierse zal tot zaterdag 10 juli z’n zomerstage houden op de velden van zondag vijfde klasser SV Sluis. Net voor het vertrek van de ploeg naar Cadzand tekent de 29-jarige verdediger Kris De Wree maandagochtend trouwens een contract bij Lierse. Hij komt over na twee seizoenen bij de Nederlandse ploeg Roda JC. Onder leiding van Aime Antheunis zal Lierse SK donderdag 8 juli spelen tegen de selectie van Aardenburg. Deze wedstrijd wordt gespeeld in Sluis en begint om 19.30 u.

Zwingodin kondigt zich aan

Tussen 8 en 10 juli zal op het strand nabij natuurgebied Het Zwin een beeld verschijnen met de titel Zwingodin. Dit beeld speelt al enige tijd een rol als ‘personage’ op twitter. Ook blogt de Zwingodin. Ze doet verslag van het locale wel en wee en opinieert naar hartelust over gebeurtenissen op het strand, over West- Zeeuws Vlaanderen en over het leven in zijn algemeenheid. Deze zomer dus: berichten uit het Zwin. De Zwingodin heeft een eigen mailadres, een eigen internetdomein, en, belangrijk: een eigen karakter. In contact met de online wereld ontwikkelt dit karakter zich als een ‘echt personage’ – tegelijkertijd blijft de Zwingodin fictie. Een kunstwerk, geen mens dus. De zwingodin zal komende zomer vele berichten uit het Zwin publiceren en zich gedragen als journaliste. Het is, laat de Zwingodin per mail weten, ‘een experiment met social media om te kijken hoe kunst, verslaglegging, en de ontwikkeling van een personage met elkaar zijn te combineren’.Zwingodin is een geheel onafhankelijk project en heeft van niemand steun of subsidie ontvangen. Zwingodin laat zich graag per mail interviewen: zwingodin@live.nl. De gegevens van de zwingodin (blog, twitter, Facebook) vindt u op www.zwingodin.nl

Red Sands Radio weer even in de lucht

Sedert het weekend wappert de piratenvlag weer op Red Sands Fort. Dat is de oude luchtafweertoren in de monding van de Theems. De torens werden van 1964 gedurende 3 jaar gebruikt voor de uitzendingen van Radio Invicta op 306m, King Radio en Radio 390. Voormalig RNI-dj en engineer Robin Banks (Adcroft) zet zich al enkele jaren in om het fort als historisch erfgoed weer in z’n oude glorie te herstellen. Ondertussen zijn de uitzendingen van Red Sands Radio de hele maand juli in het noorden van Kent te ontvangen via 87.7 FM en wereldwijd via het internet. Het gaat om een initiatief van Bob LeRoi, ex-DJ bij de zeezenders Radio City en Radio Caroline.


KLIK HIER voor de audio stream van Red Sands Radio

2.7.10

Plan kusteilanden wordt bestudeerd.

De Vlaamse overheid heeft beslist om een studie te laten uitvoeren rond het project ‘Vlaamse Baaien 2100′ van enkele baggerbedrijven. De bedoeling is ondermeer om onze kust te beschermen tegen de duizendjarige storm. Ook zou de haven van Zeebrugge verder zeewaarts worden uitgebreid. Men droomt ook van een jachthaven voor Heist, en een laguna met daarrond appartementen die op het zuiden gericht zijn en toch zeezicht hebben. Ook de mogelijkheid van een eiland ter hoogte van Wenduine en Blankenberge met een ‘toeristisch resort, volledig met duurzame energie bevoorraad’ wordt uitgevlooid. Het plan ‘Vlaamse Baaien 2100′ toont hoe onze kust mogelijk kan worden beschermd tegen de stijgende zeespiegel. Dat kan door baggerspecie in zee uit te storten en zo zandbanken of eilandjes te maken die de golfslag breken en onze kust beveiligen. Nu wordt ook uitgezocht wat men met dergelijke eilandjes zou doen: natuurgebied maken of er dure appartementen neerzetten. Geld voor een studie is er alvast, of er straks geld zal zijn om ook maar iets van die plannen te realiseren valt echter zeer te betwijfelen.

Knokke-Heist kleurt Oranje

Na de overwinning van het Nederlandse elftal tegen Brazilië (2-1) op het WK in Zuid-Afrika ziet het er naar uit dat Knokke-Heist vrijdagavond oranje kleurt. Heel wat Oranjefans uit de badstad en een pak noorderburen zijn van plan om Wesley Sneijder en de rest van de ploeg uitbundig bij ons te vieren. Voor veel West-Zeeuws Vlamingen is namelijk Knokke-Heist dé zomerse uitgangsplek bij uitstek. Via twitter werden in de late namiddag trouwens al druk afspaken gemaakt voor de bekende uitgangsbuurten in de badstad.

Kusttram weer ontspoord in Zeebrugge

In de late namiddag is vrijdag een kusttram van De Lijn ontspoord vlakbij de zeewaartse sluisbruggen in Zeebrugge. Dat gebeurde bij een wissel. Op dezelfde plaats is de tram in april én in oktober vorig jaar ook al eens ontspoord. Mogelijk heeft het ongeval te maken met het uitzetten van de tramsporen vanwege de hitte. De tramsporen zijn tijdelijk in beide richtingen versperd. Er wordt gewacht op een grote hefkraan om het tramstel terug op de sporen te plaatsen. Ondertussen worden vervangbussen ingezet. Bij het ontsporen raakte niemand gewond.

25ste editie Strandloop in aantocht in Knokke-Heist

Komende vrijdag 9 juli organiseert de vzw Stedelijk Sportcentrum de jaarlijkse Carrefour strandloop op het strand van Knokke. Met de 25ste editie is dit event meteen aan een jubileum toe. De organisatoren hopen dat een recordaantal lopers aan deze verjaardagseditie zal deelnemen. Vrijdag wordt ter hoogte van het Casino Knokke om 19.30u het startsein gegeven door Sportschepen Daniel De Vlamynck. Deelnemers kunnen kiezen tussen 5 of 10 km lopen langs de laagwaterlijn. De deelnemers aan de 5 km lopen tot in Heist en terug. Zij die voor de 10 km kiezen doen er nog een extra lus naar het Zoute bovenop.

De klassieke ingrediënten van deze succesformule blijven behouden. De tijdsregistratie gebeurt elektronisch. Elke deelnemer ontvangt aan de aankomst een drankje en een medaille en heeft op basis van het borstnummer 50% kans op het winnen van een prijs in natura. Verder zijn er kleedkamers en een vestiaire voorzien. Deelnemers kunnen zich achteraf gratis douchen in sporthal De Stormmeeuw.

De lage inschrijvingsprijs (euro 3,00) en het zomerse karakter maken van de Carrefour strandlopen een echt familiaal sportgebeuren. Kids vanaf 3 jaar die zelf niet meelopen en van wie hun ouders en grootouders meelopen, kunnen van 18.30 tot 20.30 uur terecht in de kinderanimatie.

Ook dit jaar kan men zich terug vooraf inschrijven via
www.knokke-heist.be . Dit kan nog tot en met zondag 4 juli voor slechts euro 2,00. Daginschrijvingen zijn ter plaatse mogelijk van 17.30 tot 19.15 uur.

Klik hier voor een overzicht van het looptraject.

De Carrefour strandloop van Knokke is de 2e wedstrijd binnen het Loopcriterium van de Kust. Dit criterium omvat 11 kustjoggings. Meer informatie over het criterium is terug te vinden op www.sportoverlegkust.be De Carrefour strandloop van Knokke is verder ook het 5de luik van het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”.

OCMW-zorg kost elke Knokke-Heistenaar jaarlijks circa 100 euro

Het OCMW in Knokke-Heist heeft zopas het Jaarverslag voor 2009 bekend gemaakt. Daaruit blijkt, dat de effectieve bijdrage van de lokale belastingbetaler in de sociale dienstverlening via het OCMW bijna 3,5 miljoen euro bedroeg. Dat is dus iets meer dan 100 euro per inwoner. Voor de eigen dienstverlening telde het OCMW in 2009 circa 1050 klanten. Ruim geschetst maakten 450 mensen gebruik van de extramurale dienstverlening en kregen 603 personen financiële steun vanuit het OCMW. Per eind 2009 woonden 33.818 mensen in de badstad. Sedert 2006 wordt jaarlijks een daling genoteerd. Opmerkelijk is dat ondanks deze daling het aantal 60-plussers in de gemeente voortdurend blijft stijgen. Deze ontwikkeling heeft uiteraard invloed op de werking van het OCMW. Zoals uit de missie van het OCMW blijkt, gaat speciale aandacht naar seniorenzorg. Het OCMW Knokke-Heist biedt verschillende thuiszorgdiensten aan zodat senioren zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Er is een dienst warme maaltijden, een poets- en boodschappendienst. Ook kan het OCMW personenalarmtoestellen en taxicheques aanbieden. De dienst maaltijden bereidt zich trouwens voor op de komst van een koude lijn in 2011. Iin de toekomst zullen namelijk koude maaltijden worden geleverd die de cliënt zelf kan opwarmen. Binnen de poetsdienst het OCMW een toename van dienstencheques-gebruikers. In de dienst budget valt een sterke toename van de (collectieve) schuldbemiddeling op. Niet enkel personen die teveel geld uitgeven komen in schuldbemiddeling terecht. Uit onderzoek van het Vlaams Centrum voor schuldbemiddeling blijkt dat vooral tegenslag de rode draad is. Mensen die bijvoorbeeld geconfronteerd worden met ziekte, hun werkverliezen door de economische crisis of alleen komen te staan, ontvangen een lager inkomen en kunnen zo hun kosten niet meer betalen. Ook nemen de kosten van energie een steeds groter deel van het beschikbare inkomen in beslag. Verder is er de blijvende vraag naar ‘ betaalbare woningen’.

Nieuwe Opels via Zeebrugge en Gent naar Zweden

De Europese Afdeling van de General Motors groep heeft voor zijn Zweedse invoerpunt van nieuwe Opelwagens resoluut gekozen voor de haven van Göteborg. In de komende jaren moet het om een Noordzeetrafiek (B,VK,Zweden) van zo'n 15.000 wagens gaan waarvan een groot deel via Gent (DFDS Tor Line) en een kleiner deel via Zeebrugge (Cobelfret) zal lopen. Vanuit Engeland wordt gebruik gemaakt van de haven van Immingham.

Knokke-Heist waarschuwt voor vossenlintworm in buitengebied

De vos is gastheer voor een aantal ziekteverwekkende organismen waaronder de vossenlintworm. Deze kan zelfs jaren later leiden tot een ernstige leverinfectie. Omdat de lintwormeitjes visueel niet waarneembaar zijn vraagt het gemeentebestuur van Knokke-Heist om in de Zwinregio een aantal hygiënische voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Bosvruchten, zelfgeplukte paddenstoelen en valfruit dient men grondig te wassen en zo mogelijk te verwarmen op minstens 60 graden. Na het tuinieren moet men de handen goed wassen en met huisdieren gaat men best regelmatig op visite bij de dierenarts.


Indien u vossen heeft gezien of indien uw pluimvee slachtoffer is geworden van de vos, gelieve dit dan te melden aan de dienst milieu-natuur op het nummer 050 630 179. Deze gegevens worden bijgehouden en overgemaakt aan de provincie om vossenlocaties in kaart te kunnen brengen.

Voor meer info en gratis voorlichtingsfolder: Milieudienst, stadhuis Alfred Verweeplein 1, tel. 050 630 198, milieu@knokke-heist.be

Oude Visartsluis in Zeebrugge wordt vervangen door meer landwaartse zeesluis

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de vervanging van de oude Visartsluis in Zeebrugge door een meer landwaartse zeesluis op het Boudewijnkanaal. De nieuwe zeesluis zou ingeplant worden ter hoogte van de voormalige Carcoke-site en zou meteen ook de Pierre Vandammesluis ontlasten. De gronden in het noordwesten van de achterhaven, waaronder het Prins Filipdok, zouden heringericht worden waardoor nieuwe terreinen beschikbaar worden om de groeiende trafieken op te vangen. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de werken voor deze sluis starten in 2014. Eerst moet ook de Vandammesluis volledig gerenoveerd zijn. Deze timing is ook afhankelijk van mogelijke synergie met onder meer de aanpak voor de aanleg van een tunnel onder de sluis voor passage van de kusttram.

Stijlvol tweede schuilhokje met loket voor halte Heldenplein, Heist

Bij de halte Heldenplein in Heist werd de voorbije dagen door De Lijn een stijlvol loket met een bijhorend schuilhok in gebruik genomen. Dat gebeurde 13 maanden nadat een eerste schuilhok er kwam na het open-paraplu-protest van de heemkring “Heyst Leeft”. Het dakdesign van het nieuwe schuilhok met loket doet denken aan een golfslag, wat dus zeer toepasselijk is.

Speelpleinwerking en vakantieplusstages van start in Knokke-Heist

In Knokke-Heist kunnen kinderen van 2,5 tot 12 jaar vanaf nu terecht op 'De Speelpleinen'. Voor amper 1 euro per dagdeel staan 4 Speelpleinen ter beschikking. Het gaat daarbij om 't Plein, De Korenbloem, De Blekker en De Speelpelle. Daar staan telkens de nodige monitoren paraat om de kinderen een geweldige tijd te bezorgen. Op het programma ondermeer fotozoektochten, een baseballtoernooi, een atletiekdag, pannenkoeken bakken, American games, bezoek aan de boerderij, en zich uitleven op de Bloso sportdag. Dat is trouwens slechts een greep uit het gevarieerde aanbod van activiteiten. Nieuw dit jaar zijn de wekelijkse speelpleinuitstappen naar bijvoorbeeld de Zandsculpturen en Sea Life, Plopsaland, Bellewaerde, en de Antwerpse Zoo. Voor kinderen van 3 tot 16 jaar zijn er verder ook de vakantieplusstages. Over de hele zomer zijn al 2637 kinderen ingeschreven.


Meer info vindt u op http://www.jeugdknokke-heist.be/ of in de Jeugdvakantiebrochure

Zeeuwse bodemmosselen te vroeg in de winkel

Vijf dagen vroeger dan aangekondigd verschenen vrijdag de Zeeuwse bodemmosselen al in sommige winkels en restaurants. Dat is het gevolg van onenigheid onder de Zeeuwse mosselproducenten. Een paar mosselboeren houden zich namelijk niet aan het embargo dat was afgesproken. Voor de grootste Zeeuwse bodemmosselen moet men momenteel liefst 9 euro per kilo neertellen. De prijs zal midden volgende week vermoedelijk een stuk lager liggen. Dan is er een grotere aanvoer van bodemmosselen en liggen ze ook in de warenhuizen.

Recept: Mosselen op Oud-Heistse wijze

1.7.10

Alle kandidaten Junior Eurosong bekend

Laura Omloop, de winnares van Junior Eurosong 2009, heeft de acht kandidaten bekend gemaakt, die in de herfst zullen deelnemen aan de nieuwe uitgave van Junior Eurosong op Ketnet. Met de kandidaten gaat het wat onze regio betreft, eerst en vooral om de 11-jarige Luís Muyllaert uit Knokke-Heist. Luís is leerling aan de Margaretaschool. Zijn hobbies zijn ondermeer astronomie en uiteraard muziek spelen en zingen. Speciaal voor hem werd een ballade geschreven onder de titel “In mijn dromen”. De clip van Luís werd opgenomen aan het strand van Knokke-Heist. Vanaf zaterdag staan trouwens alle videoclips online bij www.ketnet.be. Verder ligt de CD vanaf nu in de winkel. De andere kandidaten zijn Jill & Lauren (Jill Van Vooren (15) uit Sint-Martens-Latem en Lauren De Ryck (14) uit Drongen) met Get Up!, Emma (Emma Rombaut (10) uit Boom) met Jamanee, Ferre (Ferre Windey (14) uit Zomergem) met Met Mijn Ogen Toe, DnA (Daan De Clerck (12) uit Leopoldsburg) en Anne-Sophie De Smet (12) uit Heppen) met Power Aan De Kids, Emile (Emile Souvagie (11) uit Aalst) met Diep In Mijn Lijf, Ine (Ine Peeters (12) uit Herenthout) met Kusje Van Mij, en Ymke (Ymke Verschueren (13) uit Morkhoven) met Vive La Fête. Naar jaarlijkse traditie zal de internationale finale van het Junior Eurovisie Songfestival op 20 november te zien zijn op Eén. De Margaretaschool heeft inmiddels aangekondigd het nodige te zullen doen om de kandidatuur van Luís Muyllaert, leerling uit 5B, te steunen. Omdat het sms-stemmen vanaf september sterk beïnvloed wordt door de populariteit van de kandidaten, zal het gemeentebestuur deze zomer Louis en zijn liedje promoten via diverse gemeentelijke kanalen. Het gemeentebestuur roept ook alle plaatselijke verenigingen op om ruchtbaarheid te geven aan dit jonge talent van eigen bodem.

Indische jongeren op de plank bij Surfers’ Paradise

Donderdag waren 12 Indische jongeren uit etnische minderheidsgroepen te gast bij Surfers’ Paradise in Knokke-Heist. Deze actie kadert in een samenwerkingsproject tussen jongeren uit het secundair onderwijs in Brugge en studenten van een Indische school. De Indische jongeren zijn afkomstig uit stammen in Jarkhand en zijn meestal pas de 2de of 3de generatie die school lopen. Ze ondervinden dan ook een grote achterstand in hun studies, vooral wat het academische luik betreft. Daarentegen scoren ze wel goed in nevenactiviteiten van de school zoals sport, muziek, dans en zang. Zo is het idee gegroeid om een dansgroep te vormen en samen met een aantal Belgische jongeren gaan ze de uitdaging aan om elkaars cultuur te leren kennen, een eigen dansproductie op poten te zetten en hun talenten te tonen op verschillende podia in Vlaanderen. Om te surfen dien je over dezelfde capaciteiten te beschikken zoals bij dans en sport en zo ging het team van Surfers’ Paradise de uitdaging aan om de Indische jongeren, die nog nooit de zee hadden gezien en niet of nauwelijks kunnen zwemmen, op de plank te helpen. De vaste beachmaster op Surfers Paradise, Jelle Rigole, coördineerde het ganse gebeuren.

Voorlopig nog plaats aan drukke kust

Alhoewel het een bijzonder druk en mooi weekend lijkt te worden aan onze kust, is lang niet alles volgeboekt. De dienst Toerisme in Knokke-Heist krijgt veel telefoontjes en ook aan de balie is het druk. Toch kan men momenteel nog zonder veel moeite boeken voor één nacht, een weekend of een korte vakantie. Er is vooral nog plaats in de 3- en 4-sterrenhotels. Het gaat hier echter om een momentopname. Tegen vrijdagavond kunnen de kaarten al heel anders geschud zijn.

Na jaren nu ook terugvracht voor grote papiercontainers in Zeebrugge

Sedert jaren worden massaal papierproducten van Stora Enso verscheept tussen Zweden en Zeebrugge door de Belgische rederijgroep Cobelfret. Dat gebeurt met drie speciale grote roroschepen, die zes afvaarten per week verzorgen. De lading zit in grote containers -de SECU's- die speciaal voor de Scandinavische papiergroep werden ontworpen. "De Stora Enso Cargo Units hebben een laadvolume van 179 kubieke meter - in vergelijking met een veertig voetcontainer die er 74 kubieke meter heeft. De extra grote SECU laadkisten gingen tot nog toe meestal leeg terug naar het noorden. Tegenwoordig worden ze evenwel meer en meer gevuld met paletten met industriële voedingsproducten. Zweden voert namelijk steeds meer voedsel in vanuit de Benelux en Frankrijk. “Vroeger ging dit verkeer meestal langs de weg maar het gecombineerd weg/zeetraject lijkt nu aantrekkelijker te worden voor de invoerders" is de commentaar bij de operatoren. Met name wordt het wegverkeer door Duitsland steeds duurder. De secu's zijn wegens hun afwijkende afmetingen alleen te gebruiken in het zeeverkeer van haven naar haven en komen dus niet op de weg. Zowel in Zeebrugge als in Göteborg wordt er aanzienlijke havenarbeid geschapen door dit verkeer.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Heyst Leeft denkt aan “50 jaar kindercarnaval” en “Carnavalsplein”

Zopas is het 2de nummer van de 36ste jaargang van het tijdschrift “Heyst Leeft” verschenen. Daarin is bijzondere aandacht voor “50 jaar kindercarnaval”, dat volgend jaar gevierd wordt. Men laat dan ook ereschepen Robert De Corte aan het woord, de geestelijke vader van de zondagse kinderstoet. Tweede getuigenis komt van de toenmalige prins carnaval Germain Brouns. Een aantal van z’n foto’s werden trouwens in het tijdschrift afgedrukt. Ook wordt een lans gebroken voor een suggestie van ereschepen De Corte. Samen met Heyst Leeft ijvert hij ervoor om een plaats in de badstad te benoemen die bestendig naar het carnaval verwijst. De heemkring stelt voor om het plein tussen de Knokkestraat en de Elizabetlaan (nu een parking zonder naam) de naam Carnavalsplein te geven.

VT4 laat docusoap in Knokke-Heist filmen over de spoed- en reddingsdienst

Knokke-Heist heeft aan productiehuis Endemol de toelating verleend om een nieuwe docusoap te filmen in de badstad. Het gaat over de spoeddienst van Gezondheidszorg Oostkust en de IKWV-reddingsdienst. Het betreft een reeks in de geest van "Het leven zoals het is" waarin het werk van de dokters, verplegers en redders zo waarheidsgetrouw mogelijk wordt weergegeven. De filmploeg schenkt uiteraard ook veel aandacht aan het verhaal van de patiënten. Zowel de spoedgevallendienst van het AZ Ter Linden in Knokke en Fabiola Blankenberge als de reddingsdienst, is volgens producer Jasper Moeyaert een verzamelpunt van emoties, hoop en verdriet maar ook van geluk en verlossing. "De focus bij de opnames ligt op de patiënten, elk met hun eigen verhaal. Het ziekenhuispersoneel en de redders gidsen de kijker doorheen het labyrint van de spoedgeneeskunde en de eerste hulp bij ongevallen aan het strand. De opnames vinden plaats in juli en augustus en zullen nadien uitgezonden worden op VT4.

Zeedijk Knokke-Heist weer verkeersvrij tijdens de zomervakantie

Vanaf vrijdag 2 juli is de zeedijk in Knokke-Heist weer het hele seizoen lang verkeersvrij tussen 10.30 u en 22 u. De verkeersvrije zones situeren zich tussen de Elizabetlaan en de Parkstraat, tussen de Anemonenlaan en de Majoor Quaillestraat en tussen de Meerlaan en de Oosthinderstraat. Op 1 juli, 31 juli en 1 augustus is het wel toegelaten om op de zeedijk te rijden. Tijdens de zomervakantie zijn de verkeersvrije zones enkel toegankelijk voor hulpdiensten en houders van een badge, of met uitzonderlijke toestemming van de dienst Verkeersbeleidszaken van de Lokale Politie Damme/Knokke-Heist.

30.6.10

Glaasje op, auto beneden de dijk

Bij een ongeval in Retranchement zijn woensdag twee landgenoten gewond geraakt. De bestuurder, een 24-jarige man uit Kortrijk, heeft bovendien zijn rijbewijs moeten inleveren omdat hij teveel drank op had. De dagtoeristen kwamen woensdagavond rond half tien met hun auto onderaan de dijk terecht. Ze werden door een getuige uit hun auto bevrijd. Een blaastest bevestigde dat de jonge chauffeur teveel gedronken had. De man en zijn 29-jarige passagier zijn ter verzorging naar het Ter Linden ziekenhuis in Knokke gebracht.

Knokke-Heist heeft nu ook een “Ironlady”

Na een grote groep mannelijke triatleten uit Knokke-Heist die reeds een volledige triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen) presteerde, heeft de badstad nu ook een eerste “Ironlady”. Natalie Camerlynck, die in april eveneens de “Marathon des Sables “ in de Marokkaanse Sahara tot een goed einde bracht, slaagde er zopas in om ook te finishen in het Franse Nice. Het heet de zwaarste Ironman triatlon van het Europese vasteland te zijn. Ze volbracht deze zware opdracht samen met kersvers echtgenoot Frank Vanleenhove, tijdens hun “huwelijksreis”. Dat het voor alle deelnemeers een zware dag geworden is bleek uit het feit dat van de 2600 starters er slechts 2054 de finishlijn haalden. Natalie en Frank deden het in 15u en 7 minuten. Onze andere stadgenoot Jan De Maesschalk finishte in een schitterende tijd van 11 uur en 17 minuten.

Veel cruiseschepen in Zeebrugge in juli

Deze maand worden in onze kusthaven 10 cruiseschepen verwacht. Komend weekend staan er al twee op het programma. Vrijdag arriveert de “Princess Danae” uit het Zweedse Stockholm. Het schip heeft 690 passagiers aan boord. Het gaat om een schip dat in 1955 gebouwd werd en in 1976 als cruiseschip werd uitgerust. Zondag is het de beurt aan de “Grand Princess”, die uit Southampton kom en met z’n 2.500 passagiers een dagje Zeebrugge aandoet. Daarna gaat het bestemming Copenhagen.

Knokke-Heistse strandterrassensaga blijft aanslepen

Pas op 9 juli zullen de uitbaters van strandterrassen horen of ze hun zaak deze zomer verder mogen open houden. Dan pas zal de rechter in kortgeding uitspraak doen. Het Vlaams gewest eist de sluiting omdat de stranduitbaters er op een ‘onwettelijke manier’ drank serveren. Volgens het Vlaams gewest zijn de strandterrassen in strijd met het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan, dat op z’n minst gezegd een wereldvreemde reglementering is. "Dat plan schrijft voor dat er geen verbruikersruimte voor drank en eten mag geplaatst worden op het strand door de badkarhouders", zei de advocaat van het Vlaamse gewest. "Er mag geen drank genuttigd worden op de terrassen." "Het Uitvoeringsplan is hier niet van toepassing", zegt Natalie Brys, één van de advocaten van de badkarhouders. "En een vergunning is niet nodig aangezien de terrassen elke dag worden binnengezet. Na de zomer verdwijnt trouwens alles van het strand."

Franse gezondheidsbus wijst jongeren in Knokke-Heist op risicogedrag

De gezondheidsbus van het Franse Département du Nord zal op zaterdag 17 juli aan het Evenementenstrand bij het Bosje van Heist worden opgesteld. Een dag lang zal animatie en informatie verschaft worden over allerlei preventies die de gezondheid moeten ten goede komen. Dat gaat van zonnepreventie tot verslavingspreventie. De bus omvat twee delen. Een zone voor het brede publiek en een zone waar jongeren op een ongedwongen manier informatie krijgen. Daarbij zullen leuke gadgets worden uitgedeeld. De Preventiedienst van Knokke-Heist zal uitgebreid meewerken aan deze campagne. Als eigen insteek schenken ze aandacht aan de gevaren van gokken bij jongeren, en aan gehoorbescherming. Bij een gemiddeld muziekconcert krijgen de oren 110 decibel te verduren, terwijl een geluidssterkte van 104 decibel na anderhalve minuut al schadelijk kan zijn. De Jeugdraad wil alvast het goede voorbeeld tonen en biedt op hun zomerfuif Lollipop (eveneens) op zaterdag 17 juli gratis oordopjes aan. Het gaat om muziekoordopjes die speciaal ontwikkeld zijn voor party- en concertbezoekers om het gehoor te beschermen tegen overmatig lawaai. De preventiebus van het Département du Nord zal tussen 15 juli en 15 augustus op acht verschillende plaatsen aan de Frans-Belgische kust worden opgesteld, namelijk in Malo-les-Bains, Bray-Dunes, Zuydcoote, De Panne, Oostende, De Haan, Zeebrugge en Knokke-Heist.

Volgend jaar meer schol, maar minder tong vangen?

Vissers mogen in 2011 waarschijnlijk meer schol en minder tong in de Noordzee vangen. Dat blijkt uit woensdag gepresenteerde adviezen van visserijbiologen. De schol heeft flink geprofiteerd van een lagere visserijdruk door sanering van de visserijvloot in ons land in Nederland. Het bestand ligt met 435.000 ton ver boven het voorzorgpeil van 230.000 ton. Met de voor onze vissers belangrijke tong gaat het minder goed. Het bestand zit op 33.000 ton, terwijl 35.000 nodig is.

Toren Westkapelle opnieuw aanbesteed

De kunstwerktoren met windroos bestemd voor Westkapelle wordt opnieuw uitbesteed. De toren naar een ontwerp van kunstenaar Dirk Zoete zal worden neergepoot op het driehoekig grasplein op de kruising van de Dudzelestraat met de Dorpsstraat. De ronde toren van 10 m hoog en een diameter van 6 meter wordt opgebouwd bij middel van geschrankt gestapelde roodoranje keramische en geglazuurde buizen. De aanbesteding bestaat dit keer uit een basisversie, mogelijk aangevuld met ondermeer een wandelpad en een kunstwerk in de toren. De kosten van het zogeheten 'Project Western' worden geraamd op ruim 230.000 euro.

Hou ook in Knokke-Heist het strand leuk, zonder peuk!

Het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer lanceert deze zomer de actie ‘Peukenman’. Bedoeling van de campagne is mensen bewust maken van de overlast die achtergelaten peuken veroorzaken en hen te wijzen op de schadelijke effecten voor het milieu. De actie wordt ten volle gesteund door de preventiedienst in Knokke-Heist. Het hele gebeuren is trouwens ludiek opgevat. In de badstad zal "Peukenman" op 22 juli tussen 14 en 18 uur rondtoeren op de dijk en het strand om zo het probleem van sigarettenpeuken aan te kaarten. "Peukenman" deelt dan ook gratis pocket-asbakjes uit met de opdruk "Hou het strand leuk, zonder peuk". De campagne wordt gefinancierd in het kader van Interreg VI A 120KK, i.s.m. de zwerfvuilactie met OVAM en Fost Plus als belangrijkste partners.

Geen extra veiligheidsmaatregelen bij haltes in Knokke-Heist

De Veiligheidsmonitor van De Lijn heeft aangetoond, dat er bij de tram- en bushaltes in Knokke-Heist geen enkele plaats waar een verhoogde inzet van veiligheidsmaatregelen nodig is. Deze monitor is een instrument, ontwikkeld door De Lijn, om incidenten op en aan het openbaar vervoer te meten en te analyseren. Deze Veiligheidsmonitor wordt gevoed door meldingen van agressie die worden verzameld via klachten, dagverslagen van trampersoneel, dispatchverslagen en klantenreacties. Op basis van de Veiligheidsmonitor worden de buurten waar op bepaalde tijdstippen een concentratie aan incidenten is gemeld in kaart gebracht en wordt een bepaalde interventiefase toegekend. Dat gaat van een tijdelijk verhoogde inzet van veiligheidsmaatregelen, over een permanente verhoogde inzet tot het betrekken van lokale autoriteiten en politie.

29.6.10

Eerste zomerfuif Summerdance in aantocht

In Knokke-Heist gaat 'Summerdance', de allereerste Beachparty van het jaar, op zaterdag 3 juli van start, en dus niét op 4 juli zoals eerst op sommige borden eventjes stond aangekondigd. De bedoeling is dat de fuiftent op het evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist zal vollopen voor de optredens van Brambiance, Ondaxo en DJ Ma-T & El Davo. Elk jaar organiseert de Jeugdraad Knokke-Heist in samenwerking met het gemeentebestuur 2 zomerfuiven. Na Summerdance is het op 17 juli de beurt aan Lollipop. Daar zullen dan onder andere The Partyharderssquad en Starski het beste van zich geven. Tickets voor Summerdance zijn enkel aan de deur te verkrijgen en kosten 8 EUR. Op vertoon van je CJP kaart betaal je 7 EUR.
Meer informatie over de zomerfuiven van de Jeugdraad vind je op
www.summerdance.be en www.lollipopbeach.be

Weer tijd voor Ramskapelle kermis

Komend weekend wordt in Ramskapelle de jaarlijkse zomerkermis gevierd. Zaterdagavond is er de traditionele verkoop van levend kleinvee aan het ‘schettekot’. Dat gaat gepaard met een hulde aan de ere-wijkburgemeester Rudy Catrysse, die deze verkoop jarenlang organiseerde en eerder dit jaar plots is overleden. Daarna volgen de officiële opening van de kermis, de dorpsmaaltijd en de “Nacht van Ramskapelle”. Zondag wordt een rommelmarkt met allerlei kinderanimatie gehouden. Om 16u staat in de feesttent een concert door harmonie “De Zeegalm” op de affiche, gevolgd door de dorpsbarbecue ten voordele van de plaatselijke school. Het kermisweekend wordt afgesloten door een gratis dansavond met optreden van de travestiegroep “Les femmes uniques”.

Grensboer in Cadzand naar Raad van State tegen Cavelot

Vlak over de grens stapt een landbouwfamilie uit Cadzand-Bad naar de Raad van State in De Haag om de komst van recreatiepark Cavelot tegen te houden. Het boerenbedrijf van de familie De Keuninck ligt namelijk vlak naast het plangebied voor het Cavelot complex. In een nieuw duingebied wil men daar zo'n 450 recreatiewoningen bouwen. De landbouwer vreest echter voor extra drukte bij z’n boerderij, waardoor de bedrijfsvoering in gevaar kan komen.

28.6.10

Voor deze zomer zet Knokke-Heist in op een ‘duurzaam afvalbeleid campagne’

Bij de start van het toeristisch hoogseizoen hebben afvalconcessionaris Horizon Net en de gemeente Knokke-Heist maandag hun nieuwe netheidscampagne gelanceerd. Dit keer wordt vooral ook aandacht geschonken aan sportieve manifestaties en fuiven. De algemene slogan blijft: ‘oog voor afval’. Nieuw is de baseline die overal terugkomt: ‘Knokke-Heist zet in op een duurzaam afvalbeleid’. Het promoteam steekt in een nieuw jasje, maar toert nog steeds rond met de typische bakfiets. Wie het sorteerspel speelt kan een originele ‘Re-Bottle’ winnen. Dat is een stijlvolle hervulbare fles. Verder wordt bij sportieve manifestaties aangestuurd op zoveel mogelijk duurzaamheid. Voor het achtste jaar op rij is het Knokke-Heist trouwens gelukt om de afvalberg te verminderen.

Wie vragen heeft kan altijd terecht bij HORIZON NET nv • Gemeenteplein 22 • 8300 Knokke-Heist • Tel.: 050 47 24 40

DesignMarkt op het Rubensplein Knokke

Op zondag 11 juli pakt Frederic Rozier in Knokke-Heist uit met een zomerse editie van DesignMarkt. Deze outdoor DesignMarkt wordt gehouden op het -door kunstenaar Franz West vernieuwde- Rubensplein. Met zicht op zee zullen 50 zorgvuldig geselecteerde nationale & internationale handelaars in vintage design & vintage designer clothing hun unieke aanbod presenteren. Naast vintage kledij wordt ook een interessant aanbod aan tassen, juwelen en accessories gepresenteerd. DesignMarkt Knokke-Heist is gratis te bezoeken tussen 10 en 20 u.

Samenwerking rond veilige stationsomgevingen in Knokke-Heist

De gemeente Knokke-Heist, de lokale Politie en de NMBS holding hebben een intentieverklaring ondertekend. Daarin hebben de betrokken partners zich geëngageerd om samen te werken rond de criminaliteits-, overlast- en leefbaarheidsgerelateerde fenomenen rond de stations van Knokke, Duinbergen en Heist. Er wordt een projectgroep opgericht om dit samenwerkingsverband verder uit te werken. In een eerste fase worden cijfergegevens en data omtrent onveiligheid, en optreden van de politie verzameld om daaruit acties te destilleren. Algemeen kan gesteld worden dat er zich in de stationsomgevingen van Knokke-Heist geen grote veiligheidsproblemen zijn. De problemen situeren zich eerder rond fietsdiefstal, diefstal uit wagens en enkele beschadigingen.

“APL Zeebrugge” op maidentrip naar onze kusthaven

Het gloednieuwe containerschip “APL Zeebrugge” doet tijdens z’n maidentrip op zaterdag 10 juli voor het eerst z’n thuishaven aan. Het vaartuig wordt dan bij APM Terminals feestelijk ingehaald. Het schip heeft een capaciteit van 8.500 TEU en wordt ingezet op de lijn South China Express, tussen Noord Europa en Azië met een tussenstop in onze thuishaven. Het nieuwe vaartuig was oorspronkelijk bestemd voor een Maleisische rederij, maar die heeft echter besloten om de oost/west-routes te verlaten en kon de gloednieuwe eenheid dus niet gebruiken. Na ons land doet de “APL Zeebrugge” op 14 juli de haven van Rotterdam aan.

Knokke-Heist heeft nieuwe wandel- en fietskalender

Bij de start van het seizoen pakt de dienst Toerisme in Knokke-Heist uit met een nieuwe “Wandel- en Fietskalender”. Immers de gezonde Noordzeelucht, de weidse poldervlaktes en kilometerslange fietspaden zorgen voor ideale omstandigheden om uitgebreid te genieten van prachtige wandelingen en magnifieke fietstochten. Tijdens de zomermaanden worden er trouwens tal van geleide wandelingen en fietstochten georganiseerd. Wie een handig overzicht wil kan vanaf deze week de nieuwe wandel- en fietskalender verkrijgen op de dienst Toerisme of je kan hem hier downloaden.

Dank voor 32 jaar poetsinzet bij OCMW Knokke-Heist

Zopas werd Linda Vandierendonck na 32 jaar dienst als poetsvrouw bij het OCMW Knokke-Heist door haar collega's en de Voorzitter van het OCMW gevierd. Linda was één van de beste ambassadeurs van het OCMW. Toen ze in dienst trad was er nog sprake van de Commissie van Openbare Onderstand (COO). Tussen de medewerksters van de poetsdienst en de senioren ontstaat vaak een nauwe band. Zo poetste Linda meer dan 20 jaar bij eenzelfde dame. De poetsdienst richt zich op senioren en werkt meer en meer met dienstencheques. Per maand worden ongeveer 140 gezinnen geholpen. De poetsdienst maakt deel uit van de waaier van diensten waarmee het OCMW senioren optimaal thuis wil ondersteunen. In totaal worden ongeveer 450 gezinnen in Knokke-Heist bereikt. Namens de OCMW -raad dankte Voorzitter Annie Vandenbussche Linda voor haar jaren van trouwe inzet.

Goud en Brons voor Gym Knokke-Heist op Aktiva Cup

Welgeteld 505 sportievelingen hebben in het weekend deelgenomen aan de interclubwedstrijd voor de Activa Cup in het Antwerpse Zandvliet. Onder hen ook 7 tumblers van Gym Knokke-Heist. Ine Maenhout, 1 jaartje te vroeg voor het wedstrijdcircuit, werd met een klein verschil 4de op meer dan 50 deelnemers. In het C-niveau werden Anaïs Vantorre 1ste & Eden Fagel 3de. Bij de jongens C-niveau was het andermaal Jens Bulcke die op het hoogste schavotje mocht plaatsnemen. Sharon Claeys turnde haar tweede wedstrijd in het B-niveau, en werd hier zeer verdienstelijk 6de. In het A-niveau mochten Margaux Dedeene en Hannah De Pauw allebei een gouden medaille in ontvangst nemen. De tumblers van Gym Knokke-Heist behaalden op deze Aktiva Cup samen 4 gouden en 1 bronzen medaille.

Drukste stranddag voor het begin van het hoogseizoen in Knokke-Heist

Van Knokke-Heist tot De Panne kon men zondag over de koppen lopen. Op de warmste dag van het jaar tot dusver, leek het of iedereen aan zee afkoeling kwam zoeken. Maar ook op het strand piekte de temperatuur bij 25 graden. In de badstad zelf werd zelfs 30 graden gehaald. Het was meteen het drukste weekend voor het begin van het hoogseizoen. Net voor de uitspraak over de strandterrassen -komende woensdag-, was het in elk geval ook een mega meevaller voor de badkarhouders met strandbaruitbating. Verder waren de hotels volzet en ook veel appartementen waren verhuurd. Opmerkelijk is trouwens hoeveel Nederlanders elk weekend afzakken naar Knokke-Heist, en er uit Amsterdam zelfs 3u rijden voor over hebben. De toeristen bleven zondag ook lang aan zee, zodat de uittochtfiles pas rond 18.00 gevormd werden.

27.6.10

Verweeplein Knokke wordt Soccer City met WK Finales op groot scherm

Tijdens het weekend van 10 en 11 juli worden de WK finales uitgezonden op een groot mobiel scherm wat geplaatst wordt op het Verweeplein, tegenover het Knokse stadhuis. Op vrijdag 9 juli laat het bedrijf ‘Led´s Move Europe’ uit Baarle Nassau een Full Colour Led-scherm plaatsen met een oppervlakte van 15,5 vierkante meter. Vanop de terrassen aan het Knokse ‘Soccer City plein’ zal men trouwens goed zicht hebben op het voetbalvertoon uit Zuid-Afrika. Een en ander komt tot stand in samenwerking met het gemeentebestuur en de middenstand in de badstad. De initiatiefnemers hopen trouwens dat de Nederlandse ploeg het de komende dagen goed blijft doen, zodat over twee weken in Knokke-Heist mogelijk een groot Oranjefeest kan gehouden worden.

Solden en nog meer zomermarkten en braderieën in aantocht in Knokke-Heist

Ondanks de zeer strandgunstige tropentemperaturen was er van vrijdag tot zondag toch ook heel wat belangstelling voor de weekendbraderie in Knokke. In heel wat gemeenten gaan de handelsverenigingen volgend jaar echter hun braderieën vroeger programmeren. Dat heeft te maken met de nieuwe soldenwet. Want een handelaar die een prijsvermindering toestaat in juni zal die verlaagde prijs meteen als basis moeten hanteren om zijn soldenprijs op te berekenen. De zomersolden starten op 1 juli. Uit onderzoek van het Onderzoeks- en informatiecentrum van de verbruikersorganisaties, blijkt trouwens dat bijna de helft van de consumenten door de crisis hun aankopen uitstellen tot in de koopjesperiode. Volgens hetzelfde onderzoek zet ook één consument op drie speciaal geld opzij voor de koopjes. In Knokke-Heist breekt straks ook weer de periode van zomermarkten aan. Op donderdag 8 juli is er avondmarkt in Heist. Op zondag 18 juli staat in Westkapelle de braderie op de agenda en van vrijdag 20 augustus tot zondag 22 augustus is er braderie in Knokke naar aanleiding van het Internationaal Vuurwerkfestival. Op zaterdag 21 augustus is er ook een avondmarkt op de Zeedijk in Heist. Bovendien kunnen shoppers dan langer winkelen dankzij de Shoppingnocturne.

Brandweer Knokke-Heist ook even bij brand in Oud-Sluis

Bij Oud-Sluis, het restaurant van sterrenchef Sergio Herman, heeft zondag rond het middaguur korte tijd een brandje gewoed. Het vuur ontstond in de zogeheten voorbereidingskeuken, in een bijgebouw. Op dat moment was er in dat deel van het pand niemand aanwezig. Buren waarschuwden de brandweer, die snel ter plaatse was met twee bluswagens. De brandweer uit Knokke-Heist, die ook was opgeroepen, kwam met een ladderwagen aanzetten. Even later kon de brandweer Sluis echter al het sein 'brand meester' geven. De aangrenzende restaurantkeuken liep rook- en roetschade op. Verder was er alleen materiële schade in het bijgebouw.De Brandweer van Knokke-Heist moest nadien trouwens spoorslags doorrijden naar Zeebrugge om daar assistentie te verlenen bij bluswerk voor een keukenbrand in de Polderweg.

Een hele zomer Yoga en Djembé bij Surfers' Paradise

Gedurende de maanden juli en augustus worden er op het strand van Surfers Paradise Yoga en Djembé lessen georganiseerd. Je leest er meer over bij Activiteiten Knokke-Heist.

Maatjescampagne loopt langzaam af

Deze week wordt vermoedelijk de laatste in de huidige maatjesharingcampagne in Noorwegen, Denemarken, Schotland en Nederland. Of handelaren nadien nog doorgaan is afhankelijk van de behoefte aan bepaalde sorteringen. De haring is langzaam wat vetter geworden, maar het algemene beeld is niet zo optimaal als vorig jaar. Wat nu wordt aangeboden is vooral grove middenslag. De prijzen die de handelaren betalen aan de haringvissers blijven hoog.

Allochtonenduo op overvaltoer in Knokke-Heist

In Knokke-Heist waarschuwt men voor een paar allochtonen die per bromfiets rondtoeren en proberen op afgelegen plaatsen bejaarde mensen te overvallen. Zaterdagavond deden ze een poging langs de Kalvekeetdijk. Bij een vrouw, die in een dure wagen op haar man wachtte, poogden ze de ringen af te nemen. Ze wilden de vrouw uit de auto sleuren en er mee van door gaan, toen de man plots kwam opdagen. De politie heeft de nodige vastellingen gedaan. Voorzichtigheid is geboden.