19.2.11

Zomerse Eerstehulp medewerkers gezocht voor strandhulpposten

Knokke-Heist is op zoek naar ‘Eerstehulp medewerkers’ voor de strandhulpposten. Het gemeentebestuur heeft vlakbij het strand namelijk 6 EHBO-posten in eigen beheer. Die liggen verspreid langs de hele kustlijn van de badstad. Kandidaten moeten bereid zijn om gedurende de zomermaanden eerste medische hulp te bieden aan gewonde bezoekers op het strand of op de openbare weg. Bij zware ongevallen moeten de hulpdiensten verwittigd worden. Daarnaast omvat de taak ook de zorg over verloren gelopen kinderen. Die stelt men gerust en brengt ze veilig weer bij de ouders. Ten slotte staan de kandidaten in voor het beheer en het nethouden van de eigen strandhulppost. Geïnteresseerden moeten minstens 18 jaar zijn, een heel seizoen kunnen werken, en in het bezit zijn van een brevet van hulpverlener-ambulancier of een diploma/attest in een medische of paramedische richting.


Surf vóór 16 maart naar de website vacature.knokke-heist.be (ga naar 'openstaande vacatures bekijken'). Voeg bij je digitale sollicitatie een kopie van je attest of diploma, dan pas is je kandidaatstelling geldig. Meer info: Personeelszaken tel. 050 630 162

Het seizoen betekent: specifieke weekends in mei, juni en september (21-22/05, 28-29/05, 04-05/06, 10-11/09, 17-18/09) én het volledig zomerseizoen vanaf 11 juni tem 4 september 2011

18.2.11

Kerstman slokt sinterklaas op in Knokke-Heist

Jarenlang was burgemeester Lippens vurig voorstander van het gescheiden houden van sinterklaas en de kerstman. Derhalve mocht santaclaus in de regel pas op 7 december in Knokke-Heist z’n opwachting maken. Dat was echter al jaren geen houdbare stelling meer. Zopas is de Raad voor Lokale Economie dan ook overstag gegaan. Vanaf nu start de kerstperiode in de badstad na wapenstilstandsdag. Met het zorgen voor eindejaarssfeer vanaf 12 november winnen de handelaars in de badstad ongeveer een maand waarin winkels en straten meer bezoekers zullen aantrekken.

Slordige voorbereiding onderbreking Elizabetlaan vanaf maandag 21 februari

In het kader van de heropbouw van hotel La Réserve in Knokke moeten er door het gemeentelijk waterbedrijf en Eandis werkzaamheden uitgevoerd worden aan de nutsleidingen. Vanaf maandag 21 februari wordt in dat verband de Elizabetlaan onderbroken. Dat gebeurt ondanks die bijzonder slordige voorbereiding van het werkplan door de bouwheer. De wegomleidingsplanning werd ingediend zonder signalisatie- en verkeersafwikkelingsinfo. Bij het overleg tussen de bouwheer en de nutsmaatschappijen waren gemeentebestuur, Politie, brandweer en de MUG van het AZ. O.L.V. Ter Linden waren echter niet uitgenodigd. Ondanks de beperkte informatieverschaffing heeft het Schepencollege vrijdag toch groen licht gegeven voor de uitvoering van de werken. De eerste fase van deze werkzaamheden vinden plaats langs de zuidelijke rijbaan van de Elizabetlaan, tussen Meerlaan en La Réserve en langs de oostzijde van de Canada Square vanaf de Zeedijk tot aan La Réserve. De uitvoeringstermijn van deze fase is voorzien tot 18 maart. Tijdens de weekends en het krokusverlof moet de Elizabetlaan opnieuw opengesteld worden voor alle verkeer. Het gemeentebestuur heeft de betrokken nutsmaatschappijen erop gewezen dat ze voor het afsluiten van de Elizabetlaan, ook de toelating moeten hebben van het Agentschap Wegen en Verkeer. Het schepencollege wenst ten slotte ook voor alle 5 geplande fases zo vlug mogelijk duidelijke omleidings- en verkeersafwikkelingsplannen en de nodige adviezen van Politie, Brandweer, het plaatselijke ziekenhuis en De Lijn. De geplande werkzaamheden van 14 tot 25 maart aan de rotonde in de Knokkestraat ter hoogte van Duinenwater, zijn door de werkzaamheden in de Elizabetlaan, Ronde van België en vakantieperiodes alvast uitgesteld tot minstens half juni.

Verkeerstechnisch betekent een en ander dat de zuidelijke rijbaan van de Elizabetlaan (rijrichting Knokke) voor de duur van deze werken zal afgesloten worden vanaf de rotonde Meerlaan tot aan Julius Sabbelaan. Het verkeer in de richting van Knokke zal omgeleid worden ter hoogte van de rotonde van de Meerlaan, via de Meerlaan, Jozef Nellenslaan, Sterrenlaan, Bayauxlaan, Koningslaan tot aan het Abraham Hansplein. Ter hoogte van de Krommedijk en de Duinbergenlaan zullen voorwegwijzers deze werken aankondigen en chauffeurs omleiden naar de Knokkestraat.

Nieuwe vrachtlijndienst van Finland naar Zeebrugge

Finnlines start in april een wekelijkse vrachtdienst tussen Kotka/Helsinki en Zeebrugge. Volgens Finnlines Afgevaardigde Beheerder Uwe Bakosch worden daartoe twee nieuwe ro/roschepen ingezet. De nieuwe vaartuigen hebben een capaciteit van 3.245 lijnmeter en kunnen dankzij extra hangende garagedekken ook 900 auto’s laden. Na laden en lossen in Zeebrugge wordt door de vrachtroro’s ook het Spaanse Bilbao aangedaan. Door het voorzien van een stop in onze kusthaven kan Finnlines in Zeebrugge woudproducten uit Kotka lossen. Voor Bilbao zullen er behalve papier van StoraEnso ook auto’s geladen worden. In Zeebrugge zullen de schepen behandeld worden bij de terminal van PSA in het Wielingendok. Finnlines gebruikte die terminal al eerder, maar verliet een drietal jaar geleden de kusthaven. De beslissing om terug te keren levert Transfennica in de haven een extra concurrent op. Ook Transfennica biedt met ro/ro-schepen afvaarten uit Zeebrugge naar Bilbao aan.

Meldpunt vossenschade voor Knokke-Heist

Ten einde informatie te verzamelen, die uiteindelijk tot een oplossing van de vossenproblematiek moet leiden, beschikt Knokke-Heist nu over een meldpunt waar men schadegevallen kan opgeven. Het registratiepunt werd opgezet in samenwerking met de Hubertus Vereniging Vlaanderen. Over heel Vlaanderen en ook over de grens in Zeeuws-Vlaanderen gaan stemmen op over een stijgende problematiek rond de vos. Steeds meer klachten komen binnen over schade aan pluimvee. Het nieuwe meldpunt moet bijdragen tot betere inzichten in de vossenproblematiek. Men kan de schadegevallen melden via deze link.

Westtoer zoekt enquêteurs voor onderzoek over vakantiewoningen aan de Kust

Westtoer zoekt ook in Knokke-Heist freelance bevragers voor een onderzoek over vakantiewoningen in de badstad. Het onderzoek loopt tot januari volgend jaar. De bevraging kadert in het Kustactieplan III. Enquêteurs die 18 jaar of ouder zijn zullen telkens op zondagvoormiddag een vooropgesteld aantal toeristen bevragen op druk bezocht plaatsen in de kustgemeente. Het enquêteren gebeurt in het Nederlands, en via vertaalde vragenlijsten ook in het Frans, Engels en Duits. Het project moet meehelpen om het toerisme aan onze kust te bevorderen.


Per gepresteerde zondagvoormiddag ontvangt een bevrager een vergoeding van 60 euro (verplaatsingskosten inbegrepen). Voor bijkomende vragen kan men steeds terecht bij Hilde Wullus Tel.: +32 (0)50/ 30 55 35 of via hilde.wullus@westtoer.be

17.2.11

Knokke-Heistse kosten Ronde van België worden terugverdiend

De Ronde van België die Knokke-Heist aandoet kost de badstad minstens zo’n 30.000 euro. Dat wordt een goede prijs genoemd voor hetgeen het wielerspektakel oplevert. De nationale en internationale belangstelling bij de media zal het imago van Knokke-Heist beslist positief beïnvloeden. Verder zullen de ritaankomst en –vertrek bij cafés, restaurants en hotels beslist voor een flinke meeromzet zorgen. Het is ondertussen de achtste keer op 10 jaar tijd dat de Ronde van België in de badstad z'n tenten opslaat. Het gemeentebestuur heeft trouwens met de organisatoren een contract tot 2013.

Verkoop ondergrond Duinbergs plein voor aanleg parkeergarage

Door het college in Knokke-Heist wordt volgende week aan de leden van de gemeenteraad gevraagd om akkoord te gaan met de verkoop van de ondergrond van een plein in Duinbergen voor de aanleg van een parkeerkelder. De ondergrondse parkeergarage zou drie diep worden aangelegd bij de Zeedijk onder het onbenoemde pleintje bij de Anemonenlaan en de Patriottenstraat. De raadsleden buigen zich in dat verband over een bod van nv La Mer Invest uit Pittem. Naast de realisatie van een ondergrondse niet-rotatieve parking zal de promotor ook zorgen voor de heraanleg van het bovenplein en het plaatsen van een kunstwerk.

Weer iDuathlon voor ‘duursporters” in Knokke-Heist

Op zondag 10 april wordt op het strand van Knokke-Heist de tweede editie gehouden van de iDuathlon voor zogeheten ‘duursporters’. Het is een topspektakel waar sportievelingen uit binnen en buitenland op af komen. De uitdaging is een off road Duatlon van: 5 km lopen, 22 km mountainbiken en nogmaals 2,5 km lopen. Dat gebeurt deels op het strand en deels in de straten van Duinbergen. Het wedstrijdcentrum bevindt zich bij de RBSC zeilclub in Duinbergen. Daar komt de wedstrijd trouwens 7 keer voorbij. Voor de toeschouwers is het spektakel volledig gratis. De start is op zondag 10 april om 13.30u.

Deelnemenen kan zowel individueel als per duo, inschrijven op www.iduathlon.be

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Zaterdag 26.02.2011, 20.30u, Scharpoord Knokke-Heist: Ter Bescherming van de Jeugd: California

Zaterdag 26.02.2011, 14u, Scharpoord: Dr Els De Rijck, voordracht “In balans als ouder”

Zaterdag 26.02.2011, 11u, Scharpoord, Tentoonstelling ‘Lof der Zotheid’

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Dure grond door schaarste en dure appartementen vanwege naam Knokke-Heist

In Knokke-Heist kost één vierkante meter bouwgrond tegenwoordig makkelijk duizend euro. Volgens burgemeester Lippens is grondschaarste de verklaring voor de hoge prijzen in de badstad. Dat blijft zo, "want" zegt de burgemeester “ook in de toekomst is het niet de bedoeling om meer gronden vrij te maken." Verder staat in de badplaats een appartement gemiddeld 245 dagen te koop. Dat heeft te maken met de overdreven vraagprijzen omdat het vastgoed zich nu eenmaal in Knokke-Heist bevindt. Begin dit jaar stonden echter zo’n 900 appartementen te koop in de badstad. En dat tegen een gemiddelde vraagprijs van ruim 786.000 euro. De verkopers moeten uiteindelijk meestal evenwel vrede nemen met slechts 60 procent van dat bedrag. Uit de cijfers blijkt verder nog dat wie in 1985 in de badstad een appartement kocht, de waarde ondertussen met ruim 570 procent zag stijgen…

16.2.11

Knokke-Heist steunt straat- en wijkfeesten

Ook dit jaar verschaft Knokke-Heist weer logistieke steun aan de organisatoren van straat- en wijkfeesten. Steeds meer wijk- en buurtcomités pakken vooral tijdens de zomermaanden uit met gezellige openluchtactiviteiten. Volgens het gemeentebestuur is dat een goeie zaak, omdat het de verstandhouding en solidariteit onder buren bevordert. Vorig jaar vonden in Knokke-Heist 20 dergelijke buurtevenementen plaats. In tegenstelling tot de meeste andere Vlaamse gemeenten hoeven de verenigingen en buurtcomités in de badstad voor het gebruik van tenten, podia, tafels en stoelen geen huurgeld te betalen. Meer nog, de gemeentelijke werklui komen het materiaal zelfs gratis leveren en opstellen. Dat heeft de gemeente vorig jaar ruim 14.000 euro gekost. Het schepencollege ziet deze uitgave als een gezonde investering in sociaal welzijn en een ideaal middel tegen eenzaamheid en verzuring binnen de lokale gemeenschap.


Het is aan te raden om op tijd (de verplichte) toelating te vragen voor het organiseren van dat soort evenementen, of het nu gaat om een rommelmarkt, een barbecue, volksvermaak, ... ook al omdat wie eerst aanvraagt, de beste kans maakt om gemeentelijk feestmateriaal te kunnen lenen. Over hoe zo'n aanvraag in zijn werk gaat, leest u alles op deze webpagina.

Cursus ‘Zeeanimator’ in Duinbergen

Volgende maand organiseert de Provincie West-Vlaanderen in Duinbergen andermaal een cursus ‘Zeeanimator’. Dat gebeurt met het oog op ‘de Week van de Zee’ die van 29 april tot 15 mei wordt gehouden. In dat verband werden heel wat veldwerkpakketten ontwikkeld om met kinderen uit het basisonderwijs natuur en milieu aan zee te ontdekken. In de cursus leert men op een paar dagen tijd werken met drie van deze pakketten. Er wordt tijdens de cursus ook aandacht besteed aan het omgaan met een groep kinderen en hoe men ze best bij het onderwerp betrekt. Om de cursus te volgen heeft men geen specifieke voorkennis nodig. Na het volgen van deze cursus kan men door een gemeente, school of vereniging ingeschakeld worden om een groep te begeleiden.


Plaats: Zeedijk 386 in Duinbergen
Data: zaterdag 19 en 26 maart en 2 april 2011, telkens van 9.30 uur tot 16.30 uurPrijs: 20 euro (cursusmap, educatieve publicaties en koffie/thee inbegrepen) Inschrijven kan tot en met 12 maart 2011. Het inschrijvingsformulier en het programma zijn te vinden op de website. [www.weekvandezee.be]

Eerste containerlijndienst van Zeebrugge naar Indische Oostkust

De zusterrederijen Maersk Line en Safmarine beginnen volgende maand een rechtstreekse dienst uit Noord-Europa naar Chennai aan de Indische Oostkust. Dat is een primeur. De wekelijkse dienst zal verzekerd worden door schepen met een capaciteit van gemiddeld 4.200 standaardcontainers. In Noord-Europa worden achtereenvolgens Zeebrugge, Felixstowe, Bremerhaven en Rotterdam aangelopen. Met de nieuwe lijndienst mikken de twee rederijen onder meer op de textielexport uit India. Volgens Maersk waren de Indische verladers vragende partij voor een rechtstreekse verbinding tussen Chennai en Europa. Alle lading van en naar Chennai wordt nu nog in Singapore of Colombo overgeslagen. De eerste afvaart uit Zeebrugge wordt op 7 maart verzorgd door de Jervis Bay. Behalve Chennai zal de nieuwe dienst van Maersk en Safmarine ook Salalah en Colombo bedienen. In de Omaanse haven is er aansluiting met een feederdienst naar Pakistan. In Colombo wordt de lading uit Chittagong behandeld, waar eveneens veel textielexport is. Maersk zal de dienst verkopen onder de naam Icon Service. De Belgische zuster koos voor de naam Prime 2 Service om duidelijk te maken dat dit een aanvulling is op de Prime 1, die Noord-Europa met Jebel Ali, Nhava Sheva en Pipavav verbindt.

HR Award voor Zeebrugs Transportbedrijf

De Zeebrugse transportfirma DD trans heeft tijdens de negentiende editie van de ’Transport & Logistics Awards’ de prijs van ‘Human Resources Project of the year’ gewonnen. De vakjury die de award toekende, bekroonde DD trans voor de positieve en constructieve aanpak van het personeelsbeleid. De transportfirma moedigt onder meer de werknemers aan zich te scholen en te groeien binnen het bedrijf. Daarnaast wil de firma bijdragen tot een beter imago van de logistieke sector. Het in Zeebrugge gevestigde DD trans is ondertussen uitgegroeid tot een professioneel gestructureerde speler op zowel nationaal als internationaal vlak.

Zaterdag regionaal basketderby in Knokke-Heist

Zaterdag staat in de Stormmeeuw in Knokke in Eerste Landelijke basket de regionale derby op het programma tussen BC Namedis chape Knokke-Heist en Racing Brugge. De heenwedstrijd in oktober was een verliespartij voor de kustploeg. Nu is mogelijk het tij gekeerd. Knokke-Heist lijkt er klaar voor en Racing Brugge maakte de jongste weken een slechte beurt. Allerlei problemen waaronder heel van blessures breken de Bruggelingen zuur op. BC Namedis chape Knokke-Heist staat op de 9de plaats in het klassement. Racing Brugge legt beslag op de 7de positie. Indien de ploeg van Bruce Minne het zaterdag in de badstad weet te halen, dan komen beide ploegen op gelijke hoogte in de rangschikking.

Natuurpunt kant zich tegen Ecohotel in Het Zwin

Volgens een mededeling van Natuurpunt kant de volledige natuurbehoudsector in Vlaanderen zich tegen de plannen om in het Provinciaal natuurpark Het Zwin een zogeheten ecohotel te bouwen. Een dergelijk jeugdhotel moet groepen jongeren in staat stellen de natuur in het gebied ook te beleven op momenten dat het natuurreservaat gesloten is. Volgens Natuurpunt is Het Zwin een van de laatste grote, aaneengesloten natuurgebieden in de regio en ook een van de laatste stiltegebieden. Een hotel zou dat allemaal op de helling zetten. Het feit dat het gemeentebestuur van Knokke-Heist de grootste vragende partij is spreekt boekdelen zegt Natuurpunt. De badstad zou haar financiële bijdrage aan het bezoekerscentrumproject zelfs koppelen aan de realisatie van de verblijfsaccommodatie. Natuurpunt meent dat er andere plaatsen aan de rand van het ruimtelijk beschermde duingebied beter geschikt zijn voor de bouw van een ecohotel. In dat verband worden de sites van de voormalige vlindertuin of de vroegere rijkswachtkazerne en het oude schooltje langs de Rijkswachtlaan aangestipt.

Cineast Norbert Van Zandweghe met Pracht en Praal in de prijzen

Op de jaarlijkse clubwedstrijd van de Knokke-Heistse amateurfilmers werd cineast Norbert van Zandweghe Algemeen Laureaat met de film "Met Pracht en Praal ". Hij behaalde drie kwart van de stemmen en mag deelnemen aan de komende Provinciale wedstrijden van Wevac. Ook met zijn tweede film mocht hij door naar de Provinciale wedstrijden. Norbert van Zandweghe ontving de schaal van de Provinciale Amateur Cineasten, de schaal van het nationaal Centrum voor Beeldexpressie én een medaille van de provincie. Ook de Knokse cineast Johan Weymeis viel in de prijzen. Hij behaalde een medaille van de provincie voor de commentaar en aangepaste muziekkeuze bij de film "Met Pracht en Praal ".

Knokse scholier met extra veel truien op Dikke Truiendag

In de school aan de Jef Mennekenslaan in Knokke was de Dikke Truiendag alvast een groot succes. Ook al omdat de zon van de partij was en het dus niet zo’n probleem was dat de verwarming wat lager stond. De leerlingen zijn de dag gestart met een mega-warmup-zumba in het IJzerpark. Ook heel wat ouders waren van de partij. Daarna kregen de scholieren warme chocomelk. Ludiek hoogtepunt was wel de wedstrijd wie het meeste kledingstukken had aangetrokken. Winnaar was een zeer 'betruide' scholier die liefst 57 kledingstukken bovenop haar gewone kledij aanhad. Het zorgde in alle geval voor wat vroege Carnavalsfeer...

Stranduitbaters wachten vonnis af

De stranduitbaters in Knokke-Heist bereiden zich voor op het nieuwe seizoen dat midden maart van start gaat. Ondertussen hangt echter het aanstaande vonnis van de rechtbank van koophandel als een zwaard van Damocles boven veel van de uitbatingen. Op donderdag 17 maart velt de rechtbank namelijk een vonnis in een zaak over vermeende oneerlijke concurrentie. De zaak werd aangespannen door twee horecafamilies tegen 21 Knokke-Heistse stranduitbaters. De families zijn van oordeel dat de stranduitbaters méér horecahandelingen verrichten dan enkel de raamverkoop, die wettelijk is toegelaten, en dat dit schade berokkent aan de reguliere horeca langs de zeedijk.

15.2.11

Textielinzameling fors in de lift

In 2010 werd in Knokke-Heist bijna 168 ton textiel ingezameld. In vergelijking met het jaar ervoor betekent dit een stijging met meer dan 8 ton. Vijf jaar geleden werd amper 111 ton opgehaald; een toename met ongeveer de helft op amper 6 jaar tijd. Een duidelijk teken dat het met het inzamelen van textiel in de badstad blijft in stijgende lijn gaan. Er zijn in Knokke-Heist drie organisaties werkzaam die zich bezighouden met het collecteren van oude kleren.

Visserijrederij en schipper van de Zeebrugge 596 “De Zwerver” veroordeeld

De Oostendse rederij “Deo Volente”, eigenaar van het vissersvaartuig Z596 “De Zwerver” en schipper Brian Witdoeckt van het vaartuig werden dinsdag door een rechtbank in Folkestone Kent veroordeeld wegens inbreuken op het verkeersscheidingsstelsel in de Straat van Dover. De inbreuk dateert van 22 maart 2009. Het Zeebrugse vissersvaartuig was op weg van Milford Haven in Wales naar de thuishaven toen het in Het Kanaal de vaarweg aan Britse zijde in plaats van de Franse kant gebruikte. De urenlange oproepen van Dover Traffic Control werden door het Belgische vissersschip niet beantwoord. Ter hoogte van de haven van Dover had “De Zwerver” een bijna-aanvaring met een Kanaalferry. Door de kapitein van de veerboot werd klacht ingediend. De rechter veroordeelde de schipper van de Z596 tot ruim 1.000 pond boete en kosten. De rederij Deo Volente moet ruim 5.200 pond boete en kosten vergoeden.

Tramverkeer onderbroken aan de Oostkust

Dinsdagavond werden tussen Knokke-Heist en Blankenberge in beide richtingen vervangingsbussen ingelegd nadat een tram ontspoorde in Zeebrugge. Dat gebeurde rond 16.30u bij de Môle aan de tramwissel ter hoogte van de New Yorklaan. Het gelede tramstel kwam daarbij dwars over beide sporen te staan. Bij het ongeval raakte niemand gewond. De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht. Dinsdagavond kwam een takelkraan ter plaatse om het tramstel weer op de sporen te zetten.

Reeds 6 tumblers van Gym Knokke-Heist geselecteerd voor de Vlaamse kampioenschappen

Je leest er meer over bij Sport Aan De Oostkust.

Award voor jurylid fotofestival

Beroepsfotograaf Pascal Baetens, die vorige maand in de jury zetelde van het Internationaal Fotofestival in Knokke-Heist, heeft zopas met z’n meest recente kunstboek een eerste prijs in de wacht gesleept van het internationaal concours van de Europese Federatie van Beroepsfotografen (FEP). De 47-jarige fotograaf won de prestigieuze prijs met het fotoboek ‘A Pocketful of Nudes’. Het boek bevat meer dan 200 sensuele zwartwit- en kleurenfoto’s en werd uitgegeven in Australië.

West-Vlaamse rit voor Ronde van België

Dinsdagnamiddag werd meer informatie bekend gemaakt over de Ronde van België die eind mei wordt verreden. De tweede rit van de Ronde van België start op 26 mei om 11u15 in Lochristi. De aankomst is voorzien om 15u45 in Knokke-Heist. Zoals eerder gemeld gaat het met deze tweede rit eigenlijk om de eerste echte rit in lijn. De ronde opent namelijk met een tijdrit in Buggenhout. De derde rit van de Ronde van België, die op vrijdag 27 mei gereden wordt, gaat van Knokke-Heist via Zeebrugge, Oudenburg, Slijpe en Diksmuide naar Ieper. Daarmee krijgt de Ronde een volledig West-Vlaamse rit. De dagen daarop doet de ronde ook nog Bertem, Eupen, en Oreye aan. De aankomst op 29 mei is traditioneel in Putte na een rit over de Beerzelberg.

Enkelbanddrager weer opgesloten

Een 72-jarige man die na zijn celstraf wegens pedofilie in Westkapelle woonde, maar regelmatig in Heist terug in de buurt van zijn slachtoffers kwam, zit opnieuw in de cel. De man verkrachtte tussen 2000 en 2008 acht kinderen. Hij kwam in juni vorig jaar vrij met een enkelband. Na de media-aandacht twee weken geleden heeft de politie de man op vraag van z’n eigen familie weer opgepakt en opgesloten. Op 24 februari beslist de strafuitvoeringsrechtbank hoe het verder moet.

West-Vlaamse titels voor jeugdige Karateka’s

Jonge leden van de Karateclub Knokke hebben prima gepresteerd op de West-Vlaamse Kampioenschappen. De 10-jarige Maya Mallefeyt behaalde goud in de kumite en ook nog brons voor de kata. Daarmee werd ze algemeen kampioene bij de preminiemen. Bij de miniemen rijfde ook de 12-jarige Ian Lodens goud binnen in de kumite. De 6-jarige Ray Lodens behaalde verder nog een derde plaats in de kumite bij de pupillen. De Karateclub Knokke bestaat 35 jaar en telt 49 leden.

Kunstbabbel met Klaas Verplancke in Knokke-Heist

Komende zondag is Klaas Verplancke te gast in deKunstAcademie in Knokke-Heist Weinig illustratoren kunnen werk voorleggen dat zo verscheiden is als dat van hem. Sinds 1990 publiceerde hij ontelbare prenten voor alle leeftijden, van peuters tot volwassenen, bij uitgeverijen in binnen- en buitenland. Verplancke heeft dan ook al heel wat nationale en internationale prijzen binnengerijfd. Hij werd genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijzen en de Astrid Lindgren Memorial Award. Hij was één van de vijf finalisten voor de Nobelprijs jeugdliteratuur en won o.a. de Boekenpauw, de Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen, de Klara-publieksprijs én, als eerste Vlaming, een dubbele bekroning met de Bologna Ragazzi Award. Zondag doe hij The First Klaasbook uit de doeken: een overzichtsboek van zijn 20-jarige loopbaan als illustrator (en schrijver). De rode draad door al die illustraties is een humor die varieert van mild tot sardonisch, een poëtische verbeelding en een dwarse, surrealistische kijk op de werkelijkheid.

Deze kunstbabbel zondag om 10u mag je niet missen. Zit je met een prangende vraag? Geef die dan vlug door aan deKunstAcademie (050 630 850; dekunstacademie@knokke-heist.be)

China's People's Daily over investeringen in Zeebrugge

De People's Daily in Beijing maakte dinsdag de balans op van China's investeringen in het buitenland in 2010 en heeft het daarbij over de participatie van Shanghai International Port Group Co in Zeebrugge APM Terminals. Je leest er HIER meer over.

Badstad Knokke (!) is project voor nieuwe uitgeverij

Zopas is onder de naam Lido een nieuwe uitgeverij opgericht. Het is een dochter van WPG Uitgevers België en De Bezige Bij. Lido gaat zich richten zich op geschiedenis, cultuur, fotografie, reizen, mode en lifestyle en zal kwalitatief hoogwaardige non fictie-boeken uitbrengen. Bij Lido zal volgens de initiatiefnemers het verhaal van mensen, plaatsen en gebeurtenissen centraal staan. Er staan ondermeer projecten over de ‘Brusselse Louizalaan’ en de biografie van de ‘Badstad Knokke’ op stapel. Daarnaast ook boeken over Sabena, koningin Paola en over Marilyn Monroe.

Unicef feliciteert Knokke-Heistse verenigingsleven

In een brief aan het gemeentebestuur heeft Unicef zopas felicitaties overgemaakt aan het verenigingsleven in de badstad, dat zich vorig jaar heeft ingezet voor de actie SOS Haïti. Met de verkoop van popjes en sleutelhangers haalden de verenigingen in Knokke-Heist meer dan 30.000 euro op. Het gemeentebestuur nam als bijdrage aan het project de kosten van het aangekochte materiaal op zich, goed voor zo’n 10.000 euro. Het geld werd door Unicef gebruik voor de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti, die meer dan 220.000 doden eiste.

Motorrijder komt om in inhaalongeval

Langs de Havenrandweg Zuid in Dudzele is maandagavond een 21-jarige motorrijder Kevin Van Laarhoven uit Brugge omgekomen toen hij frontaal werd aangereden door een Range Rover. De bestuurder van de wagen, die in de richting van Knokke-Heist reed, was net aan een inhaalmanoeuvre bezig waardoor hij op het linkerrijvak reed. Op die manier kwam de wagen frontaal in botsing met de motor. De motorrijder werd tegen een verlichtingspaal katapulteerd en was op slag dood. De bestuurder van de wagen en diens passagier belandden in de sloot, maar raakten niet gewond. De bestuurder legde een negatieve ademtest af. De verkeersader bleef geruime tijd afgesloten voor het verkeer in beide richtingen.

14.2.11

Dikke Truiendag ook in Knokke-Heist

Woensdag is het ook bij de scholen in Knokke-Heist “Dikke Truiendag”. Op die manier probeert men op een ludieke manier aandacht te vragen voor de strijd tegen de opwarming van de aarde. In sommige scholen is het meteen ook Zotte Mutsendag. De bedoeling is dat de kinderen een gekke muts op hoed opzetten om naar school te gaan. De overheid heeft de scholen ook gevraagd om de verwarming een graadje lager te zetten. Op de website 'Lowtech Magazine' vind men nog meer argumenten om deel te nemen aan Dikke-truiendag, niet met een dikke trui maar met thermische onderkleding, mutsen, kousen en handschoenen.

Snel wifi-beach langs hele kust?

Op initiatief van Westtoer wordt in onze regio gewerkt aan het project ‘Wireless beaches'. De bedoeling is om draadloos internet aan te bieden langs de hele kustlijn van Knokke-Heist tot De Panne. Het zou daarbij enkel gaan om Wifi op het strand en langs de zeedijk. Gesprekken met de kustgemeenten lopen momenteel en Westtoer hoopt nog dit jaar met het systeem te kunnen van wal steken. Het netwerk zou de eerste jaren helemaal gratis worden aangeboden. 'Wireless beaches' maakt deel uit van de jongere imagovorming die men voor de Kust nastreeft.

Vrije Knokse scholen bereiden sneeuwklassen voor

De leerlingen van het zesde leerjaar van de drie Knokse vrije basisscholen bereiden zich de komende weken voor op hun sneeuwklassen. Over enkele weken vertrekken ze namelijk naar het Oostenrijkse Werfenweng. Dit dorpje op een hoogte van 900m in het Salzburgerland wordt van vrijdag 18 tot zaterdag 26 maart de thuisbasis van een honderdtal leerlingen uit de badstad. Woensdag trekken de klassen in kwestie naar Scharpoord, waar een aantal workshops georganiseerd worden. Daar kunnen de leerlingen niet alleen hun toekomstige reisgenoten leren kennen, maar ze krijgen ook een eerste kennismaking met hun aanstaande vakantieland. Tradities, steden, muziek, fauna en flora en aardrijkskundige gegevens, het passeert er allemaal de revue. Ze krijgen een skiwork-out en maken ook kennis met de verkeersregels op de skipistes.

Bank Degroof beste bank voor rijken in Knokke-Heist?

Bank Degroof is door het vakblad Euromoney uitgeroepen tot beste bank voor vermogende klanten in België. De voorbije vier jaar was de Antwerpse Bank Delen nog de beste. Om zijn rangschikking op te maken, doet Euromoney geen bevraging van de klanten zelf. Dit is immers moeilijk doenbaar. Wel wordt de concurrentie bevraagd. Uit de laatste enquête bleek Degroof de beste bank voor vermogende klanten. Bank Degroof is de grootste onafhankelijke private bank in ons land. Ze heeft ondermeer kantoren in Antwerpen, Brussel, Gent, Knokke en Kortrijk.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Vrijdag 25.02.2011, 10.30u, Gemeentehuis Knokke: fietsgravering

Zondag 20.02.2011, 14u: Natuurpuntwandeling Donaaspolder

Zondag 20.02.2011, 16u, Scharpoord: Okidok: Slips Inside

Trekooievaars spoedig terug in Het Zwin

In Spanje en Noord-Afrika maken de ooievaars zich klaar om terug te keren naar hun nestplaatsen in Het Zwin en in Planckendael. Een handvol ooievaarsmannetjes is inmiddels al teruggekeerd. Zij vertrekken vroeger om zo snel mogelijk hun oude nest terug in te nemen en te verdedigen tegen andere ooievaars. De vrouwtjes komen gemiddeld iets later aan. Als de vrouwtjesooievaar op tijd terugkeert, vormen de twee opnieuw een paar. Gebeurt dat niet, dan wordt een ander vrouwtje gezocht. Ooievaars zijn nesttrouw, niet partnertrouw. Vorig jaar hebben in Vlaanderen 74 ooievaarsparen gebroed, waarvan 22 in het Zwin.

Wandelen en fietsen tussen Knokke en Cadzand kort houden

Sluis heeft er bij de gemeente Knokke-Heist en de provincie West-Vlaanderen op aangedrongen om de wandel- en fietsverbinding tussen Cadzand en Knokke aantrekkelijk en kort te houden. De toekomstige uitbreiding van Het Zwin zal er namelijk toe leiden dat routes aangepast worden. Het Sluise gemeentebestuur wil vermijden dat de afstand tussen Knokke en Cadzand daardoor flink toeneemt. Fietsers moeten zich op een aantrekkelijke wijze tussen van de ene badplaats naar de andere kunnen begeven. Aan wandelaars moet bij voorkeur een route door of direct rond het gebied worden geboden, vindt het Sluise gemeentebestuur.

Sanering nutsleidingen en nieuw trottoir in Hulststraat

Vanaf maandag 7 maart worden in Heist de nutsleidingen vernieuwd in de Hulststraat, een zijstraat van de Westkapellestraat. De heraanleg van de stoep start vervolgens op dinsdag 26 april. De aannemer beschikt over een uitvoeringstermijn van 40 werkdagen.

Vrouw met wagen te water

Maandag morgen heeft een jonge vrouw uit Knokke-Heist de controle over haar stuur verloren toen ze net voorbij Schapenbrug in de richting Retranchement reed. Daarbij is ze met haar Golf in de Zwinvaart langs de weg terecht gekomen. De 24-jarige vrouw slaagde erin zichzelf uit het water te redden. Ze is voor een controle-onderzoek afgevoerd naar het ziekenhuis. De wagen, die helemaal was ondergelopen, werd weggetakeld als schroot.

Teleurstellende voetbalzondag voor Knokke en Heist

Op de voetbalzondag was er verlies voor Knokke en Heist, maar gelijkspel voor Westkapelle. In Eerste Provinciale verloor FC Knokke op verplaatsing met 1-0 tegen het hoger geklasseerde Zwevegem. Knokke staat nu gedeeld 5de in het klassement met 30 punten. In Tweede Provinciale A speelde VVWestkapelle 1-1 gelijk tegen het veel hoger gerangschikte Koekelare. VVW staat 15de met 14 punten. In Derde Provinciale B moest FC Heist met 3-1 het onderspit delven in Wenduine. Heist staat 6de met 31 punten. In Vierde Provinciale B speelde Zeebrugge 3-3 gelijk tegen Sint-Joris. Moerkerke versloeg Oedelem met 1-3. In de rangschikking staat Moerkerke 2de met 33 punten, terwijl Zeebrugge voorlaatste blijft, nu met 8 punten.

13.2.11

Valentijnsweekend voltreffer in Knokke-Heist

Het Valentijnsweekend is andermaal een groot succes geworden in Knokke-Heist. Dat geldt zowel voor het zoenboxinitiatief, de strandkoppelwedstrijd, de champagnebar als het vuurwerk. Voor dat vuurwerk dat op romantische muziek was gesynchroniseerd waren trouwens een paar professionele magazinefotografen uit Nederland naar de badstad afgezakt. Aan de Love Run & Bike hebben uiteindelijk 174 koppels deelgenomen. Slechts twee teams hebben de wedstrijd niet afgemaakt. Geliefden en vrienden gingen bij de koppelwedstrijd als duo de uitdaging aan om samen 14 km te lopen en te fietsen op het strand van Knokke-Heist. Volgens de voorlopige uitslag werd de wedstrijd gewonnen door het team “I love Duinbergen” bestaande uit Jan Stockman en Sophie Van Biervliet.

Foto's van het gebeuren kun je ondermeer vinden HIER en ook HIER.

Voor veel Zeeuws-Vlamingen is Knokke dichtste station

Zeeuws-Vlamingen bevinden zich op gemiddeld 60km van een Nederlands spoorwegstation. Voor velen is het station van Knokke slechts 10 km ver. Daar schrijft De Telegraaf vandaag over.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Dinsdag 22.02.2011, 20u, De Schakel, Duinbergen: Filippijnse Quiz

Zaterdag 26.02.2011, 14u, Ravelingen Heist: Kids Carnavalbal met Bassie de Clown

Vrijdag 25.02.2011, 20u, Scharpoord Knokke-Heist, referaten “Toekomst Cultuur in Vlaanderen”

Derde subsidieschijf De Noordhinder goedgekeurd.

Net nu de eerste bewoners in de nieuwe vleugel van het Rust- en Verzorgingstehuis De Noordhinder in Heist zijn ingetrokken heeft ook de West-Vlaamse Deputatie een verder subsidieschijf goedgekeurd. Aan De Autonome Vereniging Het Dak in de badstad werd daarbij een bedrag van 30.000 euro toegekend. Met het geld gaat het volgens gedeputeerde Dirk De fauw om een infrastructuursubsidie.