16.2.13

Louise Marie eind deze maand weer in Zeebrugge

Het Zeebrugse fregat 'Louise Marie', dat heeft deelgenomen aan de Europese operatie Atalanta tegen Somalische piraterij, is op 27 februari terug in de thuishaven. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag meegedeeld. De 169 bemanningsleden kunnen dan genieten van een welverdiend verlof. Sedert de start van de inzet op 23 november heeft de oorlogsbodem bij de Hoorn van Afrika twee “Pirate Action Groups” in de kraag gevat en zo geholpen om het gebied veiliger te maken voor de scheepvaart. De Louise Marie fungeerde ook als escortvaartuig voor schepen die in het kader van het World Food Programma voedsel aanvoeren voor de Somalische bevolking. Daarbij werd nauw samengewerkt met het Franse oorlogsschip FS Surcouf. De Louise-Marie heeft ook humanitaire hulp verstrekt aan Indische zeelui die door de Surcouf waren gered toen hun vaartuig zonk. Het was de derde keer dat het fregat deelnam aan een antipiraterijmissie.

Heyst Leeft heeft naamgenoot

De heemkring "Heyst Leeft" uit onze badstad heeft onverwacht een naamgenoot gekregen. Het gaat om de site “Heist Leeft”, die echter heel andere doelstellingen heeft. Het betreft namelijk een onlinekalender die de mensen op de hoogte houdt van alle evenementen die op het programma staan in de gemeente Heist-op-den-Berg. De initiatiefnemers van de website Heist Leeft hebben inmiddels ook al zo’n 2500 volgers op Facebook.

15.2.13

Knokke-Heistse golfwagentjes naar Spanje

Knokke-Heist zendt straks haar elektrische autootjes naar verdere oorden.  Invest-Mobile, het bedrijf dat in de badstad de elektrische golfkarretjes introduceerde, opent  halverwege april namelijk een nieuwe vestiging aan de Spaanse Costa Del Sol. Dat gebeurt in het mondaine  Puerto Banús. De badplaats nabij Marbella is een mekka voor vakantiegangers en golfliefhebbers. Het nieuwe filiaal komt in een pand van 300 vierkante meter en wordt opgezet in samenwerking met de lokale economie van de streek. De nieuwe karretjes voor de openbare weg worden momenteel in Sluis geassembleerd, Alle voertuigen hebben bij levering de nieuwe parkeermodule meteen ingebouwd zodat wild parkeren is uitgesloten. Ook worden de wagentjes bij verscheping uit Knokke-Heist voorzien van een Spaans kenteken. Invest-Mobile levert samen met alle voertuigen gelijk ook de documenten af. De voertuigen hebben dezelfde kleuren als in alle andere park-drive vestigingen in België en Nederland.

Ruil je oude gsm in voor een boom

In samenwerking met de vzw Curieus organiseert kringwinkel ’t Rad van februari tot juni een grote inzamelactie van gsm’s. Wereldwijd wordt slechts 1 procent van alle mobieltjes gerecycleerd. In Vlaanderen liggen meer dan 10 miljoen oude exemplaren ergens in een lade. Terwijl in die oude toestellen massa’s kostbare metalen zoals goud, zilver en koper zitten die perfect hergebruikt kunnen worden. Ook in de kast van heel wat Knokke-Heistenaars liggen ongetwijfeld enkele gsm’s te wachten op een correcte recyclage. Voor elke gsm die u binnenbrengt, planten Curieus en de Kringwinkel een boom. Elk prima werkend toestel krijgt een plekje in een Kringwinkel. Telefoons die niet herbruikbaar zijn, worden door Umicore op een schone manier verwerkt. De opbrengst wordt door de Kringwinkel met Curieus geïnvesteerd in een bos. Meer nog, ze planten vijf bossen, één per provincie. Voor elk toestel krijgt Curieus een gemiddelde vergoeding van 1 euro.

Extreem laag water hinderde scheepvaart eventjes

De eb aan onze kust heeft donderdag z’n laagste peil bereikt sinds 1930. Dat zegt weerman David Dehenauw. Het water bleef 1,11 m beneden het referentieniveau. Die extreme lage waterstand was een gevolg van sterke zuidelijke winden in samenspel met springtij. Door de extreem lage waterstand moesten sommige grote schepen bij laagwater donderdag even wachten om de haven van Zeebrugge in en uit te varen. De hoogst gemeten waterstand deed zich voor op 1 februari 1953. De zware storm stuwde het water van de Noordzee toen naar een niveau dat 6,66m boven het referentieniveau lag.

Technisch Uitvoerende Diensten maakten snel komaf met CarnAfval

Vier dagen lang hebben de gemeentelijke diensten in de kortste keren tonnen carnavalafval in Heist opgeruimd. Woensdagmorgen konden de veegmachines niet ingezet worden omwille van de vriestemperatuur en moest de opkuis van de zwaarste carnavalnacht gedurende de eerste drie uur manueel gebeuren. Daarna verscheen het groot materieel ten tonele. Met Valentijn kon men dan ook, op een paar confettisnippers na, nog nauwelijks merken dat duizenden carnavalgangers het centrum van Heist op stelten hadden gezet. Niet enkel de Reinigingsdienst maar ook de Groendienst en de dienst Feesten werden ingeschakeld. De Reinigingsdienst zit immers met een deadline van 15 maart voor de strandnivelleringswerken zodat niet alle manschappen in Heist aan de slag konden. In de voormalige bergplaats van in de deelgemeente ligt nu een immense berg carnavalafval dat eerstdaags naar de huisvuilverbrandingsinstallatie zal getransporteerd worden. De gemeente spendeerde aan de opkuis van het carnavalfeest ruim 500 manuren. 

Een fotoreportage over de Carnavalschoonmaak kan men HIER bekijken

De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur

In april rolt een nieuw boek van de persen over de Staats-Spaanse Linies, die ook in het grensgebied rond Knokke een belangrijke rol hebben gespeeld. De publicatie gebeurt op zaterdagmiddag 6 april in Het Bolwerk in de Sluise deelgemeente IJzendijke. Het historische boekwerk is van de hand van Jan J.B. Kuipers. “De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur” wordt uitgegeven bij “den Boer-de Ruiter” in Vlissingen. Onderwerp van het werk zijn vier eeuwen geschiedenis van forten, schansen, linies, vestingstadjes en hun historische context in het grensgebied tussen Knokke en Antwerpen. De 60-jarige auteur Jan Kuipers publiceerde in het verleden al zo’n 50 boeken en bijdragen op het gebied van letteren, geschiedenis en archeologie.

Derde winnaar Citroën DS3 uitgeloot

In het kader van de actie “Wie shopt in Knokke-Heist valt in de prijzen” werd op de Valentijnsdonderdag uit meer dan 65.800 geregistreerde kraslotjes de derde en laatste winnaar van een Citroën DS3 getrokken. Martine Kirschen uit Antwerpen mocht net voor het Valentijnsvuurwerk de sleutels van haar nieuwe wagen in ontvangst nemen uit handen van Schepen Anthony Wittesaele. Dat gebeurde in aanwezigheid van Miss België. De gelukkige winnares komt regelmatig winkelen in de badstad. Ze had plannen voor een Valentijnsetentje in Antwerpen maar het winnende nieuws heeft haar snel overtuigd om af te zakken naar de badstad om haar prijs in ontvangst te nemen. 

Foto’s van het Knuffelbox en Valentijnsgebeuren in Knokke-Heist kun je HIER bekijken.

Nog tickets aan de deur voor 39ste KSJ show

Vandaag vrijdag 15 en morgen zaterdag 16 februari is het in Knokke-Heist weer tijd voor de KSJ Show. Elk jaar geeft KSJ de Tokke dan het beste van zichzelf. Dit jaar is het reeds de 39ste keer dat de leden hun talenten tonen op het podium in Scharpoord. In deze productie slaan de KSJ’ers een andere weg in. Onder de noemer “Hi Ha Historia” duiken ze diep in de geschiedenisboeken. Grieken, Romeinen, Egyptenaren en zelfs gladiatoren passeren de revue. De echte geschiedenisliefhebbers zullen ongetwijfeld een leuke avond beleven, maar ook voor de anderen zal deze show voor een verrassende opfrissing zorgen van wat er de voorbije millennia is gebeurd. 

Op vrijdag- en zaterdagavond treden de KSJ’ers op om 20 uur. Tickets kosten dan 7 euro voor volwassen. Kinderen onder de 12 jaar en 60+ betalen 6 euro. Zaterdagnamiddag is er nog een voorstelling speciaal voor de jeugdbewegingen en de 60+. Dan betaal je 1 euro.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER

Korte storing treinverkeer Brugge-Knokke door ongeval

Door een verkeersongeval op de spoorlijn tussen Heist en Brugge werd het treinverkeer vrijdagochtend verstoord. Het ongeval deed zich voor even over 8 in de Alfred Ronsestraat in de Zeebruggse achterhaven. Daar loopt een treinspoor over de rijweg. Een man was er met het voorwiel van z'n fiets tussen de rails geraakt en gevallen. Een bestuurder van een minibus met havenarbeiders die aangereden kwam, merkte dat te laat op. Het slachtoffer werd zo'n 30 meter meegesleurd. Hij is door de MUG-heli overgevlogen naar het ziekenhuis in Brugge. Gedurende een klein half uur was tussen Knokke-Heist en Brugge geen treinverkeer mogelijk. Het treinverkeer werd kort voor 9u weer genormaliseerd.

14.2.13

Meer rijbewijzen ingenomen in Knokke-Heist

De lokale politie van Damme/Knokke-Heist heeft tijdens de voorbije BoB-campagne in totaal 864 ademtests afgenomen. Iets meer dan 7 procent van de bestuurders blies positief. Dit is een stijging met 3 procent in vergelijking met vorig jaar. Ook het aantal ingetrokken rijbewijzen lag hoger. In totaal vonden 39 intrekkingen plaats. ‘Net zoals vorig jaar leveren de kleine, gerichte controles goede resultaten op. De BoB-campagnes zijn een belangrijk middel om bestuurders er aan te herinneren dat drinken en rijden niet samengaan. Het is belangrijk dat we ons samen blijven inzetten voor meer verkeersveiligheid,’ zegt waarnemend korpschef Ronald De Maertelaere. De controleacties lopen ook na de BoB-campagne gewoon door in onze regio.

Nu ook huiswerkklas in Knokke

Na Heist, dat een huiswerkklas heeft in de Spelotheek, beschikt inmiddels ook Knokke over een dergelijk initiatief, namelijk in het wonderwijslokaal in de Marge. De huiswerkklas vangt kinderen op die worden doorgestuurd door de zorgcoördinator van de school om hen te helpen met hun schoolwerk. Het hoofdcriterium om in aanmerking te komen voor de huiswerkklas werd bij aanvang omschreven als: “het onvoldoende aanwezig zijn van de nodige schoolstructuur en –cultuur waardoor goed huiswerk maken in het gedrang dreigt te komen.” De werking van de huiswerkklas is gestoeld op vrijwilligers en mag een succes worden genoemd. Alle kinderen van de huiswerkklas mogen gratis spelmateriaal lenen in de spelotheek. Daarnaast is het de bedoeling om hen in contact te brengen met het gemeentelijk jeugd-, sport- en vrijetijdsaanbod. Voor anderstalige kinderen wordt een taalbad georganiseerd binnen de structuur van de vakantieplusstages. Op de locaties in Heist en in Knokke zijn er twee momenten waarop de kinderen er terecht kunnen om huiswerk te maken onder begeleiding. In Heist is dat op maandag en donderdag vanaf 15.30 uur en in Knokke op dinsdag van 16 tot 17.30 uur en op donderdag van 15.30 tot 170 uur. 

Wenst ook u zich kandidaat te stellen als vrijwilliger in de huiswerkklas, neem dan contact dan op met de Preventiedienst of Speel-o-theek in de Vrièrestraat 26 in Heist. Tel. Karolien Schotte, tel. 050539745, gsm 0497 57 73 39, speelotheek@skynet.be

KTKH brengt het neusje van… Cyrano

Het Koninklijke Toneelgezelschap Knokke-Heist zet volgende maand een komedie op de planken die onder meer ook mensen zal aanspreken die niet zo tevreden zijn met bepaalde aspecten van hun eigen lichaam. Inspiratie werd daarbij gehaald bij Cyrano de Bergerac, de 17de eeuwse soldaat-schrijver en soldaat-facteur. Zijn liefde voor Roxane werd in de weg gestaan door zijn kolossale reukorgaan. Plastische chirurgie bestond toen nog niet. Daarom vocht hij ervoor, ertegen en ook wel eens ermee, met zijn neus. Maar wat hij ook deed, Roxane zag hem niet staan, allez, zijn neus wél natuurlijk. Het was weliswaar vooral de schoonheid van de jonge Christian die haar in het oog sprong en verblindde. Uit liefde voor Roxane trekt Cyrano zich terug in de schaduw van zijn neus. Hij leent Christian zijn geest, Christian leent hem zijn lijf. Samen veroveren ze Roxane. Het toneelstuk kan men bekijken in Scharpoord op donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 maart telkens om 20u. Het "Cyrano - neuzen in" is een stuk dat perfect geschikt is voor curieuze neuzen. 

Volgende acteurs spelen mee: Alexander Van Eeghem, Ann Van Geeteruyen, Bert De Nijs, Christa Pintelon, Christel Bedert, Danny Lannoy, Filip Depoortere, Georges Van Coile, Ilse Gysel, Jan De Groote, Janice Gryson, Jessie Poppe, John Poppe, Kurt Maenhout, Luc Merlevede, Marie-Jeanne Haegebaert, Saskia Peckelbeen, Steve Poppe,Thomas Coolen, Tomas Michils, Valerie De Sutter, Veronique Buysse, Vicky Stuer en Yves Merlevede.

Brandweer wil huisnummers beter kunnen zien

De BrandweerVereniging Vlaanderen steunt een oproep om huisnummers beter zichtbaar te maken. Er gaan soms kostbare minuten verloren tijdens interventies omdat de brandweerlui de nummers rijdend op de openbare weg niet kunnen zien, zeker niet in het donker. "We merken dat steeds meer mensen geen huisnummer ophangen of enkel een kleine sticker", heet het bij de brandweerkorpsen. "Bij grote incidenten ziet men de interventielocatie vaak al van ver, maar bijvoorbeeld bij een schouwbrand of wanneer iemand van de trap viel, is dat niet te merken.” Een goeie tip is ook het herhalen van het huisnummer op de brievenbus als dat moeilijk leesbaar is vanop straat.

Maandagfilm in Scharpoord: Once upon a time in Anatolia

Op maandag 18 februari kunnen filmliefhebbers in Scharpoord terecht voor de mysterieuze film “Once Upon a time in Anatolia” van Nuri Bilge Ceylan uit 2011. Een colonne auto’s rijdt door de nachtelijke heuvels van Anatolië. Lokale politieagenten, een procureur, een arts en een paar soldaten zijn op zoek naar de plek waar een moordslachtoffer zou zijn begraven. De verdachten moeten de plek aanwijzen, maar kunnen zich als gevolg van een drinkgelag nauwelijks iets herinneren. De hele nacht gaat de zoektocht door, tot de mannen uitgeput en uitgehongerd in een dorp stoppen om te eten en te rusten. Oppervlakkige gesprekjes monden uit in ontboezemingen. Raadsels worden opgelost, en nieuwe, grotere raadsels komen hiervoor in de plaats. De queeste naar een verborgen lijk verandert gaandeweg in een zoektocht naar betekenis - van het leven en van de dood, niets meer of minder. Op het voorbije filmfestival van Cannes won het Turkse Once Upon a Time in Anatolia de Grand Prix de Jury. 

Tickets: 7 EUR – 5 EUR met Uitpas, CJP en groepen – 6 EUR voor studenten en 55+

IJzel nekt kusttram en trein

Door ijzel deden zich donderdagmorgen niet alleen op de weg heel wat slippartijen voor. Van Knokke-Heist tot De Panne waren er ook problemen met de Kusttram. Door ijsvorming op de bovenleiding zijn hier en daar kusttrams stilgevallen. Op het hele traject diende De Lijn dan ook tijdelijk vervangbussen in te zetten. Vertragingen liepen daardoor dan ook op tot een half uur of meer. Her en der waren er trouwens ook problemen met de bussen op ongestrooide delen van hun traject. Bij de NMBS waren er eveneens problemen zegt woordvoerder Thomas Baeken: "Omstreeks 11.30 uur raakten de bovenleidingen bevroren door aanvriezende regendruppels. Er was wel nog stroom op de leidingen, maar door een slecht contact konden de treinen de stroom niet afnemen. Het enige wat je daar aan kunt doen, is wachten op een temperatuurstijging." Op de lijn tussen Brugge en Knokke moest een trein ter hoogte van Duinbergen weggesleept worden. "De passagiers werden geëvacueerd en konden hun reis met een bus voortzetten", aldus een woordvoerder van de NMBS. Het extreme weer houdt donderdag vermoedelijk aan tot rond 13 u. Daarna gaat de ijzel overal over in natte sneeuw of regen. Daarop volgt dan tijdelijk ook weer wat warmere lucht.

Carnavalveiligheidsplan heeft gewerkt

In Knokke-Heist werd de balans opgemaakt van drie dagen Carnaval. Een eerste vaststelling is dat het veiligheidsplan gewerkt heeft. Volgens hoofdgeneesheer Luc Huyghe van de vzw Gezondheidszorg Oostkust en lid van de gemeentelijke Veiligheidscel werden bij de spoeddienst van het Ter Linden Ziekenhuis een 20-tal personen binnengebracht, meestal met alcoholintoxicatie of slagen en verwondingen door vechtpartijen. De jongeman die onder de praalwagen van Club Bizarre geraakte, kwam er gelukkig vanaf met een aantal gebroken ribben en een gescheurde lever. Hij werd opgenomen in het UZ Gent waar zijn toestand ondertussen stabiel is zodat hij binnen een paar weken terug naar huis kan om te revalideren. De maatregelen opgenomen in het karrenreglement en in het Bijzonder Nood- en Interventie Plan (BENIP) hebben efficiënt geanticipeerd op alle vermijdbare problemen. Zowel de ambulancewagens als de brandweer geraakten vlot ter plaatse om de nodige zorgen toe te dienen of om een kar te blussen die na de zondagstoet door een smeulend remsysteem in brand leek te staan. Op basis van de verslagen van de Milieudienst, hulp- en veiligheidsdiensten zal het gemeentebestuur de geluids- en veiligheidsaspecten nog eens grondig evalueren en eventueel wat bijsturen voor volgend jaar. Door diverse carnavalsverenigingen worden trouwens vragen gesteld over de manier waarop de voorbije dagen de geluidsmetingen werden verricht. 

In Knokke-Heist wordt “Ook getest op tieners”

De Gezinsbond Knokke organiseert op zaterdagnamiddag 23 februari “Ook getest op tieners”, een informatieve beurs voor ouders, opvoeders en begeleiders van jongeren. Diverse gespecialiseerde diensten zijn dan in Scharpoord aanwezig met een stand en geven graag alle info over uiteenlopende thema’s waar jongeren mee bezig zijn. Om 14u en om 15.30u is er ook een praatcafé over “hoe hou je het hoofd koel met tieners in huis”. Een en ander gebeurt onder leiding van SoVa-trainer Stephan Schepkens. Er zijn onder meer infostanden rond thema’s zoals alcohol en drugs, seksualiteit en relaties, gehoorschade, rookstop, multimedia, zakgeld en zelfmoord. De toegang is gratis.

Kerncentrale gaat plutonium stoken

Borssele, de kerncentrale die het dichtst bij onze Oostkust gelegen is mag in de toekomst plutonium gaan gebruiken om kernenergie op te wekken. Dat is het gevolg van een rechtszaak bij de Nederlandse Raad van State, die werd aangespannen door onder meer Greenpeace en de Zeeuwse Milieufederatie tegen de minister van Economische Zaken, die de vergunning verleende. De milieuorganisaties zijn vooral tegen het gebruik van zogeheten MOX-staven, omdat daar onder meer plutonium in verwerkt is. Plutonium is gevaarlijker en giftiger dan uranium, het hoofdbestanddeel van de meeste splijtstofstaven. Volgens Greenpeace en de Zeeuwse Milieufederatie kan hierdoor de veiligheid en stabiliteit van de kerncentrale worden aangetast. Maar de Raad van State veegde al die bezwaren en argumenten van tafel. De exploitant verwacht de eerste MOX-splijtstofstaven te gebruiken tijdens de splijtstofwisselperiode van volgend jaar.

Amerikaanse handtas geïnspireerd op Knokse strandhoofd

In New-York werden zopas de nieuwe handtassen uit de lentecollectie van designer Olivier Theyskens gepresenteerd. Hij werd bij het ontwerpen ervan dubbel geïnspireerd. Enerzijds gebeurde dat door actrice en model Aimee Mullins en anderzijds door het steenpatroon van een Knoks strandhoofd. Dat is duidelijk te zien aan het stikpatroon op de handtassen en portemonnees. Ze zijn voorzien van gewatteerde dubbele flappen in zacht Italiaans lamsleer en worden aangeboden in lichtgrijs en zwart. De handtassen zijn vanaf nu in de States te koop in de Theory winkels. Men kan ze daar op de kop tikken voor $ 695 (voor de kleine uitvoering) en $ 895 (voor het grote model). 

Foto: Willy Vanderperre.

Foto’s Carnaval

Het voorbije Carnavalgebeuren in Heist bracht ook heel wat fotografen op de been. Onder meer Bob Dyserinck heeft andermaal de prettige momenten van de zondagstoet op de gevoelige chip vastgelegd. Ondanks het bitter koude weer daagden telkens een massa toeschouwers op om het spektakel te bekijken. Het traditionele ‘gemaskerd’ voetbal tussen de Visschers en de Plakkers zorgde weer voor hilarische toestanden met medische jeneverinterventies bij gesimuleerde verwondingen, spelers die aan de doelpaal werden gebonden en wolken bloem die over diverse politieke en carnavalprominenten neerdwarrelden. En via deze link kun je ook de foto's van de  verlichte avondstoet van zondag bekijken. De ambiance tijdens de avondstoet kun je ook HIER nog eens herbeleven. .

Brandweer in actie bij restaurantbrand in Zeebrugge

De Brandweer van Knokke-Heist is donderdag even na middernacht opgeroepen voor een brand in een restaurant in de Noordhinderstraat in Zeebrugge. Het vuur was opgemerkt door een buurman die onmiddellijk alarm sloeg. De brandweerlui zijn direct gestart met een “binnenaanval”. Ze kregen later ook assistentie van de brandweer uit Brugge. Het vuur was snel onder controle. Toch kon niet vermeden worden dat het restaurant volledig uitbrandde. De bovenverdieping liep eveneens schade op, maar blijft bewoonbaar. De bewoners van het appartement op de eerste verdieping, de uitbaters en hun tienerzoon, konden op tijd het gebouw verlaten. De vader van het gezin moest evenwel met verschijnselen van een rookvergiftiging naar het ziekenhuis. Waarschijnlijk heeft een kortsluiting de brand veroorzaakt. Het restaurant "Café Zonder Naam" is gelegen in de oude vismijnwijk. 

13.2.13

Valentijn: knuffelend naar het orgelpunt van de kraslotenactie

In Knokke-Heist wordt donderdag niet alleen uitbundig ingezet op de Valentijnsviering. Het betekent meteen de eindrace van de kraslotenactie van Toerisme Knokke-Heist. De derde wagen wordt uitgeloot. Iedereen die Wauw-krasbiljetten in z’n bezit heeft, moet om te kunnen meedingen, deze tegen woensdagavond ingeven op de site van Knokke-Heist. De eerste wagen werd gewonnen door het echtpaar Lefevre uit Tienen, de tweede door Rudy Janssens uit Knokke-Heist. Donderdag om 18u, een uurtje voor het valentijnsvuurwerk op het Rubensplein, worden de sleutels overhandigd aan de winnaar van derde en laatste Citroën DS3. Dat gebeurt ter hoogte van de Knuffelbox. Toerisme nodigt ook iedereen uit die een fluitje champagne gewonnen heeft om het glas te heffen. Bij de Knuffelbox kan men trouwens met Valentijn terecht voor een gratis fotoshoot.

Carnaval opgeborgen tot volgend jaar

In Heist werden woensdagmorgen de carnavalklakkers weer opgeborgen tot volgend jaar. Dinsdag was er het traditionele voetbalgebeuren tussen de vissers en de plakkers gevolgd door de verlichte avondstoet. Een feeëriek gebeuren dat zonder incidenten is verlopen, of toch bijna. Na afloop van de stoet is kort brand uitgebroken aan boord van één van de praalwagens. Dat gebeurde toen iemand de handrem van de elektriciteitsgroep achter de carnavalkar had aangetrokken, waardoor de remmen oververhit raakten. Er vielen geen gewonden. Verder was er veel belangstelling voor de stoet. De kou dreef de mensen echter snel weer naar binnen. Ook waren heel wat carnavalisten niet te spreken over de prijzen voor drank die in sommige cafés werden aangerekend. Er werd soms zelfs 2,5 euro gevraagd voor een pint bier.

Chocolatier M oskou

Chocolatier M uit Knokke-Heist maakt momenteel een demotour in Rusland. Woensdag stond een grote promotiepresentatie op het programma in het kantoor van Toerisme Vlaanderen in Moskou. In aanwezigheid van minister Geert Bourgeois werden zo’n 150 Russische journalisten, reisverantwoordelijken en politici warm gemaakt voor een bezoek aan Vlaanderen. Daaraan gingen weken van voorbereiding vooraf. De voorbije dagen kon chocolatier David Maenhout in Chekhov gebruik maken van de faciliteiten van Barry Callebaut Russia om Vlaams-Russische pralines te creëren. Zo werd de chocolade omgetoverd in trendy “Matrioshki poppen in Russische 'blingbling' stijl”. Verder ook een "vodka lemon chocolate drink" en design pralines. Toerisme Vlaanderen opende vorig jaar een vertegenwoordigingskantoor in de Russische hoofdstad met de bedoeling een stevige voet aan de grond te krijgen op deze sterk groeiende markt. Bovendien maakt de toename van het aantal rechtstreekse vluchten tussen Vlaanderen en Rusland onze bestemming een stuk toegankelijker.

Jayden en Lina populairste voornamen in Zwinregio

De dienst Burgerzaken van Knokke-Heist noteerde vorig jaar 430 geboorteaangiften waarvan 128 waarbij de moeder haar verblijfplaats in de badstad heeft. Ook heel wat moeders uit de buurgemeenten en uit Zeeuws-Vlaanderen komen namelijk in de materniteit van de vzw Gezondheidszorg Oostkust bevallen. De populairste namen in de Zwinregio zijn voor jongens achtereenvolgens Jayden, Liam, Jef, Lars, Levi, Loïc, Luca, Maxim, Noah en Rayan. Bij de meisjes is dit Lina, Elise, Emma, Lisa, Merel en Oona. In tegenstelling tot vorige jaren is er geen enkele voornaam meer die er echt uitspringt. Blijkbaar willen jonge ouders nu vooral zo origineel mogelijk voor de dag komen bij het geven van een voornaam aan hun kind. In maart zal de dienst Burgerzaken ook over alle gegevens beschikken van stadsgenoten die buiten Knokke-Heist of zelfs in het buitenland zijn bevallen, zodat het gemeentebestuur dan het definitieve geboortecijfer voor 2012 kan bekendmaken.

Rookgedoog gaat in rook op

Vanuit Knokke-Heist de grens overwippen om in kleine éénmanscafés toch nog te kunnen roken zit er straks niet meer. In Den Haag heeft de Tweede Kamer dinsdag namelijk een motie van de fundamentalistische ChristenUnie, over een verscherping van het rookverbod, aangenomen. Sinds eind 2010 mocht men bij onze noorderburen opnieuw roken in horecazaken zonder personeel. Maar door de stemming in de Tweede Kamer komt daar een einde aan. Het Nederlandse kabinet gaat nu gaan bepalen welke nieuwe regels er over het rookverbod moeten komen.

Knokse vrije basisscholen bereiden sneeuwklassen voor

Binnenkort trekken de leerlingen van de zesde leerjaren van de Margaretaschool, de Keuvelhoekschool en de school van de Jef Mennekenslaan in Knokke op sneeuwklassen. Dit jaarlijkse hoogtepunt wordt momenteel in de respectieve scholen in de lessen al flink voorbereid. Tijdens een eerste samenkomst van alle zesde klassers in Scharpoord konden de jongeren zopas ook kennis maken met de groep waarmee ze binnenkort 10 dagen zullen samenleven. In een aantal workshops maakten de leerkrachten en directies de leerlingen vertrouwd met de Oostenrijkse tradities en gewoontes. De eigenlijke reis gaat naar Werfenweng in het Salzburger Land, waar de leerlingen van 1 tot 9 maart zullen verblijven in Gasthof Berghof.

Penya uit Knokke-Heist officieel erkend

Uit Catalonië werd dinsdag in Knokke-Heist het bericht ontvangen dat de vorig jaar opgerichte supportersclub van FC Barcelona zich nu officieel Penya Barcelonista mag noemen. “De club kreeg het stamnummer 2147 toegekend, en is na Genk en Gent de derde erkende penya in ons land”, aldus Dieter Claerhout. De supportersverenigingen van Barcelona zijn een mix van een fanclub en een financiële supportersgroep. Ze zijn ontstaan uit noodzaak tijdens de dictatuur van Franco, die Catalonië zeer vijandig gezind was. Tegenwoordig verdwijnen de opgebrachte gelden echter niet meer in de koffers van de voetbalploeg. Dit seizoen zal de penya in Knokke-Heist geld inzamelen ten voordele van een project in Cambodja dat scholen bouwt en waterpompen in dorpen installeert. Het geld zal worden ingezameld door steunkaarten te verkopen van 5 euro en door het organiseren van een tombola. Op zaterdag 2 maart om 16u komen de leden van de penya samen in de “The New Bot-Kill" in Knokke om samen met Estrella-bier in de hand de “clasico” te bekijken. Meer informatie vind je ook op de Facebookpagina

Kaarten en informatie te verkrijgen via pbknokkeheist@hotmail.com of via 0477 38 34 55 en 0477 22 04 49.

Smeulende trein naar Zeebrugge

Op een trein (L51A 957) die om 7.05u in Brugge vertrokken is richting Zeebrugge-Dorp is woensdagochtend rond 7.20 u een hoogspanningskast van het tractievoertuig beginnen smeulen. De treinbestuurder heeft de trein onmiddellijk tot stilstand gebracht. Zo'n 45 mensen moesten uitstappen in het station van Lissewege. Tijdelijk werd door het voorval één spoor versperd. Het is nog onduidelijk hoe het probleem met de hoogspanningskast is kunnen ontstaan. Er was wel rook, maar van brand was geen sprake. De brandweer van Brugge heeft het voorval onderzocht. De 45 inzittenden konden even na 8 uur met een andere trein hun reis naar Zeebrugge verderzetten. Door het voorval werd ook de terugrit vanuit Zeebrugge-Dorp naar Brugge afgeschaft. Veel hinder heeft dat niet veroorzaakt gezien vanwege de Krokusvakantie geen scholieren met de trein mee moesten.

Ter Duinen Heist in ‘Beestigste Fietsquiz’

In Kinepolis Brugge werd zopas de ‘Beestige Fietsquiz’ gehouden. In de quiz, die gepresenteerd werd door Niels Destadsbader, namen 18 ploegen uit de eerste graad van het secundair onderwijs het tegen elkaar op. In totaal namen 70 leerlingen en 18 leerkrachten deel. Ze kregen vragen over de verkeersregels en hun weetjes over de fiets werden er uitgebreid getest. De ploeg van de Ter Duinen Campus uit Heist werd derde na teams uit Assebroek en Menen. Ze wonnen cadeaubonnen en fietsboxen met routekaarten. Alle deelnemers ontvingen ook een goodiebag. Een en ander was onderdeel van de actie ‘Hang het beest niet uit in het verkeer’. Deze campagne is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de federale dienst politionele veiligheid. en zet jongeren van de secundaire scholen aan om met een veilige fiets te rijden en de verkeersregels te volgen. In het kader daarvan hield de politie van oktober tot februari ruim 40.000 fietscontroles in heel West-Vlaanderen, zowel in de scholen als op de openbare weg. Tijdens de eerste maand alleen al werden 17.668 fietsen aan een controle onderworpen.

12.2.13

Hotel De Laurier Beste Romantische Hotel van België

Annelies Degroote kreeg maandag van Hotelspecials.nl de award uitgereikt als uitbater van het “Beste Romantische Hotel" van ons land. De award is een initiatief van de boekingsite en werd toegekend aan de hand van de online beoordelingen van de gasten. De Laurier, op de hoek van de Vlamingstraat in Heist, werd twintig jaar geleden opgestart en omvat een 16-tal aangename suites voorzien van alle modern comfort van kitchinette tot badkamer. Voorzitter Anne Vervarcke-Pattyn van de Lokale Raad voor Economie en Jacky Vlietynck, voorzitter van Unizo Heist-Duinbergen waren er als eerste bij om Annelies Degroote in de bloemetjes te zetten en te feliciteren met de award. Annelies is afkomstig uit een zeer actieve familie van zelfstandigen. Haar ouders baten reeds sinds 1976 met succes het gekende Restaurant “De Waterlijn“ uit aan de Zeedijk in Heist. 

Alle info: De Laurier , Vlamingstraat 45, 8301 Knokke-Heist, tel;050 51 10 51 info@residentie-delaurier.be www.residentie-delaurier.be

Foto: van L naar R. : Voorzitter Unizo Heist-Duinbergen, Jacky Vlietynck, Annelies Degroote, Manager De Laurier, Voorzitter Lokale Raad voor Economie K-H, Anne Vervarcke-Pattyn

Laat je vaccineren tegen de bof

Ook in Knokke-Heist wordt de bevolking opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen de bof. Deze ziekte, ook dikoor genoemd, wordt veroorzaakt door een uiterst besmettelijk virus dat overgedragen wordt via speeksel. Omdat vaccineren belangrijk is voor de gezondheidsbevordering, wil het gemeentebestuur de bevolking informeren over deze ziekte die zich momenteel snel aan het verspreiden is. Vooral jongeren tussen 18 en 24 jaar zijn gevoelig, dit meestal ten gevolge van de ondervaccinatie van de kinderen zo’n 10 a 15 jaar geleden. Om levenslang beschermd te zijn tegen BOF volstaan 2 dosissen: 1 op 12 maand en 1 op 10 a 13 jaar. Indien je niet voldoende gevaccineerd werd, is het alsnog mogelijk je te laten inenten. Kijk dus best na of je voldoende gevaccineerd werd of vraag raad aan je arts. 

Symptomen van een besmetting zijn: pijnlijke speekselklieren en gezwollen wangen. Ook koorts en een grieperig gevoel horen erbij. Meestal is 5 a 10 dagen goed uitzieken genoeg om ervan af te komen. Heel soms kunnen er complicaties optreden zoals hersenvlies-en pancreasontsteking. Bij jongens en mannen kan als bijwerking ook een pijnlijke zwelling van de teelballen ontstaan.

Nieuw model Piaftoestel om te parkeren

Alle gebruikers van het oude witte model Piaftoestel in Knokke-Heist konden van 1 december 2012 tot eind januari dit jaar genieten van een voordelige omruilactie tot het bekomen van het nieuwe gele toestel. Voor het oude toestel worden vanaf 1 februari 2013 of tot de voorraad op is – immers geen nieuwe kaarten meer aangeboden. Tijdens de omruilactie werd het oude toestel en de kaart teruggenomen, en kon de gebruiker een nieuwe toestel verkrijgen aan de tijdelijke gunstprijs van 23 EUR incl. btw. Het restbedrag van het oude toestel werd daarbij integraal overgezet op het nieuwe toestel. Sinds 1 februari wordt het nieuwe toestel in de Parkingshop nu aangeboden tegen de normale prijs van 33 EUR incl. btw. De Piaf staat u toe uw parkeerplaats te betalen vanuit uw voertuig zonder u naar de parkeerautomaat te moeten verplaatsen. U hebt geen kleingeld of betaalkaart nodig. In tegenstelling tot een parkeerautomaat, die u een vast bedrag aanrekent, betaalt u met de Piaf uitsluitend voor uw exacte parkeertijd. U schakelt bij aankomst op de parkeerplaats uw Piaf aan en schakelt het vlak voor vertrek uit. Zo vermijdt u retributies ingeval u later dan voorzien naar uw voertuig terugkeert. Meer informatie over de Piaf vindt u op www.mijnpiaf.be 

Het nieuwe Piaftoestel kunt u herladen in de Parkingshop op het gemeentehuis. Mogelijke herlaadbeurten zijn 20, 40 en 60 EUR, waarbij per oplaadbeurt een transactiekost geldt van 3,30 EUR. In de toekomst wordt het ook mogelijk om via internet, van eender welke locatie, te herladen. Het Piaftoestel kan ook gebruikt worden in andere steden die dit hebben opgenomen in het beleid voor betalend parkeren. Voor meer info: Parkingshop: 050 342 306 of Knokke-Heist@parkeren.be

Eigenaar Porsche op nippertje van zwendel gespaard

Toen de politie van Knokke-Heist vijf dagen geleden een gekwiekste autozwendelaar in de kraag greep is de eigenaar van een Porsche in de badstad op het nippertje aan een oplichting ontsnapt. De politie wist de geseinde man in te rekenen in de ondergrondse parking van het Verweeplein. De 36-jarige man uit het Antwerpse had in het verleden al een hele rits dure wagens met een valse bankcheque betaald en dan onmiddellijk doorverkocht. Bij z’n arrestatie in Knokke had de man alweer een valse bankcheque op zak. Die moest dienen om in de badstad een Porsche buit te maken bij een goedgelovige eigenaar. Door het optreden van de politie is dat niet gebeurd. Inmiddels zet de Federale gerechtelijke politie in Gent het onderzoek verder. De verdachte is ondertussen voorgeleid bij onderzoeksrechter Poppe en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Ook landbouwsubsidie voor Compagnie Het Zoute

De Europese landbouwsubsidies komen in ons land niet altijd bij boeren of landbouwbedrijven terecht. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 6.000 bedrijven en organisaties bij ons genieten van Europese landbouwsteun. Het gaat om een bedrag van in totaal bijna 228 miljoen euro. De lijst toont dat er vorig jaar subsidies werden uitgekeerd aan de Koninklijke Schenking voor het domein van Ciergnon (34.405 euro), aan de Compagnie 'Het Zoute' van de familie Lippens (1.421 euro) en aan de nv Domanoy, waarin de landerijen en het kasteel Chenay van de adellijke familie Boël zijn ondergebracht (175.323 euro). Ook de Belgische afdeling van de Zweedse meubelketen Ikea (2.000 euro), BNP Paribas Fortis (700.000 euro) en een hele rist abdijen en kerkfabrieken, OCMW's, steden en gemeenten behoren tot de begunstigden. Andere vreemde eenden in de bijt zijn een theaterfestival in de Westhoek, Voka, Unizo, het ACW en het gevangenismuseum van Merksplas. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, erkent het probleem. "We strijden al jaren voor een hervorming van het landbouwbeleid, zodat het ook effectief de boeren bereikt en niet allerlei bedrijven in de agro-industrie of grootgrondbezitters, zoals abdijen of de Koninklijke Schenking."

Knokke-Heist en provincie zetten zich in voor bijen

In Knokke-Heist is zopas een initiatiecursus over bijen gestart. Deze zal de deelnemers wegwijs zal maken in het leven van de honingbijen. Lesgever is Bart Vandepoele die al jaren lang actief is als imker. Het is trouwens geen geheim dat het Gemeentebestuur een hart heeft voor bijen. Naast de diverse bloemenweides komt er dit jaar ook een speciaal ingerichte tuin in de Paulusstraat waar men bijen en andere dieren een kans willen geven. De voorbije jaren organiseerde de gemeente bovendien twee bijensymposia met aandacht voor de problematiek rond de bijensterfte. Ook de provincie West-Vlaanderen zet zich in voor de bijen met de campagne “Laat het zoemen met bloemen”. Vanaf 1 maart kan iedereen gratis pakjes bekomen met verschillende zaadmengsels voor bloemen waar bijen dol op zijn. Er zijn twee verschillende mengsels in een verpakking van 10g. Het eerste mengsel is samengesteld uit uitsluitend éénjarige planten. Dat is ideaal voor beginners die een stukje grond in de tuin wensen te voorzien van bloemen. Een tweede mengsel is samengesteld uit hoofdzakelijk meerjarige, inheemse wilde planten. Dit mengsel is eerder bedoeld voor de iets gevorderde tuinliefhebber. 

Men kan het bloemenzaad en een begeleidende folder gratis aanvragen. Dat kan: via www.west-vlaanderen.be/bijen, via het gratis nummer 0800 20 021, aan de balie van het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis op het Jan Van Eyckplein 2, te Brugge of in onze gemeente in het bezoekerscentrum van het Zwin.

Zeebrugs fregat op de thuisreis

Nadat de mijnenjager Bellis zopas uit Zeebrugge vertrok om voor enkele maanden mijnen op te sporen en te ruimen voor de kust van Groot-Brittannië en IJsland is er ook nieuws over het fregat Louise-Marie. Volgens Eunavfor Somalia heeft het Zeebrugse fregat zopas vanuit Oost-Afrikaanse wateren koers gezet naar de thuishaven. De Louise Marie werd sedert 23 november vorig jaar ingezet bij het bestrijden van piraterij voor de kust van Somalië. In die periode heeft de oorlogsbodem bij de Hoorn van Afrika twee “Pirate Action Groups” in de kraag gevat en zo geholpen om het gebied veiliger te maken voor de scheepvaart. De Louise Marie fungeerde ook als escortvaartuig voor schepen die in het kader van het World Food Programma voedsel aanvoeren voor de Somalische bevolking. Daarbij werd nauw samengewerkt met het Franse oorlogsschip FS Surcouf. De Louise-Marie heeft ook humanitaire hulp verstrekt aan Indische zeelui die door de Surcouf waren gered toen hun vaartuig zonk. Bij het einde van de missie van het Zeebrugse fregat heeft Schout bij nacht Pedro Garcia de Paredes z’n dank overgemaakt aan Commandant Hans Huygens en z’n bemanning voor de uitstekende bijdrage die geleverd werd aan Operatie Atalanta.

KH Nieuws vanaf woensdag in de brievenbus

In Knokke-Heist wordt vanaf woensdag de nieuwe editie van KH Nieuws door Bpost verdeeld in alle bussen van de gemeente. In deze uitgave van het tweemaandelijkse gemeentelijk informatieblad, maakt men kennis met de nieuwe gemeenteraadsleden. Ze staan er allemaal in met foto en hun contactgegevens. In KH Nieuws wordt verder de balans opgemaakt van de eerste maanden van Sportoase en van de Gemeentelijke Administratieve Sancties, die in het Nederlands tegenwoordig “hufterboetes” genoemd worden. Daarnaast ook informatie omtrent de nieuwe Vlaamse geluidsnormen en over de aanpak van het sneeuw- en ijsvrij houden in de gemeente. 

De elektronische versie van het KH Nieuws kan men HIER alvast lezen.

Carnavalist aan de beterhand in Knokke-Heist

De jonge carnavalist Fréderique Devriese die onder een praalwagen van de Carnavalstoet in Heist terecht kwam is aan de beterhand. Hij bleef zondag met z’n jas haperen aan de carnavalkar en kwam zo onder de wagen terecht. Enkele carnavalisten zetten hun schouders onder de kar en konden die gedeeltelijk opheffen om Frédérique te bevrijden. Hij houdt er gekneusde ribben en een gescheurde lever aan over. Fréderique Devriese woont in Knokke-Heist en werkt als bootsman in de haven van Zeebrugge. Hij moet vermoedelijk nog een paar weken in het ziekenhuis blijven. Ondertussen stromen de wensen voor spoedig beterschap binnen op de Facebookpagina van de jongeman.

Kunstk(r)amers in Knokke-Heist

Men kan nog tot 24 februari in Scharpoord terecht voor de tentoonstelling 'kunstk(r)amers'. Daarbij is het werk van alle ateliers van deKunstAcademie in één ruimte samengebracht. Alle leerlingen uit lagere, middelbare en hogere graad zijn vertegenwoordigd. Samen dachten ze na over het thema van de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs: 'Kunstkramers'. Elk atelier werkte aan een eigen interpretatie van dit thema: kunst als koopwaar, kunsthandel, kunst uit-'kramen' ... Hoewel ieder zijn idee hierover heel anders vertolkt, valt er een rode draad te ontdekken in de manier waarop de werken worden tentoongesteld: ze functioneren telkens als deel van een groter geheel. 

Een fotoreportage van Christel Bedert kun je HIER bekijken. Morgen lees je er ook over in Tam Tam.

Eerlijke banken en de ethiek van het geld in Knokke-Heist

Op donderdag 21 februari om 20 uur organiseert het Davidsfonds Knokke een avond over "de ethiek van het geld in volle crisis én eerlijke handel". Dat gebeurt in in het Cultuurcentrum Scharpoord en in samenwerking met Volksontwikkeling, Oostkustacademie en de Fair Trade Trekkersgroep. Het is niet omdat iets het nieuws niet meer haalt dat het niet meer bestaat: Eurocrisis, Dexia holding, badbank, rommelkredieten enz.. Maar de zogenaamde ‘kleinere’ banken blijken nog steeds een meer dan volwaardig alternatief. De organisatoren nodigden Rik Van Cauwelaert (voormalig hoofdredacteur en directeur strategie Knack en nu journalist bij De Tijd) en Inge Wallays (Triodos-bank) uit om hun kritische blik te laten gaan over de donkere kantjes van de bank- en financiële wereld. Rik Van Cauwelaert geeft zijn visie op de huidige handel en financiële wereld en geeft stof tot discussie om anders met geld om te gaan en te streven naar Fair Trade waar de hele wereld beter van wordt en niet alleen het Noorden. Dat zou pas Ontwikkelingswerk zijn! Inge Wallays legt uit wat ethisch, eerlijk en duurzaam bankieren is. Daarna is er kans tot vraagstelling. Hartelijk welkom en breng gerust enkele geïnteresseerde vrienden en kennissen mee. 

Deelname: 5 EUR (leden DF, vtbKultuur, Uit-pas), niet-leden 7 EUR. Abonnementen Volksontwikkeling Knokke-Heist: gratis. Kaartjes kunnen de avond zelf aangekocht worden.

11.2.13

Vissershulde

Tijdens de jaarlijkse vissershulde in Heist had waarnemend burgemeester Maxim Willems onder meer aandacht voor vissers die het voorbije jaar op zee gebleven waren. "2012 begon in mineur toen de jonge stadsgenoot Kevin Despiegelaere bewust opteerde voor een zeemansgraf", aldus Willems. Begin dit jaar was er “het vreselijke nieuws dat er tijdens een zware storm voor de Britse kust opnieuw een bemanningslid van de Vidar B462 van dezelfde Knokke-Heistse reder Eric Dewaegenaere door de storm overboord sloeg en om het leven kwam. Zijn collega’s probeerden hem nog te redden, maar Zeebruggeling Luc De Craemer overleed helaas op weg naar het ziekenhuis”. “2012 was voor vele sectoren een financieel moeilijk jaar, en zo ook voor de visserij. De Vlaamse Visveiling verhandelde dan wel meer vis, maar zag haar omzet dalen. Gemiddeld bracht een kilo vis 3,82 euro op, een daling van maar liefst 11 procent. En daarbij kwam nog eens de stijging van de brandstofprijzen met 10 cent. Een alternatief voor de dure brandstof zou Liquified Natural Gas (LNG) kunnen zijn. Verder onderzoek moet nu uitwijzen of dit goedkoper en schoner product een goed alternatief zou kunnen zijn. Deze week keurde het Europees Parlement het teruggooiverbod goed. Daarmee wil ze een einde maken aan de overbevissing en aan het teruggooien in zee van ongewenste vis. Deze maatregel kan desastreuze gevolgen hebben voor de sector. Het wordt afwachten welke haalbare oplossingen onze instanties uit hun hoed kunnen toveren. De Rederscentrale pleit alvast voor een realistische aanpak want een totaalverbod zet onze sector volledig klem. Gelukkig was er de voorbije maanden ook goed nieuws te rapen, want de kleine hekkotter Z 700 ging voor het eerst te water en de Z 333 Avatar en de Z 84 Calypso werden opnieuw in de vaart genomen".

Paus neemt ontslag

Eind deze maand gaat de paus ontslag nemen. De 85-jarige Benedictus 16 volgde in april 2005 Johannes Paulus II op bij diens overlijden. De mededeling van het ontslag kwam totaal onverwacht. 

Dinsdag verlichte avondstoet

De carnavalsviering in Heist is nog lang niet afgelopen. Op maandag bieden in Heist opnieuw een 20-tal volkskroegen gratis gerookte sprot aan. Voor velen is dat de ideale “fond” om daarna naar het bal van de Zeemeermin te trekken. Dinsdag beleeft de Carnavalsviering in de gemeente trouwens opnieuw een hoogtepunt. Zowat alle grote praalwagens nemen dan verlicht deel aan de avondstoet. De feeërieke optocht vertrekt om 19.30 u van uit de Heistse Bondgenotenlaan. Om 21.30 uur wordt ter hoogte van de grote markt in Heist een spectaculair vuurwerk afgeschoten. Op dat moment gooit Prins Yves I babelutten en ballen naar de kinderen. Daarna heeft de symbolische verbranding plaats van Prins Carnaval.

Parcours verlichte avondstoet:  Bondgenotenlaan – Westkapellestraat – Noordstraat  - Pannenstraat - Knokkestraat – Kursaalstraat – Bondgenotenlaan – Koudekerkelaan

Voetbal in de regio

Het is zondag een mixed bag aan resultaten geworden voor de Knokke-Heistse voetbalploegen. In Tweede Provinciale A verloor VV Westkapelle op verplaatsing met 5-2 van Veurne. FC Knokke won met 1-0 van SV Koekelare. Knokke staat met 41 punten op de 2de plaats in de rangschikking, op slechts 1 punt van leider Oudenburg. Westkapelle is gedeeld elfde met 22 punten. In Derde Provinciale B speelde Heist 1-1 gelijk tegen Loppem. Moerkerke verloor thuis met 1-2 van Nieuwpoort. In het klassement staat Heist met 47 punten op de eerste plaats, met 11 punten voorsprong op Oostkamp. Moerkerke staat gedeeld 7de met 28 punten. In Vierde Provinciale B won Zeebrugge met 2-1 van Zerkegem. Die wedstrijd werd trouwens zaterdagavond al gespeeld. Zeebrugge staat derde in de rangschikking met 36 punten.

Sneeuw en confetti in Knokke-Heist

De Carnavalnacht in de badstad kreeg niet alleen af te rekenen met confetti maar ook met een licht sneeuwtapijt. In de hele provincie viel in de vroege uren van maandag sneeuw en poedersneeuw bij temperaturen net onder het vriespunt. In Knokke-Heist viel er nauwelijks 1 cm. In het zuiden van de provincie was dat op plaatsen vijf keer zoveel. Tijdens de ochtendspits was voorzichtig rijden dan ook de boodschap. Vanwege de Krokusvakantie was het echter rustiger op de weg. In Knokke-Heist werd bij deze plotse winterprik niet gestrooid. Toen de temperatuur naar het vriespunt steeg zijn rond 10u maandagmorgen wel de veegwagens uitgereden om sneeuw en confetti uit het straatbeeld te ruimen. Eerder in de ochtend was het gemeentepersoneel trouwens al gestart met het handmatig opruimen van het Carnavalafval in de straten.

Gemeente nam alle mogelijke maatregelen

Eerste Schepen Maxim Willems van Knokke-Heist zei maandag het zware ongeval tijdens de Carnavalstoet zeer te betreuren. Hij herhaalde echter dat de gemeente met de tijdelijke politieverordening “alle mogelijke maatregelen voor de veiligheid” neemt, maar dat het onmogelijk is “om alles in het oog te houden in een stoet waar 3.000 Carnavalisten in opstappen”. Ook onder de vrienden van de zwaar gewonde Fréderique Devriese is de verslagenheid groot. Toen kompanen van de 22-jarige voor de stoet hadden geopperd dat ze er flink tegen aan zouden gaan, had hij nog gezegd: “van ons is da altijd verstandigweg dame ki buitn komen”. Ondanks het ongeval was het Heistse Carnaval andermaal een groot succes. Zondagnamiddag kon men over de koppen lopen en kon men enkel in de rand van de deelgemeente hopen op een parkeerplaats. Velen waren dan ook met tram en trein naar Heist afgezakt. Niet alleen Krokusvakantiegangers maar ook Carnavalhaters hadden de badstad eerder al verlaten om in de Ardennen, Center Parcs en Carnavalvrije delen van Zeeland hun vrije dagen door te brengen. In Heist had het er trouwens even naar uitgezien dat de stoet zonder de Carnavalprins zou moeten uitgaan. De broer van Yves I, Nick Dreypondt, was donderdag namelijk zwaar gewond geraakt bij een verkeersongeval in de Westkapellestraat. Zondag was het meteen ook de eerste Carnavalstoet die zich moest schikken naar de nieuwe Vlaamse geluidsnorm van maximaal 98 decibel. Aan het geluidsvolume van de wagens was dat echter nauwelijks te merken. In de badstad gaan steeds meer stemmen op om het alcoholgebruik op de praalwagens strikter onder controle te houden. 

EEN FOTOREPORTAGE OVER HET HEISTSE CARNAVAL VAN DE HAND VAN CHRISTEL BEDERT VIND JE HIER 
En HIER nog meer foto's.

10.2.13

Lekkerbekken winnen met Torbullero’s

De deelnemers aan de Carnavalstoet in Heist passeerden zondagnamiddag ook voorbij de jury die volgens allerlei criteria de punten toekende. Het ging om 32 groten en 9 kleine wagens. Bij grote praalwagens slaagde kar nr 55 van de Carnavalvereniging De Lekkerbekken erin met 1118 punten de eerste plaats in de wacht te slepen. Ze deden dat op het thema “Torbullero’s”. De grote groep van de winnende Carnavalvereniging had voor de gelegenheid een eigen choreografie ingestudeerd. Bonte & Co haalden met hun Matrozetjes een tweede plaats terwijl Hyena Safari met de Siekstjes beslag legden op het brons.  Bij de kleine Carnavalwagens was het goud weggelegd voor de groep van Steve De Graeve, die 908 punten kreeg voor de wagen Hans en Grietjes Heksenketel. De volledige uitslag van de Carnavalstoet kun je HIER bekijken.

Zwaar ongeval op Heistse Carnaval

Tijdens de grootste Carnavalstoet van West-Vlaanderen hebben zich zondag in Heist een aantal ongevallen voorgedaan. Het zwaarste ongeluk gebeurde kort na 17u met de praalwagen van Club Bizarre van de Lmfao Party Rockers. De Carnavalswagen die ongeveer in het midden van de stoet optrok bevond zich net voorbij het Vissershuldeplein ter hoogte van het begin van de Jozef Dhoorelaan toen een jonge 20-er onder de wagen is terecht gekomen. De jongeman werd volgens de politie zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Hij zou onder de praalwagen gevallen zijn bij het oversteken van de straat tussen twee delen van de wagen in kwestie. De jongeman heeft ernstige inwendige kwetsuren opgelopen. De politie deed zondagavond nog de nodige opmetingen en ook het parket is ter plaatse afgestapt. Het is het soort ongeval waar in Knokke-Heist al lang voor gevreesd werd. Zoals elk jaar werd vorige maand ook weer een politieverordering goedgekeurd in een poging om het carnavalgebeuren in zo veilig mogelijke banen te leiden. Het onderzoek zal nu moeten uitwijzen hoe het ongeval precies is gebeurd. De Carnavalsvereniging Club Bizarre doet al sedert 1994 mee aan de Carnavalsviering in de badstad en de leden zijn dus bijzonder ervaren in het optrekken in de stoet. Er namen zondag 63 groepen en carnavalwagens deel het Heistse Carnaval. Naar schatting kwamen zo'n 30.000 mensen de stoet bekijken.  

Foto met dank aan Walter Baete.