31.7.10

Achtste Beachtriathlon bij Surfers’ Paradise

Op zondag 29 augustus organiseert Surfers’ Paradise de 8e editie van de Beachtriathlon. Op het programma staan 500 m zeezwemmen, 6 km mountain biken op het harde zand heen en terug richting Knokke, en 3 km lopen eveneens op het harde zand maar dan richting Het Zwin. De start wordt gegeven om 11h. Men kan individueel deelnemen, ofwel als Trio waarbij iedereen een onderdeel voor zijn of haar rekening neemt. Er is verder ook een speciaal familie klassement. Het evenement is destijds ontstaan als een ledenactiviteit. De Beachtriathlon verloopt tegenwoordig in samenwerking met Rotary / Rotaract Kortrijk – Harelbeke. De opbrengst gaat naar het goede doel. Het evenement is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde op de sporkalender in Knokke-Heist.

Jongste wereldzeilster passeert woensdag onze kust

In de loop van woensdag passeert de 14-jarige Nederlandse Laura Dekker voorbij de kust ter hoogte van Knokke-Heist bij het begin van haar omstreden solozeiltocht rond de wereld. De kinderrechter in onze buurprovincie Zeeland heeft deze week de ondertoezichtstelling door Jeugdzorg opgeheven waardoor het aan de ouders was om toelating te geven voor de wereldreis. Laura onderneemt de tocht aan boord van haar 11,50m lange tweemaster Guppy. Ze vaart samen met haar vader tot in Portugal. Daarna gaat ze op haar eentje verder richting Caraïbische eilanden en via het Panamakanaal naar de Galapagos eilanden, Australië en Bali. Daar wordt beslist of ze via het Suez Kanaal of via Kaap De Goede Hoop terug naar Europa vaart. Tijdens het orkaanseizoen zal de jonge zeilster lange onderbrekingen houden en terug naar huis vliegen om via de wereldschool onderricht te volgen.

Weer dolfijn gespot voor het strand van Knokke-Heist

Voor het strand van Knokke-Heist werd vrijdag door diverse personen opnieuw een dolfijnachtige opgemerkt. Dat werd zaterdag bevestigd door de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee. Volgens de dienst ging het om een Tuimelaar (Tursiops truncatus) en is het mogelijk hetzelfde exemplaar dat vorige week gemeld werd door de reddingsdienst en badkarpersoneel. Het dier leek springlevend. Tuimelaars eten vooral vissen die in scholen zwemmen en ook garnalen, krill en andere schaaldieren die op de bodem voorkomen. Ze eten ongeveer 6 à 7 kilo per dag en jagen soms tot vlak onder het strand.

Werk van Félicien Rops op de ‘Nacht van Het Zoute’

Vrijdagavond 6 augustus worden is het in de badstad weer tijd voor de ‘Nacht van Het Zoute’. Dat is een exclusief evenement dat al enkele jaren succes heeft en waarbij een aantal kunstgalerijen, interieurzaken en exquise boetieks hun deuren tot in de late uren open houden voor een cocktailnacht. Naar aanleiding van de ‘Nacht van Het Zoute’ wordt in de Offa Gallery in de Kustlaan trouwens een uitzonderlijke tentoonstelling geopend van originele werken van Félicien Rops (1833 – 1898). De beroemde Waalse graficus veroverde en choqueerde de wereld destijds met ondeugende prenten en tekeningen. Kunsthandelaar Olivier Fayt deed er enkele jaren over om 17 werken samen te brengen voor de tentoonstelling. Het gaat om een tiental aquarellen, een zevental etsen en enkele tekeningen. De expo Rops loopt tot eind september. De dag na de Zoute Night kan men tot 15 augustus, in het Cultuurcentrum Scharpoord terecht voor de 35ste kunst- en antiekbeurs Art Nocturne.

Meer tramreizigers in juli beweert De Lijn

Volgens De Lijn heeft de kusttram in juli 1.478.629 reizigers vervoerd tussen Knokke-Heist en De Panne. Dit is een stijging van 1,55 procent in vergelijking met juli vorig jaar. De balans werd opgemaakt voor de periode tot 25 juli. Het cijfer moet met een paar emmers zout genomen worden. De meeste reizigers op de tram rijden namelijk gratis en moeten geen ticket laten valideren. Om het eindcijfer te bepalen werkt De Lijn met schattingen die totaal overtrokken zijn. Volgens de onbetrouwdbare cijfers van De Lijn namen 59.145 reizigers per dag de kusttram. De drukste kusttramdag zou 21 juli geweest zijn met 74.646 reizigers. Zeventig procent van de reizigers in de zomer is toerist, aldus nog De Lijn. Op de bijgaande afbeelding zie je ook waarom de directie van De Lijn het oorspronkelijk ontwerp voor de Kabouter Wesley tram heeft doen aanpassen...

30.7.10

Geen UCI wereldbeker in Knokke-Heist

Deze zomer geen Biketrials World Cup in Knokke-Heist. Na drie succesvolle edities op het Sportstrand aan het Stübenpark in Duinbergen werd de wereldbeker nu verplaatst naar Antwerpen. De wedstrijd krijgt dit weekend z’n beslag in de Scheldestad.

Vermiste meisje weer terecht

Het 17-jarige zwakbegaafde meisje uit ons land, dat in de buurt van Cadzand sinds woensdag werd vermist is terecht. Het meisje dat wegliep nadat ze ruzie kreeg met familieleden is in eigen land teruggevonden. Dat heeft de Zeeuwse politie meegedeeld.

Waterhoos voor de kust van Knokke

Vrijdagmorgen was rond 10u korte tijd pal voor de kust van Knokke een waterhoos te zien. Dit werd opgemerkt door strandwerkers. Terwijl over land de zon scheen hadden zich boven zee donkere wolken samengepakt. Zo’n 2 km buiten de kust verscheen volgens getuigen plots “een tornado”, die zich vanuit het westzuidwesten richting Nederland bewoog. Gezien water werd aangezogen betrof het een waterhoos. Dit natuurfenomeen bestaat uit een trechtervormige slurf veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen. Als deze windslurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, wordt het verschijnsel een waterhoos genoemd. Een waterhoos is doorgaans een betrekkelijk onschuldige vorm van een windhoos. Waterhozen komen vooral in de tweede helft van de zomer en het najaar voor, wanneer het relatief warme zeewater de vorming van buien bevordert. Die buien ontstaan vooral in koude uit de poolstreken afkomstige lucht waarbij grote temperatuurverschillen optreden tussen het zeewater en de lucht daarboven. De waterhoos voor Knokke werd om 9.55u ook zeer zwak waargenomen door de webcam op de oude havenmuur in Zeebrugge. Ook bij Surfers' Paradise werd het fenomeen gefotografeerd.

Zwak begaafde landgenote vermist net over de grens

Volgens de politie is een 17-jarig zwakbegaafd Belgisch meisje vermist net over de grens in Zeeuws-Vlaanderen. Het meisje liep woensdagmiddag boos weg vanuit het zwembad in Breskens na een ruzie met familie. Ze zou teruglopen naar de camping in Cadzand waar de familie verblijft. Daar is het meisje echter nooit aangekomen. De vermiste landgenote is ongeveer 1.60 meter lang, blank, gezet en heeft lang sluik haar en blauwe ogen. Ze had op het moment van verdwijning een driekwart grijze spijkerbroek aan, een aqua blauw t-shirt met V-hals en blauwe slippers. Ook droeg zij een gouden ketting met een hanger in de vorm van de letter 'K'. Mensen die het meisje gezien hebben nemen best contact op met de politie.

29.7.10

Airbag redt leven van motorrijder

Donderdagavond heeft zich in de Ambachtelijke Zone ‘t Walletje in Westkapelle ter hoogte van Depannage Claeys een zwaar ongeval voorgedaan. Een personenwagen is daarbij langs de Kalvekeetdijk ingereden op een motorrijder, een gemeentearbeider. Door de klap werd de airbag geactiveerd, hetgeen zo goed als zeker het leven gered heeft van de motorrijder. De man kwam naast een vrachtwagen ten val. Hij liep daarbij verschillende beenbreuken op. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en het verkeer langs een deel van de Kalvekeetdijk werd een tijd lang onderbroken. Ondertussen onderzoekt de politie de omstandigheden van het ongeval. Onder meer wordt nagetrokken waarom de oudere bestuurder van de wagen volgens verklaringen van z’n rijweg zou afgeweken zijn.

Ook voor Knokke-Heist een afgebakende zone voor kitesurfen

Als de gemeenteraad er mee akkoord gaat dan krijgt straks ook Knokke-Heist een speciale zone voor kitesurfen. De reddingsdiensten, afgevaardigden van de kustgemeenten en de watersportclubs zijn namelijk zopas overeengekomen dan kitesurfen aan onze kust vanaf komend jaar enkel nog kan in afgebakende zones bij windsnelheden tot en met zes beaufort. Het dossier van het kitesurfen raakte begin juli in een stroomversnelling na een dodelijk ongeval in Oosduinkerke. In het nieuwe reglement wordt ook de opleiding aangepakt. Wie in zee wil gaan kitesurfen zal zich eerst moeten aanmelden bij een erkende watersportclub. Er komen tevens fluo vesten per doelgroep, waarbij er een onderscheid zal worden gemaakt tussen beginners, dagkiters en gevorderde kiters. Verder is een bufferstrook van minstens 50 meter voorzien tussen de kitezone en de zone van de baders. De bebakening zal uniform zijn voor de hele kust. De bufferzones zullen worden aangeduid met rode cilindrische boeien en de insteekzones met gele cilindrische boeien.

Wings and Wheels weekend voor het Bevrijdingsmuseum Ramskapelle

Op het militaire vliegveld van Ursel vindt in het weekend van 7 en 8 augustus de 9de editie plaats van de internationale militariashow “Wings and Wheels”. De volledige opbrengst van het evenement komt ten goede aan het “For Freedom Museum” in Ramskapelle. Organisator Freddy Jones en event coördinator Pascal Ginneberge streven andermaal naar een boeiende show die toegankelijk is voor de ganse familie. Bezoekers zullen verrast worden door zo’n 350 gerestaureerde militaire voertuigen, de grote openlucht militaria ruilbeurs, de talrijke kampementen met re-enactment en het sterke animatieaanbod met optredens, luchtballonnen en helikopterluchtdopen.

Wijziging rijrichting Diksmuidestraat

Vanaf maandag 9 augustus wordt de rijrichting in het deel van de Diksmuidestraat tot aan de Dumortierlaan, omgekeerd. De rijrichting wordt dus van de Dumortierlaan naar de Nieuwpoortstraat. Door deze maatregel zal de plaatselijke school makkelijker en veiliger bereikbaar zijn, gezien de verkeersstromen op die plaats zullen gespreid worden.

Mastenacrobatie op “Frederyk Chopin”

Momenteel ligt de Poolse 2-master "Frederyk Chopin" in de Brugse achterhaven. Dat heeft te maken met de promotie van het Chopin-jaar en Polen. Alhoewel men Brugge als een pure toeristische stop voor de bemanning gepland had -zonder animatie- is er donderdagavond tussen 17 en 19u toch “open dek met Poolse dans en acrobatie in de masten”. Het schip ligt langs de Louis Coiseaukaai ter hoogte van het bedrijf Minne. STS Fryderyk Chopin is het tweede grootste zeilschip van het type brik, voorzien voor scholing en voor sportief varen. Het schip nam al veelvuldig deel aan grote zeilregatta's. Het blijft nog tot vrijdag in Brugge.

Extra plaatsen voor deelname Scapa Sports Iron Kid

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus pakt de Sportdienst van Knokke-Heist andermaal uit met de Scapa Sports Iron Kid. Momenteel zijn er reeds 720 kinderen ingeschreven. De reeks van 3 tot 5 jarigen was met 180 kinderen trouwens zeer snel volzet. Omdat er toch nog vraag is naar meer plaatsen, werd beslist om de inschrijvingsperiode te verlengen. Inschrijven kan nu nog tot donderdag 5 augustus (Daginschrijvingen zijn niet mogelijk). Bij de reeks van de allerkleinsten komen er tevens 30 extra plaatsen. Hopelijk kan er hiermee aan de vraag voldaan worden en kunnen ook de augustus-toeristen hun kinderen nog een unieke triatlonervaring laten meemaken.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist de voorbije week vind je HIER.

Weer extra onzekerheid voor strandterrassen in Knokke-Heist

Er komt geen einde aan de saga rond de strandterrassen in Knokke-Heist. De stedenbouwkundige inspectie is namelijk van plan in beroep te gaan tegen de uitspraak van de kortgedingrechter. Die verklaarde eerder deze maand dat het verzegelen van vier strandbars in de badstad in mei onvoldoende ‘gestaafd’ was. Die gebeurde namelijk om 5 uur ’s morgens, en toen was er geen bediening, en dus ook geen eigenlijke overtreding. Door deze procedurefout kunnen de strandbaruitbaters voorlopig verder werken. Van zohaast de uitspraak van de rechter in kortgeding wordt betekend wil de advocaat van de stedenbouwkundige inspectie echter beroep aantekenen. Als de inspectie vervolgens in het gelijk gesteld wordt dan kan er opnieuw verzegeld worden...

Websmash Knokke-Heist verzorgt online promotie voor Optima Open

Zoals bekend wordt de Royal Zoute Tennis Club van 20 tot 22 augustus het forum voor de eerste editie van de Optima Open, de Belgische manche van de ATP Champions Tour. Het Knokke-Heistse internetbedrijf Websmash heeft ondertussen een overeenkomst gesloten voor het realiseren van een online marketing plan voor de website www.OptimaOpen.be. Naast redactionele verslagen, interviews voor en tijdens het toernooi, wordt ook een plan in werking gesteld om zoveel mogelijk mensen naar de website in kwestie door te sluizen. Websmash is reeds twee jaar in bedrijf vanuit de Hazegrasstraat in Knokke.

Investering in Vlaamse havens iets omlaag

Het Vlaamse Gewest heeft vorig jaar 365 miljoen euro uitgetrokken voor infrastructurele investeringen in de haven Zeebrugge, Oostende, Gent en Antwerpen. Dat is volgens de Lloyd iets minder dan het gemiddelde van 387 miljoen per jaar in het voorbije decennium. Volgens een rapport van de Vlaamse Havencommissie (VHC) is iets meer dan de helft van het geld, 190 miljoen, gestoken in verbetering van de maritieme toegang van Zeebrugge en de andere havens. De commissie wijst erop dat de haveninvesteringen slechts anderhalf procent van de totale Vlaamse begroting vertegenwoordigen. De resterende 175 miljoen werd besteed aan nieuwe of lopende projecten in de vier havens. Daarvan kreeg Antwerpen iets meer dan 45 procent, Oostende 22 procent, Zeebrugge 17 procent en Gent 16 procent.

Knokke-Heist bereidt zich voor op het Vuurwerkfestival

Volgende maand wordt in Knokke-Heist de 31ste editie van het Internationaal Vuurwerkfestival gehouden. De strijd om de Coca Cola Trophy wordt tussen 19 en 25 augustus gevoerd tussen vuurwerkmakers uit Frankrijk, Denemarken, Argentinië en Canada. Het pyrotechnisch gebeuren wordt afgesloten door Zweden, de winnaar van vorig jaar. Op zaterdag 21 augustus, de Deense avond, krijgt ook de shoppingnocturne z’n beslag. De handelszaken blijven dan langer open. In dat verband krijgen bezoekers van het vuurwerkfestival trouwens een enquête voorgeschoteld. Daarin worden ze gevraagd of ze voorstander zijn van een dergelijk shoppingevenement en hoe ze er iets over vernomen hebben.

19 augustus Frankrijk
21 augustus Denemarken
23 augustus Argentinië
25 augustus Canada
27 augustus Zweden

28.7.10

Onverwachte bonus voor atlete van Triathlon Team Knokke-Heist

De halve Ironman van Antwerpen heeft een 'extra' opgeleverd voor één van de atleten van het Triathlon Team Knokke-Heist. Dominique Maas werd tweede in haar categorie Dames+45. Gezien de Nederlandse Nina Bakker, die eerste was, het slot voor deelname aan het Ironman Wereldkampioenschap in Clearwater Florida niet opnam, kwam de Knokke-Heistse plots in beeld. Dominique Maas moest geen twee keer gevraagd worden en maakt zich nu op voor dit Wereldkampioenschap halve afstand in de States op 13 november.

Frère reddingsboei voor CMA CGM?

Volgens De Tijd is er kans dat de Knokke-Heistse tweedeverblijver en zakenman Albert Frère zich inkoopt in de Franse rederij CMA CGM, die in Zeebrugge en Antwerpen een containerterminal uitbaat. De derde containerrederij ter wereld, met hoofdzetel in Marseille, maakt vanwege de economische crisis en grootschalige nieuwbouw moeilijke tijden door. De familie Saadé, die aan het roer staat van de rederij, is daarom gesprekken begonnen met de Frère-holding NPM én met oude bekenden van Frère, FSI en Butler Capital. CMA CMG kijkt aan tegen een schuldenberg van 6,1 miljard dollar (meer dan twee keer het eigen vermogen) en heeft dringend een kapitaalverhoging nodig van zo’n 750 miljoen dollar. Er zijn verschillende gegadigden, maar de familie Saadé wil de controle behouden over het bedrijf, en dat ligt bij de investeerders zeer moeilijk. CMA CGM heeft 16.400 werknemers in dienst en 365 schepen in bedrijf. Het is trouwens niet allemaal slecht nieuws. De rederij boekte in het eerste trimester een winst van 273 miljoen dollar. Voor het hele jaar mikt CMA CGM op 13 miljard omzet en 1,8 tot 2 miljard operationele cashflow. Een record. De familie Saadé zal die cijfers ongetwijfeld gebruiken om een participatie duur te verkopen. De nabije toekomst zal uitwijzen of de bekende Knokke-Heistse tweedeverblijver zich voor het eerst “in de maritime” zal wagen. Als hij het overweegt is nu trouwens het moment. De containersector is namelijk duidelijk terug aan het aantrekken.

Zeemansliederen bij Sincfala in Heist

Na het succes van Amalia Vermandere vorige week staat in de podiumtent bij het Sincfalamuseum in Heist donderdagavond de formatie ‘4 Beaufort’ op het programma. Dat gebeurt in het kader van de populaire zomerse museumavonden. Vier struise heren geven de toon aan met meeslepende zeemansliederen. De formatie werd in 2004 opgericht en brengt shanties die stuk voor stuk behoren tot het erfgoed van de maritieme cultuur. Donderdagnamiddag is er trouwens om 16 uur op de Folkloremarkt in Heist ook een optreden van “La Passion”.

Ter Linden Knokke kampt straks met ‘beddenoverschot’

Met het oog op de bouw van een nieuw ziekenhuis bij de Kalvekeetdijk in Knokke is het AZ Gezondheidszorg Oostkust op zoek naar een afnemer voor oud materiaal. Het gaat ondermeer om 350 ziekenhuis bedden. Dat loopt echter niet van een leien dakje. In het verleden kwam oud ziekenhuismateriaal vaak bij hulporganisaties terecht, die het verscheepten naar de derde wereld. Die samenwerking is echter stopgezet en er zijn geen nieuwe kandidaten. Er wordt dringend naar een oplossing gezocht, gezien het nieuwe ziekenhuis over 4 jaar een feit moet zijn. De overschotbedden zijn gratis, maar geïnteresseerde organisaties moeten het materiaal zelf ophalen en het vervoer bekostigen.

Frieten worden duurder en korter

Consumenten, frituren en restaurants kijken aan tegen een periode met duurdere en kleinere friet in onze regio. Door de koude winter en het recente droge en warme weer is namelijk een tekort ontstaan aan grote aardappelen. Voorlopig wordt de prijs van een pakje friet echter nog niet verhoogd. In augustus komen in onze polder namelijk de meeste aardappelen uit de grond. Als de prijs voor de frietaardappelen dan nog steeds hoog is dan wordt een toeslag onvermijdelijk, aldus de sector. Er worden niet alleen minder kilo's geoogst, er zijn ook minder grote aardappelen en dat heeft weer zijn invloed op de lengte van de friet. Een goede friet is volgens de Belgische koepelorganisatie van frituurbakkers 6 à 7 centimeter lang. De slechte oogst zal evenwel resulteren in frieten die tijdelijk 'een centimetertje' korter zijn.

27.7.10

Huldiging Jimmy Frey op Eerste Kneistischlagers

Op de eerste editie van Kneistischlagers wordt op zondag 1 augustus de bekende Vlaamse zanger Jimmy Frey gehuldigd. Dat gebeurt naar aanleiding van zijn 71ste verjaardag. Jimmy Frey werd in 1939 in Brugge geboren, maar verhuisde twee jaar later naar Heist. Toen z’n ouders uit elkaar gingen werd hij een tijdje opgevangen in een pleeggezin in de badstad, maar kwam daarna in Brussel terecht. Het was in Heist echter dat de muziekleraar in de gemeenteschool al het uitzonderlijke zangtalent van z’n leerling had opgemerkt. In 1967 werd Jimmy Freys eerst schlager in de hitparade genoteerd. En zondag is het precies 40 jaar sedert hij de Vlaamse liedjeswereld veroverde met de megahit “Rozen voor Sandra’. Naast Jimmy Frey zal ook de Golden Bis Band voor de nodige schlagersfeer zorgen. Het unieke evenement is een initiatief van het Boulevardcomité en krijgt z’n beslag op het Evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist.

Kaarten: 5 euro bij Toerisme Knokke-Heist en bij de ingang van de festivaltent

Vlaggendansen op het Heldenplein Heist

Nu donderdag 29 juli is op het Heldenplein de Vlaggendansgroep Symbolica te zien. Deze culturele groep uit het Limburgse Genk werd ruim 40 jaar geleden opgericht en brengt een gevarieerd programma van vlaggendans en mimespel. De groep bestaat uit een 40-tal jongens tussen de 11 en 18 jaar. De vlaggendansers waren al te gast in vele Europese landen en volgend jaar staan voor de vijfde keer optredens in de Verenigde Staten op het programma. Deze zomer zijn ze te gast aan onze Kust. Ondermeer donderdag om 16u in de put van het Heldenplein in Heist.

Honderdjarigen gevierd in Knokke-Heist

In het Woon- en Zorgcentrum in Westkapelle en bij OLVO in Heist werden de voorbije dagen 2 honderdjarigen gevierd. Het ging om Martha Croes en Lazarie Maes. Croes is de weduwe van Camiel Van Damme. Ze schonk het leven aan negen kinderen. De honderdjarige heeft inmiddels 27 kleinkinderen en 45 achterkleinkinderen. Lazarie Maes werd geboren in Ettelgem in een gezin van zes kinderen. Toen ze 18 was trad ze in het klooster. Tijdens haar beroepsloopbaan was ze op diverse plaatsen in de provincie kleuterleidster.

Zondag 5 september ‘Fin de Saison on the Beach’ Lions Knokke-Zoute

Je verneemt er meer over bij Activiteiten Knokke-Heist.

Mijn Restaurant koppel uit Knokke-Heist heeft de storm doorstaan

Je leest er HIER meer over.

De Federale verkiezingen hebben Knokke-Heist veel geld gekost

De Federale verkiezingen hebben elke kiezer in Knokke-Heist 2,81 euro belastingsgeld gekost. Dat betekent dat in totaal bijna 78.000 euro uit de gemeentekas moest geput worden. Het is inderdaad zo, dat ook bij verkiezingen voor de hogere overheden, het de gemeentebesturen zijn die het leeuwendeel van de organisatie en de kosten op zich moeten nemen. Om te beginnen is er het opstellen en drukken van de kiezerslijsten, de oproepingskaarten en de stembiljetten. Andere uitgaven vormen het herstellen van materiaal voor de opbouw van de stemlokalen, de aankoop van het administratief materiaal zoals handleidingen en kieswetboeken, plus de opkuis van de gebruikte gebouwen door een schoonmaakbedrijf. Ten slotte zijn er ook de personeelskosten. In het totale kostenplaatje van bijna 78.000 zijn evenwel het gebruik van de gemeentelijke wagens en de extra prestaties van de Dienst Burgerzaken niet inbegrepen omdat het onbegonnen werk is om dat correct uit te splitsen.

Deskundige onderzoekt ganzenschade bij hoogdringendheid

De kortgedingrechter in Brugge heeft de aanstelling van een deskundige bevolen in acht dossiers van ganzenschade. De aanstelling komt er op vraag van enkele landbouwers, ondermeer uit onze badstad. Ze waren naar de rechter gestapt, omdat hun gewassen afgelopen winter werden opgegeten of vertrappeld door ganzen. De deskundige zal nog voor de oogst in augustus de precieze omvang van de schade becijferen. Naast de getroffen velden in de Knokke-Heistse polder werd door de dieren ook schade aangericht in Oostkerke, Oudenburg, Jabbeke en Vlissegem. De landbouwers hadden aanvankelijk hun schadedossiers ingediend bij het Vlaamse Gewest, maar hun vorderingen tot schadevergoeding werden afgewezen omdat ze niet binnen de vijf dagen waren ingediend. Daarop stapten de landbouwers naar de rechter en werden het Vlaamse Gewest en ook Natuurpunt gedagvaard. Natuurpunt had een tegenvordering ingediend, maar die werd afgewezen wegens ongegrond. Het Vlaamse Gewest van haar kant stelde dat de rechter niet bevoegd is om te oordelen over eventuele schade, maar de rechter oordeelde van wel. De eis van de landbouwers is bijgevolg ontvankelijk en ook gegrond, omdat er wegens de nakende oogstmaand sprake is van hoogdringendheid.

26.7.10

Knal Bergkamp van start in Zwitserland

De 64 deelnemende jongens en meisjes uit het eerste en tweede middelbaar van het Bernardusinstituut in Knokke zijn maandagavond goed en wel aangekomen in Monte Moro. Dat is het vakantieheem op de bergkamplocatie van het jeugdproject Knal in het Zwitserse Saas-Grund op een hoogte van 1570m. De tocht aan boord van de dubbeldekcar is volgens de organisatoren probleemloos verlopen. Tot 6 augustus zal de groep genieten van creatieve spelactiviteiten en stevige bergtochten. Vanuit hun vakantiehuis hebben de jonge Knokke-Heistenaars een overweldigend uitzicht over 14 bergtoppen van meer dan 4000 meter. Vier van deze bergtoppen zullen zij de komende dagen trouwens beklimmen. De eerste reisdag werd afgesloten met een stevige spaghetti.

Jonge Knokke-Heistse gaat voor Miss West-Vlaanderen

De 23-jarige Charlotte De Pauw uit Knokke-Heist doet een gooi naar de titel van Miss West-Vlaanderen. Alle kandidates werden trouwens zopas voorgesteld op de Zeedijk in de badstad. Ondermeer door haar talenkennis hoopt Charlotte bij de verkiezing een goed figuur te slaan. De finale van Miss West-Vlaanderen vindt plaats op 12 september in het Casino Knokke. De kandidate die verkozen wordt gaat automatisch door naar de verkiezing van Miss België.

Meer dan 300 deelnemers voor Open Enkel Tornooi bij Tennisclub Duinbergen

Zondag werden op de terreinen van TC Duinbergen de finales betwist van het RVT Building Open Enkel Champagne Tennis Tornooi op de terreinen van TC Duinbergen. Ondanks de hitte hadden welgeteld 307 spelers van over het hele land zich ingeschreven voor het tornooi. Twee finales werden betwist tussen duo’s van eigen huis. In de categorie H35-1 won Dimitri Dendooven daarbij met overtuigende 6/1-6/3 cijfers van Xavier Pauwels. In H-4 stuurde Thomas Heyze zijn clubgenoot Maxim Marchal naar huis met 7/6 (4)-4/6-7/6 (4) cijfers. Maar Maxim stond op zijn strepen en won in H5 van Julien Lips (TC Brughia) met 6/1-6/4. In de harde topmatch op centre court in Heren 1 behaalde Ruben Devos (TC Kromveld) de overwinning op Mathias Herning (KTC Diest): 3/6-6/3-6/1.

Hieronder nog de reeksen waarin TCD-leden de finale speelden:

Dames 2 Van Gampelaere Maxine (TC Racso) w.v. An Willemyns met 6/1-6/0
Dames 3 De Beurne Hanne (TC Het Zeen) w.v. Nadia Piers met 6/3-6/2
Dames 30-1 Logghe Liesbeth (TC Blankenberge) w.v. Vicky De Groote met 6/1-6/3

Dames 4: clublid Kitty Dhondt won van Debecker Winnie (TC Panorama) met 6/1-2/6-6/1
Heren 3 Valcke Alexander w.v. Danny Meukens (Essense TC) met 7/6 (11)-6/1
Heren 4 Nicolas Maelfait w.v. Bas Arnauw met 6/4-2/6-6/4
Heren 35/2 Steven Lagast w.v. Picqueur Dirk (Olse Merksem TC) met 1/6-6/4-6/1
Heren 55/1 Buysse Jean-Pierre (TC Zottegem) w.v. Paul Moeyaert met 6/3-7/5
Heren 6 Roels Niek (TC Brughia) w.v. Bart Louagie met 6/4-6/2

Foto: 1. Ruben Devos (l.) die in de reeks Heren 1 won van Matthias Herning

2. Maxim Marchal (TC Duinbergen) verloor de finale in Heren 4, maar pakte de titel in Heren 5

Programmering Optima Open in Knokke-Heist bekend gemaakt

Zopas is in Knokke-Heist de programmering bekend gemaakt voor de eerste editie van de Optima Open. Dat is de Belgische manche in de ATP Champions Tour . Van 20 tot 22 augustus nemen in de Royal Zoute Tennis Club zes van de grootste tenniskampioenen het tegen elkaar op. Björn Borg, Pat Cash, Richard Krajicek, Goran Ivanisevic, Guy Forget en Henri Leconte komen allemaal naar de badstad met de bedoeling te winnen. Alle zes treden in Knokke-Heist in het strijdperk als topspelers die op zijn minst twee jaar uit het profcircuit zijn en minimum 35 jaar oud zijn. De spelers worden opgedeeld in twee groepen van drie spelers. De wedstrijden vinden plaats op vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus. In de finale op zondag 22 augustus staan de laureaten van de twee groepen tegenover elkaar. De finale van het tornooi zal op zondag 22 augustus live uitgezonden worden op EXQI Sport en Club RTL.

De programmering is als volgt:
Vrijdag 20 augustus om14u Match 1: Krajicek tegen Forget. Gevolgd door Match 2: Borg tegen Leconte. Nà 17 u Match 3: Ivanisevic tegen Krajicek. Zaterdag 21 augustus 14 u Match 1:Cash vs Leconte, gevolgd door Match 2: Forget vs Ivanisevic. Nà 17u Match3: Cash vs Borg. Zondagnamiddag 22 augustus: vanaf 14u de finales met om 16.30u de prijsuitreiking.

Steunpunt voor mantelzorgers

In Knokke-Heist wordt in september gestart met een ‘Steunpunt voor Mantelzorgers’. Het gaat om een samenwerkingsinitiatief van het Thuiszorgcentrum Brugge en de Mantelzorgvereniging van Ziekenzorg CM. Vanaf 23 september wil men op een maandelijkse info-en ontmoetingsnamiddag een steuntje in de rug geven aan de vele mantelzorgers uit de regio. Iedereen die de zorg opneemt voor een zieke of bejaarde ouder, partner, kind, familielid of kennis kan deelnemen aan de bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten van het steunpunt voor mantelzorgers bieden deskundigen informatie en is er ook ruimte voor uitwisseling van ervaringen.


Daarna zijn er nog namiddagen gepland op donderdag 28 oktober, 25 november en 16 december, telkens van 14 tot 16 uur. De gratis bijeenkomsten vinden plaats in CM Knokke-Heist, Stadhuisstraat 32. Voor meer info: Ilona Degraeve, vzw Thuiszorgcentrum, tel. 050 33 44 96, www.cm.be

Derde jonge Knokke-Heistenaar overleden op paar weken tijd

Nog nooit tevoren zijn in Knokke-Heist op een paar weken tijd zoveel jonge mensen om het leven gekomen. Zondag is in het AZ in Brugge Axel Chantrenne overleden, de derde in een trieste reeks. Onder zijn grote vriendenkring heerst diepe verslagenheid. Axel Chantrenne was 35 en was een paar dagen geleden onwel geworden. Korte tijd nadat een hersentumor was vastgesteld zonk hij weg in een coma waaruit hij niet meer ontwaakt is. Axel wordt zaterdag om 11u begraven in de Margaretakerk in Knokke.

Babbette filmde ‘Kont in ’t zand’ op het Knokse strand

Onder het pseudoniem Babbette heeft de 28-jarige Gentse zangeres Elle Yana de voorbije dagen op het strand bij Surfers’ Paradise een videoclip opgenomen. Het gaat om het nummer ‘Kont in ’t zand’. Dat is de Vlaamse versie van de Duitse hit ‘Arsch im sand’ van Daniel Gramer & Daniel Schrade. Bij Surfers’ Paradise vonden de clipmakers direct voldoende figuranten die op de video wilden. Volgens Marc de Schutter, de man achter Elle Yana wordt het nieuwe nummer, dat ze als Babbette brengt, ook bij ons een hit gelijkwaardig aan ‘Dos cervesas’. De CD ‘Kont in ’t zand’ ligt later deze week in de winkel, maar is nu al te horen op Radio Paradijs 105.1.

Meer info bij http://www.elleyana.com/ en http://www.babbette.be/

Aanvaring Nederlandse vissersboot op de Noordzee

Zo’n 40 km ten noordnoordoosten van Knokke-Heist is in de vroege uren van maandag een Nederlands vissersvaartuig ingevaren op een kustvaartuig. De kustvaarder Janina lag stil in een aangemerkt ankergebied toen het ongeval zich voordeed. Het schip liep fikse schade op ter hoogte van de machinekamer, waardoor deze vol water liep. Er zijn geen gewonden gevallen. Reddingboten hebben pompen aan boord gebracht. Er zijn inmiddels bergingsinspecteurs aan boord en twee sleepboten ter plaatse. Het Kustwachtvliegtuig heeft een inspectieronde gemaakt boven de plaats van het ongeluk. Er is geen verontreiniging te zien. Op de kapitein na zijn alle bemanningsleden van de Janina van boord. De oorzaak van de aanvaring is onbekend. De politie doet onderzoek. Het aanvarende vissersvaartuig Goeree-27 is inmiddels teruggekeerd naar de haven van Stellendam.

25.7.10

Ook Knokke-Heist op digitaal infopunt voor ondernemen

Knokke-Heist is een van de gemeenten die participeert in de nieuwe gezamenlijke website voor ondernemers en investeerders in de regio Brugge. De website moet een beeld geven van het economisch landschap en troeven in het noorden van onze provincie. Naast promotie en een overzicht van de economische actoren in het gebied pakt de website straks ook uit met cijfermateriaal voor en over ondernemers. Daarnaast bevat het digitaal infopunt ook een pandenbestand met beschikbare bedrijfslocaties. Iedere deelnemende gemeente krijgt verder een fiche met gemeentegebonden informatie.

Augustus ook weer topsportmaand in Knokke-Heist

Knokke-Heist is ook 's zomers de sportieve badstad bij uitstek en doet die reputatie ook volgende maand eer aan. Op het strand voor het Casino strijden op 6, 7 en 8 augustus de beste Belgische Beachvolleyteams om de Belgische titel. Een week later kan men de finale beleven van het Belgisch kampioensschap Beachsoccer. Het laatste weekend van augustus nemen de beste Beachtennissers het tegen elkaar op in het Stübbenpark in Duinbergen tijdens het Belgisch kampioenschap Beachtennis. En niet enkel op het strand gebeurt er wat. Op vrijdagavond 27 augustus opent Okapi Aalstar in zaal De Stormmeeuw in Knokke het basketbalseizoen met een duel tegen Leuven Bears.

Vierbote gesloten in augustus

Het ontmoetingscentrum de Vierbote in de de Vrièrestraat in Heist is gesloten van 1 tot 31 augustus. Vanaf 1 september zijn alle senioren er opnieuw welkom om deel te nemen aan de activiteiten. Dat kan elke woensdag, donderdag en vrijdag van 14 tot 18 uur.

Twee gewonden bij eenzijdig ongeval in Cadzand

Volgens hulverleners in onze buurprovincie Zeeland zijn in de vroege ochtenduren van zondag bij een zwaar ongeval in Cadzand twee personen gewond geraakt. Rond 4.20 uur reed een 21-jarige bestuurster met haar wagen, met daarin twee personen, om een ongekende reden van de weg. De auto gleed door de struiken van de dijk af en kwam onderaan de berm tot stilstand. De brandweer rukte uit met meerdere voertuigen. Het dak van de auto moest opengeknipt worden om de slachtoffers te bevrijden. De gewonden zijn met lichte verwondingen overgebracht naar het Ter Linden ziekenhuis in Knokke. Na onderzoek bleek dat de bestuurster gedronken had. Het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd.

Pasar fietstocht ook vanuit Knokke-Heist

De toeristische vereniging Pasar organiseert deze zomer opnieuw gezinsvriendelijke fietstochten aan de kust. Dat houdt telkens vertrek in vanuit een andere badplaats. Op maandag 2 augustus staat Knokke-Heist op het programma. Tussen 10 en 14.30 kan men dan bij de Pasarmobiel op de Zeedijk bij het Heldenplein in Heist vertrekken voor een tocht van 28 of 53Km. Deelnemers fietsen individueel en op eigen tempo via een uitgestippelde route. Vanuit Knokke-Heist kan men ondermeer de Zwinregio en de polder ontdekken. Concreet fietst men vanuit Heist via Duinbergen en Knokke tot in Retranchement. De terugtocht loopt via Lapscheure, Moerkerke, Damme, Oostkerke en Ramskapelle. Het gratis initiatief gebeurt in samenwerking met Westtoer en de kustgemeenten.


Meer info:
Kris De Cock, eventcöordinator, 02 246 36 62 - kris.decock@pasar.be
Leen Berthels, communicatie Pasar, 02 246 36 47 - leen.berthels@pasar.be