19.4.08

Falend wegbeheer zorgt weer voor chaos

Dat de verantwoordelijken voor het wegbeheer aan de Oostkust incompetent zijn is dit weekend andermaal gebleken. Nochtans waren werklui er in de nacht van vrijdag op zaterdag in geslaagd om in een ijltempo de wandelbrug over de Elizabetlaan in Heist-West te slaan. Het afsluiten van de kustweg heeft in dit geval slechts uren in plaats van dagen geduurd. Bij het verwijderen van de wegversperring richting Knokke-Heist vonden de bevoegde (of eerder ONbevoegde) diensten het echter niet nodig om gelijktijdig ook de versperring en omleiding bij de zeewaartse bruggen weg te nemen. Dit onverantwoord plichtsverzuim heeft ervoor gezorgd, dat het hele weekend lang het verkeer, dat gebruik maakte van de zeewaartse sluisbrug richting Knokke-Heist onnodig werd teruggeleid naar de landwaartse bruggen, voor het naar de badstad kon doorrijden. Vooral bij het ophalen van de landwaartse bruggen leidde dit ondoordacht geknoei tot een onnodige verkeerschaos. De bevolking aan de Oostkust is het beu steeds maar gegijzeld te worden door de incompetentie van de instanties die moeten instaan voor het wegbeheer en het afregelen van verkeerslichten.

Inmiddels ligt de langverwachte wandel- en fietsbrug over de Elizabetlaan. Vier jaar geleden organiseerde de Vlaamse Bouwmeester Bob Van Reeth een wedstrijd om de zeedijk in Heist West over de kustbaan heen te verbinden met het natuurgebied bij de vroegere Fourierstraat. De 107 m lange brug moet de komende weken nog verder worden afgebouwd. Ondermeer zal, om het gevaar van de ‘eigenfrequentie’ tegen te gaan, beton worden toegevoegd in de schaalsctructuur van de brug. Het algemeen evenwicht van de constructie kan echter pas worden gevonden nadat de brug compleet geassembleerd is.

Een dozijn finalisten voor begeerde Miss-titel

In de badstad werden vrijdag uitgebreid de twaalf meisjes gepresenteerd die nog in de running zijn voor de titel van miss Knokke-Heist 2009. Organisator Christophe Trio is op zoek naar een Miss voor de badstad, die “mondig is, intelligent, zelfzeker en eindeloze klasse heeft”. Voor deze derde editie wordt de lat voor de deelenemers trouwens zeer hoog gelegd. Onder de kandidaten komt enkel de 19-jarige Eline Verhasselt uit Knokke-Heist zelf. Ze studeert marketing en is overtuigd dat de badstad veel meer is dan toerisme alleen. Verder zijn er vier kandidaten uit Brugge. De rest van de finalisten komt uit Sijsele-Damme, Blankenberge, Deerlijk, Knesselare, Sint-Niklaas, Schelle en Brussel. Fotograaf Henk van Cauwenbergh maakt een kalender met de twaalf meisjes en een extra foto voor het goede doel. De opbrengst van de verkoop gaat dan naar Make a Wish. Deze organisatie vervult de hartenwensen van kinderen tussen 3 en 18 jaar, die een levensbedreigende ziekte hebben. Voor de nieuwe Miss Knokke-Heist "géén kroontje, maar een speciaal juweel ontworpen door Frank De Maere". Daarnaast mag de nieuwe miss een heel jaar rondtoeren met een blauwe Porsche. Ere zijn natuurlijk nog andere prijzen, teveel om op te noemen. De verkiezing miss Knokke-Heist heeft plaats op 6 september in het Casino Knokke.

Wie dat wil kan ook de avonturen van de kandidaat missen volgen op de reality site www.missitems.be en meer informatie over de organisatie en kandidates vindt u op www.missknokkeheist.be. De fotoreportage van de voorstelling is te zien op de website www.radioparadijs.be

18.4.08

Vier bedrijven uit Knokke-Heist in Groei-25

Vier bedrijven uit Knokke-Heist staan in de West-Vlaamse top 25 van groeibedrijven. Dat blijkt uit de ‘Gazellen van Trends’. Het toonaangevende economisch magazine bekroont daarbij de kleine ondernemingen die de laatste 5 jaar de snelste groei kenden. Daartoe kijkt men naar omzet, cashflow en het aantal personeelsleden. De meeste groeibedrijven behoren tot de industrie. Toch haalden 4 bekende Knokke-Heistse bedrijven een bijzonder verdienstelijke plaats. Het gaat om:
7. Patisserie Gaelens
8. Memlinc Hotel
20. Brasserie Rubens
24. Jack Russell textiel

De uitbaters van de bedrijven in kwestie zullen eregenodigden zijn op de eerstvolgende vergadering van de Raad voor Lokale Economie.

Evaluatie Erfgoeddag 2008 in Knokke-Heist

Zondag kwamen naar aanleiding van Erfgoeddag 2008 bijna 200 mensen een kijkje nemen in Sincfala, Museum van de Zwinstreek. Dit jaar stond Erfgoeddag met als thema ‘Wordt verwacht:’ in Knokke-Heist in het teken van de archeologische opgravingen die sinds 1987 zijn uitgevoerd in de oude dorpskern van Heist. Voor de presentatie van het materiaal kon de gemeente rekenen op de medewerking van Raakvlak, de intergemeentelijke archeologische samenwerking voor Brugge en het ommeland, waar Knokke-Heist sinds 2007 deel van uitmaakt. ‘s Morgens gaf archeologe Bieke Hillewaert ook uitleg over opgravingen voor de volgende vijf à tien jaar. ‘s Middags volgden kinderen een workshop. Wie Erfgoeddag 2008 in Knokke-Heist heeft gemist, krijgt tot en met maandag 12 mei een tweede kans. Tot dan is het aardewerk, ijzerwerk en ander materiaal dat dateert uit de 14de tot en met de 17de eeuw nog te bekijken in Museum Sincfala, Pannenstraat 140.

Sincfala: tel 050 630 872, www.sincfala.be.

Knokke-Heist klaagt bij NMBS

Omdat de problemen met de dubbeldeksrijtuigen van de NMBS op de lijn naar Knokke-Heist blijven aanhouden heeft het gemeentebestuur zopas een brief gericht aan gedelegeerd bestuurder Jannie Haeck. Daarin wordt erop gewezen, dat door de ondoordachte beslissingen van de spoorwegmaatschappij, de promotie van de trein als ideaal werk- en toeristisch vervoermiddel compleet teniet wordt gedaan. “De kustgemeenten doen grote inspanningen voor de promotie van het openbaar vervoer, maar stellen vast dat de kwaliteit van het product te wensen overlaat, waardoor onze bezoekers wellicht letterlijk zullen 'afhaken'”, aldus het gemeentebestuur. Het college dringt dan ook aan op een spoedige oplossing die zowel de reizigers van en naar Blankenberge als Knokke-Heist tevreden kan stellen. Of de nieuwe spoorbaas een oplossing zal vinden valt echter zeer te betwijfelen. Jannie Haeck komt namelijk niet uit de sector, heeft geen bedrijfservaring en heeft zijn loopbaan te danken aan - en doorgebracht in de politiek.

Loop van de Bevolking

Over geboorten, huwelijken en overlijdens lees je HIER meer

Knokke-Heists bedrijf promoot "duurste diner ter wereld"

Luxury Travel Butler, een product van het Knokke-Heistse toeristisch consultbureau The Planner.be werd gevraagd om de exclusieve promotie en PR te verzorgen voor het “duurste diner ter wereld”. Het initiatief wordt gehouden in Parijs op 17 september. Zestien gerenommeerde Michelinchefs serveren dan in Versailles aan 60 exclusieve genodigden het neusje van de zalmgastronomie. “Dat mag dan ook wel”, zegt Afgevaardigde Beheerder Filip Muyllaert. “Het prijskaartje voor de hele avond bedraagt namelijk 22.000 euro per persoon. Maar het is allemaal voor het goede doel. De opbrengst gaat integraal naar onderzoek voor de ziekte van Alzheimer".


Je leest er alles over in ORO NieuwsMAGAZINE

Knokke-Heistenaars bij de drie beste Belgische gastenkamers in het buitenland

Knokke-Heistenaar Yves Vandewalle en Nicole Van den Bussche zijn bij de drie beste uitbaters van Belgische gastenkamers in het buitenland. Dat blijkt uit een enquête van de website “best chambres d’hôtes”. Het echtpaar had vroeger in de badstad het bloeiend hotel-restaurant Sint-Yves. Toen er zich een overnemer aandiende, trokken ze naar de Middellandse Zee en kochten in de badplaats Saint-Raphaël een rustig gelegen villa in Californische stijl. De “Villa Verde” werd in een recordtempo verbouwd tot gastenverblijf met vier comfortabele en romantische kamers. Yves staat nog steeds in de keuken en biedt nu samen met Nicole een table d’hôtes aan met gastronomische allures. De voortdurende inzet leverde hen zopas een tweede plaats op in de toeristische rondvraag.


Villa Verde, Nicole Van den Bussche & Yves Vandewalle, 121 Avenue des Ajoncs d’Or, Boulouris, F-83700 Saint-Raphaël (Var, Provence-Alpes-Côte-d’Azur). Telefoon: 00-33-(0)6.15.40.38.57, www.lavillaverde.com

Veroordeeld wegens cocaïnehandel

Twee mannen en een vrouw zijn door de correctionele rechter in Brugge veroordeeld tot cel- en werkstraffen voor cocaïnehandel. Een 50-jarige man uit Knokke-Heist kreeg 300 uren werkstraf. Een 43-jarige vrouw uit Maldegem en 32-jarige Nederlander moeten een jaar naar de cel. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van de Nederlander. Het trio kreeg ook nog een geldboete van 5.500 euro. De Knokke-Heistenaar was in juli vorig jaar betrapt met ruim 7 gram cocaïne. Het onderzoek uit dat de drie dealers tussen juli 2005 en juli 2006 een cocaïnehandel hadden opgezet in Knokke-Heist.

17.4.08

Pestcontroles in Knokke-Heist bedreigen honderden banen

Lijst Dedecker (LDD) stelt vast dat de inspectie op zondagarbeid aan de Belgische Kust onverminderd doorgaat. Michèle Wouters van LDD-Oostkust. “Sedert het einde van de Paasvakantie zijn de controleurs volop gestart met controle op zondagwerk. Het regent telefoontjes van zelfstandigen die terecht panikeren over de gevolgen van de zondagsluiting die hen boven het hoofd hangt.”


“Vorige zondag bleven er al winkels dicht om de zware boetes te vermijden. Hier alleen al, in Knokke-Heist, staan naar schatting 300 banen op de tocht. Als die mensen in één fabriek zouden werken, halen ze meteen de nationale pers. Maar nu gaat het ‘maar’ om enkele kleine ondernemers en zelfstandigen,” zegt Michèle Wouters. “Als je dit doortrekt naar de hele kust kom je zelfs aan duizend jobs en meer.” Een zelfstandige getuigt: “Ik zal één personeelslid moeten ontslaan. Mijn omzet zal met 20% minstens dalen. Ik moet 10 maanden op voorhand mijn aankopen doen en hield dus geen rekening met deze pestcontroles. Ik weet nu al dat ik met veel stock zal blijven zitten. Hoe kan men als startende ondernemer het hoofd boven water houden?”

LDD Oostkust wijst ook op de neveneffecten van de controles. “Het is een sneeuwbaleffect” reageert Michèle Wouters “de horeca zal ook delen in de klappen. Alleen voor een drankje en een hapje komen de toeristen niet naar Knokke-Heist. De belastingen zullen minder opbrengen, en de gemeente zal nog geld verliezen op haar parkeermeters”. Lijst Dedecker laat de ondernemers niet in de kou staan en zet zich in voor een snelle en definitieve regeling. Nu zondag, 20 april, voeren de zelfstandigen een petitieactie bij hun klanten om de burgers bewust te maken van het probleem. De onrechtvaardige maatregel zal op affiches aan de ramen worden verduidelijkt.

LDD-kamerlid Martine De Maght heeft op federaal niveau de kat de bel aangebonden. Het is door een ‘vergetelheid’ in de wet dat de handelaars aan de kust niet langer open mogen blijven op die zondagen in het tussenseizoen. “Een drama voor de kust,” stelt De Maght,” waar sommige handelaars 30 tot 40% van hun omzet halen op zondag. Ik heb het probleem in het parlement meteen aangekaart bij toenmalig Minister van Werk Josly Piette. De minister heeft beloofd de zaak op te volgen. Maar ik heb nog niets gehoord van zijn opvolger Joëlle Milquet. De regering verstopt zich nu nog achter een advies van de Nationale Arbeidsraad, dat eerst moet worden ingewonnen.”


Ahum: Als de zondagsrust moét,
dan moeten ook alle kerkklokken zwijgen,
dat is pas rust!

Stoepkrijtactie voor Mobiele School

In de school aan de Jef Mennekenslaan in Knokke hebben honderden kinderen meegedaan aan de stoepkrijtactie. Daarbij werden de namen van sponsors met krijt op de speelplaats neergeschreven of ingekleurd. De bedoeling was duidelijk te maken dat honderdduizenden kinderen wereldwijd niet eens hun naam kunnen schrijven. De sponsoring zorgde voor financiële middelen voor de Mobile School vzw. In zo’n 14 derdewereldlanden trekken plaatselijke straathoekwerkers met hun mobiele schoolkarretjes rond om straatkinderen wat onderwijs te verschaffen. In de school in Knokke werd meer dan duizend euro sponsoring binnengehaald voor het project.


Hele zeedijk wordt hotzone

Knokke-Heist staat op het punt een overeenkomst te sluiten om langs de volledige zeedijk draadloos internet ter beschikking te stellen. Daartoe werden gesprekken gevoerd met het Blankenbergse bedrijf Citymesh. Vorige zomer was er reeds een experiment in Knokke. Nu zou wifi-apparatuur geplaatst worden op 17 verlichtingspalen van het Zoute tot in Heist. Ook het gebouw van de Reddingsdienst aan het Lichttorenplein wordt van de nodige apparatuur voorzien. De hele opzet gebeurt zonder financiële inbreng van de gemeente. In ruil voor het gebruik van die palen worden alle gemeentelijke websites vrij toegankelijk (zonder enige reclame of kosten). De gebruiksovereenkomst wordt afgesloten voor onbepaalde duur. De overeenkomst kan echter te allen tijde herroepen worden mits een vooropzeg van 6 maanden.

Op zoek naar een voornaam?

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Striptentoonstellingen

Vanaf zaterdag kan men in de Bibliotheek Scharpoord terecht voor niet minder dan drie striptentoonstellingen. Om te beginnen is er “Kuifje en de auto”. Men maakt er kennis met de verschillende speciale auto’s uit de Kuifje-avonturen. De echte stripfanaat kan verder proeven van een exclusieve tentoonstelling met werk van Gerald Forton. Deze 77-jarige Belgische stripauteur werkt in de States voor Marvel en First Comics. De stripauteurs Jean-François en Maryse Charles zijn ook van de partij. Ze zijn de makers van de reeksen “India Dreams” plus “War and dreams”. De striptentoonstellingen lopen nog tot 17 mei.

Partouche opende deuren in Dinant

De Groep Partouche, die ondermeer het Casino Knokke uitbaat, heeft zopas de officiële heropening gehouden van het Casino in Dinant. Na het vertrek van de Groupe Barrière kreeg Partouche er de licentie voor 20 jaar. Het is meteen het 52ste casino dat in handen is van de bekende Casino groep. Stichter Isidore Partouche kreeg ondertussen ook het ereburgerschap van Dinant aangeboden.

Frans Bauer op het strand van Heist

Frans Bauer komt naar Knokke-Heist. Eerder dit jaar verzorgde de zanger onder meer al 3 uitverkochte Sportpaleisconcerten. Op verzoek van velen doet hij op zondag 20 juli nu ook onze badstad aan. Het is meteen de eerste keer in z’n carrière dat hij in ons land vlak aan de waterlijn zal concerteren. Hij doet dat met z’n orkest op het Evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist. Het moet het muzikale topevenement van de zomer in Knokke-Heist worden, net twee dagen voor het Cavalia-spektakel van start gaat.

Amerikaanse recessie maakt kreeft betaalbaar

De prijs van kreeft is gekelderd. Door de Amerikaanse recessie zit Canada met een gigantisch overschot en kunnen ze hun kreeften alleen kwijtraken door een stevige prijsdaling. Terwijl een kilo kreeft een jaar geleden in de Belgische winkel nog makkelijk 45 euro haalde, is dat vandaag maar 30 euro meer. Ook in restaurants wordt een kreeft de komende tijd goedkoper. "Garnalen zijn nu dubbel zo duur als kreeft", zeggen de invoerders.

Knokke-Heistse autosjoemelaar weer voor rechter

Een 40-jarige Knokke-Heistenaar, die in september vorig jaar tot twee jaar cel werd veroordeeld voor oplichting en misbruik van vertrouwen, staat opnieuw voor de rechter. Hij tekende beroep aan tegen het eerdere vonnis, en dat verzet wordt nu behandeld. De man was gespecialiseerd in het sjoemelen met duurdere wagens. Vier burgerlijke partijen eisten samen zo’n 90.000 euro schadevergoeding. In juni 2004 werd de man al eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Hij verkeerde aldus in staat van wettelijke herhaling. Op 30 april velt de rechter opnieuw een vonnis in de zaak.

16.4.08

Verlengde mei-weekend wordt topper voor de kust

De aankondiging dat de temperatuur volgend weekend tot 20 graden kan stijgen, heeft voorlopig nog niet geleid tot extra boekingen bij de toerismekantoren aan de kust. Dat blijkt uit een rondvraag. De interesse voor boekingen tijdens het verlengde 1 mei-weekend is volgens de toeristische dienst in Knokke-Heist echter veel groter. "De meeste late beslissers wachten tot donderdag om vast te leggen waar ze hun weekend zullen doorbrengen", zegt directeur André Desmidt van Toerisme Knokke-Heist. "We verwachten bij eventueel echt zonnig weer meer oproepen vanaf donderdagnamiddag".

Leterme praat met Sarkozy over Zeebrugge

Federaal premier Yves Leterme ontmoet begin volgende maand de Franse president Sarkozy. Op de agenda ondermeer de rol van Zeebrugge als draaischijf in de gashandel. Vooral met de verkoop van het aandeel van Suez in Distrigas is dit aan de orde. Van de drie mogelijke overnemers geniet het Italiaanse Eni duidelijk de voorkeur precies omdat het volgens Leterme de rol van Zeebrugge onderstreept. Het is uiteindelijk Suez dat de knoop voor 30 juni moet doorhakken. Zes jaar geleden was Sarkozy reeds op bezoek in onze kusthaven. Op 26 september 2002 werd in het Vandammehuis in Zeebrugge namelijk een overeenkomst afgesloten om de haven illegalenproof te maken. Dat gebeurde tussen de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne, de Britse minister David Blunkett en de toen nog Franse minister voor Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy.

Wie wint de Publieksprijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek?

Je leest er alles over in ORO NieuwsMAGAZINE

Zwarte vlaggen bij de boeren in Knokke-Heist

Bij de boeren in Knokke-Heist worden de zwarte vlaggen gehesen. Dat komt nadat ze lucht kregen van ontoelaatbare achterkamerpolitiek vanwege de Vlaamse overheid. Plannen voor ontpoldering van de Willem Leopoldpolder om het Zwin te vergroten hangen namelijk nu meer dan ooit als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de actieve boeren in de polder. Het ontpolderingverhaal met vernietiging van de internationale dijk wordt vanuit de Vlaamse overheid op alle mogelijke en onmogelijke manieren steeds weer naar voor geschoven. Belangrijke en waardevolle landbouwgronden dreigen zomaar opgeofferd. De boeren kwamen echter aan de weet, dat de Vlaamse overheid nu op een drafje en zonder de beloofde onderzoeken af te wachten, een plenaire vergadering rond bestemmingswijziging wil beleggen. “Met andere woorden als een dief in de nacht wil men in de komende maand rond dit project beslissingen nemen zodat er geen weg terug is. Niet alleen het ontpolderingsverhaal zelf, maar zeker de werkwijze is onaanvaardbaar!”, aldus Hans Mommerency, regioconsulent van de Boerenbond.

Meest sexy politicus en politica op Eccentric

Op 2 mei wordt op de beurs Eccentric in Knokke-Heist de award uitgereikt voor “de meest sexy politicus en politica” in ons land. Het gaat om een initiatief van Actua-Tv. Vorig jaar waren de winnaars Anissa Temsamani en Kris Peeters. Op de shortlist van kandidaten vinden we dit jaar onder meer: Freya Van den Bossche, Michèle Hostekint, Jean-Jacques De Gucht, Peter Vanvelthoven en Mathias De Clercq. Het is de kijker van Actua-TV die via een interactieve verkiezing beslist wie met de titel gaat lopen. De opbrengst van het evenement gaat naar de Cel Zelfmoordonderzoek van Professor van Heeringen van het UZ in Gent.

Slechte stiptheid voor treinen in Knokke-Heist

De IC-verbinding tussen Hasselt/Tongeren en Knokke/Blankenberge was in het eerste trimester de minst stipte van de acht grote treinverbindingen in ons land. Oostende-Eupen scoorde best met een stiptheid van 90,6 procent. Knokke-Heist moest het stellen met amper 77,3 procent stipte treinen. De cijfers weerspiegelen hetgeen pendelaars en ook occasionele treingebruikers de laatste maanden aan den lijve hebben kunnen ondervinden. De stiptheidscijfers worden opgesteld door Infrabel. Het bedrijf noteert en inventariseert de vertragingen die zich op het netwerk voordoen, en verduidelijkt ook de oorzaak van de vertragingen. Voortaan zullen de stiptheidscijfers per trimester beschikbaar zijn.

Actie tegen toploon Maurice Lippens

Na Philips en Corporate Express kan ook Fortis op de aandeelhoudersvergadering van 29 april een schrobbering verwachten van kleine en grote beleggers. Adviesbureau Riskmetrics is ontstemd over het beloningsbeleid. De Vereniging van Effectenbezitters verzet zich tegen herbenoeming van president-commissaris Maurice Lippens uit Knokke-Heist. De tijd dat aandeelhouders zich niet bekommerden om topbeloningen lijkt definitief voorbij. Zeker nu ook grote buitenlandse beleggers, zoals internationale pensioenfondsen en verzekeraars, bij beursbedrijven aan de bel trekken als er onduidelijkheid is over de verhouding tussen de beloning en de prestaties van topbestuurders.


Adviesbureau Riskmetrics, dat grote beleggers wereldwijd op 38.000 aandeelhoudersvergaderingen in honderd landen adviseert over hun stemgedrag, spoort grote aandeelhouders van Fortis aan het beloningsbeleid ter discussie te stellen op de aandeelhoudersvergadering van 29 april. Dat blijkt uit een zopas vrijgegeven rapport. Pensioenfondsen en verzekeraars nemen de adviezen van Riskmetrics doorgaans zeer serieus. Bij Philips en Corporate Express keurden aandeelhouders eind maart en begin april delen van het beloningsbeleid af. Probleem bij Fortis is dat de onderneming aandeelhouders niet de kans geeft apart over de beloning van bestuurders te stemmen, zo blijkt uit de agenda voor de jaarvergadering van 29 april. Fortis bood beleggers deze mogelijkheid het laatst vier jaar geleden. Volgens Riskmetrics wijkt Fortis daarmee significant af van vergelijkbare beursgenoteerde bedrijven. Toch heeft de bankverzekeraar zo op het oog wel een en ander uit te leggen. Bij de publicatie van het jaarverslag eind maart, bleek dat Fortis het basissalaris van bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron met 73 procent wil verhogen, tot 1,3 miljoen euro. De bankverzekeraar heeft ervoor gekozen de verhoging van het salaris van Votron op de jaarvergadering te koppelen aan diens herbenoeming voor vier jaar. Wie Votron's loonstijging wil blokkeren, moet dus tegen zijn herbenoeming stemmen. Riskmetrics kiest op dit punt eieren voor z'n geld en adviseert beleggers vóór herbenoeming van de topman te kiezen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) staat op hetzelfde standpunt.

Ook de herbenoeming van invloedrijke president-commissaris graaf Maurice Lippens staat op de agenda. Lippens is al sinds 1990 bestuurder bij Fortis en zou volgens de code Lippens niet moeten worden herbenoemd. Op basis van zijn lange zittingstermijn geldt Lippens trouwens ook volgens de Nederlandse bestuurscode Tabaksblat niet meer als onafhankelijk. Riskmetrics adviseert aandeelhouders toch in te stemmen met herbenoeming van Lippens omdat er voldoende 'onafhankelijke' commissarissen zijn bij Fortis. De VEB deelt dit standpunt niet. "Wij stemmen waarschijnlijk tegen herbenoeming van Lippens", laat woordvoerder Gerben Hettinga weten. Ook Riskmetrics heeft zware kritiek. Fortis biedt volgens het adviesburau nauwelijks inzicht in de prestatiecriteria waaraan bestuurders moeten voldoen om bonussen te ontvangen. "Beleidsregels zijn vaag en geven te veel speelruimte aan commissarissen en het beloningscomité, waarbij aandeelhouders toezicht en invloed wordt onthouden." Deze kwestie is dit jaar extra pikant, gelet op de beloningen van president-commisaris Lippens en bestuursvoorzitter Votron. Eind maart bleek dat Lippens, die zelf voorzitter is van het beloningscomité, sinds 1 januari een hogere bezoldiging heeft gekregen. Zijn jaarvergoeding is 75 procent gestegen, van vier tot zeven ton. Aandeelhouders kunnen deze gang van zaken op de vergadering van 29 april wel aan de orde stellen, maar staan verder voor een fait accompli. "Als Fortis het beloningsbeleid bij volgende aandeelhoudersvergaderingen niet expliciet agendeert, zullen wij dat zelf doen", zegt Hettinga van de VEB. De woordvoerder van Fortis geeft aan dat het huidige beloningsbeleid nog altijd in lijn is met het in 2004 door aandeelhouders goedgekeurde beleid. "Maar we nemen de signalen van aandeelhouders zeer serieus."

Gezinsbond laat Park 58 ontdekken

Het is precies 50 jaar sedert de openstelling van Park 58 in de badstad. Eind 1957 werd dit park in Duinbergen namelijk aangelegd door het gemeentebestuur van Heist en dit met fondsen van de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Op zondag 27 april laat de Gezinsbond Knokke alle 8 tot 12-jarigen (en hun ouders) kennis maken met dit bekende natuur- en duinenpark. Dat gebeurt tijdens een doe-namiddag onder begeleiding van Diederik Strubbe, bioloog aan de Universiteit Antwerpen. De aandacht zal vooral uitgaan naar insecten, vogels en planten. Met behulp van een schepnet worden sprinkhanen, vlinders en libellen gevangen. Handige steekkaarten zijn beschikbaar om ze te herkennen. Met een verrekijker worden van op afstand nesten bekeken. Ten slotte wordt ook gezocht naar de planten die vervelende hooikoorts veroorzaken.

Locatie: Park 58, hoofdingang, onder de pergola, langs de Elizabetlaan in Duinbergen.
Meebrengen verrekijker en vergrootglas kunnen nuttig zijn.
Deelname: 2 euro voor leden of 5 euro voor het ganse gezin, 3 euro voor niet-leden
Inschrijven bij: Thierry Coryn,
thierry.coryn@telenet.be, GSM 0495-322.565

Finalisten Miss Knokke-Heist worden voorgesteld

Komende vrijdag worden in de club Zuri -onder het Casino Knokke- de 15 finalisten voorgesteld die zullen meedingen naar de titel van Miss Knokke-Heist. Ze zullen er door de ex-Miss Diamant één voor één worden voorgesteld. Meteen wordt ook de Porche cabrio onthuld waarmee de opvolgster van Julie Hemelaer, de huidige Miss Knokke-Heist, een jaar lang mag rondtoeren. Verder wordt nog de nieuwe docu-soap nader toegelicht, die over het wedstrijdgebeuren via het internet zal te zien zijn.

VVWestkapelle zeker van eindronde

Na de 3-0 thuiszege tegen Nieuwpoort is Westkapelle zeker van de eindronde. ‘Een grote opluchting, en vooral goed voor het vertrouwen', zegt Tom Vanhaecke. Ook in de slotmatch tegen Jabbeke zou VVW graag hetzelfde niveau halen als tegen Nieuwpoort. Twee keer op rij winnen zou ook het zelfvertrouwen nog verhogen. De eindronde met Beernem, Spermalie en Zandvoorde ziet Vanhaecke positief in. ‘Alleen Spermalie wordt een lastige klip', aldus nog de 26-jarige middenvelder.

15.4.08

Oplossing of vonnis voor Surfers' Paradise?

De correctionele rechtbank van Brugge velt op 20 mei een vonnis over de vestiging van Surfers' Paradise op het strand van Knokke-Heist. Het clubhuis werd volgens de administratie illegaal geplaatst. De uitbater van de club spreekt dat tegen. De constructie dateert nog uit de periode dat er voor het strand geen wetgeving op de ruimtelijke ordening bestond. Meester Antoon Lust zette dinsdag nog eens alle feiten op een rijtje. In maart 1998 maakte de administratie ruimtelijke ordening een proces-verbaal op wegens het illegaal plaatsen en onderhouden van een constructie in de duinen nabij de Zwinbosjes. Twee maanden later werd via het parket het herstel in oorspronkelijke staat gevorderd. "Er is in dit dossier nauwelijks onderzoek gebeurd", pleitte meester Lust. "Maatschappelijk is het ook niet relevant. Er was toen geen regelgeving voor ruimtelijke ordening op het strand. Niemand stoorde zich aan de aanwezigheid van de club. De vraag rest tot op vandaag of er wel een bouwvergunning nodig was." De vzw Ter Dijk dagvaardde in 2007 het clubhuis. Die vzw, onder leiding van één van de stichters van de surfclub, meent dat de strandclub de restaurants op de zeedijk oneerlijke concurrentie aandoet. Intussen zou via een omweg een regularisatie voor de surfclub in de maak zijn. Via het decreet over het natuurbehoud zou de zone als bijbestemming recreatie krijgen. Deze regularisatie kan echter nog maanden aanslepen. Het dossier Surfers Paradise werd in 2007 al een eerste keer gepleit. Toen werd het maanden door de rechter in beraad genomen, waardoor de redelijke termijn werd overtreden. Het Hof van Cassatie moest tussenkomen om het proces opnieuw te activeren. Intussen waren echter nieuwe wetten van toepassing, waardoor de zaak opnieuw moest worden gepleit. Dezelfde rechter van toen voorziet zijn vonnis op 20 mei.

Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek

Vanaf vandaag kun je stemmen voor het Beste Jeugdboek 2008

De Bleeckere zeker van EK

Frank De Bleeckere is nu ook officieel zeker van deelname aan het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Het Belgische scheidsrechterstrio doorstond tijdens een UEFA-stage in het Zwitserse Zürich de fysieke proeven. De Bleeckere en zijn assistenten Peter Hermans en Alex Verstraeten kunnen dus beginnen met de voorbereiding op het EK. Ze hebben al een stage voorzien tussen 24 en 27 mei in Knokke-Heist. Op 2 juni vertrekken ze richting Zwitserland, waar op 7 juni in Bazel het EK begint. Danny Huens is reserve-assistent en blijft in België. De UEFA heeft De Bleeckere, Hermans, Vergeyelen en Paul Allaerts aangeduid voor de halve finales van de Champions League of UEFA Cup. Het gaat om een terugwedstrijd, maar welke precies is nog niet bekend.

Oostende neemt toeristisch consultbureau uit Knokke-Heist onder de arm

Oostende wil zich steeds meer als échte congresstad profileren in binnen-en buitenland. Het promotieproject daartoe werd in de wacht gesleept door THEPLANNER.be, een internationaal marketing & communicatiebureau uit Knokke-Heist. Het bedrijf, dat geleid wordt door de 34-jarige Filip Muyllaert, zal het komende jaar tal van marketingacties ondernemen om het congrespotentieel van Oostende meer bekendheid te geven. Dat zal onder meer gebeuren bij de internationale ‘associations’ met hoofdzetel in Brussel en elders in Europa. Speerpunten van de campagne worden o.a. een groot marktonderzoek naar de naamsbekendheid van Oostende op de nationale en vooral internationale congresmarkt. Ook wordt er een speciale congresreportage over de badplaats geproduceerd. Die gaat naar meer dan 1.900 internationale ‘associations’. Verder worden ook zogeheten “site inspection trips” naar Oostende georganiseerd. Het is trouwens niet de eerste keer dat er voor dergelijke city marketing acties een beroep gedaan wordt de expertise van THEPLANNER.be. Filip Muyllaert is namelijk een veelgevraagde gastspreker op congressen wereldwijd. In de aanloop naar de Olympische Spelen ging hij op uitnodiging van de Chinese regering onder meer in Beijing praten over de nieuwste trends in de toeristische industrie. Op 14 mei is hij ‘key note speaker’ in Berlijn om uit te leggen hoe de Duitse hoofdstad succesvol kan zijn op de congresmarkt. In Barcelona zei Burgemeester Lippens onlangs nog dat hij ook van Knokke-Heist een congresstad zou willen maken, maar dat er te weinig hotelkamers beschikbaar zijn. Volgens Filip Muyllaert zijn daar echter alternatieve oplossingen voor.

http://www.theplanner.be/file.php?ref=1

De jeugd is vol lof over het IJzerpark

Kinderen en sportievelingen zijn zeer onder de indruk van het nieuwe IJzerpark in Knokke. Momenteel wordt door de aannemer de laatste hand gelegd aan de zogeheten “Pleasure Garden” met duinlandschap en waterpartijen. Daarnaast zijn er ook zitplaatsen, een speelplein en een stevig basketcourt met klein amfitheater. De betoverende verlichting zal zelfs ’s avonds basketspel mogelijk maken. Het hedendaagse labyrint is een creatie van beeldend kunstenaar Jan Vercruysse. Het duinenpark werd ontworpen door de 42-jarige landschapsarchitekt en boomkweker Aldrik Heirman. De officiële opening van het park gebeurt net voor de grote vakantie.

Controlevluchten

Amper uren na de veroordeling van zes jonge Afghanen wegens georganiseerde mensensmokkel, werd maandagavond gestart met een reeks van controlevluchten boven de natuurgebieden in Heist West, Zeebrugge en Blankenberge. Uit het rechtsonderzoek was gebleken dat de Afghaanse bende vele tientallen illegalen via transithuizen en hutten in natuurgebieden naar de haven van Zeebrugge bracht. Daar werden ze dan in vrachtwagens en containers verstopt richting Engeland. De helikoptervluchten moeten nu zeker stellen dat er zich geen wachtende illegalen bevinden in de natuurgebieden rond onze kusthaven.

Veiliger beloodsen

De beloodsing van de zeeschepen, die voor onze kust opstomen naar de Schelde en Antwerpen, wordt een stuk veiliger. De Vlaamse en Nederlandse loodsen vervangen op korte termijn namelijk hun papieren kaarten door een laptop. In deze draagbare computer liggen alle actuele gegevens opgeslagen, die nodig zijn om de schepen veilig en efficiënt te beloodsen. Het gaat onder meer om de afmetingen van het schip, de diepte van het vaarwater en de aanwezigheid van andere schepen in de buurt. Het overschakelen naar een draagbare versie van het elektronisch kaartsysteem drong zich op omdat steeds grotere containerschepen op en af naar Antwerpen varen.

FC Knokke gaat er tegenaan

Volgens voetbalkenners staat FC Knokke er het best voor, onder de bedreigde ploegen uit onze regio in Eerste Provinciale. Knokke zou zondag bij winst in Poperinge gered geweest zijn, maar de ploeg kon de tijdelijke voorsprong niet vasthouden; dat ondanks een sterke wedstrijd. Komend weekend willen de spelers van FC Knokke dan ook alles op alles zetten om winst te halen in de wedstrijd tegen SK Torhout, dat momenteel reeds zeker is van degradatie. Mogelijk loopt dat echter niet van een leien dakje. De heenmatch verloor FC Knokke namelijk.

Coördinatie wegenwerken lachertje volgens VAB

In een mededeling dinsdagmorgen zegt nu ook de VAB, dat de coördinatie van wegeniswerken een groot probleem is in Vlaanderen. Een filedag bij de huidige werken op de E17 kost 288.300 euro en zorgt gemiddeld voor 50 procent meer uitstoot, aldus de mobiliteitsclub. Elke provincie heeft een coördinatiecel. Maar die doen hun werk niet, zegt de VAB. Dat is ook in onze regio nog steeds te merken. Bij ons worden de wegeniswerken zodanig gepland dat ze het maximum aan verkeershinder veroorzaken. Het ziet er echter naar uit dat de werken aan de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge binnen enkele weken zullen worden afgerond.

14.4.08

Plotse controle op zondagsrust in Knokke-Heist

Zondag was er in Knokke-Heist onverwacht dan toch controle op de zondagsrust. Een aantal zaken hebben een verwittiging gekregen wegens het tewerk stellen van personeel op zondag. Volgens de gedupeerden en volgens de gemeente gaat het duidelijk om een fout in de nieuwe wetgeving. In het vorige KB dat deze materie regelde (KB van 7/11/1966) was voorzien dat tewerkstelling mogelijk was op die plaatsen waar er tijdens het weekend een toevloed van toeristen was (ingevolge het bestaan van bezienswaardigheden, natuurschoon, ondernemingen voor sportieve of culturele ontspanningen, bedevaartoorden, logies of restauratieaangelegenheden). Deze mogelijkheid werd echter niet hernomen in het nieuwe Koninklijk Besluit van 09/05/2007 (BS 3/7/2007) dat specifiek de tewerkstelling van werknemers op zondag regelt in kleinhandelszaken gevestigd in badplaatsen en toeristische centra. Eigenaars van handelszaken voeren aan dat als ze van 1 oktober tot 30 april moeten sluiten op zondag dit een daling van circa 20 procent betekent op de jaaromzet. Niet alleen de kleinhandel zal er onder lijden, maar ook andere sectoren. De handelaars in Knokke-Heist eisen dat wordt teruggegrepen naar de oorspronkelijke wetgeving terzake.


Inmiddels laat Federaal minister van Werk Josly Piette bij de Nationale Arbeidsraad onderzoeken waarom in de nieuwe arbeidswet de uitzondering voor zondagopeningen voor boetieks en kappers in toeristische zones zoals de kust is geschrapt. Hijzelf noch zijn kabinet weten hoe de vork aan de steel zit met de nieuwe wetgeving gezien die is tot stand gekomen onder zijn voorganger minister Van Velthoven.

Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon... Veronica

Van 21 april 1960 tot eind augustus 1974 werd in onze regio veel meer naar Radio Veronica geluisterd dan naar om het even welke staatsomroep. De zeezender was enorm populair in de Lage Landen. Dat bleef zo tot achterkamerpolitiek er een eind aan maakte. Vanavond staat op Nederland 1 (om 22.10u) Radio Veronica centraal in de serie 'Toen Was Geluk Heel Gewoon'. Deze aflevering speelt zich af begin april 1973 toen de Norderney, het schip van Veronica, door een zware storm aanspoelde op het Scheveningse strand. De Norderney sloeg op 2 april van zijn ankers en lag er tot 18 april (de dag dat er in Den Haag over de toekomst van Veronica werd beslist). 18 april: we kunnen het toch proberen!


KRO: maandag Nederland 1 om 22.10 uur.

Channel Four terug op je TV

Jaren geleden zat naast BBC1, BBC2 en ITV ook het Britse Channel Four op de kabel. Dat was het geval sedert 2 november 1982, de eerste zenddag van het vierde kanaal in Groot-Brittannië. In 1988 werden ITV en Channel Four bij ons van de kabel gehaald. Dankzij een petitie, mede door onze nieuwsdienst, en persoonlijke interventie bij ITV in Londen, verscheen dat station enige jaren later terug op onze schermen. Channel Four bleef echter definitief weg. Het station zit inmiddels wel al geruime tijd op het Sky platform van de Astra 2 satelliet, maar werd tot afgelopen weekend versleuteld doorgegeven. Nu is dat Free To Air. Voor het eerst sinds vele jaren kunnen kijkers in onze regio dus opnieuw genieten van de programma’s van Channel Four. Bezitters van een schotel die op Astra 2 gericht staat kunnen de transponder van 10.729 GHz Vertikaal opnieuw inladen met symbolrate: 22.000 en FEC: 5/6. Vervolgens is Channel 4 ongecodeerd te ontvangen. Ze kunnen dan meteen ook de speelfilmzender Film Four gratis binnenhalen.

Estuair feedervaartuig gedoopt in Zeebrugge

In Zeebrugge werd een estuair feedervaartuig gedoopt voor de aanvoer van containers over de grote rivieren. De “Deseo”, een zeewaardig binnenschip, zal het Schelde- en Rijnbekken aandoen. Op jaarbasis zou het 5.500 containers aanvoeren in onze kusthaven. Dat betekent veel vrachtwagens minder op de weg. Net als het zusterschip “Amberes” wordt de “Deseo” gecharterd door Port Connect, dat daarmee in Zeebrugge een pioniersrol vervult.

Voetbalzondag

Het voetbalweekend viel vrij goed mee voor de ploegen in Knokke-Heist. Terwijl trainer Henk Houwaart herstelt van een knieoperatie, slaagde FC Knokke in Poperinge erin 2-2 gelijkspel af te dwingen. Knokke komt daarbij met 35 punten op de 11 plaats. In Tweede Provinciale A trok FC Heist naar leider Bredene en zorgde voor 1-1 gelijkspel. Heist blijft echter op de 15de plaats met 20 punten. In Derde Provinciale B nam VVWestkapelle het thuis op tegen Nieuwpoort, dat met een 3-0 eindstand weer naar huis mocht. VVW staat 4de in de rangschikking met 49 punten.

Aanwas zandbank is groeiend probleem.

De zandbank, die net voorbij de laagwaterlijn, voor de kust van Heist ligt, veroorzaakt toenemend veiligheidsproblemen. Vooral de voorbije drie jaar heeft de zandplaat enorme afmetingen aangenomen. Dat zegt Ewald De Loof van de Vereniging voor Watersport in de badstad. Pleziervaartuigen kunnen nauwelijks nog in zee steken. Ook voor wandelaars dreigt gevaar. Bij opkomend tij spoelt het zeewater zeer snel door de dieptes tussen de zandbanken. Mensen kunnen zo makkelijk afgesloten raken en verdrinken. Interventies kunnen enkel nog gebeuren per jetski, die een omweg maakt rond de ondiepe plekken. “Er mislukte trouwens al een reddingsoefening tijdens de ‘Week van de Zee'”, aldus nog Ewald De Loof. Onderzoek heeft aangetoond dat het niveau van de zandbank jaarlijks stijgt met achttien centimeter.

Nieuw plunje voor Dunepissers

Wie de voorbije dagen in de badstad dacht dat er getraind werd voor Parijs-Roubaix, had het verkeerd. Het ging om een showtoer van de mountainbikevereniging Veloklup Dunepissers Knocke-Heyst. Dat gebeurde omdat de 21 leden zich een gloednieuw fietsplunje hadden laten aanmeten om de zomer, de duinen en de wegeniswerken in de regio, mee te trotseren. De vereniging, die eerder dit jaar werd opgericht, voert naast fietsplezier ook vriendschap en respect voor de mederecreant hoog in het vaandel. Een nieuwe website vormt inmiddels het kloppend hart van de ludiek ingestelde "veloklup".

http://dunepissers.weebly.com/

13.4.08

Eigenaar gezocht

Naar aanleiding van de opgefriste campagne "Knokke-Heist, net zoveel mooier", speelt het gemeentebestuur opnieuw in op de problematiek van de hondenpoep. De drollen van viervoeters ontsieren de gemeente. Iedereen is het er over eens dat het zoveel beter is als voetpaden, speelterreinen en pleinen er schoon en hondenpoepvrij bij liggen. De gemeente hoopt dat iedereen z'n steentje wil bijdragen om Knokke-Heist proper te houden. Daarom roept het gemeentebestuur de mensen op om de pas ontworpen affiche "Eigenaar gezocht" af te halen in het gemeentehuis Knokke, bij Horizon Net of bij de toeristische diensten.

Toeristisch Topweekend voor Knokke-Heist

Ondanks de slechte (en verkeerde) weersvoorspelingen is het weekend in Knokke-Heist een superzonnige toeristische topper geworden. Daar was het Feest van Exclusief zeker niet vreemd aan. Toerismedirecteur André Desmidt maakte zondagmiddag de balans op: "de hotels waren nagenoeg volboekt en zelfs in Sluis en Cadzand deden de logiesverstrekkers goede zaken. Op de toeristische dienst poogde men ook mensen te logeren in Brugge maar de moeilijke verbinding en de mogelijke controles maakten dit bijzonder moeilijk. Ook heel wat mensen met een tweede verblijf in Knokke-Heist kwamen af om het feest bij te wonen. Dat bewijst meteen dat evenementen met een grote toeristische waarde een duidelijke meerwaarde hebben voor het verblijfstoerisme. De beau monde was er en daar genoten ook alle andere inwoners en toeristen met volle teugen van. Knokke-Heist was weer eens de hoofdstad van BV-land en de aanwezigheid van tientallen Ferraris en Lamborghinis en andere extravagante bolides gaven het geheel echt Hollywood-allures" aldus nog de toerismevoorman in de badstad. Zo werd het Exclusief weekend, na "Golf on the beach" een tweede toeristische voltreffer. De reeks zal volgens Desmidt "volgende maand zeker succesvol afgerond worden met de luxebeurs Eccentric".

Luxemagazine Exclusief beglamourt BV’s en Gepeupel

Het glamourmagazine Exclusief nodigde voor de elfde keer een kleine honderd Bekende Vlamingen uit om met hulp van een resem sponsors te genieten van alles wat in hun leefwereld lekker en mooi is. 's Avonds kon in Knokke-Heist ook het gewone volk meevieren. Tegen betaling uiteraard. De Nacht Van Exclusief is weliswaar een groot deel van zijn exclusieve karakter kwijtgeraakt, omdat ook minder exclusief volk eraan kan deelnemen. Dat blijkt de Bekende Vlamingen echter niet te storen. Ze worden graag in de watten gelegd, en laten zich al even graag bekijken. Soms laten ze ook in zich bijten. Net geen canibalisme, eerder chocobalisme. Meester chocolatier Dominique Persoone uit Brugge mocht ex-Miss België Tanja Dexters namelijk bodypainten met chocolade. De toeschouwers lepelden vervolgens tot op het korset de chokolade naar binnen. Veronique De Cock wist dan weer heel wat mannen te bekoren. Op de stand van Mercedes Benz kon men namelijk op de foto met haar voor een exclusieve Mercedes SL600.