10.7.10

Uitbreiding Zwin kost caravanhouders op camping handen vol geld

Tijdens overleg tussen de gemeente Sluis, de belangenorganisatie Recron en campingeigenaren werden maatregelen uitgewerkt om de negatieve gevolgen van de uitbreiding van het Zwin te helpen opvangen. Verschillende campinghouders in het grensgebied zijn bereid om de huidige klanten van camping Sandt Plaet een plekje op hun terrein aan te bieden. De camping moet namelijk verdwijnen door het vergroten van het natuurgebied. Daardoor raken enkele honderden caravanhouders op de camping hun vaste stek kwijt. Maar de verhuis naar een andere grensparking zal evenwel een pak geld kosten. Mensen met een caravan die ouder is dan 10 jaar maken trouwens geen kans op een nieuwe plek.

Skihut Boutique opende in Knokke-Heist

Het Nederlandse Skihut Boutique opende in het weekend op de Zeedijk in Knokke het eerste filiaal in ons land. De Skihut Boutique in de badstad is de vierde zaak van de Nederlandse groep. Het is een exclusieve sportzaak die merken in het topsegment verkoopt. Volgens eigenares Petra Remmert-Schaling is het logisch dat voor Knokke-Heist als vestigingsplaats is gekozen. "Wij hebben al jaren veel klanten vanuit België, het is een logische reactie hier een filiaal te openen. Op deze manier maken wij het unieke winkelconcept van De Skihut niet alleen meer toegankelijk voor onze vaste klanten uit België, maar bieden wij ook nieuwe klanten de mogelijkheid De Skihut te ontdekken." Op de opening kregen de aanwezigen op de warmste dag van het jaar te zien wat de wintermode in petto heeft.

Brandweer Knokke-Heist zet Cobra in bij bluswerk

De brandweer van Knokke-Heist is momenteel één van vier Belgische korpsen die een systeem testen waarmee ze dwars door staalplaat en muren een vuurhaard kunnen te lijf gaan. Dat is natuurlijk een stuk veiliger voor de spuitgasten. Het systeem heet Cobra en is een Zweedse uitvinding. Het zwaar isoleren van gebouwen vergt namelijk een andere aanpak van het bluswerk. De brandweerman bedient een hogedrukpistool waarin water vermengd met een schurend product zich onder bijzonder hoge druk op een paar minuten door een betonwand of een staalplaat boort. In de achterliggende ruimte kan dan tot 60 meter diep geblust worden. Enkele brandweerlui kregen ondertussen reeds een opleiding in Zweden.

Zware strandloop door de hitte in Knokke

Vrijdagavond werd door het Stedelijk Sportcentrum in Knokke de traditionele zomerse Carrefour strandloop gehouden. Het was meteen de 25ste editie. Aan de start 890 sportievelingen. Dat waren er -vermoedelijk vanwege de hitte- 250 minder dan vorig jaar in juli. De deelnemers hadden naar keus 5 of 10 km lopen voor de boeg langs de laagwaterlijn. Op de 10 km Heren ging de overwinning naar Lieven Vandenbroucken uit Snellegem in een tijd van 36.22. De eerste Knokke-Heistenaar was net als vorig jaar Yves Depoorter, die 2 minuten later beslag legde op de 9de plaats. De 10 km voor Dames werd ook nu weer in de wacht gesleept door Anne-Marie Danneels uit de badstad. Haar tijd : 41.24, ietsje sneller dan bij de vorige editie. Kevin Cnudde uit Oostakker zette de 5 km op zijn naam. Bij de Dames was over die afstand de overwinning voor Katrien De Vos uit Blankenberge.


9.7.10

Vroeger eten bij Pure C wegens WK-finale

Pure C, het B-restaurant van sterrenkok Sergio Herman in Cadzand-Bad, heeft alle klanten die gereserveerd hadden voor een etentje tijdens de WK-finale, gevraagd iets vroeger te willen aanschuiven. Dat moet ervoor zorgen dat de helft van het bediendend personeel toch nog de wedstrijd kan zien. De keuken blijft tijdens het voetbaltreffen wèl op volle toeren draaien. Dààr werken namelijk enkel Vlamingen, maar er staat wel een aparte tv.

Verzegeling strandbars in Knokke-Heist was onterecht

Door een beslissing van de rechter in kortgeding in Brugge mogen de strandbarhouders aan onze kust, die drank en snacks verkopen met bediening, momenteel gewoon verder open houden. Eerder liet Stedebouw stranduitbatingen in Knokke-Heist verzegelen omdat ze in overtreding zouden zijn met de wetgeving, die voorschrijft, dat enkel raamverkoop op het strand is toegelaten. De rechter zegt nu, dat de verzegeling onvoldoende ‘gestaafd’ was. Die gebeurde namelijk om 5 uur ’s morgens, en toen was er geen bediening, dus kon de overtreding op dat moment niet vastgesteld worden. Het laatste woord in deze saga is dus nog lang niet gezegd.

Veldslag uit 80-jarige oorlog sportief overgedaan in Knokke-Heist (?)

Vierhonderd jaar nadat Willem van Oranje aan de Cantelmolinie in Knokke ten strijde trok tegen de katholieke Spanjaarden krijgt de badstad zondag weer een treffen te zien tussen Nederland en Spanje. Op het Verweeplein kan men dan namelijk de finalewedstrijd tussen beide ploegen op groot scherm meebeleven. Een meevaller voor de inwoners, maar ook voor de vele Nederlandse en Duitse toeristen in de badstad. Het gaat om een initiatief van Peter Looijen. Het bedrijf Led’s Move Europe uit Baarle-Nassau-Hertog levert een mobiel reuzescherm van 15,5 vierkante meter. De firma Citymesh staat in voor de draadloze TV-verbinding. Zaterdag 10 juli om 20.30 uur strijden ook Duitsland en Uruguay op het Verweeplein voor de 3de en 4 plaats. Zondag 11 juli staat dan de finale van Oranje tegen de Spanjolen op het programma.

‘Eist’ speelt tegen ‘Hest’

Op zaterdag 24 juli heeft op het sportstadion "De Taeye" in de Pannenstraat in Heist een verbroederingswedstrijd plaats tussen 3de provincialer KFC-Heist en 2de nationaler KSK-Heist uit de Zuiderkempen. Meteen een lang gekoesterde droom die uitkomt voor bestuurslid Ronny Engelrelst van KFC-Heist. Hij wilde namelijk al jaren iets organiseren tussen Heist-aan-zee en Heist-op-den-Berg. Het is KFC-Heist voorzitter Schepen Piet De Groote die contact opnam met z’n collega in Heist-op-den-Berg. Ook daar was volop interesse. Het team van Heist-op-den-Berg speelde vorig seizoen kampioen in 3de nationale. De mannen van ‘Hest' zullen op 24 juli rond 9u30 in ‘Eist’ arriveren. In stadion "De Taeye" houden ze een training tot de middag. Om 17u is er de wedstrijd "Heist - Heist" waar alle supporters en sympatisanten van beide ploegen gratis op uitgenodigd worden. Het de bedoeling om jaarlijks deze uitwisseling te doen. Nog voor de aftrap is het alvast zeker, dat de wedstrijd zal worden gewonnen door Heist.

Monumentale kunst voor beeldenwandeling in Knokke-Heist

De voorbije dagen werden in Knokke-Heist monumentale abstracte werken van de Nederlands-Limburgse beeldhouwer Fons Schobbers met zwaar materiaal op de zeedijk geïnstalleerd. Dat gebeurde in het kader van de zomerse beeldenwandeling Sculpture Link. De beelden van de 63-jarige Schobbers lijken wel gemaakt voor een bruisende mondaine badplaats. De monumentale sculpturen zijn abstracties van de mens en van menselijke relaties. Door het spanningsveld dat hier van uitgaat, nodigen ze stuk voor stuk uit om aangeraakt en betast te worden. Net zoals men op het strand een steen of een schelp beetpakt, die door zand en zee zacht is gepolijst. De monumentale sculpturen wijzen over de Zeedijk de weg naar Cultuurcentrum Scharpoord. Daar kan men van 7 tot 15 augustus terecht op de 35e Art Nocturne Knocke. Daar zal dan ook andere vooraanstaande hedendaagse en moderne kunst te zien zijn. Dàt dan samen met precolumbiaanse en Japanse kunst, Chinese archeologie, oude meesters, antiek, zilverwerk en juwelen.

Schrijnend agententekort in de badplaatsen deze zomer

Het wordt een moeilijke zomer voor de politie aan onze kust. Van de 80 extra politieplaatsen die nodig zijn raakten er maar drie ingevuld. 'Zeventien inspecteurs boden zich aan', zegt Dirk Van Nuffel, hoofdcommissaris in Knokke-Heist en voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politiediensten. 'Maar daarvan hebben slechts drie personen het gehaald. De anderen hadden negatieve adviezen gekregen van hun lokale korpschef, waarschijnlijk uit eigen personeelstekort.' Een en ander heeft te maken met het grote aantal manschappen dat nodig is in verband met het EU-voorzitterschap van ons land.

8.7.10

Tram ontspoord in Knokke

In Knokke is donderdagavond rond 20u een kusttram ontspoord. Dat gebeurde ter hoogte van de tramhalte in Knokke. Dat werd bevestigd door Dirk Schockaert, woordvoerder van De Lijn West-Vlaanderen. Bij het ongeval raakte niemand gewond. De reizigers moesten overstappen op een andere tram. Mogelijk heeft de ontsporing te maken met de hoge temperaturen die de tramsporen hebben doen uitzetten.

Nyamasheke Rommelmarkt in Heist op Nationale feestdag

De werkgroep Nyamasheke Knokke-Heist houdt woensdag 21 juli z’n 33ste Rommelmarkt. Het gebeuren krijgt z’n beslag op de “Krinkelweide” langs de Heistlaan. De opbrengst gaat naar duurzame ontwikkelingsprojecten waar mensen uit Knokke-Heist en omgeving actief zijn. Vorig jaar was dat goed voor € 22.400. Daarmee kon men 15 projecten steunen. De werkgroep Nyamasheke is in 1978 ontstaan, toen twee leken Leo Breugelmans en Angelique Lisabeth uit Heist ontwikkelingshulp gingen bieden in het dorp Nyamasheke in Rwanda. De werkgroep steunt nog steeds dit project . Nyamasheke houdt jaarlijks 2 grote activiteiten. De grote rommelmarkt op 21 juli en de “kleine” rommelmarkt in mei, telkens op het domein De Krinkelweide te Heist. Een 100-tal vrijwilligers staan in voor de verkoop van opgehaalde of aangebrachte, verkoopbare goederen. De markt heeft door zijn jarenlange bestaan ruime bekendheid verworven en is uitgegroeid tot een toeristische attractie.


Meer informatie: Walter Ruttens, Rodenbachstr. 20 Heist. (050/ 51 15 18)

West-Zeeuws-Vlamingen blij met komst van A11

De middenstanders in Sluis, Cadzand en Nieuwvliet zijn in hun nopjes met de geplande aanleg van de A11-verbindingsweg vanaf Westkapelle. De weg komt er vooral voor een betere ontsluiting van de haven van Zeebrugge, maar zal er voor onze noorderburen tevens voor zorgen dat de Zeeuws-Vlaamse kust sneller te bereiken zal zijn voor toeristen uit West-Vlaanderen. De Zeeuwse winkelcentra en badplaatsen hopen dat ze daar over een vijftal jaar hun profijt kunnen mee doen. Aan de A11, die zo'n 13 kilometer lang wordt, hangt een prijskaartje van bijna 350 miljoen euro.

Zeebrugse trafiek weer in de lift

Het blijft beter gaan met de trafiek in onze kusthaven. In de eerste helft van het jaar is de goederenoverslag in Zeebrugge met 21 procent gestegen naar 24,8 miljoen ton. De containertrafiek nam toe met een kwart tot 13,7 miljoen ton. De rollende vracht en de roro-trafiek zaten allebei met circa 45 procent in de lift. Minpunt was de vloeibare bulk zoals LNG, die daalde met ruim 11 procent. Er werden verder 781.709 nieuwe voertuigen behandeld. Dat is dertig procent meer dan tijdens het eerste semester van 2009.

Weer Knal! Bergkamp in Zwitserland voor Knokse school

Het jeugdproject Knal! organiseert van 26 juli tot 6 augustus voor de tweede keer een bergkamp naar Saas-Grund in het Zwitserse kanton Wallis. 64 jongeren van het eerste en tweede middelbaar van het Bernardusinstituut in Knokke zullen tijdens deze reis genieten van creatieve spelactiviteiten en stevige bergtochten. Het bergkampproject was tot in 2009, 27 jaar lang in handen van de school maar kon niet meer georganiseerd worden. Directeur Gert Maene gaf toen de toestemming aan Knal! om dit project over te nemen. Saas-Grund ligt in het Saasdal dat ook wel eens de parel van de Alpen genoemd wordt. Vanuit het vakantiehuis krijgen de bergkampers een overweldigend uitzicht over 14 bergtoppen van meer dan 4000 meter. Vier van deze bergtoppen zullen zij op hun reis beklimmen. De aankomst in Zwitserland en een verslag van de 'knallende' avonturen kan men straks dagelijks volgen op http://bergkamp.knalvzw.be/

Ellemieke Vermolen zoekt droomhuis

De zwangere Ellemieke Vermolen, echtgenote van sterrenkok Sergio Herman, gaat op huizenjacht. Ze doet dat evenwel niet voor haarzelf. Als presentatrice van het programma 'Huizenjacht' begeleidt ze kijkers die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Het bekende programma van VT4 wordt nu namelijk overgeënt op de Nederlandse satellietzender SBS 6. Daar zal het programma in de herfst dagelijks te zien zijn.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist de voorbije week lees je HIER meer.

Veel badgasten komen per trein naar de kust

Tijdens het weekend van 2 tot 4 juli zijn bijna 70.000 reizigers met de trein afgezakt naar onze kust. Op vrijdag 2 juli was er een piek met meer dan 30.000 reizigers. Dat meldt de NMBS in een persbericht. Bovenop het basisaanbod worden tot en met 29 augustus dagelijks 60 bijkomende treinen ingezet met bestemming Oostende, Knokke-Heist, Blankenberge, De Panne en Zeebrugge-strand. In het weekend en op feestdagen zullen 81 ICT-treinen rijden naar deze bestemmingen.

Na de zomer start in Knokke de aanleg van het bergingsbekken Wulpenhoek

Op maandag 20 september wordt langs de Nieuwstraat in Knokke gestart met de aanleg van het waterbergingsbekken Wulpenhoek. Dat gebeurt ter hoogte van de voormalige brasserie "De Zes Bochten". De werken worden uitgevoerd door de firma Haezebrouck uit Brugge. De uitvoeringstermijn bedraagt 60 werkdagen. Rondom het bergingsbekken komt ook een wandelpad, voorzien van parkverlichting. De kosten voor de aanleg van het waterbufferbekken werden eerder geraamd op 740.000 euro. Verder zal men in de groenzone naast de Nieuwstraat een nieuwe drinkwaterleiding aanleggen. In de 2de helft van november wordt in Wulpenhoek ook nog een geboortebos aangeplant.

Kustprovincies willen onderzoek naar risico olieboringen in de Noordzee

Zeeland en de andere Nederlandse kustprovincies willen dat er extra onderzoek wordt gedaan naar de risico’s van olieboringen in de Noordzee. Dit naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico. De provincies hebben daarover samen een brief geschreven aan demissionair premier Jan Peter Balkenende. Voor de kust van Nederland wordt op diverse plekken geboord naar olie. Voor deze boringen gelden strenge toezichtsregels en kwaliteitseisen. Toch is het niet ondenkbaar dat een BP-ramp zich ook in de Noordzee kan voltrekken. In 1977 deed zich trouwens een blow-out voor in het olieveld Ekofisk. Daarbij kwam meer dan 300 miljoen liter olie in zee terecht. Drie weken geleden werd een boorplatform in Noorse wateren nog ontruimd, omdat de druk in de leidingen ongewoon hoog was. Hoewel een woordvoerder van de oliemaatschappij Statoil direct liet weten dat de kans op een blow-out klein was, bevestigden veiligheidsmensen van de Noorse overheid dat de situatie ernstig was. Theoretisch gezien is de kans op een ramp door toedoen van een olielek in de Noordzee klein. In ieder geval kleiner dan de kans dat twee olie vervoerende schepen met elkaar in botsing komen.

Nieuwe Knokke-Heistse CCC geen 'wielerterroristen'

Woensdagavond werd op Soleado Beach het gemengd wielerteam van Cycling Club Cnocke voorgesteld. Volgens voorzitter Ludo Coppens wil de nieuwe club zich “profileren als een laagdrempelige vereniging waar iedereen welkom is”. Het team vertrekt elke woensdag om 19 uur en elke zondag om 9.30 uur aan taverne Cnoc op het Gemeenteplein. De bedoeling is om de ritten regelmatig te laten eindigen op locaties waar volksfeesten plaats vinden. Zo vliegen de CCC’ers op zondag 11 juli tegen de middag over de eindmeet in de Dorpsstraat, om er in het plaatselijke stemlokaal deel te nemen aan de verkiezing van de wijkburgemeester van Westkapelle. Ondanks de toevallig beruchte CCC-afkorting van hun naam, draagt de Cycling Club Cnocke “veiligheid hoog in het vaandel, zowel op Vlaamse als Nederlandse wegen”, aldus de voorzitter. De CCC bestaat momenteel uit 27 sportievelingen: "voor het overgrote deel coureurs, maar ook een 2-tal courageuze coureuses".

7.7.10

Polderboeren dagvaarden Vlaams Gewest wegens ganzenschade

Landbouwers uit Knokke-Heist, Oostkerke, Oudenburg, Jabbeke en Vlissegem dagen het Vlaams Gewest voor de kortgedingrechter in Brugge omdat hun akkers schade hebben opgelopen door overtrekkende ganzen. De ganzen trokken afgelopen winter van Scandinavië naar het zuiden. Het ging vooral om kleine rietganzen en grauwe ganzen. Op tientallen akkers in de West-Vlaamse polders hielden ze een rustpauze en berokkenden daar heel wat schade. Omdat het verboden is om op de kleine rietgans te jagen, dagen zeven landbouwers het Vlaams Gewest nu voor de rechtbank. Ze hopen een schadevergoeding te krijgen. Ook Natuurpunt wordt gedagvaard. "De grauwe ganzen strijken onder meer neer bij Het Zwin in Knokke", zegt advocaat Pascal Castryck. "Ze pikken echter ook de velden van omliggende akkers stuk. Dan moet Natuurpunt daar maar voor opdraaien." De rechtszaak werd woensdag ingeleid, maar meteen uitgesteld tot vrijdag 16 juli. De zaak is echter dringend: weldra worden de gewassen namelijk geoogst en nadien kan de schade niet meer opgemeten worden.

Piazza-M’-As-Tu-Vu in Knokke

Op het Albertplein in Knokke wordt op maandag 19 juli “Piazza” de opvolger van het voormalige “Place-M’-As-Tu-Vu” in gebruik genomen. Met deze Italiaanse benaming wil de Vlaamse badstad haar eigen plaats bevestigen in een lange rij van luisterrijke stadspleinen met gerenommeerde namen in Europa. Net als vroeger zal men er kunnen flaneren, gezien worden en mensen ontmoeten. Recent verloor het Albertplein z’n laatste horecazaak, zodat het een dood plein dreigde te worden. Het was de uitdrukkelijke wens van burgemeester Lippens om deze zomer nog terrasjes te zien verschijnen op Knokkes vermaarde trekpleister. Het duurde echter langer dan verwacht om alle wettelijke bezwaren voor het terrassenplein uit de weg te ruimen en overleg te plegen met de omwonenden. Uiteindelijk heeft Stadsontwikkeling Knokke-Heist een domeinconcessie voor 2 jaar verstrekt aan een driemanschap van horeca-ondernemers. Met de uitbatingen die bij het nieuwe project betrokken zijn gaat het om “Traiteur Cardinal” met Chris Muylle en Carl Pollyn, “Jardin Tropical” met Christophe Van den Berghe en Evy Robbyns, alsook “Yssis – Café du Nord & Brasserie Falstaff” met Frederic Ysenbaert en Jurgen Ysenbaert. De overeenkomst kan maximaal twee keer voor een periode van één jaar verlengd worden. De ‘Piazza’ zal straks een unieke combinatie bieden van open en gesloten terrasaccommodatie. Een overkoepelde bar moet ervoor zorgen dat men 7 dagen op 7 operationeel kan zijn. De mobiele wanden van de uitbating zijn volledig opgetrokken uit glas, teneinde de architecturale context te respecteren. Ook is op het plein een sobere vloerverharding voorzien, die ruimtelijk contrasteert met het voor Het Zoute zo typische rode en witte kleurengebruik. De initiatiefnemers zullen verder elk hun kennis en ervaring inbrengen en ter plaatse een personeelsploeg van een achttal personen inzetten. Van onbijt over lunch en avondmaal, tot aperitief en evening drinks, wil Piazza een divers cliënteel bereiken, dat aan het Albertplein een luxe uitstraling verleent.

Kustburgemeesters helpen orde op zaken stellen voor 'billekarren'

Door de federale fietsambtenaar werd een onderzoek gedaan naar de veiligheid van de kustrijwielen. Dat werd besproken in het overlegplatform van de kustburgemeesters. De Gouverneur stelde dat het belangrijk is dat de badplaatsen een eigen beleid zouden ontwikkelen, afgestemd op het specifiek karakter van iedere kustgemeente. Door de burgemeesters werd nu afgesproken dat er een hoffelijkheidscampagne zal worden uitgewerkt. Daarbij zullen de gedragscodes nader worden uitgewerkt in de eerste plaats voor de gebruikers van de kustrijwieltuigen. Ook de verhuurders spelen hierbij een belangrijke rol. Zo kan er duidelijker aangeduid worden waar deze voertuigen kunnen rijden en waar niet. In dit kader zou er ook een circuit voor de kustrijwieltuigen kunnen uitgewerkt worden. Wandelaars moeten ook gescheiden worden van de kustrijwieltuigen. De gebruikers kunnen nog beter gewezen worden op de verkeersregels en op het feit dat een billekar volgens de verkeerscode geen “fiets” is. Ook naar signalisatie toe kunnen acties ondernomen worden : de naam van de verhuurder achteraan op de kustrijwielen aanbrengen, een regelgeving van de wegcode aanbrengen op het winkelraam van de verhuurders en/of meegeven met de gebruikers, op het stuur van de kustrijwielen een verklarend bordje aanbrengen met de toepasselijke wegcode… Het is geenszins de bedoeling de kustrijwieltuigen uit het straatbeeld te bannen, daar ze behoren tot het cultureel rijdend erfgoed van de kustgemeenten, maar het aspect veiligheid moet beter tot zijn recht kunnen komen. Er werd afgesproken dat er een subsidiedossier voor alle kustgemeenten door Westtoer op punt gesteld zal worden”.

Verdwenen ‘Haring’ container terug naar Knokke-Heist

Het glossy magazine “Knokke Actueel” wil op 9 juli stunten door de ‘verloren’ gewaande Keith Haring container terug brengen naar het strand van Knokke Heist. Dat gebeurt in samenwerking met de Verbeke Foundation. Het waardevolle en unieke kunstwerk werd tijdens de zomer van 1987 op het strand van de Channel Surf Club in de badstad door Keith Haring beschilderd met een schitterend strandtafereel. Bij de surfclub gebruikte men de container om surfplanken in op te slaan. Amper drie jaar later werd de laadkist verkocht aan kunstliefhebber Smet uit Westerlo voor een bedrag van omgerekend zo’n 37.000 euro. De waarde van de Keith Haring container wordt tegenwoordig op ongeveer 1 miljoen euro geraamd. Na 21 jaar zal de laadkist komende vrijdag om 17u te bewonderen zijn op de Blue Marlin Beach Club in Duinbergen. “Veel prominenten, bekende Vlamingen en een groot deel van de Belgische kunstwereld zijn uitgenodigd om dit unieke moment mee te maken”, zegt initiatiefnemer Christoph Trio.

Mosselseizoen nu pas officieel van start

Alhoewel de meeste restaurants ze al serveren zijn in de mosselhoofdstad Yerseke woensdag pas de bodemmosselen van dit jaar gepresenteerd. Dat betekent dat nu pas officieel het mosselseizoen begonnen is. De verwachtingen voor het nieuwe seizoen zijn in de sector hooggespannen. De eerste oogst werd bijzonder goed onthaald. Er wordt gesproken van uitzonderlijke goede mosselen met een vleesgewicht van al zo’n 30 procent. Andere jaren is dat bij de start van het seizoen rond de 20 procent.

Knokke-Heistenaars gaan oranjegekte opsnuiven in Sluis

Van zohaast Nederland in de halve finale van het WK in Zuid-Afrika de ploeg van Uruguay had verslagen trokken ook veel Knokke-Heistenaars de grens over om in Sluis de sfeer te gaan proeven. En oranjegekte was er volop. Tijdens de wedstrijd lag het gewone leven stil. Maar na het klinken van het eindsignaal stroomde met name de Kaai in het grensstadje vol volk. Een twintigtal jongeren plonsde met kleren en al in het water van de Kaai. In straten en pleinen leek het in Sluis op "een Heists Carnaval maar dan in het eenkleurig oranje". Fluitjes, toeters en ook vuvuzela’s waren overal te horen. Auto’s, brommers en scooters reden met groot lawaai door de straten en als mallemolens rond de rotondes. Verder in Sluis: heel veel landgenoten, die met evenveel overtuiging “hup, hup, Olland” schreeuwden. Zondag is het de derde keer dat Nederland in de finale staat van het WK voetbal. Eerder was dat in 1974 en 1978. Ook Knokke-Heist heeft zich blijkbaar al jaren voorbereid op dit moment. Getuige het feit dat bij het binnenrijden van de badstad twee 'oranje' reuzen de bezoekers verwelkomen…De vraag is nu: hoe 'oranje' kleurt de badstad bij de finale komende zondag? Dan is de wedstrijd namelijk op het Verweeplein in Knokke op groot scherm te zien.

Schotse vrouw doet Zeebrugge aan op fietstocht rond de wereld

In Zeebrugge is aan boord van de Schotlandferry van Norfolkline Pauline Symaniak gearriveerd uit Edinburgh. Via Knokke-Heist en de Nederlandse kust trekt ze per fiets richting Duitsland. De bedoeling van de Schotse vrouw is om per fiets de hele wereld rond te rijden. De oceanen wil ze oversteken aan boord van vrachtschepen. Als het bij ons winter is zal ze in Zuid-Amerika met haar fiets ‘Shirley’ de Andes en de Chileense woestijn aanpakken. De fietstocht moet ook 6.000 euro sponsorgeld opleveren voor Oxfam.

6.7.10

Hannes D'haese op Elephant Parade

De uit Knokke-Heist stammende kunstenaar Hannes D'haese was de voorbije weken met succes present op de Elephant Parade in Londen. Sedert begin mei hebben meer dan 250 kunstolifanten in de Britse hoofdstad het straatbeeld opgefleurd. Zelfs kroonprins Charles en Camilla kwamen een kijkje nemen. Eerder hield de Parade al halt in Rotterdam en Antwerpen. Overal waar de Elephant Parade neerstrijkt, gaat de zoon van Begga D'haese en wijlen dr. Le Compte 'live' een olifant beschilderen. Met de olifantenparades wil men aandacht vragen voor de Aziatisch olifant, die tegenwoordig een bedreigde diersoort is.

Geen 100 km lopen meer voor Knokke-Heistse ultraloper

Voor de Knokke-Heistse ultraloper Pierre Vande Langerijt was de 31ste Nacht van Vlaanderen in Torhout meteen z’n laatste 100 km loop. Dat besluit heeft hij zopas genomen op advies van z’n dokter. Vande Langerijt was op de megaloop verleden maand Belgisch en Vlaams kampioen geworden in de categorie 60 +. Ondanks een harde tegenwind en koude regenbuien slaagde hij erin om in 12 uur 43 minuten en 55 seconden de 100 km uit te lopen. Slechts 48 van de 110 deelnemers haalden de eindmeet. Vande Langerijt zal wel nog marathonlopers begeleiden en zelf de 42 km lopen ten voordele van de MS Liga.

Politie klist dieven in Knokke-Heist

De politie van Knokke-Heist heeft een dievenbende ingerekend. Het gaat om een Fransman, twee Algerijnen en een Marokkaan. Het viertal zakte regelmatig uit Noord-Frankrijk af naar onze Oostkust om er hun slag te slaan. Dit keer werden ze echter op heterdaad betrapt. Twee van hen waren aan het inbreken terwijl de twee anderen in de wagen de wacht hielden. Volgens het parket van Brugge komt de vierkoppige bende mogelijks in aanmerking voor een hele reeks inbraken in Knokke-Heist en de rest van de Oostkust.

In Knokke-Heist krijgen de strandgasten een afvalzakje kado

In plaats van de gebruikelijke preventiefolders krijgen de badgasten in Knokke-Heist deze zomer een afvalzakje toegestopt. Dit papieren zakje werd bedrukt met tips voor veilig zwemmen aan zee en bevat tevens een milieuvriendelijke boodschap. Deze zakjes zijn het hart van een nieuwe sensibiliseringsactie voor het strand en worden verspreid door de redders, de dienst voor Toerisme, de badkarhouders en via een aantal lokale handelaars op de zeedijk. Een en ander gebeurt in samenwerking met OVAM en de Vlaamse Milieumaatschappij.

Gouverneur wil duidelijke regels en opleiding voor kitesurfers

Na ongevallen in het weekend ziet het er naar uit dat kitesurfen aan onze kust spoedig aan strengere regels zal onderworpen worden. Staatssecretaris Etienne Schouppe heeft in dat verband trouwens een koninklijk besluit klaar. Ook in de politiereglementen van de diverse badplaatsen komen nieuwe regels. Daarnaast is verder de West-Vlaamse gouverneur Paul Breyne overtuigd, dat er meer duidelijke regels moeten komen voor kitesurfers. Hij roept alle kustburgemeesters volgende week samen om over de kwestie de praten. 'Er moeten regels komen om de kitesurfers te beschermen, maar vooral ook de gewone badgasten. Vaak lopen ook zij gevaar wanneer iemand in de buurt met zo'n vlieger in de weer is”, aldus de gouverneur. Breyne wil ook een verplichte opleiding voor al wie met kitesurfen wenst te beginnen.

Prijzen voor winnaars “Met Belgerinkel naar de Winkel”

Maandag werden in Knokke-Heist de winnaars van de campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ gehuldigd. De campagne eindigde op 12 juni. In de badstad namen 138 handelaars deel aan de actie. Dat zijn er een 20-tal meer dan vorig jaar. Dat was goed voor een prijzenpot van ruim 1.200 euro waaronder 3 fietsen. Via loting werden 28 winnaars geselecteerd uit 1051 volle spaarkaarten. Maandagavond 5 juli mochten de gelukkigen op het stadhuis in Knokke hun prijs in ontvangst nemen. De fietsen gingen naar Christine Seys en Marijke Missiaen, beiden uit Knokke-Heist en naar Suzanne Bastoen uit Brugge. De vierde en vijfde prijs (waardebon van 100 EUR) waren voor Eddy Sloovere (Hoeke) en Johan Cabooter (Knokke-Heist).

5.7.10

Knokke-Heist waarschuwt voor fietsdieven

Nu zowat iedereen met de fiets van de vakantie geniet waarschuwt Knokke-Heist voor fietsdieven. Het gemeentebestuur geeft in een mededeling de raad om de fiets altijd slotvast achter te laten, ook al is het maar voor eventjes. Maak je fiets ook altijd vast aan een vast voorwerp, zodat die niet kan worden opgeladen in een busje. Sluit verder je fiets ook steeds af met 'twee' verschillende sloten, waarvan minstens één slot uit gehard staal. Maak zeker niet enkel je voorwiel vast. Een professionele fietsdief is ook modegevoelig. Momenteel zijn fietsen met kinderzitjes zeer populair. De kinderzitjes worden namelijk apart verkocht op het internet. Daarnaast zijn elektrische fietsen en de wat oudere fietsen goed in trek. Vooral bij een oudere fiets doet de eigenaar vaak minder moeite om zijn of haar fiets terug te krijgen. Door het laten graveren van je Rijksregisternummer in het fietsframe heeft men trouwens meer kans bij diefstal de fiets alsnog terug te krijgen. Een fiets laten graveren kan op de donderdagen in juli en augustus trouwens gratis op de Folkloremarkt in Heist.


Naast de voorgaande tips is het belangrijk dat u altijd aangifte doet van fietsdiefstal. U kunt dit doen bij de politie of online op de website www.police-on-web.be. Zorg daarbij dat u een gedetailleerde omschrijving kunt geven van uw fiets. Wenst u meer informatie over de goede manier van stallen en goede sloten? U kunt steeds terecht bij de gemeentelijke Preventiedienst, Verweeplein 1 (050 630 473).

Vlaams geld voor kustreddingsdienst

Vlaams minister Hilde Crevits heeft een overeenkomst getekend waardoor de reddingsdiensten van Knokke-Heist tot De Panne voortaan jaarlijks 120.000 euro structurele steun zullen ontvangen. Daarmee kunnen “ reddingsboten en communicatiemateriaal” van de redders versneld worden vernieuwd, aldus de minister. "Deze structurele steun is bijzonder welkom omdat we nu minder afhankelijk worden van onze sponsorinkomsten", zegt voorzitter Johnny Devey van de Intercommunale Kustreddingsdienst. Andere sponsors van de reddingsdienst zijn de provincie, de kustgemeenten en KBC. In de tien badplaatsen zorgen tijdens de zomermaanden 1.400 gebrevetteerde strandredders voor de veiligheid van de badgasten.

Onverwacht overlijden zaakvoerder Stranduitbating Viaene

In Knokke-Heist zijn sedert het weekend onder meer de stranduitbatingen in diepe rouw. Dat heeft te maken met het overlijden van Björn Freyne, zaakvoerder van de stranduitbating Viaene in Knokke. De 30-jarige Freyne was donderdag betrokken bij een verkeersongeval met z’n brommer. Alhoewel de verwondingen niet zo ernstig waren deden er zich complicaties voor en kreeg hij een hartstilstand. Hij overleed zaterdag in het AZ in Brugge. Bij veel stranduitbatingen in de badstad hingen de vlaggen de voorbije dagen dan ook half stok. De begrafenis van Björn Freyne/Viaene is zaterdag om 10.30u in de Margaretakerk in Knokke.

Belgen winnen eerste BMW Beach Hockey Eurocup in Knokke-Heist

Veel volk en sfeer afgelopen weekend op het strand bij het Casino Knokke. Daar vond de eerste editie plaats van de BMW Beach Hockey Eurocup. Zes landenteams met Europese tophockeyspelers namen het met dames- en herenploegen tegen elkaar op. Uiteindelijk mocht België zowel bij de vrouwen als bij de mannen de prestigieuze Eurocup op zijn naam schrijven. Hockey is een sport in de lift. Al 25.000 Belgen zijn gebeten door de microbe en ook internationaal krijgt het Belgische hockey meer en meer aanzien. Het bewijs daarvan is de deelname van de Belgische nationale herenploeg aan de Olympische Spelen in 2008 (9de plaats) en een vijfde plaats op het Europees Kampioenschap in 2009.

Plastic ook op strand afzonderlijk ingezameld

Op de stranden in de badplaatsen van onze buurgemeente Sluis staan nu ook overal aparte inzamelbakken voor plastic afval. Het gaat om de zogenaamde Plastic Hero. Met het gescheiden inzamelen van plastic op stranden gaat het om een pilootproject in onze buurprovincie. Evaluatie van het project gebeurt na het strandseizoen. Verwondert het trouwens iemand dat onze noorderburen hun Plastic Hero oranje gekleurd hebben?

Het Casino Knokke is 80 jaar oud

Op 5 juli 1930, vandaag precies 80 jaar geleden, werd het Casino Knokke officieel in gebruik genomen. De werken waren een jaar tevoren in oktober gestart. Een ploeg van 120 werklieden werd ingezet om het complex tegen de zomer klaar te krijgen. Het gebouw, met een gevellengte van 60m, werd destijds ontworpen door de jonge architect Léon Stynen. Het Casino was toen één van de mooiste en meest moderne gebouwen van z'n soort aan onze kust. Het complex beantwoordt tegenwoordig echter niet meer aan de noden van de tijd. Ondertussen probeert het gemeentebestuur in de badstad de omstreden plannen van de Amerikaanse architect Holl voor een nieuw Casino verder door af en toe woelige wateren te sturen.

Meeuwen vertragen werken containerterminal in Zeebrugge

In de Zeebrugse voorhaven heeft het Agentschap Natuur en Bos de werken aan de nieuwe containerterminal van de Port of Singapore Authority in onze kusthaven gedurende twee dagen stilgelegd. Volgens het agentschap leverden de werken teveel hinder op voor de broedende meeuwen in de buurt. PSA bouwt bij het Albert II-dok de 'Zeebrugge International Port (ZIP) terminal' waar in eerste instantie jaarlijks 500.000 containers zullen behandeld worden. Tegen het eind van het jaar zoud de eerste fase van de nieuwe terminal moeten rond zijn.

Duurzame mobiliteit voor zomerinformanten in Knokke-Heist

Voor de 11de zomer op rij zet Knokke-Heist jobstudenten in om toeristen in de badplaats te informeren. Het is een gezamenlijk initiatief van Toerisme en de Preventie- en milieudienst. Om zoveel mogelijk mensen wegwijs te maken worden de informanten uitgestuurd naar interessante locaties zoals openbare markten, het evenementenstrand en de wandeldijk. De mobiliteit van de jobstudenten is trouwens aanzienlijk verhoogd dankzij het inzetten van 2 elektrische Mini Hummers H3. Deze "brommobiels" worden sinds 3 jaar gratis geleverd door Electric Move . Voor het eerst worden ook de zomermedewerkers van de Sportdienst "gemobiliseerd". Hannon Sport leent voor juli en augustus 2 Club Cars. Alle medewerkers verplaatsen zich dus in elektrische wagentjes. Knokke-Heist ondersteunt op deze manier duurzame mobiliteit gecombineerd met adequaat informeren.

Opnames voor De Stip van VTM in Knokke

Op 17 juli wordt in Knokke gefilmd voor de uitzending ‘De Stip’ van VTM. In dat nieuwe programma kunnen mensen een oproep doen over alles en nog wat. Zo bijvoorbeel als iemand een partner zoekt om mee op reis te gaan, of een bepaald verzamelobject wil. Kijkers kunnen dan reageren en in contact komen met de zoekers. Zo'n oproep doet men van op een 'stip', die op diverse plaatsen in het land wordt geplaatst. Op zaterdag 17 juli gebeuren de opnames op het Van Bunnenplein in Knokke, tussen 10 en 16 uur.

4.7.10

Minder bezoekers voor marinedagen in Zeebrugge

Afgelopen weekend hebben de jaarlijkse opendeurdagen van de Marine zo’n 41.000 mensen naar Zeebrugge doen afzakken. Dat is veel minder dan de vorige jaren. Vooral zaterdag was het vanwege het tegenvallende weer minder druk. Blikvangers waren de Nederlandse onderzeeër Walrus en het bejaarde Amerikaanse commandoschip ‘Mount Whitney’. Bij de bevolking in Zeebrugge dorp was er zoals de vorige jaren ook dit keer onvrede over de luide helikoptervluchten boven de dorpskom. De demonstratievluchten had men net zo goed boven het havengebied kunnen uitvoeren, heet het, zonder in het dorp om de haverklap voor onnodige overlast te zorgen.

Slecht weekend voor kitesurfers

Aan onze kust deden zich in het weekend drie ongevallen met kitesurfers voor. Voor de kust van Duinbergen raakte een kitesurfer in de problemen. Door snel optreden kon echter erger vermeden worden. Erger was het voor een vrouwelijke kitesurfer in Oostduinkerke. Ze werd bij het oplaten van haar kite door een rukwind in de lucht geslingerd en kwam nadien met haar hoofd op het zand neer. Haar valhelm werd door de klap gebroken. Ze werd in kritieke toestand door de MUG-helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Elders aan de kust liep ook een meisje een hersenschudding op bij een val tijdens het kitesurfen.

Eerste juniorszege voor Niels Trio uit Westkapelle

Zaterdag heeft Niels Trio uit Westkapelle de wielerwedstrijd voor junioren gewonnen in het Oost-Vlaamse Bachte Maria Leerne. Het was z’n eerste overwinning bij de juniors en hij deed het meteen met overtuiging. Niels won met ruim een halve minuut voorsprong na een solorit van liefst 27 km. De overwinning is alvast een grote opsteker voor de 16-jarige renner. Eerder dit jaar zette Niels samen met z’n tweelingbroer Bjarne trouwens een grote stap in hun wielercarrière. Ze zijn namelijk lid geworden van de jeugdploeg van Immo Dejaegher – Lotto CT Menen. Dat betekent dat ze dit jaar naast nationale ook internationale juniorenwedstrijden kunnen rijden. Als de tweelingbroers samen een wedstrijd rijden is het echter bijna onmogelijk om ze uit mekaar te houden, zelfs voor mensen die ze goed kennen. Het komt er op aan om op een detail te letten zegt Niels: "ik heb normaal gekleurde brilglazen en Bjarne zwarte"...