16.8.13

Magabook Knokke Actueel: luxe-editie vol lifestyle en real estate

Knokke Actueel pakt in zijn augustus-decembernummer uit met een ‘magabook’ in plaats van het bekende glossy magazine. Het gaat om een uitgave die zich tussen een magazine en een boek in bevindt. De luxueuze editie bulkt uit van nieuws over lifestyle en real estate. U vindt de gloednieuwe uitgave bij de betere boekhandel. Kostprijs: 4,95 euro.

Het magabook kan langs beide zijden gelezen worden. De ene voorzijde leidt u naar 115 pagina’s lifestylenieuws uit Heist, Duinbergen, Het Zoute, Westkapelle en Ramskapelle. De andere voorzijde brengt u 65 pagina’s real-estate-nieuws: immo, bouwen, verbouwen, interieur en outdoor.

Lifestyle
Het lifestylegedeelte opent met een voorwoord door schepen van Toerisme Anthony Wittesaele en een woordje van de uitgeefster van Knokke Actueel – Heist Actueel, Annick Reynders. Het magabook puilt uit van lifestylenieuws over Leytens Fashion Jewelry, brillentrends, Procor, de Raad voor Lokale Economie en Taghazoute. Verder komen ook de Knokke expats aan bod en is er met Christo ruimte voorzien voor Art in Knokke. Maar ook volgende zaken vindt u er terug: ‘people of style’ Nathalie Camerlynck van Lakeside en Nathalie Baeten van Zoute Grand Prix, fashion style Scara, mini Mondo fotoshoot kids, culinaria met Lucy Chang, de pop-up shops van Ugg, Imagin en BMW Belux, celebrities Paris Hilton en Mireille Mathieu, de movie special rond The White Queen en sport met Arch 2 arc. Tot slot komen ook talloze evenementen aan bod en vindt u er nog enkele belangrijke zomerse hoogtepunten terug.

Real estate

Naast een voorwoord door Kris Demeyere, schepen van stedenbouw, landbouw en waterbeheersing, vindt u er ook een woordje van de uitgever door Stefanie Siau, verantwoordelijke Real Estate – Knokke Actueel / Heist Actueel. U kunt er verder alles lezen over het project van de A11, ‘people of style’ Luc Declercq en Lieven Musschoot, home decor RR Apart, de geschiedenis van het Memlinc Palace Hotel, nieuwe fiscale maatregelen, het Ferlin Interieur en Goesting in Knokke-Heist. Het real estate gedeelte wordt afgesloten door een column over sigaren voor iedereen.

Afro-Caribbean party in jeugdclub ’t Verzet

De typische zomerfeestjes zijn ondertussen een vaste waarde geworden in de jeugdclub. In deze toch wel zwoele zomer gaat Jeugdclub ’ t Verzet vrijdagavond 17 augustus vanaf 20u de tropische toer op met een Afro- Caribbean Party! Kom mee dansen op de relaxte tunes van DJ Dime en de opzwepende zomerbeats van DJ Tortus. Ben je niet zo’n danser en sla je liever een gezellige babbel met een lekker drankje? Dit kan! Voor de gelegenheid is er een Caribbean buiten bar met aangepaste zomerdrankjes en gezellige waterpijp-lounge. Of heb je liever zin in een Cubaanse sigaar? Daar kan voor worden gezorgd! Mensen die zich extra “Afro-Caribbean” hebben uitgedost, krijgen alvast een verrassing. Toegang gratis.

Dresscode: Afro-Caribbean (Pirate Style, Tropical)


Bijna 1000 deelnemers voor Scapa Sports Iron Kid 2013

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus pakt de sportdienst reeds voor de 11de maal uit met de Scapa Sports Iron Kid, hét zomerse sportgebeuren waar jongeren centraal staan.  De Scapa Sports Iron Kid op de vrijetijdscampus van Duinenwater wil jongens en meisjes van 3 tot 12 jaar op een niet-competitieve manier kennis laten maken met triatlon.  De uitdaging aangaan en beëindigen is de opdracht! Door de grote vraag van de voorbije jaren werd er besloten om de Scapa Sports Iron Kid op te splitsen over 2 dagen. Zo kon men meer deelnemers toelaten. Hierdoor zullen de 9-12 jarigen hun triatlon afwerken op vrijdagavond en wordt de triatlon 14-daagse zowaar gestart met een nocturne.

Net zoals een echte triatlon bestaat de Scapa Sports Iron Kid uit 3 verschillende onderdelen: zwemmen, fietsen en lopen.  Bij deze “Just 4 Fun”-formule worden de 3 disciplines afzonderlijk afgewerkt.  Iedereen krijgt telkens ruim de tijd om zich klaar te maken voor de volgende proef.  De afstanden verschillen naargelang de leeftijd en de deelnemers worden onderverdeeld in 4 leeftijdscategorieën. De oudste deelnemers (9 – 12 jaar) bijten op vrijdagavond vanaf 18.00 uur de spits af. De 7- tot 9-jarigen gaan op zaterdagmorgen vanaf 9.30 uur aan de slag. De 3- tot 5-jarigen komen zaterdagnamiddag vanaf 13.00 uur aan de beurt, gevolgd door de 5- à 7-jarigen.

De site Duinenwater en zwembad Sportoase vormen het centrale punt bij dit sportfestijn.  Alle Iron Kids finishen op het grasplein tussen Zwembad Spoartoase en Lakeside, dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een heuse Kids Plaza: een oase van ontspanning, spel en entertainment voor jong en oud.  Op zaterdag zijn er voor de kids diverse workshops en springkastelen.  Voor de ouders is er een gezellige aankomst met exotische vibes.

De inschrijvingen voor de Scapa Sports Iron Kid zijn afgesloten en klokten af op 997 deelnemers! Het organisatieteam rekent op een massale belangstelling om deze jonge triatleetjes aan te moedigen.  Afspraak op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus in en rond Zwembad Sportoase. 


Hinder tramverkeer

Donderdag in de late namiddag werd het tramverkeer tussen Oostende en Knokke-Heist enige tijd verstoord. Dat was volgens de politie het gevolg van problemen met de bovenleiding in Blankenberge. Daar moest het tramverkeer over één spoor geleid worden. Politiemensen waren nodig om het verkeer in goede banen te leiden. Door de hoge frequentie van  het tramverkeer stonden snel enige stellen op doortocht te wachten richting Knokke-Heist.

Foto: Politie Blankenberge

Poppy exotische afsluiter van Palm Parkies

De covergroep Level Six slaagde als voorlaatste in de reeks er behoorlijk in om de massa in de Scharpoordtuin in beweging te krijgen. Zie fotoreportage Op maandag 19 augustus om 20.15 uur heeft Poppy de eer om Palm Parkies 2013 in Knokke-Heist in een exotisch sfeertje af te sluiten. Reggae, ska, pop, of misschien hip hop en dub, het zit allemaal in de hutsepot van Poppy. Doet dat aan Doe Maar denken? Logisch. Henny Vrienten nam de gitarist van deze band aan voor een rol in ‘Doe Maar, de musical’. En liefhebbers van de jaren tachtig moeten weten dat Poppy leden herbergt van The Skyblasters. 

Onderzoek A11 levert sporen op uit Prehistorie en Romeinse tijd

Bij archeologisch onderzoek op het geplande tracé van de snelweg A11 hebben archeologen van Raakvlak  sporen uit de prehistorie en de Romeinse tijd aangetroffen op een oude zandrug. De A11 is de havenrondweg die straks van Westkapelle naar de Blauwe Toren in Brugge loopt. Tot voor kort was men van mening dat er in de Vlaamse kustpolders nauwelijks prehistorische resten aanwezig, of in elk geval niet bewaard waren. Het is de eerste keer dat dergelijke resten systematisch opgegraven worden. Op zondag 25 augustus organiseert Raakvlak een opensleufdag op de site in Dudzele.


Je leest er HIER meer over

Zomerlezing over Privacy door Willem Debeuckelaere

Op maandag 19 augustus om 10 uur geeft Willem Debeuckelaere, voorzitter Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer in hotel Pavillon het Zoute in Knokke een lezing over “Privacy bestaat: je kunt die verliezen…”  Privacy heeft met water niet alleen gemeen dat het hoe dan ook door je vingers glipt, maar zeker ook dat je het hard nodig hebt om te overleven. En dat je pas beseft wat het waard is wanneer je het niet meer hebt. De vanzelfsprekendheid waarmee we er van uitgaan dat het hoe dan ook voorhanden is en ons toekomt, maakt dat we er nogal slordig en morsig mee durven om te gaan. We pollueren nogal wat ons eigen privéleven, al was het maar door allerlei informatie achter te laten, nu vooral door de elektronische “plasjes” die elk van ons, veelal onbewust, nalaat in administratie, werk maar ook in sociale netwerken en het internetgebeuren in het algemeen.

Maar ook de talloze overheden laten zich niet onbetuigd. De gegevens die in het netwerk van de sociale zekerheid over ons leven, gezondheid, werk en doen en laten zijn opgeslagen, geven van ieder van ons een ongemeen scherp beeld van onze levenswandel. Zet die data naast die van banken en financiële instellingen en er kan een gedetailleerde robotfoto uitrollen.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw is in Europa een geheel van wet- en regelgeving tot stand gekomen die probeert een degelijke bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de privacy, uit te bouwen. Belangrijk onderdeel daarvan is de bescherming van persoonsgegevens. Om dat concreet vorm te geven werd geopteerd voor een bijzondere organisatie: de privacycommissie. Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische en de Vlaamse privacycommissie werkt sinds acht jaar op dat thema. Na een inleidende lezing is het vooral aan de hand van concrete voorbeelden en wedervaren de stand van zaken op te nemen en de ervaringen te delen.

Praktische info
Locatie:
Pavillon du Zoute, Bronlaan 4, 8300 Knokke-Heist T 050 601 210
Vanaf 9.30 uur: onthaal met koffie. De lezingen beginnen stipt om 10 uur en worden afgerond met een aperitief tot ongeveer 12.30 uur. De voordrachtgevers blijven tijdens het aperitief aanwezig zodat u gesprekken eventueel kunt verderzetten. Voor lunchreservaties neemt u best zelf contact op met Pavillon du Zoute.

Tickets:
Prijs: € 15 / € 12,50 (Uitpas) Maximumcapaciteit in Pavillon du Zoute van 150 personen.
Reservatie: Tickets kunt u reserveren in het Cultuurcentrum Knokke-Heist. Best op voorhand reserveren om uw plaats te garanderen. Tickets kunnen ook online gereserveerd worden, hiervoor hebt u een webaccount nodig. Om een account aan te maken neemt u contact op met de onthaalmedewerkers van het Cultuurcentrum Knokke-Heist.

Kick-off Optima Open 2013 in Knokke-Heist

Goran Ivanisevic, de winnaar van Optima Open in 2010 en 2012, heeft alweer een zegen te pakken tijdens de eerste match van Optima Open 2013 tegen Richard Krajicek. Deze spannende match werd gevolgd door een entertainend gemengd dubbelspel met aan de ene kant van het net Mansour Bahrami en Dominique Monami tegen het duo Sabine Appelmans/Thomas Enqvist. Deze laatsten wonnen het dubbelspel met een score van 8-6. De laatste match van de dag werd een Frans onderonsje tussen Henri Leconte en Guy Forget waarvan Forget zich de absolute winnaar mocht noemen met 6-1 en 6-3 als eindresultaat.

Goran Ivanisevic wint openingsmatch
De openingswedstrijd van Optima Open 2013 werd gewonnen door de Kroaat Goran Ivanisevic (41). Hij versloeg de Nederlander Richard Krajicek (41) met 7-6 (7-5), 1-6, 10-7. In de eerste set hielden Ivanisevic en Krajicek elkaar lang in evenwicht. De twee staan gekend om hun sterke service en domineerden telkens de rally’s wanneer ze zelf mochten serveren. Een tiebreak was het logische gevolg. Daarin toonde Ivanisevic zich de betere en won die met 7-5. Ivanisevic hield in de tweede set zijn niveau van de vorige set echter niet aan. In het vierde spelletje brak Krajicek door de op slag van de Kroaat snelde vliegensvlug naar 6-1 winst. Tijdens de Champions tiebreak veerde Ivanisevic opnieuw recht en won hij met 10-7. De Kroaat zet hiermee alvast zijn winning streak verder, na het succes van vorige editie.

Spektakel tijdens dubbel gemengd

Het betrof de wedstrijd met Dominique Monami/Mansour Bahrami en Sabine Appelmans/Thomas Enqvist. Het publiek genoot duidelijk van deze wedstrijd, met vooral Bahrami die opviel als spektakelman van dienst. De Fransman met Iraanse roots wordt niet voor niets ‘De Goochelaar’ genoemd. Het is de eerste deelname aan de Optima Open voor Bahrami, die met zijn knotsgekke slagen en groot gevoel voor humor het publiek meteen aan het lachen bracht.  Het duo Sabine Appelmans en Thomas Enqvist wonnen uiteindelijk het eerste dubbelspelletje met 8-6.

Bahrami mag dan wel de 60 naderen, maar hij is in topvorm en hij denkt nog lang niet aan stoppen. "Tennis is mijn leven”, zei hij in een kort interview na de wedstrijd. “Ik speel nog altijd een half uur per week en wil het blijven doen zolang het kan." Bahrami en Monami verloren hun wedstrijd met 8-6, maar dat was in deze wedstrijd bijzaak. Morgen speelt ‘De Goochelaar’ samen met Yannick Noah tegen het duo Henri Leconte/Goran Ivanisevic.

Guy Forget sluit de eerste dag van Optima Open met winst af
De eerste dag van Optima Open 2013 werd afgesloten met een Frans onderonsje. Guy Forget (48) bekampte zijn landgenoot en publiekslieveling Henri Leconte (50). Het werd een vrij makkelijke wedstrijd voor Forget. Hij won met overtuigende 6-1 en 6-4 cijfers. In de eerste set raakte Leconte niet in zijn ritme en kwam Forget razendsnel op een 3-0 voorsprong. Leconte raakte niet in zijn ritme en Forget raasde door naar 6-1 setwinst. De tweede set ging meer gelijk op. Leconte kon lange tijd gelijke tred houden met zijn twee jaar jongere landgenoot, tot het gekende zevende spelletje. Bij 3-3 brak Forget door de opslag van Leconte, een voorsprong die de Fransman niet meer uit handen gaf. Set twee werd met 6-4 gewonnen door Forget.

Boris Becker kwetst zich vlak voor Optima Open 
Boris Becker moet door een blessure verstek laten gaan voor de twee dubbelwedstrijden die hij normaal zou spelen maar hij komt nog steeds naar Optima Open om zijn fans te begroeten. Geen Boem Boem Becker op de court dus. “Ik heb me spijtig genoeg gekwetst aan mijn rechterenkel terwijl ik aan het trainen was voor een fietstocht voor het goede doel”, verklaart Becker. “Hierdoor kan ik niet meedoen aan de twee geplande dubbelpartijen. Maar ik zak zeker af naar Knokke-Heist en ik kijk er naar uit om mijn fans te ontmoeten.”
Boris Becker wordt zaterdag vervangen door Richard Krajicek. De Nederlander zal in het dubbelspel met onze landgenoot Dick Norman het Franse duo Yannick Noah/Mansour Bahrami bekampen. De vervanger voor de wedstrijd van zondag wordt later aangekondigd.

Tickets voor Optima Open 2013 zijn nog steeds verkrijgbaar viawww.optimaopen.be en telefonisch op het betalend nummer +32 (0)900 701 55. Prijs ongenummerde dagtickets 15/08 en 16/08: 27,5€ - 17/08 en 18/08: 30€. Prijs genummerde dagtickets 15/08 en 16/08: 35€ - 17/08 en 18/08: 37,5€. 

Appassionata in Knokke-Heist zoekt jeugdige acteurs

Ben je tussen 12 en 18 jaar? Weet je met je creativiteit en fantasie geen blijf? Wil je niet alleen toneel spelen maar het ook samen met anderen uitschrijven? Dan geeft APPASSIONATA je een unieke kans! Appassionata is een theaterproject van het Cultureel Centrum, Knokke-Heist.   Theatermakers Jan Charles en John De Bree zoeken nog jonge, creatieve geesten voor hun nieuwe productie in mei 2014. Ben je klaar voor een onvergetelijke ervaring? Neem dan contact op vóór 7 september via tel. 050 630 430, CC Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist, cc.ticket@knokke-heist.be

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

14.8.13

“Mini op de fles” in Knokke-Heist

De strandreinigingsmachine had woensdagmorgen op het strand in Knokke heel wat moeite met het opruimen van een ‘aangespoelde’ fles. Dat gebeurde ter hoogte van de Zeerobbenlaan.  De fles met inhoud werd dan ook ongemoeid gelaten. Een en ander kadert in een vierdaagse promotieactie rond de Mini Cabrio in de badstad. 

Krijgen landbouwers slechts helft van droogtevergoeding?

Heel wat landbouwers uit Knokke-Heist en elders aan de oostkust dreigen maar voor de helft vergoed te worden voor de schade die ze leden door extreme droogte in 2011. Naar schatting heeft het uitblijven van de neerslag toen 70 procent van de gewassen beschadigd. Volgens landbouwer Jan Vandepitte uit de badstad is er in 2011 na het zaaien 95 liter water per vierkante meter te weinig gevallen. Vooral de zomertarwe had te lijden. Ook de aardappelen ontwikkelden zich veel trager. Door de droogte groeide ook het gras in de weiden niet meer. Dat betekende meteen ook te weinig voorraad voeder voor het vee. In 2012 werd de extra droge lente van het jaar ervoor in het poldergebied door de federale ministerraad erkend als landbouwramp. Aan de landbouwers was dan ook een forfaitaire schadevergoeding beloofd. Nu ziet het er naar uit dat uiteindelijk maar de helft van het bedrag zal worden uitgekeerd. Reden: de landbouwers hadden geen verzekering tegen extreme weersomstandigheden. Maar in ons land kan men zich niet eens verzekeren tegen extreme weersomstandigheden, enkel tegen hagelschade. De gedupeerden willen nu naar het kabinet van de bevoegde minister Laruelle trekken om dat aan te kaarten.

Geen tweede Kanaaltunnel voor 2030

Tegen 2015 zal de Britse overheid een analyse maken over de wenselijkheid van vijf grote projecten die op lange termijn de mobiliteit in het Verenigd Koninkrijk moeten verbeteren zowel voor het personenvervoer als voor het vrachtverkeer. De bouw van een tweede Kanaaltunnel, die vooral zou dienen voor vrachtverkeer, is één van deze projecten die tussen 2020 en 2025 zouden kunnen opgeleverd worden.

"Maar enkele belangrijke stakeholders zoals de Britse en Franse vervoerdersfederaties hebben al gesteld dat zij een tweede vaste verbinding niet echt zien zitten voor 2030. De volle capaciteit van de huidige tunnel is nog niet echt gebruikt – slechts 70 procent is dat nu - en de ferrylijnen blijven een goed alternatief bieden zowel op de korte as als op de Noordzee en in het Westelijk Kanaal. Ook het doorgaand passagiersvervoer stijgt niet echt dramatisch omwille van de expansie van de Europese luchtvaart" luidt het bij de betrokken ministeries in Londen.  De havendirecties in Dover en Calais gaan intussen wel nieuwe grotere terminals uitbouwen tegen 2020 en zien ook geen noodzaak voor een tweede vaste as. Maar, het is algemeen geweten dat de Britse overheid alvast één groot project wil lanceren in de komende jaren in een poging het economisch optimisme aan te wakkeren.

La Cuvée Knokke-Heist nu te koop

De gemeente Knokke-Heist, Supermarkt Delhaize Knokke, AD Heist en Proxy Lippenslaan hebben zopas samen een “Cuvée Knokke-Heist”wijn gelanceerd. Meer concreet gaat het over een witte Chardonnay wijn uit Frankrijk. Per verkochte fles gaat er 1 euro naar de werking van Kleine Dennen, een residentiële voorziening voor bijzondere jeugdzorg die kinderen en jongeren opvangt die zich in problematische opvoedingssituaties bevinden. Initieel worden er 6000 flessen voorzien die zullen verkocht worden in de vestigingen van Delhaize in regio Knokke-Heist.

“Cuvée Knokke-Heist”: officiële wijn van de badstad
Het is niet toevallig dat Delhaize en de gemeente Knokke-Heist samenwerken aan de lancering van deze speciale Cuvée: de band tussen Delhaize en de gemeente Knokke-Heist is altijd zeer positief geweest. De lancering van deze speciale cuvée zal deze alleen nog maar verder versterken. "Als wijnliefhebber doet het mij plezier om deze cuvée Knokke-Heist voor te stellen. De inspanningen van Delhaize om hiermee gemeente Knokke-Heist nog eens extra op de kaart te zetten maar vooral het feit dat het project een goed doel dient, maken van dit wijnavontuur alvast een gesmaakt project", zegt Anthony Wittesaele, schepen van Toerisme.

Etiket met foto van Tom D Jones
De foto op de fles, een natuurzicht van het strand en de zee, werd genomen door de gerenommeerde Knokke-Heistse fotograaf Tom D Jones. Het etiket toont het strand met strandhoofd van Duinbergen ter hoogte van de Wandelaar.  

De “Cuvée Knokke-Heist” - wijn
De “Cuvée Knokke-Heist”, een Franse chardonnay-wijn, wordt verkocht voor 3.85 euro per fles. Per verkochte fles gaat 1 euro naar de werking van „Kleine Dennen‟‟. Er wordt gestart met een oplage van 6000 flessen. De „Chardonnay is een droge witte wijn, bloemig met toetsen van witte vruchten, best te genieten als aperitief en bij vis.

Ondersteuning van de werking van „Kleine Dennen
Met de lancering van de speciale “Cuvée Knokke-Heist” - wijn willen Delhaize en de gemeente Knokke-Heist hun lokale samenwerking verder versterken maar tegelijkertijd werd er ook een goed doel aan deze lancering gekoppeld, namelijk “Kleine Dennen”. Het is een residentiële voorziening voor bijzondere jeugdzorg die kinderen/jongeren opvangt die zich in problematische opvoedingssituaties bevinden. “Kleine Dennen” is een afdeling van vzw De patio. De organisatie biedt enerzijds ondersteuning en hulp op emotioneel, mentaal en fysiek vlak aan en anderzijds wil het relationele, sociale en praktische vaardigheden aanleren. Daarenboven biedt Kleine Dennen ook gezinsbegeleiding aan de ouders van de jongeren en/of betrokken partijen.  “We zijn verheugd dat de gemeente Knokke-Heist en Delhaize onze organisatie als goed doel heeft gekozen voor deze actie. Met de opbrengst hopen we onze werking nog verder te professionaliseren”, zegt Veronique Vergucht, mededirecteur van “Kleine Dennen”.

Triple-E simulaties bevestigen maritieme diepgang van Zeebrugge

Bij de simulatieoefeningen van de Vlaamse Overheid voor Zeebrugge, die plaatsvonden in het Waterbouwkundig Laboratorium en die bepaalden of de haven van Antwerpen en de haven van Zeebrugge klaar zijn om de nieuwste generatie reuze schepen te ontvangen, kon Zeebrugge een zeer gunstig resultaat noteren.  

De gedane proeven tonen aan dat de haven van Zeebrugge, dankzij haar grote maritieme toegankelijkheid, ook de 400 meter lange Triple-E containerschepen van Maersk Line in de toekomst zonder problemen zal kunnen verwelkomen.


Driekwart van de deepsea containerschepen die Zeebrugge aanlopen zijn nu reeds groter dan 10.000 TEU. Maar liefst 46 procent maakt zelfs deel uit van de categorie boven de 13.000 TEU.

Vrouwelijke topsporters graag in Knokke-Heist

Knokke-Heist is een vrouwvriendelijke gemeente en dat besef is duidelijk doorgedrongen bij de vrouwelijke topsporters van dit land. Het voorbije weekend vonden zij namelijk vlot de weg naar onze gemeente. De nationale vrouwenhockeyploeg Red Panthers logeerde het voorbije weekend in het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge voor een teambuilding. Zo kon u de dames zondag spotten op de zeedijk waar ze de omgeving per tandem ontdekten. Ook de eerste vrouwenploeg van Club Brugge verbleef in onze gemeente. Zij trainden in de badplaats en genoten van de spiksplinternieuwe slaapaccommodatie in de Sleep-Inn van Lakeside Paradise.

Weer tijd voor de Surfers Beachtriatlon

Op zondag 25 augustus organiseert Surfers Paradise in Knokke-Heist de 11de editie van de unieke “Beachtriatlon”. Dat gebeurt in samenwerking met Rotary Harelbeke.  Het gaat om een mini strandtriatlon in een familiale sfeer ten voordele van de ALS-liga. Dat is het sociale doel van initiatiefnemers Rotary Club Harelbeke. Deelnemen kan individueel, met het gezin, vrienden of collega’s. Er is telkens een afzonderlijk klassement, ook voor junior teams ! Er wordt 500 m in zee gezwommen, vervolgens 6 km mountain biken op het strand, en er wordt afgesloten met 3 km lopen op het harde zand. Het totale inschrijvingsgeld gaat integraal naar het goede doel: de ALS Liga. Na aankomst is er de prijsuitreiking gevolgd door een gezellige BBQ.
Vooraf inschrijven is noodzakelijk via http://surfersparadise.be/featured/9de-familie-beach-triatlon

Grensoverschrijdende samenwerking voor “duurzame zeehavens”

Vijf zeehavens hebben de handen in elkaar geslagen om "duurzame zeehavens" te worden. Het gaat om de havens van Zeebrugge, Gent, Oostende, Antwerpen en Zeeland Seaports. De Vlaams-Nederlandse club zit vol met plannen rond het faciliteren van groene energie en duurzame bouw. In de haven van Gent wordt gekeken of reststromen uitgewisseld kunnen worden. In Zeebrugge loopt een studie naar de mogelijkheid om een "gezamenlijke netaansluiting" te realiseren voor windmolens. Voor Zeeland Seaports is het de bedoeling dat er op grote schaal zonne-energie geproduceerd gaat worden om in te zetten voor "logistieke handelingen".

Met deze grensoverschrijdende Vlaams-Nederlandse samenwerking spelen de havens in op de maatschappelijke vraag naar een duurzamere havenontwikkeling. De havenbesturen willen kennis verwerven en ervaringen delen over de duurzame ontwikkeling van havens op het vlak van energie in al haar aspecten. De aandacht gaat hierbij naar de mogelijkheden om reststromen uit te wisselen, de gezamenlijke netaansluiting van windturbines, de ontwikkeling van duurzame en ecovriendelijke havengebouwen, het opwekken van zonne-energie op grote schaal en de haalbaarheid van een milieudatabank voor de scheepvaart.


Het project voor duurzame havens wordt gesubsidieerd. "Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling investeren Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Hilde Crevits, Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche, de vier Vlaamse zeehavens, de provincies West- en Oost-Vlaanderen, het Nederlandse Zeeland Seaports en de provincie Zeeland samen een kleine 800.000 euro in het initiatief". 

Ook Knokke-Heistenaar in Finale “Eerste Sommelier van België 2014”

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert ieder jaar een wedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste sommelier van het land. De vijf finalisten zijn Destin Cannaert (restaurant Oud Sluis te Sluis), Dries Corneillie (Hertog Jan, Brugge Sint-Michiels), Grégory Van Acker (restaurant De Lijsterbes, Berlare), Francis Vandierendonck (Casino Knokke) en Hendrik Verniers (restaurant Ten Bogaerde, Koksijde). Zij strijden in het najaar om de titel van ‘Eerste Sommelier van België 2014’.

De wedstrijd ‘Eerste Sommelier van België’ is bij wet erkend door de minister bevoegd voor Middenstand. Deze titel is dus wettelijk beschermd en is exclusief voorbehouden aan de meesterschapswedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. 

Gido Van Imschoot, Provoost Sommeliers, staat in voor de coördinatie en het goede verloop van de wedstrijd. De finalisten moeten naast een theoretische proef ook een degustatieproef en een praktische proef afleggen (ontvangen van de gasten, het opnemen van een bestelling, aanbieden, serveren van de wijnen en een blindproef van vijf wijnen, één bier en één digestief).

De finale van de wedstrijd ‘Eerste Sommelier van België 2014’ vindt plaats op maandag 7 oktober 2013 in de hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge. Diezelfde dag wordt onder leiding van Robert Van Landeghem, Provoost Keukenchefs, de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2014’ georganiseerd. De finalisten van deze wedstrijd zijn Vincent Denis (chef-patissier van L’Eveil des Sens te Montigny-le-Tilleul bij Charleroi), Kevin Lejeune (sous-chef van restaurant La Paix te Anderlecht), Dany Lombart (chef van Le Mayence te Charleroi), Pieterjan Rosseel (zaakvoerder van homecooking Pieterjan Rosseel bvba, Diksmuide) en Glenn Verhasselt (sous-chef van restaurant ‘t Stoveke te Strombeek-Bever). ‘s Avonds worden de laureaten gevierd tijdens een groot banket in Salons Saint-Germain te Diksmuide waarop ook het publiek is uitgenodigd.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Sommelier van België’, waarbij de beste jonge talenten uit de Belgische gastronomie het tegen elkaar opnemen.

Sixtiesband Afterbeat op de Bolle in Heist

Na Paul Severs  is het aan Afterbeat om op vrijdag 16 augustus om 20 uur de Bolle om te toveren in een dolle muzikale arena. Afterbeat komt uit Eindhoven en specialiseert zich in het spelen van de typische 60’s sound van Britse en Amerikaanse zangers en groepen zoals Chuck Berry, The Beatles, Stones, Creedence, The Who en vele andere muzikale legenden. In een spetterende show wordt het oorspronkelijke karakter van de songs behouden en krijgt de toeschouwer een schitterend muzikaal overzicht van dit roemruchte tijdperk.

Finale Beach Soccer in Knokke-Heist

Komend weekend, 17 & 18 augustus, vindt op het strand van Knokke-Heist de grote finale van het Kampioenschap Belgium Beach Soccer plaats. Iedereen kan bij het Heldenplein in Heist de ploegen aanmoedigen.  Beach Soccer of strandvoetbal is de zomerse variant van 's werelds populairste sport: Voetbal. Door het zachte, moeilijk bespeelbare zand en het relatief klein veld (30 op 40 meter) ontstaat automatisch een dynamisch duel, waarbij de spelers ons laten genieten van hun meest technische trucjes, spectaculaire omhalen en heel wat doelpunten. Tevens worden de spelers hun lenigheid, improvisatie en persoonlijke vaardigheden getest in het losse zand. De teams, bestaande uit 5 spelers (de doelman inbegrepen), strijden blootsvoets, 2x12 minuten, om de felbegeerde titel. De zomerse cocktail van aangename temperaturen, opzwepende zuiderse muziek, zee en strand, zorgen voor een gezellige vakantiesfeer onder de deelnemers en de toeschouwers!

Programma zaterdag

KIDS CLINIC           zaterdag van 12H30 tot 14H

Ben je ook onder de indruk van de ontzagwekkende omhalen en de andere technische manoeuvres op het zand? Zou je graag je voetbalvriendjes imponeren met enkele indrukwekkende trucjes? Neem deel aan één van onze Kids Beach Soccer Workshops. Op een leuke speelse manier leren jullie de kneepjes van het vak en worden jullie omgetoverd tot ware voetbalprofessionals.

ESPINOZA               zaterdag om 12H tot 12H30

Deklattrappen, wedstrijd onder de spelers.

Programma zondag

KIDS PENALTY CUP       zondag van 15H30 tot 16H30      GRATIS DEELNAME

Welke jonge voetballiefhebber droomt er niet van het eens op te nemen tegen een grote voetbalster! Op de Beach Soccer heb jij de kans eens in de spotlights te staan…
Ex-Rode Duivels Gilles de Bilde en Philippe Vande Walle dagen jullie uit in een heuse Penalty Cup!
Alle kinderen (jongens en meisjes) zijn van harte welkom! Gebruik je sterallures en breng je fans en supporters mee. Er zijn leuke prijzen te winnen en niemand gaat met lege handen naar huis. Bovendien vinden jullie als aandenken vast en zeker een leuke actiefoto terug op de Belgium Beach Soccer facebook pagina.
FINALE WEDSTRIJD serie A     zondag van 16H30
Strijd om de titel: Belgisch Kampioen Beach Soccer 2013

ALL STAR GAME                zondag van 17H30
Wedstrijd België – Nederland

Team van ex-internationals uit België en Nederland gaan de strijd aan in het zand.

KH Nieuws vanaf vrijdag in de bus

Vanaf vrijdag verdeelt Bpost weer 25.000 exemplaren van KH Nieuws in alle bussen van de vaste bewoners van Knokke-Heist. Hoofditems in deze augustus-editie zijn de strandrozenactie ten voordele van de vzw Kindergeluk, de nieuwe tarieven voor het betalend parkeren en het verslag van de inspraakronde "Zeg" in Westkapelle en Ramskapelle. Verder kun je meer vernemen over de nieuwe applicatie voor je smartphone voor informatie over de beelden in de stad, een Oxfamrecept voor het shaken van een bio-mojito en de verhuur van loodsen in ’t Walletje voor jonge starters.

De elektronische versie lees je HIER.

Sluis opent condoleanceregister voor Friso

Met droefenis heeft het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sluis kennisgenomen van het overlijden van Prins Friso”, heeft een gemeentewoordvoerder laten weten. “De gedachten gaan uit naar zijn echtgenote Prinses Mabel, zijn kinderen, zijn moeder Prinses Beatrix en overige naaste familieleden. Het Sluise college wenst de Koninklijke familie sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Graag biedt de gemeente Sluis u de mogelijkheid de Koninklijke familie te condoleren. Vanaf woensdag 14 augustus ligt er in het KCC van het gemeentehuis in Oostburg een condoleanceregister voor Prins Friso, dat u kunt tekenen tijdens openingstijden.”


Ook kunt u online, via de website van het Koninklijk Huis, www.koninklijkhuis.nl, uw condoleance plaatsen.

Proefproject nieuwe parkeerregeling voor markten in Knokke-Heist

Het parkeerverbod dat tijdens marktdagen geldt op het Maes- en Boereboomplein in Heist en het Gemeenteplein in Knokke gaat voortaan in vanaf 1 uur ’s morgens (in plaats van 5 uur ’s morgens). Dit moet de wekelijkse problemen met fout geparkeerde wagens verhelpen. Eerder konden die pas vanaf 5 uur ’s morgens getakeld worden, terwijl veel marktkramers hun koopwaar al voor 5 uur moeten opstellen om tijdig klaar te zijn. Het gevolg was dat de voertuigen gesleept moesten worden tussen de koopwaar in, wat voor onenigheid en frustratie bij alle partijen zorgde. Door een vroeger parkeerverbod kan het plein gegarandeerd verkeersvrij zijn op het ogenblik dat de marktkramers aankomen. Het proefproject loopt tot eind september. Als het succesvol blijkt kan de reglementering definitief in die zin gewijzigd worden.

Interview met aartsvijand

Op deze dag in 1967, welgeteld 46 jaar geleden, om 16u Belgische tijd (15u Britse tijd) zette Wonderful Radio London, de zeezender, een punt achter 3 jaar popmuziek vanaf zee. Om middernacht Britse tijd volgden nog andere zeezenders zoals Radio 270 en Radio Scotland dat voorbeeld. Oorzaak was het van kracht worden van de Marine Broadcasting Offences Act in Groot-Brittannië. Ook bij ons, vooral aan de kust, was dat een ramp voor de jeugd. Big L, zoals Radio London zichzelf ook wel noemde, was van Knokke en Heist tot De Panne het populairste radiostation, op de voet gevolgd door Radio Caroline South (vanaf de Mi Amigo). De Belgische staatsomroep programmeerde destijds hoop en al een half uurtje popmuziek en was dus quantité négligeable. Aanstichter van de fatale Britse zeezenderwetgeving was de gewezen Tweede Viscount (Burggraaf) van Stansgate, die zich had bekeerd tot “extreme linksheid”. Hij had z'n naam veranderd van Anthony Wedgwood Benn in Tony Benn en was bij Labour aan de slag als Postmaster General (toen vergelijkbaar met Minister van PTT). Het was zijn missie om een einde te maken aan de culturele revolutie, die in de jaren 60 in Groot-Brittannië was ingezet met groepen als de Beatles en Rolling Stones en resulteerde in totaal nieuwe jongerencultuur waar de stofferige heren in Westminster blijkbaar van wakker lagen. 

Enkel Caroline Zuid en Caroline Noord (bij het Eiland Man) trotseerden de nieuwe wet en bleven nog ruim een half jaar verder uitzenden. Een van de voortrekkers van de rebellerende radiomakers was Johnnie Walker. Ondertussen werkt Johnnie Walker voor de BBC en was het aan hem om zopas aartsvijand Tony Benn te interviewen. Chapeau, hij gaf hem zelfs een hand (wat ondergetekende aj zeker niet zou gedaan hebben). Voor wie het interesseert, een verslag over het interview kun je lezen in The Independent. Gelieve te noteren dat de antwoorden van Tony Benn voor het volle pond berusten op leugens.

13.8.13

Milieuschepen vs Vogelopvangcentrum

In de sociale media en op de regionale radio heel wat kritiek vandaag op de Knokke-Heistse milieuschepen Paul Geerinckx. Die had aangeraden om te stoppen met gewonde meeuwen te redden. "Hun gekrijs maakt de mensen depressief." Het vogelopvangcentrum (VOC) in Oostende verzorgt deze zomer honderden gewonde meeuwen. "Wat voor nut heeft het om de overpopulatie te bestrijden als je daarnaast elke gewonde meeuw gaat redden?", vroeg Geerinckx zich af in de krant Het Laatste Nieuws. "Het VOC is fantastisch, maar verzorgt beter zeldzame dieren zoals uilen. Gewonde meeuwen moet je laten inslapen. Mensen reageren over-emotioneel als het over meeuwen gaat. Terwijl ik er dagelijks vier tot vijf klachten over krijg. Volgens het VOC kan men een gewond dier niet zomaar laten sterven. Het centrum stelt verder dat de meeuwenoverlast veroorzaakt wordt door een minderheid van de meeuwen. Het gaat om “lastige individuen”. Men mag ze niet allemaal over dezelfde kam scheren.

(H)eerlijk Feest op het Heldenplein Heist

De Trekkersgroep van Fairtradegemeente Knokke-Heist en de plaatselijke Oxfam organiseren op 15 augustus een (H)eerlijk Feest op het Heldenplein in Heist. Vanaf 12 uur is er gratis kinderanimatie & volksspelen. Op de mini-markt zijn streekproducten (ijsjes, pannenkoeken, aardbeien, kersen, …) te verkrijgen. Aan de fairtrade bar & Paljas tapwagen, vindt iedereen wel zijn goesting. Vanaf 14.30 tot 17 uur is er live muziek met 4Beaufort. Om 18 uur is het dansen geblazen met Sonbacan, een salsaband van de bovenste plank. Om volledig in de tropische sfeer te geraken wordt een exotische cocktailbar geopend van 18 tot 20 uur. En het zonnetje komt ook…

Zwem Academie in de startblokken voor tweede seizoen

De vzw Zwem Academie, die de sportieve Knokke-Heistenaar sinds vorig jaar in het nieuwe Sportoase zwembad crawl leert zwemmen, blikt terug op een succesvolle start en is klaar voor het nieuwe seizoen.

De Zwem Academie is het afgelopen jaar een thuisbasis geworden voor waterminnend jong en oud. In één jaar tijd mocht de vereniging ongeveer 250 leden verwelkomen, waarvan ruim 150 volwassenen. “Meer dan de helft daarvan had zich nog nooit aan crawl gewaagd. Onze crawl cursussen waren ook een succes bij die andere doelgroep: kids tussen 8 en 12 jaar. Van de 50 die na gemiddeld 10 lessen hun eerste baantje crawl zwommen, stroomde maar liefst twee derde door naar de Kids Academie, onze ‘zwemclub’ voor kinderen”, aldus initiatiefnemer David De Wandel.

De voorzitter is tevreden met deze cijfers: “Kwaliteit leveren door ervaren en hoog opgeleide lesgevers is van in het begin het handelsmerk van onze vereniging. Bovendien hebben we ons aanbod tijdens het eerste jaar verschillende keren aangepast. Zo werd het bijvoorbeeld al snel duidelijk dat er nood was aan een vervolgcursus op de ‘Start to Crawl’ en de ‘Crawl voor Kids’. Er kwamen ook lesuren bij op woendagochtend én op zondagochtend, inmiddels een topdag voor onze kids. Onze leden moeten zich als een vis in het water voelen… én bewegen. Dat is natuurlijk bijzonder ambitieus. Maar we blijven er voor gaan, dit seizoen zelfs met enkele nieuwe krachten”.

Sterke merken, sterke schouders 
De Zwem Academie wist enkele sterke merken aan zich te binden. Speedo, BMW De Mey en Uplace geven de Zwem Academie nog wat meer vaart. Afgelopen weekend werd het seizoen 2013-2014 in gang getrapt met een teamactiviteit op het strand en in het water. “De sfeer belooft veel goeds. Ons team is op elkaar ingespeeld en heeft duidelijk een gezamenlijk doel voor ogen: elk lid een mooie en soepele crawl aanleren. Daarvoor staan onze unieke aanpak en hoog fun-gehalte garant”, belooft de voorzitter.

De cursussen van de Zwem Academie starten in de eerste week van september. Inschrijven is nu reeds mogelijk via de website. Meer weten? Klik naar www.zwemacademie.be of mail info@zwemacademie.be

Rooftop Yoga bij Lakeside Paradise

Het mooie weer blijft zorgen voor exotische mogelijkheden, ook op Yoga gebied, waar Lakeside Paradise uitpakt met “Rooftop Yoga” bij opkomende of ondergaande zon. Dit alles onder leiding van Lucie Hoffman. Op haar vele reizen in het Oosten kwam ze in contact met een andere levensstijl, waar yoga harmonieus een plaats in vond. De laatste jaren heeft Lucie tijdens de koude wintermaanden in India een tweede thuis gevonden, waar ze samen met haar vriend Jelle meewerkt in het sociaal project SISP. India is de bakermat van de yoga en dan ook dé plaats bij uitstek om yogacursussen te volgen bij diegenen die yoga met de paplepel hebben meegekregen. In 2011 behaalde Lucie ook haar internationaal erkende diploma tot yogaleraar, na een intensieve training in Kollam, Zuid-India.  Lucie baseert zich tijdens haar lessen voornamelijk op de traditionele Hatha yoga, doorprikt met invloeden van de populaire Sivananda yoga.

De sessies worden gehouden iedere  donderdagavond (19.00-20.15u) en iedere zondagochtend (08.30-9.45u). Op zondagmorgen kan dit gecombineerd worden met een sportief Bio ontbijt, op donderdagavond met een bio-diner aan de oevers van Het Duinenwatermeer. Ook combinatie met authentieke Thaise sportmassage mogelijk, terwijl sportoase zwembad (met diverse sauna’s) maar enkele stappen verwijderd is.

Prijs ? 12 € per les of 100 € voor een 10-lessen reeks (geldig voor 3 maanden).Gelieve steeds op voorhand je plaats te reserveren en dit ten laatste daags voor de les.Reserveren doe je door een sms (0494/756473) of een mailtje (lakesideyogalucie@gmail.com) te sturen naar Lucie.
Van zodra de temperaturen naar beneden gaan verhuizen we naar de polyvalente zaal waar speciaal voor de gelegenheid een Bamboe parket wordt aangelegd.

Geslaagde Internationale Danshappening in Knokke-Heist

Volkskunst De Sloepe in Heist kan terugblikken op een geslaagde Danshappening aan zee. Na een verbroederingsbarbecue in zaal Ravelingen, volgde op zaterdagnamiddag een prachtige optocht door het centrum van Heist. Om 15.30 uur werden de dansgroepen Canteclaer uit Zwevegem, Drieske Nijpers (Sint-Gillis Waas), Doina Baraganului uit  Iamolita (Roemenië) en Krystall uit Kazan (Rusland) aan het publiek voorgesteld. Om 20 uur werd de Danshappening afgesloten met een gala-avond in Zaal Ravelingen. 
  
“De Danshappening aan Zee was dit jaar een groot succes”, vertelt voorzitter Jan Claeys. “Alle groepen, zowel de Vlaamse als de buitenlandse, hebben de verwachtingen ingelost. De professionele muzikanten van Doina Baraganului speelden de pannen van het dak en de dansers volgenden perfect de verschillende ritmes. De energie en acrobatie van de dansers van Krystall was adembenemend. “


Na een vermoeiend weekend zijn de Roemeense dansers naar De Panne getrokken. De Russische groep zet haar tournee verder via Nederland naar Polen. De Sloep zoekt nu de wereld rond om binnen twee jaar, tijdens de volgende editie van de Danshappening, opnieuw een hoogstaand programma te kunnen aanbieden.

Zie fotoreportage 

Succesvol eerste jaar voor Sportoase Duinenwater in Knokke-Heist

Sportoase Duinenwater, het zwembaden- en multisportcomplex in Knokke-Heist, kan van een bijzonder succesvol eerste jaar spreken. In totaal vonden meer dan 353.000 bezoekers de weg naar het nieuwe sportieve pareltje van de Belgische kust, absolute topdag was 7 augustus ll. met 2.740 bezoekers. Sportoase Duinenwater opende, met een feestelijk openingsweekend en een eerste duik, onder de goedkeurende blik van Burgemeester Lippens de deuren op 10 en 11 augustus van vorig jaar. De eerste dagen werd, door een massale opkomst, meteen duidelijk dat het langverwachte zwem- en sportcomplex een mooie toekomst tegemoet gaat.

Het unieke concept, een publiek-private samenwerking tussen Knokke-Heist en de private uitbater Sportoase, gelegen aan de nieuwe Duinenwater-site, mocht in het eerste jaar al meer dan 353.000 bezoekers ontvangen, een meer dan indrukwekkend aantal in een opstartjaar.Concreet betekent dit dat er dagelijks een gemiddelde van 980 mensen een sportieve activiteit uitoefenen op de Sportoase site waarvan er een 770 gebruik maken van het zwembad. De fitness telt ondertussen meer dan 1.350 vaste leden en mocht reeds meer dan 15.000 deelnemers aan de groepslessen ontvangen. Daarmee is het niet alleen de meest moderne maar ook de grootste fitness in de regio waar alle leden op een persoonlijke manier begeleid worden naar HUN doelstelling.

In het eerste jaar kon Sportoase al rekenen op een groot aantal vaste bezoekers, zo hebben een 20-tal scholen en een 10-tal clubs hun plaats gevonden en leren een 400 leerlingen en 375 recreatieve- en competitieve clubzwemmers wekelijks de juiste zwemtechnieken aan. Naast de vaste plaatsen voor clubs en scholen is er ook steeds plaats voor bezoekers die individueel komen zwemmen, het evenwicht tussen de verschillende doelgroepen dient dan ook dagelijks bekeken te worden om iedereen optimaal van het juiste zwemcomfort te laten genieten.


Tijdens vakantie- en weekendperiodes is het aandeel bezoekers dat individueel en niet periodiek komt een stuk groter, ook daar bewijst het concept van Sportoase Duinenwater haar nut. Absolute topmaand was april 2013 met 36.700 bezoekers en waar de paasvakantie 23.500 bezoekers tot in Sportoase bracht, de drukste dag was 7 augustus 2013 met 2.740 bezoekers op 1 dag!

Summerdance in Knokke-Heist

Op zaterdag 24 augustus geeft de Jeugdraad Knokke-Heist haar tweede beachparty van de zomer. Summerdance is ondertussen een klassieker geworden. Voor slechts 6 euro kan je al vanaf 21 uur genieten van een hele nacht summerbeats en opzwepende muziek op het evenementenstrand van Knokke-Heist. Deze strandfuif is mede mogelijk dankzij de steun van Garage De Zutter, Wesound, KULAK en de gemeente Knokke-Heist.

Volgende DJ's zorgen voor een zomerse en uitgelaten sfeer: DJ SAM, DJ WOW, DJ MA-T (MaRicaRokk - Jim - Bal van de student - Summerdance), T.Mastis (Laundry day – Suikerrock- Summerdance ), Squarelectric


Een ticket kost 6 euro in voorverkoop en 9 euro aan de deur. Op vertoon van je CJP kaart betaal je 8 euro. Tickets in voorverkoop zijn verkrijgbaar in alle free record shops, Jann Ric, Jeugddienst, Jeugdclub ’t Verzet, Toerisme Knokke, Sam en Toerisme Heist.  Meer informatie op onze website www.summerdance.be

12.8.13

Voorlopig geen subsidies voor volkstuinproject Knokke-Heist

Het volkstuinproject van Knokke-Heist krijgt voorlopig geen subsidies van de VLM (Vlaamse Landmaatschappij). De VLM kreeg in totaal 90 projectvoorstellen en gaf in een eerste fase 25 projecten groen licht. Knokke-Heist haalde het met de ecologische volkstuintjes langs de spoorweg ter hoogte van Logenhoek Duinbergen niet tijdens deze eerste ronde. In september komt er nog een tweede selectieronde. Dan maakt de gemeente alsnog kans om subsidies in de wacht te slepen.

In december 2012 lanceerde minister-president Kris Peeters vanuit zijn bevoegdheid voor plattelandsbeleid een projectoproep voor de aanleg en inrichting van volkstuinen. Projectaanvragen konden ingediend worden tot 31 mei 2013. De oproep kende een massaal succes. De 90 aanvragen zijn samen goed voor een subsidieaanvraag van 1 miljoen euro. De totaal beschikbare subsidie bedraagt echter maar 300.000 euro. Daarom beoordeelde een jury op 20 juni de projecten op basis van de beoordelingscriteria die vastgelegd werden in de projectoproep. De 25 geselecteerde projecten kunnen meteen van start gaan.


Hoeveel projecten tijdens een tweede selectieronde alsnog een goedkeuring in de wacht kunnen slepen hangt af van de begrotingsopmaak voor 2014. Als blijkt dat er nog budgettaire ruimte is voor bijkomende projecten kan het Knokke-Heistse project toch nog groen licht krijgen.

Knokke-Heistse dodentochters geslaagd in opzet

Van de 11.157 deelnemers die afgelopen weekend aan de start van de Dodentocht in Bornem waren verschenen, hebben er 6.932 de 100 kilometer lange tocht volledig uitgewandeld of gelopen. Dat is 62,1 procent van het aantal deelnemers. Onder hen een aantal Knokke-Heistenaars, met name ook de drie Kine-musketiers (Frederic De Coster, Nicolas Koentges en Pedro Van Landschoot) van het Ter Linden ziekenhuis. Met hun deelname steunden ze het Duchenne Parent Project. Dat is een organisatie van ouders van kinderen met de ziekte van Duchenne, een erfelijke vorm van spierdystrofie.  Een van de drie heeft een kindje in de familie die lijdt aan deze ziekte. 

Zeldzame sternen herleven aan Vlaamse kust

Zeldzame sternensoorten zoals de visdief, dwergstern en grote stern zijn aan een voorzichtige opmars bezig dankzij de ingrijpende maatregelen die het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Afdeling Maritieme Toegang (AMT) in het voorjaar doorvoerden. De voorbije jaren waren er weinig broedkoppels en de voornaamste oorzaak hiervan bleek de vos te zijn. Een elektrische afsluiting ontzegt deze dieren nu de toegang tot het Sterneneiland in Zeebrugge en een extra stuk opgespoten eiland vergroot verder het broedgebied tot 22 hectare. Deze inspanningen werpen nu dus duidelijk hun vruchten af.

Voldoende voedsel
Het Sterneneiland in Zeebrugge werd in 1997 aangelegd in de oostelijke voorhaven. Het gaat om een kunstmatige broedplaats voor Europees beschermde sternensoorten. Op deze locatie en op het nieuw opgespoten stuk eiland broeden momenteel een kleine 700 koppels visdieven en 73 koppels dwergsternen. Inmiddels vliegen ook de eerste jongen rond in de omgeving van het sternenschiereiland. Dat wijst er volgens het ANB op dat er voldoende voedsel aanwezig is in de zee.

Hoopgevende broedpoging grote sternen
Het ANB vindt het verder bijzonder hoopgevend dat er opnieuw zo’n 150 grote sternen een broedpoging ondernemen. Dit jaar zullen zij wellicht nog niet succesvol zijn. Het gaat namelijk om jonge dieren die voor de eerste keer proberen te  broeden. Grote sternen broeden steeds in de bescherming van kokmeeuwenkolonies. Deze kokmeeuwen jagen de vele belagers weg van hun onbeschutte nesten. Doordat deze kokmeeuwen de voorbije jaren ontbraken, bleef ook de grote stern weg op het sterneneiland. Ook andere bijzondere vogels vonden er een broedplekje: zwartkopmeeuwen en steltlopers zoals bontbekplevieren en scholeksters. Met de strandplevier gaat het minder goed. Daar valt er dit jaar slechts één broedpaar van te bespeuren. De oorzaak hiervan is niet meteen duidelijk. Het broedgebied is in elk geval geschikt voor de vogel, maar toch gaat de soort al jarenlang achteruit.

Sternen zijn geen meeuwen

Belangrijk ook is dat sternen geen meeuwen zijn. Deze vogels vertonen geen agressief voedselrovend gedrag zoals meeuwen en halen hun voedsel dus enkel uit zee. Het aantal meeuwen in de haven is dit jaar volgens het ANB overigens sterk gedaald. Er zijn zeer weinig jongen. Dankzij het ‘discardverbod’, waardoor de vissers geen dode, ongewenste bijvangsten meer overboord mogen gooien, zal er nog minder eten zijn voor de meeuwenjongen. Het ANB verwacht dan ook dat de meeuwenpopulatie sterk zal afnemen, wat de overlast ten goede zou komen. Op deze manier zou de aangroei van de sternen net een positief gevolg kunnen hebben voor de meeuwenoverlast aan de Kust, in tegenstelling tot wat velen verwachten.

Wilson Open jeugdtornooi op TC Duinbergen

Zondag 11 augustus werden op de terreinen van TC Duinbergen de finales betwist van het Wilson Open Jeugd Tornooi. Er werden 210 inschrijvingen genoteerd. Tom Brakel leidde niet alleen het tornooi in goede banen. Hij zorgde ook voor een vlot verloop van de Tienertour (12-16 jaar) met 17 inschrijvingen en de Kindertour (5-11 jaar) met 61 deelnemers.  Ann Verheye en Tim Blondeel, net op adem als drijvende krachten achter de schermen van het 10.000$ ITF Tornooi, zorgden als sponsor voor een bijzonder aantrekkelijke WILSON-prijzenpot. Wedstrijdleider Tom Brakel vond het zeer merkwaardig dat niet minder dan 6 leden van TC Gym Olympiade (Schoten) een finale speelden. Tom was verder bijzonder opgetogen over de fairplay onder alle deelnemers. Hij bleef gespaard van vervelende interventies. In zijn inleiding voor de prijsuitreiking deed hij een voorzichtige oproep naar de begeleiders/supporters om zich sportiever op te stellen rond de courts. Er vielen hem enkele bijzondere prestaties op van clubleden: in de reeks J14-3 verliest Gilles Desmidt  van Thiebault Aelbrecht (David Lloyd TC) en in J16-2 wint Dennis Van De Weghe (T.C.Huyze Verleye) van aanstormend clubtalent Robbie Couwijzer met 6/4-6/3.
Volgend tornooi: Vantorre Construct Open Dubbel van 15 tot 25 augustus 2013!

Foto: Sponsors Ann Verleye en Tim Blondeel en wedstrijdleider Tom Brakel (r)

Nieuwe Bombay Sapphire Signature Gin & Tonic in Imagin

Gerenommeerd mixoloog Jan Van Ongevalle en designer Marnick Smessaert stelden op donderdag 8 augustus hun Bombay Sapphire Signature Gin & Tonic voor in de pop-up cocktailbar Imagin op de Elizabetlaan in Knokke. U kunt er de liquide kunstwerkjes deze zomer ook proeven. De cocktailbar is open van donderdag tot zondag tussen 16 en 23 uur. Zie fotoreportage.

Het ginmerk Bombay Sapphire vroeg vijf creatievelingen en evenveel vooraanstaande barmannen om hun eigen interpretatie te geven aan de klassieke Gin & Tonic. Het resultaat is een verrassend, eigenzinnig en kleurrijk arsenaal van cocktails.

Bespoke by Jan Van Ongevalle
Jan Van Ongevalle belandde na zijn opleiding aan Hotelschool Ter Duinen eerst in de herenmode. Na 25 jaar vond hij het tijd voor iets anders en maakte hij van zijn hobby – cocktails – zijn beroep. Ietwat schoorvoetend nam hij deel aan een cocktailwedstrijd en won die met glans. Sindsdien zijn cocktails een passie voor hem. Momenteel is hij barmanager in het Casino van Knokke, runt hij zijn eigen cocktail cateringbedrijf en organiseert hij cocktail workshops. In de toekomst staat nog een eigen cocktailbar op het programma.


Voor Bombay Sapphire creëerde hij Bespoke: “De tijd van alleen maar een citroentje in de Gin & Tonic is voorbij. Mensen willen nieuwe smaken, nieuwe combinaties. Ze willen een cocktail met liefde en passie die hen meevoert naar verre oorden. Inspiratie putte ik uit India. Ik wou een Gin & Tonic die kan betoveren, een glas vol cultuur met een knipoog naar de Indische bevolking en hun kledij: sari’s, tulbanden, armbanden, ringen, kettinkjes en spiegeltjes. Met deze G&T ervaar je het echte India!”

BK Beachvolley in Knokke-Heist

Ward Coucke en Tom Van Walle zijn zondag in de badstad bij de mannen Belgisch kampioen beachvolleybal geworden. Fien Callens en Maud Catry wonnen het kampioenschap bij de vrouwen. Voor Coucke en Van Walle is het de derde nationale titel op rij. Ze wonnen dit seizoen al zes van acht manches en waren ook in het finaletoernooi duidelijk de besten. In de finale namen ze met tweemaal 21-18 de maat van Dries Koekeloren en Aljosa Urnaut. De broers Lander en Louis Vandecaveye grepen het brons met een 18-21, 21-16, 15-10 overwinning tegen Jo Coenen en Thibault Vermeeren. Bij de vrouwen mochten Fien Callens en Maud Catry hun eerste titel vieren na een 21-15, 21-17 zege tegen Stephanie Van Bree en Karolien Verstrepen. In de wedstrijd om de derde plaats wonnen Katrien Gielen en Sarah Dovogja met 21-18 en 21-16 van Marta Sobolska en Laura Mählmann. 

Streekvlaai gelanceerd in Knokke-Heist

Banketbakker Jan Lefevere heeft zopas in Knokke-Heist een eigen creatie gelanceerd. Het gaat om de Isabella-taart vernoemd naar de eertijdse landvoogdes Isabella van Spanje (1566 -1633). In onze regio herinneren de Isabellavaart en het Isabellafort nog aan haar bewind. De ingrediënten van het "Isabelleke" zijn bladerdeeg, amandelen, rijst, chocolade, abrikozen en schijfjes pruimen. Deze laatste stellen de bastions voor van het Isabellafort. Het is de bedoeling dat dit “Isabelleke” even bekend wordt als de mattentaart of de vlaaien uit de Kempen.


Bakkerij Lefevere, Knokkestraat 68, Knokke-HEIST.

Slanker: De Kust 10 ton minder

Op donderdag 15 augustus weerklinkt het startschot van de nieuwe campagne ‘De Kust 10 ton minder’. In Nikkis-World (de voormalige ROX Plaza) ter hoogte van het Heldenplein trapt Pascale Naessens tussen 15.30 en 18 uur de campagne af met de workshop “Iedereen fit”.

De sensibiliseringscampagne De Kust 10 ton minder met Pascale Naessens beoogt een gezondere levensstijl door middel van meer beweging en gezonde voeding. Deze campagne zet Vlaamse steden aan om hun inwoners te stimuleren om samen 1 ton gewicht te verliezen op 100 dagen tijd op basis van gezonde voeding en beweging. Pascale Naessens zal het evenement op culinair niveau bijstaan met gezonde raad en daad.


De toegang is gratis.