13.11.13

Vijf jaar Sociale Economiecampus Knokke-Heist

Vijf jaar geleden opende in de badstad de Sociale Economiecampus. De 3 partners van de campus (de Strijk- en Verstelwinkel, Kringwinkel ’t Rad, school voor buitengewoon secundair onderwijs De Varens) bouwden dit initiatief, gelegen in het hartje van Heist, uit tot een succesverhaal. Logisch dat dit eerste lustrum met een hapje en een drankje feestelijk gevierd werd in het stijlvolle “Kasteeltje” in de Kursaalstraat.   
Van visserijschool naar sociale economiecampus
Begin 2007 kreeg de Kringwinkel te horen dat ze niet langer in hun vestiging in de Lippenslaan konden blijven. De Strijk- en Verstelwinkel, destijds gehuisvest in de Oud-strijdersstraat barstte uit zijn voegen. Twee sociale economie initiatieven waren dus op zoek naar ruimte. Het OCMW nam daarom contact op met de Scholengroep 25 van het Gemeenschapsonderwijs, de eigenaar van de gebouwen en trad op als hoofdhuurder. Zo werd de bestemming van wat vroeger de visserijschool was, mits een grondige facelift, de sociale economiecampus van nu. De Kringwinkel en de Strijk- en verstelwinkel kregen een onderkomen in het schoolgebouw. De autiwerking van de school ‘De Varens’ werd ondergebracht in “’t Kasteeltje”.
Een succesverhaal geïllustreerd met enkele cijfers
Deze grote herenvilla huisvest een 40-tal leerlingen met autismespectrumstoornis. De kringwinkel telt 13 medewerkers en kreeg vorig jaar 37.000 klanten over de vloer. De Strijk- en verstelwinkel stelt ondertussen 22 medewerkers te werk en bouwde een klantenbestand van 1100 gebruikers op.
1+1+1 = meer dan drie
Het ‘samenwonen’ moest zowel commerciële als andere synergiën mogelijk maken. En dat is ook duidelijk gelukt. Er zijn praktische afspraken zoals: de school voorziet in het groenonderhoud. De strijkwinkel zorgt voor de slagboom, de kringwinkel voor het strooizout enz. Fietsen bij de kringwinkel binnengebracht worden door de school hersteld en dan weer in de kringwinkel verkocht. Ook andere materialen door de leerlingen gemaakt zoals speelgoed, confituur en decoratiemateriaal werden via de kringwinkel aan de man gebracht. Leerlingen van de school kunnen in de strijk- en verstelwinkel stage lopen. Met een vernieuwd campusoverleg willen de 3 partners deze samenwerking nog verder uitbreiden.
Nieuwe maatwerkdecreet

De uitbouw van sociale en diensteneconomie is een expliciete opdracht voor het lokaal bestuur die ook nu in de gemeentelijke beleidsplanning zit vervat. Meewerken aan de uitbouw van deze campus was dan ook een evidentie. Er staat deze sociale economie met het nieuwe maatwerkdecreet heel wat veranderingen te wachten. Het gemeentebestuur en het OCMW van Knokke-heist hebben er het volste vertrouwen in dat de partners dit positief en creatief zullen aanwenden.