14.11.13

1ste Koningsdag ter ere van Koning Filip

Morgen vrijdag 15 november wordt zoals ieder jaar in de Margaretakerk in Knokke het Te Deum aangeheven ter gelegenheid van Koningsdag. Dat gebeurt in aanwezigheid van het college van burgemeester en schepenen, militaire vertegenwoordigers en andere prominenten. Het gemeentebestuur biedt na deze korte plechtigheid de genodigden een receptie aan in Cafécultuur waar er getoost wordt op onze nieuwe Koning Filip. 
Wisselende datum
Gedurende de regering van koning Leopold I werd de koning gevierd op de verjaardag van zijn eedaflegging (21 juli, onze huidige Nationale feestdag) en op zijn geboortedag 16 december. Onder de regering van koning Leopold II, werd dat zijn naamdag op 15 november. Albert I verplaatste het feest na zijn aantreden naar zijn naamdag 26 november. De datum van het Koningsfeest werd vanaf het aantreden van koning Leopold III definitief vastgesteld op 15 november. 
Van Naamfeest naar Koningsdag
Het feest werd oorspronkelijk het Naamfeest van Zijne Majesteit de Koning genoemd. Tijdens het regentschap van prins Karel (1944-1950) besliste de regering in 1945 om de viering te hernoemen in Feest van de Dynastie en zo slechts indirect te verwijzen naar de afwezige koning. Na het aantreden van koning Boudewijn I van België besloot hij in 1952 de viering te hernoemen tot Koningsdag. 
Nu burgerlijke plechtigheid
Koningsdag werd oorspronkelijk gevierd met een Te Deum in de Basiliek van Koekelberg.  In 2001 werd deze in wezen religieuze plechtigheid eindelijk vervangen door een burgerlijke plechtigheid. Deze plechtige zitting, in aanwezigheid van de koninklijke familie en van prominente genodigden, bestaat uit toespraken, getuigenissen en de huldiging van verdienstelijke landgenoten. Deze plechtigheid vindt 's middags plaats in het Parlement.
Op deze dag worden - evenals op 8 april (de geboortedag van koning Albert I) - de onderscheidingen in de nationale orden (de Leopoldsorde, de Kroonorde en de Orde van Leopold II) uitgereikt. In de federale overheidsdiensten en sommige andere openbare diensten hebben de ambtenaren een vrije dag. In het leger is deze dag een feestdag die gevierd wordt met een banket ter ere van de koning. Koningsdag is ook de officiële feestdag van de Duitstalige Gemeenschap van België.