13.11.13

Vietnamese vis geen bedreiging voor lokale verse Noordzeevis?

In een mededeling voert het havenbestuur van Zeebrugge aan dat het distributiecentrum voor Vietnamese vis in onze kusthaven geen bedreiging zal zijn voor de lokale verse Noordzeevis.
De Vietnam Association of Seafood Exporters and Producers (VASEP) wil voor de consolidatie van de pangasiusexport naar de Europese markten een centraal Europees distributiecentrum opzetten. Zij kozen Zeebrugge omwille van de centrale ligging in Europa, de aanwezigheid van verschillende bedrijven met kennis en ervaring in de foodlogistiek en opslagcapaciteit, de directe containerverbinding Vietnam–Zeebrugge, de distributiemogelijkheden naar het hinterland en het voorbeeld van de kiwiverdeling uit Nieuw Zeeland.
De haven van Zeebrugge benadrukt dat de invoer van de pangasiusfilet uit Vietnam, die bestemd is voor de gehele Europese markt, geen concurrentie betekent voor de verkoop van verse vis uit de Noordzee. De lokale Vlaamse visserij biedt verse vis aan, terwijl de pangasius in diepvriesvorm aangeleverd wordt.

De overeenkomst met VASEP (Vietnam Association of Seafood Exporters and Producers) is een logistiek verhaal, namelijk een gestroomlijnde distributie van dit product naar de Europese markt, belangrijk is dat hierin het Zeebrugge platform mee garant staat voor de kwaliteitsbewaking van dit product bij de invoer op de Europese markt.