15.11.13

Najaar bij 3tk in Knokke-Heist

Dat het herfst is kan men aan de temperatuur en de wind vaststellen. Bij 3tk echter is de herfst geen voorbereiding op een winterslaap.  In de winter zijn er in onze contreien geen triatlonwedstrijden.  Lange afstanden zwemmen en snelheid zijn dan ook in deze periode van het jaar even niet aan de orde. Het op punt stellen van de juiste zwemtechniek is in onze zwemschool het trainingsaccent van het najaar!
Sedert september is Stefaan Obreno hoofdtrainer bij 3tk. Deze ex-zwemmer en gerenommeerde internationale zwemcoach staat garant voor kwaliteit binnen de club. Samen met 13 vaste trainers wordt zwemtraining gegeven aan 264 leden! Aan de kids (vanaf 6j) worden alle zwemstijlen aangeleerd. Volgens de hedendaagse zwemtheorieën wordt eerst crawl aangeleerd. Kinderen slagen er vlotter  in om eerst borst- en rugcrawl aan te leren en pas daarna de motorisch veel moeilijker zwemstijl schoolslag. Om voldoende te kunnen differentiëren worden verschillende niveaugroepjes samengesteld. Zo krijgt ieder kind de nodige training op aangepast niveau.  Alle jeugdtrainers hebben voldoende kwalificaties om zwemles te geven waarbij het aanleren van de vereiste vaardigheden op een leuke en speelse manier kan verwerkt worden binnen de trainingen.
Voor de jeugd en de volwassenen werd een jaarplanning opgemaakt  zodat alle aspecten zoals  trainingsvolume, techniek en snelheid van het zwemmen op  het juiste moment aan bod komen. 
Volgens Stefaan Obreno kan een triatlon nooit gewonnen worden door een fantastisch zwemonderdeel maar het eindresultaat kan hier wel stevig door beïnvloed worden. Door zo economisch mogelijk te zwemmen wordt weinig energie verspild. Energie die nodig is voor het fietsen en het lopen. Het aanleren van een correcte zwemtechniek wordt door Stefaan Obreno dan ook benadrukt : techniekoefeningen waarbij de totale armbeweging volledig geanalyseerd wordt en per onderdeel wordt  ingeoefend. Ook het belang van een goede hoofdpositie in het water, de juiste beenslag maar ook  vormspanning bij het zwemmen komen aan bod bij het trainen.

Aan de volwassenen worden er  naast de trainingen ook  specifieke vervolmakingscursussen aangeboden. In kleine groepjes wordt iedereen al zwemmend gefilmd. Door het analyseren van de vertraagde filmbeelden wordt vaak duidelijk  welke fouten gemaakt worden.  In 10 lessen geeft Stefaan Obreno tips en opmerkingen met als enig doel : optimalisatie en perfectionering van crawl.  Maar ook niet-leden kunnen voor een instapcursus  start to crawl bij 3tk terecht. Hoofdtrainer Stefaan Obreno leert de juiste basistechniek van het crawlzwemmen in een 10-tal lessen aan. Een volgende  reeks start op 4 december. Inschrijven hiervoor en verdere informatie is de vinden op de site van de club: www.3tk.be
 .