12.11.13

Erfgoedwandelroute in Duinbergen officieel geopend

Op zaterdag 9 november werd de vernieuwde erfgoedwandelroute Duinbergen geopend. De 3,2 km-lange route is als tweede van de tien erfgoedwandelroutes aan de Kust bewegwijzerd met metalen klinknagels. De herwerkte brochure en het startbord zijn voorgesteld in aanwezigheid van gedeputeerde voor toerisme Franky De Block en burgemeester Lippens.
Joseph Stübben
Duinbergen is ruim 100 jaar geleden ontworpen door de Duitse architect-stedenbouwkundige Jozef Stübben. Het ontwerp bestond uit een maximaal behouden duinreliëf, kronkelende wegen, vrijstaande villa’s met beperkte bouwhoogte, ingeplant in groene tuinen. De wandelroute toont de charmantste hoekjes zoals het Joseph Stübbenpark, de duin Vossenhul en de Zeedijk met zicht op het Albertstrand. Centraal op de 3,2km-lange route staat het historisch erfgoed, met name de vele vrijstaande villa’s in verschillende stijlen zoals Cottage en Art Deco.
Klinknagelbewegwijzering
Naast de herwerkte brochure is de route nu ook bewegwijzerd. De erfgoedwandelroute Duinbergen is de tweede erfgoedwandelroute aan de Kust die met metalen klinknagels bewegwijzerd is. De klinknagels tonen de erfgoedliefhebber op een discrete, maar duidelijke manier de weg. In de loop van de volgende jaren zullen alle erfgoedwandelroutes aan de Kust bewegwijzerd worden. In 2014 staat erfgoedwandelroute Blankenberge alvast op het programma.
Europese middelen
De herwerking van de erfgoedwandelroute Duinbergen kadert in het project REECZ, binnen het Europese Interreg IVa-programma ‘grensregio Vlaanderen-Nederland’. REECZ (Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek) ging in 2009 van start met als doelstelling het verhogen van de grensoverschrijdende beleving van de natuur, het erfgoed en het landschap in de Zwinstreek. Westtoer zorgt samen met de andere partners in het project o.a. voor een beter wandelaanbod in de Zwinstreek. Eerder werden de Uitkerkse Polderwandelroute tussen Blankenberge en Zuienkerke, de Meetkerkse Moerenwandelroute vlakbij het Kanaal Brugge – Oostende en het grensoverschrijdende wandelnetwerk Zwin gerealiseerd.
Partners
De erfgoedwandelroute Duinbergen is een initiatief van Westtoer en de Dienst Cultuur van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de Gemeente Knokke-Heist. De herwerking kwam tot stand met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van Toerisme Vlaanderen, in het kader van het project REECZ. 
Brochure

Van de erfgoedwandelroute wordt een brochure met kaart uitgegeven. Deze kost €2 en is onder meer beschikbaar bij: Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk-Knokke 660, 8300 Knokke-Heist, T 050 63 03 80, toerisme@knokke-heist.bewww.knokke-heist.be Sincfala-Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8301 Knokke-Heist, T 050 53 07 30, sincfala@knokke-heist.be