12.11.13

Pangasiusakkoord goed voor Zeebrugge, maar niet voor de visserij

Zeebrugge wordt de Europese hub voor de verdeling van pangasiusfilet uit Vietnam. Dat is een goeie zaak voor onze kusthaven, maar dat is veel minder het geval voor onze vissers, die straks moeten concurreren tegen een grote aanvoer van goedkope vis uit Zuid-Oost Azië. Ook is de pangasius verre van geliefd in Europa. 
Zondag hebben Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) en Joachim Coens, de CEO van de haven van Zeebrugge, in Ho Chi Minh-stad (Saigon) een 'memorandum of understanding' ondertekend met Vasep, de Vietnamese federatie van producenten en exporteurs van vis. Bedoeling is dat de Vietnamese visboeren hun pangasius bestemd voor Europa steeds via Zeebrugge importeren. De eerste gecombineerde lading wordt midden volgend jaar verwacht.

Zeebrugge heeft een lange traditie van invoer en distributie van verse voeding. Er is het voorbeeld van Zespri, waarbij zowat 2.700 individuele kiwiproducenten uit Nieuw-Zeeland hun logistiek voor de Europese markt volledig aan de haven van Zeebrugge toevertrouwen. Ook Tropicana bottelt jaarlijks meer dan 290 miljoen liter vruchtensap in Zeebrugge. 

De troeven van de haven zijn de toegankelijkheid voor intercontinentale containerschepen en een rechtstreekse verbinding met het Vietnamese Vung Tao. Daarnaast beschikt Zeebrugge ook over 900.000 kubieke meter temperatuurgecontroleerde opslagcapaciteit, waarvan 345.000 m³ diepvries. Tot slot is er een eigen visveiling, waar de Pangasius dus kan worden verkocht.
De haven van Zeebrugge ontvangt nu al een deel van de pangasiusfilet uit Vietnam, volgens Coens ongeveer 8.000 ton per jaar. Dat zou in de toekomst fors kunnen toenemen: het land exporteert jaarlijks tussen 150.000 tot 200.000 ton naar Europa. Vasep engageert zich nu om haar leden via Zeebrugge te laten importeren. Het akkoord dat Crevits en Coens zondag ondertekenden, zal zeker extra banen opleveren.