20.9.13

Grondige gevelrenovatie gemeentehuis Knokke

Het gemeentebestuur heeft zopas een grondige gevelrenovatie van het gemeentehuis van Knokke gegund aan de firma John Saey uit Melle. De werkzaamheden zijn erg uitgebreid: gevelreiniging, voegwerken, herstellen metselwerk, waterwerende oppervlaktebehandeling, aanbrengen antimoslaag, duivenwering… Zowel de buitenmuren van het oude gedeelte van het gemeentehuis als het nieuwe gedeelte worden onder handen genomen. De totale kostprijs wordt geraamd op zo’n 115.000 euro (inclusief btw). De werkzaamheden gaan van start op maandag 23 september en duren bij gunstige weersomstandigheden 10 weken, dus tot eind november. 
Maandagvoormiddag toegang stadhuis via zijdeur
Het verloop van de werkzaamheden gebeurt in twee fases: het oude gedeelte van het gebouw (ongeveer 5 weken) en het nieuwe gedeelte (ook ongeveer 5 weken). Op maandagvoormiddag kan er kleine hinder zijn aan de hoofdingang van het gemeentehuis. Bezoekers kunnen het gemeentehuis binnengaan via de zijkant van het gemeentehuis. 
Gevelreiniging en voegwerken
De renovatie omvat tal van voorbereidende werkzaamheden zoals het doeltreffend afschermen van alle elementen die niet in aanraking mogen komen met hydrofobeermiddel (zoals ramen, kozijnen, deuren, kieren etc.). Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar het uurwerk op de toren en de monumentverlichting. Een greep uit de overige voorbereidende werkzaamheden: dichten van alle scheuren, nazicht en herstel van slechte voegen, nazicht en herstel van slecht zittende loodaansluitingen,   verwijderen van uitbloeiingen, algen, mossen, schimmels en andere biologische verontreinigingen,… Voor de reiniging wordt rekening gehouden met de diverse gevelmaterialen: (poreuze) baksteen, (Franse) witte kalksteen, blauwe hardsteen,… Het voegwerk in het metselwerk dat loskomt door de reiniging, wordt hersteld. De nieuwe voegen zijn van uitzicht, aspect en samenstelling identiek aan het bestaande voegwerk.
Anti-mos behandeling
Na de reiniging wordt de gevel tegen mos behandeld. De ondergrond wordt eerst ontstoft. Op de gezuiverde en herstelde ondergrond wordt een mossen- en algendoder verneveld. Het mosdodend product is een waterige oplossing die complexe verbindingen van chloor bevat. Het product is biologisch afbreekbaar en doodt de sporen van schimmels, bacteriën, algen en de wortels van mos. 
Hydrofobering
Hydrofobering betekent het aanbrengen van een vuil- en waterwerende gevelbescherming, d.m.v. hydrofoberende producten met een hoog penetratievermogen, samengesteld op basis van siloxanen. De bescherming is kleurloos en waterafstotend met behoud van de dampdoorlaatbaarheid .
Duivenproof maken
Verder: plaatsen van draden voor bescherming tegen duiven, op vensterbanken, tussendorpels en afdekplaten. De verdwenen of loszittende duivenpinnen aan de ramen (meestal op de vensterbank of tussendorpel) en afdeklijsten worden vervangen door afweerdraden. Die bestaan uit dunne nylon-gecoate draden van roestvrij staal, gemonteerd met trekveertjes.
Dakoppervlak: verwijderen mos, algen…
Het verwijderen van mos en algen op het dak gebeurt zonder gebruik te maken van specifieke reinigings- of algenverwijderingsmiddelen.
Ontmossen en hervoegen trap onder toren

De trapdelen die leiden naar de eerste verdieping krijgen een opsmukbeurt. De treden en leuning worden ontmost en het onkruid verwijderd. De voegen worden uitgekapt en hervoegd.