17.9.13

Muzikale ZondagBabbel over John Lennon

Op zondag 6 oktober kunt u in Knokke-Heist in de bibliotheek Scharpoord terecht voor een ‘ZondagBabbel’ met Robert Van Yper. Deze muziekfreak produceert muziek- en theaterprojecten en runt het boekingskantoor Backline, voor pop- en rockmuziek. In 2005 pende hij een biografie van John Lennon neer. De babbel kreeg dan ook het onderwerp ‘Imagine no John Lennon’. De toegang tot de ZondagBabbel is gratis, maar vooraf reserveren is gewenst. Het boek over John Lennon verscheen samen met een tribute cd, waarop muzikanten als Mauro Pawlowski, Axl Peleman en Jean Bosco Safari zich aan Lennon-covers waagden. Beide, boek en cd, werden enthousiast ontvangen. 
Het staat in het collectieve geheugen gegrift: de dag (8 december 1980) waarop Mark Chapman de ex-Beatle John Lennon dood schoot. Maar wie was John Lennon in het werkelijke leven? Voor velen is John Lennon dé persoonlijkheid van The Swinging Sixties, zelfs dé persoonlijkheid van de 20ste eeuw. Met zijn Beatles zorgde hij voor het beste amusement aller tijden. Met zijn solocarrière zorgde hij voor de meest controversiële acties. 
Wie is nu de echte Lennon: het vlotte tieneridool of de extreemlinkse barricadenbestormer? De Working Class Hero of de Vredesapostel? Het harde Revolution of het dromerige Imagine? En hoe zit het met Yoko Ono? Maakte zij de Beatles kapot, of was ze voor Lennon de redding? 
Aan de hand van songteksten, muziekfragmenten en soms gedurfde analyses vertelt Robert Van Yper (auteur van de biografie Lennon) het waarom en het hoe van de songs en de muziek en ontrafelt zo de mythe John Lennon. Ook Lennons minder bekende kant komt aan bod: zijn films, zijn literaire creaties, alsook zijn doorgedreven maatschappelijk engagement vol confronterende en vaak choquerende acties en meningen. Uit angst voor de invloed van Lennon mobiliseerde president Nixon de F BI en de C IA om hem het land uit te krijgen. Tevergeefs. Wie is die muzikant, dat hij zo gevreesd werd door het establishment? Met extra live muziek door Dr. Kloot Per W. 
Robert Van Yper is een rockliefhebber in hart en nieren. Voor de VRT maakte hij een 24-delige reeks over Rock and Roll. Het resultaat van zijn fascinatie voor die muziek is Rock it ! !! een Race met de Duivel, geschreven in 2002. Een geweldig boek over het ontstaan en de rootsjaren van de rock-'n-roll. In 2010 schreef Robert Van Yper ook nog samen met o.a. André Capiteyn het boek 40 jaar Gentse Feesten: een Trefpunt. 

Met hun goedlachse stijl en fijne humor weten ze het publiek steevast te boeien. Al hebben ze ook het talent om de toehoorders diep te ontroeren met ingetogen en intieme nummers.