16.9.13

Hondenplas- en Zeeluchtbestendige vlaggenmasten in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist koopt binnenkort nieuwe vlaggenmasten aan om alle aangetaste masten te vervangen. Veel vlaggenmasten vertonen vandaag ernstige gebreken. Ze zijn veelal meer dan twintig jaar oud en niet bestand tegen zeelucht en hondenurine. De nieuwe masten zijn dat wel en hebben bovendien een gevoelig lagere kostprijs: ongeveer 750 euro per stuk (in vergelijking met 1.100 euro). Door alle aangetaste masten in één keer te vervangen, hoopt het gemeentebestuur om de aankoopprijs nog lager te krijgen.
De gebreken aan de bestaande vlaggenmasten situeren zich vooral in de onderste gedeeltes van de mast en zijn dus te wijten aan de zeelucht en hondenurine. Eerder was het al nodig om vijf masten aan de BoraBora weg te nemen. Momenteel zijn er nog een dertigtal stuks die ernstig aangetast zijn en op korte termijn vervangen moeten worden omwille van de veiligheid. De resterende twintig zijn eveneens aangetast en moeten wellicht binnen de twee jaar vervangen worden.

Het nieuwe model kost niet alleen minder, maar krijgt op voorhand een behandeling tegen corrosie door hondenurine. Er heeft een tijd lang een testmodel gestaan ter hoogte van het Rubensplein en de resultaten hiervan waren erg gunstig.