8.11.13

Memorial Concert The Indian Army in Flanders Fields

Op maandag 11 november om 17 uur brengen het Rajhans Ensemble, de Koninklijke Harmonie De Zeegalm & Strings, 3 bagpipers van the Indian Army en de For Freedom Pipe Band en zanger Frederik Torresan in Scharpoord in Knokke-Heist hun jaarlijks Memorial Concert “The Indian Army in Flanders Fields 1914-1918. Het concert wordt bijgewoond door luitenant-generaal Sanjeev Anand uit New Delhi, brigadier-generaal Pankaj Arora, militair attaché in Parijs, Secretaris Ankan Banerjee van de Ambassade in Brussel en Marc Huybrechts, honorary Consul General of India.  Dirigent Hans Vermeersch laat u meegenieten van de nog politiek "onschuldige" muziek uit 1913 en van de hits uit de laatste maanden voor 4 augustus 1914, de Duitse inval in België. Luc Lierman en Shyama Vermeersch duiden het geheel met bindteksten en poëzie. 
De wereld in 1913 en 1914 was nog een relatief onschuldige wereld. Hoffelijke tradities, uit het einde van de 19e eeuw, tussen de heersende klasse en de adel waren nog steeds in gebruik. Maar in het normale dagelijks leven vocht de bevolking nog steeds voor het verkrijgen van betere leefomstandigheden.
De heersende en hogere klassen beseften maar half dat er nog een "andere" meer hulpbehoevende wereld bestond. Het Indische Subcontinent was ook nog in stevige handen van de British Raj. Het Indian Army was eigenlijk een "Engels" bestuurd leger. Er was toen ook geen pro of contra Duitse mentaliteit want in het voorjaar van 1914 werd de Duitse keizer Wilhelm nog door een Amerikaanse componist in een "Grand March" geëerd als sublieme held.

Het zou midden 1914 wel verkeren. Van de 1 miljoen Indische soldaten die werden ingezet, verloren er ruim 74.000 het leven. Een 500-tal  daarvan werden begraven op Belgische bodem. Veel Indiërs die in de Westhoek sneuvelden maar wiens lichaam nooit werd teruggevonden, zijn met hun naam vereeuwigd op de Menenpoort.