4.11.13

Veertigste Bevrijdingsmars Hoofdplaat-Knokke

In het weekend hebben meer dan 3000 wandelaars deelgenomen aan de bevrijdingswandelingen. Maar liefst 1369 personen hadden zich ingeschreven om zondag de 33 kilometer te wandelen tussen Hoofdplaat en Knokke-Heist. Het ging daarbij om groepjes vrienden, gezinnen soms met nog heel jonge kinderen, wandelfanaten, scholieren, en leden van allerlei clubs en verenigingen. 
Zo namen ook Scouts en Zeescouts deel aan de 40ste Canadese Bevrijdingsmars. Bijna 50 leden bestaande uit jongverkenners, jonggidsen, givers en jin wandelden samen met hun leiding de 33 km lange bevrijdingstocht. Bij hun aankomst werden ze verwelkomd door het oudercomité die hen verwende met warme chocolademelk en een boterkoek. Tijdens de bevrijdingsmars werd door de wandelaars onder meer ook halt gehouden in Retranchement bij de Hickmanbrug om er een korte ceremonie te houden.
Opmerkelijk is ook het feit dat Henk Warnier voor de 40ste keer heeft deelgenomen aan de wandeltocht. Hij heeft derhalve alle bevrijdingsmarsen meegemaakt. Het was trouwens zijn vader Gaspar Warnier die de idee van een wandeltocht tussen Hoofdplaat en Knokke lanceerde. 
Er werd zondag niet alleen gewandeld. Sommige deelnemers legden de afstand al lopend af. Dat was het geval met het Running Team Knokke-Heist. Ze namen bij de Scheldeoever de start onder een blauwe hemel en slaagden er in –ondanks de dreigende wolken- om de regen voor te blijven. Een fikse wind maakte het niet makkelijk. Een paar kilometer voor de aankomst werden de lopers verder vergezeld door drie motards van de politie én trompetgeschal. Veel van de wandelaars zijn echter niet kunnen ontkomen aan een flinke plenspartij. Ondanks het slechte weer was er in de straten van Knokke toch veel belangstelling voor de vermoeide wandelaars.
Fotoreportage Bernard Pekcstadt vind je HIER