5.11.13

Verslag Canadese Bevrijdingsmars

“Een totaal van 3313 wandelaars nam deel aan de diverse tochten van zaterdag 2 en zondag 3 november.  De lange afstand of Canadese Bevrijdingsmars bracht niet minder dan 1369 op de been. Het was immers de 40ste herdenkingsmars” aldus een verslag van Danny Lannoy.
De plechtigheden in Eede, Aardenburg en Sluis en op de militaire begraafplaats te Adegem konden gehouden worden bij mooi herfstweer. Afgevaardigden van de Vaderlandse verenigingen  waren vergezeld van mensen van het Rode Kruis afdeling Knokke, leden van het Canadacomité en For Freedom museum. Scholieren van het Zwincollege en Canadese jongeren namens ook deel  aan de bloemenhulde.
Ondanks de slechte weersvoorspellingen,  eerder in de week, kon de 33 km lange tocht starten onder een stralende zon. Het landschap van dijken en polders was op zijn best. De hevige zuidwesterwind of  ‘wind op kop’ werd ook getrotseerd door het Canadees militair contingent dat traditie getrouw deelneemt onder begeleiding van een doedelzakspeler. In Oostburg en Retranchement zorgde de For Freedom  Pipe Band voor de muzikale begeleiding. In Retranchement  was een korte hulde aan de Hickmanbrug onder heel wat publieke belangstelling.

In de Oosthoek kreeg het Canadees contingent bij het binnenkomen een spontaan applaus van de omstaanders. De harmonie speelde er het Canadees volkslied ‘O Canada’.  Naar aanleiding van het jubileum jaar werd het gekende ‘Amazing Grace” voor de eerste  maal aan het Monument samen uitgevoerd door de Pipe Band en Kon. Harmonie St Leo. De plechtigheid  bracht heel wat volk op de been dat kon genieten van de muzikale  uitvoeringen.  Met een paar regendruppels werd verder opgestapt langs de bevlagde Lippenslaan tot aan het stadhuis, eindpunt van de Canadamars. Ere-consul  voor Canada in Vlaanderen F . Agneesssens loofde de initiatiefnemers voor hun jaarlijkse inzet. Danny Lannoy en Dirk Overstraete mochten van de Canadese officer Penney een plaket ontvangen. Danny Lannoy wees erop dat 40 jaar geleden  de mars tot stand kwam door Gerard Adriaenssens en Gaspar Warnier. Hij had ook een woord van dank voor de WNZB wandelclub dat zich inzet voor de organisatie van het mars gebeuren.  Knokke-Heist, ‘Canada city nr. 1’  mag fier terugblikken op zijn Canadese herdenkingsplechtigheden.