14.6.13

100 jaar stadhuis Knokke

Op 15 juni 1913 werd het neogotische stadhuis van Knokke plechtig ingehuldigd met een groot feest. Dat is morgen zaterdag precies 100 jaar geleden. Voor de ontluikende badplaats was dit een heuglijke gebeurtenis in aanwezigheid van tal van prominenten waaronder de gouverneur Janssens de Bisthoven. De indrukwekkende affiche (te zien in Sincfala) vermeld een resem activiteiten; een optocht van de maatschappijen, kioskconcerten, de opstijging van een luchtballon. De genodigden werden ontvangen door burgemeester Deklerck en kregen er een lunch aangeboden. ’s Avonds werd een groots vuurwerk afgeschoten en was er elektrische verlichting op het marktplein.

Ontwerper van het stadhuis was Jules Wassenhove, gemeentelijk bouwmeester die zijn inspiratie zocht in het stadhuis van Maldegem uit 1909. Hij koos voor de neogotiek of Brugse baksteen gotiek dat volledig tot zijn recht kwam op het grote terrein bij de Lippenslaan. De grond was kosteloos afgestaan door de Cie. Het Zoute en moest dienen als marktplein. Het gemeentehuis onderging grote restauratie- en renovatiewerken in 1988.
De ganse historiek over het stadhuis en veel van zijn verblijvers wordt toegelicht in het najaar, zowel op papier als met projecties.


Vicevoorzitter van Sincfala, Danny Lannoy,  is volop bezig met de voorbereiding van een  eerste  ‘Lezing 100 Jaar Stadhuis’.  De zondagsbabbel is gepland op zondag 24 november 2013. In het najaar tijdschrift van ‘Cnocke is hier’ komt ook een ruim artikel met zeldzame onuitgegeven fotomateriaal. Danny Lannoy heeft zijn ganse jeugd doorgebracht in het stadhuis en later als schepen; hij kent als geen ander dit gebouw en…..zijn “mensen”.