12.6.13

Knokke-Heist in de geest van Oranje

Zopas werd in Knokke-Heist met succes de Gewestdag gehouden van de West-Vlaamse Orde van den Prince. De orde heeft tot doel de studie, de beleving en de uitbouw van de Nederlandse aard, in vriendschap en tolerantie naar Willem van Oranje's geest. De Orde telt ongeveer 3000 leden in Nederland en Vlaanderen.  De bijeenkomst van de West-Vlaamse afdelingen werd georganiseerd door de afdeling 't Zwin, die zelf bestaat uit ongeveer 50% Belgische en 50% Nederlandse (Zeeuws-)Vlamingen.

De 175 deelnemers, die kort na de middag in het Cultuurcentrum Scharpoord verzamelden, konden niet alleen eerst ter plaatse de tentoonstelling World Press Photo bewonderen, maar nadien ook in verschillende groepen, met deskundige begeleiding, uitzwermen naar het For Freedom Museum en de Molen van Callant in Ramskapelle of naar het "vissersdorp" Heist met zijn Sincfala Museum, de beeldenroute van de openbare kunstwerken in Knokke-Heist volgen, de architectuur van Het Zoute bestuderen , " de grootste wereldhaven van rollend materiaal" Zeebrugge bezoeken, of een fietstocht naar de Zeeuwse polders maken.

Als de deelnemers, moe maar gelukkig, rond 17u naar Scharpoord tergkeerden, konden ze daar naar een boeiend panelgesprek luisteren over Taal, Toerisme en Gastvrijheid, met als deelnemers Vice-Minister-President van de Vlaamse Regering Geert Bourgeois (die ook bevoegd is voor Toerisme), de Taalkundige Prof. em. dr. Jos. Wilmots van de Universiteit Hasselt, Mevrouw Nynke van der Ploeg, Directeur VVV Zeeuws-Vlaanderen, en haar Vlaamse tegenhanger Stefaan Gheysen, Afgevaardigd-Bestuurder van Westtoer. Items die aan de orde kwamen, waren o.m. het belang van standaard-Nederlands voor het toerisme (" een kwestie van beleefdheid, respect en hoffelijkheid"), de noodzaak van meertaligheid (" we moeten weer meer aandacht gaan besteden aan de kennis van Frans en Duits"), en de vraag of de Vlamingen hun anti-Frans complex hebben afgelegd (" ja, de jongeren leven gewoon meer en meer cpmplexloos als zelfbewuste Vlamingen".) De Vlamingen moeten wel nog serieuze inspanningen doen om hun imago in het buitenland te verbeteren. Met die waarschuwing eindigde het debat.

De Gewestdag, die bijzonder stijlvol verlopen is, werd besloten met een gezellig avondmaal in Ter Mude, pal op de grens van Vlaanderen en Nederland. In Amicitia et Tolerantia, in Oranje's geest dus.