10.6.13

Team van Surfers Paradise klaar voor Enduroman Arch to Arc Londen- Parijs

Maandagochtend was in Knokke-Heist alles klaar voor het vertrek van triatleten Jean Deloddere, Jan De Maesschalk, Jan Declerck, Yves Depoorter, Thijs Blondeel en Frank Vanleenhove richting Londen. Daar nemen ze deel aan de Enduroman Arch tot Arc. Deze triatlon wedstrijd in estaffettevorm met teams van 6 personen, omvat een loopwedstrijd van Londen naar Dover, zwemmen over het Kanaal en 300 km fietsen van Calais naar Parijs.   

Het Belgische team van Surfers Paradise wordt vergezeld door Natalie Camerlynk, Valerie Morel, Catherine Verhelst en Stefan Obreno. In Calais worden ze voor de fietsproef opgewacht door Geert Van Ryckeghem en Philippe Vilein. Een hele organisatie dus met 3 volgwagens, eten, drank, alle nodige sportuitrusting en fietsen.

Woensdagmorgen wordt het gezelschap verwacht aan de London Marble Arch om 9.20 uur lokale tijd, vanaf waar Thijs Blondeel de eerste 16 km tot buiten Londen voor zijn rekening zal nemen. Vanaf dan moeten ze om beurt elk gedurende één uur zo veel mogelijk kilometers vooruitgang boeken tot in Parijs. Vooral het weer zal een grote rol spelen. Niet zozeer voor de loopproef, maar vooral voor de zwemproef daar er reeds wekenlang een noordelijke wind staat wat heel deining veroorzaakt en het zwemmen extra lastig maakt.

Het zijn de kapiteins van de begeleidende boten die vanuit Dover als het ware het startschot moeten geven. Bij ongunstige zeegang kan de wedstrijd al naargelang de voorspellingen ook tot 3 dagen uitgesteld worden. Als alles goed verloopt, start de kanaalovertocht om 1.20 uur donderdagmorgen 13 juni in het holst van de nacht. Afhankelijk van de zwemsnelheid wordt dan tussen 45 en 65 km gezwommen om normaal gezien op donderdag in de namiddag aan te komen op het strand nabij Calais. De watertemperatuur bedraagt slechts 10 °C en kan na het passeren van een boot in de vaargeulen dalen tot 6°C.

Volgt dan nog de 300 km lange fietsrit naar Parijs, en ook hier is het even afwachten want regen en wind kunnen ook dit onderdeel bemoeilijken. Als alles goed verloopt wordt de aankomst aan de Arc de Triomphe te Parijs voorzien vrijdagmorgen 7 juni in alle vroegte om de ochtendspits voor te blijven.

Aangezien alle teams een chip meedragen zijn de vorderingen te volgen op www.enduroman.com-live

De start is voorzien 11.20 uur lokale tijd, dus 12.20 Belgische tijd op woensdag 12 juni, waarna ieder team tot maximum 48 uur  te volgen zal zijn.