15.10.13

Zeebrugse stelt tentoon in Sluis

Nog tot 17 november is bij Galerie de Twaalf Apostelen te Sluis werk te zien van Sofie Van Cleven uit Zeebrugge. Zij won in 2011 de juryprijs van de schilderwedstrijd van Artists Materials Sluis met het werk “A good laugh”. 
Als de mens ontdaan wordt van al zijn opsmuk, wat blijft er dan nog over? Sofie Van Cleven bekijkt in haar olieverfschilderijen de verhouding tussen haar persoonlijke belevingen en de universele ervaring van menselijkheid. Ze schildert voornamelijk mensen, niet geposeerd maar in een moment gegrepen, die in hun eigenheid een bepaald deel van de mensheid vertegenwoordigen. Hierbij wordt Van Cleven geïnspireerd door mensen uit haar omgeving, maar ook door verhalen in de media en foto’s die niet in betekenis, maar in beeld een eigen leven gaan leiden. Vaak in het werk van Van Cleven, loopt de band tussen moeder en kind als een rode draad door het werk heen. 
 Met deze tentoonstelling neemt Sofie Van Cleven een emotioneel afscheid van haar klassiek academisch werk. Het levensgevecht dat ze doormiddel van deze schilderijen heeft verbeeld, is bepalend geweest voor de ontwikkeling in haar werk. De overgang van een klassieke naturalistische schilderstijl, naar een opbouw uit krachtige penseelstreken die ruw opgezet zijn en een harmonieus maar passievol geheel vormen, verwijst naar de nieuwe fase in het leven en werk van de kunstenaar. 
Galerie de Twaalf Apostelen aan de Kapellestraat in Sluis is in het weekend geopend van 11 tot 17 uur en op maandag tot en met woensdag van 13:15 tot 17 uur. Toegang is gratis. De expositie van Sofie Van Cleven loopt nog tot en met 17 november.