16.10.13

De Dag Van Toen in Knokke-Heist bij Focus

In het voorjaar van 2012 startte Gunter Vanpamel op Facebook een groep over de Dag van Toen in Knokke-Heist. Initiatiefnemer van de pagina was Gunter Vanpamel een uitgeweken Knokkenaar in Thailand. Via de mogelijkheden van het internet vonden oude Knokkenaars van over heel de wereld mekaar. In de loop van vorig jaar zijn een hoop mensen enthousiast op zoek gegaan naar oude foto's, van op zolder van kennissen van vroeger, van broers, van zussen, van ouders, van buren enz... gaan inscannen. Die foto's werden op de groepspagina gepost. Soms heel historische beelden, dan eens beelden met persoonlijke herinneringen uit het uitgaansleven of klasfoto's. 
Meteen werd een doel bereikt! De groepspagina werd stap voor stap een belangrijke bron van informatie en van sociaal contact. Nostalgische herinneringen kwamen naar boven. De anekdotes en herinneringen als reacties / commentaar zijn daarbij een belangrijke aanvulling. Die formule slaat goed aan en blijft een groot succes. Toen de voorraad foto's wat uitgeput bleken te geraken, is er een team doorzetters, via allerhande wegen dieper naar herinneringen gaan zoeken. De mogelijkheden van de groepspagina werden uitgebreid zodat de pagina ook voor vriendschappelijke leuke contacten gebruikt werd. Om het cultureel aspect van de groepspagina niet te ondermijnen werd korte tijd later, onder die vriendengroep een nieuwe Facebook groepspagina aangemaakt met de naam "Echte Knokse Leute". Bij de Dag van Toen zijn er momenteel 1740 leden al zijn daarvan twee derden passieve kijkers. Maar uit die anderen... is een enthousiaste vriendengroep ontstaan, die allerlei activiteiten organiseren.
Het initiatief komt straks aan bod bij  Focus-WTV in het praat- en showprogramma "Alles Goed". De uitzending is op de kabel te zien zaterdag om 17 u, dan aanstaande maandag om 14 u en tenslotte nog volgende week woensdag om 17 u.
Foto: Geert Flama