16.10.13

Politie ‘goes for Zero’

De lokale politie Damme/Knokke-Heist steunt de nieuwe 'Go For Zero' -campagne 'Je snelheid vergeten ze niet snel' van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) met extra controles. Met een confronterende affiche, een beeld van een doodskruis langs de kant van de weg, wil het BIVV overdreven snelheid minder sociaal aanvaard maken.
Sociaal draagvlak tegen snelheid in het verkeer stijgt
"Vorig jaar vonden in België 44.193 letselongevallen plaats," dat meldt het BIVV. "Onderzoek toont aan dat snelheid bij 1 op de 3 letselongevallen een rol speelt. Dit betekent dat er jaarlijks meer dan 14.500 ongevallen worden veroorzaakt door een bestuurder met haast." Overdreven of onaangepaste snelheid blijft dus 1 van de grootste killers in het Belgisch verkeer.
De recentste attitudemeting van het BIVV toont echter aan dat het sociaal draagvlak voor onaangepaste of overdreven snelheid stijgt. Slechts 56 procent van de bestuurders steunt de stelling: 'snel rijden is voor mij sociaal onaanvaardbaar'. Dit is een daling met ongeveer 14 procent in vergelijking met een meting in 2003. Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet concludeert: "Er moet absoluut een kentering komen inzake de sociale aanvaardbaarheid van te snel rijden indien we het aantal verkeersslachtoffers op onze wegen willen reduceren."
Je snelheid vergeten ze niet snel

Met een confronterend campagnebeeld, een doodskruis langs de kant van de weg, wil het BIVV de bestuurders die te snel rijden persoonlijk raken in hun hart. De campagne focust zich op de onrechtstreekse slachtoffers van ongevallen door een overdreven of onaangepaste snelheid, zoals familieleden en vrienden. Je snelheid vergeten ze niet snel!