25.8.13

15de editie van de Generali Zwintriathlon

Wie momenteel door het centrum van Knokke-Heist kuiert, kan niet naast de kleurrijke wapperende triatlonvlaggen kijken. Met afgelopen weekend 996 deelnemers aan de Scapa Sports Iron Kid, 555 deelnemers aan de Paljas Finishers Triatlon en 90 deelnemers aan de Surfers Paradise Beachtriatlon is Knokke-Heist dan ook compleet in de ban van deze prachtige combinatiesport. En met de 15de editie van de Generali Zwintriathlon moet de kers op de taart nog komen.

Woensdag 4 september wordt dan ook ongetwijfeld weer een sportieve topdag! Niet minder dan 1.100 triatleten uit 9 verschillende landen gaan dan andermaal de uitdaging aan om 1 km te zwemmen in de Damse Vaart, 45 km te fietsen in de prachtige Zwinregio en 10 km te lopen op de Zeedijk van Knokke-Heist.

Zowel bij de dames als bij de heren belooft het een open strijd te worden. Bij de heren ontbreekt titelverdediger Frederik Van Lierde. Na zijn veelbelovende 3de plaats van vorig jaar focust de Menenaar zich volledig op de Ironman van Hawaï. Ex-olympiër Axel Zeebroek wordt naar voren geschoven als licht favoriet. Andere podiumkandidaten zijn ex-winnaar Stijn Goris en de vaandeldrager van de deelnemende militaire ploeg Dennis Devriendt. Maar dan zullen zij wel de steeds nadrukkelijker aanstormende jonge talenten Pieter Heemeryck, Marten Van Riel, Tom Vander Hoogerstraete of Kjell De Hertog moeten afhouden. Het wordt dus drummen vooraan. Of zorgt één van de buitenlandse deelnemers aan het militair nevenklassement (CISM) voor de verrassing? Benieuwd ook waar de peter van de organisatie, mondiaal triatlonboegbeeld Luc Van Lierde, zal eindigen.

Bij de dames zal de Nederlandse titelverdedigster Danne Boterenbrood vooral rekening moeten houden met Joke Coysman, Katrien Verstuyft, Charlotte Deldaele en Jolien Lewyllie en de Knokke-Heistse Sophie Van Biervliet. Of zorgt de in laatste instantie na een stressfractuur wederoptredende Sophie De Groote al meteen voor een verrassing? Ook hier spanning verzekerd dus.

Het wordt ook uitkijken naar de exploten van de onverwoestbare meter van de organisatie. De Sluise Terèse van Laere, ouderdomsdeken bij de dames en 16-voudig wereldkampioene, gaat nog de uitdaging aan alsof ze aan het begin van haar carrière staat. Getuige haar overwinning afgelopen weekend op de Surfers Paradise Beachtriatlon. Met 223 deelnemende dames blijft de Zwintriathlon het alvast goed doen bij het ‘zwakke geslacht’. Met de ‘Battle of the sexes’ starten andermaal een beperkt aantal dames, die mogen ambiëren om als eerste over de meet te komen, 13 minuten voor de top van de heren. Wie als eerste over de meet komt, wint een extra premie van € 1.000.


De 15de Zwintriathlon wordt mogelijks ook de laatste triatlon van een andere onverwoestbare triatleet: de 70-jarige Marnix Cocquyt. Vorig jaar miste Cocquyt voor het eerst in jaren nipt het podium in zijn leeftijdscategorie. Benieuwd of deze ex-olympiër, die in blakende conditie verkeert, zichzelf weer in de top 3 bij de heren 60+ kan hijsen. 


Vier categorieën van deelnemers verdienen om heel uiteenlopende redenen extra aanmoediging.

Vooreerst paratriatleten Kim Plovier en Koen Reyserhove, beiden in voorbereiding op de paralympische Spelen van Rio 2016. Wellicht leggen zij al wat interessante connecties met de deelnemende 4 Braziliaanse militairen. Vervolgens ook de 19 ludieke deelnemers die er voor gekozen hebben om de wedstrijd verkleed tot een goed einde te brengen en zo een extra dimensie aan de wedstrijd geven. Helemaal in lijn met het grensoverschrijdend concept van de wedstrijd, gaan 5 Vlaamse deelnemers de triatlon afwerken verkleed als het Huis van Oranje.2 deelnemers verjaren op 4 september en werden door de organisatoren bedacht met een speciaal borstnummer. 12 deelnemers, waaronder de mede-oprichter van de Zwintriathlon, Jordaan Verwilst, behoren tot een select kransje van triatleten dat voor de 15de maal aan de start van de Zwintriathlon staat. Ook zij nemen deel met een herkenbaar borstnummer.


Toeschouwers die de wedstrijd op de voet willen volgen van in het pittoreske Sluis tot op het familiale Albertstrand, kunnen dit doen via het uitgebreide, grensoverschrijdende fietspadennet. De sfeervolle Zeedijk zal andermaal aangekleed worden tot een kleurrijk forum waarop men de gladiatoren luidkeels kan aanmoedigen. De supporters worden hierbij geholpen door de gepersonaliseerde borstnummers. Het kleur van het borstnummer duidt aan in welke van de 11 waves men tussen 13.30 en 14.35 uur is gestart.