26.8.13

Kunstgrasveld stadion De Taeye ingehuldigd

Op zondag 25 augustus vond om 17.30 uur de officiële ingebruikname van het nieuwe kunstgrasveld van stadion De Taeye in Heist plaats. Daarna was er nog een receptie. Om 18 uur volgde dan de aftrap van de eerste wedstrijd op het veld van KFC Heist. Op zaterdag 31 augustus worden dan ook de nieuwe kunstgrasvelden van Knokke ingehuldigd. In Sportstadion Olivier vindt dan de officiële ingebruikname plaats van het voetbalkunstgrasveld en het hockeykunstgrasveld met wedstrijden van resp. R. Knokke FC (16.45 uur) en Knokke Hockey Club (17.15 uur) en een aansluitende receptie om 17.30 uur. Toegang enkel op uitnodiging.

Werkzaamheden afgerond
De werkzaamheden in stadion Olivier startten op 13 mei: het ging om een grondige facelift van de hockeykunstgrasmat en de aanleg van een kunstgrasveld voor het voetbal. Ook het voetbalveld in stadion De Taeye kreeg een toplaag van kunstgras. De werken hiervoor begonnen op 21 mei. Doordat de werkzaamheden plaatsvonden in het tussenseizoen, was de hinder voor de sportclubs beperkt.

Het nieuwe voetbalveld van Olivier kreeg de naam ‘deelproject B’ en ligt ter hoogte van het vroegere oefenveld (terrein B) en de vroegere duiveltjesvelden (terrein D). De vernieuwing van het hockeyveld was het ‘deelproject A’. Het nieuwe voetbalveld in De Taeye – ‘deelproject C’ bevindt zich op terrein C van het stadion.

Hele jaar door bruikbaar
Het kunstgras biedt veel voordelen in vergelijking met natuurgras. Het is het hele jaar door bruikbaar en kan in principe 24 uur op 24 bespeeld worden. Natuurgras is jaarlijks tot vier maanden niet bespeelbaar. Een veld in natuurgras kan in optimale omstandigheden slechts gemiddeld 250 uur per jaar gebruikt worden.

Verantwoorde kostprijs
De totale kostprijs voor stadion Olivier – dus voor het hockey- en voetbalveld samen - bedroeg 788 869 euro. De kostprijs voor het voetbalveld in stadion De Taeye was beraamd op 390 633 euro. Die prijs omvat niet alleen de aanleg van het kunstgras, maar ook de verlichting werd volledig vernieuwd en er kwamen verder nog nieuwe afsluitingen.

In vergelijking met velden in natuurgras ligt de prijs voor de aanleg van de velden tot 5 keer hoger (375 000 euro in plaats van 75 000 euro), maar de kostprijs voor het jaarlijks onderhoud daalt dan wel spectaculair (4 000 euro in plaats van 20 000 euro). Voor de voetbalvelden gaat het om hoogwaardig kunstgras van de derde generatie met een toplaag van 6 cm. De renovatie van de toplaag van het hockeyveld kostte 275 000 euro (inclusief afvoer). Door de grote voordelen van kunstgras is de investering evenwel zeker verantwoord.

Waterveld voor hockey
De originele kunstgrasmat van het zandgevuld hockeyveld kon dankzij het goede onderhoud 15 jaar lang bespeeld worden. De nieuwe toplaag zorgt ervoor dat de hockeyteams voortaan op een waterveld kunnen spelen. Dat is een veld waarbij voor elke wedstrijd een laag water aangebracht wordt via telescopische sprinklers of waterkanonnen.
Zo’n waterveld heeft zeer dicht kunstgras zonder zandvulling waardoor de bal op een consistente manier rolt en stuitert. Het veld wordt volledig geïrrigeerd met een laag water zodat het spel extreem snel en professioneel wordt. Omdat het veld niet is ingestrooid, kunnen de kunstmatige grassprieten vrij bewegen wat ervoor zorgt dat spelers hun hockeystick onder de bal kunnen krijgen. Op die manier komen de technische vaardigheden van de spelers het beste tot hun recht.
Ook op het vlak van veiligheid biedt een waterveld veel voordelen: de waterlaag heeft een lage schuifweerstand en werkt schokabsorberend. Het oppervlak blijft zelfs bij lage temperaturen zacht waardoor er minder frictiewonden voorvallen. Het water verkoelt het veld ook en vormt zo een beschermende laag tussen de speler en het veld.


Foto’s met dank aan Ivan Blomme