27.8.13

Wetenschappers en cartoonisten bij elkaar in Knokke-Heist

Het Cartoonfestival 2013 loopt als een trein, al meer dan 50 000 mensen bezochten de ‘Liefde is...’ tentoonstellingen. Ondertussen is het Internationaal Cartoonfestival ook volop bezig met de editie van 2014, die staat in het teken van de menselijke genetica. Onder de titel ‘Genetics on the beach’ zullen cartoonisten en professoren van de KU Leuven een nieuw cartoonfestival vol grappige, opmerkelijke en intrigerende benaderingen van de menselijke genetica brengen. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus steken zij voor het eerst de koppen bij elkaar in Hotel Pavillon du Zoute in Knokke-Heist.
De wereld van de genetica is in volle verandering. Enkele jaren geleden was een persoonlijke genoomanalyse nog pure science fiction, nu ligt zo’n analyse ook voor de ‘gewone mens’ binnen handbereik. Aan de hand van het menselijk genoom kunnen wetenschappers nagaan welke moleculaire mechanismen aan de basis liggen van bepaalde ziekten. Genoomanalyse kan ook helpen bij de ontwikkeling van geneesmiddelen en therapieën. Dit heeft heel wat wetenschappelijke, maar ook ethische en juridische uitdagingen. Het menselijk genoom bevat immers een schat aan informatie over de persoon in kwestie. Hoe zullen we daar in de toekomst mee omgaan? Via cartoons willen wetenschappers aan het brede publiek uitleggen wat deze evolutie voor hen kan betekenen.

Ter voorbereiding van dit festival steken 10 onderzoekers van de KU Leuven (waaronder Jean-Jacques Cassiman, Thomas D’Hooghe en Gert Matthijs) en 10 cartoonisten (waaronder Steven Degryse (lectrr) , Eva Mouton, Klaas Storme (Zaza) en Marc De Cloedt (Marec) twee dagen lang de koppen bij elkaar. Op 30 en 31 augustus zullen ze samen bepalen rond welke thema’s ze zullen werken en hoe ze dit zullen aanpakken. Het resultaat zal te zien zijn tijdens het Internationaal Cartoonfestival 2014 in Knokke Heist.