27.8.13

Canada wint Internationaal Vuurwerkfestival Knokke-Heist, maar...

Net voor het extra lang afsluitende vuurwerk van Italië (winnaar van vorig) jaar werd dinsdagavond in Duinbergen het Canadese pyrotechnisch bedrijf Fireworks Spectaculars Ltd uit Calgary in de staat Alberta uitgeroepen tot winnaar van het Internationaal Vuurwerkfestival van Knokke-Heist en sleepte aldus de felbegeerde trofee in de wacht. De laureaten waren duidelijke niet aan hun proefstuk. Naast het wereldkampioenschap in Montreal hebben de Canadese vuurwerkmakers al tien maal het festival in Vancouver en vijf keer het Canadese kampioenschap gewonnen. De voorbije tien jaar heeft het bedrijf al meer dan 1.500 vuurwerkshows de nachtelijke hemel ingeschoten. Dat gebeurde telkens onder het waakzame oog van eigenaar en voornaamste vuurwerkdesigner, Brad Dezotell.

Bij het vellen van hun oordeel hield de jury rekening met een reeks pyrotechnische aspecten zoals kleurenspel, synchronisatie, compositie, harmonie en originaliteit. Het Canadese bedrijf Fireworks Spectaculars scoorde de beste punten, voor Kroatië, Spanje en China. Door het gunstige weer hebben de voorbije dagen tienduizenden bezoekers bij de meest aangename temperaturen van het Knokke-Heistse vuurwerkspektakel kunnen genieten. Ook voor de kust gingen telkens tientallen pleziervaartuigen uit Zeebrugge voor anker. Zelfs in de duinen tussen Vlissingen en het Walcherse Westkapelle werd naar het Knokke-Heistse vuurwerk gekeken.

Geschiedenis
De zomerse vuurwerktraditie in de badstad gaat terug tot 1969, toen "op en boven" het Zegemeer voor het eerst het zomerseizoen met vuurwerk werd afgesloten. Het gemeentebestuur van de zelfstandige gemeente Knokke had daartoe contact opgenomen met de Parijzenaar Jacques Quiri. Hij zorgde ervoor dat vanaf een ponton op het Zegemeer vuurwerk kon worden afgeschoten. 

In 1976 liep het echter mis bij het Knokse Zegemeer. Eén van de deelnemers dat jaar was de Italiaanse firma Panzera. Door een ongelukkig geslagen spijker ontstond in de kabels voor het elektronisch afschieten een kortsluiting. Bij de start ging meteen alle vuurwerk in één keer de hemel in. Als bij wonder vielen geen gewonden en was er ook geen schade. Aangezien het Zegemeer niet genoeg evacuatiemogelijkheden bood en ook de natuur rondom het meer de grote massa mensen niet meer aankon werd uitgekeken naar een nieuwe locatie.

Verschillende plaatsen op het strand bij Knokke en later Heist werden vervolgens geprobeerd. Na meerdere tests waarbij vuurwerken zowel op verschillende tijden als op verschillende plaatsen werden gehouden werd begin de jaren negentig beslist om het festival voortaan op het strand te Duinbergen te houden en op vaste data. Toeschouwers konden zo terecht in het natuurlijke amfitheater gevormd door de helling De Wandelaar

En de eigenlijke winnaar is…
Italië. Volgens velen is de winnaar van vorig jaar ook dit keer de eigenlijke winnaar van het Internationaal Vuurwerkfestival in Knokke-Heist. “Het afsluitend vuurwerk met als thema de muziek van de fifties, sixties tot de disco en rock was dinsdagavond van een adembenemende schoonheid. Pure artistieke wereldklasse met een perfecte synchronisatie en met een joie de vivre die iedereen in een gelukzalige mood huiswaarts deed keren. Met de final countdown zetten de Italianen een magistraal en overweldigend punt achter deze succesvolle vuurwerkeditie. Viva Italia!” Ook Twitters stond vol van de felicitaties van het Italiaanse vuurwerk dat extra lang duurde. Pas om 22.29u was de laatste knal te horen. Elisabeth Hahn omschreef het als volgt: “Last evening #fireworks at#knokke and again a wonderful spectacle from #Italy”; Sir Andreas stelde: “Italië overtrof toch alle andere landen qua vuurwerk #Vuurwerkfestival #knokke”. Yoshua Rijk: “Vuurwerk Knokke, niet normaal! #wauw” En dan Zico Van Wulpen met de prettige opmerking: “Wat is er zo zot aan dat vuurwerk dat je daarvoor van het binnenland komt met frigobox en stoeltje in de hand? Natuurlijk: #vuurwerk #knokke”.

Foto Italië met dank aan Elisabeth Hahn