27.8.13

Laatste vuurwerkavond

Vanavond (dinsdag) staat in Duinbergen de slotavond op het programma van het Internationaal Vuurwerkfestival van Knokke-Heist. Het vuurwerkspektakel wordt gebracht door de winnaar van vorig jaar: Italië. De voorbije dagen konden de duizenden vuurwerkgangers genieten van pyrotechnische hoogstandjes door vuurwerkbedrijven uit Canada, Kroatië, Spanje en China. Vooral voor dat laatste land waren de verwachtingen hoog gespannen. Immers het vuurwerk werd uitgevonden door de Chinezen. Als we de reacties van de Twittergemeenschap moeten geloven dan gaat de overwinning naar het Chinese “Vulcan Fireworks”. Het bedrijf, met zeven vuurwerkfabrieken in Guangxi, Hunan en Hong Kong, heeft wereldwijd al zeer hoog gescoord.

Sebastian Hahn zei over het Chinese vuurwerk “That was by far the best fireworks of the week. Veronique de Caluwé stak evenmin haar appreciatie onder stoelen of banken “Nou, Adembenemend, wat was dat mooi!!!”. Laurent Lambert “beste vuurwerk van dit jaar”, en Quentin Braet: “Vuurwerkfestival heruitgevonden, amai die Chinezen! Nooit gezien hier in Knokke”.

Maar, het is pas om 22u vanavond dat de jury de uiteindelijke winnaar van het vuurwerkfestival zal bekend maken. Of de jury op dezelfde manier zal oordelen als de Twitteraars valt af te wachten. Vanwege de rook die door de wind in de richting van de jury  waaide was voor hen trouwens een deel van het Chinese vuurwerk minder goed te zien. Het blijft dus afwachten.

Foto met dank aan Ivan Blomme