7.6.13

Viering Eerste Steenlegging AZ ZENO in Knokke-Heist

Vrijdag gebeurde in Knokke-Heist de eerste steenlegging voor het nieuwe ziekenhuis van de vzw Gezondheidszorg Oostkust. Bovenop de eerste steen, die een plaats krijgt in de inkomhal, prijkt straks trouwens het kunstwerk “Trust in Care” van metaalkunstenaar Rik Beuselinck.  De viering rond de eerste steen legging vond vrijdagavond plaats op het evenementenstrand in aanwezigheid van een kleine duizend prominenten en genodigden. 

Op de eigenlijke site van het nieuwe ziekenhuis langs de Kalvekeetdijk op de grens van Knokke en Westkapelle zijn ondertussen al een drietal maanden betonneringswerken aan de gang voor de vloerplaat die zo’n 10.000 vierkante meter groot is. Na de zomer start de bouw van de structuur die de volledige bovenbouw zal dragen. Dat wordt een bravourestukje, want het nieuwe ziekenhuis zal met z’n drie verdiepingen als het ware boven het landschap zweven. De glaspartijen zorgen ervoor dat het hele ziekenhuis tot in de technische ruimten toe gedomineerd wordt door licht en natuur. Het terrein, waarop de nieuwe campus wordt gebouwd, is twintig hectare groot. 

De nieuwe zorgcampus zal naast een ziekenhuis ook een revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en helihaven omvatten. Het is een tijdelijke handelsvennootschap, samengesteld uit de architectenbureaus AAPROG, Boeckx & Partners en Buro II, die heeft het ontwerp voor de nieuwe campus heeft uitgetekend. Het werd weerhouden via een Europese algemene offertevraag. 

Het prijsplaatje voor de nieuwe ziekenhuiscampus wordt geraamd op 175 miljoen euro. De ingebruikname is voorzien tegen 2016. Dat is 69 jaar nadat de kliniek van Ter Linden van start ging in Knokke. Met de verhuis naar de nieuwe campus veranderen trouwens ook de naam en het logo van het ziekenhuis. Straks zullen zowel de ziekenhuiscampus in Knokke-Heist als die in Blankenberge als AZ ZENO bekend staan. Belangrijk was ook het feit dat Directeur Frank Lescrauwaet aangaf dat gedacht wordt om de locatie van het huidige Ter Linden Ziekenhuis op termijn een zorgfunctie te geven, mogelijk in de bejaardenzorg.

Zie ook fotoreportage.