4.6.13

Veel belangstelling voor “Bier en Vertier”

Er is veel belangstelling voor de tentoonstelling “Van Albatros tot Zelzate”, die door de heemkring Heyst Leeft momenteel wordt ingericht in samenwerking met Museum Sincfala. Tot eind november kan men in het museum in de Pannenstraat te Heist gratis naar een overzichtstentoonstelling over de volkscafés in Heist en Duinbergen. Rond de vorige eeuwwisseling was één op de vijftien woningen in Heist een herberg. Dat kwam omdat heel wat mensen die veel volk over de vloer kregen hun voorhuis gingen inrichten als café om zo een paar centen bij te verdienen. Later verdwenen heel wat van die ‘estaminets’, maar er kwamen veel toeristische drankgelegenheden bij. Tegenwoordig spreekt men van tearooms en brasseries, maar er bestaan ook nog enkele knusse, authentieke volkscafés. 

Toch merk je als bezoeker onmiddellijk dat Heist doorheen de jaren veel veranderd is. De meeste cafés en knusse geveltjes zijn verdwenen en velen zullen met heimwee terugkijken naar de foto’s van volkse cafébazen en –bazinnen. Museum Sincfala heeft complementair aan de fototentoonstelling nog enkele gezellige hoekjes uitgewerkt die je doen wegdromen bij de tijd van toen.

Het samenstellen van deze tentoonstelling vergde vele maanden voorbereiding. De vele opzoekingen in oude publicaties en het doorzoeken van de prentkaarten- en fotocollectie van het museum, hebben hun vruchten afgeworpen. Maar ook het aanspreken van een aantal privéverzamelaars en vooral het uitpluizen van de uitvoerige nota van de heer Arnold Roels over dit onderwerp, zorgen er voor dat ‘Van Albatros tot Zelzate’ een bezoek meer dan waard is.

Heyst Leeft benadrukt dat deze tentoonstelling geen eindpunt is, maar de start van een nog completer overzicht van volkscafés en herbergen in Heist en Duinbergen. Beschik je zelf nog over aanvullende foto’s of informatie? Breng het naar Museum Sincfala. Je foto’s worden ter plaatse gescand en je krijgt ze onmiddellijk terug. En zo worden ze meteen bewaard voor het nageslacht. 

Meer foto's vind je HIER.  

Deze tentoonstelling kwam mee tot stand dankzij de steun van de Knokse Drankencentrale, Nieuwstraat 29, 8300 Knokke-Heist - tel: 050 63 14 80

Sincfala, Museum van de Zwinstreek
Pannenstraat 140 – 8300 Knokke-Heist
T: 050 530 730 / sincfala@knokke-heist.be / www.sincfala.be
Zaterdag 1 juni tot en met 30 november 2013

Elke dag van 10 – 12 uur en 14 – 17.30 uur