6.6.13

Strengere controles op inhoud PMD-zakken in Knokke-Heist

Afvalbeheerder Horizon Net verstrengt op vraag van Fost Plus de controle op de inhoud van PMD-zakken in de badstad. Steeds meer inwoners stoppen namelijk plasticfolie of botervlootjes in de zakken. Dat is verboden, omdat deze materialen niet te recycleren zijn. Controleurs zullen een rode sticker kleven op zakken met verboden materialen. Die zakken moet terug binnen genomen worden om opnieuw te sorteren en kunnen dan bij een volgende ophaling opnieuw meegegeven worden. Waar mogelijk sensibiliseren de controleurs ook persoonlijk per adres en anders stoppen ze  kaartjes in de brievenbus.

Mensen vergissen zich vaak bij de ‘P’ van plastic. Hierdoor denken ze dat alle plastic materialen in de zak mogen, terwijl in feite enkel flessen en flacons in plastic toegelaten zijn. Alle andere plastic verpakkingen horen dus thuis in de restafvalzak. Folies en plastic bloempotjes kun je opsparen en gratis deponeren in het containerpark.

Wat mag?
Naast de plastic flessen en flacons mogen in de PMD-zak ook metalen verpakkingen en drankkartons gestopt worden. Die metalen verpakkingen omvatten blikjes, aluminium schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen en spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica.

Wat mag niet?

Niet toegelaten zijn dus alle andere plastic verpakkingen en voorwerpen (zoals plastic potjes en vlootjes, zakken en folie), aluminiumfolie, piepschuim en motorolie. Ook verpakkingen die giftige of bijtende middelen bevat hebben en injectienaalden mogen niet in de PMD-zak.