5.6.13

Filmpremière met Surfers Paradise

Op zaterdag 13 juli om 20.30h presenteert Surfers Paradise de filmpremière van “Chasing Mavericks”; een langspeelfilm, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, over het leven van ‘s werelds jongste “big wave” surfer ooit: Jay Moriarity.

Jay Moriarity was jarenlang te gast in Knokke-Heist als instructeur en verantwoordelijke  van de O’Neill Surfacademy op Surfers Paradise. Die Surfacademy maakte deel uit van een Europese tour en bracht vanaf 1997 iedere eerste week van juli 10 Californische  topsurfers naar Knokke-Heist, waar ze gedurende een volle week gratis surfles gaven. Op die manier maakten honderden jongeren uit Knokke-Heist en omgeving kennis met de surfsport en met het uiterst sympathieke team. Gedurende die week stond de badstad in het teken van deze Amerikaanse surfhelden en werden ze door de kinderen en enthousiaste ouders op handen gedragen.

In 2001 kwam er echter een abrupt einde aan deze surfacademie daar Jay enkele dagen voor afreizen naar België op 22 jarige leeftijd tijdens het apne-trainen verdronk op de Malediven. De meeste big wave surfers worden beroemd dankzij het rijden van grote golven, Jay werd echt beroemd toen hij op 16 jarige leeftijd als jongste surfer ooit op Mavericks voor het oog van tientallen camera’s een “wipe out” maakte  dat hem niet alleen op 16 meter diepte tegen de bodem smakte maar dat hem ook minutenlang onder water hield. Toeschouwers en medesurfers hadden hem reeds opgegeven toen hij weer aan de oppervlakte verscheen. De foto’s van zijn val haalden alle voorpagina’s, nieuwsreportages en maakten hem op slag wereldberoemd in alle surfmiddens. Na deze doodservaring peddelde Jay gewoon weer naar de line up, klaar voor de volgende golf.

Op de ganse wereld zijn er zowat 10 “big wave spots”, dit zijn golven die alleen breken wanneer er een huizenhoge deining staat. “Mavericks” is de plaats bij uitstek in Californië, dichtbij Santa Cruz, waar Jay woonde. Als knaap kon hij urenlang naar de golven kijken en was het zijn droom er ooit op te surfen. De weg die hij aflegde om dit te kunnen verwezenlijken was lang en moeilijk, maar dankzij zijn moed en volharding plus het onder de vleugels genomen worden van een surfcoach ( rol van top acteur Gerard Butler,  oa bekend van “300” en “ Olympus has fallen”) slaagde hij uiteindelijk in zijn opzet. Het koude water, barre en gevaarlijke omstandigheden, gevaarlijke witte haaien en urenlange trainingssessies stonden niet in de weg.

De film dateert uit 2012 en haalde wereldwijd alle bioscoopzalen, maar niet in België daar we niet echt als surfland gecatalogeerd staan. Echter, daar er momenteel enkele honderden jongeren uit Knokke-Heist leerden surfen met Jay, en dat we niets anders dan positieve herinneringen aan hem overhouden, denken we dat dit een prachtige manier zou zijn om hem op die manier nog eens naar België te halen.

De film zal vertoond worden op groot scherm in Cultureel Centrum Scharpoord Knokke-Heist, en de opbrengst – 10 € per persoon – zal integraal naar de jongerenteams van Surfers Paradise gaan. Kaarten worden te koop aangeboden op Surfers Paradise zelf, Lakeside Paradise en in Cultureel Centrum Scharpoord. Leden van beide verenigingen en inwoners van Knokke-Heist krijgen voorrang voor aankoop tot en met 16 juni, daarna wordt de Belgische surfcommunity ingelicht en uitgenodigd om de resterende plaatsen in te nemen. Je kan ook 10 € per persoon storten op rek. nr KBC 473/2135911/29 van vzw Surfers Paradise met de vermelding “Chasing Mavericks” en dan zullen de kaarten klaar liggen aan de ingang. Daar het aantal plaatsen beperkt is tot 330 is het echt aan te raden op voorhand de kaarten aan te schaffen.

Willen we er nog aan toevoegen dat ook de niet-surfers aan hun trekken komen en dat de film geen opeenvolging is van traditionele golfritten, maar dat het echt een film betreft die handelt over moed, familiale waarden, sportiviteit en de passie voor de natuur en watersporten helemaal blootlegt. “Chasing Mavericks” is voor jong en minder jong , surfer of niet surfer, zeker het bekijken waard !