25.4.13

Radio Paradijs in Knokke-Heist verlaat de FM-band

Na ruim 22 jaar zegt binnen een paar maanden Radio Paradijs vaarwel aan de vertrouwde FM-frequentie. De muziek van de omroep blijft echter verder wereldwijd te horen via de internetstream en de tune-in radio app op alle smartphones. Het was om 19u op 26 oktober 1990 dat in Knokke-Heist de lokale omroep Radio Paradijs van start ging.  De eerste woorden werden destijds gesproken door de toenmalige voorzitter van de vergunninghoudende vzw Frank Morbee. De omroep was ondergebracht op de bovenste verdieping van het pand op de hoek van de Lippenslaan en de Cassiersstraat.  De frequentie is al die tijd onveranderd gebleven: 105,1 MHz FM.  Naast Paradijs zond op dat moment ook reeds Radio Dynamo (105,8 MHz) uit in de badstad. Dynamo was al op 1 april 1982 in de lucht gekomen.  Toen gebeurde dat als concurrent van Valko, de eerste 'vrije radio' in Knokke-Heist.  De zogeheten Vrije Algemene Land en Kust Omroep was reeds op 19 juli 1981 met de uitzendingen begonnen. Valko was echter geen lang leven beschoren.  Dynamo verhuisde van Westkapelle naar Knokke op 20 april 1987, de dag waarop de gekapseisde Herald of Free Enterprise weer werd overeind getrokken voor de kust van Zeebrugge.  Een hectische nieuwsdag dus.

Reformat
Over de jaren was echter duidelijk geworden dat om een continu muziekaanbod te kunnen brengen dat zowel de jongeren in Knokke-Heist zou aanspreken, als het toenemend aantal ouderen, een combo van stations zou nodig zijn.  Tweelingradio's, die grotendeels uit dezelfde informatiebronnen zouden putten, maar elk een eigen doelpubliek zouden hebben.  Het was trouwens in Knokke-Heist dat in ons land voor het eerst met een echt muziekformat werd gewerkt.  De grote voorbeelden waren XETRA The Mighty 690 in Tijuana en een reeks andere Amerikaanse omroepen.  En het sloeg aan. In het geval van Paradijs werd het muziekaanbod voor een meer volwassen publiek geformateerd.  Vandaar de naam van de vergunninghoudende vzw: Reformat. Na meer dan 4 jaar voorbereiding en wachten op een vergunning kwam in 1990 uiteindelijk ook het tweede station in de lucht: Radio Paradijs.

Kneistiradio
Ruim 20 jaar later is de wereld echter fors veranderd, vooral ook het persoonlijk beleven van muziek en het afstemmen op informatie.  Iedereen boort tegenwoordig met hulp van de nieuwe media z’n eigen niche aan, stelt z’n eigen muziekmenu samen en bekijkt enkel het nieuws dat hem of haar interesseert. Een nieuwe tijd is aangebroken, een tijd van internetomroepen en digitale nieuwsverschaffing. Dat is de koers die door Paradijs wordt ingeslagen. Nadat gesprekken met een Finse groep niet het gewenste resultaat hadden en vooral geen lokaal voordeel zouden hebben opgeleverd voor de inwoners van Knokke-Heist en omstreken werd door de beheerder van de vzw Reformat beslist om samen te werken met de groep achter de Kneistikrant. Indien alles naar wens verloopt zou op de FM-band vanaf 1 juni Kneistiradio moeten te horen zijn. Volgens de nieuwe uitbaters zou het straks gaan om een station met een Adult Contemporary format gericht op een doelpubliek tussen de 20 en 54 jaar.