24.4.13

Knokke-Heist bijvriendelijke badplaats

Nieuwe bijentuin in de Paulusstraat
Het gaat al een tijdje slecht met de bijen. Ze zijn nochtans heel nuttig en een belangrijke schakel in de natuur. Helaas verdwijnen er de dag van vandaag in tuinen, bermen, weilanden en akkers overal bloemen met nectar. Om het probleem tegen te gaan zal het gemeentebestuur deze zomer een speciaal ingerichte tuin voor de bijen aanleggen in de Paulusstraat.

Plantjes uit Zenogebied
Het inzaaien van de tuin in de Paulusstraat gebeurt in juli. Voordien is de bodem grondig onderzocht en werd het terrein klaargemaakt voor het inzaaien. Het zand dat men hiervoor heeft gebruikt is afkomstig  uit de Zwinduinen van het Zenoproject. Ook de plantjes die er zullen ingezaaid worden, komen uit dit natuurgebied. De bloementuin in de Paulusstraat is een project van het Gemeentebestuur Knokke-Heist dat mogelijk is gemaakt door samenwerking met bijen –en plantenexperts van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI), Agentschap Natuur en Bos (ANB), de Provincie West-Vlaanderen en Natuurpunteducatie. Het terrein wordt kosteloos ter beschikking gesteld door een bijvriendelijke inwoner van de badstad.

Nieuwe bloemenweide in Duinenwater
Dankzij de talrijke bloemenweiden die in mei werden ingezaaid, is onze gemeente al enkele jaren een aantrekkelijk plaats voor de bijen. Naast de nieuwe ingerichte bijentuin in de Paulusstraat zijn er sinds 2011 ook bloemenweiden in de tuin van Scharpoord en rond het kunstwerk van Dirk Zoete op het kruispunt van de Dudzelestraat en Oostkerkestraat. Sinds vorig jaar ontdek je de veelkleurige bloemenweiden ook in Heist ter hoogte van Delhaize en het kaartershuisje, in het nieuwe speelnatuurpark in Ramskapelle en in het vijverpark in Wulpenhoek. En dit jaar kunnen de bijen zich ook nestelen in een nieuwe bloemenweide aan het zwembad Duinenwater.