26.4.13

Beheer Bosje van Heist in handen van de gemeente

Knokke-Heist krijgt het beheer in handen van het Directeur Generaal Willemspark, de groene long tussen Heist en Duinbergen. De Vlaamse Overheid is eigenaar van het park en gaf het onlangs nog een grondige facelift. Het dagelijks beheer en het onderhoud zijn voortaan voor rekening van Knokke-Heist.

Stapsteen tussen parken
Het gebied is een belangrijke stapsteen tussen verschillende parken: het Jozef Stübbenpark, Park 58 en het toekomstige stadsrandbos. Het is eigendom van het Agentschap Maritieme Dienstverlening (MDK), dat valt onder het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken.

Grondige facelift
De werken aan het park waren allemaal in uitvoering van het Bosbeheersplan dat voor het gebied werd opgemaakt voor een periode van 20 jaar. Maar wat is er nu precies veranderd in het park?  De grote vijver en de bomen errond zijn verdwenen. In de plaats daarvan is er een grote open ruimte met zitbanken. Ook werd de kleine vijver opnieuw aangelegd met natuurlijke oevers. Verder kreeg de pergola een nieuw kleedje en zijn de zitbanken waar nodig vernieuwd. Om de padenstructuur overzichtelijk te houden, zijn enkele paden verwijderd of vernieuwd. Ook vernieuwd is de duinovergang die zorgt voor de doorsteek naar het strand. Tot slot werden de bomen uitgedund om meer lichtinval in het bos te creëren.

Recreatie en educatie
Het MDK draagt nu dus het beheer over aan de gemeente. Dit past binnen het beleidsplan waarbij het gemeentebestuur natuur aanlegt op het openbaar domein met het oog op recreatie en educatie. Het MDK blijft evenwel eigenaar en behoudt ook haar bevoegdheden op het vlak van de kustverdediging.