25.4.13

Fototentoonstelling "If walls could talk"

Nog tot 28 april kunt u in CC Scharpoord terecht voor de indrukwekkende fototentoonstelling "If walls could talk" van urban fotograaf Ringo Decuyper. Zijn foto’s spreken tot de verbeelding en ademen de “grandeur” van vroeger uit, of toch de schim die ervan rest. De leegheid en de architectuur vertellen samen hun verhaal. Het verleden komt zo tot leven in het heden. Het is de bedoeling dat de bezoeker het verval ervaart, daar de schoonheid van ontdekt en zich tegelijkertijd bewust wordt van de vergankelijkheid, de broosheid van het bestaan. Dankzij het bijzondere perspectief trekt hij de kijker bovendien als het ware zijn foto’s binnen. De vernissage van de tot de verbeelding sprekende expo vond plaats op 18 april. Zie fotoreportage.

De plaatsen die Ringo Decuyper fotografeert zijn anders in tijd, ruimte en realiteit dan hun omgeving. Ze zijn echt en onecht tegelijk en laten de kijker fantaseren over toen. De man fotografeert met Tilt-shift lenzen. Deze vervormen de realiteit zo weinig mogelijk en laten de architectuur intact. Zo wordt het mogelijk om een grote ruimte in één blik tot u te nemen.

Het maken van de foto’s is overigens niet zonder risico. De locaties zijn soms heel gevaarlijk omdat ze dreigen in te storten. Ringo Decuyper trekt dan ook nooit op pad zonder zijn vaste fotografiebuddy. Waar zijn kiekjes precies gemaakt zijn, houdt de fotograaf bovendien geheim. De schoonheid van het vergane kan namelijk enkel behouden blijven als die ongeroerd blijft.

Gratis toegang.